Nowości techniczne .182
Wojciech Jóźwiak
2021-06-21 21:14:03 182.13588
Problem z powtarzaniem wpisów urodzeniowych
Mam problem czyli kłopot. Jakaś wada musi być przy zapisywaniu się do AA i przy wpisywaniu swoich danych urodzeniowych. Wiele osób robi to/robiło więcej niż raz (powtarzało). Niektórzy niewyobrażalną wręcz liczbę razy. Rekordzistka zrobiła to 45 razy i może nadal to robi.
Jeśli chcesz mi pomóc, a masz przykre doświadczenia z wpisywaniem swoich astro-danych, to napisz, dlaczego Twoim zdaniem tak się dzieje. Gdzie jest błąd?
- Lunaria #3345 : Wojciechu, ja wczoraj lub przedwczoraj próbowałam zmienić godzinę w kosmogramie na AA. Nie chciała mi się ta godzina zaktualizować. Na pewno nie działa ta aktualizacja przez profil. Udało mi się to zrobić chyba za 10 razem przez zakładkę kosmogram:).
-
Wojciech Jóźwiak
#3348 : Lunario. Muszę zapisać się jeszcze raz do AA jako wirtuał. Zobaczę, co.
- KatarzynaW #3349 : chyba z poprawkami kosmogramów chodziło o to, że trzeba zrobić "popraw dane" i "narysuj kosmogram" i dopiero wtedy się zapamiętuje (ale nie wszystko), nie jestem pewna tylko w jakiej kolejnosci, więc na wrazie czego robię po 3 razy chyba
-
Wojciech Jóźwiak
#3351 : Lunario, wysłałem email Ci.
-
Wojciech Jóźwiak
#3352 : KatarzynoW, formularze zapisujące chcę zmienić i teraz intensywnie myślę, jak. Każda wskazówka jest dla mnie cenna. (Formularze wpisywania danych i rysowania horoskopów są najstarszą warstwą AA. Są w większości zrobione nie przeze mnie (ja wtedy się na tym nie znałem) i około 2006 roku. W webmasterce archaik!)
KatarzynaW
2021-06-21 21:57:49 182.13590
fajne by były takie ruchome
fajne by były takie ruchome kreski aspektów. Że np. klika się w daną planetę i wytryskują z niej wszystkie aspekty, a potem w inną, a te z poprzedniej się chowają.
- KatarzynaW #3354 : I kolorkiem po okręgu zasięg koniunkcji, też wytryskujący.
- KatarzynaW #3360 : Co to znaczy "ocena siły"?
- Dorka116 #3361 : Do Sagitari. Tak. Ocena siły pomoże nowicjuszom, którzy nie mają planet na osiach- takim jak np. ja
- KatarzynaW #3362 : To chyba chodzi o siłę aspektu? Czy to na ile aspekt jest precyzyjny, czy na ile ważny?
Wojciech Jóźwiak
2021-06-22 09:39:20 182.13589
Ruchome kreski aspektów
KatarzynaW: "fajne by były takie ruchome kreski aspektów. Że
np. klika się w daną planetę i wytryskują z niej wszystkie aspekty, a
potem w inną, a te z poprzedniej się chowają."
--- Tak, zgadzam się, KatarzynoW, że ruchome kreski byłyby fajne. Tak jest w AstroTheme. Wymagałoby to użycia innej techniki niż Javascript:Canvas, czyli SVG (Scalable Vector Graphics). Z grubsza znam, ale... żeby to zrobić i żeby działało, to musiałbym albo być w dwóch osobach (lub w trzech), albo wynająć fachowca, ale wtedy koszty urosłyby ponad horyzont.
-
KatarzynaW
#3363 : Widzę, że moja wypowiedź z komentarza stała się dwoma osobnymi notkami :o
ok, ok... -
Lola
#3364 : Wiadomo "dynamiczne aspekty" są super, ale zupełnie wystarczające jest filtrowanie aspektów - poprzez zestaw aspektów , który jest dostępny na AA. To jest jedyna strona, która tak szerokie spektrum małych aspektów posiada jako możliwą funkcję!Zdaję sobie sprawę, ile to wszystko wymaga pracy i czasu :). Dla mnie pomocne by było usprawnienie belki z datą i godziną oraz miejsce wydarzenia: Format daty w powyższych inputach: YYYY-MM-DD hh:mm:ss (Przykład: 2021-04-26 11:39:54)Może przez narzędzie typu filtr, jak ten poniższy. Nie wiem czy to jest możliwe, ale bardzo to ogranicza możliwość pomyłki oraz usprawnia pracę.

- KatarzynaW #3365 : Tak, możnaby po prostu poszerzyć filtr, by wybrać wszystkie te aspekty, które się chce np. Albo opcja: konkretna planeta i jej aspekty
Wojciech Jóźwiak
2021-07-02 23:14:02 182.13642
Odwordzanie czyli Zdzieranie zbędnych kodów
W wątku o McAfee'm obiecałem Blanszecie, że zainstaluję odwordzanie czyli zdzieranie zbędnych (śmieciowych) kodów z wpisywanego tekstu.
Zainstalowałem. Link jest w menu w dziale "Fora: narzędzia" jako pierwszy: Usuwanie zbędnych kodów.
Jest na osobnej stronie niezintegrowany ze zwykłą "oprawką" (skórką???) stron AA.
Tekst wklejasz, obdzierasz z kodów (ich niezbędne minimum zostaje), po czym kopiujesz i wklejasz do swojej pisanej notki.
Przyznaję, że lepiej by było, żeby przycisk "Usuń kody" był w panelu edycji notki, bo wtedy niczego nie trzeba by kopiować ni wklejać... Ale tak dobrze nie jest. Dlaczego: wiem, ale nie podejmuję się wyjaśniać. Ktoś lepiej znający javascript pewnie by umiał to zrobić, ja po próbach wymiękłem.
Lola
2021-07-16 11:21:16 182.13707
Dobowy wyciąg
We wczorajszym dobowym wyciągu z forum AstroAkademii 2021-07-16 03:33:01, przyszedł także link do kanału na YT Witolda Gadowskiego, czy to przypadek?
-
Wojciech Jóźwiak
#3961 : Marula kanał Gadowskiego wkleił w swojej notce.
- Lola #3963 : jasne
Wojciech Jóźwiak
2021-08-01 20:03:17 182.13765
Instrukcja: Rysowanie kosmogramów metodą canvas
Witam. W menu dodałem (w wyższej części) rozwijankę pt. "Instrukcje".
W niej są na razie 2 instrukcje:
Ta druga nowa.
Dziękuję Ninie, która zauważyła potrzebę tej instrukcji.
Dziękuję Ninie, która zauważyła potrzebę tej instrukcji.
Wojciech Jóźwiak
2021-08-05 20:53:31 182.13778
Tagi przy artykułach
Przy niektórych artykułach -- tych nowszych -- pojawiła się opcja "Tagi". Dopiero nad nią pracuję, będę poprawiać i rozwijać. Tagi będą przy artykułach, notkach i horoskopach. Na razie są przy artykułach. Do tego jest program narzędziowy do definiowania i przyłączania tagów. Niektórzy uczestnicy będą mieć "ability" do zarządzania tagami. W ten sposób będziemy redagować AstroAkademię społecznościowo czyli gregatim. Ale to jak już będę mieć w miarę pewność, że aplikacje są bezpieczne.
Wojciech Jóźwiak
2021-08-06 12:32:04 182.13779
Tagi przy artykułach postepują
Zob. np. Rok 2021, czyli gdzie znajdujemy się w cyklach planet
Nad tytułem jest lista tagów. Zobacz którąś np. Światowe tranzyty.
Nad tytułem jest lista tagów. Zobacz którąś np. Światowe tranzyty.
Wojciech Jóźwiak
2021-08-07 16:27:13 182.13784
Tagi przy kosmogramach
Robię. Nie jest to jeszcze doskonałe, ale postępuje. Zob. np.:
Na stronie kosmogramów też są tagi, zob. np. Agnieszka Osiecka.
-
Wojciech Jóźwiak
#4404 : Strony z listami horoskopów czyli "collect20.php..." są prowizoryczne, ponieważ chcę całkiem zmienić sposób storowania (przechowywania) danych horoskopowych.
Wojciech Jóźwiak
2021-08-08 15:52:16 182.13790
Nowa tabela danych astro
Sukces, chociaż na razie niewidoczny. Założyłem w bazie danych i wypełniłem treścią nową tabelę (zbiór danych) "astro_data". Tabela zawiera surowe dane do horoskopów, czyli czas i miejsce (itd.) oraz dane obliczone, tzn. pozycje planet, osi horoskopu oraz rysunki (tzn. nazwy plików graficznych kosmogramów). Wszystko w jednej sortowalnej i selektowalnej tabeli bazy danych.
Kto coś wie o bazach danych, ten doceni!
I jednocześnie zdziwi się, że ta jednolita tabela została zdobiona dopiero teraz, po 16 (szesnastu) latach istnienia i działania AstroAkademii. Ano, bywa.
Ale to jeszcze nie finalny sukces tylko początek pracy. (Takiego dłubactwa, które tylko Księżyce w Pannie zniosą.) Bo jeszcze potrzebuję zrobić na nowo wszystkie programy-strony prezentujące i edytujące horoskopy.
W tej nowej tabeli jest 5056 horoskopów.
Przy okazji sporo usunąłem (bo nie miały sensu). Pozostało do usunięcia około setki horoskopów (danych w w/w tabeli), które też są bez sensu, ponieważ się powtarzają. Bo ktoś zamiast poszukać istniejącego wpisu generował nowy, zdarzało się, że seryjnie.
Kiedy będą te nowe wersje aplikacji pracujące na tabeli "astro_data", dam znać.
Wojciech Jóźwiak
2021-08-08 23:53:57 182.13792
Kosmogramy z nowej tabeli w bazie
Przykład: https://www.astroakademia.pl/n20/chart_show21.php?chart=6078
Czyli Elżbieta II, Królowa Anglii -- pod tym linkiem w dotychczasowym wydaniu tej aplikacji.
Obie aplikacje pokazują to samo. Niektóre minuty w pozycjach planet się różnią o 1, ponieważ dawna wersja (trochę błędnie) zaokrąglała minuty w dół, a nowa zaokrągla średnio.
W nowej wersji są tagi.
"Angielski język" oznacza, że dana osoba jest z któregoś z krajów używających j. ang. czyli z cywilizacji anglojęzycznej. Tagowanie jest ledwo zaczęte, więc nie należy nim bardzo się przejmować, ale w przyszłości będzie naszym potężnym narzędziem do studiowania horoskopów. Wyobraź sobie tag: "koty lubi".
Wojciech Jóźwiak
2021-08-09 15:14:13 182.13795
Trochę zmieniłem "chart_show"
Witam. Trochę zmieniłem:
Minimalnie zwiększyłem czcionkę w tabelce i dodałem parametry "Dzień juliański" i "Czas gwiazdowy". Oczywiscie, wiadomo, że odkąd liczą komputery, to te dwa parametry nikomu żywemu (tzn. nie będącemu maszyną) nie są potrzebne -- ale zawsze kosmogram z nimi wygląda poważniej. :)
-
Wojciech Jóźwiak
#4477 : Sprawdzam, czy nie popsuł się powiadamiacz w prawym górnym, bo cały dzień pokazuje "00:03". Dzień Świstaka czy co?
u#1491
2021-08-11 00:06:45 182.13800
Mam problem z rysowaniem kosmogramów.
-
Wojciech Jóźwiak
#4483 : Blanszeto, wiem. Canvas w ogóle nie ma zainstalowanego wprowadzania strefy. Mam to na liście rzeczy do (pilnego) zrobienia. Ale gdy rysujesz kosmogram na canwasie z linku, to rysuje prawidłowo. Przykłady, które podajesz, nie dotyczą canwasu. Po prostu jest źle wpisana długość geo. Dla USA powinna być ujemna. Małe zaniedbanie -- automat sam tego nie odgaduje. Musi Człowiek wstawić minus.
Yerbowniczek
2021-08-12 07:03:06 182.13802
Nie dochodzą e-maile
Do mnie przestały dochodzić raporty e-mail z aktywności na forum. Stało się to po przenosinach na nowy serwer, ostatni raport mam z 12 maja 2021.
Opcje powiadomień mam włączone.
W ustawieniach konta e-mail nie mam filtrów antyspamowych dla domeny astroakademia.pl. Wręcz przeciwnie, ustawione są opcje jako zaufanego nadawcy.
-
Wojciech Jóźwiak
#4498 : Yerbowniczku, przyślij mi proszę kopię takiego maila z czasu, kiedy przychodziły. Sprawdzę.
Wojciech Jóźwiak
2021-08-16 11:07:57 182.13819
Dalej praca nad danymi astro w bazie
Kolejne dni mijają mi na pracy z tabelą "astro_data", czyli z nowym sposobem storowania (trzymania w bazie danych) danych horoskopowych. Żeby dane mieć w bazie, trzeba nie tylko je tam trzymać i ewentualnie wyswietlać, ale także trzeba mieć narzędzie do zapamiętywania nowych i do poprawiania istniejących. Do tego służy obiekt na serwerze w PHP pod nazwą "AstroData". Umie już zapisywać nowe rekordy. Teraz pracuję nad sterowaniem nim przy pomocy przycisków ekranowych.
-
Wojciech Jóźwiak
#4581 : Jest prawie dobrze. Brakuje (chyba tylko) pewnych powierzchniowych ułatwień, np. formularz formatowania kosmogramu nie wyświetla aktualnie użytych opcji tylko domyślne. Ale to jest do poprawienia. Obecna wersja wykorzystuje całą* moc serwerowej funkcji rysującej kosmogramy genialnie zrobionej przez Tomka Jędrzejczaka w r. 2006. Nic w niej nie zmieniałem ani nie poprawiałem od tamtego (pięknego) czasu.Jeśli chcesz potestować, to proszę: https://www.astroakademia.pl/n20/chart_show21.php* Jednak nie całą. Nie uruchomiłem opcji rysowania kosmogramów w czerni-bieli, kiedyś zrobionej, do druku w książce.[Ale uwaga! Jeśli będzie testując zapisywać kosmogramy, to one będą musiały zostać wkrótce skasowane. Tak będzie do momentu odwołania. Dlaczego tak, nie podejmuję się wyjaśnić.]Uwaga 2: Jeśli chodzi o treść rysowanych kosmogramów, to kosmogram canvas obecnie przewyższa mocą tamtą funkcję z 2006. Znacznie! Ale funkcja-2006 wciąż jest nieprzebita gdy chodzi o budowanie kolekcji horoskopów i ich szybkie-efektywne przeglądanie.
-
Wojciech Jóźwiak
#4583 : Prześlij proszę Blanszeto zrzut ekranu na wj@astroakademia.pl .
Notki forum (15) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Problem z powtarzaniem wpisów urodzeniowych 2021-06-21 21:14:03
- KatarzynaW fajne by były takie ruchome 2021-06-21 21:57:49
- Wojciech Jóźwiak Ruchome kreski aspektów 2021-06-22 09:39:20
- Wojciech Jóźwiak Odwordzanie czyli Zdzieranie zbędnych kodów 2021-07-02 23:14:02
- Lola Dobowy wyciąg 2021-07-16 11:21:16
- Wojciech Jóźwiak Instrukcja: Rysowanie kosmogramów metodą canvas 2021-08-01 20:03:17
- Wojciech Jóźwiak Tagi przy artykułach 2021-08-05 20:53:31
- Wojciech Jóźwiak Tagi przy artykułach postepują 2021-08-06 12:32:04
- Wojciech Jóźwiak Tagi przy kosmogramach 2021-08-07 16:27:13
- Wojciech Jóźwiak Nowa tabela danych astro 2021-08-08 15:52:16
- Wojciech Jóźwiak Kosmogramy z nowej tabeli w bazie 2021-08-08 23:53:57
- Wojciech Jóźwiak Trochę zmieniłem "chart_show" 2021-08-09 15:14:13
- u#1491 Mam problem z rysowaniem kosmogramów. 2021-08-11 00:06:45
- Yerbowniczek Nie dochodzą e-maile 2021-08-12 07:03:06
- Wojciech Jóźwiak Dalej praca nad danymi astro w bazie 2021-08-16 11:07:57
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.