prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Z życia papieży .104

Wrona   2023-07-26 20:16:17   104.16836  
Sinead O"Connor
Nie żyje https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,nie-zyje-sinead-o-connor--wokalistka-zmarla-w-wieku-56-lat,artykul,97415705.html

• Lola #17729 : Tak niestety, mamy w databazie Sinead ale słaby Rodden Rating C.
    Link do tego kosmogramu: Sinéad O`Connor.
    Horoskop na dziś

• Wojciech Jóźwiak #17731 : Miała półkrzyż (pierścień kwadratur-opozycji) Uran Saturn Wenus. Sinéad O`Connor
    (Uwaga na apostrof w nazwisku: trzeba go zostąpić znaczkiem ` lub ′ -- inaczej notka nie zapisze się. Jest taka wada, poprawię, ale to chwile zajmie.)
  • Wrona #17732 : 8 stycznia 2022 Sinead poinformowała media o śmierci swojego 17-letniego syna który popełnił samobójstwo i  który był leczony psychiatrycznie..
    https://ludzie.fakt.pl/sinead-oconnor-nie-zyje-piosenkarka-nie-otrzasnela-sie-po-smierci-syna/76jk5v5
Wojciech Jóźwiak   2023-07-27 20:58:31   104.16843  
Kipling
Zgadza się. Miał (wprawdzie nie Słońce, ale) Księżyc (wprawdzie nie w 24 Wodnika, ale) w podobnie działającym podwójnie powietrznym punkcie 17°09′ Bliźniąt (właściwie: Bli 18°13), przy czym Księżyc w strefie MC. Kosmogram pokazuje, że Księżycowi brakowało 7 stopni do górowania, ale ponieważ godzina przekazana jest "pi razy drzwi", 22:00, to mógł mieć Księżyc bardziej w MC. Co by jeszcze lepiej doń pasowało, jako autorowi bajki O Kocie, który chadzał własnymi drogami.
Wojciech Jóźwiak   2023-08-03 11:32:50   104.16856  
Ludwig Göransson, niestety, nie dla nas
Ludwig Göransson, niestety, nie dla nas astrologów, bo:
Born: September 1, 1984 (time unknown) In: Linköping (Sweden)
Ale jego muzykę do Oppenheimera słuchamy: https://www.youtube.com/watch?v=LLUwsAbkmx0
Egna   2023-08-09 12:21:28   104.16871  
Tonya Harding: przykład binastrii Wenus Mars?

Tonya Harding była amerykańską łyżwiarką figurową, która zdobyła mistrzostwo Stanów Zjednoczonych w 1991 roku. Stała się jednak najsłynniejsza z powodu skandalu z 1994 roku, kiedy to jej największa rywalka, Nancy Kerrigan, została zaatakowana na treningu przed igrzyskami olimpijskimi. Kerrigan została uderzona w kolano, nie odniosła poważnych obrażeń, ale ból wykluczył ją ze startu Mistrzostwach Stanów Zjednoczonych. Startowała później w Olimpiadzie w Lillehammer zdobywając srebrny medal.

Chociaż Harding zaprzeczyła zaangażowaniu w ten incydent, jej ex-mąż i kilku innych ludzi zostało skazanych za udział w spisku mającym na celu uszkodzenie Kerrigan. Skandal ten przyczynił się do upadku kariery sportowej Harding. Wyrok sądowy pozbawił ją możliwości startu w jakichkolwiek późniejszych zawodach.

Czy ktoś już czytając to, zastanawia się nad kosmogramem Harding? Szukacie binastrii Wenus-Mars, tej od ładnych ruchów i eleganckiego sportu?

Tonya Harding była znana z niezwykle odważnej i dynamicznej jazdy na łyżwach, stając się pierwszą i w ogóle jedną z nielicznych Amerykanek, które wykonały trudny skok potrójny Axel w zawodach. Jej stylem była siła i technika, a była często krytykowana za brak elegancji i artyzmu.

Wenus Mars nie bardzo tu pasują. Owszem, Wenus w Skorpionie, a Mars w Wadze, więc można mówić o wzajemnej recepcji, ale dla mnie to trzeciorzędny wskaźnik.

Poza tym w filmie „Jestem najlepsza. Ja, Tonya” jest pokazane jaki wpływ na oceny sędziów miała sama osobowość i środowisko, z którego pochodziła Tonya. Na marginesie to tytuł znamienny. Tonya Hardig pochodziła z biednego i wręcz patologicznego środowiska. Jej dzieciństwo było naznaczone przemocą i konfliktami w rodzinie, zwłaszcza z dominującą i często agresywną matką, LaVoną, która była jej główną trenerką i miała duży wpływ na jej wczesne lata w łyżwiarstwie figurowym. Sama Tonya była „zahartowana”, była pyskata i potrafiła oddać. Nie była więc typem delikatnej, eterycznej lalki, której szukali sędziowie i która odpowiadałaby stereotypowi łyżwiarki z tamtych lat. Może warto dodać, że np. do swoich występów dobierała muzykę np. ZZ Top, a nie Vivaldiego :)

Jak to piszę, to zastanawiam się, co w jej horoskopie robi Pluton. Chętnie umieściłabym go na ASC albo w ogóle na osi. Albo może szukałabym jakiejś binastrii Księżyc Pluton. Wy też?

Po zakończeniu kariery łyżwiarskiej, Harding szukała innych sposobów na utrzymanie, co doprowadziło ją do boksu zawodowego. W boksie miała mieszane wyniki; chociaż nie osiągnęła wielkich sukcesów, trochę wygranych, trochę przegranych, jednak żadnego mistrzostwa, jej determinacja i duch walki były widoczne także w ringu. Znowu jej styl był określany raczej jako siłowy, agresywny, bez wyrafinowania. Jej kariera bokserska nie trwała długo.

Mars. Mars + co? Pluton, Uran, Jowisz? Mars i Uran, bo sport i zaskakujące zmiany. Musiała zrezygnować z łyżew, to weszła w boks. Trudno o bardziej oddalone od siebie dyscypliny sportu. Jowisz też musi być prominentny w jej horoskopie, bo w jej życiu nie brakowało bycia na scenie w blasku reflektorów. Zwracała na siebie uwagę i to bycie w centrum uwagi budowało jej ego. Było jej potrzebne. Jak myślę „sława”, to też zawsze pytam o Neptuna.

Napisałam to wszystko po obejrzeniu filmu „Jestem najlepsza. Ja, Tonya”, który powstał na podstawie biografii Tonyi Harding. Gorąco polecam, bo i sama historia ciekawa, i walory artystyczne zapierają dech w piersiach. Oglądając film zastanawiałam się nad kosmogramem Harding. Mniej więcej tak, jak napisałam powyżej. Dzisiaj ten kosmogram dodałam do naszej bazy i sami możecie sprawdzić, co tam pasuje, a co nie. Jestem bardzo ciekawa Waszych obserwacji.

Na koniec dodam, żeby dopełnić obraz Harding, że po skandalu w latach 90. oraz po krótkotrwałej karierze w boksie, Tonya Harding próbowała wielu rzeczy. Brała udział w kilku programach telewizyjnych, w tym w "Dancing with the Stars" (Wersja amerykańska "Tańca z gwiazdami"). W 2018 roku historia Tonyi Harding wróciła na pierwsze strony gazet za sprawą filmu "I, Tonya", w którym w główną rolę wcieliła się Margot Robbie (genialna, jej kosmogramowi też warto by się przyjrzeć). Film ten zdobył wiele nagród w tym Oskara dla aktorki drugoplanowej, Allison Janney, grającej matkę Tonyi, LaVonę.

Tonya miała również chwilę w centrum uwagi, kiedy zaczęła się zajmować wyścigami samochodowymi w stanie Waszyngton, chociaż nigdy nie osiągnęła w tym wielkich sukcesów. Potem przez wiele lat unikała świateł reflektorów i próbowała prowadzić normalne życie, pracując w różnych miejscach, w tym jako spawacz i malarz. Po tym, jak opuściła sportowy świat, skupiła się na rodzinnie, wielokrotnie podkreślając w wywiadach, że jest dobrą matką. 

• Wojciech Jóźwiak #17814 : Straszny Skorpion i "marsówa" -- i na podstawie tego, co niej piszą, i na podstawie horoskopu. Jednak nie lekceważyłbym u niej binastrii Mars-Wenus. Przeciwnie, uważam, że ta binastria jest u niej bardzo silna, chociaż Wen. i Mars nie tworzą aspektu. Bo popatrzmy: prócz Neptuna i Merkurego (które są w koniunkcji) wszystkie pozostałe planety w liczbie 8 leżą w Skorpionie, więc w znaku Marsa (Wenus, Jowisz, Słońce) lub w Wadze i Byku, znakach Wenus (Księżyc, Saturn, Pluton, Uran, Mars). (Pluton w koniunkcji z Zerem Wagi.) W tej sytuacji recepcja Mars/Waga + Wenus/Skoprion jest jakby wisienką na torcie. Pluton, o którego pytasz Egno, był u niej na osi jako jedyna planeta, oraz w zasięgu kardynalnego punktu Zero Wagi. Plutona należy łączyć z kompleksem Skorpion-Mars.
    Równie ważne jak tamte planety wydaje mi się to, że była "opozycjonistką", tzn. miała horoskop rozpięty na opozycjach Księżyc-Słońce plus ich planety towarzyszące. Jak Nietzsche lub Frida Kahlo, dlatego tak miała w życiu strasznie pod prąd.
    (Piszę "była, miała" dlatego, że myślimy o jej karierze sprzed parudziesięciu lat.)
  • Chaos #17821 : Egno, dodałam Margot Robbie (dla mnie wzorcowy uśmiech do rozpoznawania ascendentu w Raku!) A wracając do Tonyi - filmu nie obejrzałam, ale czytałam o jej życiorysie parę lat temu przy okazji premiery, dla mnie też bardzo ciekawa postać - tylko obarczona trudem życiowym. Mi podoba się jej styl jazdy, może dlatego - teraz widzę - że też jest skorpionowo-marsowa jak ja (dla odmiany Nancy Kerrigan, z którą konkurowała, zapamiętałam jako eteryczną, delikatną, wymuskaną). 
    A skoro jesteśmy przy niepokornych łyżwiarkach, przypomniała mi się jeszcze Surya Bonaly, która robiła salto w tył, aż tego zabronili; ale chyba nawet po tym nadal je wykonywała, jako dodatek poza oceną, dla gawiedzi i na przekór przepisom (opozycja Mars-Uran?). Zamieściłam, bo ma znaną godzinę.
  • Egna #17824 : Dziękuję za zacne komentarze! Mamy jakieś zagęszczenie na forum Wago-Skorpionów :) Dodając Tonyę w ogóle nie zwróciłam na to uwagi. 

Chaos zerknęłam na kosmogram Suryi i widzę kilka punktów stycznych z Tonyą, to zaskakujące i na pewno o niej poczytam. Nie wiem, jaką była łyżwiarką,  ale u niej binastria Wenus Mars także nie jest widoczna czy też nie jest silna na pierwszy rzut oka.
Wojciech Jóźwiak   2023-08-09 20:51:00   104.16879  
Sixto Rodriguez nie żyje. "Sugar Man" miał 81 lat
Sixto Rodriguez nie żyje. "Sugar Man" miał 81 lat-- doniosła RP.PL.
AstroTheme nie zna godziny:
Born: Friday, July 10, 1942 (time unknown)
In: Detroit (MI) (United States)
Sun: 17°45 Cancer
Moon: 16°44 Gemini

AstroDataBank go nie ma.
Wojciech Jóźwiak   2023-08-12 08:48:01   104.16896  
Ross Ulbricht
Ross Ulbricht 1984-03-27. Jeden a asów Darknetu, założyciel e-targowiska Silk Road. Skazany na podwójne dożywocie bez prawa do odwołania. Uranik: Uran w MC, Księżyc w Wodniku (chociaż nie w 24 Wod.) Kłania się aspekt-binastria Merkury-Jowisz, ponieważ to, co go motywowało, to była realizacja misji.
  • Wojciech Jóźwiak #17861 : W Rzeczypospolitej o nim czytamy: https://www.rp.pl/plus-minus/art38931781-mark-zuckerberg-i-ross-ulbricht-libertarianie-ktorym-nie-wyszlo
  • Fabrycy #17862 : Skazany 29 maja 2015. Pół roku później TSaturn przeszedł przez jego MC (i Urana). Ciekawe czy to się jakoś odzwierciedliło w jego więziennym losie? Wtedy złożył apelację i rozpoczął walkę prawną z państwem/sądem. Ale sukcesów specjalnych nie odniósł. 
  • Chaos #17863 : U mnie za pół roku Saturn przejdzie przez MC! :-/  Też się boję tego typu klapy (może niekoniecznie więzienia...). Kolapsu, jak to Wojciech mówi. Po czym to rozpoznać.
  • Fabrycy #17864 : Tranzyt Saturna przez MC (czyli przejście S. z III do IV ćwiartki) nie kojarzy się z kolapsem i teoretycznie nie powinien on wtedy występować.  ("kolaps" jest/bywa [teoretycznie] przy TSaturnie na Asc)
  • Lola #17865 : Wojtek kiedyś wspominał, ze można pójść do więzienia przy tranzycie Saturna przez MC. W MC Saturn wypłaca według zasług. Mojego "znajomego" tez wsadzili przy tranzycie Saturna przez MC. 
  • Dziwna #17866 : Ja protestuję przeciwko temu "według zasług". Czasem tranzyt sobie dowala czy ktoś miał "zasługi", czy nie. 
    Mój pewien nieszczęśliwy znajomy przy zbliżającym się tranzycie Saturna przez MC stracił dziewczynę wraz z mieszkaniem, a że poprzednie dwa mieszkania oddał dwóm poprzednim żonom, został na lodzie. I jakieś pół roku później dowaliły mu problemy zdrowotne (rak), nie mógł pracować. Przy czym długi jednej z tych byłych żon wobec spółdzielni (za pozostawione mieszkanie nie płaciła) skutkowały komornikiem, który mu zajął emeryturę. 
    Siostra mu wynajęła jakąś norę, żeby się miał gdzie podziać i wkrótce zmarł. Moim zdaniem sobie nie zasłużył. Był dobrym człowiekiem.
    I też nie wiem, czemu u niego ten tranzyt wyszedł tak tragicznie. Na pewno była to rewolucja w życiu, tylko nie w tą stronę...
  • Wrona #17867 : Ulbricht podobno ma się dobrze, maluje obrazy, uczy współwięźniów i strażników fizyki a Trump pod koniec swojej kadencji rozważał jego ułaskawienie..19 lutego 2021 miał premierę film o nim pt. "Silk Road"
    https://www.geekweb.pl/magazyn-dobrych-tresci/item/1685-silk-road-ross-ulbricht

• Wojciech Jóźwiak #17868 : Będę myślał i badał horo. Ulbrichta.
Wojciech Jóźwiak   2023-08-12 20:14:18   104.16897  
Saturn w MC czyli bliski kontakt ze sferą Władzy
Lola napisała/ś: "Wojtek kiedyś wspominał, że można pójść do więzienia przy tranzycie Saturna przez MC."
--- Bo co to jest tranzyt Saturna przez uro. MC? MC jest miejscem, gdzie przecina się i splata to, co indywidualne i to co jest przynależne Władzy, należy do sfery Władzy. Saturn też ten "żywioł Władzy" podkreśla.  (Nie tylko Władzy, ale wszelkich formalnych struktur, w tym urzędów, wielkich korporacji lub kościołów.) Można zostać wtedy szefem w jakiejś formalnej strukturze, czyli człowiekiem władzy: przypadki Thatcher lub Wojtyły. Można pobrać korzyść od formalnych struktur: np. mój syn dostał roczne stypendium od Prowincji Alberta na pisanie doktoratu. A można wejść w drogę Strukturom Władzy jeszcze inaczej: np. dając im się ująć kryminalnie.
  • Lola #17869 :

Wojtku, mówiłeś o Saturnie w MC, w ramach wykładu dla kursu 2020/2021, postaram się odszukać to nagranie i kontekst. Wyraźnie pamietam, że tam była uwaga o tym, iż Saturn w MC podsumowuje w pewnie sposób naszą pracę/ działania w 3 ćwiartce. Więc jeśli ktoś zajmował się działalnością kryminalną to jest szansa, że pójdzie do więzienia. Pisząc w wielkim skrócie.

• Wojciech Jóźwiak #17873 : Lolu: Saturn podsumowuje każdą z 4 ćwiartek swojego cyklu. Tak można interpretować przemiany, które dzieją podczas przejścia przez każdą z osi. Najlepiej byłoby to omówić i rozpoznać na przykładach.
Wojciech Jóźwiak   2023-08-12 21:40:13   104.16898  
Książka o Henryku Kliszce, o niej w moim blogu
Na moim blogu zamieściłem krótkie "about" o książce o Henryku Kliszce, która jest już wydrukowana i ja mam, ale (chyba) jeszcze nie wprowadzona do sprzedaży. Link:

[photo] Wolna Republika Otrycka
Książka o życiu, dokonaniach i przemyśleniach Henryka Kliszki.

Wojciech Jóźwiak   2023-08-22 16:06:19   104.16938  
O Zamenhofie piszą
Zamenhof to jeden z naszych astro-ulubieńców.
Wojciech Jóźwiak   2023-08-23 08:28:09   104.16941  
Rasputin
Astro Data Bank pisze o nim:
born on 9 January 1869 Jul.Cal. (21 Jan 1869 greg.)
Czyli poprzedniej doby niż wpisałaś, Dziwno.
Polecam o nim i o jego dacie/godzinie: https://www.astro.com/astro-databank/Rasputin
  • Dziwna #18164 : A na polskiej Wikipedii jest, że spis ludności z miejscowości rodzinnej Rasputina podaje datę 10 stycznia.
  • Wojciech Jóźwiak #18171 : Warto to przebadać. (Koniunkcja Pluton Księżyc pasuje doń.)
Wojciech Jóźwiak   2023-08-29 10:04:54   104.16976  
Dziwno, skąd Łazuka & Fogg?
Dziwno, skąd znasz czasy urodzenia tych 2 Wielkich Polaków?
  • Dziwna #18304 : Łazuka wg. strony astroportal.pl podał tę godzinę Izabeli Podlaskiej-Konkel w programie "Pytanie na śniadanie" 31.12.2012 r., sam miał ją od swojej matki.
    Fogg wg. strony www.astro.com ma tę informację w swoim akcie urodzenia. Akt ur. jest tam umieszczony w załączniku.

• Wojciech Jóźwiak #18305 : Super! Dzięki.
    Łazuka ma na osiach Wenus, Księżyc i Plutona. Wygląd ma charakterystyczny dla Skorpiona, gdzie ma Słońce.
    Fogg (rodzinne nazwisko Fogiel) na osi ma Księżyc -- tak, wystarczająco blisko. Prócz tego jest "straszne Bliźnię" z niepokojąco dużymi wpływami Plutona.
    Jego przypadek zmiany nazwiska, wyboru estradowego pseudonimu, wiele mówi o zjawisku prestiżu języków. Mając nazwisko niemieckiego pochodzenia (Fogiel < Vogel "ptak") zmienił je na język o wyższym prestiżu niż niemiecki i polski: na angielskie, lub raczej niby-angielskie.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-08 14:08:56   104.17023  
Gombrowicz w banku
Znalazłem serwis Gombrowiczowski i w nim jego szybka biografię-kalendarium, tu link do jego okresu bankowego, podczas którego pisał "Tranastlantyk":
Gombrowicz miał silnie obsadzony III sektor "Trzymanie się razem" i wraz z tym poszukiwanie bezpieczeństwa, schronienia, ostoi przed obcym światem, oraz binastrię Słońce-Pluton (jak septyl). To rzuca światło na bank jako byt astro-symboliczny.
Wojciech Jóźwiak   2023-09-19 18:00:06   104.17077  
Gonzalo Peña Tamez
Jakoś tak się stało, że zacząłem czytać "Moi astrologiczni przewodnicy" -- mój własny tekst z 2006 r.  Okazało się, ze wymieniłem tam -- jako jednego z przewodników -- kogoś, o kim właściwie zapomniałem. Gonzalo Peña Tamez ! -- link świadczy, że natychmiast jego kosmogram, wzięty z Astro Data Banku, wstawiłem do naszej galerii. Tamez był zupełnym pionierem przekazywania i dyskutowania o astrologii w internecie. W dużym stopniu z jego inspiracji założyłem stronę z kursami astro, która potem stała się AA.
Był moim współsolarykiem: tak jak ja miał Słońce w Baranie w powietrznym punkcie pod koniec tego znaku. Miał Jowisza na moim MC i koniunkcję Mars-Saturn na moim Plutonie.
Był 3 lata ode mnie starszy. Zmarł z niepodanego powodu w 2014 r. w wieku zaledwie 66 lat. Kilka lat wcześniej spotkała go koszmarna tragedia, ale o tym poczytasz pod  linkiem www.astro.com/astro-databank/Pena_Tamez,_Gonzalo.
Wojciech Jóźwiak   2023-10-01 16:45:25   104.17137  
Glenn Miller
Glenn Miller
Koniecznie musi być w naszej kolekcji.
Polecam też nagrania, bo chociaż Glenn zmarł (zaginął wraz samolotem) mając 40 lat, już prawie 80 lat temu!, to jego orkiestra wciąż gra i będzie.
Tu około 30 "kawałków" The Best Of Glenn Miller & His Orchestra,
Tu jego najbardziej nieśmiertelna "Chattanooga Choo Choo" z nową psychodeliczną grafiką. W około 2 minucie futażu w drzwiach pociągu pojawia się on sam.
Wojciech Jóźwiak   2023-10-09 17:20:10   104.17198  
Ireneusz Kania 1940 - 2023
Ireneusz Kania (ur. 19 września 1940 w Wieluniu, zm. 9 października 2023 w Krakowie) – polski tłumacz, poliglota. Przełożył kilkadziesiąt książek z ... (Wikipedia)
– Tym większy żal, że nie znamy horoskopu Wielkiego Zmarłego.
  • Fabrycy #19541 : Zasłużony tłumacz. 
  • Wojciech Jóźwiak #19542 : Ależ to był geniusz poliglotyzmu! Tłumaczył ze wszystkich języków: tybetańskiego, sanskrytu, pali, hebrajskiego, rosyjskiego, rumuńskiego (chyba najwięcej), włoskiego, francuskiego. Jeśli Ktoś pamięta więcej, to proszę dopisać. I wielki znawca buddyzmu i w ogóle tradycji Azji.
  • Fabrycy #19543 : Nawiasem mówiąc - SI wykańcza branżę translatorską (korektorską już wykończyła).
  • Wojciech Jóźwiak #19544 : Redaktorskiej nie wykończyła. Moje mówione teksty są transkrybowane przez automat, ale wąskim gardłem (bottle neck) jest ich redakcja, żeby to się dawało czytać.

Dobrych translatorów nie wykończy (SI) szybko. Nie wyobrażam sobie, żeby (jak I. Kania) SI przełożyła "Bardo Thodol" (tzw. Tybetańską Księgę Umarłych) na polski.
  • Fabrycy #19546 : To prawda - redakcję wciąż musi robić człowiek. Aczkolwiek kiedyś redaktor musiał mieć pomocników ("robotników słowa"), którzy "na piechotę" przerzucali z mowy na pismo. Dziś dostaje gotową rybkę na poczekaniu. To znacznie przyspiesza robotę.
  • u#2060 #19630 : Grube układy - Słońce z Neptunem w Pannie (25-26 st), a 7 st za nimi Mars. 3 planety w Byku - binastria Jowisz-Saturn, oraz Uran w trygonie do Słońca z Neptunem. Na godzinę 12 - Księżyc w 3 dek. Barana. Merkury w Wadze w koniunkcji. 3 st orb do węzła północnego, sekstyl do Wenus we Lwie. Ciekawy, szkoda ze godziny juz raczej nie poznamy.  Zapewne Merkury był jeszcze jakoś wzmocniony poprzez pozycje na którejś osi/dom.
  • Wojciech Jóźwiak #19631 :
    Ireneusz Kania na kanwasie: Ireneusz Kania czas próbny -- narysowany na kanwasie. Gdyby był urodzony około 8...9 rano, to miałby Księżyc w zasięgu powietrznego punktu 25°43′ Barana. A co jest bardziej powietrzne, jak znajomość 20 języków?
    Merkury u IK był wzmocniony przez bikwintyl z Jowiszem (misja!) i z Saturnem (nadludzka intelektualna pracowitość).
  • Fabrycy #19632 :  
  • Wojciech Jóźwiak #19633 : Tak! I Wenus w powietrznym punkcie 8°34′ Lwa. (Ale to że w MC, to przypadek, bo "godzina próbna".)
  • Fabrycy #19636 : Kiedyś (20 lat temu) J.Prokopiuk powiedział mi, że Robert Walter (m.in. astrolog) powiedział mu o sekstylu Merkurego - Jowisza (który P. - tłumacz - miał w h.), jako o (potencjalnym) "aspekcie tłumaczy". Przypuszczalnie można to rozciągnąć na całą binastrię. Rzecz do przemyślenia...
  • Wojciech Jóźwiak #19637 : @Fabrycy: Poszukam wśród znajomych tłumaczy. (Osób tłumackich?)
  • Dziwna #19644 : Znam jednego dobrego, uznanego tłumacza i on nic między Merkurym a Jowiszem nie ma.
  • Fabrycy #19645 : Dlatego to wskaźnik potencjalny - nie warunek konieczny.
  • Florere #19648 : Piszę tutaj, bo nie wiem gdzie indziej... nie chce mnie strona wrzucić na obecne spotkanie:/
  • Soyotik #19650 : Florere, nikogo nie wrzuca
  • Fabrycy #19651 : Totalna zawieszka
  • Dziwna #19667 : Robert Stiller ma oktyl. Barańczak nic nie ma. To tak pierwsze, co mi przyszło do głowy.
  • Fabrycy #19671 : Michael Kandel, tłumacz Lema na angielski, też bez aspektu Merkury - Jowisz (choć także bez znanych osi). Nawiasem mówiąc - żeby tłumaczyć Lema (i uzyskać Jego aprobatę - co miało miejsce), trzeba być naprawdę translatorskim kozakiem.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.