Nowości techniczne .182
-
Sandra
#1364 : Dobra robota! Brakuje mi tylko współrzędnych planet, ale jest elegancko :)
-
Wojciech Jóźwiak
#1368 : Będą, Sandro, współrzędne planet. (Dzięki!) One nawet już są, tylko zaszyte w kod strony. Potrzebuję chwili czasu/pracy, żeby je wydobyć i zwizualizować.
-
Komodorak
#1433 : Czy zmienił się ostatnio sposób rysowania kresek aspektów na Canvasie? Pytam, bo mam wrażenie, że linie nie są tak gładkie jak poprzednio, jakby skompresowane. Może mi się przewidziało...
-
Wojciech Jóźwiak
#1456 : Komodorak: czy się zmieniły linie aspektów w kanwasie? -- Ja niczego nie zmieniałem, przynajmniej w sposobie rysowania linii. Czy coś mogło się zmienić? -- Nie zauważyłem. Teoretycznie mogło się zmienić. Np. różne przeglądarki (Firefox, Chrome, Edge...) mogą rysować trochę inaczej. Różnice mogą polegać na wygładzaniu brzegów. Ale to należy do "deep structure" która jest zupełnie poza zasięgiem programisty. W ogóle co to jest JavaScript? To jakaś anonimowa rada mędrców, która ustanawia standardy, które potem implementują równie nieznani programiści Google (Chrome) albo Microsoftu (Edge). Zupełny Syjon.
-
Wojciech Jóźwiak
#1457 : Pierwszą wersję Javascriptu skonstruował w 1995 Brendan Eich urodzony 4 lipca 1961 w Pittsburgu. Niestety brak godziny uro. Podsystem Canvas jest dość nowy, być może ok. 2010.
-
Wojciech Jóźwiak
#1431 : # Rysowanie progresji (na określoną datę, nie tylko na teraz) na zewnętrznej podwójnego kosmogramu.
-
Wojciech Jóźwiak
#1432 : # Wizualizacja punktów harmonicznych: jeśli planeta jest w zasięgu pewnego punktu harm., to ten punkt jest rysowany na tle zodiaku. ("Niewykorzystane" lub nieobudzone punkty nie muszą być rysowane.)
-
Wojciech Jóźwiak
#1447 : Najbardziej oczywiste:
# Wpisywanie DATY-CZASU do inputu! Tej funkcji teraz najbardziej brakuje.
- Fabrycy #1448 : To jak dosypywanie rodzynek do ciasta na babę drożdżową :-) Gratuluję inicjacji informatycznej - to pewnie ten Jowisz i Saturn w Wodniku i w centrum IV ćwiartki...
-
Wojciech Jóźwiak
#1450 : Fabrycy, inicjację informatyczną to ja miałem w prawieku kiedy pisałem dyplom z wpływu pola elektrycznego na polipeptydy. Komputery były szafami. Dane wprowadzało się przez dziurkowanie kart Holleritha.
- Fabrycy #1451 : To był jednak inny świat. Do objęcia ludzkim umysłem w całości. Dziś nawet najlepsi z samego braku czasu są w stanie operować w zaledwie fragmencie spektrum. Przez inicjację rozumiałem bardziej : stanięcie samodzielnie, na własnych nogach tu i teraz.
-
Wojciech Jóźwiak
#1452 : Dzięki. (Fabrycy.) Nazwijmy to mini-inicjacją. Lub re-inicjacją. :) :) Faktycznie, prace astroprogramistyczne mi w tych dniach-tygodniach wyraźnie przyspieszyły, coś się odblokowało.
- Fabrycy #1453 : Jestem po świeżym odczytaniu "Bomby megabitowej" Lema - po 20 latach. To dobrze uświadamia, z jakim przyspieszeniem technologicznym mamy od kilkudziesięciu lat do czynienia. To się samemu Lemowi dwadzieścia lat temu w głowie nie mieściło, a co dopiero nam :-)
-
Wojciech Jóźwiak
#1439 : Jest lepiej: Canvas ma współrzędne planet ze znakami zodiaku i minutami. Np. teraz Ksi=Wod 6°55’. Polecam Kosmogram Canvas nieustannie.
- Sandra #1440 : chyba nazwy osi są na odwrót w tabelce :)
-
Wojciech Jóźwiak
#1446 : Poprawiłem. Dziękuję Sandro za zauważenie błędu.
Następny etap: zrobić, żeby można było identyczny horo. zamieścić lub przesłać jako link.
-
Wojciech Jóźwiak
#1490 : Widzę brak: nie ma opcji "clear" dla zewnętrznego kosmogramu. Oj oj... No trudno, na razie pomęczymy się z jej brakiem. Nie od razu Kraków.
Czyli to są takie efemerydy progresji.
Brakuje tam jednego szczegółu: jawnej opcji "Ja". Na razie musisz Siebie wyszukać w rozwijance "Aktywni uczestnicy AstroAkademii".
- KatarzynaW #2336 : Wojciechu, a czy mógłbyś zrobić jakieś małe wprowadzenie do tematu progresji dla zielonych?? Może w połączeniu z demonstracją aplikacji??
-
Yerbowniczek
#2335 : 1. Pokazywać, że mają urodziny.2. Wysyłać w dniu urodzin e-maila z życzeniami (automatem, ze stałą formułą). Trochę niebezpieczne, bo niektórzy różnie reagują.3. Nie wiem, ale nadzieja jest w punkcie 2.Jestem zapisany do pewnego forum poruszającego tematy sieci, gdzie takie coś też działa. Tzn. wyświetla tylko informacje o jubilatach. Fajne to jest.
-
KatarzynaW
#2342 :
Myślę, że zniechęcać może:
-Gdy jest za trudno
-Gdy jest za łatwo/ powtarzalnie/ nudno
-Brak poczucia większego kontaktu z rozmówcami. Większości ludziom na dłuższą metę nie wystarczy sama wymiana literkowych idei dla idei.
a. brak feedbacku- tu jednak jest dziwne, gdy ktoś coś odkrywa w nowej dziedzinie/w sobie, dzieli się tym i nawet nie wie, czy ktokolwiek to zobaczył, bo nie widać nawet wyrazu twarzy (+ co raz bardziej jesteśmy przyzwyczajeni do lajków i innych takich)
b. anonimowość- niewiadomo kto nas czyta i co z tym zrobi, a z drugiej strony też brak więzi z osobami kryjącymi się za nimi, to może zniechęcać, może też schizować.
-Niektórzy ludzie po prostu co jakiś czas zaczynają się czymś interesować, przyglądają się czemuś pobieżnie i idą dalej, przyglądać się czemuś innemu. Większość ludzi nawet tak robi, w internecie zwłaszcza i nie należy się nimi przejmować.
-
Komodorak
#2472 : Dlaczego wskaźnik urodzin na głównej AA jest wyłączony?
-
Wojciech Jóźwiak
#2473 : Komodoraku, sprawdzę zaraz.
-
Wojciech Jóźwiak
#2477 : Poprawiłem. Był błąd, przez który nic się nie wyświetlało. Gapa ze mnie, że nie zauważyłem wcześniej. Dzięki Komodoraku za zauważenie i interwencję.
-
Wojciech Jóźwiak
#2531 : Całkiem nieznane mi Osoby mają kolejne urodziny. Hm. Wśród Obecnych też widzę kilka egzotycznych nicków. [wow]
- KatarzynaW #2535 : Przyznam, że mnie niepokoją te składające się z samych przypadkowych liter i cyfr, że nawet nie składają się nawet w sylabę.
-
Wojciech Jóźwiak
#2540 : Mnie też. Zwykle tacy "próbenci" wpadają na chwilę i nie kontynuują. Ale boty to nie są. Bot przez rejestrację nie przebije się.
-
KatarzynaW
#2543 : Może mógłbyś do takich osób rozesłać maila: "Jesteś człowiek, czy kto?".Albo wprowadzić obowiązek przedstawienia się w dwóch zdaniach dla każdego kto wchodzi. Jako warunek dostępu.
-
Wojciech Jóźwiak
#2544 : Obowiązek przedstawienia się? -- Przemyślę. Ponieważ dostęp do AA jest pomiędzy słoninką a kiełbaską. (Scyllą vs Charybdą.) Za łatwy: wchodzą mało zainteresowani. Za trudny: niewiele osób się przebije. Sito zgubi diamenty. I tak już gubi.
-
KatarzynaW
#2545 : Ani za łatwy ani za trudny. Przy zapisie na bardzo wiele rzeczy, nawet jakieś jednorazowe warsztaty, trzeba jakiś podstawowy formularz wypełnić i dwa zdania o swojej motywacji i intencji odnośnie udziału. To nie jest takie złe. Może przyczynić się do komfortu wszystkich.
Konieczność włożenia minimalnego wysiłku przy zapisie zawsze podnosi prestiż i zwiększa motywację uczestniczenia i zaangażowania. Mam z tym trochę doświadczenia z organizowaniem różnego rodzaju warsztatów, wydarzeń... Jak jest bez ograniczeń i łatwo dostępne, to się właśnie rozmywa. Więc ja np. nawet jak mam na coś dotację to wprowadzam minimalną opłatę, konieczność zapisu, coś tam, coś tam.. - KatarzynaW #2546 : małe sito na wstępie właśnie może pomóc w wyłonieniu się diamentów. A prawdziwe sito to orientowanie się na stronie Astroakademii.
-
Sandra
#2547 : miały być profile uczestników na AA...
-
Wojciech Jóźwiak
#2548 : Sandro, mnie też b. zależy, żeby je zrobić. Tymczasem "front robót" mi się rozciągnął... Profile by wiele załatwiły.
-
Lola
#2549 : Profile uczestników na AA? jak to rozumiecie? w pewnym sensie indywidualny kosmogram to juz profil. Chodzi o bliższa charakterystykę uczestników? może się to niebezpiecznie zbliżać do złamania zasad anonimowości.
- Sandra #2550 : Przedstawienie się raczej nie będzie łamało zasad anonimowości. I tak dużo tu o sobie piszemy.
- KatarzynaW #2553 : A dyplomy też będą z pseudonimami? Czy będzie to temat ukryty dla reszty uczestników Astroakademii, kto go dostał :-)
-
Wojciech Jóźwiak
#2555 : W tym jednym kursie, dla którego dyplomy drukowałem, było na dyplomie imię-nazwisko plus nick AA, ale ten dyplom widziała tylko ta osoba, która go dostała listem papierowym. Teraz też każdy dostanie swój e-dyplom w pdf-ie do wydrukowania. Możemy wprowadzić zwyczaj, że DUA jest tytułem tak jak SJ u jezuitów. Uczestnik dyplomowany będzie mieć prawo na forum AA wystepować np. jako "Korotko DUA". Jeśli wcześniej był/a tylko Korotko.
-
KatarzynaW
#2560 : Aha, to te dyplomy mają dać tytuł przed nickiem?
7 uczniów powinno uosabiać 7 planet głównych. :-)
-
KatarzynaW
#2561 : Ja to osobiście nie bardzo wierzę w tą anonimowość.
-
Wojciech Jóźwiak
#2556 : Właściwie, to strefa powinna mieć własną specjalną kontrolkę.
-
Wojciech Jóźwiak
#2557 : Usunąłem, tj. uniewidoczniłem inputy dla strefy. Strefa będzie wpisywana w tym samym polu co data jako dalszy ciąg daty-czasu, oraz będzie domyślna. Na razie tymczasowo jest ustawiona na +2 godziny czyli na polski czas letni.
Dodam objaśnienia/instrukcje.
-
Komodorak
#3286 : Czy powinno już działać? U mnie pojawia się komunikat:
Notice: Undefined index: isadmin in /www/astroakademia_www/www/astroakademia.pl/n20/aspectrum.php on line 10 -
Wojciech Jóźwiak
#3292 : Już działa. Naprawdę. Również layout jest dobry bo bezszeryfowy.
-
Komodorak
#3298 : A czy można by dodatkowo dołączyć osie do tego zestawu? Wtedy byłoby możliwe wyszukiwanie kosmogramów ze względu na położenie planet względem osi.
-
Wojciech Jóźwiak
#3347 : Komodoraku, wszystko to zrobię, również osie. Musze tylko najpierw zmienić system przechowywania danych horoskopowych i samych horoskopów w bazie. Zacząłem to robić i jestem lekko wzruszony bałaganem, jaki znajduję. Patrz moja notka niżej.
- Krysttyna nie wiem czy umiem pisać notki, zobaczymy 2021-03-02 18:05:04
- Wojciech Jóźwiak Aspekty wzajemne, np. radix i tranzyt, rysują się na canvas 2021-03-06 15:36:40
- Wojciech Jóźwiak Kosmogram Canvas - nowa ulepszona wersja 2021-03-07 15:16:23
- Wojciech Jóźwiak Kosmogram canvas: przesuwanie czasu 2021-03-09 09:19:48
- Wojciech Jóźwiak Horoskop canvas rośnie jak baba drożdżowa 2021-03-09 12:47:13
- Wojciech Jóźwiak Canvas ma tabelki z pozycjami 2021-03-09 19:28:05
- Wojciech Jóźwiak Canvas rozwija się jak omójrozmarynie! 2021-03-11 16:16:50
- Wojciech Jóźwiak Wyliczanie czasu: mała rzecz a cieszy 2021-03-29 11:18:46
- Wojciech Jóźwiak Aplikacja Progresje 2021-04-29 21:51:59
- Wojciech Jóźwiak Kłopot z urodzinami 2021-05-01 09:59:10
- Wojciech Jóźwiak Canvas. Problem ze strefą 2021-05-11 22:59:11
- Wojciech Jóźwiak Robię Canvas, moga byc usterki, dzisiaj 1 czerwca 2021-06-01 12:30:51
- Wojciech Jóźwiak Kanwas zrobiony. Powinno działać 2021-06-01 17:48:17
- Wojciech Jóźwiak Co jeszcze chcę/potrzebuję zrobić w Canvas 2021-06-03 11:01:00
- Wojciech Jóźwiak Spektrum aspektów re-uruchomione + horo. canvas łatwiej dostępny 2021-06-20 12:09:55