Z życia papieży .104
Wojciech Jóźwiak
2025-05-26 09:46:10 104.20563
Karen Carpenter więcej
Czytam o niej w Wiki: " Lubiła tańczyć, w wieku czterech lat zapisano ją na zajęcia stepowania i balet." — Zgodnie z kodem binastrii, powinno to pochodzić od binastrii Wenus-Mars. Ale tej binastrii w jej horoskopie nie widać. Była przede wszystkim uraniczką (Uran na asc.) i plutoniczką (konj. Księżyc Pluton): więc na jej przykładzie warto studiować oba te typy.
Z dawnych czasów oczywiście ją pamiętam, ale też przeoczyłem moment kiedy zniknęła.
Jej zdjęcia przedstawiają Amerykankę taką jak w dawnych czasach wyobrażałem sobie Amerykanki z mojego pokolenia. Gdyby żyła, miałaby 75 lat.
Jej zdjęcia przedstawiają Amerykankę taką jak w dawnych czasach wyobrażałem sobie Amerykanki z mojego pokolenia. Gdyby żyła, miałaby 75 lat.
- Wojciech Jóźwiak
#40684 :
Superhit "Jambalaya": https://youtu.be/-4o86juvMEE?si=_nHZfBWmwP8ttvZwPrzy okazji o tej piosence w Wikipedii: Jambalaya_(On_the_Bayou).
Nie wiedziałem (a już wiem), że dżambalaja to rizotto tyle, że wg przepisów z Louizjany. - Chaos #40692 : Szukałam marsowego pierwiastka, na pierwszy rzut oka oceniłam, że Mars jest słaby, bo w Wadze. Ale w Wadze jest pod wpływem Wenus, a pomiędzy Marsem i Wenus jest trygon, choć niezbyt ścisły. Może dwa pierścienie kwintylowo-decylowe dodają swoją energią tego marsowego pierwiastka? Mimo, że nie angażują Marsa bezpośrednio (ale Wenus angażują).
Wojciech Jóźwiak
2025-06-03 11:43:32 104.20624
Helen Shapiro --- do rektyfikacji
Kto pamięta (jeszcze...) Helen Shapiro? Pre-beatlesowską gwiazd(k)ę popu?
Ja mam wciąż w uszach jej super-hit Walkin′ Back to Happiness (Wiki), YouTube, z 1961 roku. Helen nagrywając tamten singiel miała 14 lub 15 lat. Na wideo jest parę lat starsza.
HS żyje i ma niecałe 79 lat. Chociaż po latach 1960-tych działała w muzyce, to jednak z małą popularnością.
Ja mam wciąż w uszach jej super-hit Walkin′ Back to Happiness (Wiki), YouTube, z 1961 roku. Helen nagrywając tamten singiel miała 14 lub 15 lat. Na wideo jest parę lat starsza.
HS żyje i ma niecałe 79 lat. Chociaż po latach 1960-tych działała w muzyce, to jednak z małą popularnością.
Co uderza na tamtym wideo-nagraniu? – Wciąż "aktualny", "ponadczasowy" głos i sposób śpiewania. Shapiro głosem i wyglądem-eksteriorem jest podobna do Amy Winehouse, która pokoleniowo patrząc, mogłaby być jej późną córką, jeśli nie wnuczką :)
Na nagraniu z jej nowoczesnym i śmiało-oryginalnym głosem kontrastuje i razi, zgrzyta obciachowe przebranie i fryzura piosenkarki. Widać że w 1961 roku zupełnie nie wiedziano, jak pokazać młodą kobietę występującą z przekazem "idę po swoje". Całkiem żałosne jest, jak dyga na zakończenie.
Godzina urodzenia Shapiro nie jest znana Astro-Theme, a Astro Data Bank w ogóle jej nie ma. Dlatego zastosuję szybką rektyfikację z Saturnem w MC na nagranie "Walking Back".
Co jeszcze: podobno polska Wikipedia jest wrogo przejęta przez prawicowców. Dodam: zwolenników wiecznie obowiązujących Ustaw norymberskich. Polscy wikipedyści bezbłędnie wywęszą każdego, najdrobniejszego Żyda i wpiszą mu/jej: "Narodowość żydowska". Inne wikipedie tej moczarowskiej/goebelsowskiej rubryki "narodowość" raczej nie mają.
- Wojciech Jóźwiak
#40945 : I mamy kosmogram z szybkiej rektyfikacji: Helen Shapiro*.
Wydaje się wiarygodny, bo koniunkcja Księżyc-Wenus (nadkobiecość) na osi, na descendencie. Też widoczna przebojowość-doprzodowość jako koniunkcja Mars-Jowisz na pocz. Skorpiona. - KrzyżPołudnia #40985 : Jak czytam coś na wikipedii to głównie na anglojęzycznej i tam jest podawane pochodzenie danej osoby, zwlaszcza jesli mowa o Amerykanach albo osobach działajacych w Ameryce. W przypadku Shapiro również, choć na ang jest napisane, że jest wnuczką Russian-Jewish immigrants, a na polskiej jest napisane, że jest wnuczką polskich imigrantów żydowskich. Myślę, że u żydów szczególnie jest to podkreślane, bo mają zwykle dwie narodowości: żydowską i kraju, w ktorym mieszkaja. Niektorzy sie czuja bardziej jednym niz drugim, chyba malo ktorzy mowia jak Korczak, ze sie czuja jednym i drugim tak samo.
- Wojciech Jóźwiak
#40987 :
KrzyżPołudnia: Dziadkowie Helen Shapiro jak łatwo policzyć, to pokolenie urodzone ok. 1880. Do UK przybyli z ówczesnej Rosji, więc dla ang. Wiki, są Russian, ale jeśli oryginalnie mieszkali np. w Warszawie, to dla pol. Wikipedii są "polscy".W ogóle w Wikipediach jest z tym zamęt. O (zbyt) wielu imigrantach pisze się, że mieli przodków "Lithuanian Jews", co jest prawdopodobnie błędną interpretacją terminu "Litwak, Litwacy", jak nazywano Żydów z dawnego W. Księstwa Litewskiego, a w Kongresówce nazywano Żydów przesiedlanych do tejże z Rosji głębszej. Litwacy mówili głównie po rosyjsku i nie integrowali się. Jest o nich w wikipediach pl i ang.
- Wojciech Jóźwiak
#40988 :
Inne Walking-back-to-Happiness:(Chat GPT znalazł.)
...Ale czuje się niedosyt. Ktoś mógłby to zaśpiewać nowocześniej i dynamicznej. - Wrona #40990 : a 95 % Polaków wywodzi się z chłopów pańszczyźnianych, czytaj niewolników szlachty, panów i plebanów darmozjadów.....
- Wrona #40991 : np. chłopi nie poparli powstania styczniowego o niepodległość bo uważali je za powstanie szlachty której nie ufali i nie widzieli w nim swojej walki o lepsze życie....
- Wrona #40992 : a my się rozczulamy dziś ,że ktoś ma szlacheckie pochodzenie i herb.....
- Wrona #40993 : mnie nie imponują zamkowe okna i drzwi i zamkowy ogrodnik ...sorry...
- Wojciech Jóźwiak
#40994 : @Wrono. Kiedy byłem starszym dzieckiem, ok. 12 lat, urzekł mnie Stanisław Lem i ogólnie Science Fiction. Dlaczego? Wtedy nie umiałem tego nazwać, ale to dobrze czułem. Bo ten gatunek literatury całkowicie pomijał i odrzucał właśnie to biadolenie nad historią, nad historycznymi krzywdami, obciążeniami, i nad własną rzekomą niemocą wynikających z tych nieusuwalnych krzywd. Odrzucał do tego stopnia, że go nie zauważał. (Nie od razu: Lem stopniowo, w kolejnych powieściach, dopiero się tego uczył!) Lem i SF jako taka zastosowali brawurową ucieczkę w przyszłość, lub raczej awans w przyszłość. Do tej pory jestem mu/im za to wdzięczny i uważam, że tę postawę należy podtrzymywać i kultywować.
Dodajmy, że Lem nie był ani chłopem, ani szlachcicem: był Żydem i ocaleńcem z holokaustu. Miał wystarczająco "mocne papiery", żeby na resztę życia zatopić się w żalach. A on zrobił coś przeciwnego. - Wrona #41001 : to nie jest moje biadolenie Wojtku tylko fakt historyczny..i gdyby nie różnorakie bunty, rewolty i niezadowolenie klasy ubogiej, nie mielibyśmy dzisiaj klasy średniej bo byłaby tylko biedota i bogacze, szkoda że Żydzi się wtedy nie buntowali i szli pokornie do gazu.... najlepiej nic nie robić tylko "odlecieć na Marsa"....
Wojciech Jóźwiak
2025-06-06 00:36:16 104.20638
Jacek Bartosiak z kulami i nogą w aparacie
Zobacz YT: Co czeka Polskę w świecie AI? | Bartosiak, Wyżga, Kawecki, Szczegielniak, Tarkowski. Pierwszy zabrał głos Jacek Bartosiak, który na scenę wszedł z kulami i widać, że ma lewa noge w aparacie. Co się stało?
Zauważamy, że u JB Saturn chodzi po uro. descendencie. Za to Jowisz przez uro. MC.
Zauważamy, że u JB Saturn chodzi po uro. descendencie. Za to Jowisz przez uro. MC.
- Wojciech Jóźwiak #41150 : Przedwczoraj obserwowałem/słuchałem Jacka Bartosiaka w tej jaskini pisiolstwa, którą jest Klub Ronina założony przez Ziemkiewicza, mówił dobrze!; ale miał (jakby) bliznę przez wierzch głowy. Co się dzieje z JB? Patrz tu: Międzymorze wewnętrzne i zewnętrzne.
Lola
2025-06-13 18:42:40 104.20681
Dark Enlightenment / Cathedral
Ideologia ciemnego oświecenia, bardzo wpisuje w Plutona w Wodniku i inne aktualne world transits
Choć sama określa się mianem "ciemnego oświecenia", ta ideologia jest w istocie bardzo nowoczesna. Opozycją do "Ciemnego świecenia" jest tak zwana "Katedra". To jest zdefiniowana polityka przez wybitnych ludzi informatyki Doliny Krzemowej, czyli nie przez ciemny lud tylko przez luminarzy. Głównym ideologiem „ciemnego oświecenia” jest Curtis Yarvin, ale w tle tej koncepcji stoi potężny miliarder, współzałożyciel PayPala – Peter Thiel. Co istotne, do bezpośrednich kontaktów z tym środowiskiem przyznaje się również wiceprezydent USA J.D. Vance – mówi prof. Wojciech Myślecki.
Artykuł w Polityce tu: Ciemne Oświecenie nadciąga?
Wikipedia: Neoreakcjonizm
Wojciech Jóźwiak
2025-07-12 06:37:17 104.20807
Lilirilir & Révol
Dzisiaj urodziny ma lilirilir, ale ponieważ rzadko gości, to przypomnę tylko, że ta tajemnicza osoba znana jest w AA z tego, że w swoim jedynym jak dotąd wpisie z 2025-03-23 pt. "Révol, Elisabeth" podała link do danych uro. Elisabeth Révol, które następnie dodałem do naszej kolekcji: Elisabeth Révol, co wywołało ciekawą dyskusję.
Chaos
2025-07-12 19:01:15 104.20808
Iga Świątek wygrywa Wimbledon
Dominując nad rywalką 6:0, 6:0.
_37343.png)
_37343.png)
- Wrona #41803 : coś niesamowitego dla tej młodej dziewczyny.....
- Fabrycy #41804 : TWenus na Słońcu/Asc, TKsiężyc w rejonie MC. Absolutna dominacja. ("zmiażdżyła rywalkę")
- Wrona #41805 : dzisiaj właśnie jadłam przed meczem makaron z truskawkami :)
- Fabrycy
#41806 : Inflicts

- KrzyżPołudnia #41807 : I Pluton w MC.
- Wrona #41808 : Pluton to odrodzenie ,,i tak się stało....
- Fabrycy #41809 : :)
- Wrona #41810 : Wimbledon to najstarszy turniej tenisowy i mogła go wygrać tylko tenisistka z Saturnem na Ascendencie.... :)
- Wrona #41811 : Iga to jest "stara dusza"...
- Wojciech Jóźwiak #41813 : #Iga Świątek: potwierdzam, to jest ciekawy horoskopowo przypadek :)
Wrona
2025-07-18 14:57:02 104.20836
Felix Baumgartner
Wczoraj zginął na parolotni. Słynął z ekstremalnych sportów . Najgłośniejszego skoku dokonał 14 października 2012 roku, skokiem ze stratosfery.
godz. ur. nieznana.

wczoraj Mars w kwadraturze do ur. Marsa.
Wojciech Jóźwiak
2025-07-26 19:54:29 104.20861
Łukasz Łuczaj opowiada o swoim Ogrodzie
- Fabrycy #42109 : Druid Łukasz Łuczaj :)
- Neko #42110 : Lubię słuchać Profesora Łuczaja :)
- Wojciech Jóźwiak #42116 : Druid straszny. :)
- Elisza #42118 : Druid:) Oglądam hurtem; wybitna Osobowość; coś pięknego! Btw. świetna koszulka;)
- Wrona #42122 : świetna, oryginalna skrzynka pocztowa...a Jonathan Ramsey jak dobrze pamiętam Wojtku również przeprowadzał wywiad z Córką- pszczelarką...:)
Wojciech Jóźwiak
2025-08-05 22:50:10 104.20893
Nawrocki wg Gibaszewskiego 16:15
Piotr Gibaszewski zamieścił na FB kosmogram uro. Nawrockiego, jak pisze tam: "Prawdopodobna godzina urodzenia Nawrockiego – 16.45 – jest wynikiem kompilacji rożnych informacji, analiz i źródeł."
Oto:

Oto:

- Wojciech Jóźwiak
#42215 : Piotr Gibaszewski zamieścił na FB ciąg dalszy, czyli kosmogram zaprzysiężenia "Nawro" wraz z komentarzem. Moment jakby zamówiony u dobrego astrologa: Jowisz i Wenus górują.
Polecam komentarze pod wpisem, wykazujące brak rozumienia pozycji planet. Widać, kto nie przeszedł przez AA (dorzucę skromnie).
Link: Prezydent (nie)wszystkich Polaków, cz.2. - Wojciech Jóźwiak
#42216 : Plus horo.:

- Wrona #42219 : moim zdaniem wymarzony horoskop dla prezydenta... Mars na Asc w Wadze idący na ugodę , Jowisz z Wenus na Mc , Saturn z domieszką Neptuna na Dsc trzymający dystans ale taki miękki , dobroduszny i Księżyc w Ic w Koziorożcu identyfikujący się z "dołami" plebstwem, zabitą mieściną ....
Wojciech Jóźwiak
2025-08-06 14:37:25 104.20896
Zaprzysiężenie Nawrockiego wg naszego formatu kosmogramów
Najbardziej znaczący jest tranzyt Urana przez uro. MC -- jeśli faktycznie PG dobrze odgadł MC. Aktywny jest uro. Neptun od bieżącego Marsa, i uro. Mars od bieżącej koniunkcji Neptun-Saturn. W jakimś stopniu "macza palce" tutaj binastria Mars-Neptun, kompleks Napoleona.

Chaos
2025-08-06 19:47:27 104.20897
Marta Nawrocka
Kosmogram. Godzina nieznana. Podczas wyborów Wikipedia jeszcze nie podawała daty urodzenia, dziś zerknęłam, że została dodana. Ustawiłam hipotetycznie na godzinę 8, bo p. Marta wygląda mi na ascendentalną Byczycę, a w tym ustawieniu ma descendent na Księżycu męża - ale to tylko moja propozycja. Podobnie jak mąż Ryba, różnica kilku dni. Na pewno tego dnia Księżyc był w Wodniku (ciekawe, mógł być blisko Księżyca Tuska i świateł inauguracji PO, w zasięgu punktu wodnego w Wodniku?) Kosmogram kontrolny, ciekawiło mnie, czy będą wskaźniki "do ludzi" i na aktywność.
Wojciech Jóźwiak
2025-08-07 08:56:01 104.20898
Synastria Kaczyński Nawrocki
Czyli Nawro jako niby-syn Kacza:

Widać (1) Nieprzytomne zakochanie, tzn. Nawro występuje tu jako przedmiot nieprzytomnego zakochania od Kaczyńskiego: bo Słońce Nawrockiego aspektowane przez Wenus (trygonem) i Neptuna (kwinkunksem) Kaczyńskiego. Słońce Nawro budzi-aktywuje natalną kwadraturę Wenus-Neptun Kaczyńskiego. Urodzeniowy Wenus-Neptun może być czytany jako "życie fantazjami erotycznymi".
(2) Przedłużenie i amplifikacja intelektualnych mocy Kaczyńskiego: bo uro. koniunkcja (u Nawro) Urana i Jowisza jest naprzeciwko (w opozycji) do uro. Merkurego Kaczy. To jest tak, jakby Kaczy osadził swoją przewrotną inteligencję w osobie Nawrockiego i wypuścił ją w świat z nakazem: rób w praktyce, na jowiszową wielką skalę i z uranicznym zaskoczeniem to, co ja wymyślałem. Nawrocki jako agent Kaczy.
(3) Księżyc Nawro na descendencie Kaczy.: Nawrocki jest więc awatarem descendentu Kaczyńskiego, czyli jego stosunku do innych. Księżyc Nawro jest też sprzężony (kwinkunksem) z Merkurym Kaczy. – Patrz punkt #2.
(4) Pluton Nawro w 2-kwintylu do Marsa Kaczy. Więc Nawrocki jawi się nie tylko jako pupil i głos Kaczyńskiego, ale i jako jego "miecz" lub raczej "młot".
Będzie wesoło. Obserwujemy i uczymy się astrologii. Profesor Dudek obawia się zamachu stanu: LINK niestety za paywallem.
Będzie wesoło. Obserwujemy i uczymy się astrologii. Profesor Dudek obawia się zamachu stanu: LINK niestety za paywallem.
- Wojciech Jóźwiak #42235 : I nie zapominajmy, że Nawrocki jest Ryba Faustyczna, czyli ma Słonce w zasięgu 12^ Ryb, punkt ziemny pięciokrotny. Jak Gorbaczow lub Kuroń.
- KrzyżPołudnia #42236 : Nie wyglada to zachęcająco...
- Chaos #42237 : O, a teraz widzę, że osie, które wczoraj ad hoc przyjęłam dla Marty Nawrockiej, nieoczekiwanie okazały się powtórzeniem osi Kaczyńskiego.
- Chaos #42238 : Nie czuję żadnego powinowactwa z postawą Karola Nawrockiego, mimo że mamy synastrię świateł Słońce+Księżyc i MC+Słońce. Za grosz jakiejś nici pozytywnej.
- Jutrzenka #42239 : Myślałam, że to Melania Trump jak zobaczyłam w tej niebieskiej sukience. a on czerwony krawat jak Trump. Małżeństwo N obydwoje ryby. Ciekawe!
- Toltek #42273 : Ryszard Borowiecki twierdzi że Karol Nawrocki urodził się o godzinie 8.39 rano co daje ascedent w Byku.
- Wojciech Jóźwiak
#42276 :
Czyli miałby taki natal, Nawrocki gdyby urodzony 8:39:

KrzyżPołudnia
2025-08-30 21:33:19 104.20987
Katastrofa F-16 w Radomiu
Jak napisałam w tym wątku, 29.08.2025 około 19:25 w Radomiu rozbił się F-16 pilotowany przez majora Macieja Krakowiana. Nieznana godzina urodzenia:
Kosmogram wydarzenia:

Tranzyty (wydarzenie wewnątrz):

KrzyżPołudnia
2025-09-04 08:09:58 104.20996
80-lecie wybuchu 2WŚ: spotkanie w Pekinie
Relacja BBC. Putin i Xi podsłuchani jak rozmawiają o przedłużaniu ludzkiego życia. Zapewne swojego. Poza tym monstrualna parada wojskowa i reprezentacja krajów liczących 3 miliardy ludzi. Nikt z tzw. zachodniego świata nie był zaproszony.
- Wrona #42605 : ale węgierski minister był obecny....
- KrzyżPołudnia #42606 : Węgierskim rządzącym od dawna bliżej do wschodu niż zachodu.
- Wrona #42608 : wiem, co nie zmienia faktu że jest to państwo natowskie i w unii europejskiej....
Chaos
2025-09-08 00:05:15 104.21002
US Open 2025
Pełnia zaćmieniowa szczęśliwa dla dwojga Byków z 5 maja :-) Wczoraj singiel kobiet, dziś mężczyzn - triumfatorzy o tym samym dniu urodzenia.
- Neko #42650 : Wow! Trygon Słońca do Slońca przyniósł zwycięstwo :)
Notki forum (15) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Karen Carpenter więcej 2025-05-26 09:46:10
- Wojciech Jóźwiak Helen Shapiro --- do rektyfikacji 2025-06-03 11:43:32
- Wojciech Jóźwiak Jacek Bartosiak z kulami i nogą w aparacie 2025-06-06 00:36:16
- Lola Dark Enlightenment / Cathedral 2025-06-13 18:42:40
- Wojciech Jóźwiak Lilirilir & Révol 2025-07-12 06:37:17
- Chaos Iga Świątek wygrywa Wimbledon 2025-07-12 19:01:15
- Wrona Felix Baumgartner 2025-07-18 14:57:02
- Wojciech Jóźwiak Łukasz Łuczaj opowiada o swoim Ogrodzie 2025-07-26 19:54:29
- Wojciech Jóźwiak Nawrocki wg Gibaszewskiego 16:15 2025-08-05 22:50:10
- Wojciech Jóźwiak Zaprzysiężenie Nawrockiego wg naszego formatu kosmogramów 2025-08-06 14:37:25
- Chaos Marta Nawrocka 2025-08-06 19:47:27
- Wojciech Jóźwiak Synastria Kaczyński Nawrocki 2025-08-07 08:56:01
- KrzyżPołudnia Katastrofa F-16 w Radomiu 2025-08-30 21:33:19
- KrzyżPołudnia 80-lecie wybuchu 2WŚ: spotkanie w Pekinie 2025-09-04 08:09:58
- Chaos US Open 2025 2025-09-08 00:05:15
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.