prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Badanie naszych horoskopów .334

Simon12   2020-07-01 00:03:05   334.12054  
Odpowiedzi
Dane - 16.06.1996 2:40-2:50, dokładnie nie wiem na 54.192N 016.224E

Lew Księżycowy - właśnie astro samopoznania, ale jakoś przestałem idąc na skróty i szukając w google poszczególnych fraz, jednak wrócę do tego bo lepiej jest czytać jedno źródło. Co do Plutona to zaczynam rozumieć na czym polega. Jedna wielka obsesja, która tak naprawdę zaczęła mój prawdziwy rozwój. W obszarze medium coeli będzie jeszcze 4 lata. Wiem, że introwertyzm jest od Saturna, kwadratura do Jowisza + w domu od relacji chyba, do tego Pluton w desc odpowiadający za nienawiść do głupoty i poczucie wyższości oraz jego opozycja do Merkurego i Marsa i zmienność spowodowana silnym obsadzeniem bliźniąt. To jest tak nijakie, że aż jakieś. 
Odnośnie związków to Ziemi mam 33% wg aplikacji, ognia 13%. Jednakże jestem przeciwnikiem totalnego przeciwieństwa. W zasadzie to myślę, że każdej osobie będzie odpowiadać inny procent podobieństwa. Jeden weźmie całkowite, a drugi skończyłby w więznieniu po związku z taką osobą. Oczywiście nie rozpatrywałbym przeciwieństwa na zasadzie żywiołów w horoskopie. To cała gama osobowości, od życia płodowego i geny, przez horoskop po doświadczenia życiowe. Nie należałoby brać też pod uwagę całego zakresu cech, mało kto chciałby 100% przeciwieństwa w partnerze. W powiedzeniu jest liczba mnoga, może wskazuje to na przeciwieństwa obszarów cech lub pojedynczych. Np marzyciel vs twardo stąpająca, ale oboje są pracowici. Kompletne przeciwieńśtwo to raczej materiał na odcinek trudnych spraw po kilku latach małżeństwa.
Co do studiów to dziękuję, prawie się udało, jeszcze tylko znaleźć po 3 latach osoby, które mi nie wystawiły oceny i będzie dobrze. (Odkładając to na później straciłem jakieś 2000zł) Ale już taka moja natura, we wrześniu praca inżynierska, którą wypada zacząć pisać, ale jakoś mi ten deadline jeszcze nie ciąży na głowie. 
Simon12   2020-07-03 23:13:53   334.12062  
Chart mamy
Ciekawą rzeczą w stosunku do mojego kosmohramu jest kosmogram mojej mamy
Również ma 5 planet w bliźniętach, te jednak usytuowane po przeciwległej stronie na descendencie gdzie ma 4 planety. Słońce, księżyc, merkury i wenus. Dopełnienie tego za pomocą Jowisza w ascendencie/1 domu stworzyło ogromnie ekstrawertyczną osobę, moje przeciwieństwo. Nie analizowałem jeszcze całości, ale czegoś takiego to się nie spodziewałem. 
11.06.1972, 21:30 Koszalin
Wojciech Jóźwiak   2020-07-04 10:07:48   334.12063  
Dyskusję nt. Simona włączyłem tutaj
Dyskusję nt. Simona włączyłem tutaj, do wątku Badanie naszych horoskopów.
Być może jeszcze któreś notki przełożę z wątku do wątku.
Saratan   2020-07-07 06:39:39   334.12065  
Czy dłubiemy też w solariuszach?
Mój wczorajszy jest niefajny - mam nadzieję, że strach ma wielkie oczy, bo jestem niedouczona :P
Wojciech Jóźwiak   2020-07-07 07:55:31   334.12066  
Odpo. Saratan o solariuszach
Jeśli Ktoś by chciał poprowadzić ten temat, tzn. rzucić przykłady i pytania i dalej podtrzymywać dyskusję, to ja daję zielone światło i natychmiast uruchamiam osobny wątek "powrotów Słońce".
Przyznam przy okazji, że na powrotach Słońca ("solariuszach") nie znam się, tzn. umiałbym je interpretować jak zwykłe tranzyty, ale w specjalnym ich odczytywaniu właśnie jako solariuszy, z uwzględnieniem ich specyfiki, nie mam wprawy. Prawdę mówiąc, nie bardzo w nie wierzę. Raczej wydają mi się one środkiem na skupienie uwagi astrologa, niż czymś co faktycznie działa, tzn. rysuje obraz danego roku solarnego. Ale nie mówię "nie".
Saratan   2020-07-07 08:14:09   334.12067  
Solariusze empirycznie ;-)
Jeżeli będą inni chętni, zwłaszcza ktoś, kto rozgryza solariusze symbolicznie, możemy się pobawić - interpretować solariusze jak normalne tranzyty oraz "solariuszowo" i pisać o tym, co się bardziej sprawdziło.
Wojciech Jóźwiak   2020-07-07 15:06:35   334.12072  
Dokładniejszy adres notki Sagitariego o solariuszach
Wojciech Jóźwiak   2020-07-07 23:15:26   334.12074  
Dotychczasowe wpisy w forum o solariuszach
Wypreparowałem wpisy w forach, które mają słowo "solariusz" w tytułach.
(To taka wprawka, etiuda, pierwsze podejście w ramach zamiaru zrobienia poważniejszej wyszukiwarki dla forów. Może zdążę to zrobić w dostępnym czasie.)

kiedytyt. notkiautorwątek
2013-05-243842. Solariusze :: Ella, Aga KrokWojciech JóźwiakStawiamy problemy, zadajemy pytania
2017-06-157766. solariuszVera 1Webinaria czwartkowe
2017-06-177777. SolariuszeAdwarWebinaria czwartkowe
2017-06-227818. O solariuszach i kącie 87 stopni?sagitariRefleksje kursowe
2018-01-028469. Solariusz? + ŻyczeniaWojciech JóźwiakPytania podstawowe
2018-01-028470. Solariusz, tak :)Edera31Pytania podstawowe
2019-02-1710689. SolariuszeEgnaPytania podstawowe
2019-02-1810693. Solariusze dla EgnyWojciech JóźwiakPytania podstawowe
2019-02-1910700. Szara strefa solariuszy EgnysagitariPytania podstawowe
2019-04-0910891. Czy wyodrębnić wątek o solariuszach?Wojciech JóźwiakPytania podstawowe
2019-04-0910893. SolariuszeEgnaPytania podstawowe
2019-04-0910894. @Egna: Asc w solariuszuFabrycyPytania podstawowe
2019-04-0910895. SolariuszesagitariPytania podstawowe
2020-07-0712065. Czy dłubiemy też w solariuszach?SaratanBadanie naszych horoskopów
2020-07-0712066. Odpo. Saratan o solariuszachWojciech JóźwiakBadanie naszych horoskopów
2020-07-0712067. Solariusze empirycznie ;-)SaratanBadanie naszych horoskopów
2020-07-0712070. O solariuszach .....sagitariBadanie naszych horoskopów
2020-07-0712072. Dokładniejszy adres notki Sagitariego o solariuszachWojciech JóźwiakBadanie naszych horoskopów
Egna   2020-07-10 12:03:49   334.12083  
solariusze c.d.
Saratanie, 

Temat solariuszy interesował mnie rok temu. W sumie nadal interesuje. Tyle, że mam spory problem z ich interpretacją. Wydaje mi się, że jako narzędzie prognostyczne stanowią może jakieś uzupełnienie, a nie główny czy choćby ważny wątek. Ale jak pisałam wcześniej mam problem z ich interpretacją i moja opinia może wynikać właśnie z tego. 

Dla przykładu mój solariusz 2019/2020 (jeszcze trwa, ale jest już na finiszu):

ASC solarny wypada w Raku, natalnym domu 4, blisko natalnego IC, orb ok. 4 st., pytanie czy na tyle blisko, żeby powiedzieć, że osie się pokrywają i będzie to znaczący rok? 4 dom oznacza, że moja uwaga powinna, czy też po prostu będzie się koncentrować się na prawach domowych (rodzina, nieruchomości), ale też podkreślona będzie emocjonalność, wrażliwość, może wrócą jakieś sprawy z przeszłości. Solarny Księżyc w domu 12, więc raczej okoliczności zewnętrzne zmuszą mnie to tego, żeby skoncentrować się na sprawach 4 domowych. Nie będzie tu mojej sprawczości. 

No i coś w tym jest, bo w tym czasie zarówno mama, jak i tata mieli problemy ze zdrowiem. Mama poważnie złamała rękę, która do dzisiaj, czyli już z 5 miesięcy jest rehabilitowana, a tata dwa razy wylądował w szpitalu na zabiegach chirurgicznych. Problemy onkologiczne taty zaczęły się trochę wcześniej jeszcze na przełomie 2018/2019, ale swój finał, znalazły jesienią 2019. Potem odezwało się serce. Wszystko dobrze się skończyło.

Ale czy da się to jakoś inaczej uzasadnić? Moim zdaniem tak. Tranzytami Saturna i być może też Jowisza w opozycji do Księżyca i zaraz potem natalnego IC. Jowisza w tym sensie, że „wyolbrzymił”, „rozmnożył” te problemy. I mama, i tata, i dużo tego na raz. Gdzieś przeczytałam, że Jowisz blisko Saturna, daje takie poczucia "szczęścia w nieszczęściu". W sumie nie najgorzej się skończyły te historie rodzinne. 

- Solarne Słońce w domu 3 i co chyba ciekawe jest w koniunkcji z Marsem i Wenus. Dom 3 sugeruje pobudzenie intelektualne, wymianę informacji, naukę, nowe pomysły, itp. 

Znowu coś w tym jest, ale …. z drugiej strony ja tak po prostu mam. Zapalam się do nowości, sporo pracuję z mediami, w internecie, z ludźmi, bywam na różnych „salonach” 😉 Koniunkcja Wenus z Marsem jest dla mnie w ogóle trudna  w interpretacji i jakoś niechętnie kojarzyłabym ją ze wzrostem seksapilu. Moim zdaniem klucz do interpretacji jest gdzie indziej.

- Solarne MC w koniunkcji z Neptunem w natalnym domu 12 

Jeśli to miałoby sugerować utratę pracy czy jakieś problemy w pracy, to chybiony strzał. Nie licząc Covidu i faktycznie różnych perturbacji z nim związanych, ale one dotyczą wielu, wielu pracujących, którzy niekoniecznie mają solarne MC w 12 domu 😊 

Z całej tej interpretacji, faktycznie zgodziła się jedna rzecz, czyli ASC w domu 4, blisko IC i problemy ze zdrowiem rodziców. Ani położenie Słońca, ani MC tyle nie wniosło. Zupełnie nie czuję się na siłach, żeby solariusze interpretować. I przede wszystkim myślę, że post factum zawsze się znajdzie coś, co będzie można zinterpretować na korzyść działania solariusza. 

Bardzo chętnie poczytam interpretacje solariuszy innych forumowiczów. 

Jedynie prawda jest ciekawa   2020-10-08 21:57:00   334.12281  
Synastria
NIe wiem czy to się kwalifikuje jako dyskusja "badawcza" :-)

Próbuję sobie zanalizować horoskop partnerski mój i takiej oto osoby. 

https://www.astroakademia.pl/n12/chart.php?id=6838

Widzę mnóstwo ciekawych (pozytywnych) punktów stycznych - osie, Księżyc na ASC, Mars na ASC (w drugą stronę), sekstyl Słońc, kwadratura Wenus-Wenus trygon Wensu- MErkury, koniunkcja Jowisz- Neptun, Wenus na DSC.

Będę wdzięczny, gdy ktoś rzuci okiem i skomentuje. 
Jest to osoba ode mnie dużo młodsza, z którą mam niezwykły "flow" w rozmowie, ale taki specyficzny - na wielu poziomach i coś w rodzaju poczucia, jak gdyby nie istniała granica wieku, jak gdyby "dusze" znały się od zawsze i były bardzo stare.. To brzmi mistycznie, ale trudno to odczucie oddać jakimś precyzynym opisem. 

Mój horo
https://www.astroakademia.pl/n12/chart.php?id=3892
Wojciech Jóźwiak   2020-10-10 12:39:02   334.12286  
Synastria Jedynie Pr.
Jedynie Prawdo,
macie Ty i Morena praktycznie te same położenia osi horoskopów. To pierwszy plus.
Morena ma Księżyc na twoim ascendencie i Wenus -- uwaga! -- na twoim descendencie. Plusy nr 2 i 3.
Twoja Wenus jest w aspekcie do Księżyca i Wenus Moreny. Plus nr 3. Wprawdzie twoja Wenus jest w kwadraturach do Moreny Ksi. i Wenus, ale te jej planety są w opozycji, więc twoja Wenus może działać jako "most" pomiędzy tamtymi jej planetami, czyli rozładowywać napięcie między nimi, co w praktyce daje ten flow.
Ja bym afirmował. :)
  • Jedynie prawda jest ciekawa #26288 : Panie Wojciechu  - a mój Mars na jej ASC? 
    I ścisły sekstyl Słońc?
Jedynie prawda jest ciekawa   2020-10-10 15:22:45   334.12288  
@Synastria P. Wojciech i Sagitari
Bardzo dziękuję za komentarz!
@Sagitari - nie wiem dlaczego sięnie wyświetla. 11.02.1995, 12:50, Działdowo.

Mój SAturn w opozycji do Jej NEptuna i Urana oraz luźnym kwinkunksie do Słońca

Slońca mamy w ścisłym sekstylu (0’14 st), Jej Słońce w ścisłym kwinkunksie do mojego KSieżyca (0’35). Jej Księzyć w sekstylu domojego Jowisza i Merkurego.

Jej Saturn (to chyba bez znaczenia) w ścisłym półsekstylu do mojego Marsa i ścisłym kwinkunksie do mojego Neptuna oraz lużnej kwardaturze do mojego URana. 

@Panie Wojciechu - afirmuję, afirmuję ;-) zwłaszcza po 7 latach twardych tranzytów planet pokoleniowych przez wszystko co było możliwe;-), zwłąszcza ta kończąca się właśnie (piąte przejście 18.10.2020) bardzo twarda kwadratura Plutona do Słońca.. 
 Jowisz wchodzi mi na MC w przyszłym roku a przez następne kilka lat nie widać żądnych trzęsień...
Lisiako   2020-10-10 18:12:13   334.12289  
U wirtuała Lisiako się wyświetla
Witam, to ja, Wojciech Jóźwiak, tym razem jako wirtualny uczestnik testowy "Lisiako". Lisiako ma (zapewne) taki sam status w AA jak Sagitari i jemu (tzn. pod jego zalogowaniem) kosmogram nr 6838 wyświetla się bez przeszkód.
Wojciech Jóźwiak   2020-10-11 00:36:39   334.12291  
Właśnie dlatego...
Właśnie dlatego teraz przerabiam skrypty do fundamentów. Żeby uniknąć tych uporczywych błędów.
"Menu" z istniejących kawałków kodu jest najbardziej do wyrzucenia. (Do wymiany.)

A kosmogram Moreny z linku wywoływałem na dwóch przeglądarkach (Firefox, Chrome) przy innym statusie logowania i na obu były bez zarzutu, i komunikatu kt. cytuje Sagitari, nie dostałem.
Jedynie prawda jest ciekawa   2020-10-11 21:39:40   334.12296  
@Sagitari , palec Boży, Latawiec
DZiękuję!

Interpretacja mnie chwilowo przerasta (jeszcze nie ten "level":-)) , ale kupię literaturę, poczytam i wrócę z pytaniami, jeśli można. 
Obie struktury jak widzę zbudowane są z "miksu" planet moich i Moreny. 
wielkie dzięki!
to jednak będzie dla mnie bardzo badawcza dyskusja:-))

pozdrawiam
JPJC
  • Jedynie prawda jest ciekawa #26289 : @Panie Wojciechu, przepraszam, że tak technicznie- szukam tej notki Sagitariego, ale nie ma...skasowane? 

Coś pisał o palcu Bożym, Latawcu w kontekście synastrii Morena - ja.. nie mogę odnaleźć
  • Jedynie prawda jest ciekawa #31760 :
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.