Z życia papieży .104
- Lola
#21037 : Bez godziny tak. To by znaczyło, że ma teraz tranzytach wielki trygon od Jowisza

- Fabrycy #21038 : Jak dotychczas nikt chyba nie ma. Pamiętam dyskusje fejsbukowe w tej sprawie, gdy Hołownia wszedł do polityki i stworzył partię.
- Lola #21039 : Właśnie o to pytałam, o te pokątnie FB debaty :))).
- Fabrycy #21040 : Można go rektyfikować TSaturnem/MC, bo jednak funkcja, którą objął jest bardzo wysoka - typowo saturnowa.
- Lola #21041 : Ciekawam, na jakiej fali tranzytów płynie. Otóż to czy to Saturn na MC i wielki trygon w znakach ziemskich
- Fabrycy #21042 : Wrzuciłem go do bazy rektyfikowanego TSaturnem na hipotetycznym MC.
- Wojciech Jóźwiak #21045 : A może odwrotnie? Wtedy teraz miałby Saturna na uro. IC, i urodzeniowo wysoko Słońce i Saturna, i Jowisza bliżej descendentu?
- Egna #21047 : Co w nim jest skorpioniastego/plutonicznego?
- Wojciech Jóźwiak
#21048 : Pluton w tym kosmogramie jest aktywny, za to chociaż asc. jest w Skorpionie, to żadna planeta nie wschodzi, więc ten "goły" Skorpion może być nieprzejawiający się.
Czy realny SH ma cechy plutoniczne bądź inne, zupełnie nie wiem, bo o tym polityku niewiele wiem, prócz tego, że istnieje, jakąś partie założył i teraz został marszałkiem Sejmu. Interesowałby mnie, gdyby znany był czas urodzenia. - Lola
#21172 : W temacie Szymona Hołowni, sukces goni sukces: ranking zaufania

Oczywiście żadnej godziny nie znamy.
Dzięki Fabrycy, za znalezienie i publikację horoskopu Cardana! Geniusz był. Podziwiamy piękny Palec Urizena z Merkurym na szczycie.
Btw.: nieprawdą – fejkiem – jest powtarzana o nim od wieków anegdota, jakoby astrologicznie wyprognozował sobie datę śmierci, a kiedy tego dnia obudził się w dobrym zdrowiu, popełnił samobójstwo. Ten dowcipny paszkwil na astrologię ktoś wymyślił parędziesiąt lat po jego (nie-samobójczej wcale) śmierci. Piszę o tym, bo Facebook zaśmiewał się z tego całkiem niedawno.
Henry Kissinger nie żyje. Były szef dyplomacji USA zmarł w wieku 100 lat
Henry Kissinger, były szef amerykańskiej dyplomacji, laureat pokojowej Nagrody Nobla, zmarł 29 listopada w wieku 100 lat.
Link do kosmogramu: Henry Kissinger
- Wojciech Jóźwiak
#21156 :
Zestawienie uro. Kissingera z układem planet wczoraj 29 list. 23:Biologia robi swoje i w tym wieku nawet drugorzędne negatywne tranzyty mogą zaszkodzić.
Zwrócmy uwagę na wysoką pozycję bieżącego Saturna. Gdy przechodził przez jego uro. MC, HK wrócił do aktywnego udzielania się w polityce. - Lola #21158 : Ciekawe, co było tym motorem długowieczności u Kissingera według was? Urodzeniowy Księżyc w koniunkcji z Saturnem na pierwszy rzut oka nie wyglada zachęcająco?
- Jedynie prawda jest ciekawa
#21159 : @ Lola - Mars na ASC (energia) + Wenus w Byku = wygoda, dostatek?
Czytam właśnie jego "Dyplomację" - jedna z najlepszych książek, o tym, jak zbudowany jest świat polityki. Genialna.
- Lola #21160 : @Jedynie prawda, noo tak Mars na ASC, napewno mówi o dużej energii, ruchu. Dodatkowo Słońce i Merkury w Bliźnietach świadczą o dużej intelektualnej aktywności. Czyli do setki pozostał aktywny intelektualnie i sprawczy jak to się dziś modnie mówi. Wojtek też podnosi ważną kwestie, że dodatkowo ten Saturn go napędził w ostatnich latach, i powrócił do polityki. No zazdroszczę.
- Fabrycy #21161 : @Lola: w kwestii długowieczności, stawiałbym raczej na genetykę (czynnik, którego w h. nie widać), niż na specyficzne właściwości układu planet.
- Wrona #21162 : genetyka ma znaczenie, spójrzmy na co chorują nasi rodzice i na co umarli nasi dziadkowie..
- Wojciech Jóźwiak
#21167 : Widzę jednak "poważny" tranzyt w jego horoskopie na teraz. Kwinkunks Plutona Koz 28°38’ do urodzeniowego Marsa Bli 27°34’. Odchylenie trochę powyżej 1 stopnia i program ten aspekt pominął, a nie powinien.
Kissinger jako postać jest też cenny jako wybitny przedstawiciel punktu harmonicznego w którym miał Słońce: 4°17′ Bliźniąt. Punkt "wiedzy ponadczasowej" i zarazem punkt "mocnych papierów", tzn. "idę pomiędzy wrogów, bo mam mocne papiery".
- Jutrzenka #21157 : Tak naprawde on mnie oszukiwal jaki jest świat. Chyba chcial zeby swiat byl lepszy. Bardzo go kochalam.
Jan Piwowoński*
- Fabrycy #21223 : Pasuje. Inspirator (Neptun/Asc - Jowisz/Mars/Desc); człowiek - instytucja/utytułowany (Sir) - szeroko znany popularyzator biosu (Słońce w Byku/MC); długowieczny, o niespożytych siłach (Saturn w Skorpionie w IC)
- Wojciech Jóźwiak
#21224 : Fakt.
- Lola #21225 : @Fabrycy, ostatnio pisałeś, że: "w kwestii długowieczności, stawiałbym raczej na genetykę (czynnik, którego w h. nie widać), niż na specyficzne właściwości układu planet". To jak to jest, widać czy nie widać :))?
- Fabrycy #21226 : Nie znamy horoskopu D. Attenborough, więc to, co napisałem jest jedynie moją fantazją rektyfikacyjną; swobodnym snuciem hipotezy; rodzajem zabawy hermeneutycznej :)
- Lola #21227 : Wspaniale to pobawmy się razem, oczywiście tylko w granicach zabawy hermeneutycznej. Proszę, który to hipotetyczny aspekt odpowiada za długowieczność? :)).
- Fabrycy #21228 : Czyją długowieczność?
- Lola #21230 : No nie wiem, może być pierwszy z brzegu stulatek - Henio Kissinger. Pisaliśmy ostatnio o nim.
- Fabrycy #21231 : Na żywotność Kissingera mógłby np. wskazywać wschodzący Mars - jakby: "dużo energii".
- Jedynie prawda jest ciekawa #21234 : Trochę rozważąń o Kissingerze i jego długowieczności tutaj.
„Dochodziłam do siebie przez siedem lat i przez ten czas nie miałam pracy. Udar kosztował mnie nie tylko zdrowie i nowe kontrakty, ale też osobisty majątek. Zastawiłam dom, straciłam wszystko, co miałam [...] Nie chciałam o tym mówić, wiesz, jak to jest: jeśli coś pójdzie z tobą nie tak, odpadasz. Ze mną coś poszło nie tak. Nie miałam pracy, a przecież wcześniej byłam bardzo znaną gwiazdą filmową”.
Jeśli te godziny urodzenia są prawdziwe, to jest to bardzo trudna realizacja Saturna w IV ćwiartce. Ostatnie lata od czasów pandemii aktorka poświęcała na rozwijanie swojej pasji malarskiej. Co akurat pięknie się zgadza ponieważ Neptun tranzytuje jej Słońce i Merkurego (a propos ostatniej debaty o wpływach Neptuna). Podczas pandemii Saturn tranzytował uro. Wenus Sharon Stone co przyniosło kolejne rodzinne dramaty. Aktualnie malarstwo jest formą terapii dla aktorki.
Więcej: Malowałam, malowałam, malowałam, aż odnalazłam siebie.
Ciekawa postać, z trudną historią.
- Wojciech Jóźwiak
#21273 : W horoskopie podanym przez Lolę Sharon Stone ma Plutona blisko ascendentu, a dokładnie 6°57’ nad horyzontem i z fazą dobową 280°00’, czyli w 10°00’ dwunastego domu licząc od dołu czyli od horyzontu/ascendentu.
- Lola
#21277 : Możemy obserwować, jeśli godzina się zgadza to Saturn aktualnie tranzytuje Dsc. aktorki.
Wikipedia podaje, że w 2006 Sharon Stone adoptowała syna - akurat Saturn był na jej Asc.Natomiast w czerwcu 2022 opublikowała komentarz na Instagramie: "Straciłam dziewięcioro dzieci przez poronienie".
Auguste Renoir 1841-02-25 Fabrycy
Piękne i pouczające horoskopy! Brawo Fabrycy za ich wydobycie. Obaj neptuniarze. U Renoira Pluton+Wenus+Księżyc w zasięgu 18 Barana. Aż dziwne, że miał 1 żoną. Ale musiał ją kochać.
- Jutrzenka #21332 : Albo mieli wspolny kredyt i trudno im sie bylo rozstac. Tak jak w dzisiejszych czasach.
- Fabrycy #21333 : Wprowadziłem jeszcze Edgara Degas - też w zasadzie neptunika - zwłaszcza, jeśli popatrzeć na topocentryczne położenie Neptuna.
- Wojciech Jóźwiak
#21334 : U Degasa bardziej charakterystyczny jest aspekt (tryoktyl) Księżyc-Wenus. Malował kobiety i to właściwie w roli marionetek, zabawek (baletnice): tu się kłania Księżyc w Kozio. i Wenus w zero Panny: jako mechaniczność.
Poza tym, jak patrzę na fotografie, to nie lubię impresjonizmu. Co nie oznacza, że nie podobają mi się ich horoskopy, przeciwnie!
- Fabrycy #21369 : Dlaczego nie ma binastrii Księżyc/Wenus?: bo kobiecy nie jest w żaden sposób - patrz zwłaszcza: zdjęcia bez aranżacji/modyfikacji. Widać, że to mężczyzna - gdy zdjąć wszystkie maski. (ale nawet w neptunowych maskach - od których jego portfolio aż się roi - jego męska natura jest wyraźnie widoczna)
- Wrona #21370 : też się zgadzam że 24 stopień skorpiona to taki męski gadzi mózg....
Bill Wyman
Brian Jones (zm. 1969, faktyczny założyciel)
Niestety, Charlie Watts (zm. 2021) i Ron Wood (najmłodszy z TRS, czynny) nie mają znanych czasów.

- Fabrycy #21490 : Nie dość, że Słońce na początku Barana (w ścisłym sekstylu do Urana na początku Wodnika! - technologiczny pionier/nowator), to do tego Mars z Plutonem na Asc: konstruktor rakietowych pocisków balistycznych V2 i esesman wysokiej rangi. W dodatku niezły spryciarz (Merkury w kwadracie do Neptuna?) - skutecznie sprzedał się Amerykanom i dopiero pod koniec życia wyciągnięto na jaw jego zbrodniczą przeszłość.
- Wojciech Jóźwiak
#21492 : Spryciarstwo lub bajeranctwo (że "bajer wstawił" Amerykanom, którzy go "pokochali", tzn. uznali za "swojego człowieka") wiązałbym z całym kompleksem: Merkury w zasięgu 18 Barana ("przylepa", "przyjemniaczek" itp.) należący do pierścienia kwadratury + oktyle z Wenus i Neptunem. Też istotny jest aspekt (2kwintyl) Jowisza do Neptuna: "wielki teatr". Z tą zbrodniczością bym nie przesadzał: tak samo był "zbrodniczy" jak Oppenheimer, tyle, że strona, po której się zatrudnił, przegrała. Ale w porę umiał przejść na te "dobrą". Tym większy plus i dla Merkurego, i dla Plutona-Marsa na ascendencie, i dla Zera Barana wolnego od sentymentów, i dla Wenus w zasięgu 4° Ryb, który to punkt daje "bycie ponad to" – ponad jakieś przyziemne pospolite małości.
- Fabrycy #21493 : Na skali zbrodniczości nie lokował się wysoko (?jak to mierzyć?!), ale sam fakt, że był oficerem SS i wspołorganizował pracę więźniów obozu koncentracyjnego (sprawstwo kierownicze), pogrąża go dokumentnie. Gdyby nasi przodkowie mieli nieszczęście trafić do tych obozów koncentracyjnych, mogłoby na nas nie być. Urodziłem się i wychowałem w Warszawie, i na opowieści o "dobrych esesmanach" nikt mnie nie nabierze. "Wydobrzał" moralnie, bo Niemcy przegrały wojnę.
- Wojciech Jóźwiak
#21494 : Prawda.
- Kita
#21499 : Mnie najbardziej interesuje jakie tranzyty spowodowały, że nazistowska przeszłość Wernhnera von Brauna przebiła się do wiadomości publicznej. Jego szefowie na pewno doskonale ją znali, ale był im przecież potrzebny.
Wydaje mi się, że tym tranzytem była opozycja tranzytującego Plutona do Słońca natalnego w 1972 roku. Nie wiem kiedy dokładnie ukazał się ten chwalący jego artykuł z jego zdjęciami, który spowodował jego upadek. Wiem tylko że było to w latach 70-ych oraz , że w 1972 WvB odszedł z NASA i przeszedł do jakiejś firmy lotniczej.Tusk ma teraz kwadraturę Plutona do Swojego Słońca. Jeszcze nie dokładną, ale to już niedługo. Czekam, kiedy i on znajdzie się w podobnej sytuacji, tzn kiedy ogół społeczeństwa zobaczy to co schowane jest za jego silnym Neptunem.
- KrzyżPołudnia
#21678 : Warto dodać, że jeszcze na początku lat ′30 zajmowanie się rakietami było zajęciem niepoważnym, z obszaru science-fiction, które wtedy zresztą nie urosło jeszcze do rangi poważnej literatury. Mówienie wtedy, że człowiek poleci na Księżyc i zrobi to dzięki rakiecie, byłoby na równi z mówieniem teraz, że zbuduje się teleporter albo wehikuł czasu. A jednak tylko kilka-kilkanaście lat oddzielało pobłażliwie traktowane marzenia od rzeczywistości i wymagało to niewielkich grup młodych zapaleńców, ich wytrwałości i wojny, która sfinansowała koniec ich badań.
Ta historia jest fascynująca i ma wielu zapomnianych bohaterów, wśród nich są samoucy Jack Parsons i Ed Forman oraz naukowiec Frank Malina, którzy pod skrzydłami Theodora von Karmana stworzyli pierwszy silnik rakietowy oraz paliwo stałe (patent Parsonsa, sama historia jak do tego doszedł jest fascynująca). Nie analizowałam tej historii pod kątem astrologicznym, znalazłam tylko godzinę urodzenia Parsonsa, którego biografia jest zdumiewająca (ale czyta się jak dobrą powieść, są też podobne motywy co u Oppenheimera) bo "jego umysł nie był ograniczony rzeczywistością". Wspomnienia Karmana i Maliny zawierają dokładne daty i godziny najważniejszych eksperymentów, więc jest co studiować.
- KrzyżPołudnia #21664 : Rzeczywiście zmiana aury jak w filmie. Co mi przypomina, że wrocławskie kino "Nowe Horyzonty", obchodząc swoje urodziny, bezpłatnie wyświetlało w kółko w jednej z sal właśnie "Dzień Świstaka" :)
- Lola Szymon Hołownia 2023-11-24 12:38:02
- Wojciech Jóźwiak Geert Wilder. Bez godziny 2023-11-25 16:12:46
- Wojciech Jóźwiak jozef-hen-konczy-dzis-100-lat pawel-huelle-nie-zyje 2023-11-27 23:55:51
- Wojciech Jóźwiak Gerolamo Cardano 1501-09-24 Fabrycy 2023-11-29 09:00:55
- Wojciech Jóźwiak Henry Kissinger 100 lat żył 2023-11-30 09:04:03
- Jutrzenka Wczoraj byla 8 rocznica... 2023-11-30 10:10:43
- Wojciech Jóźwiak Piwowoński i McClusky 2023-12-04 12:23:10
- Wojciech Jóźwiak David Attenborough: może niewielka pomyłka w godzinie 2023-12-08 18:25:35
- Lola Malarstwo Sharon Stone 2023-12-09 00:42:42
- Wojciech Jóźwiak Cézanne & Renoir 2023-12-20 09:28:10
- Wojciech Jóźwiak RuPaul 2023-12-23 13:13:24
- Wojciech Jóźwiak The Rolling Stones 2023-12-28 17:44:53
- Wojciech Jóźwiak Wernher von Braun 2023-12-30 09:24:56
- Wojciech Jóźwiak Potrójna Byczyca Andie McDowell 2024-01-06 10:33:42
- Wojciech Jóźwiak Niestety, Kabat-Zinn, time unknown... 2024-01-07 08:55:37