prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2024-08-14 00:26:48   182.18967  
Płacenie online - nowa strona
Witam.
Zmieniłem stronę/kanał "Płacenie online".
Od teraz tylko ten wariant, działający pod AA "24." czyli https://24.astroakademia.pl/mypay – jest ważny i obowiązujący.
Do dotychczasowego wariantu pod starym AA "/n20/", w zasadzie nie ma dostępnych linków. Również z "/n20/" wchodzisz na nowe wydanie strony.
Zachęcam do wypróbowania :)
Ciekaw jestem Twojej (tak, Twojej!) opinii o.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-15 19:57:41   182.18979  
Szukanie w notkach
Uruchomiłem mini wyszukiwarkę dla forum:
Fora: narzędzia -> Szukanie w notkach

Na razie jest b. prosta, będę rozbudowywać.
Z powodów serwerowych (by go nie zakorkować) jest nałożony maksymalny limit szukanych notek równy 180. Jednak faktyczna liczba znalezionych notek jest pomiędzy "limit" a 2 razy "limit". Dlaczego tak, nie wyjaśnię prosto.
Szukarka szuka w tytułach i treści notek, i w dopisanych subnotkach.
Ciekaw jestem Twoich uwag i opinii.
  • Wojciech Jóźwiak #30949 : Dopisałem jeszcze autorów notek.
  • Kita #30950 : Świetnie, że jest możliwość wyszukiwania!
  • Wojciech Jóźwiak #30952 : Zwiększyłem limity: domyślny 40, maksymalny 240.
    Jeszcze chciałem dopisać tytuły wątków, ale okazało się to wymagać większego myślenia, więc później.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-21 12:41:30   182.19007  
Kontakt 1:1 nowa wersja
(Witam,) dodałem nową/odnowioną wersję  strony-funkcjonalności Kontakt 1:1 czyli https://24.astroakademia.pl/peer. Jest też w menu po lewej w sekcji "Prywatne".
Oczywiście, jeszcze pewnie ją dopieszczę później.
Bardzo jestem ciekaw Twoich opinii, impresji i sugestii. Oraz krytyk.
Kita   2024-08-21 21:48:07   182.19011  
kosmogramy uczestników na AA24
Zgłaszam problem. Przed chwilą chciałam w Canvas sprawdzić tranzyty Mięty, bo napisała o aktualnie ciężkim dla siebie okresie. I jak na AA24 weszłam w "uczestnicy AstroAkademii" i kliknęłam na "Mięta", to otrzymałam horoskop Drakkuvuko, chociaż przytrzymując myszkę na napisie "Mięta" widzę jej mały (właściwy) horoskop.
Sprawdziłam teraz jeszcze siebie i pojawiła się informacja o braku lub błędzie strony. Może więc jeszcze całość jest w przebudowie i niepotrzebnie zgłaszam problem. No ale już napisałam to zostawiam tę informację.
  • Wojciech Jóźwiak #31038 : Poprawiłem.
    (Błąd wziął się był stąd, że kiedyś – w maju – chciałem przegląd horoskopów AA-istów bardziej dopieścić, ale o tamtym zamiarze zapomniałem i została wersja niepoprawiona.)
    Uczestnicy AstroAkademii
Wojciech Jóźwiak   2024-08-21 23:15:41   182.19012  
Prywatny notatnik, nowa wersja
(Witam jeszcze raz)
Dodałem nową/odnowioną wersję strony-funkcjonalności Prywatny notatnik czyli https://24.astroakademia.pl/ownNotebook. Jest też w menu po lewej w sekcji "Prywatne".Bardzo jestem ciekaw Twoich opinii, impresji i sugestii.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-23 19:11:21   182.19017  
Mała rzecz a cieszy
Zrobiłem tak, że kiedy klikniesz na datę/godzinę/strefę w pierwszej linii pod Księżycem (lewy górny róg strony), to ta data (itd.) się odnawia.
  • Fabrycy #31062 : Odnawia się.
  • Kita #31063 : Ale nadal jest, Wojtku, ten sam błąd co zawsze. Koło horoskopu na głównej stronie, które ma pokazywać aktualny tranzyt -  wyprzedza czas o 1 godzinę, tzn o 19.32 pokazuje osie na godzinę 20.32.
  • Wojciech Jóźwiak #31065 : Może tak być, bo ten nasz główny kosmogram nie zgadza mi się z obserwowaną pozycją Słońca na niebie. Idę znaleźć błąd.
  • Wojciech Jóźwiak #31069 : Padłem, nie dałem rady. Błąd jest tak głęboko zaszyty w strukturze programu, że zbyt wiele rzeczy trzeba pisać od nowa. Ale przynajmniej już wiem z grubsza, gdzie jest. Muszę znaleźć wolną 1 dobę (a nie 2 h jak teraz), żeby naprawić skrypty i mieć przy tym jako taką gwarancję, że ich bardziej nie popsułem.
    Dla bardziej wiedzących: kosmogramy na kanwasie są rysowane tak, że proces zaczyna się lokalnie, tzn. na poziomie twojego komputera, po czym żądanie wyliczenia pozycji planet zostaje wysłane na serwer i tam planety są liczone, po czym ich dane są przesyłane znowu na "lokal" czyli na twoją stronę (gdzie coś kliknęłaś, co uruchomiło proces), przetwarzane i w końcu rysowane. Problem jest w zdecydowaniu, co robione jest lokalnie przez twój komputer w języku JavaScript, a co zdalnie przez program na serwerze. Prócz tego są dwie logiki które pośredniczą między "lokalem" a serwerem: logika HTML (w którym "zrobiona" jest strona i wg której odbywa się wysyłka na serwer) – i logika JSON (w której dane są przesyłane z serwera na "lokal" (czyli twój komputer)). To nie jest takie trudne, póki działa i póki nie jest zmieniane lub ulepszane. Teraz niestety znaleźliśmy miejsce, w którym nastąpiło tzw. zaplątanie we własne sznurowadła. Obiecuję próbować naprawić, mnie samemu też na tym zależy.
  • Kita #31118 : Ten błąd w rysowaniu aktualnego kosmogramu z przesunięciem czasowym o godzinę (prawdopodobnie) rzutuje się na błąd w suwaniu w czasie w Canvas.
    Przed chwilą przesuwałam o 30 minut kosmogram prewencyjnego ataku Izraela na Hezbollah - żeby dostać kosmogram ataku Hezbollahu na Izrael - i wychodzi niewłaściwie. Już nie mam czasu dokładnie sprawdzić czy różnica jest o godzinę, czy polega na czymś innym, i może się mylę, ale wydaje mi się, ze coś jest nie tak jak powinno...
  • Wojciech Jóźwiak #31130 : @Kita. Dzisiaj jeśli mi coś nie zabierze czasu, poprawię.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-24 23:52:10   182.19022  
Czas w kanwasie: cel ("miód") już bliski! Dzięki AI
Zbliża się północ, więc na dzisiaj kończę. Ale mam już w dużym stopniu zrobione, jak sobie poradzić z tym kapryśnym czasem i strefą podczas rysowania kosmogramów na kanwasie.
Pomógł mi Czat GTP (czyli ta najbardziej popularna AI) – wydialogowaliśmy funkcję w JavaScripcie, która robi to, czego potrzebujemy, tzn. wstawia do formularza właściwe dane w miejsce "NOW".
Bardzo pożyteczny pomocnik z tego Czata GTP. Teraz mi przyszedł pomysł, żeby go zapisać do AA jako wirtualnego uczestnika z własnym kontem i dostępem do forum. Jutro zapytam go/ją (czat to rodzaj męski, sztuczna inteligencja żeński) czy to jest możliwe.
(Godzinę temu było 27°C na termometrze. Gdzie ja jestem? Przecież w tropiki nie wyjeżdżałem.)
  • Wojciech Jóźwiak #31151 : Jest już 26, nie 24 sierpnia. Rysowanie kosmogramu na "Teraz" na kanwasie pozostaje niepoprawione. Zadanie okazało się kopciuszkowe lub cyndereliczne, od Cyndereli-Kopciuszka, która odcedzała mak od popiołu. Chciałem w tym programie naszyć jeszcze jedną łatę na dawniejsze łaty, ale to jest moment, kiedy trzeba rzecz naprawiać przez zrobienie ab initio. Oczywiście całego programu do kanwasu nie będę robić na nowo, ale tę jego część, która wysyła dane na serwer.
  • KrzyżPołudnia #31171 : Aż sprawdziłam z kiedy była notka, że aż takie temperatury... Jest huśtawka gorąca i chłodu końca lata. 
Wojciech Jóźwiak   2024-08-27 20:18:29   182.19032  
Cyndereliczne poprawianie kanwasu trwa i wydłuża się
...Jak budowa elektrowni jądrowej.
Najpierw uznalem, że problem – ze Kanwas, tzn. rysowanie kosmogramów na kanwasie, robi błędy z dokładnym czasem – jest taki, że nie da się go rozwiązac przez naklejenie jeszcze jednej łaty na istniejący program, tylko trzeba zmienić go bardziej u korzeni.
Jak potrząsnąłem korzeniami, to literalnie wszystko się posypało. Programy przestały działać totalnie.
Dzisiejszy dzień, od 8-mej rano do teraz (po 20-tej) zszedł mi na wyszukiwaniu błędów, które nagle zaczęły się ujawniać jak robaki w mięsie.
Jak dotąd z pomocą Czatu GTP, czyli Open IA – która jest nieocenionym pomocnikiem, bez niej/niego byłbym bezradny jak dzicina – znalazłem i naprawiłem jeden poważny błąd. Naprawa polegała na dopisaniu 1 słowa-hasła na początku kodu.
Nie wiem, ile tych błędów pozostało jeszcze.
Dzień minął zupełnie NIE jak z Księżycem w 17 Bliźniąt (lekkość, pęd, wrażenia, podróże, niespodzianki) – tylko jak z Księzycem w 18 Panny: ciemno, ciasno, klaustrofobia, brak miejsca, brak alternatyw, musisz iść/biec/lecieć przez ten tunel, nie ma bocznych uliczek i nie ma alternatyw i masz do czynienia z siłami, wobec których jesteś pyłem: jak bohaterowie Lema zamknięci w swoich kosmokapsułach. U mnie dziisaj tą siłą, która czyniła mnie pyłem była totalna i przytłaczająca logika programów i systemów informatycznego ruchu, tworzonych od dziesięcioleci przez kolektyw tysięcy ludzi każdy bez porównania bardziej kompetentny ode mnie, w sumie tworzących cały obiektywny i niezależny IT-wszechświat, w którym tylko AI się orientuje i dzięki InfoBogom nie oszukuje mnie, a by mogła.

Wojciech Jóźwiak   2024-08-28 00:17:25   182.19033  
Cinderella forever
Dalej dłubię w skryptach.
Z pomocą AI coś już drgnęło. Stronoprogram jest tu:
https://24.astroakademia.pl/canvas
ale jeszcze nie rysuje horoskopów, za dobrze by było, gdyby.
Co robi: w szufladce pt. "Strefa i miejsce" wypisuje Twoją strefę czasu oraz nazwę, szerokość i długość miejsca rezydencji.
Zobacz, ciekaw jestem jak to działa gdzie indziej.
  • Kita #31209 : "strefa i miejsce" u mnie działa dobrze. 
    Kibicuję Ci, Wojtku, w zmaganiach z Canvasem. I podziwiam, że tak samodzielnie przebijasz się przez programistyczne problemy.
  • Wojciech Jóźwiak #31210 : @Kita: Dzięki, Kito, za Uznanie :) No nie całkiem samodzielnie, bo z pomocą Chata GPT; bez jego Sztucznej Inteligencji pewnie też bym to zrobił, ale siedem razy dłużej by trwało.
    Przy okazji narzeknę na Chata: nie tylko pomaga (wybitnie) ale i (trochę) utrudnia, bo podpowiada średnio pięć razy za wiele możliwych rozwiązań. :)
  • Wojciech Jóźwiak #31247 : Cinderelling straszny. Szczególnie dzisiaj przy Ks. w Raku. Okazało się podczas dialogów (dla mnie: raczej szkoleń) z ChatemGPT, że format czcionki "TTF", którego używałem do rysowania glifów planet i znaków jest od info-wieków przestarzały. Za jego wskazówkami przerobiłem go (za pom. jakiejś auto-pracowni online) na aktualniejszy format "WOFF2". Wiem, że Tobie to nic nie mówi, mnie też nic. :) Na razie te astro-glify rysują się w zwykłym tekście, zobacz: https://24.astroakademia.pl/font1.php
    Czeka mnie dopiero spowodowanie, żeby wyświetlały się na kanwasie. Co jest jak się domyślasz całkiem inną i osobną technologią.
  • Kita #31251 : ładne, chociaż znak Bliźniąt trochę za sztywny
  • Wojciech Jóźwiak #31252 : @Kita: Tego nie zmienię, ponieważ kształt czcionek/liter w obu formatach jest ten sam. Zmienia się tylko szybkość rysowania.
  • Wojciech Jóźwiak #31254 : Rysuje na kanwasie. Nowe glify Astro.woff2.
    https://24.astroakademia.pl/astroFontTest.php
  • Blanka #31255 : Czy tylko mi nie działa Canvas?
  • Wojciech Jóźwiak #31256 : Nie działa, Blanko. U mnie też nie. Skutek uboczny reform. Będzie dobrze!
Wojciech Jóźwiak   2024-08-29 19:18:32   182.19041  
Chwilowo nie działa rysowanie kosmogramów ma kanwasie
Nie działa rysowanie kosmogramów ma kanwasie. To jest uboczny skutek wprowadzanych ulepszeń, gł. wymiany czcionek/fontów na bardziej aktualne. Będzie lepiej, obiecuję!
  • Wojciech Jóźwiak #31265 : Działam. Obecna próba poprawienia kanwasu by trzymał się strefy czasu (bo od tego się zaczęło) pokazała, jak bardzo łaciaty jest/był system kanwasu. Nie dziwi mnie, że kiedy wyciągnąłem z tego stosu jedną nitkę, to wszystko się posypało.
    Ale nic, nie załamujemy się, ja działam, a Chat GPT dzielnie mi sufluje.
    (Przy okazji odkryłem w tym systemie coś dziwnego i wbrew logice: coś jakby elektryczny samochód ładowany ze spalinowego generatora, który za sobą ciągnie. :) Ale za długo by trwało, żeby wyjaśnić, o co tu chodzi.)
  • Wojciech Jóźwiak #31270 : ...Więc chwilę to potrwa jeszcze. Mam nadzieję, że jutro będą już jakieś wyniki. :)
Wojciech Jóźwiak   2024-08-30 12:25:20   182.19044  
Płacenie przez stronę mypay: pilna prośba
Poprawiam kanał płacenia. Dlatego mam wielką prośbę: jeśli masz do zapłacenia abonament (zwykły, "klubowy") albo kursowy – to zrób to teraz, pliz.
Wtedy będę miał sprawdzian, czy kanał działa prawidłowo po tych ulepszeniach.
Jeśli bardzo chcesz mi pomóc, możesz też wpłacić np. 1 zł korzystając z opcji "Dowolna wpłata".
  • Wrona #31283 : Wojtku u mnie informacja-zapłacono poprawnie.
  • Dziwna #31284 : Chciałam Ci wpłacić złotówkę, ale nie działają u mnie te "klawisze" ("płacę za", "cena" itp.). Nie "naciskają się". 
    Działa niby sam przycisk "wybierz i kontynuuj" ale potem jest tylko strona która każe mi poprawić wybór, bo oczywiście nic nie wybrałam (bo inne klawisze nie działają).
  • Wrona #31286 : ja wpisałam kwotę i musiałam też zaznaczyć tzw kółeczko i poszło....
  • Dziwna #31287 : U mnie są w ogóle "martwe", nic się nie da wpisać.
  • Wrona #31288 : ja dokonałam wpłaty na nowej wersji n24
  • Dziwna #31289 : Aa, już wiem, bo trzeba się zalogować najpierw na 24.astroakademia, wtedy działa.
  • Wojciech Jóźwiak #31295 : @Mięta & Dziwna: Dzięki, Mięto, Twoja wpłata wskoczyła do ewidencji bez wad.
    Dzięki, Dziwno, jak wyżej.
    Poza tym, to muszę zablokować płacenie przez /n20/ (bez szlaczka z kropek), bo jak widać nie działa i co więcej po niedawnych poprawkach nie ma prawa działać.
    [Edit: zrobiłem.]
  • Kita #31313 : U mnie działa
Wojciech Jóźwiak   2024-08-31 09:50:24   182.19051  
Rysowanie na kanwasie (to stare) przywrócone czyli Jojne ty sprzedaj tę kozę
Przywróciłem (z pewnym trudem) rysowanie na kanwasie sprzed reformy 24 sierpnia, to które (słusznie!) okontestowała Kita, to które nie trzymało strefy czasu i używało przestarzałego i niezalecanego fontu.
Co za ulga!
Jak w żydowskim dowcipie: Rebe, ja cierpię, bo nie mam miejsca w domu. Jojne, ty kup kozę. Jak to, rebe, nie zmieści mi się! Jojne, ja ci mówię, kup ty kozę. Po jakimś czasie: Rebe, ja już nie wytrzymuję z te koze. Co robić? Jojne, ty sprzedaj tę kozę.
No więc ja też sprzedałem kozę czyli przywróciłem dawną wysoce niezadawalającą wersję kosmogramów na kanwasie. Ma jednak tę swoją zaletę, że działa.
Księżyc jest Lew 8°06’, zbliża się do Lew 8°34’ czyli do punktu Wolność. (Lub: Powstanie Warszawskie.) Więc się zgadza z symboliką.
Nowej wersji wciąż nie udaje mi się uruchomić.
  • Blanka #31340 : Robiąc kosmogram przez narzędzie "nowy kosmogram" mam inne położenie osi niż robiąc go przez Canvas, (chciałam się upewnić )które mam brać uwagę?
  • Wojciech Jóźwiak #31355 : @Blanka: Nowy kosmogram raczej nie robi błędów. Canvas – tak, tzn. zdarza mu się, że nie wie, jaka jest strefa czasu. Dlatego zacząłem go poprawiać, co wciąż trwa.
Kita   2024-09-01 23:08:38   182.19063  
tego się obawiałam
Na stronie AA24 nadal nie ma możliwości, aby  przez swoje konto znaleźć swoje stare notki, a na stronie AA20, gdzie można było to zrobić - teraz można tylko odczytać swoją starą notkę, ale nie można do niej przejść.
Chciałam dopisać do swojego poprzedniego wpisu o proteście lekarzy w Indiach - informacje o obecnym proteście lekarzy z Bagladeszu, i widzę tylko swój wpis
2024-08-16 00:20:04 T88.18980 Protesty kobiet i lekarzy w...
ale nie wchodzę na odpowiednią stronę.
  • Wojciech Jóźwiak #31399 : Kito, użyj szukarki na stronie Fora:narzędzia -> Szukanie w notkach
    Gdy wpiszesz hasło "Bangladesz" wychodzi nast. lista:
    Protesty kobiet i lekarzy w Indiach Kita (2024-08-16)
    Mars z Uranem Kita (2024-08-02)
    Coraz bardziej jestem przerazona... Jutrzenka (2023-06-20)
    Qawwali, księżyc i Indie KatarzynaW (2021-04-29)
  • Kita #31402 : Dobrze, tak będę robić, ale wolałam poprzedni sposób, bo nie zawsze pamiętam tytuł i np nie wpadłabym na to, żeby wpisać Bangladesz. Wpisałabym "protest lekarzy" - i faktycznie na to hasło  wyszukiwarka wyświetliła "Protesty kobiet i lekarzy w Indiach", ale, nie wiem dlaczego, nie wyświetliła mi "protest lekarzy w Bangladeszu rozpoczął się..."
  • Kita #31403 : Już wiem, wyszukiwarka nie pokazuje subnotek. Albo pokazuje główny tytuł notki, bo np.  "protest lekarzy w Bangladeszu" był subnotką w "protesty kobiet i lekarzy w Indiach".
  • Wojciech Jóźwiak #31407 : Pokazuje Kito notkę pod która jest ta subnotka która zawiera szukaną frazę.
  • Kita #31432 : Tak, to wystarczy. Dobrze, że jest to narzędzie.
Wojciech Jóźwiak   2024-09-02 00:59:03   182.19064  
Liczenie planet w nowej wersji AA czyli niech żyje Sztuczna Inteligencja!
Uff... Po wielu godzinach i w środku nocy wreszcie rozgryzłem zagadkę. Bo co sie działo? Kiedy przeniosłem funkcję liczącą pozycje planet z poprzedniej wersji systemu AA ("n20") do nowej ("24"), to ta funkcja wyliczała same zera (!) i powodowała powtarzający się w kółko błąd dzielenie przez zero.
Byłem bliski załamania. Było tak, jakby zwykła arytmetyka przestała działać.
Co się okazało. Funkcja licząca pozycje planet jest napisana w jednym pliku, a macierze współczynników do obliczeń -- w drugim pliku. Nowy system AA zawiera jako swój rdzeń tzw. "F3". I co się stało? Tamte dwa pliki kontaktowały się jeden z drugim, a F3 blokowało ten rodzaj kontaktu, którego użyłem  w "starej" wersji AA.
Zmieniłem sposób kontaktowania się plików! (co wymagało skreślenia jednej i dopisania drugiej instrukcji) i funkcja zaczęła na nowo pięknie liczyć planety.
Sam bym tego nie odgadł. Za głęboka i zbyt "ezoteryczna" warstwa programów. Nie znam się na tym. Pomógł mi, poradził, Czat GPT. Niech żyje Sztuczna Inteligencja! Bez niej bym siedział jak zgubione dziecko i płakusiał.
Kita   2024-09-11 12:40:23   182.19124  
rozregulowanie
Coś się rozregulowało. Może to wina zakładowego laptopu (jestem teraz w pracy), ale ten zakładowy laptop znacznie przewyższa parametrami mój domowy, więc to raczej nie powinno  niczego zmieniać.
Próbuję wejść poprzez bieżące w pytanie JPJC do mnie, ale nie udaje mi się. Klikając wchodzę nie w ten wątek.  Wprawdzie za ktorymś razem mi się udało wejść, lecz przy próbie odpowiedzi znowu mnie przerzuciło gdzieś.
  • Kita #31729 : Już problem zniknął.
  • Kita #31784 : Gdy jestem na AA24 i wchodzę w Kosmogram Canvas, to automatycznie przerzuca mnie do AA20. 
    Suwanie w czasie się popsuło. Usuwa horoskop zewnętrzny. Ale nie zawsze. Jak wpisuję siebie w zewnętrzny i suwam zewnętrzny, to jest O.K
    Natomiast gdy w horoskop wewnętrzny wpisuję aktualny czas , a w zewnętrzny czas urodzenia Tuska i chcę suwać horoskop wewnętrzny, to znika mi zewnętrzny.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.