prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2024-12-22 22:19:01   182.19762  
Aplikacja whattime, wyliczanie czasu, re-uruchomiona
Przy okazji re-uruchomiłem b. pożyteczną aplikację Wyliczanie czasu.
  • Wojciech Jóźwiak #36131 : I raczej kończę na dzisiaj :( .... :)
Wojciech Jóźwiak   2024-12-23 10:50:15   182.19763  
Aplikacja Znajdź kosmogram reuruchomiona
Znajdź kosmogram – jest też w menu.
  • Wojciech Jóźwiak #36135 : Oraz nieustająco proszę alarmować, jeśli coś nie działa lub działa nie tak.
  • KrzyżPołudnia #36140 : Wyszukałam kilka przykładów, wygląda na to, że działa :) 
  • Kita #36146 : Znajdź kosmogram - zadziałało u mnie. Problem mam z Canvas, ale pisałeś, że będziesz coś  poprawiał. Może więc wiesz, ale na wszelki wypadek napiszę, że horoskop zewnętrzny, niezależnie od tego co się wpisze - pokazuje Twój horoskop. Drugi problem - przerysowanie na wzajemne aspekty lub dla zewnętrznych planet - to nie działa.
  • Kita #36159 : Klikanie na "Canvas" w horoskopie osoby (próbowałam na Aleb Abdul Dżawad*) przeprowadza na stronę główną.
  • Kita #36247 : Wczoraj działało wpisywanie nowych kosmogramów, ale dzisiaj od rana już nie... 
Wojciech Jóźwiak   2024-12-24 13:26:33   182.19767  
@Blanka
Blanko, u mnie Twój kosmogram na canvas z linku pod kosmogramem stacjonarnym:
"Link do tego kosmogramu: Blanka"
-- otwiera się, tzn. otwoera się z linku: "W technologii canvas: Kosmogram Canvas".
Spróbuj przycisku "Odnów logowanie".
Ogólne sorry: ja się wyłączam, bo u mnie zaczyna się amok pt. wigilijna wieczerza. Jak wiadomo, w domach agnostyków najgorszy.
  • Blanka #36250 : Może źle się wyraziłam, ale nie zrozumiałeś o co mi chodzi- mój kosmogram się "robi" - do tego nie mam zastrzeżeń, ale jak chce go zestawić z bieżącym dniem to po 1) nie ma bieżącego dnia tylko jest Twój Wojtku kosmogram 2) nie działa format do wzajemnych planet.  Pokazuje moje urodzeniowe aspekty. Czyli tylko do planet wewnętrznych. 
  • Kita #36252 : Też o tym pisałam - notkę wyżej. Ale teraz jest trochę bardziej zepsute. Myślę, że właśnie Wojtek to naprawia.
Wojciech Jóźwiak   2024-12-27 00:37:08   182.19780  
Edycja kosmogramów działa, ale się (wciąż) zacina
Jak wyżej. Przyciski "Zapisz", "Popraw", "Tylko rysuj" nie zawsze działają tak jak trzeba.
Ale zrobiłem poprawianie płytkie (kiedy nie ma potrzeby liczenia ani rysowania nowego kosmogramu) i głębokie, kiedy zmieniasz czas i miejsce, i na nowo jest robiony kosmogram.
Kanwas wciąż ma b. ograniczone funkcje.
(Reforma PHP w wersji 8.0 jednak utrudniła pracę zamiast ułatwić.)
Wojciech Jóźwiak   2024-12-28 00:28:12   182.19782  
Edycja kosmogramów wciąż niedoskonała
Edycja kosmogramów. Wydawało się to proste, a okazało się wpuszczeniem w maliny. A nawet w JERZYNY.
Chcę to zrobić perfekcyjnie. Skutek jest taki, ze parę razy już przeprojektowywałem całe to urządzenie. Tak jakbym rozbierał budowany dom lub mebel, żeby próbować od nowa. Bo chcę, żeby działały trzy opcje-warianty: (1) popraw, (2) zapisz jako nowy, (3) tylko rysuj, bez zapamiętywania.
Problem taki, że opcja "popraw", najbardziej potrzebna i jak sądzę najczęściej używana, dzieli się na "małe poprawianie" (tylko to, co nie zmienia czasu i kosmogramu) i "wielkie poprawianie" -- kiedy kosmogram rysowany jest na nowo. Z tego powodu ta opcja wymaga dwóch kliknięć. To bardzo komplikuje całą logikę działania.
Jutro będę dopieszczać dalej.
Na niebie aspekty są same granatowe: opozycje, kwadratury, półkrzyże.
Jak już edytor będzie w miarę poprawnie poprawiał, to zainstaluję przejście na kanwas. Mam nadzieję, że z kanwasem będzie (tak!!!) łatwiej. :)
(Dlaczego? Bo tam jest jedna warstwa programu mniej. Nie ma F3.)
Wojciech Jóźwiak   2024-12-28 10:37:34   182.19783  
Edycja kosmogramów wyglada dobrze, ale...
Edycja kosmogramów wygląda dobrze, tzn. wydaje mi się, że obecny formularz na stronie "Nowy kosmogram" jest taki, jaki być powinien.
(Oczywiście, jakieś małe poprawki zapewne będą konieczne. Ale ideę oceniam jako poprawną.)
Ale jeszcze nie sprawdziłem, czy ten formularz poprawnie działa, tzn. robi to, co napisane w przyciskach, nie wyrzuca błędów ani się nie zawiesza, ani nie robi czegoś innego. :)
Kiedy wypróbuję to morze możliwych opcji, powiem.
  • Wojciech Jóźwiak #36412 : BTW: w aktualnym kosmogramie gęsto od "granatowych" aspektów. Co pasuje do tego, co na Ziemi: Rosja zestrzeliwuje pasażerski samolot Azerbejdżanu, Finowie aresztują rosyjski statek szpieg i dywersant pod banderą Wysp Cooka, Gruzja się burzy, Fico grozi Ukrainie, że odetnie im prąd. Najgorsza ta opozycja cofającego się Marsa do Plutona.
  • Jedynie prawda jest ciekawa #36413 : a "granatowe" to jakie? Ścisłe?
    Merkury-Saturn-Jowisz + opozycja Pluton- Mars i na dokładkę Wenus-Uran
    Wybuchowo, iskrząco. Wszystko wielkie, ciężkie, byle zapałka i bum.
  • Fabrycy #36414 :
    @JPJC: "granatowe" i "fioletowe", to wielokrotności 45°.

• Jedynie prawda jest ciekawa #36415 : ;-) Czyli ciężkie i gotowe na "bum". 
    A serio: PRzeczytałem bardzo dobry (doskonały rzekłbym, Foreign Affairs się "chowa") tekst Marka Budzisza na S&F (pod paywallem)
    Wpisujący się bardzo w ten aktualny kosmogram. 
    Jedno mnie zastanawia- S&F jakby było ślepe na monstrualne problemy gospodarcze Rosji. Tam pociąg jedzie z urwanym hamulcem, palacz dorzuca do pieca, a przed nimi, jak w nomen omen Back to the Future - przepaśc... i minęli point of no return... 
    Przypomina to lata 80′ 
  • Wojciech Jóźwiak #36420 : Piotr Napierała głosi od roku lub więcej, że Bartosiak, Budzisz i Świdziński (i Góralczyk i A. Nowak) są Azjatami z ducha i trzymają z tamtą stroną kontra Europie, jak Orban, Fico i dawniej A. Merkel.
  • Fabrycy #36423 : Dla Napierały duża część polskojęzycznego "komentariatu" to "nacjonalistyczne bydlaki", miłośnicy Chin, Rosji i reszty azjatyckich łobuzów. 
  • Wojciech Jóźwiak #36424 : Ale niedawno YouTube zbanował Napierałę.
  • Fabrycy #36425 : https://youtube.com/shorts/LV-ifcsDGxo?si=J-ME4Df39vx8VfD1
  • Fabrycy #36426 : To musiało być bardzo niedawno - to banowanie - bo może z tydzień temu słuchałem go na żywo (na YT).
  • Dziwna #36429 : Mhm, zbanowany za jakiś filmik z figurkami Lego o II wojnie św. (gdyż jakoby filmik ten szerzył mowę nienawiści - raczej decyzja algorytmu, ale odwołać się chyba nie da).
  • Fabrycy #36431 :
    EjAj o tym:
    "Wygląda na to, że Piotr Napierała miał ostatnio problemy z platformą YouTube, związane z jego filmikami dotyczącymi armii z klocków LEGO, które skupiały się na tematyce II wojny światowej. Te specyficzne treści zwróciły uwagę algorytmów YouTube, które uznały je za potencjalne zagrożenie, co skutkowało tymczasowym wstrzymaniem możliwości publikacji nowych materiałów przez tydzień. Ważne jednak, aby podkreślić, że nie ma żadnych informacji dotyczących faktycznego zbanowania samego Piotra Napierały jako użytkownika, a sytuacja ta wydaje się dotyczyć jedynie ograniczeń w tworzeniu nowych filmów na jego kanale. Takie przypadki są niestety coraz bardziej powszechne w dzisiejszym świecie, gdzie platformy społecznościowe stosują coraz bardziej rygorystyczne zasady dotyczące treści".
  • Wojciech Jóźwiak #36432 : Trzeba iść za Kuroniem, który rzucił: Nie palcie komitetów, zakładajcie własne! Czyli, powinniśmy zakładać własne soszjale, nie czekając, aż FB′y i YT′y same się zakneblują. Co pomału robią wszak.
  • Wrona #36433 : no raczej jeśli chodzi Eliszo o malowanie to jestem do kitu, jak pracowałam w Berlinie kilka lat temu zaszłam do pracowni ceramiki, wybrałam talerzyk, filiżankę, farby i udałam się do domu, w pocie czoła stworzyłam jakieś wypociny i następnego dnia odwiozłam je do pracowni celem tzw utrwalenia, mam je dziś, szału nie ma :)
  • Wrona #36434 :  chyba zabłądziłam.....
  • Fabrycy #36443 : Perspektywy i szanse oddolnych inicjatyw w soszjalmidjach (na sukces i "zasięgi") nie wyglądają najlepiej. Giganci mają za dużą przewagę.
  • Lola #36445 : Gigantami nie byli pomysłodawcy i założyciele Naszej klasy
  • Fabrycy #36446 : @Lola: to były inne czasy - gdy powstała "Nasza klasa" - dziś rynek jest nasycony i znacznie bardziej konkurencyjny.
  • Lola #36447 : Wierzę w oddolne inicjatywy - dum spiro spero, ;). Właśnie dlatego, ze rynek jest nasycony czas na innowację.
  • Fabrycy #36448 : AstroAkademia jest właśnie taką inicjatywą :)
  • Fabrycy #36449 : "Nasza klasa" to jakaś prehistoria soszjalmidjów. Tylko najstarsi z nas mogą to pamiętać.
  • Lola #36450 : Nasza klasa to była przeniesienie dla polskich realiów classmates.com (1995 r.)- odniosła wielki sukces ale ile można czerpać ze szkolnych wspomnień? Przed classmates był program PLATO ale tu naprawdę mówimy o prehistorii Internet też już był.
  • Wojciech Jóźwiak #36451 : Mnie NK minęło. (Może dlatego, że byłem zajęty swoimi projektami.) Teraz chcę obudzić Tarakę i mam pomysły, jak ją rozruszać.
  • Jedynie prawda jest ciekawa #36454 : Ja czekam na reaaktywację/lifting (tzn. re-reaktywację, bo już raz została pogrzebana, potem odkopana) Taraki. 
    Lubiłem czytać. 
    pozdrawia
    Cichy Wielbiciel
  • Dziwna #36455 : Rany, Wojtku, czy Ty nie mogłeś po prostu zbanować tych osób, które Ci nie pasowały, wtedy? Byłoby to prostsze i najwyżej mniej by się tam działo, no ale nie umarłoby to miejsce.
  • Wojciech Jóźwiak #36456 : Rany, Dziwno, bo to był proces długotrwały, powolny i mało zauważalny. Może opiszę go szerzej i osobno.
Wojciech Jóźwiak   2024-12-28 19:38:10   182.19787  
Edycja kosmogramów stacjonarnych raczej już poprawna
:) Jakby sukces. Chociaż liczba wariantów i odmiennych ścieżek pracy z różną logiką działania jest tak duża, że wszystkich dobrze nie ogarniam.
Więc jeśli wyskoczy Ci błąd lub program zrobić coś nie tak, to alarmúj.
Chodzi oczywiście o "Nowy kosmogram".
Właściwie powinienem zmienić nomenklaturę, na "kosmogram stacjonarny".
  • Fabrycy #36517 : Czasem jeszcze się "wiesza". Przy próbie modyfikacji kosmogramu stacjonarnego bez zapisywania go jako nowego. I nie wszystkie opcje działają (daje się je wybierać z menu, ale exe. niczego w obrazie nie zmienia: np. wielkości kosmogramu). 
  • Wojciech Jóźwiak #36518 : Bo opcje formatowania obrazu nie są podłączone do programu. Są sztywno zastępowane defoltowymi.
    Przypomnij mi Fabrycy o tym, gdybym zapomniał.
    (Na razie ratuję kanwas, tzn. uratowałem. :)
Wojciech Jóźwiak   2024-12-28 22:47:17   182.19788  
Kanwas już działa bardziej
Kosmogram Canvas
Jak przyciśniesz "Teraz" to wyrysuje się kosmogram na teraz.
Najgorsza część pracy zrobiona. Dziwnie łatwo/szybko, jeśli wziąć pod uwagę 2 tygodnie żmudzi nad kosmogramem stacjonarnym.
Powoli przywrócę inne opcje.
  • Wojciech Jóźwiak #36475 : Wczorajsza notka była zbyt optymistyczna :) Kanwas owszem rysował, ale uporczywie odejmował strefę (czyli 1 godzinę) do daty-czasu.
    Od tamtego czasu minęła doba! Tak, 24 godziny i przez te dobę z zaawansowanych czynności robiłem tylko to: poprawianie kanwasu i jego otoczenia. (Prócz tego spałem, jadłem, przycinałem derenie, dopasowywałem ładowarki do elektronarzędzi i wciąż mnie męczy, że ładuję niewłaściwymi, słuchałem Gościwita Malinowskiego o Słowianach, uzupełniałem papiery i pliki firmy, płaciłem za różne rzeczy w internecie, bawiłem psy, pakowałem naczynia do zmywarki ze 3 razy...) Po tej dobie pracy kanwas w miarę sensownie liczy i rysuje zarówno "Teraz" jak i datę wpisaną jawnie w pole inputowe.
    Co dalej, czy następne funkcjonalności działają, nie powiem, bo nie wchodziłem dalej, żeby się nie rozpraszać. Czyli owocna niedziela, co mówię z pewnym przekąsem.
  • Wojciech Jóźwiak #36476 : Dodam, że javascriptowa funkcja pobierania daty z (twojego/mojego) komputera jest (a) zawiła i (b) sprzeczna z intuicją. Bez pytania Czatu GPT nic bym nie zrobił, siedziałbym i płakusiał. Co ma ten minus, o którym napisał Paweł Brągoszewski,  że:
    "negatywne skutki rewolucji AI będą przede wszystkim upośledzeniem tych naszych obszarów, które AI ma wzmacniać - tak jak Tinder ma poprawiać, a w rzeczywistości upośledza umiejętność podrywania dziewczyn. Zgaduję, że stracimy zdolność pisania, rysowania, muzykowania, zapamiętywania, wykonywania obliczeń w pamięci. Zdolności kreatywne stracimy jako pierwsze. "
    Złote słowa.
    Pawła poznałem 20 lat temu na warsztatach Twardej Ścieżki, które prowadziłem. Był wtedy niedawno po studiach. To apropo Taraki i podobnych.
Wojciech Jóźwiak   2024-12-30 20:00:39   182.19796  
W kanwasie mały sukces
Kosmogram Canvas wyświetla na starcie kosmogram bieżący, czyli na chwilę obecną. Robi to ohne weiteres czyli bez żadnych dalszych starań, klikań, wpisywań. Kosmogram na teraz wyświetla też (1) gdy wprowadzisz czas aktualny przyciskiem "teraz"; (2) gdy napiszesz "NOW", (3) gdy input będzie pusty.
  • Wojciech Jóźwiak #36496 : W kanwasie działają:
    * rysowanie kosmogramu na teraz (opisane wyżej)
    * kosmogramu z kolekcji: id kosmogramu albo wpisujesz do linii adresu, np:
    https://24.astroakademia.pl/canvas/3498 (horo. klęski pod Waterloo)
    albo do inputu (pola tekstowego)
    * rys. kosmogramu na datę i czas -- po prostu wpisujesz date-czas do inputu
    * przestrzeganie strefy czasowej. Strefę masz w odsłanianym formularzu "Strefa i miejsce"
    * rysowanie zewnętrznego kosmogramu do porównań
    * formatowanie w tym wybór aspektów, a jak kto lubi to też kosmo. harmonicznego (kosmogramu zredukowanego do danej harmoniki)
    * suwanie w czasie.
    Jeszcze nieładne są tytuły, ale poprawię.
    Do zrobienia mam wyświetlanie kanwasu na Teraz na stronie wejściowej. I szerowanie kanwasów w notkach.
Jedynie prawda jest ciekawa   2024-12-30 20:59:42   182.19797  
Webinary niedostępne?
Szukałem conieco w starych webinarach, ale kilka, losowo w sumie otwieranych.. nie działa:-(((
"Requested sharing link could not be found" :-((( 
Czy coś źle szukam? coś się zmieniło?
np.

https://photos.onedrive.com/share/70634195B0B1364C!20469?cid=70634195B0B1364C&resId=70634195B0B1364C!20469&ithint=video&migratedtospo=true&redeem=aHR0cHM6Ly8xZHJ2Lm1zL3YvcyFBa3cyc2JDVlFXTndnWjkxOUdOdldlVHJKVTd0UXc
Wojciech Jóźwiak   2024-12-31 00:20:27   182.19798  
Przywróciłem kosmogramy Teraz
...na stronie startowej: https://24.astroakademia.pl/start
i na stronie "Expo" czyli tej dedykowanej czytelnikom spoza AA: https://24.astroakademia.pl/expo
W ramkach z kosmogramami muszę jeszcze zmienić wyświetlane tytuły, bo na razie są "brudne" i robocze/testowe. Będą dobre!
Dodam: Uruchomienie kanwasów było trudne. Ale przynajmniej nie było up..dliwe tak jak re-uruchomienie edycji kosmogramów stacjonarnych. Tamto to była potworność, dlatego robiłem to ze dwa tygodnie, i teraz widzę, że tamta trudność ("żmudź") była z mojej własnej winy, ponieważ poszedłem drogą doraźnych małych poprawek, podczas gdy powinienem był "iść systemem". Ale było, minęło, działa. Chwała Sztucznej Inteligencji, bo bez Czata GPT nie dałbym rady lub trwałoby to 4 razy dłużej.
  • Wojciech Jóźwiak #36505 : Aha, w kanwasie nie ma jeszcze opcji zapamiętywania zrobionego kosmogramów ani przywoływania ich z pamięci (z bazy danych). Ale to już mam nadzieję drobiazg.
    Też czekają co najmniej 3 duże konieczności:
    — re-uruchomienie wysyłki dobowych spisów nowości mailem o 2:19
    — re-uru. masowych powiadomień o nowościach w poniedziałki
    — re-uru. edytora artykułów. Bez niego nie zamieszczę nowych tekstów ani nie poprawię istniejących.
  • Wojciech Jóźwiak #36519 : Dzisiaj była kilkugodzinna przerwa kiedy kosmogramy "małe kanwasy" nie rysowały się. Ale poprawiłem, już działają, wyświetlają się. (Zakłóciło je wpisanie czegoś innego w innym miejscu systemu.)
  • Kita #36563 : Jeszcze dobrze by było, gdyby na  głównej stronie AA pojawiał się bieżący kosmogram, a nie Jan Czochralski odkrywa hodowanie monokryształów...
  • Dziwna #36565 : Ja mam bieżący.
  • Wojciech Jóźwiak #36566 : Od sylwestra jest bieżący. Może – Kito – pomoże przycisk "Odnów stronę" – patrz menu u góry.
  • Kita #36568 : Odnawiałam stronę, odnawiałam logowanie, wylogowałam się i zalogowałam ponownie - bez zmian. Na głównej stronie mam horoskop "Jan Czochralski odkrywa hodowanie monokryształów". 
  • Kita #36569 : W Canvas też automatycznie pokazuje się horoskop "Jan Czochralski odkrywa hodowanie monokryształów", ale kliknięcie na Now zmienia horoskop na aktualny. Ale jak odnawiam logowanie będąc w Canvas, to znowu pokazuje się "Jan Czochralski odkrywa hodowanie monokryształów".
  • Wojciech Jóźwiak #36570 : Mogę to tajemnicze zjawisko wytłumaczyć tak, ze Twój Kito komputer jest przyłączony do Internetu poprzez jakiś pośredni węzeł, który nie aktualizuje danych przysyłanych z właściwego serwera. Zalecam odszukać tego pośrednika i kazać mu się zaktualizować.
  • Kita #36572 : 31 stycznia zmieniam dostawcę Internetu, to już poczekam i nowy Internet powinien być już pozbawiony tej wady. 
  • Kita #36592 : MAM! Usunęłam dane przeglądarki, czyli ciasteczka z ostatnich 4 tygodni i mam już aktualny horoskop na głównej stronie AA.
  • Wojciech Jóźwiak #36593 : Super!
Wojciech Jóźwiak   2025-01-02 12:41:37   182.19809  
Edytor artykułów reuruchomiłem
Czego plonem jest dzisiaj zamieszczony, raczej próbkowy odcinek bloga poniedziałkowego Uwagi noworoczne.
Wojciech Jóźwiak   2025-01-02 20:25:46   182.19811  
Mail "poniedziałkowy"
Rozesłałem, dzisiaj o godz. 20:11, mail o tym, że jest nowy odcinek bloga poniedziałkowego.
Sprawdź proszę (Ty też, tak!), czy otrzymałaś/eś ten mail.
Ma tytuł: "Uwagi noworoczne (poniedziałkowy blog w AstroAkademii)"
i przychodzi z adresu: "info@astroakademia.pl".
  • Wojciech Jóźwiak #36574 : Sprawdź proszę (tak, Ty!), czy otrzymałaś/eś mail z tytułem:
    "Uwagi noworoczne (poniedziałkowy blog w AstroAkademii)"
    z adresu: "info@astroakademia.pl".
  • Soyotik #36575 : Do mnie nic nie przyszło :(
  • Dziwna #36580 : Do mnie też nic (ale ja nie chcę dostawać, tak czy owak).
  • Wojciech Jóźwiak #36581 : @Soyotik: Czy wcześniej te maile przychodziły? 8 grudnia ostatni?
  • Jutrzenka #36582 : Do mnie przyszło  Ale codzienne powiadomienia nie przychodza
  • Dziwna #36584 : Do mnie przychodziło jak dotąd regularnie, w każdym razie (chociaż nie chcę dostawać i nie mam zaznaczonej zgody- podejrzewam, że dlatego że są tu w bazie dwa moje adresy mailowe, z jakiejś przyczyny). Wczoraj akurat nie dotarło.
  • Wojciech Jóźwiak #36585 : @Soyotik: Sprawdziłem w rejestrze serwera wysyłającego: maile z wszystkich adresów "@gmail" są odrzucane.
  • Wojciech Jóźwiak #36586 : @Dziwna: na Twój adres nie było wysyłane.
  • Dziwna #36587 : Ale przychodziło. Musisz mieć w tej bazie jeszcze jeden mój adres. Napiszę na priv.
  • Wojciech Jóźwiak #36588 : @Jutrzenka: wysyłka maila do Ciebie (z godziny 2025-01-02 20:10:58) jest zarejestrowana jako odrzucona przez twój serwer.
    Codzienne powiadomienia nie przychodzą, ponieważ jeszcze nie reuruchomiłem skryptu, który działa o 2:19. Czyli nie są wysyłane.
  • Kita #36591 : Do mnie nie przyszło, a wcześniej maile przychodziły. Nie mam adresu z @gmail.
  • Uranika #36609 : Otrzymałam to powiadomienie.
  • Wrona #36610 : Uwagi noworoczne przyszły i również 2 testy dochodzenia maili godz,13.37 i 14.08
Wojciech Jóźwiak   2025-01-03 13:40:54   182.19814  
Test przychodzenia maili z AA
Przed chwilą wysłałem mail do osób, które były obecne na AA dzisiaj lub wczoraj.
Bardzo proszę o odpowiedź czy mail przyszedł.
Tytuł maila: "Test dochodzenia maili z AA 13:37".
  • Soyotik #36594 : nic nie mam :(
  • Jutrzenka #36595 : 13 38 jest wiadomosc
  • Wojciech Jóźwiak #36596 : Jutrzenko: masz konto nie na "gmail".
    Soyotik: masz na "gmail" i Gmail odrzuca. Zgłosiłem usterkę obsłudze serwera.
  • Jutrzenka #36597 : Tak mam
  • Jutrzenka #36598 : Na onecie
  • Zuza1984 #36608 : u mnie nic..
Wojciech Jóźwiak   2025-01-03 14:11:57   182.19815  
Jeszcze jeden test
Jeszcze jeden testowy mail wysłałem.
  • Jutrzenka #36600 : Jest o 14 10
  • KrzyżPołudnia #36603 : Nie dostałam maila.
  • Soyotik #36606 : też nie...w spamie tez nie
  • Wojciech Jóźwiak #36611 : O godz. 18:46 wysłałem jeszcze jeden testowy mail do ok. 40 osób, które odwiedziły strony AA w ostatnich 2 dniach.
    Czekam na wyniki :)
  • Fabrycy #36613 : U mnie wynik pozytywny :)
  • Wrona #36614 : mam go...
  • Wojciech Jóźwiak #36615 : @Fabrycy, Mięta: Cieszę się. Jeszcze czekam, aż potwierdzi ktoś z adresem "gmail". Gmail ma najbardziej rygorystyczne serwery.
  • Dziwna #36616 : Tak, jest, polskie litery widać (gmail).
  • Soyotik #36618 : Tak u mnie też przyszło i litery są poprawne :)
  • KrzyżPołudnia #36639 : Potwierdzam, mail na gmaila przyszedł i wygląda poprawnie :) 
  • Wojciech Jóźwiak #36640 : @Krzyż Południa: Cieszymy się! I oby tak dalej.
  • Wojciech Jóźwiak #36641 : Groźne maile? Przy okazji przeprowadzki na serwer, po raz kolejny przekonuje się, jak operatorzy serwerów boją się wysyłania maili. Starają się tę działalność ograniczać, limitować i ukrywają przed klientami (jak ja) swoje możliwości. Z drugiej strony są firmy serwerowe, które wyspecjalizowały się w mailingach (seryjnym wysyłaniu maili), ale u nich ta usługa kosztuje... porównując ze spożywczymi... jakby jajka były po 100 zł sztuka. Utrzymywanie złożonej strony jak AA, jest tańsze niż usługi mailingowe, i to kilkanaście razy.
  • Yerbowniczek #36673 : Dostałem maile, polskie znaki prawidłowe.
  • Lola #36694 : Nie dostaje żadnych wiadomości/maili z AA.
  • Wojciech Jóźwiak #36696 : @Lola: Bo regularnych mailingów nie uruchomiłem (jeszcze). Robiłem tylko doraźne próby. Do Yerbowniczka przyszły.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.