Z życia papieży .104
Wojciech Jóźwiak
2022-12-26 12:17:01 104.15733
Fourierów Dwóch
Fabrycy (wielkie dzięki!) zamieścił uro. kosmogram Charlesa Fouriera
1772-04-07 . Bardzo ciekawe! Koniunkcja, luźna ale, Wenus i Księżyca (tak, Wenus i Księżyca!) ześrodkowana na punkcie Zero Bliźniąt! -- cóż więcej chcieć, aby urodzony był miłośnikiem i promotorem gruppenseksu ewent. "wolnej miłości". Zwłaszcza gdy Wenus w zasięgu 25° Byka, gdzie bardzo rozbuchana, i dodatkowo rozgrzana aspektami od Jowisza i Marsa.
Ale Fourierów sławnych i wielkich było dwóch. Drugim był Joseph Fourier, a właściwiej Jean-Baptiste Joseph Fourier, urodzony kilka lat wcześniej od Fouriera-socjalisty, matematyk i odkrywca szeregów trygonometrycznych czyli szeregów Fouriera, od których wzięła się analiza furierowska czyli analiza harmoniczna, przedstawiająca świat w kategoriach fal mających swoje częstotliwości, długości fali i stosunki harmoniczne. W dalszym ciągu stała się ona podstawą fizyki fal z zastosowaniami jak optyka i radiotechnika. Oraz mechanika kwantowa, która potężnie rozszerzyła pojęcia rachunków Fouriera. Dla nas Joseph Fourier jest proto-ojcem naszej astrologii harmonicznej.
Niestety, nie znamy jego czasu urodzenia. Na stronie AstroDataBanku mamy zaledwie pseudohoroskop: https://www.astro.com/astro-databank/Fourier,_Joseph .
Słońce miał w Zero Barana. Księżyc gdzieś w Byku. Z portretów wydaje mi się, że mógł mieć ascendent w Wadze i Jowisza na ascendencie, ale to słabe spekulacje.
Niestety, nie znamy jego czasu urodzenia. Na stronie AstroDataBanku mamy zaledwie pseudohoroskop: https://www.astro.com/astro-databank/Fourier,_Joseph .
Słońce miał w Zero Barana. Księżyc gdzieś w Byku. Z portretów wydaje mi się, że mógł mieć ascendent w Wadze i Jowisza na ascendencie, ale to słabe spekulacje.
Wojciech Jóźwiak
2022-12-29 21:57:28 104.15746
Pelé zmarł
Pelé zmarł, dzisiaj w Sao Paulo o godz. 15.27 tamtejszego czasu. Wiadomość: www.pap.pl/aktualnosci/news,1515483,zmarl-legendarny-brazylijski-pilkarz-pele. 82 lata, na nowotwór jelita.
Tranzyty bieżące:
Pluton Koz 27°45’ w kwadraturze do uro. Słońca Waga 27°42’
Neptun Ryb 22°52’ w kwadraturze do uro Księżyca Bli 22°00’
Tranzyty bieżące:
Pluton Koz 27°45’ w kwadraturze do uro. Słońca Waga 27°42’
Neptun Ryb 22°52’ w kwadraturze do uro Księżyca Bli 22°00’
Saturn Wod 22°13’ w kwadraturze do uro. Merkurego Sko 22°01’.
W horoskopie miał dominujący Księżyc w MC i Wenus na asc.
Chaos
2022-12-30 10:50:47 104.15747
Vivienne Westwood
V. Westwood była znaną brytyjską projektantką mody, uznawaną za matkę mody punkowej. O bardzo charakterystycznym ekscentrycznym stylu. Zmarła wczoraj w wieku 81 lat.
Rodden Rating C, ale posłużyłam się tą samą godziną, które przyjmują inne serwisy astro. Wtedy Księżyc ustawia się w 24 stopni Lwa i robi ścisłą kwadraturę do Urana, który jest też w koniunkcji z Jowiszem.
- Chaos #11820 : Bardzo lubię takie ekscentryczne, ekstrawaganckie projekty. Może sama bym się tak nie ubrała, ale niezmiernie mi się podobają i ciekawią. A mam silnego Saturna i obsadę na punktach ziemnych - przypuszczam, że mnie samą przełamuje w tym kierunku moja koniunkcja Uran-Jowisz i Księżyc w 26 stopniu Wagi.
- Wojciech Jóźwiak
#11822 : Na zdjęciach, innych też, widać, że zupełnie nie przejmowała się swoim wiekiem.
- Dziwna
#11823 : Kiedy byłam w liceum i patrzyłam na starsze kobiety w burych garsonkach to sobie myślałam "Jezu, czy ja też tak się zmienię że będę nosić takie ubrania?". No i pod tym względem się nie zmieniłam.W tej chwili mimo nadciągających 51. urodzin mam na sobie turkusowe spodnie, żółty t-shirt i skarpetki w pomarańczowe koty. Mam nadzieję tak trzymać do 80-tki.Niespecjalnie identyfikuję się ze swoim Słońcem w Wodniku, ale to jest chyba jednak właśnie przejaw "ekscentryczności" Wodnika.Styl Vivienne Westwood niezmiernie mi się podoba, choć jej ubrania są dla mnie za drogie :( Ale można podobny efekt uzyskać taniej :) Poza tym ona była moim zdaniem piękną kobietą (ja w każdym razie lubię takie wyraziste twarze) - i wyglądała po prostu po królewsku. Jak się ma taką twarz, łatwo się nie przejmować wiekiem, hej!
- Soyotik
#11826 : U niej Wenus w koniunkcji ze słońcem w baranie na IC... piękno i odważne wyrażanie siebie najważniejsze. :)edit. Wiele w tamtych czasach zmieniło się w modzie, choćby mini, kolory, kształty. Gdyby nie takie osoby jak ona czy Chanel (wcześniej), to byśmy dalej paradowały nie w ubraniach a bardziej kostiumach :) Ja też bardzo lubię fajne nietypowe ubrania i od czasu do czasu lubię poszaleć :)
- Chaos #11828 : Myślę, że jeszcze Uran na punkcie superbyczym wenusowym, oraz Słońce w punkcie Barana przekraczającego normy, oraz Mars w Wodniku kierujący działania na tworzenie rzeczy niezwykłych miały duży udział w tej osobowości.
Wojciech Jóźwiak
2022-12-31 11:44:09 104.15755
Papieżowi Benedyktowi zmarło się
- Jutrzenka #11874 : Słyszałam komentatora,ktory stwierdził,że spodziewa się iż teraz Franciszek zostanie Papieżem emerytem bo wcześniej 2 Papiezy emerytów to nie mogło by być. Zresztą jak wiemy Franciszek podpisał pewne zobowiązanie do którego niedawno sie przyznał.
Jutrzenka
2023-01-03 08:39:21 104.15777
Aktualnie słucham Babilonu. Autorzy...
Aktualnie słucham Babilonu. Autorzy rozprawiają się tu pięknie z mitem matki Teresy z kalkuty..Juz 3 ksiażkę słucham. Mialam abonament ale już go nie oplacam ale jak widac nadal mam wstęp do klubu i mogę korzystać z nowośći. Wysłuchałam juz książki o Koperniku.
Wojciech Jóźwiak
2023-01-11 09:50:11 104.15843
Beata Kozidrak: kto to jest i co za zjawisko?
Beata Kozidrak pasuje do dzisiajszego webinarium o binastrii Neptun Uran, bo ma Neptuna na asc. i Urana w koniunkcji z Księżycem w MC. Problem, że ja jej nie znam, nie kojarzę (prócz wyglądu rasowej Byczycy), a jej piosenki (teraz słucham jednej) spływają po mnie jak po kaczce.
W Wikipedii czytam, jaka to wielka wokalistka, chociaż zgrzeszyła, bo prowadziła samochód w stanie wskazującym.
--- Więc jeśli masz o niej wyraźną opinię, to napisz. (Ty, tak, TY!)
W Wikipedii czytam, jaka to wielka wokalistka, chociaż zgrzeszyła, bo prowadziła samochód w stanie wskazującym.
--- Więc jeśli masz o niej wyraźną opinię, to napisz. (Ty, tak, TY!)
- Soyotik
#12243 : Było o niej głośno: https://rozrywka.radiozet.pl/Muzyka/Beata-Kozidrak-skazana-za-jazde-pod-wplywem-alkoholu-Znamy-wyrok-sadu?gclid=EAIaIQobChMIuKLMtZO__AIVdQCiAx3uRQOYEAAYASAAEgI2TvD_BwEopinii nie mam bo jej muzyki nie słuchałam ale sporo było w radiu
- Dziwna
#12245 : Kozidrak była w szczycie popularności, gdy ja byłam dzieckiem i wchodziłam w okres dorastania. Występowała z zespołem Bajm. Debiutowała śliczną piosenką, którą do tej pory lubię pt. Piechotą do lata. Wtedy Beata była romantyczna i subtelna.Potem zrobiła się sexy i miała wielki przebój pt. Józek, nie daruję ci tej nocy :), który uwielbiałam jak to 10-latka i nieco później :) "Józek" był grany do urzygu na szkolnych dyskotekach i dorosłych balach. W drodze do jej serca też było super. I kilka innych.A potem gust mi się wyrobił, popłynął w muzykę elektroniczną i rock alternatywny a Beata zaczęła mi się wydawać pretensjonalna. Tzn. od 1990 to już była pretensjonalna i jakaś ciotkowata, jak dla mnie, nie do przełknięcia. I się w ogóle nią przestałam interesować, tylko jakieś urywki do mnie docierały z mediów. Tyle.
- Egna
#12246 : Zapytałam męża muzyka, co o niej sądzi, chociaż wiem, że nie jest jej fanem. Jego zdaniem, Kozidrak to ogromny talent muzyczny, nieprzeciętny wokal i profesjonalizm, rasowa wokalistka. Raczej była odtwórczynią i interpretatorką piosenek, które pisali inni. Jednak bardzo dobrą. Poza tym scenicznie to kolorowy ptak, kicz i tandeta, ale ludzie to lubią. Jakiś czas było o niej też głośno, bo związała się z dużo młodszym facetem.
- Maarynarz #12247 : Beata Kozidrak? - pamiętam ją z przełomu lat 80/90 XX wieku, jako ociekającą seksem i w ogóle obfitością zmysłową, piosenkarkę-wokalistkę grupy "Bajm", a potem chyba występowała solo. Przeboje "Józek...", czy "Nie ma wody na pustyni", przez niektórych odczytywane jako "drugoobiegowe" (Józek miał dotyczyć Stalina, a "pustynia", czasów peerelowskich), tak naprawdę były grane i śpiewane z podtekstem seksualnym na imprezach towarzysko-rodzinnych. Sama BK, pomijając jej głos przechodzący czasami w ryk(miałem wrażenie, że rozbije niejedną zastawę porcelanową) miała raczej wrażliwość discopolowo-plebanijną. W latach 90 i na przełomie wieków straciłem ją z oczu, poza kilkoma fragmentami wywiadów na kanałach radiowych, skąd wywnioskowałem, że przeszła w stan drobnomieszczański. Z gwiazd i gwiazdeczek tamtego pokolenia, typu: Kora, Ostrowska, Cugowski, czy Borysewicz, zdecydowanie najlepiej ułożona (w sensie tzw. norm społecznych), choć mająca swoje sceniczne odloty - głównie ubiory, makijaże, czy teledyskowe zachowania z podtekstem seksualnym - gorszące mamuśki z lat 80 XX wieku.
- Wojciech Jóźwiak
#12248 : Dziękuję -- Dziwnej, Soyoti, Egnie i Maarynarzowi -- za opinie. Faktycznie, Piechotą do lata to jej, dawne czasy bardzo. Ale chociaż nie potwierdza mich przypuszczeń nt. Neptuna & Urana, to omówię jej horo. na webi.
- Wojciech Jóźwiak
#12249 : Btw. nagrania "...do lata": jak faceci tzn. mężczyźni mogą nosić wąsy? Przecież to obciach i obrzydliwość. Nie podoba mi się noszenie bród (chociaż i mój syn i zięć noszą) i nie podobają mi się łysiny (chociaż sam łysieję), ale noszenie wąsów to ciężki defekt, myślę, że też psychiczny.
- Dziwna
#12250 : Wielu facetów lepiej wygląda z brodą, bo broda maskuje słabo zarysowaną szczękę. Poza tym broda symbolizuje dojrzałość, autorytet i jak dla mnie jeśli krótka jest ok.Na łysinę nie ma się na ogół wpływu, wiadomo, ale jak ma się wyraziste męskie rysy to też wygląda dobrze. Mam np. seksownego łysego sąsiada ;)Natomiast same wąsy to zgadzam się, są przeokropne. Nie zdarzyło mi się w całym moim życiu, żeby mi się spodobał facet z wąsami albo żebym takiego polubiła. Bo z wąsami łączy się też jakby, przynajmniej w Polsce, pewien rys osobowości - ogólnie biorąc, przywiązanie do tradycyjnego modelu męskości i konserwatyzm.Z tym, że czytałam, że w latach 80-tych noszenie wąsów miało być ponoć cichą demonstracją poparcia dla Wałęsy, więc i Solidarności (ale sorry, ja żadnych wąsatych "rewolucjonistów" nie spotkałam :))Natomiast na Zachodzie wąsy są/były znakiem rozpoznawczym subkultury gejów, dlatego Freddie Mercury je nosił.
- Wrona
#12252 : Najbardziej znany album Bajmu to dla mnie "Szklanka Wody". Jeśli chodzi o Neptuna i Urana to wyczytałam gdzieś, że w każde cierpienie wpisana jest obietnica wyzwolenia. Słyszałam wiele lat temu, że Beata Kozidrak, która pisała swoje teksty czerpała z listów i opowieści znajomych pań do towarzystwa, od których zresztą kupowała odważne ciuchy i buty, które te nabywały od marynarzy."Lola" https://www.youtube.com/watch?v=1NpYukm_d1o"Ok, ok nic nie wiem"https://www.youtube.com/watch?v=mJS-U_Sg5xs
- Fabrycy #12257 : "Zagadnienie społecznej szkodliwości wąsatych w horyzoncie wyzwań cywilizacyjnych XXI wieku"
Lola
2023-01-11 17:35:56 104.15847
Prince Harry, Duke of Sussex
Nie śledzę perypetii brytyjskiej rodziny królewskiej, ale od jakiegoś czasu w anglojęzycznych mediach (nie bulwarowych) z nagłówków nie schodzi książę Harry i jego żona. Wiem, że opublikował książkę i wziął udział w serialu dla Netflix (nie czytałam i nie oglądałam) Co się takiego dzieje w jego aktualnych tranzytach, że ma potrzebę przeprowadzać publiczną wiwisekcję swojej rodziny?

- Lola #12256 : Z tych wyraźnych tranzytów to zbliżający się Uran do IC i Księżyca a także opozycja Neptuna do Słońca. Może jeszcze ten Saturn w kwadraturze od Księżyca.
- Soyotik
#12258 : Zauważam takie: Uran w IC daje odejście od rodziny, bycie innym, inne widzenie świata niż dom. Tranzyt IC.A teraz Merkury i było Słońce na ascendencie to chyba ja mówię o sobie?
- Wojciech Jóźwiak
#12261 : Uran idący przez Imum Coeli i zbliżający się do uro. Księżyca wygląda na główną astro-przyczynę.-- A co on zrobił, kiedy Saturn przechodził przez uro. ascendent? Czy to wtedy się ożenił?
- Wojciech Jóźwiak
#12262 : Nie, wcześniej. (Ks. Harry ożenił się.) Jest kilka znaczących wydarzeń w jego życiu, zalecam je przejrzeć planetarnie.
- Lola #12264 : Wyglada, że jego horoskop jest wrażliwy zarówno na cykl Saturna jak i przejścia plant przez osie.
Wojciech Jóźwiak
2023-01-16 11:12:06 104.15881
Polish trekker becomes first woman in the world to walk across all of Europe’s mountains in a single trip
Starting in Bulgaria in the Spring of 2022, Anna Liszewska trekked an
epic 6,300km across 16 countries in 222 days, taking in ranges including
the Massif Central, the Alps and the Pyrenees.
https://www.facebook.com/SwiatOkiemPiechura/ -- Facebook Anny Liszewskiej.
Proponuję, by Ktoś zapytał Bohaterkę o dane urodzeniowe.
Proponuję, by Ktoś zapytał Bohaterkę o dane urodzeniowe.
- Wojciech Jóźwiak
#12369 : https://www.thefirstnews.com/ -- O Polsce dla anglojęzycznych.
Wojciech Jóźwiak
2023-01-17 21:58:26 104.15888
Greta Thunberg aresztowana
...przez niemiecka policję. Dzisiaj, 17. stycznia 23. Teraz mamy przypadek uzłośliwionego Słońca, które jest w koniunkcji z Plutonem. Oba są na urodzeniowym Merkurym Grety T. Właściwie nic więcej w horoskopie nie widać "aresztowego".

- Fetfrumos
#12407 : Zastanawiam się dlaczego tak mierzi mnie jej osoba od dawna. Wg.astrotheme jej godzina urodzenia nie jest znana. Ale jej Wenus jest w koniunkcji z moim Księżycem,więc jestem bardzo zaskoczony..
- Dziwna #12408 : Mnie też mierzi, niestety, choć działa w słusznej sprawie. A ma Neptuna na moim Słońcu i mamy koniunkcję Merkurych.
- Soyotik
#12414 : Ja zawsze jak ją widzę przypominam sobie fotkę z internetu z jej mamą, jak siedzą na drogich i skórzanych! fotelach. I jakiś artykuł też był kiedyś, jak to zrobiła awanturę w pociągu, że dostając darmowe bilety chyba, nie były one w 1 klasie.Ogólnie nie znam osobiście, ale mnie ten jej uśmieszek do kamery jest podstępny bardziej, niż pełen ideałów.My zwylki ludzie mamy zaprzestać podróżować, jeść mięso itp. w ramach bycia eko, ale po to, żeby po prostu starczyło dla bogaczy i żeby mieli się czym odróżnić od mas (to chyba nawet istotniejsze). Najpierw niech zamkną fabryki luksusowe, większość fabryk niepotrzebnej chemii to ja jestem za.A póki co, to dla mnie eko jest tylko gdy sams coś zrobię, posegreguję śmieci, uszyję ze starego podkoszulka poduszkę itp. A nie takie cuda ;)
- Wojciech Jóźwiak
#12415 : Ale wypromowała spektrum autyzmu.
- Soyotik #12416 : O tego nie wiedziałam :)
- Wojciech Jóźwiak
#12417 : Jak tylko Greta T. pojawiła się w mediach (rok 2018, sierpień, miała 15 lat) pisywano o niej "biedne dziecko cierpiące na autyzm". Pamiętam, jak ktoś pisał wtedy, że jej "zbroją" jest niemożność jej seksualizowania (i lekceważenia w ten sposób), bo chroniło ją ostre tabu anty-pedofilne. Teraz dorosła, skończyła 20 lat, więc tamto tabu jej nie chroni, ale nie śledzę i nie wiem jak jej postać teraz funkcjonuje w dyskursie.
Apropo spektrum autyzmu: policji daje się brać z kamienna twarzą. Lajk! - Fetfrumos
#12418 : Dla mnie Greta ma ogromne parcie na szkło i zrobienie kariery. Fodatkowo fakt,że wypłynęła "znikąd" może świadczyć,że jest czyimś "produktem". W krótkim czasie od wypłynięcia spotykała się z głowami państw,celebrytami i innymi możnymi tego świata.Trochę to dziwne,że wybiła się wysoko jak z trampoliny ot tak.Internautów również polaryzuje. Pachnie mi Mediocelicznością.
- Dziwna
#12419 : Na tym akurat zdjęciu ma "kamienną twarz" (a właściwie z uśmieszkiem), bo wie, że jest ikoną i przebywa w demokratycznym kraju, nic jej nie grozi. To tylko kolejna świeczka do aureoli. Na jej miejscu też bym z uśmiechem powitała takie "męczeństwo".Greta w ogóle ma dwa przeważające wyrazy twarzy - wściekłość albo uśmieszek samozadowolenia.Upozowana na "małą dziewczynkę z warkoczykami" (w wieku, gdy jej rówieśniczki eksperymentują z ciuchami i makijażem) Szwedka z solidnej klasy średniej wrzeszczała że "odebrano jej dzieciństwo i marzenia".O czym ona w ogóle pitoli, pomyślałam sobie, jak ją zobaczyłam. Dla mnie jest w tym coś fałszywego, przypomina mi się hasło ze szkolnej gazetki "My dzieci potrzebujemy pokoju jak kwiaty słońca" i podobne socrealistyczne klimaty.Tak, wiem, środowisko, klimat, katastrofa. Wiem i rozumiem, segreguję śmieci, nie jem mięsa, używam jak najmniej plastiku. Asperger nie asperger, ja po prostu nie mogę jej znieść.
- KatarzynaW #12420 : Polecam obejrzenie filmu dokumentalnego o Grecie. Jakiś czas temu był w kinach. Widać tam, że jej bezkompromisowe, radykalne, słuszne decyzję są nieraz mocno okupione przez nią emocjonalnie.
- Dziwna #12424 : Katarzyno W., dziękuję za polecenie filmu, z chęcią jutro obejrzę (jest na Canal+ oraz na vod.pl), może zmienię zdanie :)
- Egna #12427 : We mnie nie budzi takich uczuć. Raczej patrzę z uznaniem na to, co robi.
- Dziwna
#12444 : Oglądam ten film o Grecie i zastanawia mnie jedna rzecz. Jak to się dzieje, że profesjonalna kamera towarzyszy jej od samego początku "strajku szkolnego", a wtedy przecież jeszcze nikt jej nie znał. Chyba, że to inscenizacja na poczet dokumentu.Ciekawi mnie też, w jaki sposób reżyser zdobył zaufanie Grety i jej rodziny.
- KatarzynaW #12446 : Jak był strajk szkolny to już byla znana.
- Dziwna
#12466 : Ok, obejrzawszy film i poczytawszy trochę zrewidowałam swoje nastawienie. To jest prawdziwy aspergerowiec. I jak prawdziwy aspergerowiec "zawiesiła się" na jednym temacie.Wszystko zaczęło się, gdy mając 8 lat obejrzała film o plastiku dryfującym w oceanie i głodowaniu białych niedźwiedzi. Zareagowała histerycznie. Wtedy też zdiagnozowano u niej Aspergera.Mając 11 lat na tle przejęcia się globalnym ociepleniem wpadła w depresję. Przestała mówić, jeść, rok nie chodziła do szkoły.W depresji była przez 3-4 lata. Cały czas miała obsesję na temat degradacji środowiska, czytała na ten temat, słuchała wykładów. Nie miała żadnych przyjaciół wśród rówieśników tylko szkoła, rodzice no i to rozrastające się "hobby". Na jednym z wykładów usłyszała, że warto byłoby robić takie "strajki" z transparentami pod kluczowymi instytucjami, tylko nikt nie ma odwagi. Ona miała odwagę, bo jako aspergerowiec nie miała świadomości potencjalnego obciachu. I tak to wystartowało...Ale Greta nie wzięła się też znikąd. Jej matka to szwedzka celebrytka Malena Ernman, śpiewaczka operowa, kiedyś reprezentowała Szwecję w konkursie Eurowizji. Ojciec Svante Thunberg jest aktorem, producentem i menadżerem matki. Dziadek Olof Thunberg był reżyserem i znanym szwedzkim aktorem dubbingowym. Tak więc rodzina bez wątpienia zamożna i obyta w mediach, co chyba jednak pomogło Grecie "wypromować się" (łącznie z tą obecnością zaufanego reżysera od początku "szkolnego strajku" - tak uważam).W pewnym wywiadzie Greta mówi charakterystyczną rzecz - że najważniejszą rzeczą, jaką przyniósł jej cały ten aktywizm, jest przyjaźń. Poznanie wielu ludzi z całego świata, którzy chcą się z nią przyjaźnić. Jak sama przyznaje, są to przeważnie również ludzie z Aspergerem.Jeśli Wojtek dobrze ustawił godzinę, to w momencie oglądania feralnego filmu Saturn był akurat na jej Desc. Aczkolwiek depresja, ucieczka w mutyzm i w sferę domową wydaje się bardziej charakterystyczna dla ćwiartki od Asc. do IC.
- Soyotik
#12468 : O ciekawe :) może obejrze, zaciekawiłam się serio.póki co, jako niezdiagnozowany asperger jakoś dalej nie rozumiem czemu ona chce mówić innym co mają robić? Zwykłym, co czasami na chleb nie mają. Niech przekona rodzine, żeby oddali drogie meble skórzane na biednych.Niech jeździ rowerem, ubiera ciuchy z lumpeksu i pomaga biednym. ;)I tu chyba wychodzi ze mnie moje obsadzone 0 koziorożca (^^)ja to bardziej byłam pod wrażeniem Alberta Schweitzera, to był gość, jak chciał coś zrobić to zrobił a nie gadał. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Albert_Schweitzer
KatarzynaW
2023-01-18 23:02:39 104.15899
internet-AA-Uran-Merkury
Teraz jak chcę wejść normalnie na Astroakademię to wyskakuje mi błąd. Muszę więc wpisać w google "astroakademia", wybrać nie pierwsze co mi wyskakuje, tylko drugie albo trzecie np. "11. Znaczenia planet na osiach - ciąg dalszy i szczegółowy". Potem by zobaczyć pasek z komentarzami muszę wejść najpierw w coś innego z lewej strony, np. "Własna kolekcja kosmogramów".
(Księżyc przeszedł dziś przez mojego Urana, w opozycji do Merkurego, na którym zaktywizował się Mars.)
(Księżyc przeszedł dziś przez mojego Urana, w opozycji do Merkurego, na którym zaktywizował się Mars.)
- KatarzynaW
#12429 :

- Wojciech Jóźwiak
#12432 : KatarzynoW, czy teraz lepiej?
Tzn. czy link https://www.astroakademia.pl otwiera stronę nowości? - Wojciech Jóźwiak
#12433 : W adresie AstroAkademii musi być na początku "https://www."
Nie znalazłem dotąd mądrego, kto by mi powiedział, jak zrobić. aby te przedrostki dopisywały się automatycznie.
Czyli minimalny adres brzmi: https://www.astroakademia.pl - Dziwna #12434 : Mi się też tak robiło i się poprawiło teraz.
- Wojciech Jóźwiak
#12436 : Super! Pewien szczegół teraz poprawiłem i (jak widać) pomogło.
Będę próbować, żeby było tak, że prawidłową stronę widać z możliwie krótkiego adresu, bez https i bez www. - Wojciech Jóźwiak
#12438 : Spod Googli, prawidłowo otwiera się już pierwszy link na liście.
- KatarzynaW #12443 : Tak!
Wojciech Jóźwiak
2023-01-19 10:50:51 104.15901
Astroakademie mnożą się
Google pokazuje zaraz pod AA drugą "Astroakademię". Prowadzi ją niejaka "Anna Dar Astro". Szczęśliwie podane na tamtej stronie terminy są sprzed 2 lat czyli przedsięwzięcie działać przestało. Link do zdjęcia owej astrolożki -- czy ją znasz? (Ty, tak Ty?)
- Go87 #12605 : Nie kojarze jej z onlinów ani z offlinów. Natomiast ma aktywny kalendarz i można się do niej zapisać na konsultacje. Także może działa już tylko w ten sposób.
Wojciech Jóźwiak
2023-01-27 21:41:11 104.15948
W wieku 100 lat zmarł prof. Aleksander Krawczuk
W wieku 100 lat zmarł prof. Aleksander Krawczuk, wybitny znawca starożytności -- donosi PAP. "Aleksander Krawczuk urodził się 7 czerwca 1922 r. w Krakowie." Bliźnięta z Księżycem w Skorpionie. Szkoda, że nie ma spec-wiadomości dla astrologów, z godziną urodzenia.
Wojciech Jóźwiak
2023-02-03 21:57:14 104.15976
Piszą o Fukocie i od razu widać, że jowiszowiec
Polecam krótki tekst: Kręte ścieżki, czasem pokrętne. O wywiadach i krótkich tekstach Michela Foucaulta. Paweł Majewski. Na pierwszy rzut oka widać, że Fuko (Michel Foucault - zob. jego horoskop) był jowiszowcem.
Autor pisze: "Dlaczego właśnie Foucault stał się w XX wieku tak wielkim, tak popularnym i tak szeroko uznanym autorytetem? Z pewnością sporą rolę odegrały jego dezynwoltura, bujna retoryka, niezachwiana pewność siebie i malownicza swoboda snucia myśli." --- dla nas te cztery atrybuty brzmią jak definicja typu jowiszowego.
Ale gdzie miał Jowisza, Foucault? Na Imum Coeli. Widzimy z tego, że oś IC również, jak inne osie, podnosi planetę, tzn. czyni ją dominującą. Druga osiowa planetą Fukota był Merkury, na ascendencie. Oczywiście, Fuko był (też) ascendentykiem. Zresztą, ascendentyk i jowiszowiec to jak bracia. (Lub siostry.)
Autor pisze: "Dlaczego właśnie Foucault stał się w XX wieku tak wielkim, tak popularnym i tak szeroko uznanym autorytetem? Z pewnością sporą rolę odegrały jego dezynwoltura, bujna retoryka, niezachwiana pewność siebie i malownicza swoboda snucia myśli." --- dla nas te cztery atrybuty brzmią jak definicja typu jowiszowego.
Ale gdzie miał Jowisza, Foucault? Na Imum Coeli. Widzimy z tego, że oś IC również, jak inne osie, podnosi planetę, tzn. czyni ją dominującą. Druga osiowa planetą Fukota był Merkury, na ascendencie. Oczywiście, Fuko był (też) ascendentykiem. Zresztą, ascendentyk i jowiszowiec to jak bracia. (Lub siostry.)
Linkowany tekst w Kulturze Liberalnej poleca 2 książki o Fukocie. Gdyby Ktoś-z-Was chciał zostać astro-specjalistą od francuskiego filozofa, to ja też polecam.
Btw., nieprzyzwoicie młodo Fuko zmarł: 58 lat. W naszych czasach w tym wieku się nie umiera, prawda?
Wojciech Jóźwiak
2023-02-10 20:04:15 104.16013
Burt Bacharach
Burt Bacharach zmarł, 94 lata.
- Wojciech Jóźwiak
#12917 : To i Joao Gilberto. On po Tamtej Stronie już 3 lata.
- Wrona
#12918 : Dzięki Wojtku za wiadomość, nie wiedziałam, że tak piękne piosenki skomponował właśnie Burt Bacharach.https://www.youtube.com/watch?v=3nlVMO4CzoI
- Wojciech Jóźwiak
#12919 : Tak, to jego. Kilka pokoleń ma w uszach jego piosenki. :) I wspomnienia z prywatek-przytulanek :)
- Wojciech Jóźwiak
#12920 : Tu jego zdjęcie bardziej niedawne:

- Wojciech Jóźwiak
#12921 : A tu dawniejsze ze szczytu sławy:

- Wrona #12922 : Ten Księżyc na Asc widać w jego twarzy , prawda? Księżyc w nowiu z domieszką Plutona :)
- Dziwna #12923 : A Księżyc na Asc jak ma być widać w twarzy?
- Dziwna
#12924 : Aaa... jak dorastałam, to jeszcze śpiewał niejaki Seweryn Krajewski, nie był moim idolem ;), ale trudno było nie usłyszeć piosenki dość często puszczanej w radiu i TV, pt. "Lubię mieć margines", i tam się podmiot liryczny zastanawiał, "czy melodię swoją wino ma", i dalej "jeśli tak, białe musi brzmieć jak Bacharach". Że jak co? Jak Bakarat? Nigdy nie wiedziałam, o czym mowa, i nigdy nie sprawdziłam, myślałam, że chodzi o jakieś egzotyczne miasto. I faktycznie jest Baccarat we Francji, gdzie robią szkło i kryształy, i znane perfumy się od tego nazywają. Ale to o tego faceta chodziło.
- Chaos #12927 : Byłam mocno sceptyczna czytając, że można rozpoznać ascendent po aparycji. Planetę na nim też? Księżyc by dawał cechy jak ascendent w Raku? Jakiś czas temu pomyślałam, że spróbuję od cech własnego ascendentu, czyli Raka, zwracając uwagę na oczy (niebieskie/jasne, duże, jak dwa "jeziorka", itp.), karnacji (jasna, piegi), czy uśmiech (strzelisty i szeroki, aż widać siódemki). Sama też mam te cechy. I jaka byłam zdziwiona, gdy zupełnie przypadkiem widząc zdjęcie Margot Robbie czy Farrah Fawcett zaryzykowałam, że mają ascendenty w Raku (no bo te oczy i uśmiech...) i sprawdziłam potem, że rzeczywiście. Ale to chyba i tak był przypadek, nadal uważam, że to szalenie trudna sztuka, lub potrzeba wiele wprawy.
- Wojciech Jóźwiak
#12929 : Ja w twarzy Bacharacha widzę przede wszystkim Byka. Jest podobny do kliku znanych mi Byków słonecznych.
- Wrona #12931 : a ja też mam w swoim otoczeniu solarnych byków i nie widzę podobieństwa sorry...
- Wrona #12932 : a niech spoczywa w spokoju...
- Wrona #12933 : a ja mam głęboko osadzone małe oczka i muszę z tym żyć...
Wojciech Jóźwiak
2023-02-11 09:13:52 104.16016
Kantor
Na Facebooku wypłynęło zdjęcie Tadeusza Kantora przez Wojciecha Plewińskiego. (Niestety jego czasu nie znamy.) Kantor, Baran z ziemnego punktu 13 st. (młotek, Paramonow), z Księżycem w Koziorożcu, zarazem uranik (U. na desc.) i solaryk (S. w MC), wielki twardziel, 8-Szef i prowokator jest jednym z naszych horoskopowych ulubieńców. Obok niego lalka w zardzewiałej wannie, ponieważ był orędownikiem kukieł, rozpadu i brudnej materii. Dokładnie według jego horoskopu.

Notki forum (15) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Fourierów Dwóch 2022-12-26 12:17:01
- Wojciech Jóźwiak Pelé zmarł 2022-12-29 21:57:28
- Chaos Vivienne Westwood 2022-12-30 10:50:47
- Wojciech Jóźwiak Papieżowi Benedyktowi zmarło się 2022-12-31 11:44:09
- Jutrzenka Aktualnie słucham Babilonu. Autorzy... 2023-01-03 08:39:21
- Wojciech Jóźwiak Beata Kozidrak: kto to jest i co za zjawisko? 2023-01-11 09:50:11
- Lola Prince Harry, Duke of Sussex 2023-01-11 17:35:56
- Wojciech Jóźwiak Polish trekker becomes first woman in the world to walk across all of Europe’s mountains in a single trip 2023-01-16 11:12:06
- Wojciech Jóźwiak Greta Thunberg aresztowana 2023-01-17 21:58:26
- KatarzynaW internet-AA-Uran-Merkury 2023-01-18 23:02:39
- Wojciech Jóźwiak Astroakademie mnożą się 2023-01-19 10:50:51
- Wojciech Jóźwiak W wieku 100 lat zmarł prof. Aleksander Krawczuk 2023-01-27 21:41:11
- Wojciech Jóźwiak Piszą o Fukocie i od razu widać, że jowiszowiec 2023-02-03 21:57:14
- Wojciech Jóźwiak Burt Bacharach 2023-02-10 20:04:15
- Wojciech Jóźwiak Kantor 2023-02-11 09:13:52
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.