prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2025-12-02 18:11:28   182.21386  
Kosmogramy Canvas: więcej opcji, wersja "DEV"
Pracuję nad poszerzeniem programu Canvas. Wersja rozwijana, "DEV", ma wywołanie np. takie:
Pierwszy numer, tutaj "9180", to numer kosmogramu w bazie danych, tutaj: Wołodymyr Zełenski
Drugi numer -- zero -- jest przez program czytany jako "teraz".
Jednym kliknięciem w link otrzymujemy kosmogram osoby w wersji tranzytów na teraz.
Podobnie pisząc pierwszy numer swój, drugi: wybranej osoby, otrzymasz horoskop synastryczny.
Pojedynczy numer daje (tak jak w wersji "nie DEV") kosmogram osoby spod numeru.
Jeszcze jest opcja, że możesz wpisać "c+numer", np "c1030". To "c" oznacza, że kosmogram jest brany z pamięci, z bazy danych z tabeli "canvas". Pod numerem 1030 zapamiętałem kosmogram Neko z aspektami 17-krotnymi (oraz 34).
Zobacz jak wygląda ten kosmogram:
https://24.astroakademia.pl/canvas-DEV2/c1030 .
  • Wojciech Jóźwiak #44581 : Kosmogram z samym zerem pokazuje "teraz":
    https://24.astroakademia.pl/canvas-DEV2/0
    Jeśli zauważysz coś ciekawego wypróbowując, daj znać, napisz tu pliz.
  • Neko #44587 : Nowości!  już patrzę namoje 17-stki. (Oraz 34 😀)
  • Neko #44588 : Świetna ta synastryczna szybka opcja.
  • Neko #44589 : Szybciutkie tranzyty "na teraz" też świetne. I jeszcze, że jest u góry "canvas w nowym oknie", też na już. No, mi się podoba :) 
  • Neko #44591 : Szkoda, że już trzeba iść spać.
Wojciech Jóźwiak   2025-12-05 11:37:36   182.21395  
Oś czasu: Plansza z pozycjami planet
W "Oś czasu" przybyła opcja wyświetlania planszy z pozycjami planet.
Stronę "Oś czasu" trzeba odmłodzić używając ctrl-F5 lub przycisku "Odnów stronę" u góry menu.
Przycisk-włącznik do planszy jest w prawym dolnym rogu ekranu.
Wykonał ChatGPT wg mojego projektu.
  • Paszulka #44624 : Super, sprawdziłam działanie, bardzo użyteczna funkcja. W solarne urodziny  za rok (w 2026) Jowisz będzie na moim MC, a Wenus na ASC:) 
  • Wojciech Jóźwiak #44625 : @Paszulko, cieszę się i życzę pomyślności!
  • Paszulka #44626 : dziękuję:)) postaram się żeby i ten nadchodzący był pomyślny
Wojciech Jóźwiak   2025-12-11 13:22:52   182.21425  
Poprawione "Obecni. Kto niedawno..."
Oto:
Co tu mamy osobliwego? To, ja, WJ, otworzyłem tamtą stronę, a "jak dawno" nie jest równe zero, tylko pokazuje czas mojego (jakiegoś) poprzedniego otwarcia strony AA.
Mała zmiana, ale wg mnie fajna.
  • Neko #44747 : A ja? 😉
  • Wojciech Jóźwiak #44751 : @Neko: otwórz: Obecni
  • Neko #44756 : No, jestem, widzę  :) 
Wojciech Jóźwiak   2025-12-15 09:23:18   182.21444  
Prawdziwe kąty między planetami
Kąty między planetami – ten kalkulator liczy kąty między planetami takie, jakie one są naprawdę. Czyli nie kąty zrzutowane na ekliptykę, ale realne na sferze niebieskiej.
Szczególnie warto przyjrzeć się Plutonowi, który zachowuje się nietypowo; oraz koniunkcjom, które mają mały kąt w rzucie, a naprawdę się bardziej rozłażą.
Link jest w menu, w dziale "Kalkulatory".
  • Teta #44813 : Sprawdziłam i faktycznie Pluton u mnie i Wenus ma kąt 16,33 na sferze niebieskiej, gdzie na ekliptyce ma 2,20
    Czy to by tłumaczyło dlaczego nie rozpoznaje aby binastria Pluton Wenus realizowały się w moim życiu? Ale zarazem widzę i silnego Plutona i silną Wenus? Po prostu nie ma między nimi koniunkcji. 
    Reszta planet bez zmian w kalkulatorze albo niewielkie różnice.
    Nadal ciekawi mnie dlaczego ta binastria Wenus Pluton jest silna i  się realizuje u mojej siostry bliźniaczki, która urodziła się 2 min wcześniej....
  • Wojciech Jóźwiak #44818 : @Teto, to nie jest jednoznaczne. Gdy będę wiedział więcej, powiem.
  • Teta #44819 : Ok 
  • Neko #44836 : U mnie Pluton rozjeżdża się tylko w koniunkcji z Uranem, wynika, chyba jednak jej nie ma. Ale z innymi planetami w zasadzie bez zmian.
Wojciech Jóźwiak   2025-12-21 12:41:24   182.21478  
Selekcja wg planet - ulepszona
Polecam narzędzie "Selekcja wg planet" (link w menu w dziale "Kosmo. przetwarzanie"). Poprawiłem opcje do wybierania.
Dodałem generowanie linku, który daje to samo wyszukiwanie, więc można go udostępniać. (Unikasz w ten sposób tłumaczenia komuś: "kliknij tu, potem wybierz to...", tylko cały proces wybierania zostaje automatycznie powtórzony.)
Przykład: kto się urodził ze Słońcem blisko Zero Kozio?
Zobacz pod linkiem.
Wojciech Jóźwiak   2025-12-21 21:59:33   182.21487  
Poprawiony edytor notek
Z Czatem GPT pracujemy nad edytorem notek. Oprogramowanie zostało ulepszone i poprawione, chociaż nie wszystkie funkcje sprawdziłem.
Na pewno działa:
^ .... klikasz na [Extra] i powstaje °
′ .... z apostrofu powstaje znak minuty ′
-- .... powstaje myślnik –
--- .... powstaje dłuższy myslnik —
https://wojciechjozwiak.pl/ai_duch_grupy .... powstaje "żywy"  link:
 https://wojciechjozwiak.pl/ai_duch_grupy

Ważne: najpierw aktualizujesz stronę forum przez Ctrl-F5 .
(Bez tego będzie pracował stary skrypt, który nie jest poprawny.)
Wojciech Jóźwiak   2025-12-27 23:47:32   182.21510  
Wykres ascendentu w pobliżu koła podbiegunowego
Wstawiłem do menu w dziale "Kalkulatory":
Ascendent w strefie polarnej
Zrobił Chat GPT za moimi promptami.
Wojciech Jóźwiak   2025-12-29 21:22:35   182.21516  
Panoramiczny widok równika i ekliptyki
Panoramiczny widok (360 stopni naokoło siebie) na horyzont, równik i ekliptykę, zmieniany w czasie, zależnie od szerokości geo.; możesz też zmienić nachylenie osi Ziemi:
Równik i ekliptyka w czasie
W menu w dziale Kalkulatory.
Zrobił Chat GPT, projekt i prompty moje, WJ.
Mnóstwo zabawy :) – ale trzeba trochę czasu i skupienia, żeby oswoić się z takim obrazem "astrologicznego kosmosu", a nie z przyzwyczajonym kosmogramem.
W dalszym planie naniesienie znaków zodiaku (teraz są tylko punkty kardynalne Barana, Raka itd.) i planet dla pewnego momentu.
Wojciech Jóźwiak   2026-02-01 21:20:47   182.21671  
Nagrania webinariów w menu
Nagrania webinariów w menu są od teraz prezentowane jako rozwijanka lub harmonijka. Zobacz po lewej stronie. W telefonie trzeba wyciągnąć menu na wierzch. (Uwaga: pewien nativ-teacher ang. z YouTube nalega, żeby po ang. "menu" mówić poprawnie /′menju:/ czyli jak "men you".)
Wojciech Jóźwiak   2026-02-04 09:05:32   182.21680  
Seryjny przeglad harmonik
Kto (z osób) lub które wydarzenie ma najsilniejszą harmonikę; czyli najwyższą magnitudę harmoniki?
Do tego celu uruchomiłem stronę-aplikację:
Albo: "Selekcja kosmogramów wg harmonik".
W menu jeszcze nie zamieściłem.
Jeszcze jest w fazie testów i pewnie coś będę zmieniać, ale już jest i można.
  • Teta #45760 : Nie działa selekcja - aktualni uczestnicy, wskakuje osoby historyczne domyślnie
  • Wojciech Jóźwiak #45761 : @Teto: Zmienię/poprawię, ale później.
  • Chaos #45767 : Bardzo fajne narzędzie. Wiele horoskopów na chybił trafił otwierałam w ostatnich dniach szukając kto miałby wysokie H31, a tu wykaz kilkoma kliknięciami.
  • Wojciech Jóźwiak #45768 : Tak, @Chaos, jakiś "sezamie otwórz się" się otworzyło. :)
  • Annwisnia #45769 : @Chaos, ja mam wysoką H31, chociaż chyba najwyższą mam H5. 
  • Annwisnia #45770 : Najwyższa u mnie jest H9 jednak 
  • Neko #45772 : Ja się nie wyświetlam z H17.Coś może źle z filtrami robię.
  • Wojciech Jóźwiak #45778 : @Neko: ja Cię widzę na liście 17H. Z magnitudą = 2.56 czyli dość wysoką.
  • Teta #45779 : Ja nie widzę siebie jak klikam 13H
  • Wojciech Jóźwiak #45780 : @Teta: Miałaś przyklejony do twoich danych nie swój kosmogram, tylko Siostry Bliźniaczki. Poprawiłem, teraz magnitudy widać.
  • Teta #45781 : Oooo, dziękuję za poprawkę!
  • Neko #45782 : @Panie Wojciechu, tak, ja po prostu nie zmieniłam daty urodzenia, że od kiedy :) przepraszam za zamieszanie.
  • Wojciech Jóźwiak #45790 : @Annawisnia: Tak, masz najwyższą H31, potem H9. :)
  • Annwisnia #45796 : @Panie Wojciechu chyba H9 jest nawyższa u mnie, druga w kolejności to owiana złą sławą H31 ;-). 
    Zastanawiam się jak ona przejawia się u mnie - na pewno nie jest to ścieżka antybohaterów/posiadaczy H31. Gdybym miała to jakoś określić to w moim przypadku ta harmonika dała mi zrozumienie własnych zachowań i emocji generowanych podświadomością, co na użytek zewnętrzny nazywam intuicją. 
    Będąc "przeciętnym zjadaczem chleba" zastanawiam się co było triggerem u takiego Epsteina, mamona?

• Wojciech Jóźwiak #45797 : @Annwisnia, u Ciebie jak widzę: 9H = 2.93
    31H = 2.73
    Tak jak mówiłem wczoraj na webinarze, gdyby aspekty danego rzędu były dokładnie ścisłe, to trzy planety połączone tymi aspektami dawałyby magnitudę = 3.0 — u Ciebie to jest "niecałe trzy". Taka "dobra średnia".
    Pytanie, w jakim stopniu te harmoniki "ważą", na ile są istotne dla Twojej osobowości. Twoją główną planetą jest Wenus, która jest w MC. Wenus bierze udział w aspektach (lub pierścieniach) obu harmonik: i w 9-tej, i w 31-szej. Jak to się przejawia, to już sama musisz zgadnąć. W każdym razie masz ciekawy temat do auto-analizy. :)
  • Annwisnia #45798 : @Panie Wojciechu, wczoraj mówił Pan też o wadze świateł - w obu biorą udział: Księżyc w H9, Słońce w H31. Czy któreś światło ma "większą" moc, czy po prostu inaczej się wyrażają?
  • Wojciech Jóźwiak #45803 : Annowisnio, badania nad wysokimi harmonikami są "w powijakach", więc trudno zgadnąć. 
  • Annwisnia #45817 : Ok, dziękuję 🙂
Wojciech Jóźwiak   2026-02-05 11:39:14   182.21694  
SpectrumSelect jest w menu
W dziale "Kosmo. przetwarzanie" jest w rozwijance (w "harmonijce"):
Wojciech Jóźwiak   2026-02-09 20:14:56   182.21708  
Seryjne dodawanie tagów
Jest nowa aplikacja narzędziowa:
https://24.astroakademia.pl/addTagMany
albo: Seryjne dodawanie tagów.
Dostęp ma każdy z ważnym abonamentem, czyli z żółtym kółkiem.
Bym prosił o ostrożność, o nierobienie błędów i o umiar w otagowywaniu.
  • Wojciech Jóźwiak #45860 : Straszny nałóg. Nie mogę się oderwać. Ja prawdopodobnie mam silny instynkt sprawczości, i jak robię coś, czego od razu widzę skutki, to się wciągam. Kiedyś mnie tak wciągały np. prace ogrodowe, ale teraz kondycja nie pozwala.
  • Wojciech Jóźwiak #45874 : Dodanie tagów (otagowanie) kosmogramów z kolekcji będzie potrzebne w następnym etapie: wybierania kosmogramów ze względu na jakaś cechę, np. aspekt, położenie planety w zodiaku lub magnitudę harmoniki. Połączenie tych dwóch "wybieraniówek" dopiero da ciekawy materiał do cieszenia się astrologią :)
  • Wojciech Jóźwiak #45877 : Gdy system bardziej dojrzeje, usunę (wcześniej zbiorę w osobną grupę) tagi odnoszące się do układów planet, np. "Wielki trygon", ponieważ konfiguracje będą wyszukiwane automatycznie. Podobnie jak teraz są wyszukiwane pozycje planet lub magnitudy harmonik.
  • Teta #45878 : Wspaniale! Ciągły rozwój :) 
Wojciech Jóźwiak   2026-02-28 19:50:24   182.21787  
Wytrwali uczestnicy (i uczestniczki) AA
Wprowadziłem powyższą kategorię. Należysz do WU gdy "coś robiłeś/aś" (klikałeś któreś strony będąc zalogowany/a) nie dawniej niż 33 dni temu i w tym czasie byłeś/aś aktywny/a najmniej w 3 dniach.
WU, jak dotąd, mają dwa przywileje, a zaraz dodam trzeci:
1) w dniu urodzin pojawia się na stronie wejściowej informacja o urodzinach;
2) na stronie "Selekcja wg harmonik" widzisz (masz do wyboru) opcję "AstroAkademia aktualni", która powoduje wybranie osób ze zbioru WU;
3) to samo na stronie "Selekcja wg planet": widzisz opcję i należysz do przeszukiwanego zbioru. Przywilej nr 3 chcę dzisiaj zrobić; teraz tam jest trochę inaczej.
Podobnie wypadałoby zrobić z listą aktualnie obecnych: żeby dostęp do niej mieli tylko WU.
W tej chwili zbiór WU liczy 52 osoby i na pewno do nich należysz.
  • Teta #46247 : :) 
Wojciech Jóźwiak   2026-03-03 10:40:55   182.21798  
Kalkulator kątów na sferze
Tu jest: https://24.astroakademia.pl/direct/spherCalc.html
Służy zarówno do wyliczania odległości planet lub gwiazd, jak i odległości na Ziemi gdy podamy długość i szerokość dwóch miejscowości.
Na FB napisałem o tym:
Ktoś twierdził, że z Polski do Iranu jest bliżej niż z jednego końca Iranu do drugiego. Ktoś inny kontrował, że to pewnie mapa Merkatora zniekształca. (Błędnie: bo na mapie Merkatora byłoby dalej, nie bliżej.) Sprawdziłem przy pomocy kalkulatora uprzejmie na poczekaniu wygenerowanego przed Chat GPT. (Link niżej.)
Potwierdzam: jest BLIŻEJ!
Od Przełęczy Użockiej w Bieszczadach do skrajnego punktu WE Iranu na granicy z Turcją jest odległość kątowa 17.9617 stopni.
W kilometrach: 1271.5 km.
Od tamtego punktu Iranu do przeciwległego skrajnego punktu SE na wybrzeżu oceanu na granicy z Pakistanem kątowo jest:
20.4017 stopni
W kilometrach: 1444.2 km.
  • Wojciech Jóźwiak #46274 :
    Nie mylić z kalkulatorem Kąty między planetami
    – który wyświetla tabelę odległości między planetami w kosmogramie.
  • Wojciech Jóźwiak #46275 : Jest w menu w dziale (szufladzie) "Kalkulatory" pod nazwą/adresem: Kąt na sferze
Wojciech Jóźwiak   2026-03-06 20:55:55   182.21815  
Ulepszenie na stronach selekcji
Dorobiłem drobne ulepszenie na stronach: 
  • Selekcja wg planet
  • Selekcja wg harmonik
  • – przycisk, który pobiera i wyświetla linki (wyniki) z tabeli ale bez tabeli: przez to łatwiej kopiować linki.
    Notki forum (15) na tej stronie: [X]
    Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.