Bieżące zjawiska na niebie 2024-26 .486
- Wojciech Jóźwiak #42287 : @Wrona: do 15 sierp. ten gęsty układ planet trochę osłabnie, przede wszystkim Mars przestanie być aktywny.
- Wrona #42297 : tak Wojtku, jednak Pluton wciąż tworzy opozycję do ur. Marsa Putina....
- Soyotik #42326 : U mnie w kwadraturze do Księżyca i Neptuna urodzinowego, dostałam dzisiaj w pracy komplement ogromny, że jestem najlepsza w całym miedzynarodowym zespole. :) Poza tym nic poza normalnym tokiem dnia. :)
- Wrona #42332 : u mnie w pracy dzień truciciela, pomijam szczegóły i nazwę tego zabójczego rozpylacza dokładna godz. 15.30......trochę bolała mnie głowa...
- Egna #42333 : Ciekawe, że wczoraj 12.08, Księżyc tworzył aspekty ze wszystkimi planetami oprócz Słońca. Słońce w ogóle było słabo aspektowane. I to w większości ścisłe: Saturn Neptun Uran Pluton Mars Merkury i biseptyle do Jowisza i Wenus, które są w koniunkcji. U mnie nic nadzwyczajnego. Noc z 11/12 była słaba, kiepsko spałam, więc wczoraj cały dzień był dość powolny. Wcześnie poszłam spać. Choć w pracy miałam spotkanie i to bardzo dobre, takie energetyczne. Czy coś z niego wyniknie, to się okaże, ale energia była dobra.
- Wojciech Jóźwiak
#42356 : Znasz Wrono ten film? УТОМЛЁННЫЕ СОЛНЦЕМ / Художественный фильм (1994) | BURNT BY THE SUN | Zmęczeni słońcem — ?
W Polsce miał tytuł "Spaleni słońcem". Film słynnego (osławionego?) Nikity Michałkowa, który też w głównej roli. Wyraz nostalgii za Stalinem. - Chaos
#42358 : Michałkow z natalem w Astro-Databank, ale rating C, inne źródła podają nieznany czas https://www.astro.com/astro-databank/Mikhalkov,_Nikita?nhor=16
Z irytujących zjawisk pogodowych tego lata dodałabym wiatr, mam wrażenie wyjątkowo wzmożony w porównaniu do poprzednich lat. A ze zjawisk społecznych związanych z latem - okupowanie jezior przez skutery wodne. Ulubiony zakątek plaży zmienił się w parking dla skuterów :-(
- Lola
#42359 : W pierwszych minutach filmu bardzo wymowna "To ostatnia niedziela" (1935 r.), do której muzykę skomponował Jerzy Petersburski, zaś słowa napisał Zenon Friedwald. Tango znane właśnie pod rosyjskim tytułem (Утомлённое солнце – dosł. „zmęczone słońce”). Wspaniały film.
- Wrona #42363 : chyba Wojtku nie znam ale obejrzę i może sobie coś przypomnę.....
- Wrona #42364 : przepadam za wicherkiem , powiewiem ..w domu zawsze mam pootwierane okna żeby czuć ten powiew...delikatny przeciąg którego wszyscy się boją....
Aha: i rano przeglądając FB natrafiłem na (wpis) pewnego rumuńskiego fizyka, który odkrył nowy sposób rozumienia kwantowego splątania. Temat też "trafieniowy" dla końcówki Bliźniąt.
Teraz Ksi. zbliża się do punktu kardynalnego Zero Raka. Który przejawia się tak, że wszyscy robią wszystko, żeby skończyć imprezy i wrócić do domu. Jak podczas ingresu Księżyca do Raka wypadną wysokie obrady nt. Ukrainy? Ciemno to widzę.
- Brati #42406 : Mam w natalu merkurego w p.7 krotnym bliźniąt.Wczoraj przechodził księzyc i mialam dziwne samopoczucie.Ćmienie głowy cały dzień co jest u mnie rzadkością,poczucie przebodźcowania.Rano nieprzyjemna info ze nie będę miała niedługo gdzie parkować pod pracą,potem spór dwoch "podwladnych"na zasadzie mleko sie rozlało i ja w tym między młotem a kowadłem.takze dość słaby dzień i mało ogólnie zrobilam.Dziś słońce na ascendencie ale nie czuję póki co powera
- Chaos #42410 : Mój dzień był intensywny, rozpięty atmosferą między 17 Bliźniąt a Zero Raka - poranek i południe to wycieczka po jeziorze, nabrała dodatkowego tempa po przesiadce z deski na motorówkę; odkrycie nowego ładnego miejsca postojowego na wyspie, niedostępnego drogą lądową, ale z cywilizowanym sanitariatem - zdecydowanie odpowiadające na potrzeby podróżnika :-) Wieczór, Księżyc o 1 stopień przed Zero Raka - joga i gongi, spotkanie bardzo spokojne, wręcz senne, dużo było leżenia jak do snu, relaksu i opieki nad sobą.
Z wynikami konferencji u Trumpa nt. Ukrainy ten schemat dziwnie się zgadza, prawda?
- Wojciech Jóźwiak #42421 : @Neko: Twoje, Neko, wpisy, które były tu w wątku "Bieżące zjawiska na niebie" i dotyczące Ciebie i twojej córki, przeniosłem do wątku "Neko: własny".
- Neko #42422 : Dziękuję bardzo, Panie Wojtku.

Btw. Mars zbliża się do uro. Słońca Putina.
- KrzyżPołudnia #42472 : Od czwartku mialam mniej energii, wczoraj mnie scielo jak rzadko, poszlam wczesniej spac i dopiero niedawno wstalam. W okoliczch 0°Panny mam Wenus, 29°52′ Lwa.
- Annwisnia #42473 : To ja z kolei odwrotnie, mimo że jeszcze jestem na urlopie, ostatnie noce to wybudzenia około 3-4 nad ranem i zero snu, bez drzemek w ciągu dnia, zresztą zauważyłam od jakiegoś czasu u siebie kłopoty ze snem przy pełniach Księżyca
- Chaos #42476 : Rano wstałam z potężną potrzebą porządkowania, czyszczenia i układania... Przypomniawszy sobie o Księżycu, zerknęłam, że jest już na 2 stopniu Panny. Niepokój miałam co do rodzaju atmosfery, gdy będzie przejście przez 4 stopień -mama ma tam Merkurego, lecz o dziwo miała doskonały humor i nie wybuchła. Uszczerbki okazały się być innego typu: paznokcie złamane przy odkurzaniu, i sukienka porwana w praniu. Nowa i czułam się w niej atrakcyjna, więc ubolewam nad zniszczeniem.
- Wrona #42477 : u mnie od kilku dni szorowanie ale to dziś miałam wene i chęć do najwyższych obrotów.... jaka szkoda że to syzyfowa praca bo za niedługo a piać z powrotem to samo.....

Ustawiłem tak format kosmogramu, żeby Słońce, Merkury, Mars i Jowisz były ukryte.
Pozostałe planety idą co 1 znak i tworzą odpowiednie aspekty.
Czy to coś znaczy, czy w jakiś określony sposób wpływa? -- Wydaje mi się, że ten układ planet wzmacnia swoją dominantę, czyli koniunkcję Saturn-Neptun + ogniste Zero Barana. Czyli ma sens mieszania się przeciwieństw. Spodziewajmy się więc paradoksalnych i nieciągłych rozwiązań. Nieciągłych, tzn. nie wynikających z przeszłości.
- Neko #42499 : Wygląda ładnie i tak jakoś spokojnie, może dlatego, że symetrycznie.
- Wojciech Jóźwiak
#42500 : @Neko: ładnie i spokojnie, ponieważ jest to (prawie) sześciokąt foremny – brakuje mu tylko jednego narożnika czyli planety na początku Strzelca. :)
Mnie ten układ planet (i inne podobne) kojarzy się z jakimś tyglem, w którym są przetapiane, mieszane i na nowo wytapiane składniki. Melting pot! – jak Amerykanie nazywali swój wielonarodowy kraj-naród. No, zobaczymy, co z tego wyniknie. - Soyotik #42501 : U mnie wieczko tygla się zamyka Słońcem natalnym :) I dzień taki był, jak w tyglu pomieszany, dużo kontaktów, zmian na przyszłość... Teraz wiem, skąd to odczucie, że coś się dzieje i zmienia, miesza, wiruje.
- Wrona #42503 : "Donald Trump kręci Kołem Fortuny a my się modlimy....."
- Wojciech Jóźwiak #42504 : Faktycznie, Soyotik, wczoraj Twoje Słońce zamykało tę strukturę. Ale głównym czynnikiem jest u Ciebie przejście Urana przez opozycję do Słońca. Które jeszcze będzie się wznawiać przez najbliższe 1,5 roku. Czekamy na wiadomości z tego ważnego procesu.
- Soyotik
#42518 : Ach Wojtku, wczoraj zakupiłam drugi gong planetarny: "Uran" właśnie. Odbiorę końcem września i wtedy zagram pierwszy swój publiczny koncert.
Będę notować, co się dzieje.I tu mam pytanie, jak zorganizować sobie notatki? Bo czuję potrzebę notowania i pamiętnik prowadzę, ale jak to zgrać z tranzytami. Wszelkie pomysły chętnie przyjmę.
- Wojciech Jóźwiak #42521 : @Soyotik: super, gratuluje zakupu gongu Uran!
- KrzyżPołudnia #42522 : @Soyotik ja przy dacie pisze czy cos szczegolnego sie dzialo wtedy na niebie. Jak sa dluzsze tranzyty to poki co je trzymam w pamieci, bo trwaja latami. Ale chyba dodam gdziekolwiek info kolorem, ze od-do trwa jakis tranzyt, w szczegolnosci kiedy jest scisly, bo przy retrogradacji potrafi byc kilka razy. Ale poki co z tego co widze to ramowe czasy wieloletnich tranzytow mi wystarczaja.
- Soyotik
#42523 : A coś szczególnego? np. że dziś Księżyc w koniunkcji z aktualnym Słońcem, czy raczej, że masz w tranzycie?
@Wojtku dziękuję, teraz muszę cierpliwie czekać na odbiór :)
- Elisza #42524 : @Soyotik i ja gratuluję Urana:) Czy można gdzieś usłyszeć Twoje gogn-brzmienia??
- Soyotik
#42525 : no właśnie w końcubędzie można, zapraszam do Katowic :) można 1:1 napisać, jeśli ktoś by chciał się tak spotkać :) Miłoby mi było poznać :)
Nie śmiałam proponować.Będzie Uran i Saturn w idealnym zestawie energii przeciwnych :)
W latach 1930-40-tych: przejęcie PL przez wojska sowieckie z Powstaniem Warszawskim w tle;
w latach 1960-70-tych: "rewolucja" Gierka i jej początkowy sukces, patrz Wembley 1973;
w latach 1995-2000+: wejście do UE, wcześniej pęknięcie bańki polityczno-kryminalnej czyli "przychodzi Rywin do Michnika".
Upadek I Rzplitej też przypadł na III ćwiartkę: Konfederacja targowicka. Saturn nie w koniunkcji, ale w opozycji do Neptuna.
- Jutrzenka #42510 : Strach się bać:(
- Wojciech Jóźwiak #42511 : Nie jest dobrze. Cała i jedyna nadzieja w Ukraińcach, że wytrwają i doprowadzą Rosję do upadku.
- Jutrzenka #42512 : Ja nie wiem jak oni mogą wygrać z takim molochem jak Rosja popieranym jak to wygląda przez Trumpa.Ale coś niespodziewanego może się wydarzyć????
- Wrona #42517 : Ukraińcy to zawzięty naród i może im się udać...ciekawe czy jest horoskop Ukrainy, idę szukać....
- Jutrzenka #42533 : Podobno Trump umieścił jakieś bomby wodorowe głowicę. Na terenie Wielkiej Brytanii. Tajemnica o której wszyscy wiedzą. Poczekamy zobaczymy
- KrzyżPołudnia
#42526 : Katastrofa F-16 w Radomiu. Wygląda na błąd pilota.
Tu godzina katastrofy:Dziś jest Dzień Lotnictwa Polskiego... 28 sierpnia.Edit: dodaję kosmogram pilota, nieznana godzina urodzenia: Maciej Krakowian
- KrzyżPołudnia #42528 : Tego samego dnia w 1988r. byl tragiczny wypadek w Rammstein.
- Limes #42529 : Ja miałam dziś dziwny dzień. Zamiast oczekiwanego listu (z kartą zdrowia) dostałam list z groźbą kary za nieopłacenie składek OC za samochód, który sprzedałam 1,5 roku temu. Natomiast mój Partner (nieoczekiwanie) wykosił i wypielił całe gąszcze w okolicach naszego lokalu (podobno zmotywowały go psie odchody), po czym zabrał się za sprzątanie samochodu. Tak jakoś skojarzyło mi się to wszystko z odkrywaniem tajemnic. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale u niego Księżyc zbliża się do ascendentu.
Dołączam moją obserwację z wczorajszego dnia -
najpierw (ok 15ej spotkałam się z wnukiem (robiliśmy ajerkoniak na jego studenckie spotkanie ). Być może tak małe rzeczy jak zdradzanie tajników mojej kuchni, które czynią ten likier smaczniejszym od innych ajerkoniaków, mogą mieć związek z "odsłanianiem" (ułatwiłoby to początkującemu na polu astrologii odczucie "ducha" ziemnego punktu 7-krotnego w Skorpionie). Potem zrobiło się szerzej – wnuk opowiedział o kilku drobnych kłopotach, w których mogę i spróbuję mu pomóc. Rzecz wymaga dyskrecji, zatem "odsłanianie i ukrywanie" w jednym.
Jednak "naprawdę zaskakujące" zdarzyło się wieczorem w okolicy godz 20-ej. Na cotygodniowym medytacyjnym spotkaniu, kiedy wymieniamy się spostrzeżeniami w różnych obszarach, zaistniała atmosfera serdecznego zaufania, w jakiej nagle wszyscy poczuliśmy się na tyle bezpiecznie, aby odsłonić się trochę bardziej, położyć na stół to, co dotąd ukrywane, wyjść poza temat spotkania. Wzruszenie było wyczuwalne, wzajemna sympatia się pogłębiła.
Bywają takie godziny szczerości, ale - właśnie w tej godzinie Księżyc mijał 8-y stopień Skorpiona...
Zdecydowałam się wysłać, jeśli przesadziłam z interpretacją, proszę o info

- Neko #42627 : Wejście, wyjście. A ja nie mogłam dojechać tam gdzie chciałam, przeszkoda na drodze, policja kierowała ruchem, aplikacja kręciła z właściwą trasą, spóżniłam się troszkę.
- Wrona #42628 : a mnie spadły klapki z oczu....
- Neko #42629 : o, Neptun w retro, Księżyc w Rybach na Twoim Saturnie, Wrono.
- Wrona #42630 : tez tak zobaczyłam Neko i gdzie ja oczy miałam.....
- Elisza
#42631 : U mnie juz trzecia bateria wolnostojąca do wymiany. Pierwsza umywalkowa padła miesiąc temu. Druga w kuchni tydzień temu, dziś trzecia nad wanną- woda tryskała na wszystkie strony. Księżyc w ok 5 Ryb, w opozycji do Wenus/Słońce.
W emocjach sinusoida i kocioł, sama nie wiem co czuję napewno... raz tak, raz tak. Trudność w podjęciu jednoznacznych decyzji, w spr. uczuciowej i naukowej.
- Elisza #42632 : Dziś koleżanka się żaliła, że została zmanipulowana przez byłego oraz, że dała przypadkiem 80zl napiwku taksówkarzowi- za przejazd 800m., nie wydał jej reszty, bo się zapomniała...i po prostu wysiadła.
- Brati #42633 : U mnie tez księzyc na descendencie.W piątek w pracy pracownica mnie "wcięła"powiedziala ze nie bedzie robic jednej rzeczy bo tego jest za duzo.odpowiedzialam ok choć w sercu czulam ze nie ok i moglam to powiedziec a jednak tego nie zrobilam co sklonilo mnie do weekendowych rozmyslań ze nie umiem zarządzac zespolem i co pracownicy o mnie myslą i takie tam księzycowe rozkminy ktore do niczego nie doprowadziły
- Wrona
#42634 : Eliszo , kiedyś kobiety wychodziły za mąż z rozsądku a nie z miłości i miały się dobrze. Swatki doskonale wiedziały co jest dobre dla kobiety ale swatek już dziś nie ma i to jest niepowetowana strata dla młodych kobiet....tzw. miłość i zauroczenie trwa około 2 lat i ta chemia mija i często okazuje się że źle ulokowałyśmy nasze nadzieje...
Jeżeli to się nie przerodzi w przyjaźń to następuje rozpad związku....
- Brati
#42635 : Czy tak się miały dobrze to nie wiem.Może bardziej można powiedziec że były pogodzone ze swym losem bo takie były czasy inaczej sie nie dało,każdy tak miał albo gorzej itp
Żeby po tych 2 latach zauroczenie przekształcilo sie w przyjaźń to też musi być dobre dopasowanie charakterow
- Wrona #42636 : tak, nie żyje Miłość!!! a kluby towarzyskie mają się dobrze a zarobek Pań świadczących usługi wzrasta ale żony zadowolone.....
- KrzyżPołudnia
#42640 : To że kobiety mają być zależne, podległe, to wymysł monoteistycznych religii. Jak prześledzić historię, to od jakichś 6000 lat stopniowo malała moc bogiń, ich moce zostały zawłaszczane przez męskie bóstwa, które wreszcie sklejono w jedno. Wszystko to tylko i wyłącznie narzędzie kontroli.
Mi bardzo podobają się tradycyjne zwyczaje niektórych małych społeczności, gdzie kobiety mają pełną wolność w decydowaniu o sobie i tym z kim i jak chcą spędzać czas ;)

- Soyotik #42637 : W dzisiejszych czasach najstarsza branża świata jest w internecie, czysto schludnie, kasa leci z błękitnych stron ;) to chyba lepsza opcja niż relacja z rozsądku :)
- KrzyżPołudnia
#42639 : Oczywiście, że aranżowane małżeństwa i małżeństwa "z rozsądku" to były tylko układy, interesy. Pewnie pojedynczym ludziom to pasowało, bo np. byli aseksualni, a chcieli mieć spokój. Jak świat długi i szeroki to było i jest narzędzie kontrolowania społeczności. I niechęć do tego jest powszechna, np. na wyspie środkowego Pacyfiku wydarzyła się historia bliźniaczo podobna tej z Romea i Julii, która już też ma kilkaset lat. Podejście "ja wiem lepiej co dla ciebie jest dobre" to mokry sen kontrolujących innych: "duchowni", swaci, tyrani, komuniści, lista jest naprawdę długa. Prawdziwa miłość istnieje, jak ktoś wątpi wystarczy sięgnąć do literatury, zwłaszcza faktu.
- Elisza
#42641 : Pewnie, że Miłość istnieje:)!
Racja też Krzyżu Południa z kontrolingiem; w ogóle ciekawa jest historia ślubów cywilnych...
- KrzyżPołudnia
#42642 : "Poślubić czyjś portfel dla wygody?" - niektórym to pasuje, zarówno mężczyznom jak i kobietom. Póki to świadoma decyzja obu stron to wszystko jest w porządku. Gorzej jak kobieta nie wie, że sama może o siebie zadbać i nie potrzebuje nikogo do tego.
Z tego co widzę to można wejść w trwały związek i z hukiem, i na spokojnie. To jest temperament. Ważne, by być świadomym w tym co się dzieje. I by mieć podobne wartości.Kiedyś usłyszałam, że właściwa osoba to taka, z którą się wspólnie wzrasta, wspiera się wzajemnie we wzroście. Zgadzam się z tym w 100%.
- Wrona #42643 : taaa miłość istnieje, zwłaszcza gdy obiekt pożądania ma pełne konto, wypasione auto itd...
- KrzyżPołudnia #42644 : @Wrona brzmisz tak, jakby ktoś Cię mocno skrzywdził.
- Wrona #42645 : pudło i proszę nie baw się w psychologa.....:)
- KrzyżPołudnia #42646 : Nie muszę się bawić ;)
- Wrona #42647 : więc przestań węszyć ....najpierw wielka miłość a potem zalewanie się łzami....
- KrzyżPołudnia #42648 : Ależ ja nie węszę, po prostu zastanawiam się skąd w Tobie tak cyniczna postawa, że miłości nie ma, a jest tylko płacz i układy :) Rzucasz mocne ogólniki, z powietrza się nie wzięły.
- KrzyżPołudnia #42649 : @Elisza Ty też masz Księżyc w Skorpionie. Powtarza się gdzieś jeszcze w Twojej rodzinie? I jest w podobnym stopniu Skorpiona?
- Elisza
#42651 : Wrono:)) Ale to nie jest regułą:)!
Mój przyjaciel ma dużo więcej niż to o czym napisałaś, jest też mądry , dobry, przystojny, godny zaufania, z osiągnięciami... i od roku wolny. Świetny mężczyzna! Ale nie mogłabym... No nie i juz. Gdybym czuła więcej, niż braterstwo dusz, 20 lat temu bylibyśmy małżeństwem. Nie potrafię inaczej-w tym przypadku wręcz niestety.Btw. Mam nadwrażliwość na bodźce i wystarczy np.,że mi zapach nie pasi <łzy w oczach> i już gość odpada... Przerąbane, auuu! Weź tu wyjdź z rozsądku za kogokolwiek:))
- KrzyżPołudnia #42652 : @Elisza zapach jest wybitnie biologiczny i warto go brać pod uwagę :) Mówiąc kolokwialnie, kobieta może po zapachu poznać, czy dany mężczyzna ma odpowiedni materiał genetyczny dla potencjalnego potomstwa. Między innymi dlatego antykoncepcja hormonalna jest kiepskim wyborem, bo zmienia się percepcja zapachu i często kobieta rzuca partnera jak wróci jej naturalny cykl hormonalny. Mężczyźni z kolei rozpoznają po zapachu kiedy kobieta ma owulację.
- Elisza
#42654 : Tak Krzyżu, z zapachem podałam przykład oczywisty; bo jednak wszyscy reagujemy na chemię innych osób, choćby podświadomie, jeśli nawet zmysł węchu szwankuje. Akurat u mnie jest wybitnie czuły (jak u psów myśliwskich albo... odchyleńców; przykłady może innym razem;). Ale tym co przeszkadza może być dosłownie wszystko... (+kapryśność Wenus/Uran?)
Btw.ja nie szukam materiału genetycznego, (antykoncepcja też nie dla mnie), tylko odrzucam to czego nie chcę;)
- Elisza #42656 : Skorpionów jeszcze kilka jest w rodzinie. Brat (Ksiezyc), prawdopodobnie mama (ASC), mamy siostra i siostrzenica (Ks). Każdy z tych SCO.jest inny. Stopnie aktywne w Sco- różne, nie zawsze w koniunkcjach.

- Wrona #42658 : hitem podobno jest magnes z Nicolae Ceausescu z napisem "I II be back"....

- Soyotik #42638 : kot jak mojej siostry
- Wrona Alaska 2025-08-09 19:29:07
- Wojciech Jóźwiak Księżyc w Baranie w opozycji do Marsa 2025-08-12 16:15:43
- Wrona Okrutne Słońce 2025-08-15 19:25:49
- Wojciech Jóźwiak Dzisiejszy dzień księżycowy, 17 Bliźniąt 2025-08-18 20:59:35
- Wojciech Jóźwiak Księżyc na początku Raka 2025-08-19 09:28:38
- Wojciech Jóźwiak Nów w Zero Panny 2025-08-23 08:56:50
- Wojciech Jóźwiak Księżyc do Wagi: piękna symetria! 2025-08-25 19:42:59
- Wojciech Jóźwiak Co z tego dla Polski? 2025-08-27 09:48:50
- Wojciech Jóźwiak W Skorpionie 2025-08-28 09:42:52
- Eva77 Odsłanianie i ukrywanie 2025-08-29 16:22:33
- Soyotik 07.09 Pełnia i zaćmienie 2025-09-07 17:40:17