prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Nowości techniczne .182

Wojciech Jóźwiak   2018-08-24 23:58:58   182.9518  
Przerobiony program horoskopowy chart.php
Witam. Program do rysowania horoskopów i zapamiętywania danych przerobiłem.
Praktycznie zmieniło się niewiele: doszedł link u góry "Nowy/reset" czyli zerujący formularz.
Za to w niewidocznym zapleczu manipulowania treścią zmieniło się bardzo dużo.
Czyli jak mawiał Tomasio di Lampedusa, "wiele musi się zmienić, żeby wszystko zostało po staremu".
Są jeszcze w nim usterki, ale w najbliższych dniach je "rozprostuję".
Mogą też być takie usterki i wady, o których nie wiem, więc jeśli widzisz, zgłoś.
Ktoś może spytać, po co ta robota. Odpowiadam: Poprzednia wersja była nierozwojowa. Była tak zapchana prowizorycznymi wstawkami, że się nie dawało. Obecną robię tak, żeby móc ją potem rozwijać.
Jeśli wśród Uczestników są chętni programiści-stronowcy (tacy od PHP i Javascriptu) to chętnie udostępnię im skrypty AA dla wymiany doświadczeń. Btw.: Javascriptu jest teraz więcej niż było, a Ajax jest wywoływany bezpośrednio przez własny obiekt czyli goły JS bez jQuery.
Dobranoc.
Wojciech Jóźwiak   2018-08-25 09:25:27   182.9519  
Usterki usunięte
Witam. Usunąłem usterki, o których pisałem wczoraj (poprzednio).
(Kosmogramy cały czas liczą się i rysują prawidłowo! Usterki były tylko w manipulacjach przy zapisywaniu ich do bazy.)
Ale znalazłem inne usterki, które na szczęście dla użytkownika są w zasadzie niewidoczne. Mogą skutkować tylko niewielkim gromadzeniem się śmieciowych plików graficznych (z horoskopami) na serwerze. Więc raczej obrażają mój perfekcjonizm niż są przeszkodą dla użytkowników. Powiem tyle: wcześniej tych śmieciowych/gubionych/zapominanych grafik było dużo więcej.
W ogóle cały problem i kilka roboczodni/wieczorów zajętych na naprawianie programu bierze się stąd, że kosmogramy są rysowane przez serwer i gromadzone w jego pamięci (czyli gdzieś w Gdańsku). Alternatywą jest rysowanie ich na bieżąco przez twój komputer od razu na ekranie i bez przesyłania plików graficznych. Tak jest robione: w programie "Kosmogram Canvas" przez JavaScript. Więc dlaczego nie przechodzę na Canvas i Javascript? Ponieważ obawiam się kruchości Javascriptu. Który (a) może być zależny od przeglądarki, (b) zmienia się, (c) nikt chyba z żyjących go nie ogrania, (d) same procedury-skrypty w Javascript łatwo jest uszkodzić podczas konserwacji czyli ulepszaniu lub poprawianiu. PHP, który pracuje na serwerze, jest dużo bardziej solidny, nie do naruszenia. Jeszcze powód (e): w skrypcie dla kosmogramów Canvas zastosowałem pewne procedury, które dla mnie są egzotyczne, tj. nie rozumiem, jak działają. I dlaczego czasem nie działają.
Proszę zauważyć, że wszystkie te problemy nie mają nic wspólnego z astrologią i tylko uporczywie powstrzymują mnie przed robieniem czegoś w astrologii.
Wojciech Jóźwiak   2018-08-25 09:40:52   182.9520  
Nowy szortaż :(
Teraz zapamiętywanie nowych danych do kosmogramów może przeciągać się z powodu opóźnień/lenistwa Sieci. Wtedy zniecierpliwiony użytkownik klika na "zapisz dane" jeszcze raz i powoduje, że te dane zapisują się kilka razy. Tak było już wcześniej, tylko nie znałem przyczyny pojawiania się serii takich zapisów w bazie danych. Muszę dodać wyświetlanie ikonki "czekaj na wynik". Co wcale nie jest takim hop siup.
Wojciech Jóźwiak   2018-08-25 13:59:38   182.9521  
Ikonka "Czekaj na wynik" zamontowana
...Ale prawie hop siup. Już zamontowana, ikonka "czekaj". Taki wiatraczek. Działa.
Wprawdzie sprawia, że część elementów formularza skacze... ale na razie nie chce mi się ich justować.
Aha: ważne. Ikonka "czekaj" jest włączana i wyłączana przez JavaScript. Jeśli masz stary skrypt JavaScript, to ikonki nie będzie. Co zrobić, żeby zaktualizować skrypty? Nie znam łatwiejszego sposobu niż:
-- w menu przeglądarki wybrać "Opcje" lub "Narzędzia->Opcje".
-- Z nich wybierz "Wyczyść dane".
-- Zaznacz, że nie kasujesz ciasteczek.
-- Wyczyść dane.
Wyczyszczona przeglądarka pobierze plik ze skryptem JavaScriptu z serwera AstroAkademii i będzie to zawsze aktualny skrypt! Niewyczyszczona, pobiera ze swojej "kieszeni" (pamięci podręcznej) i wtedy jest ryzyko, że ten produkt będzie nieświeży.
Wojciech Jóźwiak   2018-08-25 14:04:15   182.9522  
Autor poprawiony
Bylem zalogowany pod pseudonimem, ale już poprawiłem. To ja pisałem poprzedni wpis.
Wojciech Jóźwiak   2018-08-25 23:53:31   182.9526  
Nowa strona Historia (wyświetlanych kosmogramów)
Zmieniłem stronę "historia" -- ten sam link jest też w menu.
Uwaga! Ta historia sięga tylko 23 sierpnia, bo wtedy zamontowałem nowy sposób rejestrowania historii wyświetleń horoskopów w bazie danych. A teraz dopracowałem. Więc niektórym z Was ta historia będzie zaczynać się od wczoraj albo być pusta.
Uwagi: chętnie.
Yerbowniczek   2018-08-26 20:50:58   182.9527  
Usuwanie z historii
Moim zdaniem możliwość czyszczenia historii była całkiem dobra. Szkoda, że zniknęła. Jak na razie nie rozumiem też po co podaje się liczbę dni, ale jak minie trochę czasu, to zrozumiem.
Wojciech Jóźwiak   2018-08-26 21:45:39   182.9528  
Historia do wymiany
Yerbowniczku, już objaśniam.
Teraz są trzy miejsca w bazie danych, gdzie są zapamiętywane dane o horoskopach. (Dla znających żargon bazodanowy: trzy tabele.)
Pierwsze miejsce ("tabela"): dane do horoskopów. Czyli nazwa, czas, miejscowość, itd.
Drugie miejsce: wszystkie narysowania horoskopów. Tam są informacje o plikach graficznych w których są narysowane horoskopy, oraz obliczone pozycje planet.
Trzecie miejsce: wszystkie wywołania horoskopu na ekran u klientów.

Ponieważ są trzy miejsca-tabele, to poprzednia lista historii straciła sens.
Pod linkiem historia teraz są wywołania, czyli punkt 3, czyli po prostu historia wyświetleń kosmogramów, które pojawiały się u Ciebie na ekranie.

Robię inną stronę, na której będzie można kasować dane do swoich horoskopów wraz z ich narysowaniami i wywołaniami. Czyli robić wielkie porządki.
Będzie lepiej!

Yerbowniczek   2018-08-27 20:23:30   182.9529  
Niech będzie lepiej
Po zalogowaniu nie mogę wykreślić żadnego nowego kosmogramu. Zarówno przy korzystaniu z opcji "Teraz", jak również poprzez "ręczne" wpisywanie danych. Otrzymuję komunikat: Brak dostępu lub danych. Mogę wyświetlać kosmogramy z listy "Osób prywatnych", jednak czasami pojawia się "dzielenie przez 0 w linii 118" w skrypcie image.php. Gdy nie jestem zalogowany, wszystko działa bezbłędnie.

Wojtku, ratuj :-)
Wojciech Jóźwiak   2018-08-27 21:29:34   182.9530  
Ratuję!
Yerbowniczku, po 24 h usiłowań już wydawało mi się, że ten błąd usunąłem, a tu masz babo placek: pozostał.
Już biegnę ratować.
Wojciech Jóźwiak   2018-08-27 21:51:07   182.9531  
Proszę o cierpliwość...
Errory są złośliwsze niż mi się wydawało. :(
Wojciech Jóźwiak   2018-08-27 22:01:11   182.9532  
cd. ...
Niestety, aplikacja chart.php ma zadanie robić dwie sprzeczne rzeczy: (1) wyświetlać jedne kosmogramy, (2) za chiny nie pokazywać drugich, tych poufnych. Kiedy zrobiłem tak, że miałem pewność, że nie pokaże poufnych, to przestała rysować te zwykłe.
Badam.
Adwar   2018-08-27 22:05:55   182.9533  
poufne
Wojtku, może to "głupie" pytanie, ale długo mnie nie było, a może - nawet czytając - nie wszystko przyswajam, ale które kosmogramy są poufne?

Adwar
Wojciech Jóźwiak   2018-08-27 22:07:34   182.9534  
Prowizoryczne rozwiązanie: Yerbowniczkowi
Yerbowniczku, na razie spróbuj zapamiętywać kosmogramy ["zapisz"] i wywoływać z linku, który pojawi się poniżej przycisku. Ta droga działa, chociaż okrężna.

(Ja wracam ratować.)
Wojciech Jóźwiak   2018-08-27 22:09:25   182.9535  
Adwarowi: poufne
Adwarze, poufne są te kosmogramy, którym nadasz opcję dostępu: "prywatny, tylko właściciel widzi".
Tylko Ty je widzisz.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.