prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

2018-03-13. Wojciech Jóźwiak. Cykl: Co się dzieje, na niebie, Ziemi?
Liczba czytań od 2024 r.: 230

Dramat na Nanga Parbat

☚ Xi Jinping bierze władzę bez czasowych ograniczeń | Kwiecień 2018: próba przed 2020 ☛

Dramat na Nanga Parbat

W styczniu b.r. poszła na Nanga Parbat dwójka alpinistów: Francuzka Élisabeth Revol i Polak Tomasz Mackiewicz. Czy 25 stycznia zdobyli szczyt? Nie jest to pewne: jeśli byli na szczycie, to już po ciemku, stąd brak filmu. Wydarzenia następnych godzin przyćmiły spór o zimowe zdobycie tego ośmiotysięcznika. Revol i Mackiewicz nocowali w szczelinie lodowej na wysokości prawie 7,5 tys. metrów, w mrozie minus 50 stopni. Stan zdrowia Polaka załamuje się: ma objawy ciężkiej choroby wysokościowej. Elizabeth nie ma z nim kontaktu i postanawia zejść sama. Czy liczyła wtedy na czyjakolwiek pomoc?

26 stycznia zostaje podjęta decyzja: uczestnicy polskiej wyprawy na szczyt K2, znajdujący się w tym samych górach Karakorum, ale 200 km dalej, przyjdą z wyprawą ratunkową. Wytypowani zostają: Adam Bielecki, Jarosław Botor, Piotr Tomala i Denis Urubko. Pakistańczycy udostępniają śmigłowiec, polski rząd daje gwarancje finansowe. W tym czasie Tomek pozostał na 7200 metrach pod szczytem Nanga Parbat, a Elisabeth powoli schodzi, cierpiąc odmrożenia. Noc spędza na 6600 metrów.

27 stycznia o godz. 17:50 czasu pakistańskiego ląduje śmigłowiec z ratownikami. Urubko i Bielecki natychmiast ruszają w górę, pozostali zakładają obóz na lodowcu. W nocy, w ciemności i wichurze po ośmiogodzinnej wspinaczce na ponad kilometrową ścianę, Urubko i Bielecki znajdują Elisabeth i znoszą ją na dół. Druga taka – dalsza i trudniejsza wyprawa po Tomka, a zapewne jego zwłoki – zostaje odwołana. Tomasz Mackiewicz zostaje na zawsze pod szczytem Nanga Parbat.

Zdobycie tej góry i akcja ratunkowa miały miejsce podczas wybitnie dramatycznej sytuacji na niebie. Odnowiła się trwająca od 2013 roku kwadratura Urana do Plutona, a więc układ planet wzywający do przekraczania granic, do porywania się na rzeczy niemożliwe. „Wyostrzył” i dodatkowo uaktywnił tę kwadraturę – Merkury. Dokładnie gdy Elisabeth i Tomek wchodzili na szczyt Nanga Parbat, 24/25 stycznia Merkury mijał na niebie Plutona. Gdy przesuwał się dalej, zacieśniała się jego kwadratura z Uranem. Merkury utworzył z Uranem ścisłą kwadraturę, kiedy w niedzielę 28 stycznia ratownicy znosili Elisabeth do śmigłowca, wiedząc już, że po Tomka nie wrócą.

Dla Tomasza Mackiewicza ten czas był skrajnie niebezpieczny: urodził się w styczniu 1975, gdy Słonce było w 22° Koziorożca. Teraz Pluton przechodził po jego urodzeniowym Słońcu, a co więcej, kwadraturowy układ złożony z Plutona, Urana i Merkurego, „bił” dokładnie w jego Słońce. Każdy astrolog przy takiej sytuacji każe trzymać się ciepło i jak najmniej ryzykować. Dla niego tranzyt Plutona przez Słońce okazała się śmiertelny.

Denis Urubko (pochodzący spod Kaukazu Rosjanin) urodził się ze Słońcem w 6° Lwa i opozycją Jowisza do Słońca. Podczas akcji ratunkowej Słońce przechodziło przez jego Jowisza w Wodniku i przez opozycję do urodzeniowego Słońca – co tłumaczy jego „kozacką fantazję” i nadludzki upór, z jakim poszedł w nocy na ścianę Nanga Parbat. Już po tej akcji, wróciwszy na K2, Urubko próbował samowolnie, poza zespołem wejść na tamten iście kosmiczny szczyt, co mu się nie udało.

Adam Bielecki, młodszy o ok. 10 lat od kolegów, urodził się ze Słońcem w 21° Byka, czyli teraz Pluton tworzy do jego Słońca trygon, a więc aspekt, który dodaje sił, „napędu” i wzmaga ambicję. Jego szczęśliwy udział w akcji ratunkowej astrologa nie dziwi!

O Élisabeth Revol nie wiemy nic, prócz tego, że ma 38 lat. Nie znalazłem nie tylko godziny urodzenia, ale nawet dnia. Szkoda, bo chętnie bym zbadał horoskop tej niezwykłej mistrzyni ekstremalnych wspinaczek, lepszej w tym fachu od mężczyzn.

Wyprawę na K2 odwołano.

Wojciech Jóźwiak
2018-03-13

☚ Xi Jinping bierze władzę bez czasowych ograniczeń | Kwiecień 2018: próba przed 2020 ☛

Komentarze, dyskusja

Lilirilir   2025-03-23 19:59:59   221.20309  
Révol, Elisabeth
Name
Révol, Elisabeth Gender: F
born on 29 April 1979 at 03:25 (= 03:25 AM )
Place Crest, France, 44n44, 5e02
  • Wojciech Jóźwiak #39851 : @Lilirilir: Faktycznie, dodali jej dane uro. Kiedyś jej nie było w ADB. Już dodaję do naszej kolekcji.
  • Wojciech Jóźwiak #39852 : Elisabeth Révol: Elisabeth Révol

Podziwiamy opozycję Marsa do Plutona.
  • Elisza #39853 : Tak. Podziwiam. Opozycja- trwałe, uporczywe przeszkody; rzeczywiście niemożliwe jest pokonać skałę, ale siłą woli można próbować po niej się wspiąć...
    79 rocznik!  Bardzo poważnie wygląda, tym bardziej, że Asc w Wodniku (?)
  • Wojciech Jóźwiak #39854 : Mars opoz. Pluton: igranie ze śmiercią. Ale też sprawne poruszanie się w strefie przyśmiertnej (near-death), gdzie przeciętny człowiek przeżyłby najwyżej 5 minut.
  • Elisza #39855 : Ciekawy jest też Merkury w +-12 Barana, w towarzystwie Wenus i Marsa, w sekstylu z Księżycem szczęśliwie. Pasuje do nauczycielki sportu. (Ale to swoją drogą.)
  • KrzyżPołudnia #39856 : Z wyglądu bardzo przypomina mi znajomego, w którego rektyfikowanym natalu Asc jest właśnie w Wodniku. Poważnego wyglądu pewnie jej dodaje ciągła ekspozycja na skrajne warunki atmosferyczne. 
  • KrzyżPołudnia #39857 : Ciekawy jest też pierścień (bi)kwintyli Uran-Saturn-Merkury.
  • KrzyżPołudnia #39858 : @WJ "Mars opoz. Pluton: igranie ze śmiercią. Ale też sprawne poruszanie się w strefie przyśmiertnej (near-death), gdzie przeciętny człowiek przeżyłby najwyżej 5 minut." - jak tylko widzę Marsa i Plutona to od razu myślę o swoim natalu. U mnie jest kwintyl Pluton-Mars i opozycja Mars-Słońce (i luźny septyl Pluton-Słońce) i ten opis też dobrze do mnie pasuje, choć mimo uprawiania sportu ekstremalnego bardziej to dotyczy wszystkiego co porusza poczucie własnego ja
  • Wrona #39859 : Mars opozycja Pluton - umiejętność przestawiania się na tryb przeżycia ?
  • Wojciech Jóźwiak #39860 : @Krzyż Południa: przypomnij mi pliz który sport ekstremalny praktykujesz? (W ramach Twojej binastrii: dominujący Pluton bo na asc., dominujący Mars bo wskazany opozycją przez Sło. – kolinearny ze Słońcem –, i oba sprzężone kwintylem. :)
  • Wojciech Jóźwiak #39861 : Z wyglądu Révol jest Wodnik: zwróćmy uwagę na podobieństwo do kruka! W Wodniku ma ascendent, ale nie ma tam planet. Czyżby pusty ascendent jednak działał?
  • Elisza #39862 : Kruk wyraźny! Wysmagany zimnym wiatrem. Chociaż trochę też twarz E.R. kojarzy mi się z wyglądem asc Koziorożcow. Zimno - ciepła kobieta, twardzielka z ciepłym sercem:)
    Z moich skromnych obserwacji- pusty ascendent działa.
  • KrzyżPołudnia #39868 : @WJ ekstremalny wariant nurkowania
  • Elisza #39872 : @KrzyżuP., pasuje do Twojego horoskopu; super hobby:)
  • KrzyżPołudnia #39877 : @WJ uwaga z krukiem bardzo trafna! Brakuje mi takiego zestawienia w jednym miejscu jak rozpoznawać charakterystyczne cechy wyglądu dla danych znaków. Wiem, że temat jest złożony, ale ten kruk idealnie objął ten wygląd :)
  • KrzyżPołudnia #39878 : @Elisza tak, dostarcza często skrajnych i mocnych doznań :)
Notki forum (1) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.