prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2021-08-16 23:21:06   182.13821  
Obecne projekty i co z nich już zrobione
Miały być 3 główne/duże projekty
1) tagi
2) nowy system rysowania i zapamiętywania (storowania) kosmogramów
3) nowy system forum czyli "how to manage" z notkami i subnotkami.
Obecny stan projektów:
1) Tagi: zrobione, gotowe, są -- jako info-struktura. Trzeba je wyedytować i podoczepiać do artykułów, notek i kosmogramów. Tą pracą będziemy się zajmować.
2) Kosmogramy serwerowe (nie kanwasowe) -- najważniejsza część systemu działa. Następny plan to podstawienie nowych (opartych na nowej tabeli "astro_data") programów kosmogramowych w miejsce istniejących -- tzn. w miejsce chart.php i collect20.php. I pewnie paru innych.
3) Nowa obsługa forum: do zrobienia. Ale mam działający model, który zrobiłem w maju br., więc chodzi o to, żeby zrobić nową obsługę forum na tamten wzór.
Wojciech Jóźwiak   2021-08-17 21:21:52   182.13824  
Ważne! Dzisiaj robię reformę w bazie danych. Zalecam nie zapamiętywać nowych kosmogramów
Ważne! Dzisiaj robię reformę w bazie danych. Zalecam nie zapamiętywać nowych kosmogramów.
Jest 21:17. Zaczynam procedurę synchronizacji nowej tabeli "astro_data" z dawną tabelą "horodata". Procedura potrwa do około północy.
Po jej zakończeniu, stara tabela "horodata" zapewne jeszcze jakiś czas będzie istnieć, zanim ją skasuję, ale nie gwarantuję, że jeśli zapiszesz w niej nowy kosmogram, to on nie przepadnie.
Kiedy skończę, dam znać.
  • Wojciech Jóźwiak #4606 : Zrobione. Nowa tabela "astro_data" zawiera dane poprzedniej "horodata".
    Teraz zmieniam linki do nowych lub poprawionych stron-aplikacji, które będą chodzić na nowej tabeli.
    PS. Wyjaśniam terminy: baza danych składa się z tabel, tabela z rekordów (lub: wierszy). Rekord podzielony jest na pola.
  • Wojciech Jóźwiak #4607 : W menu są nowe adresy stron przeglądów horoskopów, np. Osoby znane i historyczne , Wydarzenia historyczne , Wydarzenia prywatne
  • Wojciech Jóźwiak #4609 : Również aplikacja do rysowania i zapamiętywania kosmogramów czyli Nowy kosmogram (patrz menu!) albo chart_show.php -- jest zmieniona i pracuje na nowej tabeli.
    Na dzisiaj kończę. Zachęcam do testowania. Jeśli zauważysz błąd, śmiecenie (wyświetlanie błędów systemowych), jakąś niesprawność, nielogiczne zachowanie lub brak potrzebnej opcji -- alarmuj.
  • Wojciech Jóźwiak #4611 : Dziękuję, Blanszeto, za zauważenie. Już idę naprawiać. :)
Wojciech Jóźwiak   2021-08-18 09:54:39   182.13825  
Błędy częściowo poprawione
Blanszeto i Wszyscy, powierzchniowe błędy pochodzące od wykonywania pustego formularza poprawione. Chcę jeszcze w ogóle uniemożliwić rysowanie a tym bardziej zapamiętywanie lat, miesięcy, dni, szerokości itd. równych zero.
Zapamiętywanie działa.
Drugi rodzaj błędu, który znalazłaś, to brak łączności między "chart_show" a canvas. W tym miejscu naprawa jest głębsza i od ręki jej nie zrobię, wymaga więcej czasu i namysłu.
Pozostały też inne niezgodności, wiem o nich i będę robić.
Wojciech Jóźwiak   2021-08-19 23:11:04   182.13833  
chart_show -- kolejna wersja
Program horoskopowy czyli Nowy kosmogram albo "chart_show.php" -- jeszcze raz gruntownie zmieniłem. Tzn. posprzątałem. Teraz jest (chyba) bardziej logiczny wewnętrznie i (chyba) bardziej zrozumiały dla nie-mnie. Ale, uwaga, zewnętrznie, dla użytkownika, nie zmieniło się nic! Dokładnie! Strasznie mną miota mój niezaspokajalny perfekcjonizm. Tym bardziej proszę o uwagi, gdyby coś było nie tak.
Blanszeto: Twoje kosmogramy generowane przez chart_show (czyli nie canvas) zobaczysz w:
Osoby prywatne
Wydarzenia prywatne
i w innych tabelach z działu "Więcej kosmogramów".

u#1609   2021-08-20 03:50:36   182.13834  
brak powiadomień e-mail
Teraz do mnie nie docierają dobowe zestawienia zarówno z AA jak i z Bloga. Ostatnie wiadomości otrzymałam 12.sierpnia
  • Wojciech Jóźwiak #4645 : Pytanie do Wszystkich: Czy jeszcze do Kogoś maile z AA nie dochodzą?
  • Lola #4653 : Nie dostaję wiadomości z AA. Mam opcję zaznaczoną od zawsze, nic nie zmieniałam w ustawieniach.
  • Wojciech Jóźwiak #4654 :
    Lolu, twój adres email jak najbardziej jest na najnowszej liście wysyłkowej z 2021-08-20 02:21:10. Czy prawdopodobnie został wysłany, ale jakoś zablokowany przez twój serwer odbierający.
    Małgośko: jak wyżej. Na twój adres zostało wysłane tak samo.

• Wojciech Jóźwiak #4655 : Zmieniłem trochę procedurę wysyłania. Zobaczymy po nocy jak zadziała.
  • Jutrzenka #4658 : Tak nie dochodza
  • Jutrzenka #4659 : Od 3 miesięcy nie dochodzą a na bloga nie da się zalogowac
  • Jutrzenka #4661 : Myślę,że w Polsce również działają talibowie
Wojciech Jóźwiak   2021-08-20 20:14:24   182.13837  
Które kraje najbardziej nas interesują
Taka ciekawostka przy okazji robienia porządków w spisie miejscowości w bazie danych AA.
Ta tabelka znakomicie pokazuje, które kraje i okolice świata najbardziej interesują Polaków (nas). Ciekawe że do czołówki z co najmniej 5 miejscowościami nie weszły ani "cz", ani "sk" ani "hu". Polaka/Polkę nici więzi i zainteresowań najbardziej łączą z Polską, potem z USA, W. Brytanią, Niemcami, Francją, Włochami. Dalej idą Rosja, Ukraina i Hiszpania. Na dziwnie wysokiej pozycji jest Islandia -- aż 6 miejscowości.

countryile
pl519
us125
uk58
de48
fr46
it32
ru23
ua19
es13
by9
in9
ch7
no7
be6
is6
at6
hr5
se5
au5
cn5
pt5
mx5
br5
nl5
Wojciech Jóźwiak   2021-08-20 22:59:09   182.13838  
Dlaczego przerabiam programy do kosmogramów?

Przez cały sierpień pracuję nad programami, które rysują, zapamiętują i odczytują kosmogramy. Po co to robię? Z powodu pewnego dualizmu. Kosmogramy na stronach AA są robione (wykreślane, rysowane) na dwa wybitnie niepodobne sposoby*:

1) Pierwszy i starszy, pochodzący z 2006 r., to robienie ich czyli generowanie jako plików graficznych, które są gromadzone (storowane – to ang. słówko najlepiej to oddaje) w pamięci serwera i na żądanie ściągane przez twoją przeglądarkę i wyświetlane na stronie. Jak każda grafika ściągalna.

2) Drugi i nowszy, opracowałem go w r. 2016 i rozwinąłem niedawno w 2021, to rysowanie techniką canvas. W tym sposobie rysunek kosmogramu jest wykreślany „w przelocie” na stronie w twojej przeglądarce, i po zamknięciu strony lub pobraniu nowej treści – znika. Tzn. istnieje tylko w ulotnej pamięci twojej przeglądarki.

(*Chociaż wyglądają prawie tak samo!)

Obecnie jestem w takiej fazie, że technologia canvas bardziej mi się podoba i chciałbym w dalszym planie głównie ją rozwijać. Już obecnie więcej robi, niż technologia serwerowych plików graficznych: rysuje harmoniki, rysuje kosmogramy podwójne (porównawcze), dopisuje numery-rzędy aspektów do ich kresek, wyświetla aspekty wzajemne (czyli tranzyty lub synastrie) lub same „wewnętrzne”. Chcę dorobić w nich rysowanie punktów harmonicznych. Łatwiej też (dużo łatwiej!) niż w programach serwerowych będzie dołączać nowe obiekty, jak węzły lub (legendarną) Lilith. Chcę zrobić łatwe przesuwanie kosmogramu w czasie o jakiś interwał, np. 1 dzień lub 1 rok. Następnym krokiem, który nie wydaje mi się trudny, jest zrobienie animacji kosmogramów. Żeby się ruszały modelując ruch planet w czasie.

Ale żeby przejść na drogę rozwijania canvas, chcę uporządkować technologie z plikami graficznymi serwerowymi.

Do tej pory, chyba od tamtego początkowego roku 2006, było tak, że w bazie danych, czyli w pamięci długotrwałej (właściwe: wiecznej, o ile ja lub ktoś nie wrzuci komend DELETE lub DROP, lub ja lub ktoś nie opłaci w terminie abonamentu serwera) są storowane tylko surowe dane czasowo-przestrzenne, czyli: data narodzin lub wydarzenia, czas godzinowy, strefa czasowa, kalendarz (czy gregoriański, czy juliański czy przed naszą erą) i szerokość-długość miejscowości. Plus tytuł, opis, kategoria i in. dodatki. Te surowe wyjściowe dane storowane dotąd były lekkie. Tzn. było ich mało, zawierały mało bajtów i do przetwarzania nie wymagały „ciężkich” zabiegów.

Kiedy ktoś chciał na ich podstawie zobaczyć kosmogram, to program na serwerze mu liczył „ascendenty” i pozycje planet i na ich podstawie rysował kosmogram, wrzucał go do piliku graficznego i przesyłał na serwer. Tak działał program chart.php, który zaniechałem dopiero parę dni temu.

W zasadzie w tym sposobie pracy nic prócz surowych (gołych) danych nie musiało być zapamiętywane.

Kiedyś tak było, ale powstawał problem taki, że pliki, wciąż rysowane od nowa, gromadziły się na serwerze i trzeba było je kasować osobnym programem. Kiedyś postanowiłem te pliki graficzne z kosmogramami wykorzystywać wielokrotnie. Bo skoro już są, to powinny jakoś pracować, prawda? W tym celu założyłem w bazie danych tabelę pod nazwą „history” (I wonder, dlaczego komputerowym obiektom daję angielskie nazwy?), która odnotowywała każde wygenerowanie kosmogramu i rejestrowała nazwę jego pliku. Od tamtej pory tylko dostatecznie długo nieużywane pliki graficzne były kasowane. Zdarzało się to też kosmogramom, które powinny być stale dostępne, np. kosmogramom z kolekcji sławnych osób. Co jeszcze: w tabeli „history” były zapamiętywane i trzymane (czyli storowane) obliczone pozycje planet. Budując to, wymyśliłem na poczekaniu nie najbardziej wygodny sposób zapisu planet, ale nie będę się nim chwalić, bo „history” od paru dni przeszła do historii, tzn. nie jest już używana.

Czyli było tak, że zaczynałem od storowania lekkich surowych danych czasowo-przestrzennych, a życie skłoniło mnie do storowania również tych ciężkich danych, tzn. obliczonych pozycji planet i osi, i nazw plików kosmogramów. (Same pliki są trzymane poza bazą danych.) Oba te rodzaje danych były gdzie indziej, w różnych tabelach, i kiedy z jakiegoś powodu był kasowany jeden zapis, drugi pozostawał i trzeba było zająć się nim osobno, itp., pominę nieinteresujące szczegóły.

W tym roku postanowiłem (a) nie zmieniać czyli nie rozwijać dalej kosmogramów serwerowych, (b) istniejącą technologię uporządkować, tzn. wszystkie dane dotyczące jednego wydarzenia (w tym: urodzenia) trzymać jako jeden rekord w jednej tabeli, która od niedawna istnieje i nazywa się „astro_data”. Do przeglądania istniejących (zasysanych z serwera) kosmogramów wraz z pozycjami planet, i do liczenia, rysowania i zapamiętywania nowych, służy jeden skrypt (program) chart_show.php. (Nie całkiem jeden, ale znów szczegóły pominę.)

Mając w bazie tabelę z pełnymi danymi o rozkładach planet (czyli obecną „astro_data”) będę mógł w oparciu o nią robić rzeczy, które były niemożliwe lub mało możliwe w dawnym systemie. Pierwszą rzecz już zacząłem robić: to tagowanie kosmogramów, czyli opatrywanie ich tematycznymi wskaźnikami. Będzie to wymagało jeszcze trochę pracy, może kiedyś więcej o tym. Następną będzie wybieranie kosmogramów według ich wartości, np. tylko te, które mają koniunkcję Słońca z Plutonem. Albo które mają którąś planetę (lub którąkolwiek) w zasięgu, powiedzmy, punktu harmonicznego „Baran z młotkiem”, 12°51' Bar. Będzie też można układać (sortować) kosmogramy w kolejności pozycji którejś planety, albo osi, albo kąta między planetami czyli według koła aspektów.* Po co? – Np. po to, żeby porównać swój lub czyjś kosmogram z natalami sławnych postaci. Albo bieżące wydarzenie z serią wydarzeń historycznych.

(*Próbowałem to już robić w poprzednich latach, ale gdy korzystałem z poprzedniego systemu storowania, padłem z powodu zawiłości.)

Czyli każda z obu technologii, serwer i kanwas, będzie rozwijana w innym kierunku i każda służyć będzie do innych celów.

Wojciech Jóźwiak   2021-08-21 08:11:21   182.13839  
Powiadomienie: Czy dzisiaj 21 sierpnia ktoś je dostał?
Po wczorajszej zmianie procedury wysyłki ani ja ani żaden próbny adres nie dostał powiadomień.
Czy ktoś w ogóle dostał?
  • Yerbowniczek #4656 : U mnie sytuacja bez zmian, czyli od trzech miesięcy bez powiadomień.
  • KatarzynaW #4657 : Mi się nie zapisują kosmogramy. Ostatni newsletter dostałam 20.08.
  • Wojciech Jóźwiak #4660 : KatarzynoW: napisz proszę, co dokładniej się dzieje. ("Mi się nie zapisują kosmogramy.") Skrypty poczty już sprawdzam & naprawiam. Coś w nich się porobiło.
  • Lola #4662 : Sytuacja bez zmian, powiadomienia nie dochodzą. Niestety nie potrafię powiedzieć jak długo, napewno do 31 lipca powiadomienia otrzymywałam. 
  • KatarzynaW #4665 : Robię nowy kosmogram i się nie zapisuje. Nie ma też przejścia do Canvas. Wielka szkoda.
  • Wojciech Jóźwiak #4667 : Naprawiłem wszystkie zgłoszone usterki dot. kosmogramów. Nowe kosmogramy są zapisywane natychmiast. Można je poprawiać i zapisują się poprawki.
    (Usterka zgłoszona przez Blanszetę, że kosmogramy zapisują się, ale z opóźnieniem: coś takiego jest zwyczajnie niemożliwe. Serwer zapomina swoją akcję w ciągu ułamków sekund. Nie może czegoś zacząć i dokończyć następnego dnia. To, co Blanszeto obserwowałaś, to były skutki mojego poprawiania bazy danych kilka dni temu.)
    Przejście ze "zwykłej" prezentacji na canvas czyli to, co robi link "W technologii canvas: Kosmogram Canvas" -- działa także na nowych danych horoskopowych, tzn. tych z numerem powyżej 7958. (Naprawiłem.)
    Przy próbie otwarcie "starego" programu kosmogramowego "chart.php" następuje automatyczne przekierowanie na nowy "chart_show.php". Więc to możliwe źródło błędów też zostało zatkane.
    (Wysyłania poczty w tym dobowych zastawień nie miałem czasu sprawdzić niestety.)

• Wojciech Jóźwiak #4668 : Oczywiście nadal proszę o zgłaszanie zauważonych błędów lub niedostatków.
  • Wojciech Jóźwiak #4669 : Poprawnie działa również "Własna kolekcja kosmogramów" łącznie z usuwaniem danych kosmogramowych.
  • Wojciech Jóźwiak #4671 : Bardzo się cieszę! :)
Wojciech Jóźwiak   2021-08-22 00:04:43   182.13840  
Małe rzeczy a cieszą
Poprawiłem opcję "Teraz" przy edycji kosmogramów. -- Wpisuje prócz "teraz" także "tu", czyli  twoje miejsce pobytu, które masz zdefiniowane. Domyślnie jest to Warszawa (przepra...), ale na "Moje konto" możesz to miejsce zdefiniować wybierając z listy dostępnych miejscowości. Może być nawet K2 (Pakistan).
Programu rozsyłającego dobowe zestawienia forum ani nie badałem, ani nie naprawiałem -- czas mi zajęły inne pilności. (O, już się zrobiło jutro...)
Wojciech Jóźwiak   2021-08-22 12:28:54   182.13841  
Moje wirtuały testowe
Na stronie "Obecni" pojawiają się dziwne nicki zawierające literę "#". To są uczestnicy wirtualni testowi czyli krótko: wirtuały.
  • KatarzynaW #4674 : Jak każdy. Wszyscy jesteśmy wirtualni.
Wojciech Jóźwiak   2021-08-22 12:59:35   182.13842  
Testowy mail z wyciągiem z forum
Przed chwila rozesłałem testowy mail z wyciągiem z forum. Z datą: 2021-08-22 12:56:37.
Jeśli dostałaś/eś, daj znać, tu.
  • Lola #4672 : Zgadza się dostałam o 12:56, pozdrawiam!
  • Wojciech Jóźwiak #4673 : No ciekawe, czy nie-testowa rozsyłka o godz. 2:11 się powiedzie.
  • Dorka116 #4675 : Ja już dostałam. Widzę, że po wakacjach mam mnóstwo do nadrobienia :)
  • Yerbowniczek #4677 :
    Dostałem o 12:56.
    Wysyłki nocnej nie dostałem.
  • Wojciech Jóźwiak #4678 : Coś zatrzymuje proces wysyłki na moment przed wysłaniem. Idę robić (naprawiać) dalej.
  • Jutrzenka #4680 : Testowa dostalam normalnej nie
  • Lola #4684 : podobnie jak Jutrzenka, testową dostałam wczoraj o 12:56, normalnej nie otrzymałam. Od października dostawałam powiadomienia codziennie, normalnie na główną pocztę.  Konto mam na Gmailu. Maili z AA nie mam ani w spamie/ani w społecznościach, przeszukałam całego Gmaila.
  • Wojciech Jóźwiak #4686 : Bardzo dziwnie te maile są wysyłane. Również niektóre moje wirtuały dostały. A inne nie. Na jedne adresy maile przychodzą, na inne nie przychodzą. Hydrozagadka.
  • u#1609 #4714 : Właśnie przeglądam swoją pocztę na Gmailu ( po kilku dniach nieobecności online) i zauważyłam, że znów przychodzą mi powiadomienia z AA i z Bloga. To, przez które teraz tu weszłam jest z godz.12:56, z 22.08. Jak znajdę następne to dam znać.
  • Yerbowniczek #4830 : Doszedł dziś (28 sierpnia) do mnie wyciąg z aktywności, o 8:58. Hura!
  • Wojciech Jóźwiak #4832 : Cieszę się, Yerbowniczku! Ale problem taki, że te serię maili wysłałem ręcznie, a nie spod CRON-a. tzn. nie automatem czasowym serwera. Wiec nie wszystko jeszcze jest tak, jak być powinno. :)
Nina   2021-08-22 19:30:29   182.13843  
działa. Nina
działa. Nina
KatarzynaW   2021-08-24 00:11:05   182.13850  
Nowe kosmogramy
Niestety, nowe kosmogramy dalej się nie zapisują. Może jutro będzie ten kosmogram?... 
(kliknęłam "rysuj i zapisz")
  • KatarzynaW #4719 : Póki co ciągle jeszcze nie ma kosmogramu, który dodałam chwilę po północy.
  • Wojciech Jóźwiak #4771 : Katarzyno W., czy już się naprawiło?
  • KatarzynaW #4772 : Właśnie miałam napisać, że nie, tylko nie wiedziałam gdzie. Dzięki że usłyszałeś :-)
  • Wojciech Jóźwiak #4774 : To się cieszę. :) :)
  • KatarzynaW #4777 : Jeden kosmogram od dwóch dni nie chce mi się zapisać. A jest dla mnie o tyle skomplikowany, że azjatycki i jeszcze się stresuję, czy dobrze wszystko wpisuję. Co więcej, jubilat z wczoraj, nie wiem czy to coś znaczy magicznego w tym konkteście.
  • KatarzynaW #4779 : Nie używam.
  • Wojciech Jóźwiak #4780 : Naprawdę nie wiem, co może teraz (przy obecnym stanie programu) zaszkodzić w zapisaniu. Jeśli coś więcej zauważysz (KatarzynoW) to napisz.
  • KatarzynaW #4781 : no niby teraz się zapisał, nic chyba inaczej nie robiłam. Dziwne.
    A czy mógłbyś spojrzeć, czy dobrze:
    https://www.astroakademia.pl/n20/chart_show.php?chart=8082
  • Wojciech Jóźwiak #4782 : Całkiem poprawnie się zapisał.
Wojciech Jóźwiak   2021-08-26 22:49:59   182.13861  
Spisy treści artykułów: unowione
W spisie treści artykułów Wszystkie artykuły dodałem nowe, inne niż dotąd, sposoby ich wyświetlania, w kolejności:
Życzę miłej zabawy. Tekstów jest około 564. Gdyby czytać nawet 10 dziennie, to i tak zajęłoby to 2 miesiące. Suma długości treści tekstów = 5125446 czyli ok. 5 milionów bajtów. To jest ponad 3 tys. średnich kartek książki. Czyli ok. 10 dość grubych książek.
Zależy mi na tym, żeby artykuły były łatwo dostępne. Tagi pomogą.

• Fabrycy #4831 : Dobre. Ja poczytam, a i naszym astro-juniorom polecam :)  
Wojciech Jóźwiak   2021-08-28 22:01:03   182.13871  
Co teraz najważniejsze w budowach i przebudowach serwisu AstroAkademii?

Miałem na to lato plan Trzech Dużych Zmian. (1) Tagi. (2) Zmiana systemu składowania (storowania) kosmogramów. (3) Usprawnienie forum.

Tagi (#1) zrobione i działają. Prócz małych dodatków, które mogą poczekać.
Składowanie kosmogramów (#2) zrobione i działa. Prawie nic mu nie brakuje.

Poważnie zastanawiam się, czy przebudowa forum (#3) jest teraz najważniejsza, bo inne potrzeby mogą być pilniejsze.

Te potrzeby, to:
#4. Poprawki w rysowaniu na kanwasie, drawCanvas.php. Żeby program poprawnie brał pod uwagę strefę czasu zdarzenia. Bardziej logiczne zapamiętywanie wykresów z kanwasu. (Obecne jest niedopracowane.) Przesuwanie czasu, tzn, żeby można było prosto wprowadzić „czas późniejszy o 1 godz.”, dzień, miesiąc, rok itp. Filtrowanie aspektów i planet: żeby nie rysować niektórych planet lub aspektów tych planet. (Np. wyciszyć tranzyty od Księżyca.) Też chcę zrobić pewne niewidoczne dla użytkownika poprawki, które przyspieszą obliczenia. Plan dalszy: animacja horoskopów na kanwasie.
Skala trudności: dużo dłubaniny, ale mam w głowie to, co robić. Nie wymaga nowego uczenia się.

#5. Zrobić responsywność AA! Czyli, żeby dawało się z AA pracować w telefonach. Zadanie wielkie, bo...
skala trudności: hm... przerażająca. Z grubsza wiem jak to się robi lub raczej robiło 4 lata temu. (Jedna responsywną stronę zrobiłem: pensjonatdlapsow.pl. Ale to pociąga trudną do wyobrażenia masę dłubaniny, ponieważ najpierw wymagałoby to wyrównania (ujednolicenia) deklaracji CSS dla całego serwisu, a możliwe błędy, których na pewno jest wiele, przy obecnym szerokoekranowym stanie witryny są uśpione. Wyjdą na jaw i zaczną bruździć dopiero po przestawce na wąski ekran (smartfonowy). Dodam, że „strojenie” stron przy pomocy CSS jest najbardziej up..dliwą częścią tworzenia stron, ponieważ CSS jest w większości niezgodny z naszymi intuicjami. Bo komputer widzi tylko jeden wymiar, a przetłumaczanie dwóch wymiarów ekranów na jego jednowymiarowość często jest niezgodne z naszą trójwymiarową logiką. I robi się kaszana. CSS jest największym możliwym producentem kaszany ze wszystkich technologii, które pracują żeby wyświetlić stronę.

Tak, że nawet zastanawiałem się, czyby nie zlecić tego fachowcom, ale koszt.

#6. Szukarka dla kosmogramów. Wyszukiwałaby kosmogramy z naszych zbiorów według pozycji planet na osi. Czyli mogłaby wyfiltrować np. ludzi lub wydarzenia z wielkim trygonem, albo ze Słońcem w zasięgu 18° Wagi („wiedzących lepiej”), albo z aspektami Mars-Saturn („twardzieli”). Dalszy plan: porównywarka, która to samo by robiła dla dwóch kosmogramów czyli dla tranzytów lub synastrii. Z myślą m.in. o takim zastosowaniu robiłem nowe składowanie kosmogramów.
Skala trudności: koncepcyjnie i programistyczne łatwe i przyjemne, można się mylić i zacinać w szczegółach, ale to tak zawsze.

#7. Detekcja tranzytów. Program, który coś podobnego robił, częściowo zrobiłem ok. 2016. Ale przybyło mi doświadczenia i przemyśleń i czuję, że powinienem do tego wrócić. Ktoś to powinien wreszcie zrobić. Skala trudności: teraz trudna do określenia, ale duża. Kiedyś już się raz na tym zawiesiłem.

Piszę o tym, bo potrzebuję zwrotnej informacji, co z tych rozbudów wydaje się Wam ważniejsze?

• Wojciech Jóźwiak #4849 : Blanszeto, dopisuję punkt #8: lepsza wyszukiwarka i do notek, i subnotek i artykułów.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.