prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Co robimy? .456

Wojciech Jóźwiak   2025-08-19 09:37:56   456.20949  
Webinarium w środę 20 sierpnia

7-krotne punkty a cykl Księżyca

Kiedy: 2025-08-20 19:00:00

Księżyc średnio na dobę mija 1 punkt siedmiokrotny. Klimaty kolejnych dni dostarczają wglądu w charakter tych punktów.

Link do webinarium:
https://astroakademia.clickmeeting.com/7-krotne-punkty-a-cykl-ksiezyca

ID wydarzenia: 771-547-542

Wojciech Jóźwiak   2025-08-19 09:43:26   456.20950  
Przerwa w webinariach: następne 17 września
Przez trzy następne tygodnie nie będę prowadzić webinariów. Bo jadę do Rumunii zwiedzać. :)
Następne webinarium będzie 17 września.
Na forum AstroAkademii będę zaglądać przez telefon, więc w sposób trochę ograniczony.
  • Soyotik #42411 : Udanej podróży :⁠-⁠)
Wojciech Jóźwiak   2025-08-20 15:19:56   456.20956  
Spis róznych miesięcy: prezent od Czata GPT
Nazwa miesiąca Definicja Długość (dni) Długość (h:m:s)
Syderyczny (gwiazdowy) Powrót Księżyca względem gwiazd stałych 27,321661 27 d 7 h 43 m 12 s
Tropikalny Powrót do tej samej długości ekliptycznej (względem równonocy wiosennej) 27,321582 27 d 7 h 43 m 5 s
Anomalistyczny Powrót Księżyca do perygeum 27,554551 27 d 13 h 18 m 33 s
Drakoniczny (węzłowy) Powrót Księżyca do tego samego węzła orbity 27,212220 27 d 5 h 5 m 36 s
Synodyczny (lunacja) Powrót fazy (np. od nowiu do nowiu) 29,530589 29 d 12 h 44 m 3 s

Czat GPT ucieszył się, że pytam go o miesiąc tropikalny i w zamian podarował taką oto (powyżej) tabelkę z miesiącami.

Wojciech Jóźwiak   2025-08-20 15:42:33   456.20957  
28 dni księżycowych: do dzisiejszego webinarium
28 dni Ksi.
Wojciech Jóźwiak   2025-09-16 20:33:36   456.21029  
Jutro 17 września webinarium pt. Noc dronów. Dziwne liczby
Zapraszam na webinarium "Noc dronów. Dziwne liczby". Jak zwykle od 19:00 do 20:00 lub trochę dłużej. 
Tematy są szkicowe, zbieram zamówienia i pytania.
Wojciech Jóźwiak   2025-09-18 14:19:00   456.21033  
IK : Indywidualny Kurs pracy z horoskopem, dla uczestniczących i chętnych
Po pierwsze, zajrzyj do ogłoszenia o kursie IK:

Tam jest program kursu, który warto sobie przypomnieć.
(Przez jakiś czas to ogłoszenie nie wyświetlało się, ale poprawiłem.)

Jeśli bierzesz/brałaś/eś udział, to napisz/odpowiedz, które z tematów masz przerobione i opanowane, a które chcesz przerobić (pod moim okiem).

Jeśli nie bierzesz/brałaś/eś udziału, to zachęcam Cię do wzięcia.

• Elisza #42758 :  Mogłabym przerobić/ powtorzyć e,f,g, głównie g: co widzimy w przyszłości.
    10: tranzyty w prognozie- nie czuję się pewnie i 11:progresje- nie wiem nic. Po 5.10 się zadeklaruję.
  • Wojciech Jóźwiak #42759 : @Eliszo, przyjąłem.
Wojciech Jóźwiak   2025-09-24 16:51:09   456.21075  
Dzisiejsze webinarium, zapraszam
Za (prawie) chwilę – 19:00 – zaczynamy webinarium pt.: Co będziemy robić w sezonie 25-26?
Jawny link do "salonu": 

https://astroakademia.clickmeeting.com/co-bedziemy-robic-w-sezonie-25-26

ID wydarzenia: 982-278-885

Wojciech Jóźwiak   2025-09-28 15:09:51   456.21088  
W środę 1 paźdz.: Pluton przez descendent urodzeniowy
Zobacz w ogłoszeniu: Pluton przez descendent urodzeniowy
O
 tym będzie najbliższe webinarium: o tranzytach Plutona przez osie, ze szczególnym skupieniu na przejściu przez descendent.
Wojciech Jóźwiak   2025-10-01 16:39:12   456.21105  
Webinarium: Pluton w skrajnych wydarzeniach (dzisiaj)
Dzisiaj wkrótce jest Webinarium: Pluton przez descendent urodzeniowy X-01.
Przypominam.
Wejście jest na hasło.
Podaję hasło:
luton
Bez "P".
Temat zmieniam: będzie o Plutonie, ale nie tylko o jego przejściach przez descendent, tylko w ogóle o tym jak (i czy) Pluton przejawia się w skrajnych wydarzeniach życiowych, więc głównie w śmierciach, ale też przy innych stanach tak przełomowych, że aż tanatoidalnych. (Po rosyjsku smiertnowidnych.)
Wojciech Jóźwiak   2025-10-03 09:38:49   456.21111  
W środę 8 października ciężkie planety przez descendent
W najbliższą środę 8 października zapraszam na:
Webinarium: Ciężkie planety przez descendent urodzeniowy X-08
  • KrzyżPołudnia #42965 : Czy mamy podesłać swoje tranzyty, czy na webinarium będzie ogólnie badany temat? Jakby co miałam przejście Urana przez Desc. 
  • Teta #42966 : Ja też miałam przejście Urana przed desc w 2018 roku. Zaszłam w ciążę z moim najmłodszym synkiem Dawidem :) dziecko bardzo chciane i planowane, rok namawiałam męża na niego :)
    Miałam niesamowity instynkt macierzyński, nigdy po i przed podobnego stanu pragnienia dziecka nie czułam. 

Ogólnie to był mój bardzo dobry czas, jeden z lepszych okresów w moim życiu. 
    Dawid generalnie jest właśnie takim fajnym dzieckiem w domu, mała zaczepa, przytulak niesamowity, komplementy wyciąga z rękawa, czaruś nieprzeciętny, dodatkowo urodziwy :) przebojowy strzelec do kwadratu (poniżej jego kosmogram) ostatnio jak Kacper miał kłótnie z mężem to Dawid mnie wziął przytulił i pogłaskał i powiedział, "zaśpiewam Ci kołysankę bo wiem że nie lubisz tego słuchać" :) a on ma niecałe 7 lat dopiero. 
  • Teta #42967 : A poniżej okres przejścia Urana przez desc i początek ciąży z Dawidem 
  • Wojciech Jóźwiak #43094 : @KrzyżPołudnia: Tak, jeśli zdążysz przed 17-tą, to przyślij mi pliz. (Ad.: "Jakby co miałam przejście Urana przez Desc. ")
  • Wojciech Jóźwiak #43095 : Dzisiaj jest webinarium o przejściach Urana (i innych Ciężkich) przez uro. Descendent.
    Jako wstęp stanowczo polecam artykuł z daty 2016-03-09 i z cyklu: Astrologia reformowana, pt. Prolegomena do badania wydarzeń Urana. Tam wtedy mnóstwo powiedziałem.
  • Annwisnia #43096 : Ultra syntetyczny (świetny) artykuł, pozwalający za pomocą hasłowych skojarzeń zapamiętać istotę tranzytów Urana, nawet ja zrozumiałam ;)
  • Wojciech Jóźwiak #43097 : Super, AnnoWisnio!
  • KrzyżPołudnia #43105 : Nie zdążyłam napisać przed webinarium tu więc wpiszę zgodnie z duchem dzielenia się obserwacjami.

Ze względu na retrogradację Uran kilka razy przechodził przez Desc. 
    - Uran przechodził przez mój Desc w 2020 roku, w maju i w październiku. We wrześniu wzięłam ślub :) 
    - Następny raz był w kwietniu 2021, kiedy to zrobiłam ważny dla mnie kurs, który zadecydował o póki co pobocznym zawodzie, mianowicie stałam się instruktorką w dziedzinie, z którą raczej mało kto by mnie kojarzył, a jednak tam się odnajduję i to bardzo dobrze. Dodatkowo też Jowisz minął mój IC. 
    - Uran utrzymywał się nad Desc i stał tam jeszcze w styczniu 2022 r., kiedy okazało się, że mam problem zdrowotny oraz związaną z tym operację. Nie wiem więc czy podciągać to pod przejście przez oś? Był 1°50′ nad Desc. 
  • Timothy #43106 : Czy jest już może nagranie z wczorajszego webinara?
  • Wojciech Jóźwiak #43107 : @Timothy: Od wczoraj 21:00 jest na stronie tytułowej. (Nagranie z wczorajszego webinaru.) Powtarzam link tu: Ciężkie planety w tranzytach przez descendent X-08
  • Timothy #43108 : Dziękuję!
  • Wojciech Jóźwiak #43109 :
    Zamieściłem transkrypt jako artykuł, z wykresami z webinarium: Ciężkie planety przez descendent.
    Turboscribe.ai tak się rozwinęło ("rozzuchwaliło"), że robi pierwszy etap redakcji, przez co przez ok 2 godziny jestem w stanie doredagować i opublikować tekst.
  • Annwisnia #43111 : Ale...poza wiedzą astro z wczorajszego webinaru, czy nikt nie zwrócił uwagi na nową fryzurę @p. Wojciecha? Jestem może bezczelna, że o tym piszę, ale bardzo bardzo korzystna ta zmiana :))
  • Wrona #43113 : Trochę mniej uranika u Wojtka a więcej neptunika....:)
  • Wojciech Jóźwiak #43115 : Droga Panie, po prostu jak zwykle co 3 miesiące korzystam z Fryzjera: Salon fryzjerski Polna Hair, Polna 10/14, Warsaw, Poland
  • KrzyżPołudnia #43117 : Zwróciłam uwagę i na fryzurę i na błysk w oku! Jakby jakaś dodatkowa energia przybyła z Transylwanii :)
  • Wojciech Jóźwiak #43118 : Może tak być :) !
Wojciech Jóźwiak   2025-10-09 15:43:58   456.21135  
Uwaga! nie ma webinarium 15 paździer.
W kolejną środę, 15.X NIE prowadzę webinarium. Przyczyna: remont i wynikający stąd stan nadzwyczajny w naszym domu.
Wojciech Jóźwiak   2025-10-22 13:45:21   456.21182  
Lektura (video) do dzis. webinarium
Kary Mullis, będę mówić o jego tranzytach. Dzięki, Krzyż Południa, za zamieszczenie jego natalu.
Jutrzenka   2025-10-23 11:53:16   456.21183  
Żadna wiadomość z AA...
Żadna wiadomość z AA o 2 w nocy ani później do mnie nie doszla
  • Wojciech Jóźwiak #43327 : Jutrzenko, bo masz wyłączone:
    "Opcja/zgoda na: Przysyłanie dobowych zestawień forum emailem: Brak"
    Wejdź pliz na "moje konto" i włącz.
  • Jutrzenka #43332 : Czemu brak. Przecież nie wchodziłam na tą stronę. Chyba że lunatykowałam. Zrobiłam już. Sprawdzę w nocy
  • Jutrzenka #43351 : Niestety nadal nic nie przyszło po 2
  • Wojciech Jóźwiak #43354 : @Jutrzenko, niestety, nie znajduję Twojego adresu wśród maili zwróconych. Zalecam zapytać (zgłosić problem) do swojego dostawcy poczty, czyli "op.pl". Możliwe, że u nich maile z AstroAkademii są kasowane jako spam.
  • Jutrzenka #43364 : Znalazłam w spamie!
  • Wojciech Jóźwiak #43368 : @Jutrzenka: Spam to potęga!
Wojciech Jóźwiak   2025-11-25 22:06:57   456.21361  
Środa 26 listopada 25, Skorpion i Strzelec
Jutro mamy webinarium: Skorpion i Strzelec: aktualności. Koniecznie przeczytaj to ogłoszenie.
Zbieram wasze pytania, na które odpowiem na webinarium.
Moje pytanie jest: Co najbardziej i szczególnie zainteresowało Cię w minionym (mniej-więcej) miesiącu?
Webinarium jest dostępne bez hasła. Zapraszam wszystkich. Ciebie też.
  • KrzyżPołudnia #44374 : Przejście z fazy Skorpiona do Strzelca jest dla mnie trudne. Samo przejście. To już któryś raz, kiedy mocno je odczuwam, odczuwam je jako spadek energii, nagłe przejmowanie się, czucie się nieswojo. Całą fazę Skorpiona czuję się jak u siebie w domu, zapewne przez Asc w Skorpionie i Plutona w jego zasięgu. Jak Słońce opuszcza Skorpiona to mam kilka dni odcięcia energii, poczucia zagrożenia, dezorientacji. Później jest już dobrze, choć z inną energią. Oba archetypy są obecne w moim natalu i życiu, przy czym Skorpion bardziej osobiście. Jedyne co znalazłam to ścisły aspekt 11H między Słońcami gdy bieżące Słońce jest w okolicy 0^ Strzelca oraz aspekty 13H bieżącego Słońca do Jowisza, Plutona i Księżyca, które natalnie są w pierścieniu 13H. Ale może jest prostsze wyjaśnienie? 
  • Neko #44375 : Mniej więcej od połowy listopada odczuwam większą nerwowość, impulsywność i też takie sytuacje tworzą się wokół mnie. Przeprowadzka w pracy do innego pokoju, związana z remontem biura, hałas, kurz, nerwowe sytuacje, mnogość awarii i ciągła zmiana planów. W życiu prywatnym duży ruch, przyspieszenie, natłok spraw do załatwienia, ale i odhaczanie konkretów, np. zmiana ubezpieczenia mieszkania, wyjaśnianie sprawy w ZUS, umówienie wizyty lekarskiej, zamówienie zasłony do sypialnie wcześniej wiecznie odkładane, itd. Może być tak około miesiąc, ale ogólnie czuję większy stres od wejścia Marsa do Strzelca, który jest w opozycji do Słońca w Bliźniętach.  Najbardziej mnie męczy nie tyle ruch i przyspieszenie, ale niepewność sytuacji i codzienna korekta planów, spowodowana nieprzewidzialnymi przeszkodami. Zauważyłam właśnie, że Merkury się cofa, a ja od około dwóch tygodni nie mogę się zdecydować, czy wyjechać gdzieś na początku stycznia. Już nawet powiedziałam znajomym, że wyjeżdżam, ale nie zarezerwowałam niczego. I nadal nie wiem czy to zrobię. Może jak ten cały kurz opadnie, a Mars zakończy opozycję do mojego Marsa. Póki co, bardzo niespokojnie.
  • Wojciech Jóźwiak #44377 : @Krzyż Południa: Kiedy Słońce wchodzi do Strzelca, to nadziewa się na urodzeniowego Saturna, do którego tworzy koniunkcję, oraz 3-oktyl do uro. Słońca, a w sumie reanimuje urodzeniowy pierscień oktyli i opozycji w składzie Saturn-Słońce-Mars. Wyższe harmoniczne zbadamy, później, ale te tranzyt do tych 3 planet wystarcza do tego co opisałaś.
  • Wojciech Jóźwiak #44378 : @Neko: W tym czasie, tzn. 10 - 15 - 20 listopada miałaś tranzyty Marsa, najpierw 3/8 do uro. Saturna, potem opozycje do uro. Wenus, Słońca i teraz zacieśnia się opozycja Marsa do uro. Marsa, która będzie "ostra" w dn. 29 listopada - 3 grudnia. W następnych dniach podobne opozycje będzie tworzyć Słońce i po nim Wenus. Więc raczej kurz opadnie w połowie grudnia.
    Zobacz swoją oś czasu: timeLine.
    Myślę że na jutrzejszym webinarze pokażę, jak działa strona z osią czasu.
  • Neko #44381 : @W.J., byle przetrwać do świąt :) TimeLine sprawdziłam teraz.Szybkie narzędzie. Wcześniej robiłam "suwanie" w canvasie.
  • Wrona #44385 : w tym mniej więcej czasie wnikliwie zaczęłam rozmyślać nad osobistymi upiorami mego życia osobistego.....i egzystencji duchowej....
  • Elisza #44387 : U mnie identycznie jak u Wrony+ ostatnio uczucie rozbicia, pustki i średnio udane próby uporządkowania kilku spraw. 08.11- zagrożenie zdrowia, przez kilka godzin zaburzenie czucia głębokiego - i problemy z równowagą. Intensywne myślotoki i emocje, wyolbrzymianie i przeżywanie błachostek, prokrastynowanie w sprawach pilnych, przeciążenie. 3h snu, albo wcale- przez co od  22.11 do wczoraj bóle głowy (a w standardzie to wybitna rzadkość). Psychosomatyka. Źródło znam. Tranzyty S/N nie pomagają, ale - mimo wewnętrznego mielenia- projektuję w przyszłość, co podtrzymuje mnie na duchu. ′Ciekawy′ czas. 
  • Paszulka #44400 :

W przeciągu ostatniego miesiąca odczuwam pogłębiający się spadek formy, wpadanie w dół, narastające przygnębienie. Moje osobiste plany i wizje wraz z przyjazdem w rodzinne strony zamarły, jakby zastygły w fazie koncepcji. Jest to wytłumaczalne, bo koncentruję się teraz wyłącznie na życiu mamy i jej potrzebach. To jak wpadnięcie na inny tor, które trwa z niewielką przerwą od września, odkąd przyjechałam do Polski na dłużej. U siebie byłam w międzyczasie bardzo krótko, wróciłam tu ponownie, bo wszystkiego nie udało się załatwić za pierwszym razem. Jestem przytłoczona nadmiarem spraw też z powodu braku wsparcia mojego rodzeństwa, które „umywa ręce”, nawet jak mnie tu nie ma. Czuję jakby mnie wgniotło, to nie jest lekki czas, bo towarzyszy mi ciągły lęk o mamę. Na odległość mamy kontakt codziennie, przyjeżdżam do niej kilka razy w roku, ale pierwszy raz jestem tak długo w pokoju obok. Czuję się przemęczona rytmem codziennych obowiązków i sprawami, które się piętrzą i nie są zakończone. Tutaj jest mój dom z dzieciństwa, teraz jestem do niego wciśnięta i odblokowują się wspomnienia. Pewne rzeczy odkryłam tu przypadkiem, znalazłam pudło z moimi pamiętnikami z lat młodzieńczych, rozpoznaję siebie w tych zapiskach, ale w przeciwieństwie do obecnego stanu było w nich dużo entuzjazmu, energii, siły, której zaczyna mi brakować. Zawsze jak przyjeżdżałam miałam chęci na spotkania ze starymi znajomymi, teraz tego nie mam, bardzo się od siebie oddaliliśmy, niektóre przyjaźnie się naturalnie wypaliły. Ogólnie nie jest dobrze, czuję, że „coś wisi w powietrzu”, ten pobyt teraz to jak żegnanie się z korzeniami, moją odległą przeszłością. Wyjeżdżam za kilka dni, nie wiem kiedy znów się pojawię. Mamę zostawiam pod opiekę mojego rodzeństwa licząc, ze się przebudzą i wracam do swojego życia, ale też bez większej radości, mimo, że tam jest o wiele więcej słońca. 

Wojciech Jóźwiak   2025-11-26 13:07:13   456.21364  
O czym webinarium dzisiaj?
Dzisiaj jak zwykle w środy o 19:00 jest webinarium, pt.: Skorpion i Strzelec: aktualności.
O czym powiem:
1) Skorpion i Strzelec jako droga/ewolucja przez punkty harmoniczne.
2) Wpływ i przejawianie się obecnego długotrwałego wielkiego trygonu (pierścienia trygonów) zawierającego koniunkcję Saturn-Neptun-Zero Barana. (Jak uczą fakty, wcale nie takiego dobroczynnego.) Tu omówię pytanie Tety.
3) Narzędzia na stronach AA. Szczególnie pobieranie kosmogramów z kanwasu i wklejanie do notek. Także zapamiętywanie kanwasów w bazie danych. Oś czasuTest Swiss EphemerisNagrania webinariów. Ile zdążę -- a może lepiej to zrobić w osobnym webinarium?

Co do nie-dobroczynności binastrii Saturn-Neptun i Jowisz-Neptun (tu Jowisz jest ekwiwalentem aspektu: trygonu) oraz Mars-Neptun (Mars jako ekwiwalent Zera Barana) zobacz: 

• Mars i Neptun: Napoleonowie i mordercy, i nawiedzeni artyści (mega.nz) | OneDrive_I | OneDrive_II (2022-12-14)
    Omówiono tylko koniunkcję Marsa i Neptuna w horoskopach sławnych ludzi. W ich próbce zadziwiająco wielu należy do powyższych kategorii: “Napoleonowie“ i zabójcy -- oraz ekscentryczni, nawiedzeni, “szaleni“ twórcy. Omawiani: Napoleon Bonaparte, Charles Manson, Robespierre, Lenin, Asad. Oraz: Ludwik II Bawarski, Scott Fitzgerald, P. B. Sheley, Niccolo Paganini, Erik Satie, Paul Klee, William Blake. Oraz poza kategoriami szaman i mag św. Pio.
    Wątek forum: Binastrie

• Binastria Saturn Neptun: cykl rewolucji, rozpraszanie i krystalizacja (mega.nz) | OneDrive_I | OneDrive_II (2022-12-07)
    Rewolucje polityczne i religijne podczas koniunkcji Saturna Neptuna, co 36 lat. Co dzieje się gdy Neptun przeważa nad Saturnem (rozpraszanie form), i gdy Saturn przeważa nas Neptunem (krystalizacja tego, co nieuchwytne). Politycy i twórcy z urodzeniową koniunkcją Saturn-Neptun. Saturn w Rybach. Zdzisław Beksiński z trygonem SN.
    Wątek forum: Binastrie • Artykuł: Binastria Saturn Neptun: cykl rewolucji, rozpraszanie i krystalizacja

• Binastria Jowisz Neptun: rozmach i przesada w budowaniu fikcji i dekoracji (mega.nz) | OneDrive_I | OneDrive_II (2022-11-30)
    Opis w przygotowaniu.
    Wątek forum: Binastrie

Notki forum (15) na tej stronie: [X]
    Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.