Z życia papieży .104
Wojciech Jóźwiak
2016-03-31 10:08:50 104.6152
Miley Cyrus w naszej bazie
Astpro
2016-05-02 18:39:23 104.6330
Gadając ze znajomymi...
Gadając ze znajomymi o polityce i przyszłości, szukaliśmy kogoś kto daje szanse wyłamania sie z jednolitości formacji Kaczyńskiego i pomyślałam o młodym Morawieckim..... urodził sie 20.06.1968. wklepałam dane i.... Ten Pan ma ciekawy horoskop: 4 planety pomiędzy 26 a 29 stopniem blizniat - słońce, merkury, wenus, mars. Nie znam jego godziny urodzenia. ALE to wszystko jest na słońcu Jarosława :-(....
Wojciech Jóźwiak
2016-05-12 09:00:48 104.6363
Petru
W kolekcji PTA pojawił się Ryszard Petru:
http://www.astrolog.org.pl/baza-horoskopow/Petru_Ryszard

Pobieżny rzut oka pokazuje, że "sformatowany" ale i przywódczy Saturniarz (Sat. w MC), również przyciągająco działający na ludzi (Wenus w MC), oraz Plutonik (Plu. na asc.) Jego kariera polityczna wyraźnie związana jest z bieżącą opozycją Plutona (w Kozio.) do jego urodzeniowego Słońca w Raku. Prócz tego Saturn zbliża się do jego imum coeli.
http://www.astrolog.org.pl/baza-horoskopow/Petru_Ryszard
Pobieżny rzut oka pokazuje, że "sformatowany" ale i przywódczy Saturniarz (Sat. w MC), również przyciągająco działający na ludzi (Wenus w MC), oraz Plutonik (Plu. na asc.) Jego kariera polityczna wyraźnie związana jest z bieżącą opozycją Plutona (w Kozio.) do jego urodzeniowego Słońca w Raku. Prócz tego Saturn zbliża się do jego imum coeli.
Wojciech Jóźwiak
2016-05-12 09:19:45 104.6367
Witkacy! Całkiem inna godzina!
W PTA także godzina Witkacego! Oczywiście całkiem inna niż ta, którą posługiwałem się dotąd. Zaraz wprowadzę do naszej bazy.
http://www.astrolog.org.pl/baza-horoskopow/Witkiewicz_Stanis%C5%82aw_Ignacy

Witkacy miałby więc ascendent w Pannie, nie w Skorpionie. Księżyc przesuwa się w głąb Raka -- no ale to jest godzina o 0,7 doby późniejsza od dotychczas używanej.
Okrągła godzina 18:00 zapisana w parafialnej księdze z pewnością jest bardzo zaokrąglona, więc dobry powód-pretekst do robienia rektyfikacji w oparciu o wydarzenia. Np. wyprawa w tropiki (Cejlon, Australia -- na N. Gwineę nie dotarł) wypada na Saturna w MC.
http://www.astrolog.org.pl/baza-horoskopow/Witkiewicz_Stanis%C5%82aw_Ignacy
Witkacy miałby więc ascendent w Pannie, nie w Skorpionie. Księżyc przesuwa się w głąb Raka -- no ale to jest godzina o 0,7 doby późniejsza od dotychczas używanej.
Okrągła godzina 18:00 zapisana w parafialnej księdze z pewnością jest bardzo zaokrąglona, więc dobry powód-pretekst do robienia rektyfikacji w oparciu o wydarzenia. Np. wyprawa w tropiki (Cejlon, Australia -- na N. Gwineę nie dotarł) wypada na Saturna w MC.
Wojciech Jóźwiak
2016-05-23 22:03:02 104.6418
Angela Merkel z Neptunem w MC
Tomasz Gabiś (wrocławianin, niemcoznawca, straszliwy erudyta w tamtejszej kulturze -- czasem z nim koresponduję, właściwie powinienem poprosić go o godzinę urodzenia!) zamieścił b. długi artykuł o Angeli Merkel, jej stylu rządzenia i o jej polityce.
http://nowadebata.pl/2016/05/23/franz-alt-peter-sloterdijk-michael-klonovsky-i-inni-o-zagadkowej-angeli-merkel-glosy-zza-odry/
Dla nas o tyle ciekawe, że wiele cech Angeli Merkel zgadza się z jej Neptunem w MC. Np. to, że z niem. publicystów przedstawia ją jako "kaznodziejkę". A inny jako "utopistkę". Także jest tam porównanie jej z Hitlerem.
Polecam! --- chociaż trzeba mieć sporo czasu na przestudiowanie.
(T. Gabiś musi być jakoś genialny, że pisze tak długie i obszernie udokumentowane teksty, w dodatku wymagające przeskakiwania z języka na język.)
http://nowadebata.pl/2016/05/23/franz-alt-peter-sloterdijk-michael-klonovsky-i-inni-o-zagadkowej-angeli-merkel-glosy-zza-odry/
Dla nas o tyle ciekawe, że wiele cech Angeli Merkel zgadza się z jej Neptunem w MC. Np. to, że z niem. publicystów przedstawia ją jako "kaznodziejkę". A inny jako "utopistkę". Także jest tam porównanie jej z Hitlerem.
Polecam! --- chociaż trzeba mieć sporo czasu na przestudiowanie.
(T. Gabiś musi być jakoś genialny, że pisze tak długie i obszernie udokumentowane teksty, w dodatku wymagające przeskakiwania z języka na język.)
Wojciech Jóźwiak
2016-06-17 06:27:08 104.6527
Bogowie – Archetypy – Planety
Greccy bogowie olimpijscy a planety:

Większe zastawienie:
| Bóg / Bogini | Archetyp, obraz, figura | Planeta |
| Zeus, Jowisz | Potęga, ekspansja, władza | Jowisz |
| Hermes, Merkury –> Tot, Odin | Inteligencja, „przemysł”, mędrzec, wiedza tajemna | Merkury |
| Ares, Mars | Walka, wojna, energia, przebojowość | Mars |
| Afrodyta, Wenus | Miłość, erotyzm, zgoda, harmonia, sztuka | Wenus |
| Helios-Sol? Apollo? | Integralność osobowości | Słońce |
| ? – wiele bogiń | Wartości grupy, rodziny, przyrody | Księżyc |
| Kronos, Saturn? | Forma, stałość, reguły, starość | Saturn |
| Uranos? –Prometeusz (wg Tarnasa) | Wolność, indywidualność, przyszłościowe projekty | Uran |
| Posejdon, Neptun (?) | Intuicja, rozpuszczenie form, powrót do źródeł | Neptun |
| Hades, Pluton (Plutos?) | Przetrwanie w ostatecznościach | Pluton |
| Dionizos | „Mania”-szaleństwo, wyzwolenie pierwotnych instynktów | Pluton? |
| Atena | Profesjonalna sprawność | Merkury + Mars + Uran? |
| Hefajstos | Materialne tworzenie, praca | Mars+Saturn? |
| Lilith | Dzika kobiecość? Tabu? Brak? | „Lilith” |
| ? Jezus? Czenrezig? „14 świętych wspomożycieli”? | Ratujący z nieszczęścia | ? |
| Aryman (wg Steinera) | Mechaniczny niszczyciel-zniewoliciel | Mars+ Pluton +Saturn? |
| Lucyfer (wg Steinera) | Łudziciel, zsyłacz fałszywych światów | Wenus lub Neptun w wersji maleficznej? |
| „Egregory” | Anihilator, żrąca próżnia | ? |
| „Adolf” wg Brzechwy | Wielki Mechanizator (dziś: min. Szyszko) | ? |
Wojciech Jóźwiak
2016-07-01 21:54:28 104.6572
Loreena McKennitt
Wojciech Jóźwiak
2016-10-19 16:47:28 104.6703
O Dylanie, polecam
Falco_peregrinus
2016-10-20 11:39:44 104.6705
O Dylanie
Dzień dobry wszystkim!
Dla mnie Bob Dylan, w wielkim uproszczeniu, to taki "amerykański Vladimir Vysockiy", któremu udało się przeżyć. Cieszę się, że dostał literackiego Nobla :)
Wojtku, czeski błąd się wkradł do ostatniego akapitu - Uran wszedł Dylanowi na immum coeli. I do tego "anty-gwiazdorstwa" zdecydowanie dodałbym koniunkcję Księżyc-Saturn.
Jak tak patrzę na horoskop Boba Dylana, to widzę 3 silne powiązania z horoskopem mojego rocznego synka: Merkury na descendencie, koniunkcja Słońce-Jowisz i relacja Księżyc-Saturn. Są też różnice: Dylan to Ziemia+Powietrze, a mój młody to Ziemia+Ogień. Ale i tak ciekawie :)
Dzięki za ten tekst.
Pozdrawiam serdecznie
Falco Peregrinus
Dla mnie Bob Dylan, w wielkim uproszczeniu, to taki "amerykański Vladimir Vysockiy", któremu udało się przeżyć. Cieszę się, że dostał literackiego Nobla :)
Wojtku, czeski błąd się wkradł do ostatniego akapitu - Uran wszedł Dylanowi na immum coeli. I do tego "anty-gwiazdorstwa" zdecydowanie dodałbym koniunkcję Księżyc-Saturn.
Jak tak patrzę na horoskop Boba Dylana, to widzę 3 silne powiązania z horoskopem mojego rocznego synka: Merkury na descendencie, koniunkcja Słońce-Jowisz i relacja Księżyc-Saturn. Są też różnice: Dylan to Ziemia+Powietrze, a mój młody to Ziemia+Ogień. Ale i tak ciekawie :)
Dzięki za ten tekst.
Pozdrawiam serdecznie
Falco Peregrinus
Wrona
2016-10-20 21:18:18 104.6706
Księżyc koniunkcja Saturn.
W moich notatkach mam zapisane,że osoby z aspektem Księżyc-Saturn cierpią nieustanne wyziębienie organizmu,mają problemy z ogrzaniem się.Przypomniał mi się artykuł o Bobie Dylanie w Tarace i zdjęcie okładki albumu The Freewheelin :)
Adwar
2016-10-20 21:29:24 104.6707
Ks vs Sa - wyziębienie
"osoby z aspektem Księżyc-Saturn cierpią nieustanne wyziębienie organizmu,mają problemy z ogrzaniem się."
:-)
Gdybym odwrócił perspektywę i oparł się na swoich doświadczeniach i obserwacjach i stąd wnioskował o aspektach, to mógłbym powiedzieć, że większość kobiet ma koniunkcję Księżyca i Saturna :-)
Od 16 lat obserwuję (chcąc nie chcąc) temperaturę w biurach gdzie siedzą panie i w tych, gdzie siedzą panowie. Różnica jest naprawdę uderzająca - czasami dosłownie udrzająca. Zabawa jest dopiero, gdy biura są koedukacyjne ;-)
:-)
Gdybym odwrócił perspektywę i oparł się na swoich doświadczeniach i obserwacjach i stąd wnioskował o aspektach, to mógłbym powiedzieć, że większość kobiet ma koniunkcję Księżyca i Saturna :-)
Od 16 lat obserwuję (chcąc nie chcąc) temperaturę w biurach gdzie siedzą panie i w tych, gdzie siedzą panowie. Różnica jest naprawdę uderzająca - czasami dosłownie udrzająca. Zabawa jest dopiero, gdy biura są koedukacyjne ;-)
Wojciech Jóźwiak
2016-10-20 21:51:00 104.6708
Dylan, Uran, IC
Dzięki, Falco, za zauważenie -- oczywiście Dylanowi Uran przeszedł przez imum coeli. Tekst poprawiłem.
Z tego nie należy wyciągać wniosku, że gdy komuś Uran przechodzi przez IC, to dostaje nagrody. Raczej w takim czasie -- podobnie jak inne okresy o wysokiej aktywności Urana -- panuje pewne "rozchwianie dyscypliny" życia i na tym tle wydarzają się wydarzenia, które są mało prawdopodobne, dziwne, rzadkie i polegają na skrzyżowaniu "linii życia" danej osoby z jakimś zupełnie odmiennym ("od bani") ciągiem przyczyn-skutków.
Ja jeszcze Urana na IC nie miałem, ale szedł przez mój uro. ascendent w latach 2009, 2010 i (chyba) najbardziej uranicznym wątkiem w tamtym czasie było to, że gwałtownie i w praktyce uczyłem się wtedy programowania i obchodzenia się z internetem, serwerami i całą tą technologią.
Uraniczność nagrody Nobla warto byłoby zbadać. Zauważmy, że Nobel dorobił się na materiałach wybuchowych, czyli "żywiole" typowo uranicznym. Zgadza się to też z interpretacją, jaką Uranowi nadawał Tarnas: że jest to Prometeusz. Mitologiczny Prometeusz przyniósł ludziom ogień. Afred Nobel - dynamit. Wybuchy, jak wszystko dziejące się nagle i "uderzeniowo", symbolicznie podlega Uranowi.
Z tego nie należy wyciągać wniosku, że gdy komuś Uran przechodzi przez IC, to dostaje nagrody. Raczej w takim czasie -- podobnie jak inne okresy o wysokiej aktywności Urana -- panuje pewne "rozchwianie dyscypliny" życia i na tym tle wydarzają się wydarzenia, które są mało prawdopodobne, dziwne, rzadkie i polegają na skrzyżowaniu "linii życia" danej osoby z jakimś zupełnie odmiennym ("od bani") ciągiem przyczyn-skutków.
Ja jeszcze Urana na IC nie miałem, ale szedł przez mój uro. ascendent w latach 2009, 2010 i (chyba) najbardziej uranicznym wątkiem w tamtym czasie było to, że gwałtownie i w praktyce uczyłem się wtedy programowania i obchodzenia się z internetem, serwerami i całą tą technologią.
Uraniczność nagrody Nobla warto byłoby zbadać. Zauważmy, że Nobel dorobił się na materiałach wybuchowych, czyli "żywiole" typowo uranicznym. Zgadza się to też z interpretacją, jaką Uranowi nadawał Tarnas: że jest to Prometeusz. Mitologiczny Prometeusz przyniósł ludziom ogień. Afred Nobel - dynamit. Wybuchy, jak wszystko dziejące się nagle i "uderzeniowo", symbolicznie podlega Uranowi.
Wrona
2016-10-20 21:56:34 104.6709
Adwar,
Mam też zapisane ,że jest to aspekt ucieczki w związkach,jeżeli nawet jest okey ,to taki ktoś potrzebuje być sam,raz na jakiś czas,musi mieć swoją przestrzeń :)
Wrona
2016-10-23 09:54:24 104.6710
Nobel
Chyba Bob Dylan nie chce nagrody od twórcy dynamitu.
Notki forum (15) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Miley Cyrus w naszej bazie 2016-03-31 10:08:50
- Astpro Gadając ze znajomymi... 2016-05-02 18:39:23
- Wojciech Jóźwiak Petru 2016-05-12 09:00:48
- Wojciech Jóźwiak Witkacy! Całkiem inna godzina! 2016-05-12 09:19:45
- Wojciech Jóźwiak Angela Merkel z Neptunem w MC 2016-05-23 22:03:02
- Wojciech Jóźwiak Martha Argerich 2016-06-09 21:16:07
- Wojciech Jóźwiak Bogowie – Archetypy – Planety 2016-06-17 06:27:08
- Wojciech Jóźwiak Loreena McKennitt 2016-07-01 21:54:28
- Wojciech Jóźwiak O Dylanie, polecam 2016-10-19 16:47:28
- Falco_peregrinus O Dylanie 2016-10-20 11:39:44
- Wrona Księżyc koniunkcja Saturn. 2016-10-20 21:18:18
- Adwar Ks vs Sa - wyziębienie 2016-10-20 21:29:24
- Wojciech Jóźwiak Dylan, Uran, IC 2016-10-20 21:51:00
- Wrona Adwar, 2016-10-20 21:56:34
- Wrona Nobel 2016-10-23 09:54:24
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.