prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Z życia papieży .104

Teresti   2017-05-25 12:02:35   104.7701  
muzyka filmowa
Słucham muzyki O.Messiaena (jak się czyta to nazwisko poprawnie?) i widzę obrazy, świetna muzyka filmowa.
Podstawowe założenie psychologii społecznej jest takie: osobowość determinuje nasze postawy w mniejszym stopniu niż sytuacja społeczna!
Jaka była sytuacja społeczna tego kompozytora zostało opisane wcześniej. Musiało to wpłynąć mocno na jego dzieła, jego postawy. Na ile możemy porównywać horoskop człowieka, który przeżył okropności wojny z artystą urodzonym w zamożnym państwie w czasie pokoju. Pluton w MC to wielka ambicja bycia kimś wielkim , wyjątkowym, parcie ku władzy. Może pomimo okropności wojny, M. czuł że jest wielki i dlatego komponował, nie miał innych możliwości wyrażenia siebie.
Wojciech Jóźwiak   2017-05-25 12:07:30   104.7702  
Czyta się...
[ɔlivje mɛsjɑ̃]
czyli w przybliżeniu:
olivje mesjɑ̃
-- na końcu "a nosowe", akcent na ostatnią sylabę jak zwykle po francusku.
Wojciech Jóźwiak   2017-05-26 13:23:25   104.7707  
Messiaen do słuchania i czytania
Trzeba otworzyć fonię tu:
https://www.youtube.com/watch?v=eT5NjGV7nZc
a tekst dwujęzyczny fr. i ang. jest tu:
Sounding syllables - DUO
(Uwaga: to jest książka w PDF która nie otwiera się w oknie przeglądarki tylko nalega na otwarcie w osobnym programie czytającym PDF. Ale spoko...)
Na końcu tej książki są "ptasie" poezje Messiaena + ich ang. przekłady.
Polecam!
Wojciech Jóźwiak   2017-05-31 09:36:37   104.7711  
Nowe horoskopy w galerii wydarzeń historycznych
Witam. W galerii "Wydarzenia historyczne" dodałem (w zeszłym tygodniu):
Samobójczy zamach w Manchester --- 2017-05-22 22:30

Z serii "literackiej rewolucji" około 1900 podczas koniunkcji Uran Pluton:
J’Accuse…! Emila Zoli
Lenin: Co robić? - oryg. wydanie
Uchylenie zakazu druku po litewsku
(Warto by dodać odkrycie polonu przez MCS, kwantów przez Plancka, teorii względności Einsteina -- wszystko wtedy.)

Z rewolucji Uran-Pluton w latach 1960-tych:
Lądowanie na Księżycu: Apollo 11

Z rewolucji Uran-Pluton 1848:
Manifest komunistyczny Marxa-Engelsa 1848

Jutro chciałbym omówić wydarzenia z serii Saturn-Pluton. Koniunkcja Saturn Pluton będzie zacieśniać się w najbliższych latach.

Wojciech Jóźwiak   2017-06-09 09:23:44   104.7742  
Nowe horoskopy w galerii wydarzeń historycznych c.d.
W roku 1934 i sąsiednich była kwadratura Urana do Plutona (z rewolucyjnego cyklu Uran Pluton, sławna głównie skuteczną wtedy rewolucją narodowo-socjalistyczną), a w roku 1939/40, ok. pięć-sześć lat później kwadratura Saturna do Plutona (z wojenno-opresyjnego cyklu Saturn Pluton).
Teraz w 2014 był szczyt kwadratury Uran Pluton (islamski terroryzm, neo-kalifat, Majdan, Brexit, najazd "uchodźców" na Europę), a za pięć-sześć lat w roku 2020 będzie koniunkcja Saturn Pluton.
Mając to na uwadze, dla zbierania analogii, dodałem nowe horoskopy wydarzeń z lat trzydziestych:
Noc kryształowa, Kristallnacht
Noc długich noży, Nacht der langen Messer
Wielki terror, początek: zamordowanie Kirowa.
Wojciech Jóźwiak   2017-09-04 20:45:34   104.7939  
Koniunkcja Uran Pluton: zamieszki w Detroit
Witam. Dodałem kosmogram w galerii wydarzeń historycznych:
Zamieszki w Detroit 1967 1967-07-23 03:45    Detroit [us]

50 lat temu. Właściwie była to lokalna wojna domowa. Doprowadziła do postępującej ruiny miasta; zob.: https://pl.wikipedia.org/wiki/Detroit#Zamieszki_w_1967_r.; w wersji ang, jest dużo obszerniej. Tu jest literacka próba na ten temat:
http://niepoprawni.pl/blog/tadeusz-korzeniewski/detroit.

Wojciech Jóźwiak   2017-10-17 13:26:14   104.8176  
Sebastian Kurz -- 30-latek będzie rządzić Austrią, a my nie znamy jego godziny?
W wyborach w Austrii w minioną niedzielę wygrał Sebastian Kurz (czytaj "Kurc"), który zostanie kanclerzem. Prawicowiec i antyimigracjonista. Wygląda jak z filmów Viscontiego:). Młodszy i przystojniejszy kolega Orbana, Zemana, a może i (brr...) Kaczyńskiego. Tworzy się konserwatywno-antyimigrancki blok we wschodniej części UE. (Może post-habsburskiej?)
Kurz urodził się 27 sierpnia 1986 w Wiedniu. Ale nigdzie nie znajduję jego godziny.
Jeśli ktoś będzie wiedzieć, proszę o pilną wiadomość!
Yerbowniczek   2017-10-17 14:04:42   104.8177  
Kanclerz Kurz
Astro.com podaje godzinę 21:03, jednak podejrzenie dopasowania jest bardzo niskie (DD). Zgodnie z tą godziną ma w MC Neptuna z Marsem. Czy będzie siłą wdrażał swe polityczne wizje? Zobaczymy...
Wojciech Jóźwiak   2017-10-17 15:04:10   104.8179  
Wenus na desc u Kurza
Dzięki, Yerbowniczku!
Pasuje do niego Wenus na descendencie (wg godziny podanej przez Astrodienst).
Dość tajemnicze/niejasne jest to, która planeta wypromowała jego zdumiewający sukces.
Wojciech Jóźwiak   2017-10-19 18:21:47   104.8192  
Nowe osoby na liście sławnych i historycznych
Wpisałem do naszej bazy:
Angélique Duchemin -- kobieta bokserka, która młodo i niedawno zmarła z przetrenowania.
Eleonora Akwitańska -- słynna królowa francuska
Hans-Georg Gadamer -- niemiecki filozof, słynny m.in. z tego, że żył 102 lata
Leni Riefenstahl -- niemiecka reżyserka filmowa, znana z filmów propagujących III Rzeszę, po wojnie dokumentalistka o zwierzętach
Pola Negri -- aktorka Hollywood polsko-słowackiego pochodzenia
Papusza, Bronisława Wajs -- romsko-polska poetka.

Dane z: Baza horoskopów PTA, Astro Data Bank, AstroTheme
Wojciech Jóźwiak   2017-10-24 11:14:01   104.8208  
Alexandra David-Néel: sławny Skorpion udrodzony dzisiaj
Wprowadziłem do bazy AA: Alexandra David-Néel
Polecam.
Jutrzenka   2017-10-25 19:03:34   104.8233  
Z  mojej wiedzy...
Z  mojej wiedzy wynika , że  to już pewne , że  wkrótce premierem będie kaczyński. Co gwiazdy i Tarot na to?
Wojciech Jóźwiak   2017-11-20 09:45:51   104.8345  
Zmarł Charles Manson
"Skazany na dożywocie wielokrotny morderca, były przywódca sekty odpowiedzialnej w latach 60. XX w. za serię zabójstw w Los Angeles zmarł w niedzielę wieczorem (19.11.2017) w szpitalu w hrabstwie Kern w stanie Kalifornia - poinformowały władze więzienia.

Przestępca miał 83 lata i zmarł z przyczyn naturalnych - sprecyzowano w komunikacie, nie podając innych szczegółów dotyczących zgonu."

Cała notka: http://www.pap.pl/aktualnosci/news,1174240,zmarl-charles-manson-.html

Wojciech Jóźwiak   2017-12-08 13:03:46   104.8441  
Mateusz Morawiecki
(Oj, trzy godziny temu pisałem i nie wysłałem/zapamiętałem, wyłączyłem komputer i przepadło, muszę noch ein mal.)
Szydło rezygnuje, Morawiecki ma być premierem.
Godzina urodzenia Morawieckiego szczęśliwie była w zasobie PTA, więc przepisałem do naszej bazy danych:
Mateusz Morawiecki
MM ma wiele ciekawych cech horoskopowych. Myślę, że stopniowo je omówimy. Najciekawsze, że jego kosmogram zawiera strukturę bardzo podobną do tej która jest u J. Kaczyńskiego:
M. Morawiecki: Słońce (jako część koniunkcji) w pobliżu 0st. Raka -- w sekstylu Jowisz w pobliżu 0 st. Panny;
J. Kaczyński: Słońce (w koniunkcji z Uranem) też w pobliżu 0 st. Raka -- w sekstylu Saturn w pobliżu 0 st. Panny.
I ten sekstyl jest dopełniany:
u Kaczyńskiego: przez Jowisza ok. 0 st. Wodnika, który jest "palcem" palca bożego,
u Morawieckiego: przez Księżyc (w kon. z Saturnem) który jest w trygonie do jego Jowisza i sekstylu do Słońca, co razem daje silny pierścień trygonów-sekstyli.
Ale ten uzupełniający Księżyco-Saturn Morawieckiego stoi w kwadraturze do Jowisza Kaczyńskiego! Bardzo to jest ciekawe i Morawiecki może zaistnieć jako duck-killer.
Wojciech Jóźwiak   2018-01-15 21:51:27   104.8530  
Kilka nowych horoskopów w galerii
Witam! W galerii osób sławnych i historycznych (Osoby znane i historyczne) dodałem ostatnio kilka:
  • Oprah Winfrey: supergwiazda amerykańskiej TV. Dziwny horoskop oparty na kwadraturach i oktylach, raczej sprzeczny z astrologiczną intuicją

• Demi Moore: sławna aktorka; ma podobieństwa horoskopowe do Marylin Monroe, chociaż brunetka

• Gina Lollobrigida: sławna, dziś zapomniana, włoska sexbomba starszego pokolenia

• Josephine Baker: czarno-ameryk.-francuska skandaliczna (jak na tamte czasy) tancerka

• Raquel Welch: seksbomba nowego typu z lat 1960-tych: niegrzeczna

• Jean Harlow: jedna z klasycznych sexbomb lub pinup-girls, młodo zmarła, zapomniana

• Frida Kahlo: meksykańska malarka i komunistka, miała „zabijający” horoskop i ciężkie życie

• Franklin Delano Roosevelt: prezydent USA

• John Nash: niedawno tragicznie zmarły matematyk i ekonomista ameryk., słynny ze swojej schizofrenii

• Katarzyna II: cesarz Rosji

• Alan Krakower: twórca astro-numerologicznego systemu Human Design, kórgo nie zdążyłem przestudiować

• Mateusz Morawiecki: premier rządu Polski, od niedawna

• Lew Trocki: towarzysz Lenina wygnany i zamordowany przez Stalina

• Gabriel Narutowicz: zamordowany pierwszy prezydent Polski

• Ernst Röhm: towarzysz Hitlera zamordowany na jego zlecenie, ponura postać i takiż horoskop

• Martin Luther King: legendarny przywódca Czarnych w USA

• John Fitzgerald Kennedy: prezydent USA.

Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.