prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2016-05-07 22:53:20   182.6346  
Rozsuwanie planet w kosmogramie na canvas
Witam. W programie rysującym kosmogramy techniką "canvas" -- czyli kosmogram Canvas -- zainstalowałem rozsuwanie glifów planet.
Do tej pory go nie było i planety (ich znaczki czyli glify) rysowały się jedna na drugiej, jeśli leżały w koniunkcjach.
Zobacz, sprawdź, proszę, jak to wygląda i w razie gdyby coś było nie tak, alarmuj.
Wojciech Jóźwiak   2016-05-07 22:59:39   182.6347  
Aha, co to jest to canvas
Canvas to jest (w pewnym uproszczeniu) rysowanie przez program bezpośrednio na ekranie.
"Zwykły" nasz program do rysowania kosmogramów "rysuje" kosmogramy do plików na serwerze i dopiero z serwera ściąga te pliki i je wyświetla na twoim ekranie.
W technice "canvas" rysowanie odbywa się bezpośrednio na twoim ekranie z danych dostarczonych przez serwer. Tzn. serwer oblicza pozycje planet, a twój komputer wszystko rysuje.
Jest to szybciej i prościej, mniej obciąża serwer i umożliwia przeróżne modyfikacje rysunku "w locie".
Chcę tę technikę stopniowo wdrażać.
Wojciech Jóźwiak   2016-05-11 22:07:17   182.6358  
Zamiana minut i sekund na ułamek dziesiętny
Witam.
Małe ułatwienie: teraz kiedy wpisujesz dane horoskopowe, możesz łatwo zamienić współrzędne geograficzne miejsca (szerokość i długość) na zapis dziesiętny.
Na stronie z edycją horoskopów, np. tu: nowy kosmogram dorobiłem przyciski, które gdy klikniesz, przeliczają.
Np wpisujesz szerokość:
50 57
klikasz na przycisk ze znaczkiem »
i robi się liczba w dziesiętnych stopnia:
50.95000

Tak samo z sekundami, np. długość Wałcza wg Wikipedii:
16°27′48″E
My to wpiszemy prościej jako:
16 27 48
Klikasz i masz:
16.46333

Uwaga: Jeśli jest wpisana pojedyncza liczba, program interpretuje ją jako liczbę stopni. Jeśli są dwie liczby oddzielone spacją, to jako stopnie i minuty.
Jeśli są trzy liczby, to jako stopnie, minuty i sekundy.

Croydon dzielnica Londynu ma długość 0°06′36″W.
My ją zapiszemy jako:
-0 06 36
Klikamy i:
-0.1100000

Zachodnie długości i południowe szerokości u nas są ujemne, a w zapisie minutowym powinny mieć "minus" przed liczbą stopni. Jeśli stopni jest zero, piszemy jawnie zero.

Uwaga 2: Program NIE sprawdza, czyli liczba stopni jest sensowna. Przełknie np. szerokość = 100 lub długość = 190. A nawet 754. Jak taki nieistniejący kąt zostanie dalej obrobiony, nie wiem. (I nie ma sensu z tym się bawić.)

Gdybyś zauważył/a, że coś z tym mechanizmem jest nie tak, to pisz-alarmuj.

Wojciech Jóźwiak   2016-06-22 12:24:24   182.6539  
Rysowanie tylko grubych aspektów
Dorobiłem jeszcze jedną opcją rysowania horoskopów, w "nowy kosmogram":
w dziale (karcie lub zakładce) "Wpisz dane, na samym dole, przybyło:

Tylko aspekty silne - rysowane grubą linią

W kosmogramie rysowanym z tą opcją zostają pominięte słabsze aspekty (mniej ścisłe), te które zwykle rysuje się cienkimi kreskami. Zostają tylko same grube kreski.
Wojciech Jóźwiak   2016-07-03 13:20:39   182.6574  
Poprawki w programie do rysowania horoskopów
Witam! W programie do rysowania horoskopów wprowadziłem kilka zmian -- w sposobie wprowadzania danych.
Przede wszystkim jest już coś oczywistego, ale czego dotąd nie było: można edytować istniejące już (zapisane) dane horoskopowe.

Gdybyś znalazł/a jakieś błędy lub niedokładności, albo masz propozycje ulepszeń, to proszę daj znać.
Wojciech Jóźwiak   2016-07-03 14:28:08   182.6575  
Orientacja na MC
...I przy okazji dodałem opcję orientacji kosmogramu:

Powoduje narysowanie kosmogramu z MC dokładnie U GÓRY.
Czyli przez przechyłu.
Za to linia asc-desc odchyla się od linii poziomej.
Taka orientacja jest przydatna dla miejscowości położonych na dużych szerokościach geograficznych (jak Oslo, Petersburg itd.), a konieczna za kołem podbiegunowym (Hammerfest, Murmańsk, Svalbard), gdzie ascendent w ciągu doby przechodzi na drugą ("prawą", zachodnią) stronę względem medium coeli, więc nie ma tam związku ascendentu z kierunkiem wschodnim.
Wojciech Jóźwiak   2016-10-25 23:42:57   182.6720  
Horoskopy harmoniczne
Program na stronie kosmogram Canvas # rysuje horoskopy harmoniczne.
Robi to jeszcze mało ładnie, trzeba wiedzieć, jakie dać ustawienia. Ale rysuje!
Oto próbka:
Kosmogram wybuchu Pomarańczowej Rewolucji w Ukrainie, 21 listopada 2004.
Była wtedy rzadka i faktycznie wybuchowa konfiguracje ciężkich planet: Pluton, Uran i Saturn ustawiły się w pierścień kwintyli. Także Merkury należał do tamtej struktury. Struktura ta była wyjątkowo ścisła!
Niżej wyrysowana przez tamten program piąta harmoniczna. Pięciokrotny pierścień zamieniony jest w koniunkcję.
(Uwaga: osie horoskopu i znaki zodiaku są od bani i nic nie znaczą. Możliwie szybko usunę ich rysowanie dla wersji harmonicznej.)

Wojciech Jóźwiak   2016-10-28 10:04:25   182.6736  
Kosmogramy harmoniczne: postęp
Na stronie "kosmogram Canvas" kosmogramy harmoniczne wyświetlają się coraz lepiej/sprawniej. Skalą nie jest zodiak, który w tym kontekście traci sens, tylko zwykła podziałka co pięć stopni. Oto znany z poprzedniego wpisu kosmogram harmoniczny nr 5 ukraińskiej Pomarańczowej Rewolucji, 2004. Koniunkcje w tym kosmogramie są obrazem kwintyli:

Tu dla porównania zwykły (podstawowy, bez liczenia harmonicznej lub harmoniczna = 1) kosmogram tego samego wydarzenia:

Kwintyle jak zwykle są tu na czerwono.
Wojciech Jóźwiak   2016-10-28 10:06:47   182.6737  
Asc i MC
(Ascendent i MC na powyższych wykresach są jeszcze -- chwilowo -- od bani, tzn. nic nie znaczą. Poprawię.)
Jutrzenka   2016-10-29 08:15:37   182.6738  
Nie  udalo  mi...
Nie  udalo  mi sie mejsc  na lekcje. Moze  moj tablet  jest  malutki . Na  nagranie tez  nie  moge  wejsc. Prosze  o przeslanie  go  poczta  bo  wracam  do  domu  i  chce  obejrzec.jutrzenka pozdrawiam

Wojciech Jóźwiak   2016-10-29 11:12:14   182.6739  
Tablet Jutrzenki
Jutrzenko, być może udział w webinarium wymaga większych zasobów, niż tablet jest w stanie je przerobić. Radziłbym oglądać webinarium i nagrania z nich co najmniej na laptopie i to z możliwie dużym ekranem -- o dużej rozdzielczości.
(Sprawdzę, jak z tym zadaniem radzi sobie mój tablet.)
Wojciech Jóźwiak   2016-11-02 23:58:11   182.6751  
Nowy sposób pisania notek w forum
Witam!
Dorobiłem nowy sposób pisania notek w forum.
Teraz edytor wyświetla się na tej samej stronie, co przegląd forum.
Są linki do poprawiania i do usuwania, a właściwie do zaślepiania notek.
Życzę miłej pracy!

Za zgłoszenie ewentualnych usterek będę wdzięczny!

(O, właśnie zauważyłem usterkę: brakuje opcji Upload obrazków. Dodam! Ale to już jutro.)
Teresti   2016-11-03 10:44:23   182.6752  
ile czasu na pisanie?
Mam pytanie
czy teraz będzie ograniczony czas na pisanie notki?
Jeśli tak to po jakim czasie notka zniknie, bo już nie raz tak mi się zdarzyło, że całe pisanie poszło na marne. Wystarczy, że coś mnie oderwie ,np zadzwoni telefon. Wracałam do pisania a tu notki nie ma. Nie sposób tego odzyskać. Tak było do tej pory gdy notkę otwierałam w nowym oknie.

Wojciech Jóźwiak   2016-11-03 10:54:32   182.6753  
Czas nieograniczony
Teresti,
Czas nie jest ograniczony. Notka może zniknąć tylko wtedy, kiedy jest awaria komputera.
Albo kiedy minie czas zalogowania. Ja sam nie pamiętam, kiedy mi znikła pisana notka w edytorze, a piszę dużo.
Z logowaniem i samoczynnym wyłączaniem zalogowania muszę popracować, bo obecna wersja nie jest doskonała.

Jeszcze taka UWAGA, do Wszystkich: Już jest ikonka "Upload image", ale czegoś brakuje w skryptach i nie działa. Proszę na razie jej nie klikać, żeby się nie porobił bałagan.

Wojciech Jóźwiak   2016-11-03 19:16:21   182.6754  
Opcji Upload image...
Opcji Upload image na razie ma, wyłączyłem.:)
Pracuję nad tym w tle.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.