prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Bieżące zjawiska na niebie 2024-26 .486

Paszulka   2026-02-21 13:04:27   486.21745  
Wczoraj na chwilę przed połączeniem
Wczoraj na chwilę przed połączeniem S-N (w Saintes Maries de la Mer/FR o zachodzie słońca)
  • KrzyżPołudnia #45989 : @Paszulka jak pięknie!
  • Neko #45990 : O! Jakie piękne zdjęcie. Na pierwszy rzut oka myślałam, że uchwyciłaś statki latające, niezidentyfikowane obiekty. I nadal nie jestem pewna co ja tu widzę :) To zdjęcie jest takie spokojne przez pastelowe i łagodne odcienie. Jest też okrągłe. Koła, kręgi, półokręgi wodne, owalne kształty "chmur". I jeszcze drugie i trzecie pewnie dno, mam na myśli oddzielenie tych mini zatoczek piaskiem w różnych kolorach, czarne, czarne z jasnym, jasne, ale też odcienie wody. Błękit i róż jako tło. Paszulko, nie często mi się zdarza tak zachwycić zdjęciem, ale to jest niesamowite.
  • Teta #45991 : Cudowne!!! 
  • Wojciech Jóźwiak #45992 : Delta Rodanu. Te ufo u góry najlepsze :)
  • Paszulka #45993 : dziękuję:))
  • KrzyżPołudnia #45994 : @Neko to chmury soczewkowate, wyglądają jak ufo :) 
  • Neko #45995 : @KrzyżuPołudnia, nie wiedziałam, że się nazywają soczewkowate :) 
  • Elisza #45997 : WOW! Przepięknie Paszulko i świetny kadr:)  A statek z prawej wymiata😍
Wojciech Jóźwiak   2026-02-21 18:44:27   486.21746  
Wykład o koniunkcji i cyklu Saturna na YouTube
Tu: https://www.youtube.com/watch?v=rX5g3yTyFo8
Tytuł: "Saturn w Baranie i cykl Saturna w Polsce: test dojrzałości państwa (2025–2032)"
Kto jest autorką i kim jest autorka, nie dosłuchałem (nie dopatrzyłem). 
Autorka mówi o zwrocie w cyklu Saturna dla Polski: ale jest to cykl "returnowy", czyli od urodzeniowej (inicjalnej) pozycji planety; nie cykl liczony względem osi urodzeniowych (inicjalnych), które dla rzekomego początku PL są gołą spekulacją.
Po drugie, za inicjalny i porównawczy Autorka przyjmuje "standardowy" kosmogram Prinkego-Weresa-Gronerta który jak wiemy jest palcem na wodzie pisany.
Ale w tamtym kosmogramie Saturn jest/był około Zera Barana, jak teraz.
Jeśli masz opinię, daj znać.
  • Neko #45996 :
    Czyli według autorki Saturn wchodzący do Byka będzie wymagał zadbania o bezpieczeństwo głównie militarne Polski. Może powstanie coś ograniczającego zapędy Rosji na nas. Tak wolę myśleć. 
Wrona   2026-02-26 18:55:36   486.21777  
Parada planet
końcówka lutego to dobry czas by spojrzeć na zachodnie niebo . 28 lutego między godz. 17.30 a 18.30 aż 6 planet ustawi się w jednej linii. Merkury, Wenus, Mars, Jowisz i Saturn powinny być widoczne gołym okiem, Uran i Neptun przez lornetkę lub teleskop....następna okazja podobno około 2040...
  • Neko #46076 : Jak niebo nie będzie zachmurzone.
  • Wojciech Jóźwiak #46082 :
    Wrono, z tą paradą to nie całkiem. Tu kosmogram na sobotę zachód Słońca. Narysowane tylko planety widoczne gołym okiem.
    Mars nie będzie widoczny, bo zajdzie jeszcze za dnia.
    Merkury i Wenus owszem będą nad horyzontem, ale w zorzy Słońca i jeśli widoczne, to z jakiegoś Everestu. Saturna może się uda.
    Jowisz nie należy do tych "ustawionych w jednej linii", czyli domyślam się w koniunkcji choćby luźnej, bo jak widać jest w innej stronie nieba.
Wojciech Jóźwiak   2026-03-08 08:46:36   486.21825  
Dziwny układ planet teraz 8 marca 26
Primo: jest krótkotrwały wielki trygon w składzie: Jowisz – Słonce|Merkury – Księżyc. Tzn. Słońce-Jowisz dłużej trwały, a teraz na kilka godzin dołączy Księżyc; wszystkie w połowie znaków wodnych.
Secundo: Wenus weszła pomiędzy Neptuna i Saturna do koniunkcji na początku Barana.
Tertio: Mars w odlecianym punkcie 7-krot. około 4° Ryb.
Zadajemy Hemingwayowskie pytanie: "Komu bije dzwon?" Tzn. komu bije ten tryumfalny wielki trygon ze Sł. i Jow.?
Komu bije ta Wenus przekierowująca rozpadową energią Saturna-Neptuna na łączenie i jednoczenie? Komu przysporzy sojuszników?
Obserwujemy.

• Kuriusz #46426 : A wcześniej była konfiguracja Złotego YODu (nie stosuję nazwy Palec Orca - nazwa musi być całkowicie odmitologizowana, dlatego wybrałem najbardziej standardową nazwę, chodzi o tzw złotą proporcję w matematyce) Słońca, Merkurego, Księżyca i Urana. To był piątek około godziny 13.
  • Wojciech Jóźwiak #46428 : Łau, niesamo. Warto byłoby przejrzeć, co się w świecie w tym czasie realizowało.
    PS.: termin "Złota proporcja" też jest mitologicznie obciążony.
  • Kuriusz #46432 : Sprawdziłem w Gemini

Nazwa Złoty Yod (ang. Golden Yod) jest terminem standardowym w astrologii zachodniej, używanym do opisania konkretnej geometrii aspektów (kwintyli). Nie jest to nazwa wywodząca się bezpośrednio z mitologii, lecz techniczne określenie rzadkiej konfiguracji planetarnej.
  • Wojciech Jóźwiak #46434 : Czat GPT twierdzi, że w starożytności nie mieli specjalnej nazwy dla proporcji (a+b)/a = a/b. 
    W 1509 r. Luca Pacioli nazwał ją divina proportio czyli "boska". 
    Dopiero w latach 1830–1850 niemiecki matematyk Martin Ohm wylansował termin goldener Schnitt – „złoty podział".
    Tako rzecze Czat.
  • Kuriusz #46436 : Też racja
  • Wojciech Jóźwiak #46438 : W ogóle to trudno jest odmitologizować dyskurs, ponieważ nasz język jest w wielkim stopniu oparty na metaforach, a od metafor do mitów i ich "logii" rzut beretem. Za to zgodzę się z tym, że astrologicznych znaczeń nie można, wręcz nie wolno uzasadniać przez mity. Np. właściwości Wodnika (sektora od 300 do 330 stopni na ekliptyce licząc od przecięcia ekl. z równikiem) nie wolno wyjaśniać mitologiczną figurą Ganimedesa porwanego przez Jowisza wcielonego w orła na Olimp.
  • Wojciech Jóźwiak #46439 : Niestety, Czat GPT nie wie, jakie jest pochodzenie metafory "(o) rzut beretem". Wie, że taka fraza jest, i tylko po polsku, i wie, co to beret. Ale historii i pochodzenia frazy nie zna. Szkoda.
  • Kuriusz #46440 : Dlatego staram się odmitologizować nazwy konfiguracji figur aspektów. Np. Wielki Trygon od trójkąta równobocznego.
  • Kuriusz #46441 : I znalazłem moment z konfiguracją pięciokąta foremnego - 1.10.2004 w Warszawie, godzina 12:54. Bardzo rzadka konfiguracja, którą nazywam Wielkim Kwintylem
  • Wrona #46444 : szczerze mówiąc to ta orka kojarzy mi się z co najmniej z ludojadem....
  • Wojciech Jóźwiak #46538 : @Kuriusz: Gratuluję znalezienia wielkiego kwintyla. Tzn. pełnego pierścienia 5-krotnego. Do szuflady "Plany" wkładam zrobienie wyszukiwarki pierścieni.
  • Wojciech Jóźwiak #46539 : @Wrona: orki nie są "ludojadami" i w naturze na ludzi nie polują. Zobacz filmik jak pokojowo interesują się pływaczką. Google twierdza, że ataki w tym śmiertelne zdarzały się tylko przez orki trzymane w niewoli w basenach, kiedy rzucały się na trenerów. Prócz tego bawią się trykając jachty, ale to inna sprawa.
  • Wrona #46540 : bardzo odważna kobieta...a orki wspaniałe urwisy :)
  • Wrona #46541 : mam wrażenie, że aspekt kwintyla to przemożne pragnienie bycia zauważonym...stąd te liczne podróże Jana Pawła II albo ogniste przemówienia Hitlera.....
Wojciech Jóźwiak   2026-03-11 09:13:36   486.21846  
Symetryczny pierścień septylowy
Dzisiaj, w składzie: Neptun/Saturn, Jowisz, Księżyc. Dwa biseptyle plus tryseptyl. Do tego luźniej podczepiony monoseptyl Wenus-Uran.
  • Kuriusz #46542 : Ja bym to nazwał - Dużym Trójkątem Inteligencji.
Wrona   2026-03-11 17:04:46   486.21851  
Jowisz
Czy kosmos zmieni bieg wydarzeń, bo Jowisz po kilku miesiącach ruszył dziś do przodu...
Od 26 lutego Merkury na wstecznym....
  • Wojciech Jóźwiak #46552 :
    @Wrona: Ruch prosty Jowisza będzie odczuwalny dla tych, którym Jowisz teraz "coś robi". Np. jest w pobliżu którejś urodzeniowej osi. Czyli jeśli jest lub zaraz będzie wykonywać jakiś (ważny) tranzyt. Ale nie sądzę, żeby w ogóle, "w świecie", był to zauważalny czynnik, tym bardziej że świat jest teraz pod "prasą hydrauliczną" którą jest koniunkcja Saturna i Neptuna.
    Przy okazji: warto byłoby zrobić w szukarce "Selekcja wg planet" opcję retrogradacja vs ruch prosty. To jest do zrobienia, ponieważ w bazie danych jest przechowywana informacja o kierunku ruchu każdej planety, tylko tę infornację trzeba wyciągnąć.
  • Wrona #46568 : no niektórzy astrologowie się tym ekscytują i nawet dopisali do tego legendę....
Lola   2026-03-18 18:39:49   486.21887  
Przydasie, Yin i Wojna
Profesor Łuczaj nadaje przed nowiem o kryzysie na Bliskim Wschodzie, yang, yin
  • Wojciech Jóźwiak #46781 : O, Lola! Wróciłaś?
Wojciech Jóźwiak   2026-03-19 09:11:23   486.21890  
Neptun, Księżyc, Saturn teraz
Dzisiaj Księżyc wszedł pomiędzy Neptuna i Saturna.
Zaciekawiło mnie, czy któregoś nie zasłania? Ale nie: mija je górą.
    Planeta              długość    szerokość    odległość   na dzień
    Moon               2°20′49.0040    2° 5′13.0590    0.002488812   14° 2′44.5901
    Saturn             3°58′ 4.8901   -2° 7′24.9007   10.484911107    0° 7′28.2557
    Neptune            1°43′30.1937   -1°18′21.4758   30.876735979    0° 2′16.3301

Wojciech Jóźwiak   2026-03-20 12:26:20   486.21904  
Weszło? Ale zaraz wejdzie
Słońce teraz jest Ryby 29°52’.
Zaraz wejdzie. A potem będzie iść przez Neptuna i Saturna.
  • Wojciech Jóźwiak #46782 : Jeszcze nie weszło, ale już blisko: Ryb 29°55’.
  • Wojciech Jóźwiak #46784 : Weszło. Bar 0°04’
  • Wojciech Jóźwiak #46794 : Zacieśnia się koniunkcja Słońce-Neptun-Saturn ciągle w zasięgu Zera Barana. Obserwujemy, ponieważ wydarzenia zarówno światowe jak i prywatne dostarczają informacji o charakterze tego arcyrzadkiego układu planet.
  • Kuriusz #46795 : Zatem stellium w Zero Barana, a od 15 kwietnia o wpół do 17-tej - mocniejsze stellium w Baranie 
  • Wojciech Jóźwiak #46826 : Słońce już jest pomiędzy Neptunem a Saturnem. Obserwujemy, bo jeśli mają wyświetlić się w świecie znaczenia koniunkcji Saturn-Neptun, to właśnie teraz. Słońce działa jak sonda.
    @Kuriusz: możemy też mówić trójkoniunkcja lub kumulacja.
  • Wrona #46830 : Saturn może wcielić w życie urojenia, iluzje, fantazje Neptuna....
  • Neko #46833 : Być może to przykładowy przejaw, więc napiszę: wczoraj wieczorem, powiedziałam osobie bardzo katolickiej, na której ogólnie mi zależy, że interesuję się ezoteryką, astrologią i że jestem wróżką. Sama nie wiem czy dobrze zrobiłam - być sobą czy "zranić czyjeś uczucia" - relacja dzisiaj okazała się być poprawną, ale zdystansowaną. (Nie jest to romantyczna sprawa). Neptun-Saturna i Słońce.
Fabrycy   2026-04-04 21:06:06   486.21980  
Ten układ planet przypomina pełnię karnawału.
  • Fabrycy #47350 : A tu Wielka Sobota. 
  • Wojciech Jóźwiak #47351 : Kwadratura Wenus Pluton. Znaczące.
    A przy okazji przyszło mi:
    Wielki Piątek jest świętem agresji, zbrodni, mordowania, łamania prawa, sadyzmu i masochizmu. Jest czasem, kiedy bogowie są głodni krwi.
    Wielka Sobota jest (powinna zostać ogłoszona?) świętem ateizmu i ateistów. Dlaczego? Bo Bóg umarł i leży w grobie, więc Go nie ma.
    Przy okazji bardzo polecam wykład Mirosława Miniszewskiego "Kryzys migracyjny - Niewygodna prawda o Zachodzie | Część 2/3 | dr Mirosław Miniszewski". Filozoficzne ciarki po plecach.
  • Fabrycy #47352 : W sobotę zstąpił do piekieł (descendit ad inferos).
     Jutro wraca. 
  • Wrona #47353 : M. Miniszewski nie mówi dziś nic nowego dla mnie bo ja to już dawno wiedziałam i tutaj pisałam..np o tym że codziennie gdy dojeżdżałam do pracy do Berlina s-bahnem mijałam ogromny napis na jednym z balkonów że "żaden człowiek nie jest nielegalny"...albo o tym pisałam żeby imigranci przekraczali te białoruską granicę i jechali tam gdzie chcą do lepszego świata...albo o tym, że gdybym mieszkała w strasznym miejscu to też bym chciała żeby moje dzieci poszukały lepszego życia np w Europie ale była cisza i nikt się do moich wpisów nie odniósł.....
Wojciech Jóźwiak   2026-04-04 21:43:45   486.21982  
Uważajmy na Marsa: zapinamy pasy
9 kwietnia Mars wchodzi do Barana.
12 kwietnia Mars mija Neptuna.
16 kwietnia robi się kumulacja na początku Barana: Merkury - Neptun - Mars - Saturn - Księżyc, tzn. Księżyc kolejno mija wszystkie te planety.
19 kwietnia Mars mija Saturna. W koniunkcji są: Neptun - Merkury - Saturn - Mars.
27 kwietnia: ta koniunkcja stopniowo rozluźnia się.
Ale dopiero około 8 maja można powiedzieć, że została tylko luźna koniunkcja Neptuna i Saturna.
Ten układ planet ma cechy najniebezpieczniejszego okresu podczas całych 2 lat trwania koniunkcji Saturn Neptun w zasięgu Zera Barana.
Zapinamy pasy.
Notki forum (11) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.