Nowości techniczne .182
Wojciech Jóźwiak
2025-01-28 13:30:50 182.19957
Za chwilę próba automatycznej poczty
Za chwilę, o godz. 13:30, będzie wykonana próba automatycznej rozsyłki maili. W mailu dostaniesz streszczenie forum z ost. doby. Docelowo te maile będą wysyłane o g. 2:19.
-
Wojciech Jóźwiak
#37775 : No niestety, serwer (tzw. cron) nie ruszył. Crony są mega kapryśne. Działam dalej.
-
Wojciech Jóźwiak
#37776 : Powtarzam o 13:47.
- Wojciech Jóźwiak #37777 : Też nie ruszyło. Za chwilę kolejną próbę zrobię "z ręki", żeby wykryć ewentualne błędy.
-
Fabrycy
#37778 :
Coś jednak chyba ruszyło:

-
Wojciech Jóźwiak
#37779 : Mailing wysłany z mojego komputera (via serwer, oczywiście) poszedł z sukcesem. (Przy okazji jest jeden jawny błąd w treści maila, który poprawię zaraz.)
Dlaczego cron nie zadziałał? Badam dalej.
-
Wojciech Jóźwiak
#37780 : @Fabrycy: Ruszyło i nie ruszyło. O godz. 13:53 rozsyłałem "z ręki", tzn. bez pośrednictwa automatu na serwerze, który odpala rozsyłkę o zadanej godzinie. Czyli "cron". Cron nie zadziałał, chociaż inne próby z nim były pomyślne.
-
Fabrycy
#37781 : Ok. Dostałem w każdym razie to info, które wkleiłem. Niniejszym potwierdzam skuteczność działania starej procedury :)
-
Uranika
#37782 : Otrzymałam "Dobowy wyciąg z forum AstroAkademii 2025-01-28 13:53:41".
-
Fabrycy
#37783 : Niekompatybilność systemów i procedur. To jest chyba nieusuwalne/nieuzgadnialne. A na pewno - nie w pełni.
-
Krysttyna
#37784 :
Hurra!!! -
Fabrycy
#37785 : Ciągła potrzeba aktualizacji. (potrzeba ciągłej aktualizacji)
-
Wojciech Jóźwiak
#37786 : Cron (automat czasowy wysyłający) nie zadziałał, ponieważ nie mógł znaleźć bibliotek. To jest wieczna wada plików na serwerze: nie potrafią się wzajemnie znaleźć.
-
Wojciech Jóźwiak
#37787 : Znalazłem właściwszą opcje i zadziałało. Na razie na wysyłce testowej, ale jest nadzieja, że zadziała na pełnej. O godz. 16:21.
-
Wojciech Jóźwiak
#37788 : Zadziałało! Przestawiam Cron na normalną godzinę 2:19. :)
Mile widziane wszelkie uwagi nt. treści tych wyciągów dobowych.
-
Fabrycy
#37789 : Przyszło o 16:21
- Kita #37791 : Do mnie przyszło o 13:53:41 i drugie o godz 16:21:01
-
Wojciech Jóźwiak
#37792 : Bardzo się cieszę, że przyszły :) To jest duża przyjemność, kiedy człowiek w nocy śpi, a automaty rozsyłają maile. Lub robią porządki w plikach.
- Lola #37794 : Także otrzymałam Dobowy wyciąg z forum AstroAkademii - cieszę się, wyciąg pozwala mi być na bieżąco :).
-
Uranika
#37795 : Do mnie też przyszło o 16:21.
- Wrona #37796 : ja na bieżąco jestem codziennie :) na maile nie wchodzę tygodniami...:)
-
Wojciech Jóźwiak
#37829 : Bardzo ładnie się zrealizowała przysyłka wyciągów z AA o godz. 2:19. Satysfakcja!
Wojciech Jóźwiak
2025-01-31 19:17:50 182.19983
Ulepszyłem "Przeglądane kosmogramy"
Ulepszyłem Przeglądane kosmogramy. Nie powtarzają się. Są z 14 ost. dni. Na razie nie ma dat przeglądania.
-
Wojciech Jóźwiak
#37914 : Ulepszyłem Przeglądane kosmogramy. Dostały daty przeglądania i kto założył. Raczej więcej parametrów nie potrzeba.
Wojciech Jóźwiak
2025-01-31 22:05:51 182.19984
Procedury rysujące glify puntów harmo.
Pochwalę się. Tak rysują:

- Kita #37916 : Ładne :)
Wojciech Jóźwiak
2025-02-01 09:35:48 182.19986
Ulepszyć rozsyłkę wyciągów o 2:19
Obserwuję, że rozsyłka 2:19 wymaga poprawek.
# Nowe artykuły i kosmogramy tylko z ostatniej doby: tak jak notki forowe.
# Przy notce i linku do niej powinna być najnowsza subnotka tej notki (z linkiem też).
Pierwsza zmiana jest skrajnie łatwa, druga ambitna. Ale co to dla nas!
# Nowe artykuły i kosmogramy tylko z ostatniej doby: tak jak notki forowe.
# Przy notce i linku do niej powinna być najnowsza subnotka tej notki (z linkiem też).
Pierwsza zmiana jest skrajnie łatwa, druga ambitna. Ale co to dla nas!
Egna
2025-02-04 18:30:19 182.20003
współrzędne w kosmogramach
Rysując kosmogram urodzeniowy, miejsce urodzenia np. Wrocław, ustawić czas lokalny czy czas jak w Warszawie? Bo daje to różne wyniki (o kilka stopni, ale to ma znaczenie) i przede wszystkim inne niż w kosmogramach np. na Astrotheme.
- Elisza #38017 : Ja ustawiam dla Polski " jak w Warszawie" ( i to jest podobno prawidłowe ustawienie ) a dla reszty czas lokalny (nie wiem czy słusznie ale ze współrzędnymi się zgadza)
- Egna #38020 : no ok, ale zgadza ci się to z kosmogramem utworzonym na jakimś innym portalu, poza astroakademią? bo mi mi np. na Astrotheme, Astroseek, wychodzi ASC w 4 Wagi, a w AA z czasem jak w Warszawie 2 Wagi, z czasem lokalnym ok. 10 Wagi. Niby niewiele, ale się nie zgadza.
- Elisza #38025 : @Egno,w większości się zgadza( z Astroseek) , zdarzają się minimalne różnice w sekundach dosłownie.
-
Wojciech Jóźwiak
#38028 : @Egno, @Eliszo! – Nie tak! Czas lokalny, to jest pojęcie historyczne. Obecnie nigdzie realnie tego czasu nie stosuje się. Na całym świecie od końca 19 wieku obowiązują czasy strefowe. Cała Polska leży w jednej strefie. (Prócz przypadków historycznych, kiedy przechodziły fronty w I i w II w. św.) Czas strefowy "warszawski" czyli środkowo-europejski ma wariant "zimowy" (podstawowy, czyli dla 15 stopnia długości wschodniej; mniej więcej dla Legnicy pokrywa się z cz. lokalnym) – i "letni" (wcześniejszy o 1 godzinę, dla południka 30 st.). Zmiana czasu z Z na L i z L na Z każdego roku jest w innym dniu, a w niektóre lata (w dekadach 1960+ i 1970+) cały rok był czas zimowy. Wszystkie te przypadki są uwzględnione w funkcji, która generuje "czas jak w Warszawie".
- Egna #38058 : ok, ale skąd te różnice między AA a innymi serwisami?
Wojciech Jóźwiak
2025-02-07 18:15:00 182.20025
4 odcinki kosmogramów z historii
Bardzo długą tabelę kosmogramów wydarzeń historycznych podzieliłem na cztery odcinki:
Wydarzenia historyczne od 2020
Wyd. historyczne 1983-2019
Wyd. historyczne 1946-1982
Wyd. historyczne do 1945
Tak teraz jest w menu.
Podział ten odpowiada trzem najnowszym epokom cyklu Saturn-Pluton, plus wszystko to co wcześniej.
Tak teraz jest w menu.
Podział ten odpowiada trzem najnowszym epokom cyklu Saturn-Pluton, plus wszystko to co wcześniej.
Kita
2025-02-28 11:38:50 182.20146
zgłaszam - brak decyli w nowych horoskopach
Już to zauważyłam parę razy, ale nie pisałam, bo nie chciało mi się obliczać dokładności aspektów. W edycji horoskopów od pewnego czasu nie działa włączanie decyli. Zawsze je włączam, bo automatycznie nie są włączone. I dawniej pokazywały się linie decyli, a teraz nie. Np. w tym horoskopie
trydecyl Mars-Neptun ma ścisłość 0°15’, a na kółku horoskopu Neptun z Marsem nie są połączone (mimo iż zaznaczałam w edycji, że decyle mają być widoczne).
- Wojciech Jóźwiak #39076 : Edytor kosmogramów https://24.astroakademia.pl/chartEdit roboczo poprawiłem, opcje aspektów już uwzględnia, tzn. można ustawić decyle i nowile. Będzie więcej (odczytywanych opcji).
-
Wojciech Jóźwiak
#39078 : Jako dowód, kosmo. Mali (na którym to dobrze widać) z decylami i nowilami, i z aspektami do asc. i mc., stacjonarny, nie kanwas:
-
Chaos
#39083 : Ja bym jednak też zgłosiła się po te decyle, może coś je blokuje. Zawsze zahaczam nowile i decyle tworząc nowy kosmogram, ale od dawna ich nie widzę - są dopiero po przejściu na kanwas. Ostatnio tworząc horoskop Swayzego zawahałam się, czy ma pierścień z decylem - nie pokazał się aspekt między Księżycem a Wenus 37.14′ (to nadal działający decyl, z nie za dużym orbem?); ten decyl widziałam dopiero na kanvasie, choć z kolei na kanvasie mam obawy, czy orb mnie nie oszukuje.
Horoskop Mali u mnie wyświetla się bez decyli, dopiero gdy otworzę w kanvasie, to jest z decylami (gdy je wywołam). U mnie Mali tak:
_48292.png)
-
Wojciech Jóźwiak
#39085 : @Chaos: program (strona) Nowy kosmogram tworzy kosmogramy, tzn. zapisuje ich dane, oraz wylicza i wykreśla kosmogram w postaci pliku graficznego, który zostaje zestorowany (odłożony do wglądu) na serwerze.
Drugi program (strona) "chart" (tutaj nastawiony na Twój kosmogram, Chaos), wyświetla tamten plik z wykresem. W pliku graficznym nic nie można zmienić. Wyświetlany jest taki, jaki został zapamiętany. Standardowo kosmogramy są zapamiętywane bez decyli ani nowili, i tylko takie mogą zostać wyświetlone.
Inaczej jest z programem Kosmogram Canvas, który nie tworzy trwałych obrazów (jego wykresy żyją tylko na Twoim ekranie, dla serwera nie istnieją), za to jest elastyczny i można w szerokim zakresie wybierać jego opcje.Jedna i druga metoda ma zalety, których ta druga nie ma. Dlatego zastosowałem obie. Taki jest zastany stan technik programistycznych. Gdybym mógł wszystko robić bardziej od zera, z pewnością zrobiłbym inaczej. -
Wojciech Jóźwiak
#39086 : @Chaos: "Ja bym jednak też zgłosiła się po te decyle". Jeśli dopiero tworzysz kosmogram przez Nowy kosmogram, to decyle ustawiasz w opcjach formatu które są w szufladzie "Ustawienia wyglądu kosmogramu". Zakreślasz "decyl".
Ale istniejące już w bazie danych kosmogramy są i będą takie, jakie zostały zrobione.
(Mogę dorobić opcję "kopiuj z...", i wtedy będzie można edytować tę kopię i dodawać jej różne dodatki.) -
Kita
#39094 : Nie chce mi się zapisać nowy horoskop.
Wewnętrzny błąd serwera
Niezdefiniowany klucz tablicy „with_asc_mc”
[astroPre/chartCalc.class.php:405] [astroPre/chartCalc.class.php:405] Podstawa->{zamknięcie}() [memberFunc/chartEdit.php:74] ChartCalc->drawChart() [index.php:266] include(′/home/astroapl/domains/24.astroakademia.pl/public_html/memberFunc/chartEdit.php′) [vendor/bcosca/fatfree-core/base.php:1998] Aa->chartEdit() [vendor/bcosca/fatfree-core/base.php:1797] Base->call() [index.php:186] Baza->uruchom() - Wojciech Jóźwiak #39163 : @Kita: „with_asc_mc” poprawiłem. Wczoraj.
- Kita #39167 : Super. Działa.
Wojciech Jóźwiak
2025-03-01 15:27:31 182.20161
Pytania o stronę: Moje notki, wszystkie
W menu w dziale "Fora: narzędzia" mamy link do stron: Moje notki, wszystkie.
Kilka pytań:
1) Czy ta strona u Ciebie się otwiera?
2) Czy to, co tam jest, przydaje ci się?
Kilka pytań:
1) Czy ta strona u Ciebie się otwiera?
2) Czy to, co tam jest, przydaje ci się?
3) Czy często używasz tej strony?
I w ogóle poproszę o:
4) Inne opinie, uwagi, pytania o tamtej stronie.
4) Inne opinie, uwagi, pytania o tamtej stronie.
- Elisza #39168 : 1,2- TAK! 3- od czasu do czasu; 4. --
-
Kita
#39171 : Ja bardzo często używam. Bardzo przydatna strona. Czasami chcę dopisać coś do wcześniejszego wątku lub tylko sprawdzić czy omawiałam jakiś temat (bo mam więcej chęci niż możliwości czasowych) lub co pisałam, bo nie chcę się powtarzać.
Mylące jest to, że w "prywatnej części" też jest link "moje notki, wszystkie" - ale nie działa.Wygodna jest również zmiana w porównaniu z wcześniejszą stroną - zmiana polegająca na tym, że na górze strony są najnowsze wpisy, a nie odwrotnie.
-
Timothy
#39179 :
Ad.1. Tak, otwiera się.Ad.2. Yyyyyy...., no jak szukam starych wypowiedzi, informacji z prowadzonych dyskusji, itd., to tak.Ad.3. Rzadko.Ad.4. Pomimo, że w pytaniu 3 odpowiedź brzmi "rzadko", a pozostawienie tego nie jest problemem, to bym zostawił. Jeśli kłopot, to rozważyć.
- Fabrycy #39187 : Strona się otwiera, przydaje się, używam jej co jakiś czas. Dobra funkcjonalność.
- Fabrycy #39188 : Tyle, że trzeba coś pisać, by w ogóle z niej korzystać :)
-
Wojciech Jóźwiak
#39190 : @Kita: tamten link już poprawiłem.
@Timothy: ja nie chcę tej strony kasować, tylko myśle, jak ją ulepszyć, bo ma inny wygląd (i silnik) niż pozostałe strony.
@Fabrycy: tak, trzeba mieć coś napisane.
W ogóle to mam w zamiarze przeglądanie w tamtej stronie wszystkich (dostępnych dla osoby) wpisów, nie tylko własnych.
Wojciech Jóźwiak
2025-03-10 20:45:27 182.20214
Moja aktywność w ciągu ostatniej doby
Dodałem nową stronę-funkcjonalność, właściwie jej szkic: Moja aktywność
Ten link jest też w MENU->Prywatne.
[EDIT: Już wykasowałem.]
Docelowo chcę tabelkę aktywność rozsyłać każdemu w mailingu o godz. 2:19.
Ten link jest też w MENU->Prywatne.
[EDIT: Już wykasowałem.]
Docelowo chcę tabelkę aktywność rozsyłać każdemu w mailingu o godz. 2:19.
Zobacz czy Ci się podoba.
[EDIT: Nie będę rozsyłać.]
- Fabrycy #39502 : Bardzo
- Fabrycy #39503 : Dobre to jest.
- Wrona #39504 : ale jaki to ma cel ?
- Fabrycy #39505 : Celem jest pomiar.
- Fabrycy #39506 : Mierzenie pewnych zmiennych.
- Wrona #39507 : ale po co?
- Fabrycy #39508 : Po to, by wiedzieć. Taka motywacja.
- Dziwna #39509 : Mi ta statystyka niczego nie wnosi, nie widzę korzyści z tej funkcjonalności.
- Fabrycy #39510 : To funkcjonalność dla amatorów - testerów :)
- Dziwna #39511 : Amatorów testujących co?
- Fabrycy #39512 : No, swoją aktywność w AA.
- KrzyżPołudnia #39513 : Mi sie podoba :)
- Dziwna #39514 : Tak, wiem, robi się to, żeby wiedzieć... Ale czemu wiedzieć akurat to? Jest tyle ciekawszych rzeczy do "wiedzenia", niż ile razy się kosmogram canvas w ciągu dnia otwierało...
- Wojciech Jóźwiak #39515 : To nie będę rozsyłać w mailingu. Kto chce, będzie sam sobie podglądać przez menu.
-
Fabrycy
#39516 : Funkcjonalność niszowa. Dla amatorów pomiaru. :)
Na szczęście - nie trzeba do niej zaglądać - bo są oczywiście ciekawsze rzeczy ;)
- Wrona #39517 : poczułam się inwigilowana ...tak troszeczkę bez urazy :)
- Wojciech Jóźwiak #39518 : OK., Mięto. Skoro tak to czujesz – i zapewne tak samo odbierają inni, tylko tego nie mówią – to zamykam te aplikację.
Wojciech Jóźwiak
2025-03-11 21:11:14 182.20217
Usuwanie (kasowanie) subnotek
...jest proste. Trzeba wyczyścić treść – i kliknąć "Zapisz". Wtedy subnotka zostanie skasowana.
Nie można tak kasować notek – tych "głównych", mających tytuł. Możesz wyzerować tytuł i treść, ale taka pusta notka pozostanie: ponieważ jeśli ma subnotki, to one też pozostaną.
Nie można tak kasować notek – tych "głównych", mających tytuł. Możesz wyzerować tytuł i treść, ale taka pusta notka pozostanie: ponieważ jeśli ma subnotki, to one też pozostaną.
- Soyotik #39538 : A w prywatnych notkach, dałoby się wyzerować wszystko i żeby skasowało?
-
Wojciech Jóźwiak
#39539 : Tak, ale tylko w subnotkach. Notki "duże", te z tytułem, nawet gdy puste, pozostają. Ten mechanizm kasowania pustych jest zbyt zawiły, żebym robił dodatkowe warianty, bo w końcu wszystko się posypie. :)
Prościej jest mi robić takie usługi na żądanie bezpośrednio w bazie danych. - Wojciech Jóźwiak #39540 : Może w przyszłości opcję kasowania zrobię przy spisie wszystkich notek danej osoby.
- Wojciech Jóźwiak #39541 : Pomyślę. :)
Wojciech Jóźwiak
2025-03-15 18:48:01 182.20249
Dodałem kontrolkę "Font format"
Do edytora notek/subnotek dodałem kontrolkę "Font format". (Ta kontrolka, czyli opcja sterująca, jest w repertuarze edytora "NicEdit", ale jej dotychczas nie używałem, bo uznałem za zbędną.)
Co ona może? -- Formatować kawałek tekstu.
Co ona może? -- Formatować kawałek tekstu.
Np. zrobić z tekstu akapit, ang. paragraph.
Lub tytuł, tutaj H2.
Lub "pre" czyli format dla wzorów.Ale bardzo to potrzebne nie jest.
Wojciech Jóźwiak
2025-03-19 13:31:57 182.20280
Czy hebrajszczyzna przejdzie przez edytor+bazę?
צמצום
צמצום
צמצום
צמצום
- Wojciech Jóźwiak #39740 : Przeszła!
Wojciech Jóźwiak
2025-03-23 10:56:47 182.20307
Sterowanie okienkiem Bieżące, fachowo "traffic"
Okienko "Bieżące" (w wewnętrznej terminologii skryptów serwera nazywające się "traffic"), czyli lista wpisów-nowości pokazująca się w prawym górnym rogu, wreszcie
działa jak powinno.
Tzn. gdy jest zwinięte (widać tylko znaczek <<), to przy następnym otwarciu strony też będzie zwinięte.
A gdy jest rozwinięte, to znów przy następnym otwarciu strony będzie rozwinięte.
Dzięki temu (wreszcie!) w telefonach to okienko nie będzie zasłaniać widoku.
Gdyby coś było nie tak, alarmuj.
Tzn. gdy jest zwinięte (widać tylko znaczek <<), to przy następnym otwarciu strony też będzie zwinięte.
A gdy jest rozwinięte, to znów przy następnym otwarciu strony będzie rozwinięte.
Dzięki temu (wreszcie!) w telefonach to okienko nie będzie zasłaniać widoku.
Gdyby coś było nie tak, alarmuj.
Wojciech Jóźwiak
2025-03-23 21:28:06 182.20310
Wieczorny pad i naprawa z pomocą Czata GPT
O godzinie dokładnie 19:59 AstroAkademia padła, inaczej, miał miejsce jej pad.
Co się stało? Wyszedł na jaw pewien nieoczywisty logiczny błąd w jednym miejscu przy pobieraniu danych z bazy. Błąd ten "korumpował" wywołanie strony
https://24.astroakademia.pl/start
czyli naszej home-page. Co powodowało brak dostępu do naszej witryny. (Ale jak już ktoś miał otwartą którąś stronę i przechodził na inną, to niczego nie zauważał.)
Śledztwo za błędem było długie i up...liwe. Kiedy już zlokalizowałem, Czat GPT podpowiedział mi, jak naprawić. Pochwaliłem go (Czata) nast. słowy: "Gratuluje błyskawicznej orientacji w problemach logiki komputerowej!".
Co się stało? Wyszedł na jaw pewien nieoczywisty logiczny błąd w jednym miejscu przy pobieraniu danych z bazy. Błąd ten "korumpował" wywołanie strony
https://24.astroakademia.pl/start
czyli naszej home-page. Co powodowało brak dostępu do naszej witryny. (Ale jak już ktoś miał otwartą którąś stronę i przechodził na inną, to niczego nie zauważał.)
Śledztwo za błędem było długie i up...liwe. Kiedy już zlokalizowałem, Czat GPT podpowiedział mi, jak naprawić. Pochwaliłem go (Czata) nast. słowy: "Gratuluje błyskawicznej orientacji w problemach logiki komputerowej!".
Wojciech Jóźwiak
2025-03-25 08:32:32 182.20320
Mała rzecz a cieszy: kolor planet
W Kosmogram Canvas dodałem input do wpisywania koloru zewnętrznych planet w kosmogramach-kompozytach. Do tej pory były sztywno w kolorze policyjnym szaroniebieskim. Chcę jeszcze dopieścić tę kontrolkę, bo na razie jest dość enigmatyczna.
Notki forum (15) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Za chwilę próba automatycznej poczty 2025-01-28 13:30:50
- Wojciech Jóźwiak Ulepszyłem "Przeglądane kosmogramy" 2025-01-31 19:17:50
- Wojciech Jóźwiak Procedury rysujące glify puntów harmo. 2025-01-31 22:05:51
- Wojciech Jóźwiak Ulepszyć rozsyłkę wyciągów o 2:19 2025-02-01 09:35:48
- Egna współrzędne w kosmogramach 2025-02-04 18:30:19
- Wojciech Jóźwiak 4 odcinki kosmogramów z historii 2025-02-07 18:15:00
- Kita zgłaszam - brak decyli w nowych horoskopach 2025-02-28 11:38:50
- Wojciech Jóźwiak Pytania o stronę: Moje notki, wszystkie 2025-03-01 15:27:31
- Wojciech Jóźwiak Moja aktywność w ciągu ostatniej doby 2025-03-10 20:45:27
- Wojciech Jóźwiak Usuwanie (kasowanie) subnotek 2025-03-11 21:11:14
- Wojciech Jóźwiak Dodałem kontrolkę "Font format" 2025-03-15 18:48:01
- Wojciech Jóźwiak Czy hebrajszczyzna przejdzie przez edytor+bazę? 2025-03-19 13:31:57
- Wojciech Jóźwiak Sterowanie okienkiem Bieżące, fachowo "traffic" 2025-03-23 10:56:47
- Wojciech Jóźwiak Wieczorny pad i naprawa z pomocą Czata GPT 2025-03-23 21:28:06
- Wojciech Jóźwiak Mała rzecz a cieszy: kolor planet 2025-03-25 08:32:32
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.