Nowości techniczne .182
Wojciech Jóźwiak
2018-01-16 23:49:39 182.8552
Poprawione spisy treści w menu
Na alert Lwicy (c.k., dzięki, Lwico!) poprawiłem (wreszcie, uff!) wyświetlanie spisów treści w menu (po lewej stronie).
Spisy mają 3 poziomy:
1) wykłady - felietony - lekcje ...
2) np. po kliknięciu na "felietony":
Niebo całe w cyklach -- Los-moc-karma ...
3) po najechaniu myszą na "Niebo całe w cyklach" wyświetla się spis treści wewnętrz tego cyklu.
Do tej pory były trudności z zamykaniem tej planszy.
Na wniosek Lwicy wstawiłem tam ikonę "X", która zamyka.
Od razu powiem: nie jestem zadowolony z tego rozwiązania, podobnie jak nie byłem z poprzedniego.
Niestety, cała ta funkcjonalność (to "urządzenie") ma zamysł który idzie całkiem pod prąd tego, co przewidziano w budowie stron.
To tak, jakbym próbował sznurek postawić sztywno pionowo na jednym z jego końców. Albo wtłaczał balonik pod wodę.
Zapewne trzeba by całe to menu rozmontować i zaprojektować i zrobić na nowo.
Tego nie będę robić.
Czyli na razie pozostaje cieszyć się, że działa to, co jest.
Nad tabelką "Obecni" -- na wniosek Happy -- pomyślę. Nie podobała mi się, więc kiedy przestała działać, odłożyłem na później.
Spisy mają 3 poziomy:
1) wykłady - felietony - lekcje ...
2) np. po kliknięciu na "felietony":
Niebo całe w cyklach -- Los-moc-karma ...
3) po najechaniu myszą na "Niebo całe w cyklach" wyświetla się spis treści wewnętrz tego cyklu.
Do tej pory były trudności z zamykaniem tej planszy.
Na wniosek Lwicy wstawiłem tam ikonę "X", która zamyka.
Od razu powiem: nie jestem zadowolony z tego rozwiązania, podobnie jak nie byłem z poprzedniego.
Niestety, cała ta funkcjonalność (to "urządzenie") ma zamysł który idzie całkiem pod prąd tego, co przewidziano w budowie stron.
To tak, jakbym próbował sznurek postawić sztywno pionowo na jednym z jego końców. Albo wtłaczał balonik pod wodę.
Zapewne trzeba by całe to menu rozmontować i zaprojektować i zrobić na nowo.
Tego nie będę robić.
Czyli na razie pozostaje cieszyć się, że działa to, co jest.
Nad tabelką "Obecni" -- na wniosek Happy -- pomyślę. Nie podobała mi się, więc kiedy przestała działać, odłożyłem na później.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-17 21:12:33 182.8563
Trudności z powodu https -- i jak je można obejść
Jak pisałem w mailach, przestawiłem dzisiaj obsługę stron AA z "http" na "https" czyli na szyfrowane przekazywanie danych.
To (na razie) spowodowało pewne trudności.
Pierwsza trudność:
Kiedy wywołujesz zwykły adres https://astroakademia.pl/ --- wyświetla się pusta strona. A nie powinna. Co robisz? Dopisujesz "n12/" -- i z adresu
Obiecuję, że zrobię tak, żeby ta końcówka nie była potrzebna.
Druga zauważona trudność: Nie działają niektóre przyciski, które "odpalały" skrypty JavaScript. Nie wiem dlaczego, ale obiecuję, że się dowiem i naprawię.
W tym nie działają sub-submenu w menu po lewej stronie.
Nie działa wyświetlanie miniatur kosmogramów.
Nie działa pisanie notek forum przez przycisk na dole forum.
Ale działa link "napisz / odpowiedz"! -- Który masz w menu po lewej stronie, u góry, na lewo od kolorowego kółka.
Ja teraz piszę przez ten edytor.
Tylko trzeba uważać, czy otwierasz ten edytor spod właściwego wątku forum.
Przepraszam za utrudnienia -- mam nadzieję, ze szybko doprowadzę AA do porządku.
To (na razie) spowodowało pewne trudności.
Pierwsza trudność:
Kiedy wywołujesz zwykły adres https://astroakademia.pl/ --- wyświetla się pusta strona. A nie powinna. Co robisz? Dopisujesz "n12/" -- i z adresu
https://astroakademia.pl/n12/powinno wyświetlać się normalnie.
Obiecuję, że zrobię tak, żeby ta końcówka nie była potrzebna.
Druga zauważona trudność: Nie działają niektóre przyciski, które "odpalały" skrypty JavaScript. Nie wiem dlaczego, ale obiecuję, że się dowiem i naprawię.
W tym nie działają sub-submenu w menu po lewej stronie.
Nie działa wyświetlanie miniatur kosmogramów.
Nie działa pisanie notek forum przez przycisk na dole forum.
Ale działa link "napisz / odpowiedz"! -- Który masz w menu po lewej stronie, u góry, na lewo od kolorowego kółka.
Ja teraz piszę przez ten edytor.
Tylko trzeba uważać, czy otwierasz ten edytor spod właściwego wątku forum.
Przepraszam za utrudnienia -- mam nadzieję, ze szybko doprowadzę AA do porządku.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-18 12:54:59 182.8567
Co już działa, znów, po zmianach
Witam. Co już znów działa:
Adres AstroAkademii działa we wszystkich wariantach. Najlepiej wpisywać do paska adresów po prostu "astroakademia.pl".
Oczywiście ładniej będzie:
Działa pisanie notek na forum. Czego dowodem jest ta notka.
Co nie działa, jeszcze? Wszystkiego nie sprawdziłem, ale tym, co może w..ać czyli irytować jest to, że nie działają ikonki z krzyżykiem do zamykania wyświetlonych plansz i menu. Którąś godzinę nad tym siedzę, i nic. Tu jeszcze jest dodatkowy problem, że po tym, jak zmieniłem sposób łączenia z serwerem z "http" na szyfrowany "https", to musiałem zmienić jQuery -- na też szyfrowane i nowsze, no i mam piasek w trybach. Ale ufam, że da się wszystko jakoś przepchać.
Adres AstroAkademii działa we wszystkich wariantach. Najlepiej wpisywać do paska adresów po prostu "astroakademia.pl".
Oczywiście ładniej będzie:
https://astroakademia.pl/-- Ale wynik będzie ten sam, czyli otworzy się strona tytułowa.
Działa pisanie notek na forum. Czego dowodem jest ta notka.
Co nie działa, jeszcze? Wszystkiego nie sprawdziłem, ale tym, co może w..ać czyli irytować jest to, że nie działają ikonki z krzyżykiem do zamykania wyświetlonych plansz i menu. Którąś godzinę nad tym siedzę, i nic. Tu jeszcze jest dodatkowy problem, że po tym, jak zmieniłem sposób łączenia z serwerem z "http" na szyfrowany "https", to musiałem zmienić jQuery -- na też szyfrowane i nowsze, no i mam piasek w trybach. Ale ufam, że da się wszystko jakoś przepchać.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-18 15:30:07 182.8570
Działają ikonki zamykania planszy
Działają ikonki zamykania planszy:
i przy menu,
i przy edytorze notek.
Jeszcze widzę nie-działajki, ale jest duża nadzieja, że poprawię zaraz.
i przy menu,
i przy edytorze notek.
Jeszcze widzę nie-działajki, ale jest duża nadzieja, że poprawię zaraz.
Lisiako
2018-01-18 19:35:59 182.8571
Jeszcze raz sprawdzam, czy działa wysyłanie notek
Jeszcze raz sprawdzam, czy działa wysyłanie notek.
Tym razem jako inny user: Lisiako,
i z innej przeglądarki: Vivaldi.
(Wojciech J.)
Wojciech Jóźwiak
2018-01-19 08:17:17 182.8577
Działa wyświetlanie miniatur kosmogramów
Działa wyświetlanie miniatur kosmogramów przez najechanie myszą: na ikonę "kosmogram" lub (w przeglądzie wątków) na nick.
Oliwia
2018-01-19 14:53:07 182.8578
nie działa wyświetlanie miniatur kosmogramów
Panie Wojtku,
mi wyświetlanie kosmogramów nie działa... najeżdżając na ikonkę pojawia się komunikat "coś nie tak..."
Ella
2018-01-19 14:57:57 182.8579
u nie działają ikonki z horoskopami
U mnie wyświetlają się horoskopy po najechaniu kursorem na ikonkę. Może to też zależy od naszych przeglądarek ? Ja korzystam z Chrome.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-19 19:13:17 182.8582
Jak zrobić, żeby działało
Oliwio, Ellu,
trzeba wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki.
Każda przeglądarka ma gdzieś "Narzędzia", w narzędziach "Opcje", w opcjach "Wyczyść pamięć podręczną".
Więc trzeba wyczyścić, tzn. nacisnąć na przycisk lub link, który to zrobi.
O co tu chodzi: Strony zawierają własne mini-programy. Które są zapisane w plikach ".js". Przeglądarki zapisują te pliki w pamięci komputera, żeby nie pobierać ich z serwera za każdym razem. W tej chwili wasze przeglądarki przechowują poprzednie (nieaktualne) wersje tych plików. Dlatego klikanie lub najeżdżanie myszą nie działa. Żeby je zmusić do pobrania nowych wersji plików, trzeba im wyzerować pamięć podręczną.
I to trzeba zrobić.
trzeba wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki.
Każda przeglądarka ma gdzieś "Narzędzia", w narzędziach "Opcje", w opcjach "Wyczyść pamięć podręczną".
Więc trzeba wyczyścić, tzn. nacisnąć na przycisk lub link, który to zrobi.
O co tu chodzi: Strony zawierają własne mini-programy. Które są zapisane w plikach ".js". Przeglądarki zapisują te pliki w pamięci komputera, żeby nie pobierać ich z serwera za każdym razem. W tej chwili wasze przeglądarki przechowują poprzednie (nieaktualne) wersje tych plików. Dlatego klikanie lub najeżdżanie myszą nie działa. Żeby je zmusić do pobrania nowych wersji plików, trzeba im wyzerować pamięć podręczną.
I to trzeba zrobić.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-20 12:57:41 182.8594
Polecam w blogu Mesuranema
Polecam w blogu Mesuranema rozważanie pt. "Czy człowiek równa się horoskop?".
Wojciech Jóźwiak
2018-01-22 14:22:04 182.8596
Polecam w blogu Mesuranema II
Polecam w blogu Mesuranema kolejne rozważanie: "Dane poza-horoskopowe".
Wojciech Jóźwiak
2018-01-22 14:25:41 182.8597
Ostrzeżenie: Prace programistyczne na żywym ciele AstroAkademii
Witam! Od wczoraj wieczór prowadzę prace programistyczne i to na wrażliwych miejscach systemu, m.in. na procedurach logowania.
Więc jeśli coś będzie nie tak, np. będą problemy z logowaniem albo będą wypisywać się nieoczekiwane komunikaty, to proszę się nie przejmować, odczekać -- to minie.
Więc jeśli coś będzie nie tak, np. będą problemy z logowaniem albo będą wypisywać się nieoczekiwane komunikaty, to proszę się nie przejmować, odczekać -- to minie.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-23 13:40:47 182.8598
Rozesłana weryfikacja uczestników
Witam! Dzisiaj o godz. 13:31, dokładnie kiedy Saturn zachodził (był na bieżącym descendencie) rozesłałam do wszystkich zarejestrowanych uczestników AstroAkademii mail z prośba weryfikacji (potwierdzenia lub wypisania się).
W mailu tym są odpowiednie linki w które należy klikać. One dalej dalej to zrobią.
Kto przez tydzień, 168 godzin, nie potwierdzi uczestnictwa w AstroAkademii, zostanie wymazany z bazy danych.
Wszystko dlatego, że niedługo wchodzi RODO, czy rozporządzenie o ochronie danych osobowych.
W mailu tym są odpowiednie linki w które należy klikać. One dalej dalej to zrobią.
Kto przez tydzień, 168 godzin, nie potwierdzi uczestnictwa w AstroAkademii, zostanie wymazany z bazy danych.
Wszystko dlatego, że niedługo wchodzi RODO, czy rozporządzenie o ochronie danych osobowych.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-23 23:06:06 182.8602
Sagitari, dont give up!
Po usunięciu autorów wpisów i ich horoskopów chaos nie powstanie. Na razie po prostu notek "wypisańców" nie widać, ale je przywrócę, oznakowane jako "anonim".
Bazy danych PTA i AstroTheme są poza moim zakresem, nie mam na nie wpływu.
Ustawa wymaga jawnej zgody właściciela "danych osobowych" na "przetwarzanie" tych danych. Adres e-mail i data urodzenia są takimi "wrażliwymi danymi". Dlatego robię weryfikację uczestników AA, żeby mieć pewność, że ci, którzy są, są tu za swoją świadomą zgodą.
Jeszcze dorobię "czarny przycisk" przy pomocy którego każdy uczestnik będzie mógł się w każdej chwili usunąć.
Służbami bym się nie przejmował. Ta ustawa o ODO (ochronie danych osobowych) raczej ma na celu ograniczenie handlu tożsamościami.
Bazy danych PTA i AstroTheme są poza moim zakresem, nie mam na nie wpływu.
Ustawa wymaga jawnej zgody właściciela "danych osobowych" na "przetwarzanie" tych danych. Adres e-mail i data urodzenia są takimi "wrażliwymi danymi". Dlatego robię weryfikację uczestników AA, żeby mieć pewność, że ci, którzy są, są tu za swoją świadomą zgodą.
Jeszcze dorobię "czarny przycisk" przy pomocy którego każdy uczestnik będzie mógł się w każdej chwili usunąć.
Służbami bym się nie przejmował. Ta ustawa o ODO (ochronie danych osobowych) raczej ma na celu ograniczenie handlu tożsamościami.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-24 12:43:38 182.8607
Błędy na starcie -- przepraszamy za usterki
Witam. Powstały jakieś niespodziewane błędy przy otwieraniu strony AstroAkademii.
Już ratuję.
Już ratuję.
Notki forum (15) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Poprawione spisy treści w menu 2018-01-16 23:49:39
- Wojciech Jóźwiak Trudności z powodu https -- i jak je można obejść 2018-01-17 21:12:33
- Wojciech Jóźwiak Co już działa, znów, po zmianach 2018-01-18 12:54:59
- Wojciech Jóźwiak Działają ikonki zamykania planszy 2018-01-18 15:30:07
- Lisiako Jeszcze raz sprawdzam, czy działa wysyłanie notek 2018-01-18 19:35:59
- Wojciech Jóźwiak Działa wyświetlanie miniatur kosmogramów 2018-01-19 08:17:17
- Oliwia nie działa wyświetlanie miniatur kosmogramów 2018-01-19 14:53:07
- Ella u nie działają ikonki z horoskopami 2018-01-19 14:57:57
- Wojciech Jóźwiak Jak zrobić, żeby działało 2018-01-19 19:13:17
- Wojciech Jóźwiak Polecam w blogu Mesuranema 2018-01-20 12:57:41
- Wojciech Jóźwiak Polecam w blogu Mesuranema II 2018-01-22 14:22:04
- Wojciech Jóźwiak Ostrzeżenie: Prace programistyczne na żywym ciele AstroAkademii 2018-01-22 14:25:41
- Wojciech Jóźwiak Rozesłana weryfikacja uczestników 2018-01-23 13:40:47
- Wojciech Jóźwiak Sagitari, dont give up! 2018-01-23 23:06:06
- Wojciech Jóźwiak Błędy na starcie -- przepraszamy za usterki 2018-01-24 12:43:38
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.