Nowości techniczne .182
Wojciech Jóźwiak
2018-01-24 13:49:26 182.8608
Już powinno błędów nie być
Błędy naprawione. Sprawdź.
Jeśli zauważysz jakieś usterki, coś działa nie tak, lub wyświetlają się komunikaty o błędach, alarmuj! -- Pisz do mnie, na tym forum, lub na: astroakademia@taraka.pl
Jeśli zauważysz jakieś usterki, coś działa nie tak, lub wyświetlają się komunikaty o błędach, alarmuj! -- Pisz do mnie, na tym forum, lub na: astroakademia@taraka.pl
Wojciech Jóźwiak
2018-01-25 18:49:38 182.8617
Ładniejsze logowanie
Zrobiłem ładniejszy panel logowania.
Wyśrodkowany. Większe litery. Przycisk zamiast linku.
Wyśrodkowany. Większe litery. Przycisk zamiast linku.
Ella
2018-01-25 18:51:53 182.8618
Sprawdzone :)
działa i nawet okularów nie musiałam zakładać :)
Wojciech Jóźwiak
2018-01-25 19:04:23 182.8619
Drobna rzecz...
... a cieszy 

Wojciech Jóźwiak
2018-01-25 20:31:12 182.8620
Dorobiłem alert...
...w razie nieudanego logowania.
Do tej pory nie było reakcji na nieudane logowanie. Teraz jest, na czerwono.
PS. Żeby te nowe ładne panele logowania wyglądały ładnie i działały jak trzeba, trzeba koniecznie wyczyścić (wyzerować) pamięć przeglądarki.
Bo przeglądarki są leniwe i przechowują dane skojarzone z naszą stroną... długo. A same nie mają żadnego "zmysłu", żeby zobaczyć, że dane na serwerze się zmieniły. Dlatego konieczna jest taka brutalna operacja, czyli zabranie przeglądarce wszystkich jej zabawek.
PS. Ta Sztuczna Inteligencja (AI) wciąż jest dość głupia. Korzystajmy z tego.
Do tej pory nie było reakcji na nieudane logowanie. Teraz jest, na czerwono.
PS. Żeby te nowe ładne panele logowania wyglądały ładnie i działały jak trzeba, trzeba koniecznie wyczyścić (wyzerować) pamięć przeglądarki.
Bo przeglądarki są leniwe i przechowują dane skojarzone z naszą stroną... długo. A same nie mają żadnego "zmysłu", żeby zobaczyć, że dane na serwerze się zmieniły. Dlatego konieczna jest taka brutalna operacja, czyli zabranie przeglądarce wszystkich jej zabawek.
PS. Ta Sztuczna Inteligencja (AI) wciąż jest dość głupia. Korzystajmy z tego.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-25 23:04:19 182.8622
Zwiększyłem czas zalogowania
Do 24 godzin od ostatniego wywołania strony w AA.
(Wcześniej, przez wiele lat było 6 godz.)
(Wcześniej, przez wiele lat było 6 godz.)
Wojciech Jóźwiak
2018-01-29 16:23:00 182.8660
Wznowiłem czytarkę tekstów archiwalnych
Przez 6 lat, 2004-2011, działała tzw. stara AstroAkademia; może lepiej będzie ją nazwać AA.1.0. Przez ten czas napisałem i wrzuciłem do Internetu 586 tekstów. Są też tam teksty napisane wcześniej. Niektóre z nich weszły do zbioru-książki "Astrologia samopoznania". Niektóre są tylko tam. "Tam", to znaczy w bazie danych starej AA.
Teraz wznowiłem czytarkę tamtych tekstów:
https://www.astroakademia.pl/n12/postgresql_texts.htm
Link jest też w menu po lewej: Archiwalne teksty.
Chociaż baza przetrwała zmiany systemu i migracje przez serwery, to (bardzo niestety) zaginęły grafiki. Ale większość tego materiału da się czytać. Jeszcze trochę poprawię dizajn strony.
Teraz wznowiłem czytarkę tamtych tekstów:
https://www.astroakademia.pl/n12/postgresql_texts.htm
Link jest też w menu po lewej: Archiwalne teksty.
Chociaż baza przetrwała zmiany systemu i migracje przez serwery, to (bardzo niestety) zaginęły grafiki. Ale większość tego materiału da się czytać. Jeszcze trochę poprawię dizajn strony.
Wojciech Jóźwiak
2018-01-29 17:59:39 182.8661
Wpisy absensów
Zrobiłem tak, że są widoczne notki w forum osób nieobecnych czyli wypisanych z AstroAkademii. Zamiast nickiem autora podpisane są "Absens#NUMER" i nie ma ikony "mały kosmogram", która wyświetla kosmogram, ponieważ dane urodzeniowe zostały usunięte.
Zobaczyć to można np. w wątku "
Czekamy na zagadkę" -- gdzie w dyskusji piszą "absensi" nr #103 i #114.
Zobaczyć to można np. w wątku "
Wojciech Jóźwiak
2018-02-01 22:49:01 182.8725
Kosmogram Canvas -- poprawki
Trochę dopieściłem stronę-aplikację "Kosmogram Canvas #".
Chodzi.
Poprawione błędy:
--- Wybrany kosmogram od razu wyświetla się z poprawnym (typowym) zestawem aspektów.
--- Działają "Ustawiania" -- można wyświetlać różne zestawy aspektów i kosmogramy harmoniczne różnych rzędów.
--- Działa "Teraz".
--- Działa rysowanie kosmogramu na podstawie danych wpisanych z ręki: "Wpisz dane".
Błędy, które znalazłem, siedziały tak głęboko w strukturze, że naprawdę nie rozumiem, jak ta aplikacja wcześniej działała.
Ubocznym produktem tych napraw jest wyświetlany "dziki" wiersz danych do kosmogramu. W następnym etapie przerobię go na ładną tabelkę obok kosmogramu.
Chodzi.
Poprawione błędy:
--- Wybrany kosmogram od razu wyświetla się z poprawnym (typowym) zestawem aspektów.
--- Działają "Ustawiania" -- można wyświetlać różne zestawy aspektów i kosmogramy harmoniczne różnych rzędów.
--- Działa "Teraz".
--- Działa rysowanie kosmogramu na podstawie danych wpisanych z ręki: "Wpisz dane".
Błędy, które znalazłem, siedziały tak głęboko w strukturze, że naprawdę nie rozumiem, jak ta aplikacja wcześniej działała.
Ubocznym produktem tych napraw jest wyświetlany "dziki" wiersz danych do kosmogramu. W następnym etapie przerobię go na ładną tabelkę obok kosmogramu.
Gdybyś Ty (tak, Ty!) zauważył/a błędy, zwłaszcza że coś powinno chodzić a nie chodzi, to alarmuj proszę.
Wojciech Jóźwiak
2018-02-02 20:08:23 182.8727
Wybór tylko niektórych planet do rysowania aspektów
W "kosmogram Canvas" jest ciekawa i (chyba) mało znana ani używana opcja.
Mozna wybrac tylko niektóre planety do rysowania aspektów. Wtedy zostaną wyrysowane aspekty tylko te, które łączą te wybrane planety.
Odpowiedni "sterownik" do tego jest w zakładce "Ustawienia" w lewym dolnym rogu:

Trzeba tam wpisać numery planet. 0=Słońca, 1=Księżyc, ... 9=Pluton.
Poniżej, jak ten wybór został zrealizowany w przykładowym kosmogramie, którego fragment tu:

Jak widać, algorytm rysujący pominął linie aspektów pomiedzy innymi planetami.
Polecam.
Przydaje się!
Mozna wybrac tylko niektóre planety do rysowania aspektów. Wtedy zostaną wyrysowane aspekty tylko te, które łączą te wybrane planety.
Odpowiedni "sterownik" do tego jest w zakładce "Ustawienia" w lewym dolnym rogu:

Trzeba tam wpisać numery planet. 0=Słońca, 1=Księżyc, ... 9=Pluton.
Poniżej, jak ten wybór został zrealizowany w przykładowym kosmogramie, którego fragment tu:

Jak widać, algorytm rysujący pominął linie aspektów pomiedzy innymi planetami.
Polecam.
Przydaje się!
Wojciech Jóźwiak
2018-03-19 21:00:41 182.9081
W galerii: Ciekawe momenty
Do galerii horoskopów dodałem "Ciekawe momenty".
(Zobacz w menu po lewej.)
Będę tam zamieszczać ciekawe układy planet z przyszłości. Do prognozowania.
Zamieściłem tam momenty z przejścia Marsa przez znak Koziorożca wkrótce w kwietniu 2018, oraz momenty z zaostrzania się koniunkcji Saturna, Marsa, Jowisza z Plutonem w 2019/20. Plus koniunkcję Jowisz Saturn w Boże Narodzenie 2020.
Będzie więcej. Zachęcam do przejrzenia.
(Zobacz w menu po lewej.)
Będę tam zamieszczać ciekawe układy planet z przyszłości. Do prognozowania.
Zamieściłem tam momenty z przejścia Marsa przez znak Koziorożca wkrótce w kwietniu 2018, oraz momenty z zaostrzania się koniunkcji Saturna, Marsa, Jowisza z Plutonem w 2019/20. Plus koniunkcję Jowisz Saturn w Boże Narodzenie 2020.
Będzie więcej. Zachęcam do przejrzenia.
Wojciech Jóźwiak
2018-03-21 10:40:22 182.9103
Glify znaków zodiaku od razu w kolorze
W
ang. Wikipedii, https://en.wikipedia.org/wiki/Zodiac#Unicode_characters, znalazłem kody glifów znaków zodiaku jako "liter" w HTML czyli do wstawienia w tekście stron internetowych.
Od razu w kolorach, co wydaje mi się przesadą. Bo narzuca kolory, które są blade i mogą znikać w tle.
Od razu w kolorach, co wydaje mi się przesadą. Bo narzuca kolory, które są blade i mogą znikać w tle.
| aries | ♈ | HTML ♈ |
| taurus | ♉ | HTML ♉ |
| gemini | ♊ | HTML ♊ |
| cancer | ♋ | HTML ♋ |
| leo | ♌ | HTML ♌ |
| virgo | ♍ | HTML ♍ |
| libra | ♎ | HTML ♎ |
| scorpius | ♏ | HTML ♏ |
| sagittarius | ♐ | HTML ♐ |
| capricorn | ♑ | HTML ♑ |
| aquarius | ♒ | HTML ♒ |
| pisces | ♓ | HTML ♓ |
Wojciech Jóźwiak
2018-03-25 16:04:49 182.9128
Drobne ale cieszące udoskonalenia w zapisywaniu danych astro.
W panelu do zapisywania danych astro. (urodzeniowych i innych) dodałem:
1) Czas lokalny: klikasz na link-operator i w polach na strefę czasu wyświetla się czas lokalny dla danej miejscowości. (O ile jest wcześniej wpisana długość geograficzna tej miejscowości.)
Potrzebne szczególnie w czasach przed XX wiekiem, kiedy jeszcze nie było podziału na strefy czasowe.
2) Link do kosmogramu, który jest przetwarzany -- także ten, który właśnie został przez Ciebie zapamiętany (wprowadzony do bazy).
Taki link często jest potrzebny, np. kiedy chcesz ten link udostępnić u nas albo, powiedzmy, w FB.
Jeszcze parę takich pożytecznych drobiazgów widzę. I pewnie wkrótce dorobię.
1) Czas lokalny: klikasz na link-operator i w polach na strefę czasu wyświetla się czas lokalny dla danej miejscowości. (O ile jest wcześniej wpisana długość geograficzna tej miejscowości.)
Potrzebne szczególnie w czasach przed XX wiekiem, kiedy jeszcze nie było podziału na strefy czasowe.
2) Link do kosmogramu, który jest przetwarzany -- także ten, który właśnie został przez Ciebie zapamiętany (wprowadzony do bazy).
Taki link często jest potrzebny, np. kiedy chcesz ten link udostępnić u nas albo, powiedzmy, w FB.
Jeszcze parę takich pożytecznych drobiazgów widzę. I pewnie wkrótce dorobię.
Jutrzenka
2018-05-16 21:24:26 182.9369
Wojtku
Czy dostępne będzie nagranie bo nie było mnie w domu a chciałam posłuchać. Usiłowałam uruchomić smartfona ale słychać było tylko trzaski. Jestem bardzo zdenerwowana bo poruszam się samochodem bez tablicy rejestracyjnej, którą ktoś prawdopodobnie ukradł :( Masa korowodów urzędowych jest przez to. Więc nie wiem co w moim horoskopie się dzieje.
Wojciech Jóźwiak
2018-08-22 07:27:27 182.9508
Proszę zgłaszać znalezione usterki i...
Witam. Proszę zgłaszać
#znalezione usterki (w działaniu stron i aplikacji AstroAkademii)
oraz
#propozycje ulepszeń.
Teraz pracuję nad konserwacją witryny, display błędów jest stale włączony, więc tym bardziej proszę o w/w zgłoszenia.
Notki forum (15) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Już powinno błędów nie być 2018-01-24 13:49:26
- Wojciech Jóźwiak Ładniejsze logowanie 2018-01-25 18:49:38
- Ella Sprawdzone :) 2018-01-25 18:51:53
- Wojciech Jóźwiak Drobna rzecz... 2018-01-25 19:04:23
- Wojciech Jóźwiak Dorobiłem alert... 2018-01-25 20:31:12
- Wojciech Jóźwiak Zwiększyłem czas zalogowania 2018-01-25 23:04:19
- Wojciech Jóźwiak Wznowiłem czytarkę tekstów archiwalnych 2018-01-29 16:23:00
- Wojciech Jóźwiak Wpisy absensów 2018-01-29 17:59:39
- Wojciech Jóźwiak Kosmogram Canvas -- poprawki 2018-02-01 22:49:01
- Wojciech Jóźwiak Wybór tylko niektórych planet do rysowania aspektów 2018-02-02 20:08:23
- Wojciech Jóźwiak W galerii: Ciekawe momenty 2018-03-19 21:00:41
- Wojciech Jóźwiak Glify znaków zodiaku od razu w kolorze 2018-03-21 10:40:22
- Wojciech Jóźwiak Drobne ale cieszące udoskonalenia w zapisywaniu danych astro. 2018-03-25 16:04:49
- Jutrzenka Wojtku 2018-05-16 21:24:26
- Wojciech Jóźwiak Proszę zgłaszać znalezione usterki i... 2018-08-22 07:27:27
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.