Nowości techniczne .182
Kita
2025-01-03 21:46:50 182.19817
zgłaszam
Jeszcze nie działa Fora:narzędzia -> Szukanie w notkach oraz -> Moje notki, wszystkie
-
Wojciech Jóźwiak
#36629 : Zaraz będzie działać. :)
- Wojciech Jóźwiak #36630 : Działa. Szukanie w notkach
-
Kita
#36643 : Tak, potwierdzam, szukanie w notkach działa. I widzę, że naprawiasz, Wojtku, "moje notki, wszystkie", bo jest informacja, że są w budowie.
Dzięki.
Wojciech Jóźwiak
2025-01-05 10:47:56 182.19824
Przywróciłem: Moje notki, wszystkie
Reuruchomiłem Moje notki, wszystkie.
Link prócz że tu, jest w menu->Fora:narzędzia.
Strona-aplikacja nie jest doskonała, ponieważ otwiera się nie w otoczeniu (nie w kontekście, środowisku) zwykłej strony AA, tzn. bez nagłówków, menu, stopni, bieżących.
Działa nie w środowisku F3, tylko "goło" i dlatego adres kończy się na ".php".
Działa nie w środowisku F3, tylko "goło" i dlatego adres kończy się na ".php".
Ponadto, wymaga szerokiego ekranu, dlatego nie chcę do tamtej strony dodawać menu. Ale przez to nie wyświetla się w telefonie: tzn. wyświetli się, ale nic pożytecznego nie widać.
Mimo tych wad, pewnie będzie przydatna.
Postaram się ją ulepszać.
Gdyby coś było nie tak, alertuj.
(Czym alert różni się od alarmu?)
Mimo tych wad, pewnie będzie przydatna.
Postaram się ją ulepszać.
Gdyby coś było nie tak, alertuj.
(Czym alert różni się od alarmu?)
-
Kita
#36675 : O, jak dobrze! I super, że teraz kolejność jest odwrotna, tzn najnowsze notki są u góry.
Jeżeli można by coś zasugerować, to proponowałabym albo z prywatnego dostępu usunąć możliwość wyboru "Moje notki, wszystkie", albo też włączyć dostęp do "moich notek" również z linku, który jest w prywatnym dostępie.
Wojciech Jóźwiak
2025-01-06 00:40:32 182.19828
Poprawiłem kanwas w jednym miejscu
Poprawiłem Kosmogram Canvas tak, żeby po wpisaniu drugiego (zewnętrznego) zestawu planet automatycznie przestawiała się wybieranka z wariantem aspektów. Długo to trwało, bo zadanie okazało się nietypowe. (Jakby nie po myśli twórców Javascriptu.) Działa, ale wciąż działanie nie jest całkiem intuicyjne. Jeszcze muszę trochę nad tym popracować. Ale na razie odkładam, bo mam 50 pilniejszych.
- Kita #36710 : Wybieranki aspektów brak. Są tylko "wewnętrzne aspekty" tzn tak jest w "formacie kosmogramów"
-
Wojciech Jóźwiak
#36717 : Są. Wykonaj @Kito "Odnów stronę" przyciskiem w menu. Lub reotwórz stronę klawiszami Ctrl-F5. Strona Kanwasu działa pod JavaScriptem i to dlatego tak.
- Kita #36724 : U mnie nie wystarcza odnowić stronę czy logowanie. Dopiero likwidacja danych przeglądania pomaga. I faktycznie pomogła. (Nie lubię tego robić, bo potem na nowo muszę logować się do różnych stron.)
Wojciech Jóźwiak
2025-01-06 20:48:36 182.19832
Taraka ruszyła. Tzn. ruszyłem ją. Ale...
Ale wyskakują błędy, których poprzedni serwer nie zauważał. Dzisiaj już nie mam czasu dalej "ruszać", ale stopniowo postaram się reuruchomić Tarakę tak jak była lub lepszą. Link-do w menu w dziale "Strony zewnętrzne".
Wojciech Jóźwiak
2025-01-07 11:57:05 182.19835
Mailing bloga poniedziałkowego
Rozesłałem przed chwilą powiadomienia o nowym odcinku bloga poniedziałkowego; po 1-miesięcznej przerwie spowodowanej przeróbkami w serwerach i programach.
Czy do Ciebie mail pt. "Początki, zamiary, plany, projekty (poniedziałkowy blog w AstroAkademii)" też przyszedł?
— Tak, do Ciebie!
Czy do Ciebie mail pt. "Początki, zamiary, plany, projekty (poniedziałkowy blog w AstroAkademii)" też przyszedł?
— Tak, do Ciebie!
- Wrona #36732 : dotarł...
-
Wojciech Jóźwiak
#36734 : Super, @Mięto! Prawdopodobne więc, że dotarł do wszystkich, prócz tam, gdzie auto-wrzucony do spamu. :)
- Lola #36737 : tez dostałam
-
Fabrycy
#36738 : Ja (Tak, Ja! ;) też dostałem.
- Wrona #36739 : :)
- Kita #36747 : dostałam
-
Timothy
#36769 : Dotarł i do mnie.
-
Wojciech Jóźwiak
#36772 : @Lola, Fabrycy. Mięta, Kita, Timothy: bardzo się cieszymy.
- KrzyżPołudnia #36774 : Dotarł :)
-
Yerbowniczek
#36776 : Mam również :-)
- Soyotik #36777 : Tak :)
- Toltek #36779 : Tak dostałem
Wojciech Jóźwiak
2025-01-07 12:11:57 182.19836
Pozycjonowanie AA w Google itp.
Elisza, dnia 2024-12-16, w subnotce "Wśród znajomych niestety nie znam..." zapytała:
"Wojtku, czy w ogóle pozycjonował Pan AA?"I oto co się okazało parę dni temu: Kiedy zaczynałem robić kolejną a dziś obowiązkową wersję stron AA, tę z adresem "24.astroakademia.pl", dla ostrożności wyłączyłem dostęp botom, tym które pozycjonują strony. Skutek: AA przez ostatni rok nie była widoczna dla Google i innych zbieraczy informacji o stronach. Kiedy to zauważyłem, włączyłem. Teraz jest (lub przynajmniej powinno być, od kilku dni) tak, że strony z zielonym kółkiem czyli ogólnodostępne są pozycjonowane.
Kita
2025-01-07 21:32:16 182.19840
zapamiętywanie kosmogramów
Zgłaszam, że nie działa przycisk "zapamiętywanie kosmogramów" w Canvas. Dzisiaj o godz 12-ej zmarł Jean-Marie Le Pen. Chciałam zaznaczyć na jego horoskopie tranzyty planet, ale Canvas nie zapamiętuje obrazka, a w każdym razie nie pokazuje numeru pod jakim trzeba by go wpisać w notkę.
-
Wojciech Jóźwiak
#36781 : Mam @Kito na pilnej liście do reuruchomienia.
-
Wojciech Jóźwiak
#36991 : @Kita: Już działa. (Zapamiętywanie w kanwasie.)
Krysttyna
2025-01-08 08:52:16 182.19843
mail
Dostałam, ale wciąż nie dostaję codziennych powiadomień, pozdrawiam
-
Wojciech Jóźwiak
#36782 : Bo jeszcze nie zainstalowałem automatycznej rozsyłki na godzinę.
Wojciech Jóźwiak
2025-01-09 12:38:21 182.19852
Zmieniłem stronę startową (trochę)
Zebrałem w jedna listę wszystkie bieżące (lub niedawne) dyskusje, łącznie te w wątkach forum, pod artykułami lub pod kosmogramami.
Myślę, że tak będzie optymalniej.
(Przez to w ubiegłych ok. 2 godzinach mogłaś/eś widzieć alarmy o błędach. Ale już powinno błędów nie być. Jeśli są, pisz-protestuj.)
Myślę, że tak będzie optymalniej.
(Przez to w ubiegłych ok. 2 godzinach mogłaś/eś widzieć alarmy o błędach. Ale już powinno błędów nie być. Jeśli są, pisz-protestuj.)
Wojciech Jóźwiak
2025-01-11 00:51:28 182.19858
Kanwas: działa zapamiętywania i rysowanie z bazy (z pamięci)
W kanwasie na nowo uruchomiłem zapamiętywanie w bazie danych, wyciąganie kosmogramów z bazy i kasowanie zapisów.
- Elisza #36992 : Super fajnie:) Niestety nie mam dostępu do Canvas w " technologii Canvas", stale wyświetla się błąd (wystąpił błąd). Nie rysuje mojego kosmogramu (np.wewnątrz ), tym bardziej tranzytowych ( zewnątrz) , czasem wskakuje NOW ale sam z siebie przy próbach robienia przeze mnie czegoś innego. Nie widzę już opcji, że to u mnie coś jest nie tak. Czy Canvas u wszystkich działa już normalnie po udoskonaleniach?
- Dziwna #36993 : U mnie normalnie.
-
Wojciech Jóźwiak
#36994 : @Elisza: Czy klikanie na "Odnów stronę" lub ctrl-F5 nie pomaga?
- Kita #36996 : U mnie już w Canvas miałam możliwość wyboru wzajemne aspekty. A teraz są tylko wewnętrzne aspekty bez wyboru. Odnowiłam stronę i logowanie. Nie mogę więcej sprawdzać bo opiekuje się wnukiem
- Dziwna #36997 : Ja mam te "wzajemne aspekty".
-
Wojciech Jóźwiak
#36999 : @Kito: Wybór rodzaju aspektów wyświetla się na 2 sposoby: (1) jest tylko 1 opcja "wewnętrzne", czyli faktycznie nie ma wyboru: jest tak, gdy na wykresie jest tylko 1 kosmogram, ten wewnętrzny. (2) Są 3 opcje: wzajemne, wewnętrzny, zewnętrzny: tak jest, gdy na wykresie są 2 kosmogramy.
Dopuszczam, że algorytmowi może się to mylić, gdy wykonuje się wiele "rachunków" na tamtej stronie jednym ciągiem bez odnawiania strony.
Dodam jeszcze operator (przycisk) "reset".
- Elisza #37007 : @WJ, niestety nic nie pomaga :/ Tak samo w laptopie, jak w telefonie...
-
Elisza
#37008 : Wciąż jest tak:
-
Elisza
#37009 : Na końcu wiersza: nr kosmog.Ja..., , Teraz -na czerwono świeci "wystąpił błąd"
Sorry, że nie przycięłam foty:) Pędzę w interęsach:))
-
Wojciech Jóźwiak
#37023 : @Eliszo: Otwórz pliz stronę https://chatgpt.com/ i zapytaj Czata następująco: "Administrator zmienił pliki ".js" na stronie
[wymień] i teraz ta strona działa błędnie. Jak mogę uruchomić właściwe działanie tej strony? Mam nast. urządzenie
[wymień] i nast. system operacyjny
[wymień]."
Czat odpowie lepiej niż ja.
Ode mnie: Systemy mogą być Windows (numer) lub Android. Mało prawdopodobne, że inny.
-
Elisza
#37094 : @Panie Wojtku, informatyk "zdiagnozował", że problem jest na serwerze. Sprawdzaliśmy w jego komputerze- jest to samo co u mnie. Canvas nie rysuje mojego kosmogramu- "występuje błąd" . Stale również zmienia się nr kosmogramu ...(?)
Najeżdzając na nicki Obecnych - podświetlają się kosmogramy, poza moim. (https://24.astroakademia.pl/recentDo) Może trzeba coś zrobić z" moim kontem"?

-
Wojciech Jóźwiak
#37095 : Zaraz rzucę okiem.
-
Kita
#37145 : Przeglądam co się działo na AA w ostatnich paru dniach mojej nieobecności i nie wiem, może już coś wiadomo w sprawie horoskopu Eliszy. W każdym razie potwierdzam - wyświetlają się wszystkie horoskopy poza horoskopem Eliszy. Może warto by było usunąć go i potem na nowo wpisać?
Eliszo, a może pomogła by opcja "popraw swój horoskop" . Jest coś takiego na swojej własnej stronie AA. Może wpisz "popraw" i potem wpisz te same dane.I napisz, czy to coś poprawiło.
Wojciech Jóźwiak
2025-01-11 16:15:08 182.19860
Stylizacja dyskusji
Dodałem znaczki przed wierszem na liście aktywnych dyskusji na stronie głównej. (Odnów przez przycisk lub ctrl-F5.)
Kolory mówią o dostępności.
Kolory mówią o dostępności.
-
Wojciech Jóźwiak
#37027 : I jeszcze do znaczków (chorągiewka: wątek, koło sterowe: kosmogram, kwadrat z cieniem: artykuł) podpiąłem napisy podmyszowe.
Lola
2025-01-12 09:59:41 182.19863
edytowanie nowego kosmogramu / tagowanie
@Wojtku, proszę chciałbym zgłosić problem z zapisywaniem nowego kosmogramu. Po zapisaniu próbowałam edytować go, jednak bezskutecznie. Musiałam zapisać nowy kosmogram i usunąć stary. Dodatkowo nie mogę dodawać tagów. Oczywiście, bez tych udogodnień da się żyć, więc nie ma pośpiechu ;)
-
Wojciech Jóźwiak
#37067 : Na czym, Lolu, polegała ta "bezskuteczność" edytowania? Spróbuj opisać objawy.
-
Lola
#37068 : wrzucam screenshot, po kliknięciu popraw/zmień
następnie, po kliknięciu "popraw opis i opcje" wyświetla się
- Lola #37069 : tak, że jedyną opcją edycji jest usunięcie kosmogramu, który chcemy poprawić i zapisanie nowego.
-
Wojciech Jóźwiak
#37072 : Czy nowy udało Ci się zapisać?
(Z tego, co wkleiłaś wynika, że algorytm nie mógł znaleźć nazwy miasta. Spróbuję to naprawić.)
- Lola #37081 : tak, nowy zapisałam już bez problemu.
-
Wojciech Jóźwiak
#37101 : Poprawiłem.
-
Wojciech Jóźwiak
#37113 : @Lola: Tagów, tagowania, w ogóle w nowej wersji nie dotykałem, odkładałem na później. Ale OK, skoro się okazują ważne, to reuruchomię.
Dziwna
2025-01-13 12:04:42 182.19874
Cofanie do początku
Wojtku, znaczek << do cofania na początek dyskusji nie działa, i w ogóle na pierwsze strony wielostronnicowych dyskusji nie da się wejść.
-
Wojciech Jóźwiak
#37143 : @Dziwno: faktycznie. Poprawię.
-
Uranika
#37248 :
Ja miałam ten sam problem: nie działały przed chwilą przyciski "<<", "<" "..." i "1" na wątku dotyczącym punktów 5- i 7-krotnych.
-
Wojciech Jóźwiak
#37252 : Poprawiłem przewijanie stronic. Czy już jest dobrze? Dziwno? Uraniko?
-
Uranika
#37253 : U mnie działa, dziękuję.
- Dziwna #37254 : U mnie działa w publicznych dyskusjach, ale nie działa w prywatnych korespondencjach.
-
Wojciech Jóźwiak
#37255 : @Dziwna: na ile znam właśnie (własnoręcznie) pisane programy, to prywatne nie powinny różnić się od publicznych. Ale ok., sprawdzę.
Wojciech Jóźwiak
2025-01-14 21:06:22 182.19886
Tabele współrzędnych pod kosmogramami
– Tymi stacjonarnymi czyli na stronach /chart. Reuruchomiłem, po migracji 8 grudnia. Coraz konieczniejsze się stawały.
Proponuję dla ćwiczenia:
Otwórz czyjś przykładowy kosmogram. Np. Olena. (Dlaczego ona? Bo kilka minut temu Olena była na początku listy Obecnych, dlatego ją wywołałem.)
Pod kosmogramem (na dole) widzisz przycisk "Pokaż współrzędne planet".
Klikasz nań.
Otwórz czyjś przykładowy kosmogram. Np. Olena. (Dlaczego ona? Bo kilka minut temu Olena była na początku listy Obecnych, dlatego ją wywołałem.)
Pod kosmogramem (na dole) widzisz przycisk "Pokaż współrzędne planet".
Klikasz nań.
(Jeśli nic się nie dzieje, to użyj resetu strony, czyli przez przycisk "Odnów stronę" lub z klawiatury ctrl-F5.)
W każdym razie klikasz i coś się dzieje.
Na ekran wychodzą tabele współrzędnych. Jest ich pięć, kolejno:
Geocentryczne
Równikowe
Topocentryczne
Heliocentryczne
Dobowe.
Tych współrzędnych można użyć do wielu celów.
Na razie zobaczmy, jak w tabeli "Dobowe" współrzędna "Faza dobowa" pokazuje, które planety są na osiach, których osiach i jak daleko.
Oto u Oleny:
Słońce — 193°12’ — czyli blisko kąta 180° więc w zasięgu Imum Coeli
Jowisz — 86°03’ — czyli blisko kąta 90° więc w zasięgu descendentu
Neptun — 350°25’ — blisko kąta 360°=0° więc w zasięgu Medium Coeli
W dalszej fazie rozwoju AA fazę dobową chcę zastosować do wykreślania na kosmogramie zasięgów osi. Kiedyś o tym pisałem dokładniej, jak znajdę tekst, dam link.
W każdym razie klikasz i coś się dzieje.
Na ekran wychodzą tabele współrzędnych. Jest ich pięć, kolejno:
Geocentryczne
Równikowe
Topocentryczne
Heliocentryczne
Dobowe.
Tych współrzędnych można użyć do wielu celów.
Na razie zobaczmy, jak w tabeli "Dobowe" współrzędna "Faza dobowa" pokazuje, które planety są na osiach, których osiach i jak daleko.
Oto u Oleny:
Słońce — 193°12’ — czyli blisko kąta 180° więc w zasięgu Imum Coeli
Jowisz — 86°03’ — czyli blisko kąta 90° więc w zasięgu descendentu
Neptun — 350°25’ — blisko kąta 360°=0° więc w zasięgu Medium Coeli
W dalszej fazie rozwoju AA fazę dobową chcę zastosować do wykreślania na kosmogramie zasięgów osi. Kiedyś o tym pisałem dokładniej, jak znajdę tekst, dam link.
-
Wojciech Jóźwiak
#37196 : Tu ten tekst jest:
Jak daleki jest zasięg osi i pól międzyosiowych? 2023-03-21 - Soyotik #37198 : Działa :)
-
Wojciech Jóźwiak
#37199 : Super, @Soyotik!
Wojciech Jóźwiak
2025-01-26 21:36:26 182.19948
Ostatnio przeglądane kosmogramy
Zobacz nowy link w menu po lewej w dziale Prywatne:
Przeglądane kosmogramy
Właściwie to są "Ostatnio przeglądane kosmogramy", ale długa nazwa łamała wiersz.
Ta strona-funkcjonalność to na razie szkic, będzie lepiej & więcej.
Przeglądane kosmogramy
Właściwie to są "Ostatnio przeglądane kosmogramy", ale długa nazwa łamała wiersz.
Ta strona-funkcjonalność to na razie szkic, będzie lepiej & więcej.
Notki forum (15) na tej stronie:
- Kita zgłaszam 2025-01-03 21:46:50
- Wojciech Jóźwiak Przywróciłem: Moje notki, wszystkie 2025-01-05 10:47:56
- Wojciech Jóźwiak Poprawiłem kanwas w jednym miejscu 2025-01-06 00:40:32
- Wojciech Jóźwiak Taraka ruszyła. Tzn. ruszyłem ją. Ale... 2025-01-06 20:48:36
- Wojciech Jóźwiak Mailing bloga poniedziałkowego 2025-01-07 11:57:05
- Wojciech Jóźwiak Pozycjonowanie AA w Google itp. 2025-01-07 12:11:57
- Kita zapamiętywanie kosmogramów 2025-01-07 21:32:16
- Krysttyna mail 2025-01-08 08:52:16
- Wojciech Jóźwiak Zmieniłem stronę startową (trochę) 2025-01-09 12:38:21
- Wojciech Jóźwiak Kanwas: działa zapamiętywania i rysowanie z bazy (z pamięci) 2025-01-11 00:51:28
- Wojciech Jóźwiak Stylizacja dyskusji 2025-01-11 16:15:08
- Lola edytowanie nowego kosmogramu / tagowanie 2025-01-12 09:59:41
- Dziwna Cofanie do początku 2025-01-13 12:04:42
- Wojciech Jóźwiak Tabele współrzędnych pod kosmogramami 2025-01-14 21:06:22
- Wojciech Jóźwiak Ostatnio przeglądane kosmogramy 2025-01-26 21:36:26
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.