prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2024-05-19 10:58:43   182.18502  
Linki do edycji kosmogramu, kanwasu i rektyfikacji
Linki w menu (po lewej stronie strony) "Nowy kosmogram" i "Kosmogram Canvas" prowadzą teraz do "starej" wersji AA – "/n20/".
Tak samo linki "W technologii canvas: Kosmogram Canvas" i "Przetwarzanie: Wyliczanie czasu" poniżej kosmogramów na stronach wyświetlających kosmogramy.
Tak będzie wygodnie, bo stare wersje jeszcze muszą trochę pożyć. Zastąpię je nowymi (na stronach ze szlaczkiem) zapewne w lipcu lub sierpniu b.r.
  • Wojciech Jóźwiak #26554 : Tak samo zmieniłem – na "stare" – linki w menu w dziale "Prywatne".
Wojciech Jóźwiak   2024-05-28 12:36:49   182.18549  
Kontrola bloga poniedziałkowego
Dodałem kontrolę (czyli włączanie lub wyłączanie) bloga poniedziałkowego.
Jest na stronie "Moje konto" zaraz pod podobną kontrolą wyciągów z forum  i sporadycznych powiadomień.
Zrzut ekranu:

• Wojciech Jóźwiak #27050 : Aha: działa tylko w nowej wersji, tej "24".
Wojciech Jóźwiak   2024-06-25 12:07:37   182.18669  
Zmiany ale niewidoczne
Dzisiaj do południa przebudowywałem system AstroAkademii. Zmiany są (a) duże, (b) dla użytkowników (czyli dla Ciebie) powinny być całkiem niewidoczne.
Gdyby jednak coś działo się nie tak, alarmuj.
Ps.: Tego odcinka przebudowy jeszcze nie zakończyłem.
  • Wojciech Jóźwiak #28578 : Jeszcze pracowałem nad zmianami, których nie powinno być widać. Jeśli coś działo się nie tak, alarmuj.
Wojciech Jóźwiak   2024-06-28 17:04:30   182.18688  
Aspekty DOWOLNEGO rzędu
W "Kosmogram Canvas" dorobiłem pole, w którym można wpisać aspekty dowolnego rzędu (ale nie sprawdzałem jakichś hiperwielkich, muszę zrobić ograniczenie od góry :) i te aspekty wyświetlają się.
Mogą być błędy, więc jeśli, to alarmuj.
Ponieważ jest tam nowy skrypt JS, to otwieraj (kanwas) przez Ctrl-F5.
Aha: za pierwszym razem przestaw opcję "Wariant aspektów" na "wewnętrzne". Inaczej nie będzie żadnych linii aspektów.
  • Wojciech Jóźwiak #28760 : Jeszcze muszę zróżnicować kolor kresek zależnie od rzędu.
  • KrzyżPołudnia #28780 : U mnie nie działa: na komputerze i na komórce w chrome. Zrobiłam wszystko jak należy, testuję na horoskopie Freuda, nie rysują się żadne aspekty, mimo iż są zaznaczone "wewnętrzne". Może to dlatego, że canvas działa na n20? 
  • Wojciech Jóźwiak #28782 : Zmieniłem plik JavaScriptu, dlatego trzeba zrobić reset strony, czyli Ctrl-F5.
  • KrzyżPołudnia #28784 : Ok, błąd był po mojej stronie: zrobiłam ctrl+F5, ale nie zauważyłam, że moja klawiatura wtedy i tak użyła innego wariantu tego klawisza, teraz już wszystko działa i można eksplorować! 
    Jaką wartość orbu dla koniunkcji ustawić, by aspekty rysowane cienką linią były jeszcze w miarę dokładne? Jak zmieniam wartość tego orbu to odpowiednio mocno gęstnieją lub przerzedzają się aspekty, ale przy aspektach wyższych rzędów nie mam wyczucia kiedy one są jeszcze mocne, a kiedy już zbyt rozmyte. 
  • Wojciech Jóźwiak #28786 : Na razie i tak to wykreślanie egzotycznych aspektów jest w fazie prób, więc np. ja trzymam się orbu (dla koniunkcji) = 10 stopni. Prawdopodobnie zmienię sposób liczenia orbów i przejdę na regułę Hamblina (prostszą niż ta obecnie używana).
  • Fabrycy #28787 : Jeśli zastosować dostatecznie duże liczby pierwsze (harmonicznie), wychodzi na to, że w zasadzie wszyscy mają w horoskopie wszystkie binastrie (tylko czasem egzotyczne).
  • Fabrycy #28788 : Jeśli nie 11, 13, 17, to 19, 23, 29 albo 31 czy 37. Jakąś serię się zawsze dopasuje. 
  • Wojciech Jóźwiak #28789 : Dlatego potrzebne są głębsze studia nad aspektami i ich orbami.
Wojciech Jóźwiak   2024-06-29 09:12:26   182.18689  
Kanał 1:1 w "24" dodałem
Wreszcie...!
Dodałem dział "Kanał 1:1" w nowościach w "24.astroakademia.pl" czyli na stronie startowej https://24.astroakademia.pl/start
Zobacz, czy u Ciebie też się wyświetla. I czy prawidłowo.
Uwaga: są tam tylko "same" lub "duże" notki. Subnotek nie ma, bo za wiele z nimi byłoby roboty. (Dla mnie-programisty, bo dla serwera to ułamek milisekundy dłużej.)
  • Kita #28790 : U mnie nie działa. Zaglądam na stronę AA z nieznanego mi komputera ( z pracy w trakcie przerwy), ale myślę, że tu też mam Windows 10. 
    Na tym komputerze strona 24.astroakademia nie reaguje na Kanał 1:1, tzn na Kontakt 1:1
    Czy Kanał 1:1 to coś innego?
  • Dziwna #28791 : U mnie działa elegancko :)
  • Fabrycy #28792 : U mnie też :)
  • Kita #28795 : Bo chyba Wojtek poprawił. U mnie też teraz działa.
  • Jedynie prawda jest ciekawa #28820 : U mnie 24 nie działa - wyskakuje duża plansza z informacją o cookies, przesłania wszystko,ale nie ma gdzie kliknąć. 
    Od ok tygodnia, może więcej mam też problem z wchodzeniem do notek z rozwijalnego menu: bieżące, które sobie bardzo cenię, bo łatwo nowości znaleźć..
    Tutaj się udało, ale część linków w menu "Bieżące" jest "nieklikalne", tzn. po kliknięciu nie przenosi do notki
  • Jedynie prawda jest ciekawa #28821 : Update: udało się! Coś kliknąłem i piszę teraz z wersji 24!
    I z poziomu 24 chyba wszystkie linki Bieżących są klikalne! Hurra!
  • Wojciech Jóźwiak #28822 : Cieszę się, JPJC, że Ci się udało :)
    Planszę od ciasteczek muszę poprawić, obecna nie jest najlepsza.
Wojciech Jóźwiak   2024-07-04 19:00:35   182.18711  
Zmiany w forum
Wprowadzam "instytucję" grupy imiennej. Taka funkcja już działała wcześniej, ale niejawnie i nie wprost. Docelowo będzie tak, że wątki forum (ale i inne byty, np. artykuły i kosmogramy z przypiętymi forami, i nagrania) będą dostępne tylko dla uczestników pewnej grupy imiennej. Grupa imienna obejmować może uczestników kursu (osobno płatnego) lub po prostu osoby zainteresowane pewnym tematem, który nie interesuje pozostałych.
Obecnie są 2 grupy imienne. Pierwsza, to kurs prognozowania. Jako drugą grupę imienną wydzieliłem osoby, które "teraz" czyli w bieżącym roku brały udział w dyskusjach w wątku "Co tam panie w polityce". Sam ten wątek podzieliłem i jego część aktualna z roku 2024 (dokładnie od grudnia 2023) ma id=88. Część dawniejsza dostała tytuł "Co tam panie w polityce (do 2023)" i zachowała id=87.
Dyskusje nad polityką wydzieliłem w osobną grupę dostępową (pod czerwonym kółkiem), ponieważ nie chcę, żeby były widoczne ani "z e-ulicy", tzn. dla niezalogowanych widzów (czyli pod zielonym kółkiem), ani dla każdego zalogowanego uczestnika AA (pod żółtym kółkiem). A to dlatego, że mogą zniechęcać potencjalnych uczestników AA (i klientów moich astroanaliz) – tych, którzy mają alergię na obecną polityczną zimną wojnę domową w PL.
Zmian będzie więcej: przewiduję m.in. opatrzenie wątków forum metkami, które objaśniają temat i zamysł danego wątku.
Będą mechanizmy dołączania (zapisywania się) do wątków imiennych – bo jeszcze ich nie ma.
Kosmogramy*, czyli te z nieznanym czasem uro., chcę zrobić widoczne tylko dla zalogowanych. Powód prosty: nie chcę zwiększać entropii.
Jeśli zauważysz, że coś nie działa lub działa nie tak, alarmuj.
  • Wojciech Jóźwiak #29081 : Koniecznie przejdź (Ty, tak, Ty!) na wersję "24", jeśli pozostajesz na "n20".
    Starsza wersja "n20" zaczyna się robić dziurawa, "nie łapie" wszystkich wprowadzanych zmian – i nie będzie. Wkrótce zrobię mechanizmy przekierowujące automatycznie z n20 do 24.
  • Fabrycy #29083 : Porządkowanie po kolorach (na czacie ′bieżące′) świetne! 
    Wrażenie użytkownika.
  • Dziwna #29084 : No i bardzo dobry pomysł z tym wydzieleniem/ukryciem "Polityki", sama bym się przeraziła jakbym się dziś tu zapisała i zaczęła czytać :( 
  • Wojciech Jóźwiak #29086 : Dziwno -- :) :)
    Jeszcze coś zmieniłem: grupy imienne (dostępowe) podzieliłem na kursowe ( COURSE) i hobbystyczne (HOBBY). Pozycje kursowe (w "Bieżące") teraz mają znaczek "oko", czyli kółko z kropką w środku. Hobbystyczne są tylko ciemnoczerwone.
  • Kita #29093 : Ja też popieram ukrycie tematów politycznych, bo wolę to, niż żebyś mnie, Wojtku, wyrzucił z AA. Mam psychiczną potrzebę analiz horoskopowych wydarzeń politycznych. To daje mi dystans i pewien rodzaj zrozumienia tych wydarzeń.
  • Kita #29099 : Dziwna, rozumiem Ciebie. Ja np długo się wahałam zanim zarejestrowałam się w AA. I gdybym nie znała Wojtka osobiście i z sympatią, to  właśnie z powodu wyczuwania nastroju pro-PO na stronach AA - nie dołączyłabym tutaj. 
    Ale mnie jest dużo łatwiej niż innym zaakceptować odmienne poglądy polityczne, bo np moja kochana mama uwielbiała Tuska (argument - on przystojny (!?), a Kaczyński brzydki), moja kochana ciocia też, a dzieci to już reprezentują  pełen przegląd opcji.
Wrona   2024-07-04 19:18:30   182.18712  
Wersja 24 nie działa na
Wersja 24 nie działa na moim telefonie i nie wiem co jest tego przyczyną 
  • Wojciech Jóźwiak #29087 : Mięto: Jaki masz telefon? Pytam z intencją, że być może są wśród nas posiadacze tego samego typu i coś doradzą, może.
  • Wrona #29088 : Mam huawei 
  • Fabrycy #29089 : Spróbuj na początek zrestartować telefon. Wyłącz i włącz.
  • Wrona #29092 : dzięki Fabrycy ale nic nie pomogło..
  • Fabrycy #29094 : Bez dostępu do Twojego telefonu ciężko będzie pomóc. Nie powinno być to jednak nic nadzwyczajnego. 
  • Wrona #29095 : popróbuję, jak się nie uda to poprzestanę na kontakcie stacjonarnym :) dzięki :)
  • Elisza #29097 : Na moim huawei również nie działa nowa wersja a to dlatego, że aparat jest starszego typu (ma stary system, bodaj z 2016 i mało pamięci) -nie daje rady unieść aktualizacji (są zbyt ciężkie). Na innym smartfonie(z 2021) AA działa bez zarzutu.
  • Fabrycy #29098 : Nie kupujcie tego Huawei. To jakiś chiński złom.
  • Elisza #29108 : @Fabrycy, nie kupiłam tego złomu a dostałam; służy głównie za router ale nie polecam:)
  • Wojciech Jóźwiak #29110 : @Mięta: jaki system ma twój Huawei?
  • Wrona #29112 : Wojtku, androit 9
  • Fabrycy #29113 : Czyli nie sama maszynka chyba jest winna, tylko stary system ′nie ciągnie′.
  • Wojciech Jóźwiak #29114 : @Mięta: Prawdopodobnie to jest przyczyną niedziałania. Aktualna wersja Androida = 14.
  • Wrona #29115 : coś pomyślę po niedzieli. Dzięki.
  • Yerbowniczek #29142 : Może zmieńcie telefonowego Chrome′ a na mobilnego Firefoxa?
  • Wojciech Jóźwiak #29146 : Popieram! (żeby Mięta zainstalowała Firefoxa).
  • Wrona #29155 : Dziękuję, spróbuję.
Kita   2024-07-06 19:17:28   182.18721  
zgłaszam problemy z kontakt 1:1
Wiem, że cały czas pracujesz, Wojtku, nad przejściem z wersji AA20 na AA24, więc może to tymczasowy problem, ale na wszelki wypadek zgłaszam:

Z AA24 nie mogę wejść w  Kontakt 1:1, ale mogę z AA20. 
Z bieżących zarówno z AA20 jak i z AA22 w Kontakt 1:1 wchodzę bez problemu, ale jak wchodzę z AA20, to nie widzę załączonego  obrazku.
Kita   2024-07-07 13:37:31   182.18724  
zgłaszam problem z kopiowaniem linku kosmogramu w AA24
Link kosmogramu można skopiować z AA20, ale już nie z AA24. Na AA24 kopiuje się tylko nazwa linku, a nie aktywny czerwony link. (stan na 7.07.24 godz 13.35).
  • Wojciech Jóźwiak #29184 : Wiem, Kito, bo sam to robiłem. Gdzie jest Ziemia? (W kosmogramie) -- rada na to jest taka, że trzeba skopiować przynajmniej 1 znak (np. spację) obok tego linku. Wtedy skopiuje się tekst razem z linkiem/adresem. Wkleiłem przykład.
    Będę udoskonalać. Intencja tego "urządzenia" jest taka, żeby nie było kopiowane tło i inne formatowania, a tylko sam link.
Wojciech Jóźwiak   2024-07-18 20:54:59   182.18801  
Liczba czytań artykułów
Dodałem statystykę artykułów: Liczba czytań artykułów
Link ten jest (też) w menu po lewej stronie.
Otwiera się dość długo, ponieważ zliczanie liczby czytanych artykułów jest dość męczącą (mozolną) czynnością dla bazy danych.
Liczba czytań dotyczy niedawnych czytań i przez to raczej nowych artykułów. Odpowiednie zapisy w bazie danych uruchomiłem dopiero 2024-06-25, i rzecz jest świeża.
Wojciech Jóźwiak   2024-07-21 15:42:07   182.18819  
Nagrania webinariów
Jest nowy spis nagrań: Nagrania webinariów
Link jest także w menu po lewej stronie.
Wyświetla listę wideo czyli plików mp4 zdeponowanych przez Yerbowniczka i przeze mnie w naszych chmurach itp.
Jeszcze potrzebne małe dopieszczenia wyglądu, np. większymi literami.
Zachęcam wypróbować. W razie gdyby coś nie tak, alarmuj.
Nagrania są w kolejności od dawniejszych do nowszych, przy tym zebrane w grupy tematyczne lub kursowe.
Spróbuję w wolnej chwili zrobić wariant z odwróceniem kolejności. (Co nie jest banalne.)
Najstarsze (na początku) są z r. 2016. Ileś nagrań nie zachowało się. Niektóre mogą leżeć u mnie na dyskach i nie być wrzucone na serwery.
Poza tym łza w oku, bo kilka lat minęło i widać, jak się posunąłem z wyglądem i głosem.
Na pytania chętnie odpowiem.
  • KrzyżPołudnia #30125 : Bardzo czytelna lista! Ciekawa synchroniczność, bo kilka dni temu myślałam o takiej liście.
  • Wojciech Jóźwiak #30142 : @KrzyżPołudnia: Tym bardziej się cieszę, że z Tobą się zsynchronizowałem. :)
    Dorobiłem link na stronie, który przełącza kierunek daty, np. "Zmień na: Od najnowszych"
Wojciech Jóźwiak   2024-07-25 22:15:15   182.18853  
Nagrania webinariów i liczba otwarć nagrań
Oprócz spisów nagrań, dorobiłem ranking liczby otwarć (przeglądania) nagrań.
Linki są w menu z lewej,
Spodziewam się, że te podglądy zwiększą zainteresowanie nagraniami, których jest wiele i zawierają wiele ciekawych treści.
Oto:
KrzyżPołudnia   2024-07-30 22:26:42   182.18873  
Komentarze pod artykułami widocznymi publicznie
Nie wiem czy tak ma być, ale publiczny jest link do nagrania webinaru w komentarzu pod artykułem:
https://24.astroakademia.pl/astrologia_i_przybywanie_swiadomosci#addon30467

Sprawdziłam i da się wejść i obejrzeć webinar nie będąc zalogowanym. 
  • Wojciech Jóźwiak #30779 : @KrzyżPołudnia: tamtego błędu już nie ma. Być może go poprawiłem. Nie wiem - tyle się dzieje, że wszystkiego nie zapamiętuję.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-05 21:39:07   182.18930  
Miejscowość kosmogramów canvas
Horoskopy/kosmogramy canvas nie mają miejsca do wprowadzenia miejscowości.
To jest wada, wiem.
To na którą miejscowość (szerokość/długość geo.) są rysowane? – Rysowane w przypadku, gdy dane nie są ściągane z bazy, z zapisanego wcześniej horoskopu? (Bo tamten ma jawnie określoną/wprowadzona miejscowość.)
– Czyli rysowane np. na "Teraz"?
Odpowiadam: na tę miejscowość, którą masz zarejestrowaną na stronie Moje konto.
Jeśli zmieniasz swoje miejsce stania, możesz też zmienić tamtą miejscowość.
Jeśli nie masz "swojej" miejscowości, zarejestrowanej, to z automatu przyjmowana jest Warszawa.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-11 16:22:15   182.18959  
Dokładny czas komputera
Po wielu próbach (niżej dlaczego wielu) zamieściłem w menu dokładny czas komputera. To jest czas JavaScriptu, czyli pobierany z systemowego zegara w twoim komputerze. (Jest to inny czas niż w polu "Bieżące" po prawej, ponieważ tam jest czas serwera.)
Mam apel i wielką prośbę do Ciebie, jeśli obserwujesz AstroAkademię z innej strefy czasowej niż Europa między Hiszpanią a Polską: daj znać, czy u Ciebie czas jest poprawny. (Bo u mnie jest.)
W tej dacie/czasie są podane (też) milisekundy, dla kompa ważne, dla nas astrologów zbędne. Ale zrobić tak, żeby nie były pokazywane, jest dość trudno i na razie nie robię.
Jeszcze zrobię wygodniejszą aktualizację tej daty. (Niż jest teraz – teraz trzeba odnawiać całą stronę.)
Aha, dlaczego "po wielu próbach"? Bo najpierw ChatGTP podpowiedział mi odpowiedni skrypt (program) do tego, ale okazało się, że ten skrypt od AI trzeba poprawiać człowiekiem czyli samemu. Ale nie mam żalu, bo się nauczyłem przy okazji.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.