prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Z życia papieży .104

Ella   2013-07-28 11:29:09   104.4129  
Rak/Lew
No niestety nie wiadomo w końcu w jakim znaku ? :) 
Wielu astrologów w sieci podaje, ze jednak ostatnie stopnie Raka z ASC w Skorpionie, położenie Księżyca się nie zmienia...
No to w końcu jak ? Może wyliczyć na piechotę ? Kto umie ? :)

Teresti   2013-07-28 22:48:34   104.4130  
narobiłam zamieszania
Ponieważ ja narobiłam zamieszania więc ja powinnam to wyjaśnić.
Z uwagi na to, że Anglia również stosuje czas letni to należy uwzględnić tę godzinę i skorygować czas urodzenia. Niektóre programy stosują to obliczenie automatycznie. Myślę, że Astrotheme podaje prawidłowy horoskop, uwzględniający czas letni, czyli 22.07.2013r. o godz. 16.24 PM Słońce było w 29^59' znaku Raka.

Wojciech Jóźwiak   2015-12-08 22:30:01   104.5829  
Jaques Lacan -- punkty harmoniczne działają!
Znalazłem -- nie musiałem długo szukać, były w AstroTheme -- dane urodzeniowe Jacquesa Lacana. Natychmiast jego horoskop wstawiłem do kolekcji celebrytów: Jacques Lacan
Tu o nim, ze złośliwościami, w Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Lacan
Ale najważniejsze, że u niego pięknie działają nasze ulubione punkty harmoniczne. Oraz oktotopos.
Popatrzmy: prócz tego, że psychoanalityk, to skandalista i bigamista: regularnie żył z żoną przyjaciela i miał z nią córkę -- a prócz tego urodziło mu się troje dzieci z legalnego związku. -- W horoskopie: Wenus w skandaliczno-seksualnym punkcie 18 st. Barana odpowiadającym w tarocie Rycerzowi Pucharów.
Założył swoją "szkołę" psychoanalizy (Słońce w Baranie, musiał być na czele), ale jego towarzystwo miało cechy sekty. Zazdrośnie strzegł osobności tej grupy, uczniom zawłaszczał ich pomysły, a kiedy ktoś chciał go opuścić, urządzał mu histeryczne sceny zazdrości. -- W horoskopie: Słońce, Wenus i Merkury, a więc wielka masa planet, w sektorze "Harmonia/Sprzysiężenie", czyli tym od Osho.
Druga masa planet w sektorze "Wiedza", inaczej by nie stał się takim znaczącym autorem, tam m.in. Księżyc -- ale Księżyc w 10 st. Wodnika, czyli w polu wpływu punktu 8 3/7 Wodnika, ognistego odpowiadającego 9-tce Kijów, czyli "Pewność". Psychanalitycy, twórcy w psychoanalizie, muszą mieć nie tylko osobistą pewność, ale więcej: tupet. Nawet "hucpę". Bo tak naprawdę inni muszą im wierzyć na słowo :)
Jest jeszcze obsadzony (Marsem) aktorsko-narcystyczny punkt 24^ Lwa, "wszystkie światła na mnie". Jest Jowisz w punkcie 12 7/7 Koziorożca, czyli "buduję od zera". Ascendent w polu działania ognistego punktu w Pannie, "wściekła Panna" -- zgadza się z narzekaniem na jego trudny charakter, tyrańskie zapędy.
Mnie najbardziej cieszy, że u tego Wielkiego Francuza tak pięknie działają elementy AstroHarmo.
Lacan
Wojciech Jóźwiak   2015-12-08 22:39:47   104.5830  
PS. Lacan
Tu jest trochę o nim: http://www.skutecki.pl/czytelnia/lacan.htm
Chyba powinienem przeczytać tamtą biografię o nim. :)
Wojciech Jóźwiak   2016-02-10 19:23:44   104.5947  
Jeszcze jedna mistyczna Panna z 12^: Beyonce
Beyoncé Knowles
-- jej horoskop wstawiłem do bazy. Słońce 12^ Panny.
Ale Wenus dokładnie na ascendencie i Mars blisko MC -- co potwierdza, że w fachu miss-show-wokalnym trzeba mieć dominantę Wenus-Mars.
Wojciech Jóźwiak   2016-02-10 19:26:42   104.5948  
I ma nasz ulubiony pierścień kwintyli
I ma nasz ulubiony pierścień kwintyli Mars-Jowisz-Neptun.
Chyba takie coś jest konieczne, żeby zdobyć mega-sławę-kasę-uwielbienie.
(Może mega-sławę-kasę-wielby ?)

Tu świeżo o niej: http://natemat.pl/171069,formation-czyli-co-sie-stalo-w-nowym-orleanie-nowy-teledysk-beyonc-to-jej-manifest
Wojciech Jóźwiak   2016-02-12 09:24:52   104.5958  
Adam Michnik późna Waga
Na wczorajszym wykładzie online zastanawiałem się, czy Adam Michnik ma Słońce w punkcie "Wagi narzucającej wzory" 18 stopni. Nie ma. Ma trochę dalej, ale przez punktem 25 5/7° "Waga od zabawy". Urodzony 17 paździer. 1946 w Wwie, godziny nikt się nie dowiedział, w Sieci brak.
Efemerydy na 19 paź. 1946:
Słońce 23° Wagi
Księżyc 16°-29° Raka
Merkury 13° Sko. Wenus 0° Strze. Mars 15° Sko.
Jowisz 4° Sko Saturn 5° Lwa
Uran 21° Bli Neptun 9° Wagi Pluton 13° Lwa.
Wikipedia pisze, że "w latach 1976-77 przebywał w Paryżu" -- nie dodając po co. Wyjazd za granicę, zwłaszcza gdy ta zagranica jest trudna do dostania się i stanowi "lepszy świat" jest prawdopodobny podczas przejścia Saturna przez urodzeniowe MC. Przez wymienione 2 lata Saturn szedł przez znak Lwa. Stawiam hipotezę, że (luźną) urodzeniową koniunkcje Sat+Plu AM ma właśnie w MC. Po powrocie w kwietniu 1977 zaczął działać w KOR. To był zwrotny punkt w jego politycznej karierze. Saturn był wtedy 9 Lwa. Saturn i Pluton w MC dość do jego profilu pasują. Idę liczyć... :)
Wojciech Jóźwiak   2016-02-12 09:59:44   104.5959  
Adam Michnik rekonstruowany
Tu wynik:

Godzina przyjęta 6:45. Być może nawet wcześniejsza, 6:30. Ta wcześniejsza godzina bardziej zgadzałaby się z największym załamaniem kariery w jego życiu, stan wojenny grudzień 1981. Była wtedy koniunkcja Saturn 20 Wagi, Pluton 26 Wagi, Jowisz 3 Skorpiona czyli w obszarze jego urodzeniowego Słońca-ascendentu-Jowisza.
Powyższy horoskop z grubsza zgadza się z tym, co o AM wiadomo: jowiszowiec -- faktycznie. Saturn w MC -- faktycznie. Pluton w MC zgadza się z "chodzeniem na całość", kwadratura Mars-Pluton (niezależna oczywiście od godziny uro.) zgadza sie z ryzykanctwem na granicy samozatracenia. Konieczne było mieć takie coś w horoskopie, żeby stawać prawie z gołymi rekami przeciw machinie represji PRL+ZSRR. Koniunkcja Mer.+Marsa mówi jednak, że ma "łeb na karku". Silny Skorpion+Pluton -- zgadza się.
Mniej zgadza się z powyższym horoskopem główny sukces jego życia: założenie Gazety Wyborczej. Horoskop Gazety jest tu: http://www.astrolog.org.pl/baza-horoskopow/Gazeta_Wyborcza_%28dziennik%29
GW
Być może istnieje inna godzina która wyjaśnia zarówno KOR, stan wojenny jak i Gazetę.
W tamtym horoskopie na 6:45 zwraca uwagę słaba Wenus: prócz septylu do Neptuna nieaspektowana, i pod horyzontem w sektorze "pozostawanie w ukryciu". Co zgadza się z ogólnym widocznym niechlujstwem AM.
Księżyc w Raku: np. to, że całe życie mieszka/ł w mieszkaniu odziedziczonym po rodzicach (aparatczykach).
Ale: Księżyc w 19°04' Raka, odpowiednik karty Rycerz Mieczy: nosiciel nowych i rewolucyjnych idei -- zgadza się jak najbardziej.
Wojciech Jóźwiak   2016-03-02 12:24:59   104.6008  
Z serii: ciekawi ludzie, Pina Bausch
Witam! Trafiwszy na fragmenty filmu Piny Bausch dodałem jej horoskop do naszej bazy danych:
Pina Bausch
Polecam, będziemy jutro omawiać na wykładzie. Ma wiele cech, które warto wprowadzić do swojego astro-warsztatu.
Tu o niej minimum wiadomości w Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pina_Bausch
Wojciech Jóźwiak   2016-03-02 12:43:06   104.6009  
Film 8 min. z kreacją Piny Bausch
Tu krótki film z jej kreacją z 1977 r., artystka ma 37 lat, zwróć uwagę jak inscenizuje swojego urodzeniowego Plutona:

Wojciech Jóźwiak   2016-03-02 12:58:42   104.6011  
Foto Piny Bausch
Tu kadr z filmu "Pina", 2009, prawdopodobnie z jej ostatniego r.ż.:

Tu trailer: http://www.imdb.com/title/tt1440266/
Kadr z 0:26 sek.
Wojciech Jóźwiak   2016-03-02 13:11:30   104.6012  
Oriana Fallaci
A skoro bierzemy na warsztaty kobiety mocy, to jeszcze horoskop
Oriana Fallaci

Wojciech Jóźwiak   2016-03-16 17:01:44   104.6112  
17 marca online Levi-Strauss i Warhol
Jutro Online będziemy studiować horoskopy Claude'a Lévi-Straussa i Andy Warhola.
Obaj są w galerii "osoby znane i historyczne". Są także w kolekcji AstroTheme.
Zalecam coś o nich obydwu poczytać.
Wojciech Jóźwiak   2016-03-16 17:13:48   104.6113  
Jeszcze Freuda
Jeszcze Sigmund Freud.
Też na jutro.
O ile Warhal ma wybitnie harmoniczny horoskop (czyli dobrze współpracujący z nasza metodą), to Freud jest jak guma do żucia. Może urodził się o innej godzinie?
Wojciech Jóźwiak   2016-03-30 12:46:05   104.6147  
Miley Cyrus
Dzisiaj grzebiąc po Facebooku znalazłem gwiazdkę pop Miley Cyrus - wcześniej o niej nie słyszałem, zresztą trudno się dziwić.
Tu jej klip z usuniętą muzyką (podobno b. sławny w necie):

A tu oryginalny z muzyką (Amerykanie na ten gatunek nie mówią "muzyka", tylko entertainment):

Od razu pomyślałem, że MC ma Wenus w koniunkcji z Plutonem. Ale nie. W koniunkcji z Plutonem ma Księżyc i Słońce, wszystko plus Merkury, na descendencie, a w koniunkcji z Wenus ma Urana i Neptuna.

Tu jej horoskop rysowany przez AstroTheme:
http://www.astrotheme.com/celestar/portrait.php?clef=66b59sS4Bmwy&info=1

Tu o niej w Wiki, nawet nie wiedziałem, że tak sławna :) :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Miley_Cyrus
W angielskiej Wiki oczywiście jest jeszcze więcej.

Zanim jej horoskop wciągnę do bazy AstrAkademii, proszę zapoznać się z tymi linkami. O Miley Cyrus wspomnę w czwartek online.

Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.