prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2025-11-01 23:19:59   182.21220  
Logowanie przez Google
Dodałem opcję logowanie przez Google.
Jeśli na Google masz konto z tym samym adresem email, którym logujesz się do AstroAkademii, to możesz logować się przez Google.
Odpowiedni link jest w menu, na początku/górze, ale widzą go tylko niezalogowani.Ciekaw jestem Twoich doświadczeń z logowania do AA przez Google.
(Bo rzecz jest świeża i krótko testowana.)
  • Wojciech Jóźwiak #43482 : Następnym etapem będzie zakładanie sobie konta na AA w przelocie przy okazji logowania przez Google. Bo chcę uczynić AA łatwiej dostępną.
Wojciech Jóźwiak   2025-11-03 09:25:49   182.21222  
Zmiana zachowania menu
Menu wyświetla się tak, że jego nagłówek z Księżycem zawsze jest widoczny. Od teraz.

Do tej pory było tak, że menu przesuwało się tak, żeby w polu widzenia znajdowała się rozwinięta sekcja. 
Miało to wadę taką, że nie były od razu widoczne ważne miejsca u góry menu:
Tytuł strony, jednocześnie będący linkiem do strony "home".
Data i czas,
Tytuł strony – szczególnie ważny przy forum,
Kółko z kolorem dostępu,
Przyciski logowania, odnowy i wylogowywania.
Teraz jest to wszystko widoczne.

Żeby widzieć menu z nowym zachowaniem, odnów stronę lub ctrl-F5.

Jeśli Wasze opinie będą że nie, to wrócę do poprzedniego ustawienia menu.

Wojciech Jóźwiak   2025-11-04 23:38:03   182.21234  
Poprawki w fundamentach AA
Wczoraj i dzisiaj (4 listopada) wprowadziłem kilka poprawek w "fundamentach" systemu AA. Dlatego apeluję, że gdyby coś szło nie tak: przy otwieraniu stron, odnawianiu stron, logowaniu itp. – pisz: tutaj, lub do mnie na "Kontakt 1:1", lub na mój mail.
  • Neko #43551 : Nie mogłam wstawić do własnego wątku, kosmogramu canvas dzisiaj wieczorem, tyle u mnie.
  • Wojciech Jóźwiak #43554 : @Neko: to coś innego, inna usterka. Canvasy muszę zacząć poprawiać, bo ich otoczenie się trochę zmieniło.
  • Neko #43555 : @WJ, rozumiem. Myślałam, że coś u mnie nie tak.
Madzik   2025-11-06 11:23:13   182.21237  
Witam, nie udało mi...
Witam, nie udało mi się wczoraj dołączyć do lajwa. Nie działał mi link :(. Czy wiadomo czemu? pozdrawiam
Wojciech Jóźwiak   2025-11-07 22:19:26   182.21244  
Nowe ale niedokończone interfejsy kursów
Dzisiaj robiłem nowy interfejs do kursów, mam nadzieję, że bardziej logiczny od istniejącego. Ale nie skończyłem, może jutro się uda.
  • Wojciech Jóźwiak #43593 : Wciągnęło mnie oglądanie-słuchanie zgromadzonych nagrań. Jest ich 350 (lub 352). Każde ma około 1 godziny. Potrzeba prawie 15 dób, ponad 2 tygodnie, oglądania-słuchania ciurkiem bez jedzenia i bez spania. (Byle byłoby co pić.). Bardziej realnie 6 tygodni w godzinach pracy.
  • Neko #43595 : Niezły wynik.
  • KrzyżPołudnia #43598 : Chcę je wszystkie obejrzeć, chyba po prostu wbiję na sztywno w swój kalendarz oglądanie webinariów. Wcześniej tak robiłam i byłam na bieżąco, a teraz i zalegam z bieżącymi i te starsze mam do obejrzenia... 
  • Neko #43599 : Ja chyba też tak zrobię:)
Wojciech Jóźwiak   2025-11-08 22:11:16   182.21249  
Kursy w menu
W menu dodałem sekcję (szufladkę) z kursami. Tak wygląda:
Dawniejsze kursy
Otwierające się strony o kursach nie są kompletne. Są dostępne tylko, jeśli uczestniczysz w danym kursie. (Ale to zmienię.)
Na razie zawierają tylko listę uczestników.
Dorobię szerszą informację: ogólne "about", listę nagranych webinarów (jest ich 350!, realnie kilka miesięcy słuchania/oglądania – ale nie wszystkie należą do kursów), ich transkrypty, ich wątki forowe.
Trochę jest z tym pracy.
Przypomnę, że lista nagrań i ich tekstowych krewnych jest na stronie Nagrania webinariów.

• Wojciech Jóźwiak #43630 : Wczoraj i dzisiaj w dużym stopniu minęło mi na 2 zajęciach:
    a) robieniu porządków w bazie danych, gł. w zapisach webinarów,
    b) czytaniu i przyswajaniu książki A. Dragana o AI.
Wojciech Jóźwiak   2025-11-11 17:51:20   182.21260  
Kursy w menu c.d.
Strona kursu zawiera kolejne informacje:
1) Link do wątku forum z informacjami i bieżącym ruchem (rozkładem jazdy).
2) Listę uczestników.
3) Listę nagrań webinariów.
4) Tematy czyli program.
Przejrzyj proszę (możliwie wszystkie!) kursy w menu. Zobacz, czy coś nie tak, tzn. czy coś się nie zgadza lub są jakieś usterki w otwieraniu i wyświetlaniu.
Podziel się opinią. Zależy mi, żeby to było sprawne narzędzie w następnym miesiącach.
  • Neko #43670 : Tak na szybko to wszystko się otwiera i wyświetla, u mnie.
  • Wojciech Jóźwiak #43671 : @Neko: Dzięki! – Ale ja wciąż znajduję błędy ;-(
  • Wojciech Jóźwiak #43672 : Czatowi GPT ("Ogólnie Wstępnie Trenowanemu") zleciłem znaleźć błąd i znalazł. Była w jednym miejscu niepotrzebna spacja.
  • Neko #43673 : Ach, niepotrzebna spacja, ok. :) 
  • Teta #43689 : Pomocy: Nie mogę znaleźć hasła do dzisiejszego webinarium 
  • Wojciech Jóźwiak #43690 : harmoa
Wojciech Jóźwiak   2025-11-12 11:14:59   182.21266  
Automatyczne linkowanie w edytorze notek
Uwaga: teraz możesz wpisać goły adres, np. www.youtube.com/watch?v=dgDxJ-nVdM4 – klikasz na "Extra" – i adres zmienia się w link. Bardzo polecam!
Wojciech Jóźwiak   2025-11-13 19:46:05   182.21274  
Udoskonalenie w Selekcji wg planet
W dziale menu "Kosmo. przetwarzanie" masz link do strony "Selekcja wg planet".
Tam jest urządzenie do wybierania (z pewnej kategorii) kosmogramów, które mają coś wspólnego w swoim rozkładzie planet.
Konkretnie można znaleźć:
kosmogramy z zadaną planetą na danej osi, np. Saturn w zasięgu MC;
kosmogramy z koniunkcją 2 wybranych planet, np. Księżyca i Wenus;
kosmogramy z koniunkcją j.w. ale w zadanej harmonice: wtedy wynikiem są odpowiednie aspekty (plus "zwykłe" koniunkcje);
kosmogramy z zadaną planetą w określonym miejscu ekliptyki lub w określonym punkcie harmonicznym.
Przed godziną w tym urządzeniu dołączyłem nową kategorię kosmogramów: uczestnicy AstroAkademii, ale aktualni, tzn. te osoby, które odwiedzały (pod zalogowaniem) serwis AA nie dawniej niż 3 miesiące temu.
  • Teta #43741 : Wspaniale Panie Wojtku, ja się na pewno tym pobawię na dniach! 
Wojciech Jóźwiak   2025-11-15 22:57:37   182.21297  
Nowy spsób wklejania kosmogramów Canvas na forum
1) Na stronie Kosmogram Canvas normalnie tworzysz kosmogram. Pojedynczy lub podwójny.
2) Otwierasz szufladę "Zapamiętywanie kosmogramów". (Jest zaraz nad kosmogramem.)
3) Tam widzisz kilka przycisków jeden pod drugim. Klikasz ten najbardziej dolny z napisem:
" Pobierz kosmogram do wklejenia do notki".
Strona potwierdza.
4) Idziesz na stronę forum, otwierasz edytor notek i po prostu wklejasz. (Uważaj, żeby kursor był widoczny.) W edytorze masz kosmogram razem z tabelką planet.
5) Klikasz na "zapisz" i widzisz kosmogram w notce forum.Aha, WAŻNE:
I stronę Kosmogram Canvas i stronę forum (np. Prywatny notatnik) otwierasz głęboko czyli przez ctrl-F5. Wtedy odnowią się pomocnicze pliki/skrypty.
Co będzie bez tego, sprawdzę zaraz.
  • Wojciech Jóźwiak #43825 : Bez tego (tzn. bez głębokiej odnowy strony ctrl-F5) tabelka z pozycjami planet wyświetli się brzydko pod kosmogramem i nie będzie mieć obwódki. Inne usterki są też możliwe.
  • Wojciech Jóźwiak #43826 : Można jeszcze dopieścić grafikę, tzn. układ treści na stronie.
Wojciech Jóźwiak   2025-11-19 09:25:04   182.21318  
Orb dla punktów harmonicznych w kosmogramach Canvas
Orb dla punktów harmonicznych:
1.2 * 10° / H
Czyli dla
H=3 ..... 4°
H=5 ..... 2.4 = 2°24′
H=7 ..... 1.714 = 1°43′
Dla punktów kardynalnych przyjąłem 6 stopni.
Powyższe ma charakter raczej orientacyjny niż ścisły. Matematycznie uzasadniona teoria orbu dopiero (powoli) dojrzewa :)
Wojciech Jóźwiak   2025-11-21 23:06:11   182.21337  
Lajki są
Ikona "✨" pod notką otwiera "Lajk". Zobacz. Otworzy się panel z 4 opcjami: 
1: ′Podoba mi się - polecam!′,
    2: ′Dobry dowcip :)′,
    3: ′Wrócę do tego.′,
    4: ′Mam zastrzeżenia′.
I ewentualnie, jeśli będziesz mieć wstawiony swój lajk, dojdzie opcja:
′Usuń reakcję′.
Lajki na razie są pod (całymi) notkami. Nie ma ich pod subnotkami. Ale jeśli okaże się, że są potrzebne, to dorobię. (Dorobimy z Czatem.)
  • Elisza #44073 : @WJ, nie otwiera u mnie.
  • Wojciech Jóźwiak #44074 : Wiem, Eliszo, w innych notkach ikony działają -- otwierają, a w tej jednej nie.
    Sprawdź w notach powyżej.
    Ja teraz z Czatem próbujemy znaleźć błąd.
  • Neko #44075 : Jakie nowości! 
  • Elisza #44077 : @WJ, w innych również nie. Ale nowości - super! To się nazywa pasja:)
  • Wojciech Jóźwiak #44078 : Już ikona ożyła.
  • Wojciech Jóźwiak #44081 : Dorobimy jeszcze statystyki lajków. Lista, kto zalajkował, będzie widoczna bez najeżdżania myszą na ikonę "Trzy Iskry".
  • Teta #44089 : Extra :) muszę tylko załapać jak to działa, bo narazie nie widzę. Ale opcja super! 
  • Wojciech Jóźwiak #44090 : @Teta: Skąd wiesz, że super, skoro nie widzisz?
  • Teta #44091 : Super opcja :) w sensie że fajnie że są like :) zaraz się odnajdę jak to używać. Like są wygodne :) 
Wojciech Jóźwiak   2025-11-21 23:29:40   182.21338  
Próbna notka
Sprawdzam, czy pod tą notką ikona będzie żywa.
  • Wojciech Jóźwiak #44079 : Żyje. :)
  • Soyotik #44082 : Fajne. Widać mojego lajka?
  • Paszulka #44084 : a mojego? tylko jest z myśli
  • Wojciech Jóźwiak #44085 : @Soyotik: Widać. W panelu jest zapisane: "Wojciech Jóźwiak, Soyotik, Neko".
  • Paszulka #44086 : nadal nie umiem dać lajka, nie widzę opcji, ale dobrze, że działa, nieraz chciałam dać lajka:))
  • Paszulka #44087 : Super! już załapałam:)) 
  • Wojciech Jóźwiak #44088 : Widzę, Paszulko, twój lajk. W telefonie też działa. :)
  • Teta #44092 : Odnowiłam stronę ale nie działa u mnie, nie mam żadnej ikonki "like"
  • Paszulka #44104 : Teto, pod tym postem jest sprawdzam notkę i kciuk najedź na niego kursorem i wyświetlą się różne opcje i osoby, które dały lajka :)). To "próbna notka", czyli testowa
  • Teta #44106 : Ja mam taki widok 
Wojciech Jóźwiak   2025-11-22 20:49:15   182.21343  
Lajków nie ma i nie będzie
Dlaczego? – bo Czat mnie wkurzył. Zasypywał mnie propozycjami zmian, poprawek, upiększeń, podczas gdy podstawowe funkcjonalności nie działały uporczywie, a on/ono? miał/o jedną radę: cały kod przepisywać od początku, na inny, też wadliwy, ale w innym miejscu. O agentach AI trzeba mówić per "ono" bo to jest tylko taka chytrość bydlęca znająca się akurat nie na wyciąganiu kości z pojemnika, tylko na pisaniu kodu. Widzę też, że jak sam się czegoś nie nauczę, to ONO samo nie nauczy się na robionych przez siebie błędach. Wniosek taki, ze jeśli sam nie znam wystarczająco JavaScriptu (a nie znam) to nie ma sensu zadawać AI do zrobienia rozległych projektów takich jak lajki, bo skutek będzie taki, że ani ja nie rozumiem kodu, ani AI nie wie, która z 50 kolejnych wersji, które radośnie wygenerowało, jest przeze mnie zaimplementowana na serwerze. Uff.. Dwie bite doby do tyłu.
  • Neko #44117 : Nie ma co forsować na siłę, kosztem czasu i nerwów.
  • Soyotik #44118 : Czyżby AI cofało się w rozwoju? 
  • Wojciech Jóźwiak #44119 : @Soyotik: Nie, AI się nie cofa. Obserwuję, jak uczy się nowości w językach programowania. Tylko jak lustro odbija moje wady. Ja się śpieszę. Chcę "maxu" i to możliwie szybko. AI to swoją psią-kocią intuicją wyłapuje i w te szczeliny wchodzi, bo widzi, ze klient chce od niego tego, co ono najbardziej lubi, tzn. produkować kod. Gdyby agentom AI pozwolić klepać kod, to one by zapchały całą sieć i jej pamięć swoimi wytworami. To tak, jakby pozwolić myszom się rozmnażać: byśmy po kolana brodzili w jeziorze myszy. Dzisiaj poczułem się przyparty do muru przez Czata nadmiarem jego produkcji.
  • KrzyżPołudnia #44123 : Korzystam głównie z ChatGPT i zaczął robić błędy, których wcześniej nie robił. I to bardzo proste, np. proszę go o zestawienie najbliższych koncertów danego artysty, a on mi podaje wśród nich koncerty, które już się odbyły. Ciężko mu też idzie odpowiadanie na konkretne pytania, lawiruje, krąży, dopytuje, więcej zawracania głowy niż odpowiedzi. 
  • Neko #44125 : Czyli AI nie wygra z człowiekiem :) 
  • Wojciech Jóźwiak #44126 : @Neko: tu nie ma mowy o wygrywaniu. Już o wielu lat "inteligencje" wygrywają z ludźmi w szachy, brydża lub w go. Inteligencje są trenowane w językach, czyli jakby uczą się ("mają nauczone" -- present perfect) mówić w dowolnym języku. W tym sensie mają gigantyczną przewagę na nad nami, którzy jesteśmy przeważnie (jak ja) jednojęzyczni, niektórzy dwu-, a mój syn z którego jestem dumny cztero. Ale to nie kilkaset, którymi włada każde AI.
    @Krzyż Południa: właśnie wiedząc o czymś takim, o czym Ty piszesz, ja przyjąłem zasadę, że z AI pracuję tylko w sprawach dobrze określonych, stąd-dotąd. Programowanie takie jest. Ale mojemu interfejsowi Czata GPT zdarzało się pouczać mnie w kwestiach astrologii i takich, które uważam za własne autorskie. Wtedy pomijałem, ucinałem dyskusje. Ale z lajkami miałem wrażenie, że Czat "poczuł krew". Że zachowywał się w stylu: "jest sprawa, ahoj, lecimy, wszystko da się, nie przejmujemy." A najlepiej gdy ja zmienię coś w zleceniu, to wszystko pisać od początku. I jeszcze raz i jeszcze. Tak jakby mu to pisanie od nowa (prawie) tego samego kodu sprawiało przyjemność, jak seterowi bieganie po łące. Kontrolowanie tego procesu stało się dla mnie mega-czasochłonne i zacząłem widzieć, że proces oddala się od celu. Że będę musiał kolejne dwie doby spędzić na jego produkcji lajków i wątpliwe, czy dostanę działający produkt. Dlatego wkurzyłem się i grzecznie przerwałem. To nie był pierwszy taki przypadek, w tygodniu sprawdzałem, czy Czat umie zrobić redakcję tekstu tzn. moich surowych transkryptów z webinariów. No gucio. Napinał się, chwalił, czego to nie umie i w końcu zrobił coś bardzo dziurawego. W trakcie miałem wrażenie, że gdzieś w tle został pohamowany przez "kogoś ważniejszego", który kazał "mojemu" czatowi wymigać się od zadania. Dlaczego? To jest pytanie. Może czyszczenia tekstu mój abonament nie obejmuje. Podziękowałem i powiedziałem, że na razie nie.
Wojciech Jóźwiak   2025-11-23 16:31:00   182.21346  
Ikony. Smile. Emotiki
Z pomocą Czata GPT udrożniłem bazę danych, tak, że przepuszcza ikony, smile i emotiki. Można się bawić:⛽❄⛄ (Niestety nie wszystkie.)
  • Elisza #44145 : O, znaki zodiaku wchodzą ♈♉♊♋♌♍♎♏♐♑♒♓:)
  • Wojciech Jóźwiak #44147 : Noch einmal: ⚪⚫🟤🟣🔵🟢🟡🟠🔴🏝🚩🚗🍀⚜🛑☮❄🌈☘🥨👎💋✨🧨🎆📕🌲🔘🧡🧡❤💛💚🧲🍚🐰👍🐷😁🦴
  • Teta #44148 : Jak Wy to robicie? Ja nie mam przycisków :(
  • Teta #44149 : Odnowiłam stronę i nici :(
  • Elisza #44150 : W telefonie
  • Wojciech Jóźwiak #44151 : Czyli już raczej wszystkie. Można się bawić.
    Lilith: ⚸
    Opozycja: ☍
    Chiron: ⚷
    Pluton tylko brzydki: ♇
    A to jest podobno sztangista, a nie... 🏋️‍♂️
  • Wojciech Jóźwiak #44152 : Ja ikony biorę z klawiatury: flaga Windows + kropka.
  • Elisza #44153 : 🐏🐂👯🦀🦁💃🏽⚖️🦂🏹🐐🤽🏽🎏🅰️
  • Elisza #44154 : 🪐🌝🌕🌔
  • Elisza #44155 : Dobra, idę stąd ;D
  • Wojciech Jóźwiak #44156 : Super, Eliszo! Powiększam znak Ryb:  🎏
  • Wojciech Jóźwiak #44157 : Ciekawe, że telefon oddaje/renderuje te ikony dużo dokładniej, drobniej niż komp. stac.
  • Neko #44159 : 😊😍🌹😜👍
  • Elisza #44160 : 👰🏽  👧🏽 💃🏽 🧕🏽-   wersje Panny w zależności od P.H. Jakie to wspaniałe robić coś czego nie trzeba robić :) 
  • Wojciech Jóźwiak #44161 : Które byście wybrały zwierzę dla znaku Panny? W imię zaprowadzenia porządku, że jak zodiak (zwierzęta), to i Panna musi być jakimś zwierzęciem?
  • Neko #44162 : Może kotka, kotki są czyścioszkami :)
  • Wojciech Jóźwiak #44163 : Ale koty nie pracują.
  • Elisza #44164 : Pracują- nad sobą i innymi, by im było dobrze i czysto:)
  • Neko #44165 : No to może bobry, te są pracowite :) Albo ptaszek jakiś, wije gniazdko w mozole, jedzonko dzieciom donosi :)
  • Neko #44166 : Eliszo, jako Panna powinnaś mieć pierwszeństwo wyboru zwierzątka :)
  • Elisza #44167 : 🐝? 🐜? 🦉? 🕊️?  Bo fakt- kotka bardziej do Wenus pasuje.  Ja wolałabym  Pannę:♀️💃🏽  albo ♂️ ⛷️ (bo Pan.na nartach:)🤵🏽  Jednak prawdopodobnie więcej we mnie Skorpiona, rezygnuję z pierwszeństwa;)
  • Jutrzenka #44168 : 😝
  • Wrona #44169 : sójka albo kopciuszek :)
  • Wrona #44170 : jak się daje te emotionki bo kompletnie nie kumam....
  • Elisza #44171 : Jesli przez telefon (ja mam zwykły sys.Android) to klikasz w buźkę, wyświetlają się ikony oraz lupa- wyszukaj - tam wpisujesz hasła i zatwierdzasz jeśli Ci pasują. Przez komputer - na klawiaturze klawisz z flagą Windows+.(j.w) 
  • Wrona #44172 : ale w jaką buźkę ? gdzie ona jest?
  • Fabrycy #44173 : Koty nie tylko nie pracują i nie czyszczą, ale wręcz przeciwnie - zwiększają tylko ogólny bałagan. Czasem zrzucają przedmioty ze stołów, półek - na zasadzie czystej złośliwości. 
  • Wrona #44174 : nie ze zwykłej złośliwości ale z ciekawości i nudy :)
  • Fabrycy #44175 : Tak czy inaczej - trzeba ciągle po nich sprzątać. 
  • Elisza #44176 : @Wrono zrobiłam instrukcję, ale nie chcą się screeny zaladować. Kiedy piszesz notkę to (na klawiaturze w telefonie) powinnaś mieć obok spacji buźkę--> klikasz i w pole "szukaj" wpisujesz hasło np. ptak 🐦, klikasz w ptaka i wskakuje Ci on w tekst ... Spróbuj
    @ Fabrycy, koty jak ludzie różne są:D
  • Wrona #44177 : To prawda!
  • Fabrycy #44178 : @Elisza: wszystkie koty są z grubsza takie same. Różnią się tylko stopniem rozwydrzenia. 
  • Elisza #44179 : @Fabrycy , ile miałeś kotów w życiu ?
  • Wrona #44180 : jestem na hot spocie i nic się nie dzieje...
  • Fabrycy #44181 : @Elisza: wystarczająco wiele miałem z nimi do czynienia - znam ich paskudną naturę. 
  • Elisza #44182 : @Wrono, hot spot nie ma nic do rzeczy. Piszesz z komputera czy telefonu?
  • Elisza #44183 : @ Fabrycy, to dziwię się Twojej opinii, bywają wredne koty, ale też wspaniałe, mądre i spokojne; takie psokoty. Może mam szczęście do takich osobowości, bo żaden koci zbój mi się nie trafił, same cuda🐾 🍀
  • Wrona #44184 : Koty jak człowiek który też może być paskudny...zależy kiedy się urodził Moja Balbina Waga z Wenus we wściekłej Pannie a Jeży to Baran z 25 stopnia  i ja widzę różnicę tak jak u człowieka....
  • Wrona #44185 : Eliszo z komputera
  • Elisza #44186 : @Wrono, to w tej chwili nie pomogę, bo ja z telefonu smaruję.
  • Teta #44187 : ⚖️ ♏
  • Teta #44188 : Działa :) 
  • Wrona #44189 : 😊
  • Wojciech Jóźwiak #44190 : Jeśli ikonek nie widać, to może pomóc przycisk "Odnów logowanie".
  • Wrona #44191 : udało mi się 😁
  • Chaos #44192 : 🐝 dla Panny
  • Wrona #44193 : pszczółka dla Panny jest chyba zbyt subtelna ale może tak....
  • Wrona #44194 : przypomniał mi się Ireneusz Krosny w kabarecie Mucha i Miód :) 
  • Wrona #44195 : ma Wenus Merkury w ścisłej opozycji do Plutona w Pannie :)
  • Fabrycy #44205 : Pszczoły popieram. I trzmiele. Dla Panny. 
  • Wrona #44206 : czy pszczoła jest pedantyczna...?
  • Fabrycy #44207 : Absolutnie. Wystarczy spojrzeć na plaster miodu. 
  • Wrona #44208 : to samo można powiedzieć o mrówkach, bobrach itd ,,,no ale pszczoła brzmi górnolotnie bo zbierając pracowicie pokarm przy okazji , czego nie jest świadoma ratuje świat przed klęską głodu :)
  • Wrona #44210 : ciekawy jest też żuczek gnojarz nazywany leśnym sanitariuszem ale kto chciałby się z nim utożsamiać ....😁
  • Paszulka #44211 : popieram trzmiele, etymologia nazwy od prasłowiańskiego "powodować ból, uciskać" (Pluton w Pannie?), ale może też wyciskać. Mam znajomą kosmetyczkę, bardzo lubi swoją pracę, szczególnie wyciskanie, jest bardzo precyzyjna;) Żuczek gnojarz z samej nazwy do Panny mi średnio pasuje:)
  • Elisza #44214 : @Wrono, Panny też czasem ratują, wspierają, poświęcają się, służą. 
    Btw. sąsiad ma ule i pięknego fiksa na punkcie pszczół - opowiadał różne historie, m.in., że zdarzyło mu się znaleźć w ulu kokon wielkości dłoni - mysz weszła do ula i zdechła, a pszczoły ją konkrenie zabalsamowały, żeby zabezpieczyć ul i miód przed bakteriami, zakażeniem... Pszczoły mają wiele cech Panny.
    Jakie masz na myśli wady tego znaku,że pszczółka Ci nie pasuje? :)
  • Wrona #44216 : myślę sobie że pszczoła jest zbyt romantyczna na znak Panny ...mówię o "czystej" Pannie a nie o naszych natalach gdzie ktoś ma tam Słońce a jednocześnie inne wskaźniki...ale romantyczność to nie wada.
  • KrzyżPołudnia #44219 : Mi Panna się kojarzy z samotniczką, zosią-samosią, pszczoły to zwierzęta wybitnie stadne. 
  • Fabrycy #44222 : @KrzyżPołudnia: tzn. z jakim zwierzęciem Ci się kojarzy?
  • Wrona #44224 : borsuki są pedantyczne, potrafią budować sieć nor i korytarzy z różnym przeznaczeniem, mając nawet toalety i pedantycznie sprzątają wokół siebie i otoczenia. Ciekawe dlaczego mówi się o kimś, że to borsuk....:)
  • Elisza #44229 :
    Pszczoły mają hierarchię, struktury, przydział ról, robotnice zasuwają niby razem ale każda z osobna. Takie " czyste" Panny, np. w korpo., (myślę) dobrze by się sprawdzały jako prawa ręka szefa; są zadaniowe. A jeśli pracują niezależnie (najlepiej) to też mają cele wyższe swojej pracy (dom, rodzina, dzieci, dzieła, zostawić coś po sobie) Nie znam chyba żadnej Panny bez domieszki, ale wszystkie mają w sobie taką poważną, analityczną, przenikliwą odsłonę. Jeśli nie pszczoła, to może wilk? Wilki są 2in1, stado i samotność.?
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.