prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2024-01-25 23:01:04   182.17862  
Skrócona "Bieżące" do 48 godzin
Skróciłem listę nowych wpisów i in. obiektów w wiszącym okienku pt. "Bieżące". Teraz są z minionych 24 godzin. Doszedłem do wniosku, ze nie ma potrzeby pobierania starszych wpisów. Prócz tego, ściąganie z serwera tej listy jest najczęstszą czynnością, więc nie powinna za bardzo obciążać serwera.
Kita   2024-02-13 23:46:18   182.17980  
zgłaszam problemy techniczne
Nie mogę wpisać horoskopu do bazy w kategorii "znana osoba". Wiktora Orbana  wpisałam jako "horoskop ćwiczeniowy". Może to nie jest potrzebne, żeby właściwie wpisywać? Ale inni wpisują "osoby znane". Czy ja nie mogę  dlatego, że przedłużam uczestnictwo w kursie na krótkie okresy?

Chciałam poprawić notkę "Wiktor Orban" (bo jak pogrubiłam jego dominanty Jowisza i Plutona, to pomyślałam, ze Merkurego też powinnam pogrubić). Ale okazało się, że nie mogę wejść w "popraw", tzn dostaję możliwość dopisania subnotki, a nie poprawienia. I do tego w "bieżące" wpisała mi się notka podwójnie. Czy ja, trochę już zmęczona, zrobiłam coś nie tak?  Czy trafiłam na jakąś reorganizację programu i stąd taka sytuacja?

A teraz, w tej notce, udało mi się wejść w "popraw". I zgłaszam jeszcze jeden problem techniczny. Wpisałam horoskop Wiktora Orbana do bazy z dostępem dla uczestników AA. ale nie daje się on wyszukać w bazie horoskopów (tzn ja mogę w bazie swoich horoskopów, ale nie poprzez "szukaj").

• Sosna #23189 : O tak, jak też mam w tej chwili problem techniczny. Odpowiedziałam na zadane pytania, kliknęłam zapisz i wszystko zginęło. Szkoda. Może jeszcze się gdzieś odnajdzie. 
  • Wojciech Jóźwiak #23190 :
    @Kita: OK, nadałem kosmogramowi Wiktor Orban właściwe kwalifikacje. Widać! Piękny okaz! Jowiszowiec i plutonik: dokładnie taki, jaki powinien być. Binastria Jowisza i Plutona. Wille zur Macht straszne. Pewnie dzień zaczyna od ubolewania, że w tak małym kraju przyszło mu rządzić. Trygon Słońc z Putinem mają.
  • Wojciech Jóźwiak #23191 : @Sosna: W nowej wersji tego nie będzie, będzie mechanizm wstępnego zapamiętywania pisanych notek. Tymczasem przepraszam. (Za niedoróbki.)
  • Kita #23358 : Wpisuję (prywatnie na razie) horoskop na strefę -5 i ładuje mi się ciągle strefa 0 oraz pojawiają się napisy:
    Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/astroakademia_www/www/astroakademia.pl/n20/class/astroData.class.php on line 185

Notice: Undefined index: source in /www/astroakademia_www/www/astroakademia.pl/n20/class/astroData.class.php on line 160

Notice: Undefined index: rating in /www/astroakademia_www/www/astroakademia.pl/n20/class/astroData.class.php on line 160
    A wcześniej wpisywałam strefę -5 w innym horoskopie i nie miałam problemów.

Już nie aktualne - samo się poprawiło
  • Wojciech Jóźwiak #23367 : @Kita: Na wszelki wypadek zmieniłem definicję zmiennych "source" i "rating". Może to pomoże.
  • Kita #25179 : Zgłaszam problem techniczny. Gdy wpisuję nowy horoskop i zaznaczam czas "jak w Warszawie", to wpisuje mi się " - 1"  (minus jeden) i w dodatku na czerwonym polu.
    Ale mogę ręcznie zmienić na +1
  • Wojciech Jóźwiak #25180 : Czerwone pole ostrzega że skończyła się lista oficjalnie zapowiedzianych zmian czasu. Sprawdzę, czy istnieje aktualna i wprowadzę.
  • Kita #25181 : Wpisywałam horoskop Altiero Spinelliego 1907 - Rzym.
  • Wojciech Jóźwiak #25182 :
    1900 — 1915 No changes, UTC +1 hour all of the period
Kita   2024-02-25 19:16:07   182.18069  
problem z prawidłowym wpisaniem horoskopu
Chcę zapisać nowy kosmogram dla Roberta Schumana - tego od Unii Europejskiej (nie tego już wpisanego do bazy). Jego dane są na stronie
Urodził się 29 czerwca 1886 w Luksemburgu o godz 2 a.m. LMT. Podany jest Univ.Time: 1:35:24  Na te dane powinien mieć Asc 6^19′ Bliźniąt, MC 4^46′ Wodnika. 
Jak powinnam wpisać dane, żeby dostać prawidłowy horoskop w jego przypadku?
  • Dziwna #23734 : Ale co Ci właściwie nie wychodzi?
  • Wojciech Jóźwiak #23736 :
    Trzeba wpisać współrzędne Luksemburga i wybrać opcję strefy czasu: "czas lokalny".
    (Luksemburg ze współrzędnymi jest na liście w rozwijance "miejsce".)
  • Kita #23737 : To nadal nie jest ten horoskop z Astro-dataBank. Jak wpisuję czas lokalny, to dostaję strefę 0, a nie 1:35:24
    Jak wpisuję czas lokalny, to dostaję Asc Bli 13°52′ zamiast 6^ Bli
    Jak wpisuję strefę 1:35:24 to dostaję Asc 10 Byka.
    Jak wpisuję strefę 0:35:24 to dostaję Asc Bli 3°02′. To juz jest najbliżej.
  • Dziwna #23738 : Mi, jak wpisuję czas lokalny wychodzi strefa 0:24:31 i Asc dokładnie taki, jaki ma być.
  • Kita #23739 : A teraz udało się. Wpisałam znowu czas lokalny i teraz pokazała się strefa 0:24:31 i prawidłowy Asc. A wcześniej miałam strefę 0 przy czasie lokalnym

Nie wiem co się dzieje z moim komputerem. Raz wpisałam się na AA jako Yebowniczek, potem tego samego dnia na You Tube napisy zamiast w tłumaczeniu na polski pokazywały mi się po portugalsku, w dzisiaj w Uranii nie znajduję niektórych miast i dostaję informacje, że mam 16- Bit, a przecież mam 64. 
Wojciech Jóźwiak   2024-04-19 09:41:46   182.18351  
Lista obecności czyli kto jak dawno
Witam! I polecam nowe coś w nowej (24. ...) AstroAkademii, tzn. listę obecności czyli "Obecni. Kto niedawno coś robił", w menu "Prywatne", pod linkiem: Obecni. To samo, co było w wersji starszej, ale zrobione środkami Fat-Free Frameworku czyli bardziej inteligentnie. :)
Kita   2024-04-19 14:26:53   182.18355  
zgłaszam problem z Canvas
Po przejściu do Canvas znikają na rysunku niektóre linie określające aspekty - i to nawet ścisłe. 
Zwykle jak analizuję jakiś horoskop (np teraz "Druga tura wyborów samorządowych 2024) to lubię patrzeć na narysowane aspekty na kółku horoskopu. Problem mam z tym, że przy cienkich liniach lub nawet grubszych nie zawsze orientuję się w jakim są kolorze. Więc liczę kąty miedzy planetami. Aby zobaczyć tabelę z już wyliczonymi kątami przechodzę do "kosmogram Canvas". No i wtedy znikają mi niektóre linie określające aspekty. Np w cytowanym wyżej kosmogramie znika linia opozycji Księżyc-Neptun, mimo iż ma dokładność 1°.
  • Wojciech Jóźwiak #25703 : @Kito. Faktycznie dziwne. Dziękuję za wykrycie wady. Sprawdzę i powiem.
Wojciech Jóźwiak   2024-04-20 01:29:37   182.18358  
24.astroakademia widać w telefonie
...w miarę OK. Niezjustowane pozostają góra (etykieta z tytułem) i stopka na dole, te się rozłażą.
W ogóle justowanie stron przy pomocy plików CSS to jest męka. To jest najgorsza część programowania.
Dlatego siedziałem do tak późna w nocy, czego zwykle unikam, śpię od 23-ciej.
Ale dla wyższego celu, chodzenia stron, czego się nie robi.
Jeśli jednak strona 24. astroakademia jest taka jak była, to trzeba ją wyczyścić.
Robimy to z samouczkiem pod tytułem: Hard Refresh and Reload Pages in Samsung Internet. To dla Samsunga. Dla innych telefonów znajdź sam/a. Ten  punkt o który nam tu chodzi nazywa się "Delete Browsing Data" i jest w około 60% tamtego artykułu.
Ale może będzie dobrze widać strony bez tamtego deletowania.
  • Fabrycy #25715 : Coraz lepszy widok i działanie. Massively improved :) 
  • Wojciech Jóźwiak #25716 : @Fabrycy dzięki. Jeszcze mała poprawka: w telefonach powinno już nie być szlaczka z kropek. EDIT: Nie ma. Przynajmniej u mnie.
  • Fabrycy #25717 : Na tablecie androidowym wciąż widać kropki, ale na telefonie już ich nie ma. Androidy się czasem dostosowują z opóźnieniem. 
  • Fabrycy #25718 : Windows (jak mówi mój znajomy informatyk: Łindoza), wciąż uwidacznia kropki.
  • Wojciech Jóźwiak #25722 : Trzeba aktywnie wyczyścić dodatkowe pliki. Ale w trybie szerokiego ekranu kropki są nadal. Prócz tego nie zakładałem osobnej wersji dla tabletów i być może twój tablet jest przez stronę 24.astroakademia rozpoznawany jako szeroki ekran/ Ile ma pikseli wszerz?
  • Fabrycy #25723 : Używam faktycznie olbrzymiego tabletu: ekran 12.7 cala. 
  • Wojciech Jóźwiak #25727 : Widzę pilną potrzebę ulepszenia przycisku pokazującego menu. (Teraz za bardzo trzeba go szukać. W jednym z poprzednich wariantów była już b. dobra kontrolka menu, znajdę i przywrócę.)
    Oraz ulepszyć (trzeba) obiekt "Traffic" czyli "Bieżące": żeby się nie zwijał, tylko chował do ikonki, tak samo jak menu.
Wojciech Jóźwiak   2024-04-20 17:26:10   182.18361  
Z cyklu: udręki programowania
Do głównych udręk programowania należy zjawisko zrzucania na pobocze.
Natrafiasz na miejsce, gdzie MASZYNA zachowuje się nie tak, jak oczekujesz i nie wiesz dlaczego. Często dotyczy to jakiejś pobocznego drobiazgu.
Wczoraj robiłem responsywność dla telefonów. Czyli żeby telefon wyświetlał stronę specjalnie sformatowaną dla telefonów. Dla małego ekranu. Robił się taki błąd, że w menu nie było suwaka do suwania w pionie. Menu stało w miejscu, a zamiast niego przesuwała się główna część strony pod spodem, w tle menu. Nawet wyświetlał się pasek suwaka, ale samego suwaka uporczywie nie było. Naprostowanie tej wady zajęło mi dwie godziny prób i szukania w e-podręcznikach, też pytałem czata GTP -- ale jak mu wytłumaczyć, kiedy to zwierzę jest dokładnie ślepe, zwyczajnie nie widzi ekranu? Zna tylko język?
W końcu rozwiązałem, ale w jaki sposób? -- nie wiem, nie pamiętam i nie powiem.

Dzisiaj (i od paru dni) mam co innego. Rejestruję w bazie danych otwarcia stron z "rodziny" AstroAkademii. W starszej wersji, tej, "/n20/", było to odruchowo proste. Miałem podskrypt (część większego zestawu), który wyświetlał sam nagłówek <head> pliku strony. Tzn. odpowiedni kawałek kodu zrzucał na wyjście serwera, do pobrania przez twoją przeglądarkę. I ten podskrypt zapisywał w bazie fakt własnego zadziałania. Rejestrował nazwę strony, którą tworzył (razem z innym pod-skryptami).
Teraz, w nowej wersji "24.astroakademia" jest to głęboko niemożliwe, ponieważ system F3 ściśle rozdziela działania bazy danych od wysyłania kodu do przeglądarki. Nie możesz tym samym narzędziem generować kodu do wyświetlenia -- i grzebać w bazie. Nie ma takich środków.
To nie jest złe, ale w tym moim przypadku sprawia, że wysłanie kodu <head>-u i zarejestrowanie tego faktu w bazie, które poprzednio były mechanicznie "sklejone", teraz zostają rozdzielone i to "człowiek" czyli konstruktor programu musi dbać, żeby operacja na bazie danych odbyła się zgodnie z tym, czy jest <head> i do której strony jest doklejony.
Dotychczasowe moje próby są daleko sprzeczne z moim perfekcjonistycznycm wyczuciem. W bazie danych zapisują się rzeczy, których nie przewidywałem, które nie wiem skąd się biorą, które nie są mi potrzebne i jest ich stanowczo za dużo, ok. 10 raz za dużo. Bałagan i przeładowanie w bazie danych są stanowczo nie akceptowane.
I co dalej? Nie wiem.
Ale ta sprawa zajmuje mi czas i miejsce w głowie. Typowe poboczne zaśmiecenie, które nie ma nic wspólnego z badaniami astrologicznymi.
Aha. Po co ten fragment oprogramowania mi potrzebny?
(A) Jest surowcem dla strony "Obecni". Działa jak lista obecności.
(B) Rejestruje, kto się udziela w AA, a kto przestał. Odróżniam aktywnych i martwe dusze.
(C) Rejestruje, które artykuły, fora i kosmogramy są najczęściej czytane lub przeglądane. Ale tych danych jest taki nadmiar, że tego w ogóle nie śledzę.
  • Kita #25737 : Pytanie do (B): czy te "martwe dusze" pamiętają o zapłaceniu abonamentu? Czy nie odpadają automatycznie jak nie płacą? A jak płacą to chyba są? 
  • Dziwna #25760 : Wojtku, piszesz "pytałem czata GTP -- ale jak mu wytłumaczyć, kiedy to zwierzę jest dokładnie ślepe, zwyczajnie nie widzi ekranu? Zna tylko język?"
    Jest nowy darmowy czat, nazywa się copilot, pracuje i ze słowem, i z obrazem. Nie bawiłam się z nim zbytnio ale zapytałam, czy zrozumie co jest na obrazku jak mu prześlę zrzut ekranu i powiedział, że tak, żeby mu przesłać. Spróbuj.
    https://copilot.microsoft.com/?form=MY02E6&OCID=MY02E6&culture=pl-pl&country=pl

• Wojciech Jóźwiak #25761 : @Kita: Miałem na myśli osoby, które rejestrują się w AA i na tym kończą. Jest ich kilkaset.
  • Wojciech Jóźwiak #25762 : @Dziwna: Dzięki, spróbuję, wypróbuję. A może GTP też już umie widzieć? Zobaczę.
Wojciech Jóźwiak   2024-04-22 13:37:54   182.18371  
2 nowe funkcje w AA "24."
Właściwie odnowione, reprodukowane z AA "n20":
Czy nick jest wolny/zajęty?
Znajdź kosmogram
Powinny działać.
  • Wojciech Jóźwiak #25779 : Mała ale logiczna poprawka odbłędniająca: W spisie bieżących dyskusji na stronie startowej idzie teraz najpierw link do wątku, a po nim link do najnowszej notki. Link do wątku kieruje na początek aktualnej stronicy tego wątku.
    Np.:
    Nowości techniczne.02. Wojciech Jóźwiak: 2 nowe funkcje w AA "24." IV-22
Wojciech Jóźwiak   2024-04-23 23:45:27   182.18376  
Strona Kursu Prognozy
W menu po lewej na górze dodałem link: Kurs prognozy 24
Tam, na jednej stronie, są/będą zbierane informacje o kursie, o webinariach i idących za nimi  (following!) artykułach i wątkach forum.
Tę stronę będę jeszcze rozbudowywać.
Dostęp jest tylko dla uczestników/czek Kursu.
Intencja z jaką zrobiłem tę stronę jest taka, żeby wreszcie uporządkować rzeczy kursowe, żeby nie ginęły i były w 1 miejscu. To pozwoli mi lepiej zadbać o merytum.
A jutro na webinarium praktyczne ćwiczenia z Kosmogram Canvas.
  • Wojciech Jóźwiak #25796 : Link do Kursu Prognozy jest tylko w nowej wersji stron AA. Stopniowo przenosimy się na wersję "AA-24".
  • Wojciech Jóźwiak #25799 : Dodałem "Kurs prognozy 24" w menu w starej wersji czyli "www.astroakademia".
Lola   2024-04-25 16:07:31   182.18391  
zrzut ekranu

• Lola #25826 :
  • Wojciech Jóźwiak #25827 : Lolu, ten błąd naprawiłem, ale pewnie Ty jesteś w takim miejscu Sieci, że Twój dostawca Internetu używa jakichś serwerów Proxy (pośrednich węzłów), które wciąż przechowują dawne niepoprawione fragmenty stron.  Powinnaś zrobić jakiś głęboki reset, ale więcej nie wiem. Może pomoże reset przez ctrl-F5 ?
  • Wojciech Jóźwiak #25828 : Niestety, to są uboczne skutki/koszty przebudowy stron AstroAkademii.
  • Wojciech Jóźwiak #26004 : Jeśli pojawia się (zamiast kosmogramu) "Error 509" na pomidorowym tle, to prawdopodobnie wystarczy ponownie przywołać/otworzyć stronę, np. przez ctrl-R.
    Przynajmniej u mnie tak bywało.
    (Sieć stała się niewyobrażalnie złożona i treść naszej strony może iść do Ciebie jakąś dziwną drogą, której serwery (serwery tej trasy) pamiętają starsze wersje plików. Za drugim otwarciem jest już inna trasa i prawdopodobne lepsza. :)
Wojciech Jóźwiak   2024-05-01 15:24:30   182.18418  
Zwycięstwo Saturna czyli (wreszcie!) strony w telefenie trzymają się ekranu
Wcześniej strony AA w smartfonach przy ruszaniu palcem ruszały się po ekranie. Teraz wreszcie udało mi się je usztywnić! (Mam taką nadzieję przynajmniej.) Tzn. teraz powinny sztywno trzymać się ekranu.
Jeśli Twój telefon tej zmiany nie zauważył, musisz wejść do ustawień telefonowej przeglądarki i w niej usunąć (wyzerować, zresetować) "buforowane pliki i obrazy". Tak to się nazywa.
  • Wojciech Jóźwiak #26006 : Niestety, o jeden most za daleko. Kosmogramy wraz z tabelkami (na stronach "chart/") przestały się suwać poziomo. A kosmogramy cytowane w treści, w tym te bieżące na stronie tytułowej: te jak astro-bogowie przykazali, suwają się poziomo. Ki astro-diabeł?
    Formatowanie i justowanie stron jest stanowczo najupier..wszym działem programowania.
Wojciech Jóźwiak   2024-05-02 08:49:00   182.18420  
W telefonie nie jest ładnie, ale zaprzestaję udoskonaleń
"Zwycięstwo Saturna" nie dało spodziewanych wyników, przeciwnie, zrobiła się tzw. kaszana.
Na razie zostawiłem formatowanie niezdecydowane, tzn. strony forum i strony artykułów jako tako trzymają się ekranu (suwają się poziomo o pół milimetra), a te które zawierają tabele, w tym strony kosmogramów suwają się swobodnie poziomo, pokazując bezwstydnie gołe miejsca poza górnym i dolnym nagłówkiem.
Ale (niestety) zaprzestaję (przynajmniej chwilowo) prób dalszych udoskonaleń, bo za wiele mnie to kosztuje czasowo i (przede wszystkim) psychicznie. Po prawdzie, bicie się z kapryśny i nieintuicyjnym formatowaniem stron – z tzw. fachowo frondendem – wpędza mnie w depresję. Poważnie.
Byś może spuszczę z mojego skąpstwa i zapłacę jakiemuś fachowcowi od frontendu.

Ważne.
Żeby widzieć w telefonie aktualne formatowanie (które uważam za niedoskonałe, chwilami brzydkie, ale pozwalające widzieć) koniecznie wejdź w ustawienia przeglądarki (tej w telefonie) i wykasuj "buforowane obrazy i pliki". Wtedy urządzenie pobierze aktualne pliki formatujące z serwera.
W komputerze stacjonarnym do tego służy "głębokie otwarcie strony" czyli Ctrl-F5.
  • Kita #26023 : Tranzyt Neptuna na Jowiszu przy takiej trudnej robocie, to lepiej przeczekać...
    Tzn ta koniunkcja może nie sprzyjać konkretnej "twardej" robocie, ale na pewno jest korzystna w przypadku skierowania się ku sprawom duchowym, filozoficznym...

Ja będę miała tę koniunkcję za 4 lata. Ciekawa jestem jak będzie.
  • Wojciech Jóźwiak #26024 : Nie odróżniam, Kito, twardej roboty od tej duchowej. :)
  • Fabrycy #26025 : Jakość dostępu do AA w oparciu o małe maszynki/ekraniki androidowe jest (moim zdaniem) całkiem akceptowalna. Ja bym się w ogóle nie przejmował.
  • Kita #26026 : Miałam na myśli, że programowanie wymaga niezwykłej koncentracji i zwracanie uwagi na każdą kropkę i przecinek. To dla mnie jest taka twarda umysłowa robota. Taka koncentracja nie pasuje do Neptuna. Fantazja, robienie planów, najróżniejsze przemyślenia, teoria w miejsce praktyki - tak. To jest takie miękkie, rozlewające się, często trudno uchwytne - neptunowe.
  • Wojciech Jóźwiak #26027 : U mnie (W mojej części Sieci) jest zadowalająco. Tak na 80%. Ale jeszcze coś dopieszczę, nie powiem co, bo łatwiej zrobić niż opowiedzieć. 
  • Wojciech Jóźwiak #26028 : @Kita: ja mam Neptuna w 18° Wagi czyli w punkcie saturnowym. Więc mój Neptun jest ścisły i skupiony, a nie rozpływający się. ;) Dlatego praktykuję Astrologie als  strenge Wissenschaft. 
  • Wojciech Jóźwiak #26029 : Nie wytrzymałem i minimalnie ulepszyłem znaczki w lewym i prawym górnych rogach, które pod myszą otwierają przyciski do chowania/pokazywania menu (lewy górny) i do chowania/pokazywania trafiku (czyli "Bieżące", kodowo Traffic, prawy górny). Chat GTP wysuflował mi, jak się robi kolorowe obwódki wokół liter. :)
  • Kita #26032 : Wojtku, przecież ja w niczym Ciebie nie krytykuję i nie o Twoim Neptunie napisałam, tylko tym tranzytującym koniunkcją Twojego Jowisza. Na tej koniunkcji, która przecież działa już od pewnego czasu, zacząłeś usprawniać AA według wizji, która w Tobie powstawała. To świetna ilustracja pozytywnego wpływu Neptuna na aktywnego Jowisza. Natomiast przy najściślejszym aspekcie ten tranzyt może zanadto osłabiać aktywną stronę życia, bo Neptun czasami tak działa. Tylko to chciałam napisać.
    P.S. Mam Neptuna w 19° Wagi - też w zasięgu punktu saturnowego.
  • Wojciech Jóźwiak #26034 : OK, Kito.
Wojciech Jóźwiak   2024-05-04 08:58:24   182.18430  
Zawieszanie i odwieszanie trafiki czyli "Bieżących"
Teraz jest tak, że trafika czyli okno "Bieżące", gdy się je zwinie/ukryje, to pozostaje niewidoczne także na innej stronie, którą otworzysz.
Czyli stan widoczności bądź ukrycia trafiki przechowuje się od strony do strony, od okna do okna.
Co jest szczególnie wygodne w telefonie.
Żeby ten efekt ożywić, w komputerze odnów stronę przez Ctrl-F5.
W telefonie wejdź na ustawienia przeglądarki i "usuń buforowane obrazy i pliki".
Gdyby coś było nie tak, alarmuj.
Wojciech Jóźwiak   2024-05-05 09:23:40   182.18432  
Wszystkie wątki od najnowszego
Jest strona "Wszystkie wątki od najnowszego" – tzn. jest w wersji "24", bo w wersji starszej była i jest. Teraz dorobiłem w tej nowej wersji "24".
Link do tej strony-szybkiego podglądu/przeglądu wątków forum jest w menu po lewej w dziale Fora-narzędzia, oraz na stronie rozbiegowej pod listą bieżących najnowszych notek.
Wojciech Jóźwiak   2024-05-07 22:15:49   182.18457  
Poprawiona tabela danych przy kosmogramach
Poprawiłem tabelę danych przy kosmogramach – tych w nowej wersji, z adresem 24.astroakademia/chart
– dodałem pola z kalendarzem i notką. Oraz przycisk na dole, którym pobierzesz dane w formacie dobrym do kopiowania i cytowania:
Żeby zobaczyć (jeśli nie widać) odnów stronę przez ctrl-F5.

Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.