Badanie naszych horoskopów .334
Jedynie prawda jest ciekawa
2025-03-04 20:13:52 334.20182
Fazy księżyca a astrologia
Pewna osoba, której ostatnio conieco opowiadałem o astrologii (i którą to zafascynowało) zadała mi ciekawe pytanie:
- czy astrologia bierze pod uwagę fazy Księżyca ?
Bez namysłu wypaliłem, że nie.
Po chwili namysłu powiedziałem, że tak, wyjaśniając, że relacje kątowe między światłami mają znaczenie, ale nie jest to element kluczowy, a taka np. kwadratura może być "ciekawsza" interpretacyjnie niż nów czy pełnia, choć (chyba) niespecjalnie rozróżnia się kwadratury zbieżne i rozbieżne, a w przeciwieństwie do nowiu i pełni nikt "na co dzień" połówki Księżyca nie zauważa...
Więc jak to jest?
Bo to, że patrzymy, czy ktoś ma koniunkcję lub opozycję świateł - ok. bierzemy pod uwagę, ale to jeden z dziesiątek, by nie rzec setek elementów analizy
-
Timothy
#39277 : Kiedyś wspominałem o tym... mam doświadczenie z 6 zabiegów medycznych w jednym roku, z których wszystkie działy się na pełni +/- 2 dni, a więc chwilę przed pełnią i chwilę po niej. A ponieważ punkt pełni jest kluczowy to można było się tu pobawić w skuteczność działania. No i mi powychodziło pewne rzeczy... Mogę opowiedzieć. A dodatkowo są książki o Księżycu, astrologii księżycowej, itp. Coś mam na półce, tylko że jak już ktoś wchodzi w całą astrologię to tak jakby zmieniał grę w warcaby na szachy.
- Jedynie prawda jest ciekawa #39280 : Ja czytałem to. I jest dobre. ale więcej mówi o progresjach, gdzie Księżyc jest w sumie najważniejszy.
- Wojciech Jóźwiak #39281 : Uprościłem link w powyższym. Właściwie to powinienem mieć automat-algorytm do tego, ale nie mam. (Link zawierał długi "sznur" elementów śledzących.)
Notki forum (1) na tej stronie:
- Jedynie prawda jest ciekawa Fazy księżyca a astrologia 2025-03-04 20:13:52
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.