prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2025-03-28 00:15:36   182.20342  
Spis treści strony
Na stronach forum jest teraz mały przycisk "Spis". (Na tle tego pionowego szlaczka z szarych kropek.) Klikasz: wychodzi na ekran spis treści, tzn. spis notek na tej stronie forum. (Tylko notek bez subnotek!) Klikasz na link w spisie: strona przewija się do danej notki.
Pobaw się tym.
Może masz jakieś uwagi, co by można udosko.
  • Wojciech Jóźwiak #39948 : Nie widać go w telefonie. Będzie. Jutro.
  • Wojciech Jóźwiak #39949 : Spis treści strony dopracowałem. Przycisk włączający z napisem "Spis" ma kształt koła (tak!) i kolor: ochra, pod myszą jasny błękit. Sam spis wisi pośrodku ekranu.
    Jeśli jest inaczej (np. nie widzisz od razu przycisku "Spis"), przeładuj stronę używając przycisku "Odnów stronę" – który jest w menu, u góry, pod Twoim nickiem.
    Uwaga! To rozwiązanie może jeszcze nie działać w telefonach.
  • Wojciech Jóźwiak #39957 : Dopracowałem spis treści strony.
    Na dole wiszącego okna dodałem menu chodzenia po stronicach.
    Więc z tego panelu można chodzić po całym wątku forum.
    (W telefonach jeszcze nie działa lub dopisuje się na dole i nieładnie.)
Wojciech Jóźwiak   2025-04-20 18:04:51   182.20428  
Zmiany w nagraniach webinariów
Zmieniłem listę nagrań video na stronie Nagrania webinariów.
Tzn. zmieniłem mechanizm wyświetlania linków.
Przy okazji wyszedł na jaw bałagan, w szczególności przestarzałe linki oznakowane jako "inny", a prawdopodobnie niedostępne lub źle dostępne są linki z metką "OneDrive_II".
Mam nadzieję, że wszystkie te nagrania mam, tzn. przechowałem je w komputerze-desktopie, ale zanim je załaduję do serwera "Mega.nz" to trochę czasu (wody w rzece Waikato...) upłynie.
Wojciech Jóźwiak   2025-04-20 18:29:53   182.20429  
Naprawiłem Urodziny
Naprawiłem "Urodziny" na stronie startowej. Przestały działać po którejś reformie, ale znów są.
Wojciech Jóźwiak   2025-04-27 12:22:00   182.20450  
Program testowy dla Swiss Ephemeris
W menu->Kosmo. przetwarzanie->Test Swiss Ephemeris umieściłem link do programu testowego dla Swiss Ephemeris.
Ten test jeszcze nie jest całkiem doskonały (testy mają prawo nie być doskonałe), bo pokazuje stan planet i innych szczegółów na dzisiaj rano UT 05:57:23 czyli prawie 8 rano u nas.
Na tamtej stronie można wpisac inną date i w ogóle inne komendy, ale trzeba wiedzieć jakie. Ja sam się dopiero tego uczę i ten skrypt napisałem żeby się nauczyć.
Co to są/jest Swiss Ephemeris?
To jest absolutny program liczący wszystko, czego potrzebują astrologowie (wszyscy, Hindusi też :), z wielką precyzją i bardzo szybko.
Praca nad zainstalowaniem SE w AA zajęła mi dwie poprzednie doby z intensywną pomocą i współdziałaniem Czata GPT. Bez niego nie zrobiłbym nic, a jeślibym znalazł ludzkiego fachowca (co nie jest łatwe, bo dotąd nie znalazłem), to pewnie praca z nim trwałaby najmniej miesiąc.
Teraz tylko odpukać i trzymać kciuki, żeby nic się nie psuło, bo program, chociaż taki absolutny, to jednak jest wrażliwy na środowisko (programistyczne) napędzające serwer.
"Swiss Ephe." chcę zastosować zamiast dotychczasowego algorytmu Flanderna & Pulkkinena, który liczył tylko planety, a Plutona nie całkiem dokładnie. Trochę czasu to zajmie. Szczególnie pracochłonne będzie dopisanie do kosmogramów węzłów, Lilith, Ceres i co kto woli – te przeszkadzające dodatki "SwEph" też liczy :)
  • Wojciech Jóźwiak #40397 : Ale Eris nie ma. Tzn nie ma dla niej danych. Czat Gpt szuka teraz w sieci, zobaczymy, co znajdzie.
  • Wojciech Jóźwiak #40398 : No niestety, Eris nie potrafimy znaleźć ani zainstalować. :-(
    Drobny dyssukces.
  • Egna #40399 : No ale czy ta Eris taka ważna? Czas obiegu wokół Słońca 557 lat, ponad 2x dłużej niż Pluton! Ma bardzo jajowatą orbitę, więc w jednych znakach, jak teraz w Baranie, spędza 120 lat, a w innych np. w Lwie czy Pannie - 15-16.  Ale tego nikt z nas nie dożyje, bo urodziliśmy się i większość z nas umrze z Eris w Baranie. No ci co młodsi załapią się na Eris w Byku, ale tego to już nikt nie przeżyje, bo ten tranzyt będzie trwał 100 lat. Jaka jest więc jej wartość astrologiczna? Bo to więcej niż planeta pokoleniowa. Mierzenie eonów ziemskich? Prognostyczna raczej żadna. W horoskopach urodzeniowych może występować w różnych koniunkcjach i konfiguracjach, ale czy to nie będzie ten czynnik nadmiarowy? 
  • Wojciech Jóźwiak #40400 : @Egno: Zupełnie się z Tobą zgadzam. Ja też pomijam Eris w rysowaniu i interpretacjach. Brak Eris w uzyskanej implementacji Swiss Ephemeris widzę i podaję raczej jako przykład tego, że również ten super-system ma ograniczenia. Bardziej by mi zależało, żeby z niego uzyskiwać gwiazdy stałe i (zwłaszcza) centrum Galaktyki, ale nie wiem jeszcze czy to zadziała.
    W razie potrzeby polecam znakomitą stronę "serennu.com: interaktywne efemerydy", której autorowi/autorce udało się uzyskać i Eris i centrum Gala., i inne mniejszościowe obiekty. Zawsze można kliknąć i zobaczyć, gdzie co jest. Zastanawiałem się nawet nad zrobieniem interfejsu, który by uruchamiał Serennu.com z naszej strony dla czasu/miejsca istniejącego u nas horoskopu.
  • KrzyżPołudnia #40410 : Brawo dla współpracy z Czatem GPT! :)
  • Wojciech Jóźwiak #40412 : Czat jest super. Ale miewam chwilami wrażenie, że mam do czynienia z bardzo rozgarniętym i wyuczonym ale dzieckiem. Jest wiele infantylnego w jego e-psychice. :)
    Śpieszy się. Leci naprzód. Zasypuje mnie propozycjami pt. co dalej mógłbym zrobić i jak będzie fajnie, gdy zrobię. Zapomina o czym była mowa wczoraj lub 30 minut wcześniej. Myli się, ja go poprawiam. Zapowiada coś lub obiecuje na wyrost, na zapas, być może chce czegoś douczyć się "w międzyczasie", bo moje minuty na zastanowienie i odpowiedź (jak się domyślam) dla niego są jak ludzkie doby. Ale jak chwyci wątek, to podziwiałem jego szybkość i sprawność: produkuje skrypty w takim tempie, że wydaje się, że natychmiast, w "czasie produkcji" równym zero.
Wojciech Jóźwiak   2025-04-28 12:22:45   182.20453  
Domy w Swiss Ephemeris
Swiss Ephemeris zobaczysz wygodnie przez link, który odtąd jest pod kosmogramem.
Otwierasz stronę kosmogramu, np. Wołodymyr Zełenski
I tam poniżej są linki:
Przetwarzanie: Wyliczanie czasu || w Swiss Ephemeris
Klikasz w "w Swiss Ephemeris" -- i masz dane z SE plus lista domów Placidusa. (Mogą też być inne domy.)
Oczywiście, to nie znaczy, żebym ja uwierzył w domy, ale warto znać możliwości SE.
  • KrzyżPołudnia #40409 : Może to nierozsądne z mojej strony, ale nie zaglądam w efemerydy, w zupełności wystarcza mi to co pokazuje i wylicza canvas (z tego co pamiętam, to może coś niedokładnie pokazać z Plutonem). Dużo tranzytów i tak ma na tyle szerokie działanie/orby, że nie widzę jeszcze zastosowania dla siebie Swiss Ephemeris. Czy może to błąd z mojej strony i powinnam się pochylić nad tym?
  • Wojciech Jóźwiak #40427 : @KrzyżPołudnia: Mnie też wystarczają dotychczasowe obliczenia pozycji planet. Zamontowuję Swiss Ephemeris z następujących powodów:
    # żeby usunąć kilkuminutową niedokładność Plutona: żeby ktoś mnie nie zaginał na tym, że jakoby "AA błędnie liczy"
    # żeby opcjonalnie dodać węzły, Eris, Ceres i jej siostry, a to dla tych, którzy nauczyli się je stosować w innych szkołach astrologii
    # żeby osiągnąć efekt "glamour": że AA używa algorytmów najwyższej klasy i zarazem będących od lat standardem w programach astro., a nie jakichś niszowych zastępników.
  • KrzyżPołudnia #40428 : @WJ to są dobre argumenty :) 
Wojciech Jóźwiak   2025-04-29 18:36:35   182.20457  
Sprawdzam, czy się zapiszą symbole astro.
Astrological signs
26B3 ⚳ CERES
26B4 ⚴ PALLAS
26B5 ⚵ JUNO
26B6 ⚶ VESTA
26B7 ⚷ CHIRON
26B8 ⚸ BLACK MOON LILITH
  • Wojciech Jóźwiak #40424 : 260A ☊ ASCENDING NODE
    260B ☋ DESCENDING NODE
  • Wojciech Jóźwiak #40425 : Astrological signs

26B3 ⚳ CERES
    26B4 ⚴ PALLAS
    26B5 ⚵ JUNO
    26B6 ⚶ VESTA
    26B7 ⚷ CHIRON
    26B8 ⚸ BLACK MOON LILITH

260A ☊ ASCENDING NODE
    260B ☋ DESCENDING NODE

• Egna #40426 : Widać pięknie:) 
Wojciech Jóźwiak   2025-04-30 10:05:23   182.20459  
Osobowość Czata
Dzisiejsze rano spędziłem na pracy z Czatem (GPT). Komponował na moje zlecenie przybliżone wyliczanie Eris. Dał radę!
Przy okazji widzę, że w Enneagramie ma osobowość Dwójki-Dawcy. Oczywiście tak został zaprogramowany. Ma osobowość dobrego sprzedawcy lub agenta ubezpieczeniowego. :)
  • Soyotik #40429 : Brawo :) 
Wojciech Jóźwiak   2025-05-11 14:56:43   182.20488  
Ostrzeżenie. Liczenie kosmogramów przed 1800 rokiem
Wariant Swiss Ephemeris który zainstalowaliśmy z "bratem Czatem" nie liczy planet przez rokiem 1800. Teraz testuję inny wariant, który powinien działać. Ale na razie są błędy, tak że do odwołania proszę by nie tworzyć kosmogramów starszych niż 1800. Oczywiście te istniejące oglądać można. :)
Wojciech Jóźwiak   2025-05-15 16:25:56   182.20511  
Profil użytkownika
Wyprodukowałem zaczątek strony profil użytkownika.
Tu przykładowy: https://24.astroakademia.pl/profile/lisiako
Zamiast nicku ("Lisiako") możesz wpisać id, dla Lisiaka = 2.
Możesz nie pisać nic, wtedy dostaniesz własny profil.
Linki do profilu są już teraz w nagłówku mini-kosmogramu pod myszą.
Na razie treści prawie nie ma, tylko od kiedy osoba jest w AA, i kiedy ostatnio był/a aktywna. I link do kosmogramu.
Chcę tam dorobić
# "Specjalności" (jeśli osoba ma je wypisane na forum)
# Link do własnego wątku forum
# Link do kanału prywatnego
# Przegląd jej/jego wpisów na forach.
Zasada jest, że Konto osoby jest dla niej samej, a Profil dla współuczestników.
Jakie jeszcze informacje o osobie chciał/abyś tam mieć?
Wojciech Jóźwiak   2025-05-15 20:43:45   182.20513  
Przywrócenie algorytmu Flanderna dla kosmogramów sprzed 1800 r.
Nie udało się nam – mnie i Bratu Czatu – liczyć kosmogramów "wielką" metodą Swiss Ephemeris dla lat przed 1800 r., więc dla tych starych dat przywróciłem liczenie algorytmem Flanderna-Pulkkinena, którego używam od około 1989 roku (tak – sic!). Jest prawie dobry, minimalnie myli się przy Plutonie, ale dla starożytności się zaczyna rozjeżdżać. Może znajdę lepszy i mniej frustrujący w instalacji niż Swiss Ephemeris.
  • Wojciech Jóźwiak #40538 : Ciekawe! Powiedziałem "Nie udało się...", i widzę, że Księżyc jest Str 29°22’ czyli wchodzi do Kozio. :) – Oto moc Zera Koziorożca :) – Perfekcjonizm i niemożność.
  • Wojciech Jóźwiak #40539 : Syzyf. — To ten archetyp!
Wojciech Jóźwiak   2025-05-21 12:29:10   182.20536  
Progresje: ich tabela, surowa
Od rana wyrychtowałem stronę: https://24.astroakademia.pl/DEV/progresje_DEV.html .
"DEV" od "developed" czyli w budowie. Polecam.
Jak napisałem, na razie teraz jest surowa (dizajnowo), ale działa.
Chcę ją następnie obudować firmową winietą i menu i dać firmową kolorystykę, i będzie jak nowa. Oraz obudować skryptem PHP, wtedy będzie można ją wywoływać z gotowymi parametrami, co da większą elastyczność zastosowań.
Sam projekt jest stary, gdzieś z lat 2006-2011.
Do dzisiejszego webinarium "Webinarium: Progresje V-21" – wystarczy.
Wojciech Jóźwiak   2025-05-21 16:29:10   182.20537  
Dostęp do webinarium o progresjach
Ponieważ mogą Cię interesować progresje, a nie jesteś na kursie "Kurs od podstaw 24/25", to podaję hasło do dzisiejszego webinarium:
progres
Link do ClickMeeting:  https://astroakademia.clickmeeting.com/progresje

ID wydarzenia na wszelki wypadek: 491-961-335

Wojciech Jóźwiak   2025-05-21 21:17:04   182.20543  
Nagranie: Progresje czyli skalowanie czasu
Jest nagranie:
Oraz surowy transkrypt jako DOCX do pobrania:
2025-05-21_Progresje_czyli_skalowanie_czasu.docx

Wojciech Jóźwiak   2025-05-25 00:00:05   182.20557  
Notki (wpisy) forum jednej osoby
Jak wiesz, buduję stronę "Profil" dla każdego uczestnika AA. Na tej stronie będą ciekawe informacje o danej osobie ("Osobie uczestniczącej").
Poprzednio zamieściłem tam daty: dołączenia do AA i ostatniej (najnowszej) aktywności.
Dzisiaj dodałem "Listę wpisów". Jest ona udoskonalonym wariantem strony "Moje notki, wszystkie". A właściwie, na stronie profilu zamieściłem link do nowej listy wpisów.
Nowa lista wpisów pozwala przeglądać wpisy każdego uczestnika, czyli wszystkich kolegów (koleżanek). To jest dobre narzędzie do tego, żeby się wzajemnie poznać.
Gdzie jest link do "Listy wpisów"? Na stronie Profilu.
Gdzie jest link do Profilu? Tam gdzie wyświetla się "wiszący kosmogram" pod myszą.
Na tej wiszącej planszy, nad kosmogramem, jest id danej osoby, który jest linkiem, prowadzącym do Profilu.
Klikasz, wchodzisz na Profil.
Tam jest link do "Listy wpisów".
Otwierasz, widzisz, eksperymentujesz.
Ciekaw jestem Twoich doświadczeń, uwag, opinii, krytyk oraz propozycji rozwojowych odnośnie i "Listy wpisów", i "Profilu".
  • Wojciech Jóźwiak #40670 : Jeszcze muszę/chcę poprawić wyświetlanie "Listy wpisów" w telefonach – wąski ekran.
  • Wojciech Jóźwiak #40674 : Jeszcze muszę/chcę zrobić, żeby skutkiem kliknięcia "Rób!" odnawiała się tylko treść strony, a nie jej peryferie, tzn. menu i traffic ("Bieżące").
Wojciech Jóźwiak   2025-05-25 20:51:38   182.20558  
Specjalności w Profilu
Do Profilu dołączyłem Specjalności.
Oczywiście u tych osób, którym specjalności wynotowałem w wątku "Specjaliści od".
  • Wojciech Jóźwiak #40678 : Niespodziewana awaria kanwasu: linie osi są rysowane tylko do połowy. Nie wiem dlaczego. Więcej o tym napisałem tu.
  • Wojciech Jóźwiak #40682 : Z pomocą Czata GPT naprawiliśmy błąd (polegający na rysowaniu tylko połowy linii ascendentu i MC).
    Rzutem na taśmę tuż przez północą. Ufff...
  • Paszulka #40693 : Brawo:))
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.