prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2025-05-29 23:46:54   182.20590  
Próba z canvas
Działa! Sukces.
https://24.astroakademia.pl/uploadCanvas/Czw_2025-05-29_23_43_54_225f4b.png
  • Wojciech Jóźwiak #40807 : Sukces polega na tym, że z Czatem GPT budujemy sposób zapamiętywania obrazu z kanwasu na serwerze. Skrypt eksportuje obraz w odpowiednie miejsce na serwerze i zwraca link do tego obrazu. Ten link masz "pod myszą", tzn. przygotowany do wkopiowania.
    W edytorze notki wstawiasz ten link do "Add image" czyli używając ikonki z żółtym ołówkiem. Przykładowy wynik:
  • Wojciech Jóźwiak #40808 : Albo podwójny tranzytowy kosmogram:, widać jak Pluton z Uranem dręczą Donalda Tuska, ciągnąc go po krawędzi:
  • Wojciech Jóźwiak #40811 : Jeszcze jedno wklejanie z serwera:
    proba
Wojciech Jóźwiak   2025-05-30 09:41:26   182.20591  
Trzy sposoby zapamiętywania obrazów z kanwasu
Na stronie Kosmogram Canvas (faktycznie będącej całym "kombajnem") działają 3 sposoby w sekcji "Zapamiętywanie":
1) Zapamiętywanie źródłowego kodu w bazie danych – z tego kodu może być później odtworzony kosmogram na kanwasie z dokładnością 1:1 czyli ściśle ten sam;
2) Lokalne pobranie jako pliku PNG do "Pobrane" – ta opcja istniała wczesniej, ale teraz plik ma bardziej sensowny tytuł;
3) Eksport na serwer ze zwróceniem url pliku.
Co z tym dalej robimy, piszę niżej.
Tu widok-zrzut z ekranu:

Nowością jest trzeci przycisk "Eksportuj...". Po kliknięciu (wykonaniu) dostajesz potwierdzenie w postaci "alertu". (Być może to jest zbyt nachalne i zmienię.)
Jednocześnie w schowku ("w pamięci myszy" jak się czasem mówi) zostaje umieszczony link do obrazu, który jest na serwerze.
W następnym kroku możesz ten link wkleić do edytowanej notki. Jak? – Poprzez mini-formularz (okienko), które otwiera się po kliknięciu na ikonę "ekran z żółtym ołówkiem".Czyli co robisz kolejno:
– Masz wyrysowany kosmogram na stronie "Kosmogram Canvas".
– Otwierasz "szufladę" pod tytułem "Zapamiętywanie kosmogramów".
– W polu "Nazwij" masz gotową nazwę ("label") tego kosmogramu. Jeśli chcesz, możesz ją prze-edytować.
– Klikasz przycisk "Eksportuj obraz na serwer".
(Jeśli nie było błędu, to...) wyświetla się alert, że się udało itd. W pamięci myszy (czyli w schowku/clipboard) masz link do obrazu.
– Otwierasz edytor notek na forum – tam gdzie chcesz pokazać swój kosmogram.
– Gdy kursor jest odpowiednim miejscu tekstu, klikasz na ikonę edytora "Ekran z żółtym ołówkiem", czyli "Add image".
– W pole "URL" wklejasz (używając opcji "Wklej" z mini-menu po prawym klawiszem myszy) link do obrazu.
– Obraz pojawia się w edytorze notki.
Dalej jak zwykle przy pisaniu notek w forum.
Pisze się o tym długo, ale wszystkie czynności są intuicyjne i odruchowe.
  • Wojciech Jóźwiak #40814 : Sorry. Trzeci przycisk "Eksportuj..." wybija błąd. Pewnie jakiś drobny i głupi. Znajdę, poprawię i dam znać. :)
  • Wojciech Jóźwiak #40815 : Poprawione.
    Dla ilustracji działania, tranzyty dla E. Muska na "teraz":
    Tranzyty Muska
    O tych tranzytach napisałem przed chwilą w: Jowisz idzie Muskowi kwadraturą do...
  • Elisza #40824 : @WJ:  Super! Podziwiam zawziętość/ cierpliwość w udoskonalaniu Canvasu/ AA. To chyba jeden z Pana świrów  i coś co sprawia przyjemność (ostatecznie) prawda? Skłania to do autorefleksji... :)
  • Wojciech Jóźwiak #40826 : @Eliszo, tak. Dzięki za Uznanie. Programowanie AA można też widzieć jako czynność ucieczkową, podejmowaną zamiast tego, co naprawdę istotne. Ja w tym przede wszystkim widzę, że to jest takie poletko, na którym mogę coś robić -- i mieć wyniki. Coś wykonywać z sukcesem. W przeciwieństwie do innych kierunków, gdzie sukces jest trudny lub go nie ma. Być może jest tak, że programowanie w astrologii jest jedyną działką, w której jestem w stanie odnosić sukcesy. 
  • KrzyżPołudnia #40892 : @WJ kibicuję ulepszaniu canvasu i żałuję, że nie programuję! 
    Wielu programistów podaje to za zaletę swojej pracy, tj. widzenie jej wyników :) Niektórym tylko przeszkadza, że to nie jest w realu, stąd renesans majsterkowania.  
    Nowe instrukcje dobrze by było dorzucić do tych już istniejących, często tam zaglądam :)
Wojciech Jóźwiak   2025-06-01 08:24:30   182.20602  
Znalazłem błąd w kanwasie
Jest kwadratura od Saturna do Jowisza, 88°. Tymczasem algorytm na kanwasie jej nie widzi:
Nie widzi zupełnie! Orb dla koniunkcji zwiekszyłem do absurdalnie wielkiej liczby 30°. I nic. No więc mam zadanie przejrzeć algorytm i poprawić.

• Wojciech Jóźwiak #40876 : Poprawione! We współpracy z Bratem-Czatem. Vivat AI!
    Na czym polegał był błąd: algorytm nie identyfikował koniunkcji planet na styku Ryby-Baran, tzn. w jednym miejscu "nie wiedział", że dla kątów 355=-1 .
    Co dla kwadratur przejawiało się tak, że nie widział kwadratury między 1 Barana (Saturn) a 29 Bliźniąt (Jowisz). Teraz już widzi.
    Sukces! Mały ale cieszy. :)
    Kwadraturę, jeszcze cienka kreską, już widać w kosmogramie na TERAZ:
  • Wojciech Jóźwiak #40878 : Przy okazji: dzisiaj w dniu wyborów silnie obsadzony jest typowo łotrzykowski punkt 12° Bliźniąt. A w tej chwili, południe, dodatkowo Księżyc mija Marsa, tworząc "harcerską" binastrię. No ciekawe...
  • Wojciech Jóźwiak #40889 : Tak, ciekawe; zob.  "at least four military airfields...
  • KrzyżPołudnia #40894 : Dzieje się. Jeszcze binastria Saturna i Neptuna ciągle jest w tle, jeśli nie na pierwszym planie. 
Wojciech Jóźwiak   2025-06-06 08:10:27   182.20640  
Identyfikacja koniunkcji
Ostatnio, w tym wczoraj (5 maja 2025) pracuję wraz z Chatem GPT nad identyfikacją koniunkcji. Temat ten wcześniej podchodziłem kilka razy i wyniki są zaszyte w programach AA, ale zawsze to było jakoś doraźnie i przypadkowo. Teraz chcę to zrobić systematycznie. Identyfikacja koniunkcji poprzedza kilka ważnych wyliczeń:
— Rozpoznawanie i (następnie) rysowanie aspektów
— rozpoznawanie pierścieni określonego rzędu
— liczenie siły (intensywności) tranzytów
— automatyczne (programowe) wyszukiwanie tranzytów i ich wizualizacja na wykresie z pikami;
— rozsuwanie glifów planet na wykresie, tak żeby nie rysowały się jeden na drugim.
Jak widać, to zadanie jest warte starań. :)
Wojciech Jóźwiak   2025-06-06 14:52:11   182.20641  
Koniunkcje wyliczane, już widać!
Zaimplementowałem program do wyliczania (znajdywania) koniunkcji, właściwie grup koniunkcji.
Następny (mały) krok, to uogólnienie na aspekty jako takie, czyli wyższego rzędu niż koniunkcja.
Gdzie to jest?
Otwórz dowolny kosmogram, przez "chart" (nie przez "canvas"). Na dole wyliczanki opcji masz większy napis "Aspekty". Klikasz weń.
Odsłania się lista długości (położeń) planet, np.:
[171.4971 270.4305 173.0306 143.2123 140.5548 244.3324 211.9595 245.5004 266.4873 208.015]
Oraz przycisk "Pokaż".
Klikasz i wyświetla się tabela różnic kątowych pomiędzy planetami (na razie szkicowa), a niżej lista grup koniunkcji:
  • Grupa 1: Słońce, Merkury
  • Grupa 2: Księżyc, Neptun
  • Grupa 3: Wenus, Mars
  • Grupa 4: Jowisz, Uran
  • Grupa 5: Saturn, Pluton
Wynik powyższy dotyczy (nieodżałowanej) Amy Winehouse
  • Wojciech Jóźwiak #40995 : Przerobiłem część "Aspekty". Różnica jest w programistycznych wnętrznościach i polega na tym, że teraz obliczenia idą na serwerze. (Poprzednio były robione lokalnie w przeglądarkach.)
    Teraz jest trochę ładniej, ale jeszcze będzie dopieszczone.
    Intensywnie myślę, jak przejść do analizy następnych aspektów, nie-koniunkcji.
    Tzn. jak to zrobić wyliczeniowo, to wiem. Trudniej jest zorganizować i rozmieścić wyniki na stronie.
Wojciech Jóźwiak   2025-06-07 13:07:12   182.20643  
Jak zorganizować podgląd aspektów?
Mam problem, który wymaga szybkiego rozwiązania.
Od wczoraj mamy nast. tabelę różnic planet i wynikających z nich grup koniunkcji:

Teraz ta tabela jest zacumowana na stronie kosmogramu czyli "chart" w dół od kosmogramu, przy czym żeby nie robić tłoku, pokazywana jest kliknięciem w etykietę "Aspekty".

Ale takie tabele i listy grup powinny być dla wszystkich rzędów aspektów -- czyli: dla wszystkich potrzebnych harmonik. 

Pytanie: czy je wyświetlać jedną pod drugiej?
Czy wyświetlać pojedynczo, dla jednego rzędu, ale wcześniej określić numer rzędu.
I czy te tabele cumować do kosmogramu, czy wyświetlać na osobnej stronie lub karcie przeglądarki?

Myślę...
Ale jeśli TY (tak, ty!) masz pomysł lub swoje zdanie, to napisz.

Wojciech Jóźwiak   2025-06-07 22:47:20   182.20647  
Badanie grup koniunkcji: jest wynik! - Widmo harmoniczne
Przykład dla naszej koleżanki Beatilyng ... gdy klikniesz na napis "Aspekty":

Grupy koniunkcji

• Grupa 1: 0.Słońce 4.Mars Midpunkt: 86.0424, Magnituda: 0.64021978910678,
  • Grupa 2: 1.Księżyc 6.Saturn 9.Pluton Midpunkt: 207.44300335244, Magnituda: 2.9618313710168,
  • Grupa 3: 5.Jowisz 7.Uran Midpunkt: 244.74875, Magnituda: 0.83359875511813

To są wyszukane (wypreparowane) koniunkcje. Kolejno:
1) Słońce i Mars, skupione około 86.0 czyli 26 Bliźniąt.
Ponieważ ta koniunkcja jest dość luźna, to ma niską magnitudę: 0.64 umownych jednostek.

Dla koniunkcji 2 planet maksymalna magnituda = 1.0 – gdyby były dokładnie w tym samym miejscu.

2) Księżyc, Saturn, Pluton: skupione wokół 207.44 czyli 27° Wagi.
Ponieważ ta koniunkcja jest wybitnie ścisła, to jej magnituda równa się prawie wartości maksymalnej, która dla koniunkcji 3 planet równa jest 3.0.
Te maksymalne wartości są równe liczbie par planet w koniunkcji, czyli dalej dla 4 ... 6.0
dla 5 planet ... 10.0 itd.

3) Jowisz, Uran: midpunkt ok. 5° Strzelca, magnituda =  0.83 czyli mniejsza niż 1.0, ale większa niż dla Słońce-Marsa, bo ta koniunkcja jest ciaśniejsza.

Jeszcze muszę dopieścić tę analizę koniunkcji wizualnie: wyświetlać w tabeli, pominąć numery planet, zaokrąglić liczby.

Suma tych trzech magnitud to będzie widmo harmoniczne dla harmoniki nr 1.
Takie wartości widma będą dla każdej (interesującej nas) harmoniki.

• Wojciech Jóźwiak #41004 : Ach, ten mój Księżyc w Pannie. Dziury w całym widzi. Przejrzałem kilka waszych kosmogramów i grup koniunkcji – i już widzę, że konieczne jest ulepszenie procedur.
    Te, które teraz są, są dobre: ale już widzę (w wyobraźni) lepsze!
  • Wojciech Jóźwiak #41005 : Lucky Luciano: podziwiamy jego super-koniunkcję!
    Wikipedia o nim.
    Display dopieszczony, ale jeszcze nie ulepszony.
  • Wojciech Jóźwiak #41006 : Dopieszczone jeszcze bardziej :)
  • Wojciech Jóźwiak #41007 : Oraz ulepszone!
    Np. w moim kosmogramie:
    Poprzednio midpunkt wypadał w ok. 2° Byka, czyli było tak, że Słońce, które w tej grupie koniunkcji jest na skraju, daleko od Marsa i Merkurego, ściągało midpunkt do siebie. Teraz już tego nie robi :)
    W kosmogramie  Uraniki jest podobnie, tylko u niej "marginalistą" jest Merkury.

• Wojciech Jóźwiak #41012 : Ciągle znajduję drobne błędy. Hm.
  • Wojciech Jóźwiak #41013 : Prawdopodobnie błędów już nie ma. :)
    Można jechać dalej: do badania widma harmonik.
  • Elisza #41014 : Wow, super! Czapki z głów:)
  • Wrona #41016 : a forum pada....
  • Wojciech Jóźwiak #41017 : Wrono, to bierz się do forowania :) Co do padania, to u mnie deszcz.
  • Wrona #41018 : u mnie windy...lubię szum wiatru w koronach drzew ...a Greta Thunberg juz chyba nie przykleja się do asfaltu w proteście klimatycznym tylko wyruszyła z aktywistami jachtem w kierunku Strefy Gazy... Izrael donosi
    https://www.pap.pl/aktualnosci/minister-obrony-izraela-nie-pozwolimy-lodz-z-greta-thunberg-zblizyla-sie-do-strefy-gazy
     Słońce w opozycji do Plutona Grety....
  • Beatilyng #41020 : O super. Muszę poczytać o tym widmie harmonicznym, ale sama obecnie wieczorami jestem już jak widmo,  bo me dziecko lat5 nauczylo się jeździć na rowerze i szarżuje przez ulice jak dziki a ja biegam za nim z zawałem serca.
    Co do Grety to widziałam że już ich Izrael przejął. 
    Czy jest na forum tak, że przy odpowiedziach pokazują się daty i godziny? Bo ja jakoś nie umiem osadzić sobie tego wszystkiego w czasie i wywołuje to u mnie konsternację. 
  • Wojciech Jóźwiak #41021 : Widmo harmoniczne — Zaraz napiszę, co to jest.
  • Wrona #41024 : Greta dramatyzuje ...coś wiem o tym bo ma Wenus dokładnie gdzie ja :) do tego ta skłonność tego punktu do matkowania.....
Jutrzenka   2025-06-09 21:36:46   182.20654  
Ja poproszę nagrani z...
Ja poproszę nagrani z tego spotkania  bo miałam wizję bez fonii a widzialamzez Wojtek dużo mówił i nawet machał. Rekami
  • Wojciech Jóźwiak #41025 : Jutrzenko, zamieszczę link do nagrania, gdy dostanę od Izy Podlaskiej Konkel.
  • Jutrzenka #41026 : Ok poczekam
Wojciech Jóźwiak   2025-06-11 11:33:18   182.20666  
Lista specjalności
Dodałem stronę "Lista specjalności". Jest też w menu po lewej w dziale Prywatne.
  • KrzyżPołudnia #41065 : Świetne! Bardzo czytelne, tak jak lubię. Czekam na moją listę specjalności :) 
  • Wojciech Jóźwiak #41072 : Będzie. :)
  • Beatilyng #41108 : Zgadzam się. Lubię to bo mi jeszcze trudno czasem odnaleźć się na forum. Odkąd fora jako takie przestały istnieć w szerszym kontekście zastąpione przez SM to ja potrzebuję czasu na ogarnięcie się w jakimś miejscu. A może to już wiek ????
  • Neko #41136 : Lista specjalności, to ja też poproszę :)
  • Wojciech Jóźwiak #41140 : @Beatilyng: AstroAkademia też idzie w stronę SM. :)
  • Wojciech Jóźwiak #41141 : @Neko: Będzie! (Będą Twoje specjalności.) :) Na razie widzę, że jesteś straszne Bliźnię.
  • Neko #41144 : Oj tak, nie mogę zaprzeczyć, jestem Bliźnię :)
  • Beatilyng #41148 : @WojciechJóźwiak Z tego co mi astroseek wyliczył to mam w sobie dużo jakości zmiennej, i w zasadzie to nawet jeśli te wyliczenia są niezbyt celne, to ja się z tym mocno zgadzam bo emocjonalne przyjmowanie zmiany przychodzi mi z łatwością. Więc będzie jak ma być. ;) 
  • Wojciech Jóźwiak #41149 : @Beatilyng: Nie przejmuj się tą "jakością zmienną", bo właściwie czegoś takiego nie ma. Więcej w osobnym wpisie, bo rzecz wydaje mi się ważna. (Jakość zmienna: co to jest...)
  • Beatilyng #41153 : Dobrze! Będę miała dwa tyg urlopu więc będę miała w końcu czas na zagłębianie się w te tematy. 
  • Wojciech Jóźwiak #41155 : @Krzyz Południa: jest: Krzyż Południa (specjalności) 2025-06-12
Wojciech Jóźwiak   2025-06-14 22:50:25   182.20684  
Grupy w harmonikach czyli Pierwszy Graal
Na webinarium mówiłem, że szukam 3 św. Graalów. Pierwszy to automatyczne wybieranie grup aspektów danego rzędu, czyli grup sprzężonych planet w kolejnych harmonikach.
To zrobione. (Chociaż na razie strona jest surowa i będę dopieszczać.)
Pod każdym horoskopem na stronie "/chart" (nie "/canvas") jest link:
Spektrum harmoniczne
Ten link akurat jest dla George′a Gershwina (tego od "Summer time..."). Podziwiamy jego Piątą i Siódmą harmonikę.
Inne horoskopy też podziwiamy.
  • KrzyżPołudnia #41183 : Wspaniale! ❤️ A jak widać u mnie H13 i H23!
  • Wojciech Jóźwiak #41184 : @Krzyżu Południa, łau! Ty też to widzisz?
    Wklejam:

To jest widmo harmoniczne Krzyż′a Południa. 
    Z wysoką H13: poszukiwanie samej siebie,
    i H23: wynajdywanie i opowiadanie.
    Zachęcam Wszystkich do oglądania swoich i cudzych widm harmonicznych. (Na razie na nie nie klikamy, ale jak powiem, że tak, to tak.)
  • Wrona #41185 : KrzyżuP a co Ciebie tak "połechtało" ? co to znaczy u Ciebie?
  • Elisza #41186 : @WJ, wow, super narzędzie! Wszystko widać:)
  • Teta #41187 : Bomba! 
  • Teta #41188 : A jest gdzieś opis  harmonik H13, H10 etc tak skompilowane? 
  • Elisza #41189 : https://24.astroakademia.pl/harmoniki_wg_davida_hamblina
  • Teta #41190 : @Elisza dziękuję ❤️
  • Sosna #41193 : Wspaniałe! Jakie uproszczenie i nowa perspektywa!
Wrona   2025-06-15 14:36:18   182.20732  
Harmoniki 29 nie pokazuje....
Harmoniki 29 nie pokazuje....
  • Wojciech Jóźwiak #41194 : @Wrona: Pokazuje harmonikę 29 równą zero,
    @Sosna: Dzięki za uznanie :)
  • Wrona #41195 :  Wojtku u mnie nie pokazuje H 29 a mam koniunkcję ścisłą Merkurego z Wenus , Jowisza z Księżycem i Marsa z Neptunem....
  • Teta #41196 : @Wrona 29 harmonika to nie może być ścisła koniunkcja.
    Ścisła koniunkcja to 1 sza harmonika
    Z tego co ja rozumiem harmoniki :) 
  • Wrona #41197 : ja chyba oszaleję z tym wszystkim.....:(
  • Teta #41198 : Lepiej iść już dziś spać :) 
  • Wrona #41199 : :))
  • Teta #41200 : @Wrona w skrócie żebyś mogła lepiej zasnąć :) bo ja jak czegoś nie mogę rozkminić to nie zasnę:
    Popatrz poniżej 
  • Teta #41201 : I tak
    1 sza harmonika to ścisła koniunkcja, to co Pan Wojtek w canvas ma jako 1
  • Teta #41202 : 2 ga harmonika to opozycje
    3 cia harmonika to trygony
    4 ta to kwadratura 
    Etc
    Więc szczerze ja nawet nie wiem co mam po 12 tej harmonice :)) 
    Więc Ty z tą 29 to poleciałaś :)) 
    Dobranoc :) 
  • KrzyżPołudnia #41211 : U Wrony widac H29 jak sie:
    - wpisze w Harmonike 29, w aspekty: brak
    - wpisze w Harmonike 1, w aspekty: 29.
    I rzeczywiscie na spektrum nie mialas  wczoraj slupka H29 i dzisiaj tez nie ma. 
  • Wrona #41227 : Wojtku dlaczego nie mam słupka H29 ......
  • Teta #41230 : @Wrona, sorry za zamieszanie, to ja wczoraj powinnam iść się położyć, nie Ty :) 
  • Wojciech Jóźwiak #41234 :
    @Wrona: Faktycznie, potwierdzam, powinnaś mieć harmonikę nr 29, jako słupek na wykresie.
    Tak wygląda harmonika 29 na kanwasie:
    Masz w 29H cztery grupy planet (narysowane jako koniunkcje lub wielo-koniunkcje):
    Merkury-Wenus (0.30)
    Księżyc-Jowisz (1.66)
    Mars-Neptun (1.69)
    Słońce-Uran-Pluton (8.59, 5.51, 3.08)
    Z nich tylko ostatnia para Uran-Pluton jest "nieważna", ponieważ jest koniunkcją w 1H czyli w radiksie.
    Powyższe pary planet nie mogą być aspektami w innych harmonikach, ponieważ 29 jest liczbą pierwszą.
    Z tego wniosek, że użyty algorytm jest jakoś dziurawy i niektórych przypadków nie zauważa.
    Będę badać dalej :)
    Dziękuje, Wrono, za to, że wykryłaś te wadę!
  • Wrona #41235 : Dzięki Wojtku :) bo już się zdenerwowałam że najpierw urwało mi kwinkuns Słońca do Saturna  a teraz nie posiadam słupka.....
  • Uranika #41354 : Chciałam dodać swoje obserwacje odnośnie H29 Wrony: U niej nie widać nie tylko H29 ale też żadnej harmoniki powyżej H25. Mam zestawienie do wyliczania magnitudy harmonik wykonane w arkuszu kalkulacyjnym, z orbem 10st. i wzorem na magnitudę, jak podany przez WJ. Wstawiłam dane dla Wrony i uzyskałam wyniki różne od zera dla H>25.
  • Wojciech Jóźwiak #41355 : @Uraniko, dzięki. Błąd dotąd umyka wykryciu, mam nadzieję, że twoje spostrzeżenie pomoże mi go znaleźć. Przypuszczam, że w rozkładzie planet u Wrony jest coś nietypowego.
    Btw.: podziwiam liczących w arkuszach, bo mnie jakoś ta sztuka ominęła. :-(
  • Uranika #41356 :
    Sprawdzam właśnie wyniki obliczone przez mnie z tymi, które wyświetlają się na stronie "Spektrum harmoniczne". Nie zgadza mi się tylko H19, gdzie powinno być Merkury-19-Wenus 0,94. Pozostałe harmoniki u mnie wyszły tak samo, zgadza się magnituda i grupy planet.
    Nie jestem do końca pewna, jakie są reguły grupowania planet w grupy aspektów. Jakie są zasady zaliczania planet do tych grup aspektów? Jeżeli planety występują w H5, to gdy te same planety łączą się w H10 - to wygląda na to, że nie są ponownie wykazywane w spektrum. Jednak gdy dołącza do tych planet jakaś nowa, to wtedy są wykazywane. Czy dobrze zaobserwowałam?
  • Uranika #41357 : Na masową skalę takie obliczenia mało wydajne, ale dla siebie się pomęczyłam. Teraz przynajmniej mogę wszystko sprawdzić i lepiej zrozumieć  mechanizm wyznaczania spektrum.
Wojciech Jóźwiak   2025-06-15 23:46:44   182.20687  
Co to jest harmonika, wyjaśniam
"Harmonika" jest to fakt taki, że planety ustawiają się co kąt 360°/H.
  • Teta #41203 :
    Dziękuję Panie Wojtku za wyjaśnienia w ujęciu matematycznym. 
    @Wrona dobrze ze podjęłaś temat, zagłębie go również dziś/jutro/na dniach porządniej bo mnie bardzo zaciekawił :) 
    Zrobiłam wczoraj taką analizę domowa w ujęciu harmonik i naprawdę zdumiewające efekty, podzielę się nimi później w całej okazałości. 
Wojciech Jóźwiak   2025-06-16 00:00:58   182.20688  
Odchudzenie strony z harmonikami
Teraz, kiedy klikniesz na ten link na stronie kosmogramu "chart", na dole:
Spektrum harmoniczne
(Powyższy link zawiera dane Einsteina.)
To zobaczysz taką oto stronę:
Wszystkie informacje, które poprzednio były wyświetlane jawnie w tabelach, teraz są ukryte i odsłaniają się, kiedy klikniesz w słupek interesującej cię harmoniki.
To po to, żeby czytający nie był przytłoczony nadmiarem.
  • Teta #41204 : wspaniale się to teraz czyta!
  • Teta #41205 : O, a teraz zniknęło spektrum harmoniczne :(
  • Wojciech Jóźwiak #41206 : @Teta: A teraz?
  • Teta #41207 : Jest :) 
  • Wojciech Jóźwiak #41208 : Strona "spektrum harmonik" powinna działać i działać powinien link na dole strony "/chart".
    W dużym stopniu ta strona jest teraz w stanie docelowym, tzn. najważniejsze rzeczy są i mają "dobry" wygląd.
    Ale mam kilka pomysłów na usprawnienie.
    Życzę Wam miłego spektralnego harmonizowania!
  • Wojciech Jóźwiak #41210 : Polecam spektrum harmoniczne Hemanna Hessego: dominuje 13-ta H. i jej oktawa 26 H.
    Hesse był koronnym przykładem Trzynastej dla Hamblina.
  • Teta #41219 : ja to bym zaproponowała coś takiego - że jak się kliknie na daną harmonikę, to oprócz danej tabelki z planetami - wyskoczy legenda z boku - co oznacza dana harmonika :)
    to samo bym zaproponowała dla innych aspektów - np jak ktoś ma koniunkcję Merkury Słońce - to klikając - przenosimy się w opis tego aspektu :)
    A tak mnie fantazja poniosła z poniedziałkiem :)
  • Wojciech Jóźwiak #41239 : @Teta: Popieram! Podoba mi się twój pomysł.
  • Wojciech Jóźwiak #41332 : Na razie zacząłem objaśnienia harmonik pisać w wątku: Hamblin w odcinkach.
Wojciech Jóźwiak   2025-06-17 09:44:28   182.20692  
Dalsze dopieszczenia strony z harmonikami
Dalej dopieściłem "Spektrum harmoniczne",
Żeby zobaczyć zmiany, użyj linku pod kosmogramem.
(Strona "spectrum" otwarta inaczej wyrzuci błąd kodu. Ten punkt wymaga dalszych dopieszczeń.)
Niestety, ciągle nie znalazłem, dlaczego algorytm nie wykrywa harmoniki nr 29 u Wrony.
  • Teta #41241 : a jeśli magnituda w harmonice 1 - "Słońce - Merkury" ma u mnie 0,00 --> to powinna się pojawiać w tabeli ? Czy dobrze rozumiem, że 0,00 to oznacza że nie ma siły dana binastria
  • Teta #41242 : to samo w 15 tej harmonice -- Merkury - Saturn

• Wojciech Jóźwiak #41243 :
    @Teta: Mówię o 1-harmonicznej. Masz Słońce = 185.33 czyli ok. 5 st. Wagi. Merkurego masz 175.42 czyli ok. 4 i pół przed zerem Wagi. Jak dokładnie policzyć odległość między nimi, to wychodzi 9.91 --- prawie 10 czyli tyle ile orb. Odległość przelicza się na magnitudę i wychodzi 0.00 czyli jakaś liczba jest, ale mniejsza niż 1/100. 
    Podobnie w 15-harmo. Odległość Merkury-Saturn = 9.86, co po przeliczeniu na magnitudę daje b. małą liczbę, czyli 0.00 .
    Wklejam funkcję przeliczającą odległość na magnitudę:

Widać, że gdy odległość jest bliska orbu (na wykresie bliska 1.0), to wartości funkcji są bardzo małe.
  • Teta #41244 : ok Panie Wojtku, rozumiem.
  • Wrona #41248 : a ja nic :)
  • Annwisnia #41250 : Wrono, uwielbiam Twoją bezpośredniość i szczerość :) sorki za taką obcesowość (wszak się nie znamy)
  • Wrona #41251 : Annwisnio bo Wojtek pozwolił mi być sobą....:)
  • Teta #41253 : I to jest tutaj najlepsze :) każdy może/powinien być sobą :)) 
Wojciech Jóźwiak   2025-06-18 12:50:36   182.20699  
Data progresji: strona do wyliczania
Link dodałem w menu po lewej, w dziale "Kosmo. przetwarzanie".
To jest osobna strona niewkomponowana w peryferie AstroAkademii.
Wpisujesz datę urodzenia i datę kalendarzową (wydarzenia), a mini-kalkulator wylicza datę progresji czyli ileś dni po urodzeniu.
Ten kalkulator chciałem (i chcę nadal) zintegrować z horoskopem kanwas, ale coś mi odwróciło uwagę.
  • Teta #41263 : Panie Wojtku
    Jak to działa? 
    Nic nie liczy:
  • Wojciech Jóźwiak #41279 : Bo wymaga formatu daty: 2025=06-18.
  • Teta #41289 : Ok, już testuje 
  • Teta #41290 : Jak to teraz zinterpretować?
  • Wojciech Jóźwiak #41291 : @Teta: Otwierasz Kosmogram Canvas, jako wewnętrzny wyświetlasz siebie urodzeniową, w zewnętrznym kosmogramie jak daną wpisujesz (przekopiowujesz) tamtą datę progresji. Wyświetlasz wzajemne aspekty z małym orbem = 2 lub 1.
  • Teta #41294 : Dziękuję :) 
  • Wojciech Jóźwiak #41296 : @Teta: ja to poprawię, tzn. wmontuję liczenie daty progresji do Canvasu. Ale na razie konferuję z Czatem GPT nad przebudową innej strony.
  • Teta #41297 : Jasne Panie Wojtku. 
  • Wojciech Jóźwiak #41299 : Tak oto sobie z Czatem dialogujemy:
    Ja: Dzięki. Idę działać, ale najpierw śniadanie. Muszę uzupełnić zapas ATP w tkance mózgowej.
    Czat: Znakomicie powiedziane :) Niech śniadanie skutecznie uzupełni zasoby ATP i uruchomi mitochondria na pełnych obrotach!
    Szkoda, że firma Open-AI nie ma opcji wpuszczania Czata jako uczestnika na forum. Chętnie bym go/ją przyjął do AA :)
  • Fabrycy #41301 : Mitochondria i retikulum endoplazmatyczne. 
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.