prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2023-07-14 07:55:26   182.16809  
Doklejanie subnotek
Co sądzisz (-icie) o samej idei doklejania subnotek?
  • Teta #17571 : Mi się wszystko podoba :) nie jestem zatem dobra osobą do oceniania :) 
  • Yerbowniczek #17579 : Subnotki są bardzo ok, moim zdaniem wprowadzają pewien porządek.
  • Wojciech Jóźwiak #17583 : Yerbowniczku, te obecne? Dopisywane do poprzedniej?
    Jeszcze mam pomysł, żeby je poprzedzać jakimś znaczkiem, jak listy <LI>.
  • Yerbowniczek #17595 : Tak, te obecne. Ta, którą teraz napisałem.Czy pytając o <LI> masz na myśli odpisywanie na subnotki? Czyli kolejny poziom subnotki?
Go87   2023-07-14 11:51:51   182.16810  
lajk!
lajk! 
  • Go87 #17572 : ustrukturyzowanie to miód na moje pannowe oczy :)
Wojciech Jóźwiak   2023-08-06 21:23:22   182.16861  
Przegrupowanie artykułów w menu
W menu zmieniłem układ "Wykładów". Dodałem grupy:
> Podróż przez zodiak
> Binastrie
> Surowe transkrypcje
Grupę "Dla Kursu 2023" poszerzyłem: dodałem do niej starsze wykłady na podobne tematy.
Wojciech Jóźwiak   2023-08-27 11:11:37   182.16965  
Tytuł/opis w kosmogramach podmyszowych
Kiedy najeżdżasz myszą na link do kosmogramu, wyświetla się mały kosmogram podmyszowy. (Prawda?)
Do tego mini-obrazka podmyszowego dodałem tytuł (opis), czyli etykietę -- czyli to, co w bazie danych nazywa się "label".
Jeszcze by to należało dopieścić wizualnie.
Ciekawostka: tę "apletkę" ("programetkę"?) mam (zrobioną) od co najmniej 2017 r. Czyli przez sześć lat tolerowałem brak etykiet przy podmyszowych kosmogramach. Wiedziałem, że są potrzebne, ale zawsze (do dzisiaj) coś innego okazywało się potrzebniejsze.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-12 20:37:44   182.17037  
Czytelnia
Dzisiaj dopracowywałem dział "Czytelnia", to aktualna próbka:
https://www.astroakademia.pl/zywioly
"Czytelnia" jest obliczona na czytelników spoza AA, którzy chcą poczytać o astrologii, ale nie chcą wchodzić w złożony interes, jakim jest AA.
Dla bywalców-uczestników AA pomyślana jest jako wygodne miejsce do czytania.
"Czytelnia" jest zrobiona inaczej niż "zwykłe" strony AA: jest zbudowana na silniku F3, czyli Fat-Free Framework. Co bardzo ułatwia robienie i późniejsze poprawki & rozbudowę.
Udało mi się nadać "Czytelni" responsywność, czyli mieszczenie się strony na ekranie. Również na ekranie mobila. Zobacz. (Są małe niedoróbki, ale pierwsze koty za płoty rzucone.)
Ważnej rzeczy na razie brakuje: menu. Menu będzie wysuwać się na żądanie. Wkrótce będzie.

Wojciech Jóźwiak   2023-09-14 20:06:46   182.17048  
Dwa sukcesy czyli Czytelnia z suwanym menu
Do Czytelni dołożyłem suwane menu czyli nawigację.
U góry ma ikonkę, która mówi, czy menu schować czy wyciągnąć na jaw.
To jeden mały sukces.
Drugi jest taki, że Czytelnia działa na mobilu i w miarę przyzwoicie tam wygląda.
Zob. na przykład: Binastria Księżyc-Saturn
  • Fabrycy #18613 : Na mobilu gra i buczy:-) Właśnie sobie czytam...

• Wojciech Jóźwiak #18615 : O super! Dzięki -- takiego dopieszczenia potrzebowałem :)
Wojciech Jóźwiak   2023-09-14 21:16:53   182.17050  
Brak sukcesu w horoskopach wyskakujących pod myszą
Ostatnie 2 godziny spędziłem na próbach zrobienia, żeby mini-horoskopy wyskakujące przy najechaniu myszą na ikonkę lub link nie były zasłaniane przez następne wpisy.
Niestety -- nie znajduję takiego rozwiązania, żeby były na wierzchu.
Tzn. żeby całe okienko z mini-horoskopem było na wierzchu.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-17 11:17:32   182.17065  
Nadprogramowy email z wpisami z forum z ostatniej doby
Przed chwilą "odpaliłem" nadprogramowa dobową rozsyłkę wpisów z forum. Tę która zwykle chodzi o godz. 2:19.
Wprowadziłem pewne mini-poprawki i sprawdzałem czy działa.
Działa.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-17 11:23:48   182.17066  
Ważne pytanie: Czy czcionka na stronach AstroAkademii nie jest za duża?
Czy czcionka na stronach AstroAkademii nie jest zbyt wielka?
Pytam, bo ja pomniejszam strony, które widzę w przeglądarce. Mam przeglądarkę ustawioną na 90% domyślnego rozmiaru.
  • Teta #18769 : Jak dla mnie jest idealna, 
    Tak to wygląda z telefonu 

• Wojciech Jóźwiak #18771 : Dzięki, Teto.
    To jeszcze poproszę o opinię te Osoby, które pracują z laptopem lub desktopem.
  • Go87 #18788 : Na desktopie jest wystarczająca wielkość. 
Jutrzenka   2023-09-18 09:09:10   182.17069  
Zrobilam sobie wczoraj quiz...
Zrobilam sobie wczoraj quiz z onetu. Mieli stwierdzić jakim jestem znakiem zodiaku. I podsumowali że jestem ziemski znak panna,koziorozec,,, No ciekawe naprawdę bo z horoskopu od urodzenia wychodza mi ryby .
  • Wojciech Jóźwiak #18789 : Rozpoznali, Jutrzenko, że masz Saturna w MC, czyli ekwiwalent Koziorożca lub Panny.
  • Jutrzenka #18790 : O tak na to nie popatrzylam . Widac są głębokimi analitykami.
    A śniło mi sie,ze mie gdzies wolali a ja mowie,ze do 15 jestem w sanatorium. Czyli do wyborów, Choć nikly wybór mamy.
    Skoro siedze w tym sanatorium to nie wiem czy ten rozleciany ząb usunąć czy dam rade poczekać. Bo nie wiem czy od niego mam problemy zdrowotne. Strasznie się boję . To chyba jednak rybie.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-18 12:11:21   182.17071  
Założenie domeny AstroAkademia.pl w 2009 r
Domena AstroAkademia 2009-02-16
Datę 2009.02.16 23:18:32 podaje strona z rejestrem domen "https://www.dns.pl/whois".
Była opozycja Saturna do Urana, Saturn w Pannie na moim uro. descendencie, Uran w Rybach na moim uro. ascendencie.
Ale AA pod nazwą "kurs astrologii" zaczęła się wczesniej:
Pomysł kursu astrologii przez internet --- 2004-05-19 11:30
„Kurs Astro” - rozesłanie pierwszego wykładu --- 2004-09-01 15:28
Za rok będzie dwudziestolecie.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-26 15:17:11   182.17104  
Awaria w internecie dzisiaj
Przez kilka godzin nie miałem dostępu do AstroAkademii i do większości przestrzeni Internetu. W końcu dowiedziałem się od znajomego, że Orange ma awarię. Połączyłem się z internetem przez TMobile i na tym (mniej szybkim) kanale AA szczęśliwie działa.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-29 09:33:47   182.17121  
Linki do artykułów w spisie webinariów
W spisie webinariów np. "Sezon 2021/22 + binastrie" są linki do odpowiednich artykułów zrobionych z nagrania. Tylko niektóre, ponieważ tę funkcjonalność zrobiłem dopiero co.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-30 14:59:05   182.17130  
Dzielona praca z tranzytami (projekt)
Nawiązuję do tego, co napisał Timothy-O- #19101 :
...bardzo mi brakuje (1) wiedzy o tranzytach.
No więc widzę pilną potrzebę, żeby sfinalizować projekt wspólnej/dzielonej pracy z tranzytami. Do tego potrzebne byłyby/są trzy rzeczy:
1) wątek forum na ten temat. -- Stronę-program do forum mamy od dawna, a obecnie jest na tyle wypasiony, że tu potrzeby mamy zaspokojone. Chociaż mam parę pomysłów, jak to forum jeszcze udoskonalić.
2) Sposób na sprawne prezentowanie kosmogramów, na dzielenie się nimi w forum. Tego nie ma, tzn. jest ale bardzo okrężną drogą. Albo przez podanie linku do kosmogramu (co w przypadku Canvas wymaga wcześniej ręcznego zapamiętania tego linku w bazie) -- ale link nie wystarcza, bo horoskopu nie widać i trzeba go otwierać osobno. Kto się śpieszy, nie otworzy.
Albo robisz zrzut ekranu, lub osobno zapamiętujesz rysunek kosmogramu u siebie na dysku i ten rysunek wklejasz na stronę forum korzystając z edytora wpisów.
Te wszystkie czynności są komputerowe i mogą oraz powinny być skrócone do jednego kliknięcia. Lub co najwyżej do pojedynczego kopiuj-wklej. To chcę zrobić i chyba już dojrzałem do tego po paru latach noszenia się z pomysłem.
3) Baza danych tranzytów. Tak jak teraz jest baza d. naszych kosmogramów i baza d. kosmogramów np. wydarzeń historycznych. Nie ma potrzeby robienia nowej bazy, wystarczy nowa kategoria w tym zbiorze kosmogramów, który jest. Konieczne jest dorobienie dodatków. Te dodatki, to łatwe i automatyczne zamieszczenie linków do dwóch lub kilku (astro) bytów: uczestnika/uczestników tranzytowego wydarzenia, samego momentu wydarzenia i do horoskopu (na Canvas) porównującego.
Następnym dodatkiem byłby automatyczny wątek dyskusji (komentarzy) pod horoskopem. Tak jak już jest taki wątek pod artykułami. Tzn. żeby można było pisać komentarze do horoskopów.
Komentarze do horoskopów obsłużyłyby jeszcze jedną potrzebę: osobiste profile nas-uczestników AA. Byłyby to wątki komentarzy pod naszymi horoskopami.
Trochę będzie z tym "robocizny", ale trzeba.

• Wojciech Jóźwiak #19113 : Przy okazji: też mam chęć zmienić stronicowanie, tzn. żeby zielony pasek z linkami stronicującymi inaczej działał. Ale szybko tego nie wyjaśnię i prościej będzie jak to zrobię :)
Wojciech Jóźwiak   2023-10-03 00:19:35   182.17144  
Losowe nicki
Ponieważ szczerze wkurza mnie kompletny brak talentu nowoprzychodzących uczestniczek/ków AstroAkademii do wymyślania swoich nicków, to ułożyłem procedurę do robienia nicków losowych. Jeszcze muszę ją zamontować w odpowiednim miejscu.
Zobacz:
https://www.astroakademia.pl/n20/admin/nickShow.html
  • Yerbowniczek #19184 : Bardzo podoba mi się Qydupitiva, co nie oznacza chęci zmiany :-)
  • Wojciech Jóźwiak #19186 : Ha ha!
  • Dziwna #19187 : Na Reddit jest taka "losowarka", ale tam te losowane nicki jakieś lepsze, np. Heavy_Call4518 - tzn. wyglądają całkiem jak nicki, które ludzie by sami sobie wybrali, a nie że randomowe zbitki sylab. 
    No i nie uwierzę, że osoby tutaj nie są w stanie wymyślić sobie oryginalnych nicków!
  • Wojciech Jóźwiak #19188 : Nie nie są. Ostatnie zapisy były: Monika, Margaret, Wiesiek. Dokładnie takie, które przeciw-zalecam w instrukcji "Jak wybrać nick/pseudonim?. Prawdopodobnie nikt tej instrukcji nie czyta. Gdy proponuję, żeby zmienić, to się peszą, nie odpowiadają i przestają bywać w AA.
    W ogóle widzę, że są problemy progowe. Tzn. ludzie podczas zapisywania się tracą głowę.
  • Fabrycy #19189 : Niektórzy ludzie zdają się nie rozumieć, że imiona pospolite nie są z definicji dobrymi nickami. 
  • Wojciech Jóźwiak #19190 : ja to objaśniam w instrukcji...
  • Fabrycy #19191 : Nie czytają tej instrukcji. To najkorzystniejsze dla nich wyjaśnienie.
  • Lunaria #19192 : Adept astrologii Xilobowuva.
  • Go87 #19194 : Ja nie czytałam tej instrukcji. Nie wiem czy mój nick jest wystarczająco dobry. Użyłam takiego, którego używam wszędzie. Teraz się zastanawiam jak mój nick wpływa na odbiór mnie na forum :).
  • Teta #19195 : Mój nick to moja ksywka od urodzenia :) tak na mnie mówią wszyscy którzy mnie dobrze znają.
    Moja siostra bliźniaczka miała problem wymawiać R i zaczęła mnie wołać Teta i zostało :) 

• Okapi #19196 :
    Wojtku, nie obraź się ale Twoja maszyna losująca też się nie stosuje do instrukcji :-)

Wylosowane: Syqegyliqidy, Rafapeqogi,Nenygevulijo,

Na pewno nie spełnia zalecenia co do brzmienia a i użycie w zdaniu tych nicków jest problematyczne...

Brzmienie. Imię (czyli twój nick – pseudonim) powinno dać się łatwo przeczytać na głos, łatwo wymówić.

Użycie w zdaniu. Ktoś chce jako nick wybrać swoje imię (czego stanowczo odradzam w poprzednim punkcie!), ale zapewne myśli: Już pewnie jakaś Marta jest na liście, więc dodam na końcu K bo jestem Kowalska. I robi się pseudonim MartaK. Teraz współuczestnicy mają problem, jak to odmieniać: „MartoK”? – czy „drogi Martaku”? Odradzam.

• Fabrycy #19197 : @Okapi: ten generator jest rozrywkową zabawką. Jeśli ktoś musi się posiłkować nim w procesie wyboru własnego nicka, to chyba cierpi na deficyt fantazji słowotwórczej.
  • Okapi #19201 :
    Fabrycy, Może i tak, może to miał być taki żart Wojtka.

To nie takie proste wybrać sobie "tutaj" nick.
    Też swój zmieniałam bo chęć szybkiej rejestracji i "przejścia dalej" przeważyła. I dopiero później przeczytałam instrukcję, ale miałam odwagę napisać prośbę o zmianę nim w ogóle zaistniałam na forum.

Jeżeli jednak nowe nicki naprawdę męczą i drażnią Wojtka jak pisze, to można udoskonalić maszynę losującą, żeby generowała same oryginalne i  miłe dla ucha pseudonimy.

• Fabrycy #19204 : Naprawdę męczą i drażnią imiona pospolite - jako "nicki" - (przynajmniej, jeśli o mnie chodzi).
  • Wojciech Jóźwiak #19205 : +żeby generowała same oryginalne i  miłe dla ucha pseudonimy.+
    @Okapi -- tak robię.
    Teraz mi wyszło Gyjenuvo. Spokojnie może być nickiem. :)
  • Teta #19210 : A mi wyszło Ji :) fajny :) 
  • Fabrycy #19211 : Trzeba stworzyć oddzielny wątek: "Gdybyśmy mogli raz jeszcze wybrać swojego nicka (tym razem sensownie) - jaki byłby to nick? ;-)
  • Elisza #19212 : A może wrzucić gotowce do losowania; tak na szybko mam kilka:
    Aborygen, Antares, Amok, Arbuz, Amor, Beton, Bagnet, Bosski, Cyrulik, Ciacho, Cekin, Czosnek,Doktór, Dżin, Dżem, Emu, Elekt, Enki, Emir, Fleczer, Fagot, Freon, Gawron, Geniush, Giermek, Hobbit, Humus, Hermes, Imbir, Imbryk,Indyk, Jarmuż, Jogurt, Jaskół, Korzeń, Kapar, Kogut, Lewar, Leszczyk, Lelek, Łobuz, Łubin, Łomot, Muminek, Malachit, Monstrum, Nero, Nimb, Narcyz, Opal, Orkisz, Ogar, Pang, Pix, Popis, Raper, Ramen, Rymarz, Sernik, Sandacz, Sektor, Tito, Treton, Turmalin, Uficzi, Ubiś, Ustnik, Wiedźmin, Waran, Wektor, Yin, Yeto, Yerban, Xero, Xi, Zombie, Zygfryd, Ząbek, Żużel, Żako, Żenszeń, Żakard...

Arka, Agrafka, Arleta, Arja, Amnezja, Buka, Bona, Bajka, Czkawka, Cykada, Całka, Cyna, Duszka, Dumka, Dwada, Ester, Etna, Efezja, Figa, Farba, Freja, Gwiazda, Gaja, Guma, Huśtawka, Hortensja, Hermenegilda, Huna, Iskra, Ikra, Immaculata, Iliada, Joga, Juka, Jota, Koma, Kreska, Kuma, Limba, Lama, Lora, Maska, Meduza, Misska, Murena, Nirwana, Nasturcja, Narwana, Oktawa, Omega, Orka, Persjana, Papużka, Promenada, Rima, Riksza, Rumba, Sława, Szałwia, Szprycha, Sola, Selena, Terra, Tafta, Tula,  Umma, Urania, Uncja, Witka, Warka, Wena, Xena, Xantia, Yerba, Zara, Zumba, Zięba, Żyrafa, Żabencja...

Na przykład... Na kilka dni wystarczyłoby;)
    Ji- bardzo fajny Teto, pasuje do Ciebie:)

• Wojciech Jóźwiak #19214 : Poprawiłem losową procedurę: teraz samogloski a e o i występują częściej niż u y, podobnie te bardziej wyraziste spółgłoski jak t k n r l s są częstsze niż b h j x itp.
    Na razie kończę z tym, pozostaje mi wstawić na stronę.
    @Elisho: ja też miałem fazę na wymyślanie nicków i pewnie Twoje pomysły w przyszłości wykorzystam :)

Ostatnio mi z maszyny losowej wyszło Sozaromoge.
  • Elisza #19216 : Można jeszcze zrobić bazy przymiotników, przyimków i rzeczownikow. Maszyna losowa łaczylaby je w pary, np. DzikiJeż , MalinowyZbój , KnuroZwierz, cokolwiek... Pomogłabym, ale nie znam się na tych sprawach.
    Sozaromoge... Haha , prawie jak zaraz pomogę  wymawiane przez Hindusa albo Węgra. Piękne !:)
  • Soyotik #19218 : A tam, mój musiałam zmienić też, bo znowu poszłam "na grubo"  ;) /Nowy przykład działania binastrii wenus i jowisza u mnie/
    Ja lubie niki krótsze, bo jak mam odpisać to nie moge tu dać @W  jak np na facebooku i mieć podpowiedź... jak sa jakies typu gulugulu to ciężko potem odpisywać na kilka notek wczesniej. Wiesiek jest spoko, jak Janusz i Grażyna ^^
  • Okapi #19219 :
    Dla mnie też Wiesiek jest spoko :-
    Imiona mnie nie drażnią. Fabrycy to też imię ;-)

Pomysł Elishy z gotowym zestawem wydaje mi się słusznym rozwiązaniem. 
    Generator na razie szaleje z nickami. Na pewno Wojtku o to Ci chodziło?

A całkiem serio, jak widać po komentarzach to większość z nas miała "wpadkę" z nickiem.
    Tak więc śmiało nieśmiali i błądzący zmieniajcie swoje nicki na świadomie wybrane pseudonimy ;-) 
    I tak nie zadowolicie wszystkich, a przy zmianie Wojtek Wam udzieli błogosławieństwa, bo zapewne musi to zmienić "ręcznie".

• Fabrycy #19220 : @Okapi: "Fabrycy" to nie jest imię pospolite w j. polskim. W rzeczywistości mam na imię "Marcin", i w życiu nie przyszłoby mi do głowy użycie tego imienia jako "nicka". Właśnie dlatego, że jest pospolite. Marcinów jest "od metra"...
  • Fabrycy #19221 : Zagadnienie pseudonimów ("nicków") - to jest jakoś "ascendentalne" ("descendentalne"!?)...
  • Elisza #19223 : Z moim nickiem wiąże się pewna historia, wybrałabym ten sam. Może makaronizm niepotrzebny, bo i tak wymawia się Elisza.
    Z czystej ciekawości wylosowałabym gotowca, żeby sprawdzić zabawowo jak nazwałby mnie przypadek, a nuż by pasowało :)
  • Dziwna #19226 : Faktycznie, jak spojrzałam na listę "obecnych", to... :)
  • Wrona #19243 : ja wylosowałam Tafakafoha.....:) ale również Tu....
  • Rubi #19252 : Wylosowałam Mese,  no prawie jak Messi  :)
  • Wojciech Jóźwiak #19254 : Rubi, w algorytmie produkującym nicki nie ma podwójnych liter.
    Btw. Niedawno przeczytałem, że w j. angielskim nie ma (nie wymawia się) podwojonych spółgłosek. Nie ma! Chociaż są pospolicie używane w piśmie.
  • Wojciech Jóźwiak #19505 : Trygondowenus. Przed chwilą auto-transskryptor wyprodukował nast. zdanie: "co będzie, jeżeli komuś przejdzie uran na przykład przez Trygondowenus".
    To ostatnie pseudo-słowo też dobrze nadaje się na nick :)
  • Dziwna #19506 : :))
  • Elisza #19507 : Ładnie:) Dobra wskazówka do tworzenia gotowców w razie konieczności i inspiracja do nicków typu: Sekstyliusz, Septyliusz, Koniunkcjusz, Nowiliusz; Bikwintylia, Kwadratiusza,itp...
  • Wojciech Jóźwiak #19584 : Dobry nick, jakby ktoś zmieniał: https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Duramen
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.