Nowości techniczne .182
Wojciech Jóźwiak
2024-11-24 10:54:01 182.19610
Kto dotychczas przeglądał nowy spis artykułów?
Oto kto:
| user | nick |
|---|---|
| 1863 | Dziwna |
| 2091 | Kita |
| 87 | Mięta |
| 1 | Wojciech Jóźwiak |
Prócz mnie, trzy prymuski! Brawo, Dziwna, Kita, Mięta!
Innych namawiam do przegladania, Wszystkie artykuły, bo (a) warto!, (b) po co ja się staram? Nie lubię, kiedy moje działa (sektor II, gdzie mam Księżyc) się marnują. :)
Jak lepiej (niż "prymuska") oddać feminatyw od prymus? Prima? Czy bardziej spolszczyć: pryma?
-
Kita
#34790 : Słowo "prymuska" jest już przyjęte, nie ma co szukać innych odmian.
Cieszę się, że jestem prymuską :DBardzo często szukam artykułów w AA poprzez Google - teraz z linkiem "Wszystkie artykuły" będzie wygodniej. (A wykład o punktach pięcio- i siedmio-krotnych mam w zakładkach.)
- Wrona #34817 : do dziś mam dobry kontakt ze Wzorowymi z podstawówki, mimo że byłam gamoniem, przyjęli mnie wtedy do swojej kasty :)
-
Wojciech Jóźwiak
#34837 : O, już 11-cioro:
Blanka, Dziwna, Fabrycy
j11, Kita, Komodorak
KrzyżPołudnia, Mięta, Paszulka, Toltek.
Siebie i moich wirtuałów nie liczę
Wojciech Jóźwiak
2024-11-24 13:18:54 182.19611
Polecam link "Zakładki: notki zaznaczone"
Zakładki: notki zaznaczone – trochę zmieniłam wygląd i poprawiłem logikę.
Link jest w lewym menu w dziale "Prywatne". (Też jest w "Moje konto".)
Link jest w lewym menu w dziale "Prywatne". (Też jest w "Moje konto".)
-
Wojciech Jóźwiak
#34814 : Do migracji do wersji "24" zostały już tylko trzy (ale "najgorsze") strony-aplikacje:
# edycja kosmogramów
# kanwas
# przegląd wpisów dla 1 autora.
Wojciech Jóźwiak
2024-11-28 08:28:58 182.19634
Zmiana serwera i DNS-sów
Przenoszę "kontent" AstroAkademii na inny/nowy serwer. Będą też zmieniane tzw. DNS-y, czyli adresy stron, ale te używane przez komputery, nie przez ludzi. Z tego powodu strony AA mogą być przez jakiś czas niedostępne, typowo kilka-kilkanaście minut, czasem nawet do paru godzin; i możesz na taki moment natrafić.
-
Wojciech Jóźwiak
#34972 : Na razie nie. DNS-y będą zmieniane dopiero we wtorek 3 grudnia. I wtedy AstroAkademia może być przejściowo niedostępna.
Kita
2024-11-30 00:09:42 182.19657
zgłaszam awarię opcji w Canvas
Już napisałam w notce w "co tam panie w polityce", że nie działa wpisywanie kosmogramów zapisanych z wykorzystaniem w Canvas opcji "zapamiętywanie kosmogramów". Po wpisaniu nazwy i kliknięciu pojawia się numer, który w notce trzeba poprzedzić krzyżykiem i dużą literą C - i kliknąć extra.
Teraz po kliknięciu extra znika zapisany kod, ale obraz się nie pojawia, tylko puste miejsce.
- Wojciech Jóźwiak #35080 : @Kito, Zbadam, zobaczę. Ta procedura działa, a problem może być gdzie indziej.
-
Wojciech Jóźwiak
#35083 : Kito, błąd musi być w zapisie tego jednego kanwasu nr 817, ponieważ inne wpisy wyświetlają się poprawnie.
Wojciech Jóźwiak
2024-11-30 10:45:53 182.19658
Przenoszenie kontentu AstroAkademii na nowy/inny serwer
Migracja (jak się fachowo mówi) AstroAkademii, trwa, ale na razie niczego nie zmienia, ponieważ nadal strony AA są nadawane ze "starego" serwera. Przełączenie nastąpi (prawdopodobnie) we wtorek 3 grudnia. Gdy się będzie miało zacząć, dam znać.
Kita
2024-12-01 20:05:58 182.19671
znajdowanie AstroAkademii w Google
Chciałabym zwrócić uwagę na pewną niedogodność, gdy szuka się AstroAkademii w laptopie/komputerze na nie swoim sprzęcie, np na laptopie w zakładzie pracy. (Na swoim można mieć zakładkę.)
Gdy wpisze się w Google "AstroAkademia", to można znaleźć tylko AstroAkademię Nowości czyli AA20, a nie AA24. To jest podwójnie niewygodne, bo najpierw trzeba się zalogować na AA20, żeby można było przejść do AA24. Potem, gdy trzeba wyjść, to najpierw trzeba się wylogować z AA24, a potem całe szczęście można przejść do AA20 żeby znowu się wylogować z AA20.
-
Wojciech Jóźwiak
#35169 : @Kito, wiem o tym. Konieczne są przekierowania z AA20 do AA24, ale to zrobię po migracji na nowy serwer. Fachowcy z CAL.PL powinni zrobić to do wtorku.
(BTW. ta migracja odbywa się podczas tranzytu Mars-Mars u mnie kwadraturą. :)
Wojciech Jóźwiak
2024-12-06 12:07:25 182.19698
Migracja AstroAkademii i prawdopodobne (dzisiaj) wyłączenia
Jest prawdopodobne, że dzisiaj (piątek 6 grudnia) firma CAL.PL skończy migrację AstroAkademii i innych moich stron i wtedy zostaną zmienione kody DNS.
Wtedy czasowo AstroAkademia będzie niedostępna.
Wtedy czasowo AstroAkademia będzie niedostępna.
Przez jak długi czas? – Z mojego doświadczenia wynika, że od 5 minut, czyli niezauważalnie, do 2, 3, maksymalnie 8 godzin.
Co to są kody DNS, wyjaśnione jest np. tu: https://www.neonet.pl/blog/serwer-dns-co-to-jest.html . To jest coś, co służy do tłumaczenia adresów internetowych z "naszego" na "komputerowe". Tego sieć musi się nauczyć, co trwa pewien czas.
-
Wojciech Jóźwiak
#35421 : Albo jutro. CAL.PL nie zdecydował jeszcze.
-
Wojciech Jóźwiak
#35423 : Jednak jutro. (Jeśli nie zmienią zdania.)
-
Wojciech Jóźwiak
#35445 : Migracja i przesiadka na nowy serwer jeszcze nie dzisiaj. Prawdopodobnie. Jeśli coś będę wiedział, dam znać.
Wojciech Jóźwiak
2024-12-09 14:50:18 182.19719
Migracja AstroAkademii dzisiaj/jutro 9/10 grudnia
Migracja AstroAkademii jest w większości wykonana. Jeszcze AA nadawane jest ze starego serwera IQ.PL. Wieczorem dzisiaj (jeśli nic nie przeszkodzi) robimy przesiadkę na nowy serwer CAL.PL. Przerwy w dostępie mogą potrwać do jutra 10 grud.
Na razie lepiej niczego nie robić w AA takiego, co zostawia trwałe ślady. Wpisy na forach po przenosce nie będą widoczne, ani zapamiętane kosmogramy ani zapisy że ktoś zapłacił.
Na razie lepiej niczego nie robić w AA takiego, co zostawia trwałe ślady. Wpisy na forach po przenosce nie będą widoczne, ani zapamiętane kosmogramy ani zapisy że ktoś zapłacił.
Wojciech Jóźwiak
2024-12-09 20:26:51 182.19721
Zmieniam DNS-y. Chwilowo AA znika
Przez jakiś czas strony AA będą niedostępne. Potem wrócą, mam nadzieję że szybko.
-
Wojciech Jóźwiak
#35517 : Wróciły?
- Dziwna #35518 : :) Tak.
-
Wojciech Jóźwiak
#35519 : Której przegladarki uzywasz? Bo u mnie na Firefox jest OK, a Chrome nie pokazuje kosmogramu aktualnego.
-
Wojciech Jóźwiak
#35520 : Firefox też nie wyświetla horoskopu tytułowego. Jeszcze jest bałagan i pewnie jakiś czas będzie. :)
- Dziwna #35521 : Opera. Kosmogram mi się wyświetla ok.
Wojciech Jóźwiak
2024-12-11 10:51:04 182.19711
11 grudnia, stan na teraz
Większość stron-aplikacji na "24.astroakademia" chodzi (działa).
Nie działają te, które były na "astroakademia" bez 24. Przede wszystkim nie działają kanwasy ani "nowy kosmogram".
Nie działają te, które były na "astroakademia" bez 24. Przede wszystkim nie działają kanwasy ani "nowy kosmogram".
Szybkie poprawki wnoszę od ręki. Za te większe wezmę się po dzisiejszym webinarze: Webinarium: Punkty harmoniczne 5-, 7-krotne w znakach stałych XII-11
Z rzeczy filozoficznych, to ta migracja uświadamia, jak kruche jest wszystko w internecie. Przeniosłem strony na minimalnie inne środowisko. Ze skutkiem takim, że skrypty minimalnie nie pasowały do nowego środowiska (czyli serwera). Również obsługi tego serwera musiałem uczyć się od nowa, a każda firma serwerowa używa własnego żargonu. Inne szczegóły też są, ale nie zanudzam. :)
-
Wojciech Jóźwiak
#35476 : Próba z grafiką:
I od razu próba z edycją.°
-
Wojciech Jóźwiak
#35477 : No nie bardzo, ale w końcu się udało. :)
- Lisiako #35478 : Wróciło okienko "Bieżące" czyli podgląd dyskusji i innego ruchu na stronie.
- KrzyżPołudnia #35479 : Hurra! :)
- Łódź #35480 : Logowanie też wróciło :)
-
Elisza
#35481 : Chciałam zaszaleć ale nie działa cennik/płacenie;):D
Grunt, że reszta zaczyna wracać do normy
-
Wojciech Jóźwiak
#35482 : Eliszo, cennik stoi w kolejce. Na razie próbuję naprawić horoskopy pod myszą.
- Elisza #35483 : Panie Wojtku, trzymam kciuki!
-
Wojciech Jóźwiak
#35484 : Są horoskopy pod myszą.
- Łódź #35485 : Ruszyło "Obecni" Obecni.
- Wrona #35486 : Witajcie ja dopiero teraz dotarłam, bo przez dwa dni drzwi były zamknięte...chciałam się z Wami z kontaktować telepatycznie..ale nie udało mi się:)
-
Elisza
#35487 : Horoskopy są; super!
Cześć Mięto, niedługo będzie "po staremu" na nowo :)
- Wrona #35488 : Ja się martwię Eliszo, że jak będzie atak cybernetyczny na internet to stracimy możliwość skontaktowania się....
-
Wojciech Jóźwiak
#35490 : Cennik-płacenie ruszył :) Ale sprawdzałem tylko test za 1 zł, więc chętnie zobaczę, jak działa u p.t. Was.
-
Wojciech Jóźwiak
#35491 : @Mięta: Migracja AstroAkademii uświadamia nas, jak kruchą struktura jest Internet. A ja zleciłem tylko zrobienie arcy-typowej operacji, którą każdy operator serwera ma w tzw. małym palcu. Tymczasem co się okazało: że na starym i nowym serwerze są inne wersje PHP (czyli oprogramowania produkującego strony WWW); ok, wersję można dobrać, ale prócz tego każdy działający silnik PHP ma kilkanaście lub raczej kilkadziesiąt subtelnych ustawień, które zależą chyba tylko od widzimisię lokalnych informatyków. I tutaj nie spsób trafić na to, co miał stary serwer.
Wyższą warstwą nad PHP jest F3, który też ma swoje wersje, które nie (bardzo) wiadomo z którymi wersjami PHP współdziałają. Ponieważ to wszystko jest wciąż aktualizowane, to może sie okazać, że coś co niedawno dzialało, nagle przestało. Tak jak teraz Taraka, która nie działa absolutnie, ale na razie nie mam na nią czasu.Szczęśliwie czat GPT na większości tych szczegółów się zna (ale nie wszystkich) – bez niego bym siedział z głową w poduszce i płakusiał.
Zaczynam/y się uzależniać od ajaja (AI). Szybko poszło! - Elisza #35492 : Kliknęłam 1 mc abonamentu, pobrano z konta, blik działa. Na "Moim koncie" w AA - nie odnotowano w tabelce opłat. Może za wcześnie
-
Wojciech Jóźwiak
#35493 : Eliszo, wielkie dzięki! System AA zarejestrował Twoją wpłatę, a brak wpłaty w widoku twojego konta poucza nas, że trzeba sprawdzić & poprawić stronę "moje konto".
- Elisza #35494 : Status w AstroAkademii: Na razie brak ważnego abonamentu
-
Wojciech Jóźwiak
#35495 : Ocknęła się (nie wiem dlaczego, bo jej nie przywracałem aktywnie) "stara" AA z "n20" w adresie.
Pod adresem https://www.astroakademia.pl/n20/new.php widać stronę tytułową z horoskopem na teraz.
Pod adresem https://www.astroakademia.pl/n20/drawCanvas.php widać kanwas.
- Elisza #35496 : A jednak coś widzę, bieżące też
- Elisza #35497 : Pod linkami widać tylko kosmogramy, podglądu "bieżące" już nie
-
Wojciech Jóźwiak
#35498 : "Mypay" wymaga solidniejszej na/po/prawy. Na razie lepiej nie płaćmy.
-
Wojciech Jóźwiak
#35503 : Eliszo, zobacz teraz. "Moje konto", lista wpłat i do kiedy abonament.
-
Wojciech Jóźwiak
#35504 : Mypay działa na ile mogę sprawdzić poprawnie. Czyli "Cennik i płacenie". Zachęcam do wypróbowania.
-
Wrona
#35505 : ja zapłaciłam przed chwilą ale dziwnie bo mam abonament ważny do.... dzisiaj :)
ale to samo miałam w poprzednim miesiącu...:)
-
Wojciech Jóźwiak
#35506 : @Mięta: Bo wpłaciłaś przez "Dowolna wpłata", a ten rodzaj zapłacenia nie jest związany z abonamentem. Tzn. nie przedłuża abonamentu. Jest dla darczyńców-ochotników :)
Bardzo dziękuję za Zasilenie!
(Wyjaśniam, że Mięta ma, jako długotrwała bywalczyni AA, dostęp gratis.) - Elisza #35508 : @W.J - jest jak należy, abonament ważny do 12.01
- Wrona #35509 : zachęcam do wspomagania Wojtka bo wykonuje ciężką pracę, której nie widać :)
Wojciech Jóźwiak
2024-12-14 10:12:15 182.19732
Pomóż w poprawianiu: pilna prośba do Ciebie!
– Tak, do Ciebie!
AstroAkademia została przemigrowana na nowy/inny serwer.
AA pracuje teraz na nowszej wersji systemu PHP. (PHP to jest super-program zainstalowany na serwerze, który generuje strony internetowe.) Ale przez to ten system jest bardziej rygorystyczny i uważa za błędy to, co wcześniej nie było błędem.
Jeśli u Ciebie wyświetla się komunikat błędu (zamiast strony lub gdzieś na jednej ze stron AstroAkademii), koniecznie pisz do mnie, alarmuj!
Dlaczego?
Dlatego że (a) ja mogę nie trafić na akurat ten błąd i go nie zauważyć; (b) strona która u mnie, na moim komputerze, telefonie, przeglądarce itp wyświetla się prawidłowo, u Ciebie może zawierać błąd.
Dlatego proszę: zgłaszaj błędy, które pokazują się u Ciebie.
====
Zgłaszaj tutaj, w tym wątku, albo emailem; mój adres jak zawsze wj@astroakademia.pl lub admin@astroakademia.pl .
AstroAkademia została przemigrowana na nowy/inny serwer.
AA pracuje teraz na nowszej wersji systemu PHP. (PHP to jest super-program zainstalowany na serwerze, który generuje strony internetowe.) Ale przez to ten system jest bardziej rygorystyczny i uważa za błędy to, co wcześniej nie było błędem.
Jeśli u Ciebie wyświetla się komunikat błędu (zamiast strony lub gdzieś na jednej ze stron AstroAkademii), koniecznie pisz do mnie, alarmuj!
Dlaczego?
Dlatego że (a) ja mogę nie trafić na akurat ten błąd i go nie zauważyć; (b) strona która u mnie, na moim komputerze, telefonie, przeglądarce itp wyświetla się prawidłowo, u Ciebie może zawierać błąd.
Dlatego proszę: zgłaszaj błędy, które pokazują się u Ciebie.
====
Zgłaszaj tutaj, w tym wątku, albo emailem; mój adres jak zawsze wj@astroakademia.pl lub admin@astroakademia.pl .
- Fabrycy #35607 : Nie działa funkcja "Nowy kosmogram".
-
Wojciech Jóźwiak
#35623 : Dzięki, Fabrycy. Wiem. Mam w kolejce do po/na/prawienia.
- KrzyżPołudnia #35624 : Nie widzę obrazków w wykładach, np. w Astrologii samopoznania.
-
Wojciech Jóźwiak
#35626 : @Krzyż Południa: Dzięki, wciągam na listę do zro.
- Kita #35627 : Na głównej stronie AA nie pokazuje się aktualny horoskop.
- Elisza #35628 : Niestety ja nie widzę ani obrazków ani treści wykładów,nic. Po naciśnięciu tematu (linku) wyświetla się info, że brak strony
- Kita #35631 : Eliszo, a może kliknij na "odnów logowanie" (na górze menu z prawej).
-
Wojciech Jóźwiak
#35633 : Kito, wiem, że nie jest widoczny bieżący kosmogram. Sam zastąpiłem go niebieską planszą z wyjaśnieniem. Będzie.
Eliszo, z ilustracjami był bałagan, bo one przybywały bez planu i teraz są w miejscach, gdzie aktualny silnik strony nie ma dostępu. Apeluję o cierpliwość. Kiedyś te porządki musiałem zacząć robić. Przedświątecznie.
-
Kita
#35652 : Jak dobrze, że Canvas już działa! Tylko trzeba uważać z przesuwaniem w czasie. Przesunięcie o 1 dzień przesuwa o 23 h. Przesunięcie o 1 h nie działa, a właściwie działa, tylko trzeba wpisać 2 h, czyli o 1 h więcej.
Ten błąd był już wcześniej (co zgłaszałam). Pamiętam, że jak chciałam przesuwać o 1 dzień, to wpisywałam przesuwanie o 25 h.
-
Kita
#35655 : W Canvas kliknięcie Format kosmogramów-> wzajemne aspekty -> przerysuj
wyczyszcza kółko. W każdym razie teraz. Może, Wojtku, coś właśnie naprawiasz?
-
Wojciech Jóźwiak
#35661 : Kito, ta strona, na której działa kanwas, jest do kasacji. Nie naprawiam, tylko robię nową.
-
Wojciech Jóźwiak
#35662 : Te przedłużające się remonty na stronach AA to jest astro-skutek czyli raczej astro-korelacja z długim pobytem Marsa w zasięgu 6° Lwa czyli w kwadraturze do mojego Marsa uro. Czyli mam typową astro-satysfakcję: coą idzie nie tak, ale przynajmniej zgodnie z horoskopem. :)
- Soyotik #35683 : https://24.astroakademia.pl/zero spis binastrii nie działa, wchodzę z listy wszystkich artykułów.
- Kita #35691 : U mnie działa. Albo Wojtek już poprawił, albo Soyotik - odnów logowanie.
- Soyotik #35701 : Dziękuję @Kita, niestety u mnie dalej nie działa -@Wojtku na komórce na Chrome, DuckDuckGo, i na komputerze na Safari...
-
Wojciech Jóźwiak
#35703 :
@Soyotik, spis binastrii: " (Binastrie) "
- Soyotik #35704 : ten działa, ale ten nie: Tabela binastrii
-
Kita
#35705 : To u mnie działają te 2 pierwsze linki, a Tabela binastrii już nie. I nawet nie wiem jak znaleźć Tabele binastrii. Bo wchodzę w
menu -> wykłady -> Binastriei to działa.
-
Wojciech Jóźwiak
#35710 : Włączyłem "tabelę binastrii": Tabela binastrii. To jest spis nagrań. Wyłączyłem go kiedyś prawdopodobnie dlatego, że uznałem go za niedoskonały. Faktycznie, niektóre nagrania na Microsoft OneDrive przestały działać. Dlatego lepsze jest znajdowanie nagrań binastrii przez Nagrania webinariów. (W Menu po lewej.)
- Soyotik #35711 : Dziękuję, to jest super podsumowanie, nawet jak liki nie zawsze działają <3
-
Kita
#35783 : Brakuje mi dawnej (na AA20) możliwości dostępu do "moje notki, wszystkie" w które wchodziło się poprzez "swoją" stronę. Czasami chcę sprawdzić, czy ktoś pod moją notką coś odpisał lub samej coś dopisać do wcześniejszej swojej notki.
W Fora: narzędziadziałają linki: Wszystkie wątki od najnowszego,ale ja nie zawsze pamiętam kto zaczął wątek w którym coś pisałam, lub jak wątek się nazywał;nie działa: szukanie w notkach;natomiast "moje notki , wszystkie" kończą się na 9 grudnia 2024 - czyli obejmują tylko notki sprzed transformacji AA24.
-
Wojciech Jóźwiak
#35787 : Kito, będą. Będzie dostęp do notek wg autora, nie tylko wg wątków.
- Kita #35788 : To cieszę się :)
Wojciech Jóźwiak
2024-12-15 23:46:32 182.19739
Moje dzisiejsze boje z liczeniem & rysowaniem kosmogramów
Prawie północ i padam, więc muszę na dziś skończyć w pół drogi.
Postanowiłem, że dzisiaj wreszcie zrobię tak, żeby ruszyły programy rysujące i na serwerze, i na kanwasie.
Jednak okazało się, że efekt splątanych sznurowadeł o które "człowiek" się potyka, narósł w ciagu tych lat – od r. 2006 lub 2008, odkąd działają te procedury liczące & rysujące. Efekt zaplatanych sznurowadeł powstaje, kiedy czegoś nie robimy od jednego projektu, tylko przez naprawianie i łatanie. Procedury liczenia i rysowania kosmogramów były łatane wielokrotnie, przez co kumulowały się niedoróbki, które teraz, po przeniesieniu do wersji PHP nr 8.0, bardziej rygorystycznej niż te starsze, zaczeły sie ujawniac. I to jest to zaplatanie w sznurowadła. Napisze może jutro o tym więcej,
Ale coś mi się przecież udało.
Oto link do skryptu testowego.
Ten skrypt liczy i rysuje kosmogram naszej ulubionej Taylor Swift ("Krawiec Bystry"?).
Postanowiłem, że dzisiaj wreszcie zrobię tak, żeby ruszyły programy rysujące i na serwerze, i na kanwasie.
Jednak okazało się, że efekt splątanych sznurowadeł o które "człowiek" się potyka, narósł w ciagu tych lat – od r. 2006 lub 2008, odkąd działają te procedury liczące & rysujące. Efekt zaplatanych sznurowadeł powstaje, kiedy czegoś nie robimy od jednego projektu, tylko przez naprawianie i łatanie. Procedury liczenia i rysowania kosmogramów były łatane wielokrotnie, przez co kumulowały się niedoróbki, które teraz, po przeniesieniu do wersji PHP nr 8.0, bardziej rygorystycznej niż te starsze, zaczeły sie ujawniac. I to jest to zaplatanie w sznurowadła. Napisze może jutro o tym więcej,
Ale coś mi się przecież udało.
Oto link do skryptu testowego.
Ten skrypt liczy i rysuje kosmogram naszej ulubionej Taylor Swift ("Krawiec Bystry"?).
Może to zrobić też dla Twoich danych urodzeniowych, tylko trzeba je wpisać odpowiednio do paska adresu strony i wcisnąć Enter.
-
Wojciech Jóźwiak
#35826 : Przez dzisiaj (już chyba) porozplątywałem info-sznurowadła. Pozostało zrobić zapamiętywanie wyników w bazie.
- Lola #35828 : @Wojtku, ktoś złośliwy mógłby napisać, że w punkt bo akurat skończyła się retrogradacja Merkurego ;)
-
Wojciech Jóźwiak
#35830 : I jeszcze w ostatnich dnia retrogradacji tworzył kwadraturę do mojego uro. Merkurego. :)
Wojciech Jóźwiak
2024-12-19 12:31:57 182.19750
Liczenie kosmogramów jako plików
Czyli tzw. sztywna edycja, ziemna nie powietrzna. (Powietrzna jest na kanwasie. Ale jeszcze niegotowa :))
Tzn. kosmogram jest liczony, rysowany do pliku i zapamiętywany w bazie.
Link: https://24.astroakademia.pl/chartEdit
W manu jeszcze nie ma.
Nie ma też jeszcze opcji "rysuj bez zapamiętywania" i "popraw". Zrobię.
(Btw. Słońce mi przechodzi przez uro. medium coeli. Sprzyja sukcesom i osiąganiu celu.)
Tzn. kosmogram jest liczony, rysowany do pliku i zapamiętywany w bazie.
Link: https://24.astroakademia.pl/chartEdit
W manu jeszcze nie ma.
Nie ma też jeszcze opcji "rysuj bez zapamiętywania" i "popraw". Zrobię.
(Btw. Słońce mi przechodzi przez uro. medium coeli. Sprzyja sukcesom i osiąganiu celu.)
-
Wojciech Jóźwiak
#35930 : Dodam, że algorytmy do liczenia planet i osi pozostały "stare" i nieruszane, podobnie miejsce w bazie danych do zapisywania kosmogramów. Rdzeń się nie zmienił. To, co się zmieniło, skutkiem (a) podrasowania silnika PHP na nowym serwerze i (b) wstawienia procedury edycji kosmogramów pod "dach" F3 -- to same peryferie, czyli rozmieszczenie napisów i grafiki na ekranie. I żeby nazwy zmiennych w nowej szacie pasowały do istniejacych algorytmów. Te peryferie zajęły mi około tygodnia pracy. Niestety. Peryferie są najgorsze. Najchętniej bym je oddał podwykonawcy.
-
Wojciech Jóźwiak
#35981 :
Kosmogram zachodu Słońca dzisiaj, 20 grudnia 24:
Widać piękny ścisły pierścień kwintylowy jako Palec Orca, od Urana i Marsa w podstawie wymierzony ostrzem w Słońce. Wszystkie w punktach 5-krotnych ziemnych, w tym Słońce w p.kardynalnym Ziemnym.
Widać też, że "#H(numer)" działa znów. Czyli wklejanie kosmogramów do notki. - Wrona #36015 : a co to oznacza dla nas Wojtku?
- Kita #36034 : Trochę o tym napisałam w wątku "co tam panie w polityce" - pisząc o zamachu na jarmarku bożonarodzeniowym w Magdeburgu.
Wojciech Jóźwiak
2024-12-22 10:33:27 182.19758
Edycja kosmogramów działa, ale się (jeszcze) zacina
Edycję kosmogramów czyli (link) "Nowy kosmogram" zamieściłem w menu po lewej.
Wyświetla, rysuje i zapamiętuje. Zacina się jeszcze (wybija błąd) przy poprawianiu istniejących kosmogramów.
Wyświetlanie kosmogramów bez edycji jest jak było pod linkami, które są wielu miejscach, np. "Obecni" lub "Osoby znane i historyczne".
Kanwasu jeszcze nie re-uruchomiłem.
Powiązanie różnych miejsc linkami wymaga dopracowania, co zrobię, gdy dokończę ważniejszych funkcji.
Wyświetla, rysuje i zapamiętuje. Zacina się jeszcze (wybija błąd) przy poprawianiu istniejących kosmogramów.
Wyświetlanie kosmogramów bez edycji jest jak było pod linkami, które są wielu miejscach, np. "Obecni" lub "Osoby znane i historyczne".
Kanwasu jeszcze nie re-uruchomiłem.
Powiązanie różnych miejsc linkami wymaga dopracowania, co zrobię, gdy dokończę ważniejszych funkcji.
-
Wojciech Jóźwiak
#36096 : Działa też dla niezalogowanych, ale bez opcji zapamiętywania – tylko rysuje.
Wojciech Jóźwiak
2024-12-22 21:16:22 182.19761
Kosmogram Canvas re-uruchomiony
Uruchomiłem na nowo (czyli re-uruchomiłem) Kosmogram Canvas – link do niego jest w menu po lewej.
Jeszcze nie wszystko robi, bo (a) to jest wersja, której nie ukończyłem przed migracją w grudniu, (b) teraz skrypty działają w innym i bardziej rygorystycznym środowisku niż poprzednio, więc się zacinają w miejscach, które poprzedni "słabszy" język PHP jakoś łykał. Obecny w tych miejscach wyrzuca błędy.
Na razie (tymczasowo) na starcie wyświetla się nie "teraz", tylko kosmogram pewnego zdarzenia, zobacz ;)
Jeszcze nie wszystko robi, bo (a) to jest wersja, której nie ukończyłem przed migracją w grudniu, (b) teraz skrypty działają w innym i bardziej rygorystycznym środowisku niż poprzednio, więc się zacinają w miejscach, które poprzedni "słabszy" język PHP jakoś łykał. Obecny w tych miejscach wyrzuca błędy.
Na razie (tymczasowo) na starcie wyświetla się nie "teraz", tylko kosmogram pewnego zdarzenia, zobacz ;)
- Dziwna #36127 : Myślałam, że będzie działał idąc przez konkretny kosmogram (np. wchodzę na swój i potem canvas) - ale tak to jeszcze nie działa, prawda?
-
Wojciech Jóźwiak
#36128 : Szczegółowe funkcje nie działają, albo się mylą. Ale spoko, nie od razu Kraków.
- Dziwna #36129 : Jasne.
-
Wojciech Jóźwiak
#36130 : @Dziwna: Oj, bo tam jest dawny nieważny już link, Zmienię, ale nie daję gwarancji, że nowy od razu ruszy. Może będę musiał coś popchnąć.
Notki forum (15) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Kto dotychczas przeglądał nowy spis artykułów? 2024-11-24 10:54:01
- Wojciech Jóźwiak Polecam link "Zakładki: notki zaznaczone" 2024-11-24 13:18:54
- Wojciech Jóźwiak Zmiana serwera i DNS-sów 2024-11-28 08:28:58
- Kita zgłaszam awarię opcji w Canvas 2024-11-30 00:09:42
- Wojciech Jóźwiak Przenoszenie kontentu AstroAkademii na nowy/inny serwer 2024-11-30 10:45:53
- Kita znajdowanie AstroAkademii w Google 2024-12-01 20:05:58
- Wojciech Jóźwiak Migracja AstroAkademii i prawdopodobne (dzisiaj) wyłączenia 2024-12-06 12:07:25
- Wojciech Jóźwiak Migracja AstroAkademii dzisiaj/jutro 9/10 grudnia 2024-12-09 14:50:18
- Wojciech Jóźwiak Zmieniam DNS-y. Chwilowo AA znika 2024-12-09 20:26:51
- Wojciech Jóźwiak 11 grudnia, stan na teraz 2024-12-11 10:51:04
- Wojciech Jóźwiak Pomóż w poprawianiu: pilna prośba do Ciebie! 2024-12-14 10:12:15
- Wojciech Jóźwiak Moje dzisiejsze boje z liczeniem & rysowaniem kosmogramów 2024-12-15 23:46:32
- Wojciech Jóźwiak Liczenie kosmogramów jako plików 2024-12-19 12:31:57
- Wojciech Jóźwiak Edycja kosmogramów działa, ale się (jeszcze) zacina 2024-12-22 10:33:27
- Wojciech Jóźwiak Kosmogram Canvas re-uruchomiony 2024-12-22 21:16:22
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.