prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Z życia papieży .104

Wojciech Jóźwiak   2016-03-31 10:08:50   104.6152  
Miley Cyrus w naszej bazie
Miley Cyrus
-- już jest, studiujemy.

Btw. jak się czyta jej personalium? "majli sajrus"?
Astpro   2016-05-02 18:39:23   104.6330  
Gadając ze znajomymi...
Gadając ze znajomymi o polityce i przyszłości, szukaliśmy kogoś kto daje szanse wyłamania sie z jednolitości formacji Kaczyńskiego i pomyślałam o młodym Morawieckim..... urodził sie 20.06.1968. wklepałam dane i.... Ten Pan ma ciekawy horoskop: 4 planety pomiędzy 26 a 29 stopniem blizniat - słońce, merkury, wenus, mars. Nie znam jego godziny urodzenia. ALE to wszystko jest na słońcu Jarosława :-(.... 
Wojciech Jóźwiak   2016-05-12 09:00:48   104.6363  
Petru
W kolekcji PTA pojawił się Ryszard Petru:
http://www.astrolog.org.pl/baza-horoskopow/Petru_Ryszard
Petru

Pobieżny rzut oka pokazuje, że "sformatowany" ale i przywódczy Saturniarz (Sat. w MC), również przyciągająco działający na ludzi (Wenus w MC), oraz Plutonik (Plu. na asc.) Jego kariera polityczna wyraźnie związana jest z bieżącą opozycją Plutona (w Kozio.) do jego urodzeniowego Słońca w Raku. Prócz tego Saturn zbliża się do jego imum coeli.
Wojciech Jóźwiak   2016-05-12 09:19:45   104.6367  
Witkacy! Całkiem inna godzina!
W PTA także godzina Witkacego! Oczywiście całkiem inna niż ta, którą posługiwałem się dotąd. Zaraz wprowadzę do naszej bazy.
http://www.astrolog.org.pl/baza-horoskopow/Witkiewicz_Stanis%C5%82aw_Ignacy

Witkacy
Witkacy miałby więc ascendent w Pannie, nie w Skorpionie. Księżyc przesuwa się w głąb Raka -- no ale to jest godzina o 0,7 doby późniejsza od dotychczas używanej.
Okrągła godzina 18:00 zapisana w parafialnej księdze z pewnością jest bardzo zaokrąglona, więc dobry powód-pretekst do robienia rektyfikacji w oparciu o wydarzenia. Np. wyprawa w tropiki (Cejlon, Australia -- na N. Gwineę nie dotarł) wypada na Saturna w MC.
Wojciech Jóźwiak   2016-05-23 22:03:02   104.6418  
Angela Merkel z Neptunem w MC
Tomasz Gabiś (wrocławianin, niemcoznawca, straszliwy erudyta w tamtejszej kulturze -- czasem z nim koresponduję, właściwie powinienem poprosić go o godzinę urodzenia!) zamieścił b. długi artykuł o Angeli Merkel, jej stylu rządzenia i o jej polityce.
http://nowadebata.pl/2016/05/23/franz-alt-peter-sloterdijk-michael-klonovsky-i-inni-o-zagadkowej-angeli-merkel-glosy-zza-odry/

Dla nas o tyle ciekawe, że wiele cech Angeli Merkel zgadza się z jej Neptunem w MC. Np. to, że z niem. publicystów przedstawia ją jako "kaznodziejkę". A inny jako "utopistkę". Także jest tam porównanie jej z Hitlerem.
Polecam! --- chociaż trzeba mieć sporo czasu na przestudiowanie.
(T. Gabiś musi być jakoś genialny, że pisze tak długie i obszernie udokumentowane teksty, w dodatku wymagające przeskakiwania z języka na język.)
Wojciech Jóźwiak   2016-06-09 21:16:07   104.6487  
Martha Argerich
Wojciech Jóźwiak   2016-06-17 06:27:08   104.6527  
Bogowie – Archetypy – Planety
Greccy bogowie olimpijscy a planety:

Większe zastawienie:

Bóg / BoginiArchetyp, obraz, figuraPlaneta
Zeus, JowiszPotęga, ekspansja, władzaJowisz
Hermes, Merkury –> Tot, OdinInteligencja, „przemysł”, mędrzec, wiedza tajemnaMerkury
Ares, MarsWalka, wojna, energia, przebojowośćMars
Afrodyta, WenusMiłość, erotyzm, zgoda, harmonia, sztukaWenus
Helios-Sol? Apollo?Integralność osobowościSłońce
? – wiele bogińWartości grupy, rodziny, przyrodyKsiężyc
Kronos, Saturn?Forma, stałość, reguły, starośćSaturn
Uranos? –Prometeusz (wg Tarnasa)Wolność, indywidualność, przyszłościowe projektyUran
Posejdon, Neptun (?)Intuicja, rozpuszczenie form, powrót do źródełNeptun
Hades, Pluton (Plutos?)Przetrwanie w ostatecznościachPluton
Dionizos„Mania”-szaleństwo, wyzwolenie pierwotnych instynktówPluton?
AtenaProfesjonalna sprawnośćMerkury + Mars + Uran?
HefajstosMaterialne tworzenie, pracaMars+Saturn?
LilithDzika kobiecość? Tabu? Brak?Lilith”
? Jezus? Czenrezig? „14 świętych wspomożycieli”?Ratujący z nieszczęścia?
Aryman (wg Steinera)Mechaniczny niszczyciel-zniewolicielMars+ Pluton +Saturn?
Lucyfer (wg Steinera)Łudziciel, zsyłacz fałszywych światówWenus lub Neptun w wersji maleficznej?
Egregory”Anihilator, żrąca próżnia?
Adolf” wg BrzechwyWielki Mechanizator (dziś: min. Szyszko)?

Wojciech Jóźwiak   2016-07-01 21:54:28   104.6572  
Loreena McKennitt
Loreena McKennitt

(Aż nie wiary, że ona ma prawie 60 lat.)
Wojciech Jóźwiak   2016-10-19 16:47:28   104.6703  
O Dylanie, polecam
Nobel Dylana
(Tekst jest w dziale "Wykłady -> "Więcej dla ciekawych".)
Falco_peregrinus   2016-10-20 11:39:44   104.6705  
O Dylanie
Dzień dobry wszystkim!

Dla mnie Bob Dylan, w wielkim uproszczeniu, to taki "amerykański Vladimir Vysockiy", któremu udało się przeżyć. Cieszę się, że dostał literackiego Nobla :)

Wojtku, czeski błąd się wkradł do ostatniego akapitu - Uran wszedł Dylanowi na immum coeli. I do tego "anty-gwiazdorstwa" zdecydowanie dodałbym koniunkcję Księżyc-Saturn.

Jak tak patrzę na horoskop Boba Dylana, to widzę 3 silne powiązania z horoskopem mojego rocznego synka: Merkury na descendencie, koniunkcja Słońce-Jowisz i relacja Księżyc-Saturn. Są też różnice: Dylan to Ziemia+Powietrze, a mój młody to Ziemia+Ogień. Ale i tak ciekawie :)

Dzięki za ten tekst.
Pozdrawiam serdecznie
Falco Peregrinus
Wrona   2016-10-20 21:18:18   104.6706  
Księżyc koniunkcja Saturn.
W moich notatkach  mam zapisane,że osoby z aspektem Księżyc-Saturn cierpią nieustanne wyziębienie organizmu,mają problemy z ogrzaniem się.Przypomniał mi się artykuł o Bobie Dylanie w Tarace i zdjęcie okładki albumu The Freewheelin :)
Adwar   2016-10-20 21:29:24   104.6707  
Ks vs Sa - wyziębienie
"osoby z aspektem Księżyc-Saturn cierpią nieustanne wyziębienie organizmu,mają problemy z ogrzaniem się."
:-)
Gdybym odwrócił perspektywę i oparł się na swoich doświadczeniach i obserwacjach i stąd wnioskował o aspektach, to mógłbym powiedzieć, że większość kobiet ma koniunkcję Księżyca i Saturna :-)
 Od 16 lat obserwuję (chcąc nie chcąc) temperaturę w biurach gdzie siedzą panie i w tych, gdzie siedzą panowie.  Różnica jest naprawdę uderzająca - czasami dosłownie udrzająca. Zabawa jest dopiero, gdy biura są koedukacyjne ;-)

Wojciech Jóźwiak   2016-10-20 21:51:00   104.6708  
Dylan, Uran, IC
Dzięki, Falco, za zauważenie -- oczywiście Dylanowi Uran przeszedł przez imum coeli. Tekst poprawiłem.
Z tego nie należy wyciągać wniosku, że gdy komuś Uran przechodzi przez IC, to dostaje nagrody. Raczej w takim czasie -- podobnie jak inne okresy o wysokiej aktywności Urana -- panuje pewne "rozchwianie dyscypliny" życia i na tym tle wydarzają się wydarzenia, które są mało prawdopodobne, dziwne, rzadkie i polegają na skrzyżowaniu "linii życia" danej osoby z jakimś zupełnie odmiennym ("od bani") ciągiem przyczyn-skutków.

Ja jeszcze Urana na IC nie miałem, ale szedł przez mój uro. ascendent w latach 2009, 2010 i (chyba) najbardziej uranicznym wątkiem w tamtym czasie było to, że gwałtownie i w praktyce uczyłem się wtedy programowania i obchodzenia się z internetem, serwerami i całą tą technologią.

Uraniczność nagrody Nobla warto byłoby zbadać. Zauważmy, że Nobel dorobił się na materiałach wybuchowych, czyli "żywiole" typowo uranicznym. Zgadza się to też z interpretacją, jaką Uranowi nadawał Tarnas: że jest to Prometeusz. Mitologiczny Prometeusz przyniósł ludziom ogień. Afred Nobel - dynamit. Wybuchy, jak wszystko dziejące się nagle i "uderzeniowo", symbolicznie podlega Uranowi.
Wrona   2016-10-20 21:56:34   104.6709  
Adwar,
Mam też zapisane ,że jest to aspekt ucieczki w związkach,jeżeli nawet jest okey ,to taki ktoś potrzebuje być sam,raz na jakiś czas,musi mieć swoją przestrzeń :)
Wrona   2016-10-23 09:54:24   104.6710  
Nobel
Chyba Bob Dylan nie chce nagrody od twórcy dynamitu.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.