prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

KatarzynaW   2023-03-19 00:53:05   182.16242  
Kosmogramy w Astroakademii
Jak to jest, że wg. AA Pluton już w punkcie o*04 Wodnika?? W innych programach jest w 29*54 Koziorożca.
Ascendent na Warszawę pokazuje w AA na 14*`7 punkt Strzelca, gdzie indziej 16*16. To są jednak spore różnice...
  • Lola #14066 : W pozycji Księżyca też są różnice, nieznaczne ale są Wod 27°24 (astroseek), Wod 25°09’ (astroakademia). 
  • Wojciech Jóźwiak #14068 : Bo w AA używam/y innych procedur do liczenia planet niż tamte programy.  Co do Warszawy, to jest duża dość i ascendent różni się zależnie od miejsca w mieście. Co do Plutona, to 10 minut kątowych różnicy nie wpływa na żadną interpretację. Co do Księżyca (Lolu) to zwyczajnie nie wierzę, żeby było tak jak podajesz. PS. Nie mam myszy, piszę z telefonu, możliwe że przez to dzisiaj nie będę czynny.
  • KatarzynaW #14069 : Wg. mnie każdy stopień- pół stopnia to jest jakaś różnica..
  • Lola #14070 : Teraz sprawdzałam ponownie i Księżyc ma taka sama pozycję zarówno w AA jak i Astroseek. Musiałam mięć inaczej ustawione godziny/minuty. Przepraszam za szerzenie nieprawdziwych informacji :).
  • Wojciech Jóźwiak #14071 : :)
Wojciech Jóźwiak   2023-03-19 09:40:33   182.16244  
Nie mam myszy
Mysz mi padła. Jeśli nie znajdę do pożyczenia w okolicy, to do poniedziałku będę wyłączony z e-życia.
  • Wojciech Jóźwiak #14078 : Sklepy z myszami dopiero o 10-tej otwierają. Kupię dwie.
  • Wojciech Jóźwiak #14118 : Jest mysz. Żyjemy. :)
Wojciech Jóźwiak   2023-04-11 23:50:29   182.16379  
Lista świeżych (recent) korespondencji w kanale 1:1
Tę listę -- jak wyżej -- dodałem na stronie nowości w lewej kolumnie czyli pod nowo dodanymi horoskopami.
Jeszcze ją chcę dopieścić, ale to już jutro.
Przy okazji rozwiązałem parę niezłych zagadek w języku baz danych SQL. :)
  • Teta #15311 : Rozumiem, że sekstyl Urana do Merkurego u Pana, Panie Wojtku działa :) język programowania nie sprawia kłopotu :)
  • Lewre #15312 : Ha, zastanawiałam się jak w moim wymiarze działa sekstyl Słońca/ Merkurego do Urana - programowaniem nigdy nikt mnie nie zainteresował i sama też nie wykazywałam zainteresowania:). W moim przypadku jego działanie otwiera mnie na innowacyjność, we wszystkim widzę możliwość nowego spojrzenia, połączenia starego z nowym, w tym tez możliwości lepszego zarobienia. 
  • Teta #15314 : Świetnie Lewre :)  Mi tej umiejętności zdecydowanie brakuje. No ale, nie można mieć wszystkiego :)
    Miłego dnia wszystkim !
  • Wojciech Jóźwiak #15315 : Teto, nie sprawia i sprawia. Z jednej strony układanie programów towarzyszy mi od studiów czyli od około 1973, 74 roku, i kolejno uczyłem się nowych języków. Z drugiej strony nigdy programowanie nie było moim zajęciem nr 1, ani nie próbowałem startować do profesjonalizmu w tej dziedzinie. Jestem powiedzmy dość obytym amatorem. Brakuje mi kindersztuby, czyli tego, co mają profesjonaliści, czyli ugruntowania w swoim środowisku i w odpowiedniej siatce wymiany informacji. Co jest szczególnie ważne w informatyce, która rozwija się nieprzytomnie. Z trzeciej strony programowanie lubię, bo to jest bardzo panieńskie, takie "odtąd-dotąd" i dłubaniem w szczegółach. Ale i lubię nie za bardzo, bo strasznie czas żre. Zwłaszcza mnie amatorowi.
  • Lewre #15317 : Teta, jak przeczytałam w dawnych wykładach Wojciecha o działaniu sekstyl Uran/ Mercury w temacie programowania, to pomyślałam - A ze mnie taka oślica :)) Taka umiejetność na dzisiejsze czasy:) 
    Uran/Mercury to tez bardzo szybkie dotarcie do informacji, a tę cechę widzę u siebie.
  • Go87 #15322 : Lewre, a gdzie czytałaś o tych aspektach Uran/Merkury? Podrzucisz link proszę. Ja mam septyl Urana i Merkurego i fakt umiem znaleźć bardzo szybko wszelkie info. Programowania nauczyłam się na macierzyńskim, ale nie jest to moja ulubiona dziedzina. Tak jak mówi Pan Wojtek żre czas okropnie. Ale z drugiej strony jak kod zaczyna działać, to wtedy miło. No i ta logiczność kodowania jest przyjemna, ale czasem to jego dużżaaaa wada:) Z programowaniem czasem nie da się szybko...a ja mało cierpliwa. Tu chyba mój Merkury się panoszy. 
  • Teta #15324 :
    Go87, ja to czytałam tutaj:
    https://www.astroakademia.pl/n20/a:karmienie_planet
  • Go87 #15325 : Teto dzięki :)
  • Wojciech Jóźwiak #15327 : Dzięki, Go87 za poparcie :) U Ciebie od razu widać silną obsadę Panny, co wskazywałoby, że prócz aspektu (binastrii) Merkurego i Urana potrzebne są planety w Pannie, a być może ogólniej w żywiole Ziemi. Programowanie wymaga tego, co ang-jęz. nazywają grammar Nazi, czyli zafiksowania na bezwzględnej zgodności z regułami. Trzeba to coś mieć... Panny to mają... (O właśnie, przypomniałem sobie, że w książce o maranach, którą czytam, autor (niewątpliwie genialny Piotr Sadzik) używa słowa "kostyczny" w idiotycznym znaczeniu "skostniały". Ciekawe, czy ktoś prócz mnie to zauważył. Na FB wrzucę?)
  • Go87 #15331 : Grammar Nazi :D Mój syn Słoneczna Panna, Słonce w aspektach z Marsem +Mars w koniunkcji z Saturnem jest takim  Grammar Nazi. Chociaż ma 8 lat :D Ja w nim Panny widzę mnóstwo, chociaż ma jej mało w porównaniu do mnie. On się krytykuje na maksa.... takie małe dziecko- przybija mnie to. Ale fakt Syn też programuje :)

A wymyślanie "lepszych" słów czyli takich, które lepiej oddają to co się chce wyrazić, to bardzo moje. Szczególnie piękny jest język polski w tym temacie. W angielskim wystarczy dodać na końcu ish :D, albo za płytko go jeszcze znam. 
Wojciech Jóźwiak   2023-04-25 09:21:14   182.16450  
Kiedy planety wschodzą/zachodzą?
W ostatnich dniach wróciłem do zupełnych podstaw, nawet nie astrologii (astrologii: tak, ale pośrednio) tylko geometrii nieba. Chcę uchwycić (rozpracować) czasy wschodzenia i zachodzenia planet. Czyli przypominam sobie te zależności i wzory, które grają przy określaniu domów. Ogromnie dawno tym się nie zajmowałem. Ta sprawa jest kontynuacją dwóch tematów, o których pisałem w artykułach:
1) Co dzieje się z horoskopami w strefie polarnej? (1) Biegun północny (Więcej dla ciekawych) 2022-06-17 -- czyli rok temu, oraz:
Udało mi się sprawę uchwycić w jednym równaniu, którego trzy postaci są tu na kartce:
"a" to jest wysokość (planety, gwiazdy itp.) nad horyzontem, "fi" to szerokość geograficzna. "delta" do deklinacja czyli wysokość nad równikiem, "h" to tzw. kąt godzinowy, który jest równy zero, kiedy planeta przechodzi przez MC.
Trzecia linijka to wzór, jak wyliczyć ten kąt godzinowy dla zerowej wysokości czyli dla momentu wzejścia lub zajścia planety -- nad lub za horyzont.
Dla najprostszego przypadku, kiedy szerokość geo = zero, czyli jesteś na równiku, i planeta ma deklinację zero, czyli leży na równiku niebieskim, dostajemy z tego wzoru h = +/- 90 stopni, czyli tak, jak to jest faktycznie.
Kąt godzinowy służy do wyznaczania domów, a nam jest potrzebny do lokalizowania planet w polach przyosiowych i międzyosiowych.
Oraz do zrozumienia, co robią planety przy biegunie, przy równiku i na południowej półkuli.
Kąty godzinowe będą wyświetlane dla każdej planety w tabeli "współrzędne równikowe".
Docelowo spróbuję też nad-rysowywać w kosmogramie linie podziału na pola. (Na wzór tradycyjnych domów.)
  • Wojciech Jóźwiak #15865 : Trzeci wzór jest ciekawy przez to, że funkcja cosinus nie może być większa niż 1 (ani mniejsza niż -1) -- podczas gdy tangensy spokojnie mogą rosnąć do + lub - nieskończoności.
    Trzecie równanie normalnie ma dwa rozwiązania: dla wschodu i dla zachodu. Ale kiedy tan(fi)*tan(delta)=1, cosinus dochodzi do swojego szczytu i jest tylko jedno rozwiązanie. Fizycznie polega ono na tym, ze planeta lub gwiazda ledwo muska horyzontu, ale nie wschodzi ani nie zachodzi.
    Zamiast delta (wysokości nad równikiem) wprowadźmy P czyli kąt od bieguna. Jest on równy:
    P = 90°-delta = pi/2 - delta
    To pociąga nast. równość:
    tan(delta) = 1/tan(P)
    Podstawiamy i widzimy, że tamten przypadek graniczny "muskający" mamy gdy:
    1 = tan(fi)/tan(P) ... albo gdy po prostu:
    P = fi
    czyli gdy planeta jest odległa od bieguna o tyle, ile wynosi szerokość geograficzna, na której jest obserwowana. Słońca na północnej półkuli najmniejszy kąt biegunowy ma równy 90 - 23 = 67 stopni i faktycznie na tej szerokości -- na kole podbiegunowym -- podczas letniego przesilenie muska horyzont, ale nie zachodzi.
Wojciech Jóźwiak   2023-04-25 11:35:17   182.16451  
Czas urojony?
Kiedy tamto równanie na wschodzenie/zachodzenie planet (lub gwiazd) nie ma rozwiązań, czyli coś nie wschodzi lub nie zachodzi wcale, to jednak rozwiązanie można otrzymać, ale wtedy kąt godzinowy -- czyli, właściwie, czas (mierzony obrotem Ziemi) -- jest urojony, tzn. jest pewną liczbą b*i, gdzie "i" to jednostka urojona (imaginery).
Bardzo to jest intrygujące.
Wojciech Jóźwiak   2023-05-01 22:55:38   182.16490  
Faza dobowa planet -- zobacz w swoim kosmogramie
W artykule "Jak daleki jest zasięg osi i pól międzyosiowych?" (w marcu b.r.) napisałem, że trzeba znaleźć lepszą miarę kątową położenia planet względem osi -- taką, żeby planeta w MC miała tę miarę równą zero, na descendencie 90 stopni, w IC 180 st., i na ascendencie 270°. Lub inaczej, ale żeby osie w tej mierze były równo odległe o kąt 90°. Czyli prostopadłe, niezależnie od przeszkadzających czynników.
Tę miarę wprowadziłem. (Niniejszym.) Nazwałem ją "faza dobowa". Jest wyświetlana w tabelce obok innych współrzędnych, pod kosmogramem tym zwykłym (nie na kanwasie), tylko trzeba kliknąć przycisk "Pokaż współrzędne planet".
Tabelka ma tytuł "Dobowe", tzn. "współrzędne dobowe". Są tam trzy rubryki: "Kąt wschodu", "Kąt godzinowy", "Faza dobowa". Właściwie tylko ta trzecia liczba jest ważna -- dwa pierwsze kąty były mi potrzebne do testów i (chyba) je po prostu wyrzucę.
Jaki sens "fizyczny" ma faza dobowa? Dla planety w MC, fd=0°. Im dalej w kierunku descendentu, tym faza dobowa większa. Dla planety na descendencie, fd=90°. Itd.
Ładnie to widać np. w horoskopie Małgośka, gdzie jest Saturn w MC, a jego fd=358°06’ -- czyli prawie równo 360°=0°.
Albo w horo.  Lola, gdzie Mars w MC i jego fd=7°24’
Albo w horo. KatarzynaW, gdzie Słońce zbliża się do desc. i jego fd=86°12’. Podobnie robi Wenus i jej fd=87°27’ -- prawda, że mało brakuje do 90°?
Co będzie dalej?
W następnym etapie powinno się zwizualizować tę tabelkę, czyli narysować kosmogram w fazie dobowej!
Trochę z tym będzie pracy, jak to z programami do rysowania. Fachowiec byłby mi pomocny, if I were a rich man.
Aha, ważne: kosmogram wyświetl lub odnów przez kombinację klawiszy Control-F5. Bo wymaga odnowienia pliku JavaScriptu.
  • Wojciech Jóźwiak #16061 : Ładnie działa liczenie & wyświetlanie fazy dobowej przy równiku, również na płd. półkuli, zobacz: Wyprawa Kon-Tiki, Thor Heyerdahl.
    Ale pada (siada) całkiem za kołem polarnym; dla kosmogramu Car Bomba pada tak radykalnie, że przycisk "Pokaż współrzędne planet" w ogóle nie reaguje.
  • Wojciech Jóźwiak #16065 : Zatonięcie okrętu Kursk, 70 st. szerokości, za kołem polarnym -- też procedura licząca fazę dobową się łamie, tabele nie wyświetlają się: Zatonięcie okrętu podwodnego Kursk
  • Wojciech Jóźwiak #16066 : Przy okazji słucham Jeana Sibeliusa, kt. urodzony daleko na północy, ale przed kołem polarnym, więc procedury działają, w mojej ulubionej Hämeenlinnie, ulubionej, bo spędziłem tam kilka miesięcy w b. dawnych czasach. Jego wszystkie symfonie, prawie 4 h: https://youtu.be/5yl_xyc4MT4. Urana ma w MC, czy to słychać? Chyba Antonín Dvořák bardziej odeń uraniczny (na ucho), chociaż Uran tamtego mało widoczny.
Wojciech Jóźwiak   2023-05-02 22:06:08   182.16493  
Ulepszenie wyboru aspektów w kanwasie
W kontrolkach (ustawieniach) kanwasu zmieniłem sposób wybierania (określania) aspektów, które są potem rysowane.
W części "Format kosmogramów":
1) Zmniejszyłem liczbę zestawów aspektów do pięciu następujących:
Domyślne: 1 2 3 4 5 6 7 8 12
Rozszerzone: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12
Zodiakalne: 1 2 3 4 6 12
Kwadraturowe: 1 2 4 8
Brak
2) W wierszu niżej dodałem ciąg czekboksów (zakreślanek) do każdego aspektu:
---I to, czego nie ustali się hurtem przez zestaw, można dopasować sobie z pojedynczymi aspektami.
Działa.
Ale UWAGA: uruchamiamy te innowacje przez control-F5. Bo konieczna jest głęboka odnowa plików pobieranych przez przeglądarkę z serwera.
(Jeszcze powinienem zrobić opcje definiowanie dowolnego aspektu, ale z tym już gorzej/mniej prosto. I jest naprawdę mała potrzeba, by to robić. Bo można wpisać dowolną harmonikę i wynik będzie (prawie) ten sam.)
Wojciech Jóźwiak   2023-05-07 12:27:48   182.16517  
Zmieniłem "aside" czyli okienko z podręczną listą aktualności
Jeśli się "rozłazi" (to okienko w prawym górnym rogu) lub go nie widać, to trzeba odświeżyć stronę przez Control-F5.
(Bo to znaczy, że dane okno przeglądarki ma nieaktualne pliki formatujące.)
Wojciech Jóźwiak   2023-05-08 20:12:15   182.16524  
Dłuższa i poprawiona lista dyskusji
Na stronie wejściowej/tytułowej ulepszyłem listę "Bieżące dyskusje". Ma teraz maksymalnie 20 pozycji (było 16) i jest uporządkowana wg czasów notek wraz z ich subnotkami. Czyli na górze jako pierwsza jest notka, która sama jest najnowsza lub zawiera najnowszą subnotkę.
Dodałem listę "Komentarze do artykułów", gdzie jest lista najnowszych notek-komentarzy pod artykułami, uporządkowana tak samo.
(Przy okazji nauczyłem się pewnej sztuczki w języku baz danych SQL, jeśli Cię to interesuje, chętnie opowiem w 1:1.)
Lola   2023-05-08 22:06:09   182.16526  
bieżące...
@Wojtku, proszę co robie źle?

• Wojciech Jóźwiak #16325 : Otwórz Lolu stronę przez Ctrl-F5. Konieczne jest ponowne ściągnięcie (z serwera) plików formatujących.
  • Lola #16330 : @Wojtku, "odświeżałam" już stronę milion razy, dodatkowo logowałam się ponownie, nadal nic. Ciągle widzę jak na powyższym obrazku.

Na:  PC: Ctrl + F5
    Na: Apple MAC: CMD + R
  • Wojciech Jóźwiak #16331 : Lolu, to ja nie wiem. Musiałbym mieć w ręku twój komputer.
    Jeszcze pyt.: Czy tak jest na stronie tytułowej czy na każdej?
    Jeszcze mogą być jakieś sztuczki związane z tym, że Twoje miejsce w sieci używa jakichś pośredniczących serwerów czyli jakiegoś "proxy". Ale to jest poza moim dostępem i kompetencją.
  • Fabrycy #16332 : @Lola - problem leży prawdopodobnie (niestety) w Twoich maszynach - być może jest to kwestia jakiegoś ultragłębokiego resetu - trudno powiedzieć bez dostępu do konkretnego kompa.
  • Fabrycy #16333 : Androidy dostosowują się z czasem (same) - niektóre szybciej, niektóre wolniej. Taka moja obserwacja z użytkowania trzech maszyn - może mało reprezentatywna, ale zawsze coś.
Wojciech Jóźwiak   2023-05-08 22:21:12   182.16527  
Uwaga! Naprawianie rozłażącego się podglądu aktualności
Jeśli widzisz coś takiego jak na zrzucie wklejonym przez Lolę powyżej, to koniecznie wtedy:
* Otwórz stronę przez Ctrl-F5. Gdyż: konieczne jest ponowne ściągnięcie (z serwera) plików formatujących.
W niedzielę 7 maja ulepszyłem okienko podglądu aktualności -- widoczne w prawym górnym roku, teraz pt. "Bieżące..."
Przy okazji zmieniłem sposób formatowania tego okienka -- na porządniejszy, bardziej systematyczny. Ale to wymaga odnowienia plików formatujących, gdyż przeglądarki same tego przeważnie nie robią.  Odnawia się klawiszami CTRL + F3.
Przeglądarki w telefonach jakoś sobie z tym radzą same. W moim przynajmniej, tak.
  • u#1609 #16328 : Mój telefon " Bieżące..." pokazuje na samym dole strony.
  • Teta #16329 : Mój tak samo, w komputerze się zmieniło, na tel zostało na dole. 
  • Wojciech Jóźwiak #16340 : U mnie w telefonie  widać  poprawnie w prawym górnym. Android/Samsung. Rozważam jeszcze opcję głębokiego zwijania do ikony.
  • Fabrycy #16341 : W różnych wersjach Androida (10, 11, 12, 13) i w konkretnych maszynach może się to trochę różnić w czasie, ale system zdaje się koniec końców adaptować. Dobrze jest pobrać ewentualne aktualizacje i ogólnie zresetować system (wyłączyć kompletnie i włączyć ponownie maszynę).
  • Toltek #16396 : U mnie zadziałało Chrome, Firefox, or Edge for Windows:  Ctrl+Shift+R).Teraz jest ok.
  • KatarzynaW #16397 : Na koompie tam, na Iphone'ie nie.
Wojciech Jóźwiak   2023-05-17 11:49:27   182.16564  
Unsubscribe z maila
Dodałem procedurę "zdalnego" wyłączania mailingu, tzn. przez kliknięcie linku "Unsubscribe" w stopce maila.
Od razu (będzie) lepiej.
Trawka   2023-05-29 12:21:32   182.16610  
Pytanie do wykresu urodzeniowego
Dzień dobry, dlaczego na moim wykresie urodzeniowym na stronie Astroakademii nie widać linii z zaznaczoną kwadraturą marsa i urana do księżyca ? Na innych stronach widać ten aspekt.
  • Wojciech Jóźwiak #16787 : Trawko, proste: bo Mars i Uran są poza zakresem (orbem) kwadratury. Kąt Mars-Jowisz = 98°31’ czyli odchylenie od kwadratury = 8°31’. Orb dla kwadratury przyjęto = 5°. Według tabeli która jest w artykule "9. Aspekty" na końcu.
    W kosmogramach rysowanych na kanwasie (tutaj jest Twój: Trawka: kosmogram Canvas) możesz zmieniać podstawowy orb (dla koniunkcji). Spróbuj się tym pobawić.
  • Trawka #16791 : Dziękuję. Zawsze myślałam, że mam kwadratury Marsa i Urana z Księżycem. A to dlatego, że na stronie Astroseek na wykresie urodzeniowym mam zaznaczoną kwadraturę, pomimo, że odchylenie jest ponad 7 stopni. Kwadratura ta jest określona przez Astroseek jako aplikacyjna. Nie wiem czy dobrze interpretuję to pojęcie. Czy to oznacza, że ta kwadratura nastąpi u mnie dopiero w przyszłości ?
  • Wojciech Jóźwiak #16792 : To raczej dobrze, nie mieć kwadratury, niż ją mieć. Aplikacyjna: znaczy, że stała się ścisła po Twoim urodzeniu, tzn. w kilka godzin po.
  • Fabrycy #16794 : Rzeczywiście - takiej akurat kwadratury (trynastria Mars/Uran-Księżyc) lepiej chyba nie mieć zbyt ścisłej. 
Wojciech Jóźwiak   2023-07-13 22:03:16   182.16805  
Przyklejanie treści do subnotki
Zmodyfikowałem zapamiętywanie (edycję) subnotek.
Teraz jest tak:
Jeśli piszesz subnotkę, a pod tą samą notką wisi już (inna, zapisana) twoja subnotka, to ta nowo-pisana subnotka zostanie doklejona do tej wiszącej powyżej.
Intencja tej zmiany jest taka, żeby uniknąć łańcuszków. Które robią się wtedy, kiedy jest ciąg subnotek tego samego autora/autorki, jedna pod drugą.Teraz już tak nie będzie. Treść nowych edycji będzie doklejana do subnotki-matki.
  • Soyotik #17584 : Super!
  • Teta #17589 : No a jeśli ktoś będzie chciał skomentować kogoś kto odpowiedział na subnotke??Ja to zaraz przetestuje bo właśnie jednego razu mi się to nie podobało że chciałam odpisac Panu Wojtkowi i mi dokleiło komentarz przed komentarzem Pana Wojtka i trochę to nieczytelne się zrobiło bo ktoś jakby czytał z boku to widział całą notkę moją i potem odp Pana Wojtka 
Wojciech Jóźwiak   2023-07-13 22:35:41   182.16807  
Jeśli coś dzieje się nie tak z pisaniem na forum...
... alarmuj.
Zmiany w edytorze, które dzisiaj wprowadziłem, są dość radykalne. I możliwe, że kryją się w tym jakieś chochliki.
  • Wojciech Jóźwiak #17562 : Jednego chochlika znalazłem i właśnie próbuję go wygonić. :)
    Edit: Wygoniłem.
  • Teta #17564 : Ja zauważyłam, jak chciałam dopisać notatkę z podziękowaniem za odpowiedź, to mi dopisało do notki z pytaniem zamiast do nowej ale tego samego wątku 
  • Wojciech Jóźwiak #17565 : Teto, Pod którą notką to było (lub jest)?
  • Teta #17567 : O już działa, właśnie skomentowałam ponownie i już jest ok. To było do tej notatki o Neptunie 
  • Teta #17592 : Sprawdzam subnotki nadal 
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.