prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2021-10-09 16:58:32   182.14053  
Testy: rozwój
Witam. Moje odpowiedzi (monity? sprawdziany?) na testy powinny być widoczne przez sensor, czyli wykaz aktualności w okienku w lewym rogu. Dla odróżnienia: na zielono.
Jeśli widzisz tam takie zielone linki, to przejdź za nimi na stronę testów i przeczytaj moją odpowiedź/dzi.
Sprawdź, czy wszystko jest formalnie w porządku. Czy np. widzisz swoje odpowiedzi i moje re-odpowiedzi, czy może coś innego? Czy nie ma jakiegoś bałaganu? Opinie i sugestie zmian w wystroju i działaniu mechanizmu testów -- bardzo chętnie i potrzebne.
  • Komodorak #5717 : Testy wyglądają i działają super, elegancka ramka i wszystko zaznaczone kolorem czcionki w powiadomieniu. Dla mnie petardka!
  • Wojciech Jóźwiak #5718 : Petardka! -- Dzięki Komodoraku za uznanie. :)
  • Lato134 #5719 : Swietny pomysl z testami! Pytania daja duzo do myslenia ;)
  • Lola #5722 : Zgłaszam błąd z godziny 11:42 - próbuje odesłać odpowiedź ale nie da się zapisać
  • TygrysMaj #5723 : podobnie jak wyżej
  • Vojciech #5724 : Dobry pomysł z tymi testami. Podoba mi się :) 

• Wojciech Jóźwiak #5725 : Już idę naprawić.
  • Wojciech Jóźwiak #5726 : Lolu, TygrysMaj: na czym polegał błąd?
    Sprawdzam na wirtualnym uczestniku i błędu nie ma: jego odpowiedź jest zapisywana w bazie i wyświetla się zarówno na mojej stronie jak i na jego stronie.
  • Lola #5727 :

Wchodzę w Zadania i testy 
    1. następnie otwieram okno *odpowiedzi/dopisz #1
    2. wpisuję tekst odpowiedzi.
    3. klikam "zapisz".
    4. okno odpowiedz się zamyka bez zapisania żadnego tekstu

Wczoraj na zadanie #2 udzieliłam normalnie odpowiedzi, która się zapisała i dostałam Twój "zielony"feedback.
  • Wojciech Jóźwiak #5728 : Lolu, przed chwilą wykonałem "twoje" czynności przez innego wirtuała -- i zapis został wykonany prawidłowo. Niestety, Twoich nowych (dzisiejszych) wpisów w bazie danych nie ma. Wniosek: tam gdzie ja mam dostęp i mogę naprawić, błędów nie ma.
    Dlaczego wielokrotnie sprawdzony panel edycji na Twoim komputerze nie działa, tzn. wyłącza się zamiast prawidłowej akcji wysłania danych na serwer? -- Nie wiem.
  • Wojciech Jóźwiak #5729 : Co jeszcze (Lolu) mogę doradzić: przeładuj/odśwież stronę "Zadania i testy" przez control-F5. To wymusi na kompie załadowanie aktualnych pomocniczych plików z serwera AA.
    Tzn. pliku "homeEdit.js" -- w którym jest skrypt obsługujący edytor. Być może w międzyczasie ja go zmieniłem, a twój komp go nie zaktualizował, i coś jest takiego, co uniemożliwia edytorowi poprawna pracę. Skrypty w JavaScripcie nie sygnalizują błędów tylko po prostu nie działają i już.
  • Wojciech Jóźwiak #5730 : Twój (Lolu) wpis/odpowiedź w bazie danych ma czas 2021-10-09 10:52:46, a skrypt js ma czas 2021-10-09 13:57:27.
    Więc możliwe że da liegt der Hund begraben.
  • Lola #5733 : Wykonałam powyższe kroki, nie działa. Próbowałam dodać odpowiedzi/dopisz #1 także z telefonu, nie działa. Zresetowałam kompa, zalogowałam się i wylogowałam :) Mam system MacOS oraz IOS, może mieć to cokolwiek wspólnego? Nie działa ani przez Safari ani Chrom
  • TygrysMaj #5734 : u mnie nawet podwójnie wysyła to samo jako oddzielne wpisy haha...
  • Wojciech Jóźwiak #5735 : Lolu, system (czy Mac czy Windows) nie powinien wpływać. Zaraz coś zrobię i dam tutaj znać.
  • Wojciech Jóźwiak #5736 :
    Już zrobiłem. Lolu, ponownie otwórz stronę "Zadania i testy" -- https://www.astroakademia.pl/n20/homework.php -- najlepiej z TEGO linku. U góry otwartej strony powinny być wypisane robocze tabelki. Skopiuj te tabelki i przyślij mi mailem. Następne wykonaj próbę pisania odpowiedzi na tamtej stronie i po tej czynności znów skopiuj te tabelki i przyślij mi w mailu. Najlepiej w 1 mailu.
    Jeśli z tego nic nie wyniknie, to poproszę Cię o hasło.
  • Wojciech Jóźwiak #5737 : Czy ktoś prócz Loli ma komp. z systemem Mac?
    Czy na twoim Macu (pytam te osoby) odpowiedzi na pytania na str. "Zadanie i testy" zachodzą normalnie? Czy są jakieś przeszkody?
  • Vojciech #5738 : Ja mam iMaca, wczoraj zauważyłem, że odpowiadając na jedno z pytań wysłała się również odpowiedź na jeszcze wcześniejsze pytanie. Czy dzisiejsza doszła?
  • Wojciech Jóźwiak #5739 : Tak, zdarza się, że odpowiedzi się powtarzają, ten defekt jest dość subtelny, w wolnej chwili poprawię. Ale widzę, że Mac nie przeszkadza i to nie system Maca był przyczyną kłopotów Loli, które zresztą już (oby!) szczęśliwie minęły.
  • Lola #5740 : Wojtku, dziękuję za pomoc. Informuję , że otrzymałam także podwójnie Twoją zieloną odpowiedź na zadanie ale to już kwestia kosmetyczna :).
  • Wojciech Jóźwiak #5745 : Lolu i Inni. Podwojone wpisy już nie powinny się powtarzać. Naprawione.
Wojciech Jóźwiak   2021-10-11 10:20:00   182.14057  
Apostrof przyczyną niezapisywania się odpowiedzi na testy
Niektórzy sygnalizowali, że odpowiedzi na testy nie zapisywały się. Jedną możliwą przyczyną jest główne info-diabelstwo czyli apostrof. Dlaczego diabelstwo? Ponieważ jest jednocześnie znakiem tekstu -- i znakiem systemowym, który kończy dany tekst. Przez to gdy apostrof jest w tekście, to rujnuje zapis przesyłany do zapamiętania w bazie danych. Właściwie tego znaku nie powinno być na zwykłych klawiaturach -- tylko dla świadomych programistów. Ale ponieważ parę razy w życiu udało się apostrofy oswoić, to i tym razem pewnie się uda. Chaciaż wolałbym zajmować się ciekawszymi sprawami... Np. astrologią. :)
  • Lola #5751 : Wpisuje apostrof na czarna listę.
Lola   2021-10-12 12:02:13   182.14064  
Uwaga na podgląd

• Wojciech Jóźwiak #5770 : Łau! Już idę naprawiam.
  • Wojciech Jóźwiak #5771 : Lolu, czy teraz lepiej?
  • Fabrycy #5772 : Priv wypływa na widok publiczny - iście neptunowa poruta :-) 
  • Lola #5773 : juz dobrze, wszystko ukryte :)
  • Wojciech Jóźwiak #5774 : Fabrycy, czy teraz lepiej?
  • Fabrycy #5775 : Tak, u mnie jest już OK
  • Dorka116 #5777 : Osobiście nie przeszkadza mi, że zadania są widoczne dla innych uczestników AA, będzie tam dużo cennych informacji. Każdy z nas ma inny lewar do opisania.
  • KatarzynaW #5779 : Czy test się już zdezaktualizował? Dwa dni temu były u mnie dwa pytania widoczne na dole stopki z komentarzami, właśnie chciałam odpowiedzieć, ale już ich nie widać.
  • Wojciech Jóźwiak #5781 : Katarzyno, wejdź bezpośrednio na stronę "Zadania i testy". W sensorze ("stopce" jak piszesz) wszystko znika po 2 dobach.
  • KatarzynaW #5800 : A czy jest jakiś deadline z tymi zadaniami? 
  • Wojciech Jóźwiak #5801 : Nie. (Jakie miałbym sposoby, by wyegzekwować? ten deadline?)
  • KatarzynaW #5802 : Nie wiem, np. zbieranie punktów i za to coś będzie. (A każde pytanie wygasa po jakimś czasie).
    A przewidywana częstotliwość?
  • Wojciech Jóźwiak #5803 : Jedno pytanie na wykład z cyklu podstawowego. Dzisiaj wyjątkowo 3.
  • Fabrycy #5807 : Szybko Kaśka odpowiadaj, bo się doigrasz i będziesz miała obniżoną ocenę na półrocze ;-) 
  • KatarzynaW #5808 : Wolałabym system nagród, np. osoby o odpowiedniej liczby punktów dostają status "ucznia miesiąca" i przez miesiąc mają wyróżniony nick w wybranym przez siebie kolorze.
    (... mam nadzieję, że jednak nie, bo jestem ostatnio w ciągłym niedoczasie, a wtedy bym musiała się nadmiernie zmobilizować).
  • Dorka116 #5851 : Mam prośbę: Wojtku czy możesz wkleić grafikę ze środowego wykładu. Z góry dziękuję.
Dorka116   2021-10-14 13:39:25   182.14074  
Korzystając z chwili zgłoszę swoje
Korzystając z chwili zgłoszę swoje wnioski techniczne do Wojtka:
1. W większości wchodzę na AA z telefonu. Prośba aby listwa zadań po lewej stronie chowała się jak przechodzimy do czytania wątku. Teraz tekst nakłada mi się na pasek zadań i ciężko się czyta.
2. Bardzo ułatwiłoby mi życie gdyby przy subnotkach były daty wpisu. Czasem w komentarzach pod wątkiem są ciekawe rzeczy, zdarza się, że ciekawsze niż sama treść wpisu głównego. Jeśli nie pamiętasz tytułu wątku nie masz szans na odnalezienie subnotek.
Chyba, że jest jakiś sposób to bardzo proszę o podpowiedź.
  • Wojciech Jóźwiak #5840 : Dorko, twoje postulaty są (a) oczywiste, (b) ok. 79 razy trudniejsze do zrobienia niż sobie wyobrażasz. Wymaga to dosłownie przebudowy całego sposobu wyświetlania treści. Wiem o tej potrzebie od dawna. Szczególnie uderzyło mnie to (ta potrzeba) podczas niedawnego urlopu we wrześniu, kiedy sam śledziłem AA na telefonie. Tę przebudowę mam w pilnym planie do zrobienia. Ale kilka spraw (nie tylko z zakresu AA, ale w ogóle mich życiowych) jest pilniejszych. Przy okazji pytanie: jak u Ciebie w telefonie działa Kosmogram Canvas? Czy pokazuje glify znaków i planet czy (błędnie) zwykłe litery?
  • Dorka116 #5841 : 1. Zdaje sobie sprawę , że pewne rzeczy nie są proste do zmiany. Mogę powiedzieć, że trzymając telefon w poziomie czyta się łatwiej,
    2. Canvas nie pokazuje zupełnie symboli graficznych jedynie litery.
  • Wojciech Jóźwiak #5842 : Pytanie do Wszystkich: czy w twoim telefonie w kosmogramie canvas widać prawidłowe glify ("symbole" planet i znaków) czy bezsensowne litery?
  • Fabrycy #5846 : Tylko litery.  Maszyny androidowe same z siebie "nie widzą" tych astro-glifów. 

• Wojciech Jóźwiak #5848 : Od miesiąca nie mogę znaleźć know-how jak zrobić, żeby widziały.
    Dzisiaj zapytałem na moim blogu: Czy leci z nami ktoś, kto zna się na Androidzie?
  • Fabrycy #5853 : Chromebook (Chrome OS) podobnie jak smartfonowe androidy - litery w miejscu planet. Problem z prawidłową implementacją czcionki (bo jednak coś pokazuje! tyle, że nie to, czego chcemy) Znajomy informatyk sformułował opinię/hipotezę: jeśli pod Windows trzeba ładować(ściągnąć) ekstra czcionkę, to może i pod chrome OS/android trzeba?
  • Lola #5856 : U mnie IOS, podobnie tylko litery. Zastanawiam się czy to nie jest kwestia użytego przez Ciebie fontu, może zwykła zamiana fontu pomoże?
  • Wojciech Jóźwiak #5858 : Fabrycy Lola Sagitari. Ad Fabrycy: Pod Androidem ściąga się astro-czcionkę, tylko dalej ona nie idzie. Nie ma (nie znalazłem) możliwości jej zainstalowania czyli uczynienia dostępną dla JavaScriptu w przeglądarce.
    Ad Lola: Font astro.ttf jest zupełnie standardowy i używany od "niepamiętnych czasów".
    Ad Sagitari: prawa autorskie nie przeszkadzają, ponieważ astro.ttf jest wolna. Mnie zdziwiło, że Android nie ma "miejsca" takiego, w którym by można było zainstalować w nim czcionkę. Testowanie programów dla Androida to nie jest ten przypadek, ponieważ strony AA działają w obrębie doskonale typowych programów, mianowicie przeglądarek internetowych.
  • Wojciech Jóźwiak #5863 : W telefonie którego używam nie przewidziano języka ABCDE. (Jeśli w urządzeniu nie jest zainstalowane astro.ttf, to widać ABCDE.)
  • Wojciech Jóźwiak #5864 : Coś znalazłem w Sieci, jest ślad nadziei. Idę badać.
  • Wojciech Jóźwiak #5865 : Jest nadzieja. Zobacz w telefonie:
    Czcionka astro.ttf jest realizowana przez JavaScript na canvas.
    W zwykłym komputerze też widać.
  • Lola #5866 :
    Tak wzglada screenshot u mnie :))
  • Komodorak #5868 :
    Coś jest.
  • Wojciech Jóźwiak #5869 : Lolu, Komodoraku: tak właśnie miało być. Mobil wyświetla grafikę złożoną z czcionki astro.ttf. Teraz myślę, jak odpowiednią funkcję wmontować w "Kosmogram Canvas".
  • Wojciech Jóźwiak #5879 : Wmontowałem. U mnie działa! Tzn. rysuje prawidłowe glify planet i zodiaku. Telefon Samsung A52 (chyba), pod Androidem. W dodatku stało się to dokładnie podczas przejścia Jowisza przez MC. Vivat Jowisz-Zeus-Gromowładny!
  • Fabrycy #5880 : Działa! Dobra robota!
  • KatarzynaW #5884 : Potwierdzam.
  • u#1609 #5885 : U mnie też, na moim OPPO AX7 pięknie rysuje.  Dobra robota!
  • Wojciech Jóźwiak #5886 : Małgośko, KatarzynoW, Fabrycy: bardzo i serdecznie dziękuję za uznanie!
  • Wojciech Jóźwiak #5887 :
    W zamian wklejam moje świeże dzisiejsze zdjęcie z 2 terierami:
    z terierami
Wojciech Jóźwiak   2021-10-15 08:37:44   182.14075  
Czy masz znajomych informatyków?
Witam Wszystkich. A dlaczego by nie zapytać?...
Czy wśród Twoich znajomych są informatycy? Pytam, bo potrzebuję mieć w swojej bańce osoby, które mógłbym pytać o pewne szczegóły z informatyki. Nie wszystkiego można (łatwo) dowiedzieć się przeszukując internet. Niekiedy konieczna jest wiedza posiadana przez żywego człowieka.
Teraz np. mam pilne pytanie: Jak spowodować, żeby w systemie Android (w telefonach) aktywna była czcionka spoza zwykłego zestawu (glify horoskopowe, astro.ttf)?
Pytań mam więcej.
  • Marula #5844 : Wojciechu mam syna informatyka, przekażę.
  • Wojciech Jóźwiak #5849 : Będę wdzięczny. :)
  • Wojciech Jóźwiak #5881 :
    Działa. Tzn. w programie Kosmogram Canvas JavaScript rysuje poprawne glify planet i znaków zodiaku, także w telefonie z systemem Android.
    Sprawdź proszę w swoim mobilu! Będę wdzięczny za uwagi.
    Rozwiązanie znalazłem tu: "How to add a custom font to an HTML canvas" -- artykuł-poradę napisał Noel A Rodriguez, Kolumbijczyk. Niech żyje globalizacja! Zaraz mu napiszę podziękowanie. :)
  • TygrysMaj #5890 :
    Wielkie podziękowania dla WJ za dodanie glifów do rysowania kosmogr. canvas wyświetlają się na wszystkich urządzeniach z iOS również.
    Uwaga: przy zapisie nowego kosmo w kolekcji prywatnej pojawia sie aż w 4 kopiach i zmienia automatycznie status na prywatny i trzeba ręcznie udostępniać.
  • Wojciech Jóźwiak #5891 : Dzięki, TygrysMaj, za uznanie. :)
    Tamta 2-ga sprawa: że w 4 kopiach, to jakaś osobliwość twojego urządzenia (komputera). U innych operatorów tak się (raczej) nie dzieje. Status na prywatny zmieniłem ja ręcznie, ponieważ przy statusie "dla AA" robiły się długie listy identycznych linków na stronie głównej w dziale nowe kosmogramy.
Jedynie prawda jest ciekawa   2021-10-15 18:41:11   182.14078  
oznaczanie osób ?
Panie Wojciechu, 
Tak "życzeniowo":-) , ale w duchu życzliwego komentowania:-)
Ciekawą funkcją byłaby możliwość "oznaczania" osób do którcyh się zwracamy - coś w styly jak ma Facebook - to pewnie skomplikowane...?
Mam na myśli to, że subnotki są extra! i teraz komentując można by robić @[nick] i adresat by "jakoś" widział, ze ktoś napisał do niego/oznaczył go jako adresata, mimo, że informacja jest publiczna (w ramach forum).
  • Wojciech Jóźwiak #5859 : Jedynie Prawdo, opisz swój pomysł dokładniej. Co by się miało wydarzać (w sensie reakcji systemu, czy strony) w kolejnych krokach?
Wojciech Jóźwiak   2021-10-19 11:47:44   182.14089  
Głęboka ale niewidoczna zmiana w stronach AA
Witam. Przed chwilą wprowadziłem głęboką zmianę w strukturze stron AA, przy czym ta zmiana jest (powinna być!) doskonale niewidoczna.
Niewidoczna dla nas, ludzi widzących ekran.
Ale powinna ułatwiać rozpoznawanie treści wyszukiwarkom, np. Google.
Jeśli zauważysz jakieś "niepokoje" na stronach AA, alarmuj, proszę.
Wojciech Jóźwiak   2021-10-19 12:30:07   182.14091  
Próbuję z responsywnością
Responsywność polega na tym, że strona internetowa dopasowuje się do ekranu. Szczególnie tu chodzi o wąskie ekrany telefonów.
Dodałem instrukcje uresponsywniające. Nie na wszystko one działają, niektóre elementy, szczególnie grafika! się wyłamują, ale myślę, że w bliskim czasie je wyjustuję.
Na szerokich ekranach (komp. stac., laptop) różnic nie powinno być.
W telefonach teraz menu jest na dole, pod właściwą stroną, a treść powinna mieścić się w szerokości ekranu. Ale nie zawsze tak robi, bo (jak wspomniałem) któreś elementy przeszkadzają.
Obserwujemy. --- A ja będę stopniowo poprawiał itd.

• Dorka116 #5954 : Wow. Tak mnie  rozemocjonowały konfrontacje niektórych uczestników AA,  że nie zauważyłam, że czytam wpisy na pełnym ekranie!
    Dziękuję !
  • Wojciech Jóźwiak #5959 : W telefonie, tak?
  • Dorka116 #5966 : Tak!
  • TygrysMaj #5969 : Menu boczne już nie przeszkadza i nie denerwuje podczas czytania, ale kiedy się pisze notkę w ramce to ekran dopasowuje się do rozmiaru ramki czyli się zmniejsza się tekst ale to takie uroki z dostosowaniem rozmiaru do różnych ekranów.  Gratulacje WJ!
  • Wojciech Jóźwiak #5970 : @TygrysMaj, ramkę do pisania próbowałem dostosować, ale uparta. Będę kontynuować do skutku. (Dzięki za.)
Wojciech Jóźwiak   2021-10-22 21:46:11   182.14104  
Sortowanie kosmogramów wg planet: nowa aplikacja
Polecam: Sortowanie wg planet. Aplikacja wyświetla kosmogramy (na razie tylko kategorię Wydarzenia historyczne, ale będzie każdą) posortowane według kąta między wybranymi planetami. To pozwala wychwytywać wydarzenia (a wkrótce też urodzenia) dziejące się podczas aspektów dwóch planet. Szczególnie tzw. world transits czyli np. podczas aspektów Saturn-Pluton.
Wyświetlana posortowana tabela potrzebuje jeszcze drobnych usprawnień, np. kąty i pozycje planet są podawane w konwencji dziesiętnej, a pewnie lepiej byłoby w stopniach-minutach i znakach-stopniach-minutach.
Ale już tak jak jest jest sprawnym narzędziem.
Szczególnie do badania cykli planet.
Przyszłe przewidywane rozwoje: wybór kategorii innych niż wydarzenia hist. Wybór własnych kosmogramów, dla innych niewidocznych. Selekcja wg. tagów. Sortowanie harmonicznych pozycji planet, czyli np. 5-ta harmoniczna widoczna jako koniunkcja. Oraz: sortowanie jednej planety wg jej pozycji w zodiaku.
Ale to wszystko jest łatwe, ponieważ najgorsza (czarna) robota programistyczna wykonana.
Link jest w głównym menu.
(Kiedyś rozwijałem podobne sortowania i selekcje, ale przestały mi się podobać i teraz zrobiłem od nowa.)
Wojciech Jóźwiak   2021-10-23 13:19:02   182.14105  
Sortowanie c.d.
Sortowanie wg planet pracuje już na innych kategoriach, nie tylko "Wydarzenia historyczne".
Jeśli nie chcesz, by ktoś prócz Ciebie sortował (i podglądał) kosmogramy przez Ciebie zamieszczone, to popraw ich widoczność. Też warto sprawdzić, czy dany kosmogram ma właściwą kategorię.
Na razie ta aplikacja nie pokazuje w ogóle (i nie przetwarza, nie sortuje) kosmogramów "naszych" tzn. uczestników AA, ponieważ ok. 95% ich listy są martwe dusze. Muszę coś z tym zrobić, a to nie jest takie hop.
Aplikacja jest niedostępna dla nie-uprawnionych.
  • Wojciech Jóźwiak #6027 : Blanszeto, dodajesz mi skrzydeł!
  • Wojciech Jóźwiak #6029 : Można sortować "nas" czyli uczestniczki/ków AstroAkademii. Dostępni są tylko aktualni, tzn. nie starsi obecnością niż 15 dni. Jest nas ok. 50-cioro. (Sortowanie wg planet )
  • Komodorak #6032 :
    Nie działa sortowanie Planeta + Asc.

Komunikat:
    Sortowanie wg planet: Słońce Asc Wydarzenia historyczne
    Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function fetch_assoc() on bool in /www/astroakademia_www/www/astroakademia.pl/n20/astroSort.php:113 Stack trace: #0 {main} thrown in /www/astroakademia_www/www/astroakademia.pl/n20/astroSort.php on line 113
  • Wojciech Jóźwiak #6033 : Nie sprawdzałem z ascendentem. Zaraz zrobię.
  • Wojciech Jóźwiak #6034 : Naprawione. (Błąd był przez to, że nie uwzględniłem, że słowo "asc" jest zastrzeżoną komendą języka SQL, tzn. tego służącego do wyciągania danych z bazy.)
  • Wojciech Jóźwiak #6035 : Nie ma wśród nas (AA) osób z koniunkcją Saturna z Plutonem, roczniki 1982 i 83. Dziwne. Z opozycją, roczniki 1965/6, są. Ale zapewne jest nas za mała próbka, żeby coś wyrokować.
Wojciech Jóźwiak   2021-10-24 11:11:50   182.14106  
Problemy ze starożytnością

Zamieściłem (wczoraj) kosmogram Zdobycie Jerozolimy przez Nabuchodonozora II.
Ponieważ jest to głęboka starożytność, 16 marca roku 597 pne, czyli roku -596, porównałem teraz pozycje planet z SwissEph czyli Efemerydy 6000 lat. (Są w menu, "Strony zewnetrzne".) Strona: https://www.astro.com/swisseph/ae50/ae__50_m0599.pdf
Są różnice, odstępstwa.
Kilka minut kątowych: dla Słońca, Wenus, Marsa (najdokładniejszy!), Jowisza, Saturna.
Dla Urana różnica jest ok. 3 stopnie, Neptuna 1 stopień, Merkurego ok. pół stopnia.
Dla Księżyca i Plutona różnice są b. duże: Księżyc 6 stopni, Pluton 12 stopni. (Ale SwissEph liczy na czas 0:00, północ, a horoskop zdobycia ma przyjęty czas 15:00, więc różnica dla Księżyca faktycznie jest mniejsza.)

Wniosek: ostrożnie ze starożytnością. "Nasz" algorytm liczenia planet, czyli algorytm Flanderna-Pulkkinena, rozłazi się po kilku stuleciach. Ale to zrozumiałe, ponieważ został zaprojektowany do użycia w czasach obecnych, a nie dla historycznych rekonstrukcji.
Wniosek II: należałoby się przestawić na liczenie algorytmem Swiss Ephemeris, tak jak to jest w serennu.com. Robiłem przymiarki do tej rewolucji już w 2016 roku, ale...

Współrzędne ekliptyczne
Planeta AA
SwissEph
Słońce Ryb 19°10′ Ryb 19°02`37
Księżyc Byk 0°26′ Bar 24°49
Merkury Ryb 12°53′ Wod 12°26
Wenus Ryb 25°06′ Ryb 24°54
Mars Wod 9°36′ Koz 9°35
Jowisz Byk 23°53′ Byk 23°57
Saturn Wod 26°48′ Wod 27° 0
Uran Wod 21°22′ Wod 18°24
Neptun Ryb 26°30′ Ryb 25°46
Pluton Bar 8°29′ Bar 19°55
kalendarz przed naszą erą  

Co do samego wydarzenia, Zdobycie Jerozolimy 597 pne: Było najwiekszą tragedią i kryzysem, jaki spadł na starożytnych Żydów. Zostali, a przynajmniej ich część elitarna, piśmienna i zamożna, wysiedleni do Babilonu przez zwycięskich Neobabilończyków czyli Chaldejczyków. W tamtych wiekach w cywilizacji Mezopotamii trwał uporczywy pęd, aby cały ówczesny i tamtejszy świat zawrzeć w jednym super-imperium. Najpierw robiła to Asyria, następnie Neo-Babilonia, w końcu sfinalizowali dzieło Persowie. Pluton był w Baranie, Neptun w Rybach, Uran w Wodniku. Wkrótce te trzy najdalsze planety zeszły się razem w trójkoniunkcji -- jedynej jaką zna ludzka historia. Richard Tarnas przyjmuje orby równe 20 stopni i datuje tę trójkoniunkcję na lata 594-560 pne. (Należałoby porównać te daty ze SwissEph.) Był to czas wielkiego przebudzenia ludzkości. W Indiach działał wtedy Budda Śakjamuni, w Chinach Laozi, w Grecji Tales, Anaksymander, Pitagoras i orficy. Żydzi wtedy właśnie (a nie 1500 lat wcześniej jak upierają się ich kościelni apologeci) stworzyli swoją religię i zaczęli pisać Biblię. Czytamy: (1) R. Tarnas, Cosmos and Psyche; (2) Historia Żydów w starożytności.

• Wojciech Jóźwiak #6028 : Np. 1 lipca 577 pne było:
    Uran Byk 11°o6 
    Neptun Byk 12°54
    Pluton Byk 11°05
Wojciech Jóźwiak   2021-10-26 12:39:39   182.14113  
Sortowanie wg planet postepuje!
W aplikacji Sortowanie wg planet dodałem:
(1) wybór-selekcja z zawężenie listy do koniunkcji z podanym orbem,
(b) link, który odtwarza tabelę, który możesz udostępnić.
Więc udostępniam taką oto galerię postaci historycznych z Jowiszem na ascendencie:
  Link/adres do tego wyboru...
Bardzo zalecam samemu/samej poeksperymentować.
  • KatarzynaW #6081 : chyba z tego wszystkiego przestał działać mi kosmogram. Tzn. przestał się np. wyświetlać w Canvasie (pod "ja, Katarzyna" pokazuje się "0"), oraz w "moim koncie" też nie ma śladu mnie...
  • Wojciech Jóźwiak #6084 : Katarzyno, czy już lepiej? Z kanwasem?
  • KatarzynaW #6089 : Niestety nie
Wojciech Jóźwiak   2021-10-27 12:03:40   182.14118  
Sortowanie postepuje jeszcze bardziej!
Strona-aplikacja Sortowanie wg planet czyli astroSort.php dostała opcję: selekcja według opozycji (wybranych planet lub planety i osi). Czyli można teraz namierzyć i wypreparować m.innymi osoby mające Jowisza na IC (czyli w opozycji do MC; np. Jerzy Bralczyk, Friedrich Nietzsche) lub wydarzenia podczas opozycji Saturna do Plutona (Atak na World Trade Center 2001). Wszystko można -- prawie.
  • Dorka116 #6106 : Potwierdzam, działa!
  • Sandra #6129 : Czy w aplikacji pojawi się możliwość wybrania innego aspektu niż koniunkcja i opozycja? 
  • Wojciech Jóźwiak #6131 : Czy bardzo to jest potrzebne, Sandro? -- Już wyjaśniam skąd to pytanie. Wybieranie aspektów (dowolnych) mam w swoich nieśmiałych zamiarach, i wiem, jak to by można zrobić, ale zastanawiam się (I wonder...) czy warto to robić. To jest taki moment, kiedy wolałbym to zadanie przekazać podwykonawcy... Ale nie znam nikogo takiego.
  • Wojciech Jóźwiak #6259 : Jak widać niżej, po paru dniach wymyśliłem jak to zrobić i zrobiłem, nie było trudne.
Wojciech Jóźwiak   2021-11-05 21:41:12   182.14144  
Sortowanie z harmoniką spec. dla Sandry
Strona-aplikacja Sortowanie wg planet czyli astroSort.php dostała opcję harmonika.
Wpisujesz numer harmoniki, np. 3 i masz sortowanie według np. trygonu Słońce-Jowisz.
Tu uwaga: ta procedura nie odróżnia koniunkcji od aspektu rzędu "H", czyli utożsamia trygon (jeśli H=3) z koniunkcją.
Uwaga 2: w tabeli są wtedy wyświetlane harmoniki położeń planet (czyli długości ekliptycznych), a nie same te położenia.
Radzę się pobawić.
Wojciech Jóźwiak   2021-11-22 18:25:37   182.14198  
Co z detekcją tranzytów?
Zajrzałem na nowo do strony-aplikacji "Detekcja tranzytów". Krótka historia. Robiłem ją wiosną 2015. Prawie 7 lat temu! Potem przyszły tranzyty Jowisza (w Lwie) trygonem do uro. Słońca, które zalały mnie organizowaniem, urządzaniem, spotykaniem, warsztatami, wyjazdami, i do tego instalowaniem nowego sprzętu. Tamten nadmiar ("nadmiar rozkoszy") zepchnął wcześniejsze delikatniejsze projekty na margines. Później wracałem do detekcji tranzytów, ale projekt właściwie się zatrzymał -- w takiej fazie, że działał częściowo. Chyba nigdy nie był używany standardowo lub seryjnie ani przeze mnie ani przez innych.
Skutkiem reformy ("pierestrojki") rok temu przestał działać, ponieważ zmieniłem kodowanie PL liter (to jeszcze nie było zabójcze) i zmieniłam funkcje do przywoływania danych z bazy danych -- to już tak, było zabójcze. Latem b.roku zaostrzyłem reformy, bo zmieniłem miejsce w bazie danych gdzie trzymane są dane do horoskopów.
Uzgodnienie dawnych skryptów z nowymi wymogami było czynnością mechaniczną, ale (jednak) długą, żmudną i wystawiającą na błędy. Dlatego odkładam je -- chociaż wiedziałem, ile tracę z każdym miesiącem i rokiem zwłoki. Przecież detekcja tranzytów miała być czymś w rodzaju "kamienia filozoficznego" lub "sezamu otwórz się" -- czyli urządzeniem transportującym astrologię na stanowczo wyższe piętro.
Dzisiaj znów zacząłem zaglądać do tamtych skryptów i myśleć o ich dokończeniu.
Praca... duża, większa niż myślałem, bo po latach widzę błędy. Nie jakieś zwykłe głupie błędy, tylko nie tyle błędy, co braki koncepcji na poziomie ogólnego, zamierzonego projektu. Widzę, że powinienem zaprojektować ten projekt od nowa i próbować wpasować do niego istniejące części tamtego projektu z 2015 r.
Może się uda.
Optymistyczne jest, że firma canvasjs.com, której skryptu używałem wtedy do kreślenie wykresu, ma się dobrze, rozwija i chwali się współpracą z czołówką światowych tytanów IT.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.