prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Krysttyna   2021-03-02 18:05:04   182.13082  
nie wiem czy umiem pisać notki, zobaczymy

Wojciech Jóźwiak   2021-03-06 15:36:40   182.13096  
Aspekty wzajemne, np. radix i tranzyt, rysują się na canvas
Polecam surową aplikację https://www.astroakademia.pl/n20/drawCanvas_dev.php. Rysuje dwa kosmogramy na jednym zodiaku, wewnętrzny i na zewnątrz. Rysuje aspekty w każdym z nich oraz aspekty wzajemne. U mnie Jowisz w koniunkcji z Merkurym przechodzi przez opozycję uro. Plutona i jawnie to widać.
Jeszcze nie podłączyłem tego "dev" do ramy AA, ale zrobię. Pewnie jutro.
Wojciech Jóźwiak   2021-03-07 15:16:23   182.13102  
Kosmogram Canvas - nowa ulepszona wersja
 -- też jest już w menu. Rysuje kosmogram wewnętrzny i zewnętrzny, i aspekty w jednym, lub w drugim, lub wzajemne.
Zachęcam by sprawdzić i się pobawić. Ciekam jestem Twojej opinii.
  • Sandra #1364 : Dobra robota! Brakuje mi tylko współrzędnych planet, ale jest elegancko :)
  • Wojciech Jóźwiak #1368 : Będą, Sandro, współrzędne planet. (Dzięki!) One nawet już są, tylko zaszyte w kod strony. Potrzebuję chwili czasu/pracy, żeby je wydobyć i zwizualizować.
  • Komodorak #1433 : Czy zmienił się ostatnio sposób rysowania kresek aspektów na Canvasie? Pytam, bo mam wrażenie, że linie nie są tak gładkie jak poprzednio, jakby skompresowane. Może mi się przewidziało...
  • Wojciech Jóźwiak #1456 : Komodorak: czy się zmieniły linie aspektów w kanwasie? -- Ja niczego nie zmieniałem, przynajmniej w sposobie rysowania linii. Czy coś mogło się zmienić? -- Nie zauważyłem. Teoretycznie mogło się zmienić. Np. różne przeglądarki (Firefox, Chrome, Edge...) mogą rysować trochę inaczej. Różnice mogą polegać na wygładzaniu brzegów. Ale to należy do "deep structure" która jest zupełnie poza zasięgiem programisty. W ogóle co to jest JavaScript? To jakaś anonimowa rada mędrców, która ustanawia standardy, które potem implementują równie nieznani programiści Google (Chrome) albo Microsoftu (Edge). Zupełny Syjon.
  • Wojciech Jóźwiak #1457 : Pierwszą wersję Javascriptu skonstruował w 1995 Brendan Eich urodzony 4 lipca 1961 w Pittsburgu. Niestety brak godziny uro. Podsystem Canvas jest dość nowy, być może ok. 2010.
Wojciech Jóźwiak   2021-03-09 09:19:48   182.13107  
Kosmogram canvas: przesuwanie czasu
Kosmogram w "Kosmogram Canvas" można rysować dla przesuniętego czasu. Wpisz w polu "Wewnętrzny kosmogram: numer/id danych" następującą frazę: "NOW|P1M" -- i zostanie narysowany kosmogram na moment o 1 miesiąc późniejszy. Co widać po pozycji Słońca.
Co znaczy ten kod: "|" -- przesunięcie czasu, "P" -- plus, do przodu, "1" -- liczba jednostek, "M" -- miesięcy.
Kod "|M100Y" znaczy: 100 lat temu. Też działa, co można poznać po Plutonie na początku Raka.
Te moje eksperymenty się dłużą, ponieważ obsługa czasu jest albo niedopracowana albo przesadnie skomplikowana w dostępnych działach programowania. Bo co to znaczy "miesiąc wcześniej?" Miesiące mają różną liczbę dni, trzynasty zmienia numer roku itd. Aż musiałem użyć bazodanowego "języka" SQL, bo w nim to dodawanie i odejmowanie czasu jest rozwiązane najprościej. Ale to powoduje nieczystość kodu, odwoływanie się do bazy danych tam, gdzie nie używa się żadnych danych z bazy. Bardzo przydałby mi się ktoś doświadczeńszy, z kim takie i podobne sprawy konsultowałbym na bieżąco. Ale nie spotkałem dotąd programisty od budowy stron zainteresowanego astrologią.
O potrzebie zgłoszonej przez Sandrę -- żeby w "Kosmogram Canvas" była tabela z pozycjami rysowanych planet, pamiętam. Ponieważ w miarę rozwiązałem przesuwanie czasu, to mogę się brać za display współrzędnych.
No więc taka jest ta informatyka, właściwie programowanie. Główna idea zabiera 5%, może nawet 1% wysiłku myślowego i czasu, a reszta to ścibolenie głupot w rodzaju jak sensownie dodać miesiąc do daty albo jak 129.4508 zapisać jako znak+stopnie+minuty i jak to wkleić do tabeli, żeby ta tabela była obok wykresu, a nie spadała złośliwie pod rysunek lub jeszcze złośliwiej nasuwała się na rysunek lub chowała się pod rysunkiem. O, Wielkie Nieba, ile ja w życiu robię i robiłem rzeczy, które bezpośrednio były mi niepotrzebne i ktore powinien zrobić ktoś inny i zrobiłby to szybciej i lepiej. To mój nieustanny, wieczny i nierozwiązany problem. OK, muszę podsumować firmę za luty i wysłać księgowym skany z faktur.
Wojciech Jóźwiak   2021-03-09 12:47:13   182.13108  
Horoskop canvas rośnie jak baba drożdżowa
Nie sama aplikacja tylko moje projekty na jej temat. W miarę, jak robię horoskop canvas, widzę coraz więcej rzeczy, które będą potrzebne lub które przydałyby się.
# Wyświetlanie tabel z pozycjami planet. (Łatwe do zrobienia chociaż żmudne i oczywiście szybko konieczne.)
# Dalsze sterowanie wyświetlaniem, np. żeby włączać/wyłączać nie tylko rzędy aspektów, ale i planety.
# Sterowanie wzorem na siłę aspektów. Nie tylko rozmiarem orby.
# "Krokowanie" ("strzałkowanie") przesunięcia w czasie. Klikasz na strzałkę w lewo i kosmogram przesuwa się w czasie o +1 miesiąc względem tego co masz na ekranie. Itd. Przesunięcia o lata, miesiące, godziny itd., ale zautomatyzowane do 1 kliknięcia na jakąś "strzałkę".
# Przesuwanie w czasie do następnego nowiu lub pełni. Całkowicie do zrobienia! A nawet jest to interesujące. tzn nie sama info-nuda. (Jestem sobie samemu wdzięczny, że 5 lat temu wykonałem większość tego, co w tej aplikacji jest nudne a nawet meganudne.)
# Zapamiętywanie obliczonych kosmogramów w podręcznej pamięci strony/przeglądarki/komputera. Łatwe, nawet banalne, chociaż jak każdy "work" w javascriptcie ma coś z chwytania pcheł w bokserskich rękawicach. Strasznie pchli jest ten JS. Powietrzny jak pchła i proszek.
I teraz znalazłem potrzebę (zadanie), która jest wyzwaniem programicznym:
# Zapamiętywanie obliczonych i wyrysowanych na kanwasie kosmogramów wraz z ich wyglądem i konsortem (zewnętrznym kosmogramem) w bazie danych! Na trwałe. A to już nie taki w kij dmuchał.
  • Wojciech Jóźwiak #1431 : # Rysowanie progresji (na określoną datę, nie tylko na teraz) na zewnętrznej podwójnego kosmogramu.
  • Wojciech Jóźwiak #1432 : # Wizualizacja punktów harmonicznych: jeśli planeta jest w zasięgu pewnego punktu harm., to ten punkt jest rysowany na tle zodiaku. ("Niewykorzystane" lub nieobudzone punkty nie muszą być rysowane.)
  • Wojciech Jóźwiak #1447 : Najbardziej oczywiste:
    # Wpisywanie DATY-CZASU do inputu! Tej funkcji teraz najbardziej brakuje.
  • Fabrycy #1448 : To jak dosypywanie rodzynek do ciasta na babę drożdżową :-) Gratuluję inicjacji informatycznej - to pewnie ten Jowisz i Saturn w Wodniku i w centrum IV ćwiartki...
  • Wojciech Jóźwiak #1450 : Fabrycy, inicjację informatyczną to ja miałem w prawieku kiedy pisałem dyplom z wpływu pola elektrycznego na polipeptydy. Komputery były szafami. Dane wprowadzało się przez dziurkowanie kart Holleritha.
  • Fabrycy #1451 : To był jednak inny świat. Do objęcia ludzkim umysłem w całości. Dziś nawet najlepsi z samego braku czasu są w stanie operować w zaledwie fragmencie spektrum. Przez inicjację rozumiałem bardziej : stanięcie samodzielnie, na własnych nogach tu i teraz. 
  • Wojciech Jóźwiak #1452 : Dzięki. (Fabrycy.) Nazwijmy to mini-inicjacją. Lub re-inicjacją. :) :) Faktycznie, prace astroprogramistyczne mi w tych dniach-tygodniach wyraźnie przyspieszyły, coś się odblokowało.
  • Fabrycy #1453 : Jestem po świeżym odczytaniu "Bomby megabitowej" Lema - po 20 latach. To dobrze uświadamia, z jakim przyspieszeniem technologicznym mamy od kilkudziesięciu lat do czynienia. To się samemu Lemowi dwadzieścia lat temu w głowie nie mieściło, a co dopiero nam :-)
Wojciech Jóźwiak   2021-03-09 19:28:05   182.13111  
Canvas ma tabelki z pozycjami
...chociaż na razie tylko w zapisie dziesiętnym, np Sło. na teraz ma 349.40985.
Co będzie? -- Będzie lepiej!
  • Wojciech Jóźwiak #1439 : Jest lepiej: Canvas ma współrzędne planet ze znakami zodiaku i minutami. Np. teraz Ksi=Wod 6°55’. Polecam Kosmogram Canvas nieustannie.
  • Sandra #1440 : chyba nazwy osi są na odwrót w tabelce :)
  • Wojciech Jóźwiak #1446 : Poprawiłem. Dziękuję Sandro za zauważenie błędu.
Wojciech Jóźwiak   2021-03-11 16:16:50   182.13126  
Canvas rozwija się jak omójrozmarynie!
Zgodnie z obietnicą, Kosmogram Canvas przyjmuje jako dane napisy daty-czasu, np. "2001-09-11 08:00:00". Wklej powyższe w "Wewnętrzny kosmogram: numer/id danych" i zobaczysz. W zewnętrzny as well.
Uwaga: format musi być dokładnie jak w tym wzorcu. "00" sekund też musi być. Bo jeszcze nie zrobiłem, żeby program domyślał się opuszczonych jednostek.
Następny etap: zrobić, żeby można było identyczny horo. zamieścić lub przesłać jako link.
Uwaga II: Nie ma jeszcze regulacji/inputu dla strefy. Przyjmowana jest strefa=1 godz, jak w Pl. Miejsce jest takie, jakie masz ustawione w Moim Koncie. Nie można wprowadzić dowolnego miejsca. To będzie wymagać rozbudowania formularza, być może zrobię jakąś wewnętrzną wysuwaną zakładkę, w której będzie ciąg dalszy formularza. (Szczęśliwie dane do serwera idą przez Ajax, przez co formularze są bardziej giętkie. Jak zegary na miękko Daliego.)
  • Wojciech Jóźwiak #1490 : Widzę brak: nie ma opcji "clear" dla zewnętrznego kosmogramu. Oj oj... No trudno, na razie pomęczymy się z jej brakiem. Nie od razu Kraków.
Wojciech Jóźwiak   2021-03-29 11:18:46   182.13203  
Wyliczanie czasu: mała rzecz a cieszy
Uruchomiłem (udrożniłem) aplikację Wyliczanie czasu.
Co robi? Wpisujesz pozycję MC lub ascendentu, a dostajesz godzinę.
Mała rzecz a cieszy.
(Jeszcze muszę/chcę dorobić pobieranie danych z kosmogramu.)
Wojciech Jóźwiak   2021-04-29 21:51:59   182.13359  
Aplikacja Progresje
Uruchomiłem i trochę poprawiłem (wyłączoną przez kilka ost. miesięcy) aplikację Progresje.
Co robi: wylicza progresje: progresywne pozycje planet, i pokazuje je w tabeli jak efemerydy.
Czyli to są takie efemerydy progresji.
Brakuje tam jednego szczegółu: jawnej opcji "Ja". Na razie musisz Siebie wyszukać w rozwijance "Aktywni uczestnicy AstroAkademii".
  • KatarzynaW #2336 : Wojciechu, a czy mógłbyś zrobić jakieś małe wprowadzenie do tematu progresji dla zielonych?? Może w połączeniu z demonstracją aplikacji??
Wojciech Jóźwiak   2021-05-01 09:59:10   182.13366  
Kłopot z urodzinami
Wczoraj uruchomiłem wyświetlanie na stronie głównej, kto z uczestniczek/ków AstroAkademii "dzisiaj" ma urodziny. Szybko bo po 1 dobie okazało się, że algorytm pokazuje osoby, które dawno w AA nie uczestniczą, tzn. nie logują się. Być może wciąż czytają AA lub przeglądają publiczne kosmogramy, ale jeśli się nie logują, to algorytmy tego nie stwierdzą. Poprawiłem urodziny: tak, żeby pokazywały osoby logowane nie dawniej niż 1 rok. Co i tak wydaje się nadmiarem. Faktycznie aktywna grupa to ci, którzy coś robili, tzn. otwierali strony AA pod zalogowaniem, nie dawniej niż tydzień. Takich faktycznie aktywnych jest 33. Aktualnie zarejestrowanych jest kosmiczna liczba 709. Czyli tych "tygodniowo aktywnych" jest mniej niż 1/20.
Natychmiast pojawiają się trzy pytania:
1) Co robić z tymi martwymi duszami?
2) Jak zaktywizować nieaktywnych?
3) Co zrobić, żeby aktywnych było więcej?
Będę wdzięczny za sugestie.
  • Yerbowniczek #2335 :
    1. Pokazywać, że mają urodziny.
    2. Wysyłać w dniu urodzin e-maila z życzeniami (automatem, ze stałą formułą). Trochę niebezpieczne, bo niektórzy różnie reagują.
    3. Nie wiem, ale nadzieja jest w punkcie 2.

Jestem zapisany do pewnego forum poruszającego tematy sieci, gdzie takie coś też działa. Tzn. wyświetla tylko informacje o jubilatach. Fajne to jest.
  • KatarzynaW #2342 :

Myślę, że zniechęcać może:

-Gdy jest za trudno

-Gdy jest za łatwo/ powtarzalnie/ nudno

-Brak poczucia większego kontaktu z rozmówcami. Większości ludziom na dłuższą metę nie wystarczy sama wymiana literkowych idei dla idei.

a. brak feedbacku- tu jednak jest dziwne, gdy ktoś coś odkrywa w nowej dziedzinie/w sobie, dzieli się tym i nawet nie wie, czy ktokolwiek to zobaczył, bo nie widać nawet wyrazu twarzy (+ co raz bardziej jesteśmy przyzwyczajeni do lajków i innych takich)

b. anonimowość- niewiadomo kto nas czyta i co z tym zrobi, a z drugiej strony też brak więzi z osobami kryjącymi się za nimi, to może zniechęcać, może też schizować.

-Niektórzy ludzie po prostu co jakiś czas zaczynają się czymś interesować, przyglądają się czemuś pobieżnie i idą dalej, przyglądać się czemuś innemu. Większość ludzi nawet tak robi, w internecie zwłaszcza i nie należy się nimi przejmować.

• Komodorak #2472 : Dlaczego wskaźnik urodzin na głównej AA jest wyłączony?
  • Wojciech Jóźwiak #2473 : Komodoraku, sprawdzę zaraz.
  • Wojciech Jóźwiak #2477 : Poprawiłem. Był błąd, przez który nic się nie wyświetlało. Gapa ze mnie, że nie zauważyłem wcześniej. Dzięki Komodoraku za zauważenie i interwencję.
  • Wojciech Jóźwiak #2531 : Całkiem nieznane mi Osoby mają kolejne urodziny. Hm. Wśród Obecnych też widzę kilka egzotycznych nicków. [wow]
  • KatarzynaW #2535 : Przyznam, że mnie niepokoją te składające się z samych przypadkowych liter i cyfr, że nawet nie składają się nawet w sylabę.
  • Wojciech Jóźwiak #2540 : Mnie też. Zwykle tacy "próbenci" wpadają na chwilę i nie kontynuują. Ale boty to nie są. Bot przez rejestrację nie przebije się.
  • KatarzynaW #2543 : Może mógłbyś do takich osób rozesłać maila: "Jesteś człowiek, czy kto?".
    Albo wprowadzić obowiązek przedstawienia się w dwóch zdaniach dla każdego kto wchodzi. Jako warunek dostępu.
  • Wojciech Jóźwiak #2544 : Obowiązek przedstawienia się? -- Przemyślę. Ponieważ dostęp do AA jest pomiędzy słoninką a kiełbaską. (Scyllą vs Charybdą.) Za łatwy: wchodzą mało zainteresowani. Za trudny: niewiele osób się przebije. Sito zgubi diamenty. I tak już gubi.
  • KatarzynaW #2545 : Ani za łatwy ani za trudny. Przy zapisie na bardzo wiele rzeczy, nawet jakieś jednorazowe warsztaty, trzeba jakiś podstawowy formularz wypełnić i dwa zdania o swojej motywacji i intencji odnośnie udziału. To nie jest takie złe. Może przyczynić się do komfortu wszystkich.
    Konieczność włożenia minimalnego wysiłku przy zapisie zawsze podnosi prestiż i zwiększa motywację uczestniczenia i zaangażowania. Mam z tym trochę doświadczenia z organizowaniem różnego rodzaju warsztatów, wydarzeń...  Jak jest bez ograniczeń i łatwo dostępne, to się właśnie rozmywa. Więc ja np. nawet jak mam na coś dotację to wprowadzam minimalną opłatę, konieczność zapisu, coś tam, coś tam..
  • KatarzynaW #2546 : małe sito na wstępie właśnie może pomóc w wyłonieniu się diamentów. A prawdziwe sito to orientowanie się na stronie Astroakademii.
  • Sandra #2547 : miały być  profile uczestników na AA...
  • Wojciech Jóźwiak #2548 : Sandro, mnie też b. zależy, żeby je zrobić. Tymczasem "front robót" mi się rozciągnął... Profile by wiele załatwiły.
  • Lola #2549 : Profile uczestników na AA? jak to rozumiecie? w pewnym sensie indywidualny kosmogram to juz profil. Chodzi o bliższa charakterystykę uczestników? może się to niebezpiecznie zbliżać do złamania zasad anonimowości. 
  • Sandra #2550 : Przedstawienie się raczej nie będzie łamało zasad anonimowości. I tak dużo tu o sobie piszemy. 
  • KatarzynaW #2553 : A dyplomy też będą z pseudonimami? Czy będzie to temat ukryty dla reszty uczestników Astroakademii, kto go dostał :-)
  • Wojciech Jóźwiak #2555 : W tym jednym kursie, dla którego dyplomy drukowałem, było na dyplomie imię-nazwisko plus nick AA, ale ten dyplom widziała tylko ta osoba, która go dostała listem papierowym. Teraz też każdy dostanie swój e-dyplom w pdf-ie do wydrukowania. Możemy wprowadzić zwyczaj, że DUA jest tytułem tak jak SJ u jezuitów. Uczestnik dyplomowany będzie mieć prawo na forum AA wystepować np. jako "Korotko DUA". Jeśli wcześniej był/a tylko Korotko.
  • KatarzynaW #2560 : Aha, to te dyplomy mają dać tytuł przed nickiem? 
    7 uczniów powinno uosabiać 7 planet głównych. :-)

• KatarzynaW #2561 : Ja to osobiście nie bardzo wierzę w tą anonimowość. 
Wojciech Jóźwiak   2021-05-11 22:59:11   182.13406  
Canvas. Problem ze strefą
W "Kosmogram Canvas" dorobiłem inputy (pola tekstowe) do wprowadzania strefy czasu dla horoskopowanego wydarzenia.
Na razie jest to atrapa: te pola są, ale nie służą. Bo zastanawiam się (I wonder...) jak one mają działać. Przecież ręczne wprowadzanie-wpisywanie strefy to jest sytuacja raczej wyjątkowa. Więc dziwiąc się, przerywam i idę się zdrzemnąć do rana. Pa.
  • Wojciech Jóźwiak #2556 : Właściwie, to strefa powinna mieć własną specjalną kontrolkę.
  • Wojciech Jóźwiak #2557 : Usunąłem, tj. uniewidoczniłem inputy dla strefy. Strefa będzie wpisywana w tym samym polu co data jako dalszy ciąg daty-czasu, oraz będzie domyślna. Na razie tymczasowo jest ustawiona na +2 godziny czyli na polski czas letni.
Wojciech Jóźwiak   2021-06-01 12:30:51   182.13499  
Robię Canvas, moga byc usterki, dzisiaj 1 czerwca
Uwaga: dzisiaj 1 czerwca wtorek przerabiam rysowanie na Canvas. Od tego mogą być przerwy kiedy ta strona-aplikacja będzie niedostępna, lub może "nie tak" się zachowywać, kiedy wprowadzam poprawki. Lub mogą wyświetlać się jakieś kody i in. rupiecie.
Wojciech Jóźwiak   2021-06-01 17:48:17   182.13500  
Kanwas zrobiony. Powinno działać
Kanwas zrobiony. Powinno działać. Mogą być jakieś małe nielogiczności, ale to dopieszczę później. Dorobiłem zapisywanie w bazie danych tego wszystkiego, co widzisz w horoskopie na canvas. W bazie zapamiętują się dane, z których odtwarza się dokładna kopia pojedynczego lub podwójnego kosmogramu z takim samym zestawem aspektów.
Ten obraz możesz komuś lub wszystkim wysłać w linku. Ten link jest w 3-cim wierszu nas rysunkiem.
Przykład wysyłki w linku: 1966-01-22~5:31:00 -- sprawdź!
Żeby coś wysyłać lub oglądać w przyszłości, musisz to coś najpierw zapamiętać.  Do tego służy przycisk "Zapamiętaj". Przed nim jest pole "Nazwij" -- tam wpisujesz nazwę, jaką chcesz. To jest w pierwszym wierszu nad kosmogramem.
Do przywoływania kosmogramów z bazy służy to, co jest w 3-cim wierszu na początku. Tam  jest rozwijanka-wybieranka z opcjami do wyboru. Na początku jest pusta, ale jak pewien kosmogram zapamiętasz, to pojawiają się pozycje w bazie, których jesteś właścicielem/ką. Kiedy w tej wybierance już będą pozycje bazy (zapamiętane przez Ciebie), to gdy klikniesz na "Rysuj z bazy" to się narysuje. 
To wszystko jest proste, ale stwarza masę wariantów, których wszystkich nie byłem w stanie wypróbować. Mam wrażenie, że to jest b. bogate narzędzie.
Będę robić dalej, już nie dzisiaj.
Wojciech Jóźwiak   2021-06-03 11:01:00   182.13511  
Co jeszcze chcę/potrzebuję zrobić w Canvas
1) Udoskonalić wprowadzanie dat w inputach: tak, żeby program czytał/parsował/interpretował frazy domyślne. Np. że sama data 2021-6-3 ma mieć domyślnie godzinę 12:00.
2) Uporządkować wprowadzanie strefy. (A) domyślna. (B) dopisywana jako dalszy ciąg daty. Strefa jest trudna, bo od 1970 r. są w sieci (imponujące!) ogólnodostępne bazy danych ze wszystkimi strefami i zmianami czasu na całym świecie; więcej: te dane są wbudowane w JavaScript i PHP, czyli ma je w sobie gdzieś zaszyte każda przeglądarka -- ale dla czasów przed 1970 nie ma lub są własnością prywatną. W tym punkcie świat nie sprzyja astrologom.
3) Wprowadzić łatwe przesuwanie kosmogramu w czasie, tzn. opcje "trzy tygodnie później" czy "rok wcześniej". (Następnym krokiem jest animacja, która "w świecie" stała się już standardem -- widać w nagraniach na YouTube.)
Druga rzecz, to chcę wrócić do wykresów aktywności tranzytów. Robiłem to 5 lat temu i przerwałem.
Nie z canvas: widzę wielką potrzebę, żeby link z subnotką trafiał w tę subnotkę, a nie w początek macierzystej notki. Jedne z tych drobiazgów jak zepsuta klamka lub oderwana sztacheta: przeszkadza, niby drobiazg, ale kiedy i jak się za niego wziąć?
Wojciech Jóźwiak   2021-06-20 12:09:55   182.13578  
Spektrum aspektów re-uruchomione + horo. canvas łatwiej dostępny
Witam. To dzisiejsze ciepłe przedpołudnie spożytkowałem -- tak! "spożytkowałem"! Wreszcie znalazłem odpowiednie słowo zamiast paskudnego "poświęciłem"... -- na re-uruchomienie strony-aplikacji "Spektrum aspektów".
Co tam jest? Kosmogramy z naszej kolekcji uporządkowane (posortowane) według kąta między dwiema wskazanymi planetami. Ta tabela służy do szybkiego wyszukiwania wydarzeń lub narodzeń dziejących się w cyklu dwóch planet.
Ta strona działała przez reformą n12->n20, podczas reformy brakło mi czasu na nią, teraz przywróciłem.
Wymaga jeszcze dopieszczenia layoutu: powinna być czcionką bez szeryfów, jak tabele.
Dodam objaśnienia/instrukcje.
Przy okazji link do (szybkiego) rysowania kosmogramów na kanwasie zamieściłem w lewym menu pod linkiem do "zwykłych" czyli statycznych kosmogramów.
Bo (jak regularni bywalcy dobrze wiedzą, ale ci mniej regularni mogą nie) kosmogramy w AA są rysowane na dwa sposoby: "statycznie" jako pliki graficzne generowane na serwerze; i "szybko" jako grafiki na kanwasie JavaScriptu.
Pierwszy sposób jest w zasadzie zakończony i nie rozwijam go (bo bym oszalał), nad drugim pracuję i zawiera kilka niedoskonałości do poprawienia.
  • Komodorak #3286 : Czy powinno już działać? U mnie pojawia się komunikat:
    Notice: Undefined index: isadmin in /www/astroakademia_www/www/astroakademia.pl/n20/aspectrum.php on line 10
  • Wojciech Jóźwiak #3292 : Już działa. Naprawdę. Również layout jest dobry bo bezszeryfowy.
  • Komodorak #3298 : A czy można by dodatkowo dołączyć osie do tego zestawu? Wtedy byłoby możliwe wyszukiwanie kosmogramów ze względu na położenie planet względem osi.
  • Wojciech Jóźwiak #3347 : Komodoraku, wszystko to zrobię, również osie. Musze tylko najpierw zmienić system przechowywania danych horoskopowych i samych horoskopów w bazie. Zacząłem to robić i jestem lekko wzruszony bałaganem, jaki znajduję. Patrz moja notka niżej.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.