prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Wojny bieżące .189

Wrona   2026-02-28 15:09:51   189.21785  
Atak na Iran
Mamy atak i wojnę z Iranem. W horoskopie natalnym Trumpa Mars wszedł w Denscedent i zrobił opozycję do natalnego Marsa Trumpa....
  • Wrona #46207 : Natanjahu zresztą również wszedł Marsem w opozycje do bieżącego Marsa....
  • Wrona #46215 : jaki zbieg okoliczności, że oboje mają Marsa w tym samym dokładnym punkcie.....
  • Wrona #46216 : prawie punkt 5-krotny ognisty: pewność siebie , typowy Lew, mnie wszystko wolno, nadymanie się i puszenie....
  • Neko #46218 : Rzeczywiście, mają Marsa w tym samym punkcie.
  • Neko #46220 : I tym samym Uran zrobił kwadraturę do ich Marsów. Trumpowi ten Uran przechodzi przez MC. 
  • Wrona #46221 : a co oznacza kwadratura Urana do Marsa?
  • Neko #46226 : Myślę, że atak właśnie, takie trzaśnięcie drzwiami i chata się rozleciała od tego, nagłe, szybkie, agresyjne zachowanie, wstrząs, który dużo zmieni, przebudowa ale z Marsem, czyli wojna tutaj. A Uran przechodzący Trumpowi przez MC to myślę, że jego ostatnie podrygi, ale musi to podrygiwanie być z hukiem.
  • Teta #46227 : Chyba nijak specjalnie, oprócz  podkręcenia i Marsa i Urana?
    Głośno, mocno i wybuchowo? 
  • Wrona #46236 : nazywają to Epicką Furią....
  • Teta #46238 : Dobre określenie :) 
  • Neko #46239 : "Epicka Furia" pasuje do kwadratury Uran Mars i opozycji Mars-Mars. Słyszałam, że ten atak ma odwrócić uwagę od udziału Trumpa w przestępstwach u Epsteina. Ja myślę, że to znowu chęć poczucia władzy absolutnej przez T. On potrzebuje tego jak narkotyku. Do tego... nie dostał Nobla.
  • KrzyżPołudnia #46253 : "Epicka Furia". Izrael/USA zbombardowały szkołę dziewcząt w Iranie. Wg różnych szacunków w tej "operacji prewencyjnej" zamordowano 30-100 dziewczynek. To jest ohydne. Gdyby coś takiego się wydarzyło na terenie Izraela/USA to oczywiście by to było nazwane aktem terrorystycznym. 
Wojciech Jóźwiak   2026-03-01 11:21:15   189.21791  
Z Iranem
Kosmogram wczorajszego ataku poprawiłem na: 9:45 wg czasu Iranu UTC +3:30, dane za En Wiki. Ascendent Byk 18°42′.
Piotr Gibaszewski rysuje z ascendentem Baran 15°, więc około godziny wcześniej. 
Ten sam kosmogram rysuje Mirosław Czylek: "28.02.2026, 08:10 czasu lokalnego".
Obaj astrologowie zamieszczają wnioski i szkice prognoz, polecam.
Ja sam astrologicznie nie bardzo wiem. Koniunkcja Saturna i Neptuna nie wydaje się dobrym czasem na zaczynanie i prowadzenie wojen. No może wpływ marsowego punktu Zero Barana wojnom sprzyja, ale przewidywałbym kłopoty z utrzymaniem kierunku przy tak silnym Neptunie. Najbardziej tu pasuje "styl pijanego" znany z kungfu. Sam Mars w słabym dla niego punkcie w zasięgu 0° Ryb, ale w kwadraturze do Urana, sprzyja ruchom w stylu "rób coś, no rób!".
Przyszłość w Iranie? – Prawdopodobny jest scenariusz Afganistanu.
  • Wojciech Jóźwiak #46252 : Ciekawa jest wzajemna ekwiwalencja Mars::Neptun. Bo Neptun jest w zasięgu 0° Barana czyli punktu ekwiwalentego Marsowi, a Mars w zasięgu 0° Ryb ekwiwalentego Neptunowi.
    Zbiegają się dwa znaczenia binastrii Mars::Neptun: (1) wspomniany styl pijanego, (2) typowe dla tej binastrii napoleońskie rojenia.
    Zastanawiam się, jaki może być dalszy ciąg. Oczywiście opieram się na ogólniej wiedzy lub pseudo-wiedzy nt. tamtej części świata. Kilku wariantów naraz nie ogarnę. Na razie myślę o tym, który wydaje mi się najbardziej prawdopodobny: wojna domowa w Iranie, lub raczej wojna partyzancko-terrorystyczna wspierana (co jakiś czas) z powietrza przez IL i USA. Bo republika islamska odtworzy się w najbliższych dniach, bez Chameneiego, z nowym ober-ajatollahem. Teraz odpowiednie służby IL i USA czeka zainstalowanie zbrojnej opozycji w Iranie. Rosja raczej przyjdzie z pomocą-odsieczą Rep. Islamskiej, pytanie, w jakiej skali? Jak to ją osłabi względem Ukrainy, tak wojskowo jak dyplomatycznie? Czy Trump i Netanyahu rozdwoją się pod hasłem: niszcz Iran, spas′ Rossiju? ("Ratuj Rosję") Bo spokojnie mogą zaproponować Putinowi koncesje przeciw Ukrainie w zamian za umiarkowanie na teatrze irańskim?
  • Egna #46254 : Kiedyś pisałam o tym, że Neptun w zero znaków ognistych wpływa na zmiany granic ns Bliskim Wschodzie.  Zmiany granic, także w sensie zmiany układu sił. Obserwuję i zastanawiam się jak to się skończy. Na ten moment dwa scenariusze chodzą mi po głowie, czyli że Iran osłabnie i pogrąży się w chaosie lub zaostrzy kurs rewolucji islamskiej. To nie są scenariusze wykluczające się.  Osłabienie Iranu szerzej otworzy drogę do dalszej ekspanji Izraela. Drugi, a może trzeci, scenariusz, to wycofanie się Amerykanow z Bliskiego Wschodu.  O tym mówią sami Amerykanie. Może w końcu to nastąpi,  bo samo pasmo porażek dla USA. To na pewno nie jest na rękę Izraelowi. 
  • Wrona #46256 : Mnie zastanawia wojowniczość znaku Ryb: Mars Słońce, Merkury ,Wenus....
  • Wojciech Jóźwiak #46264 : Neptun marudził w zasięgu zera znaków ognistych w latach:
    1807-08 — Strzelec .... wojny Napoleona
    1860-64 — Baran .... Garibaldi, wojna secesyjna, powst. styczniowe
    1914-18 — Lew .... I wojna światowa i po
    1969-73 — Strzelec.... dużo się działo
    2024-26 — Baran .... teraz.
    Ruchy na Bliskim Wschodzie (prócz teraz) widać około 1973. Upadek Turcji po I wojnie – to też.
  • Egna #46268 : Wojtku, w 1859 zaczęto budowę kanału Sueskiego. Implikacje geopolityczne dla regionu i nie tylko olbrzymie. Kanał otwarto w 1969, czyli już po przejściu. Zresztą na ścisłym trygonie Saturn Neptun w Strzelec-Baran :) Można powiedzieć, że w 1863 zakończył się pierwszy etap budowy, bo uruchomiono Sweet Water Canal (Ismaila Canal), który stanowił zaplecze dla budowy kanału Sueskiego, umożliwił rozwój infrastruktury i osadnictwa w regionie. Zresztą do dziś jest źródłem wody pitnej i nawodnienia gleb. 
    A z kolei 1860-61 to wojna domowa na w Libanie (Góra Liban, trochę terytorium dzisiejszego Libanu i trochę Syrii - masakra chrześcijan w Damaszku), co przyczyniło się do wzrostu wpływów Francji w regionie, a osłabienia Imperium Osmańskiego. To był chyba pierwszy przypadek zagranicznej administracji w regionie. 
    Okres wcześniejszy, 1805-1809 to chyba najmniej wyraźny faktycznie, choć wojny napoleońskie też dotknęły Bliski Wschód. Ale to też czas powstania Państwa Egipt, w sensie odłączania się go od Imperium Osmańskiego. W Egipcie pojawił się wtedy Muhammad Ali, który był gubernatorem (?) imperium osmańskiego, ale bardzo niezależnym. Droga do niepodległości Egiptu była jeszcze długa, ale podwaliny państwa powstały wtedy, a następne przejście Neptuna przez O Barana, wzmocniło jego znaczenie. Jak wyżej. 
    Tak sobie patrzę na te daty i to są przyjścia lub odejścia "zagranicznych mocy" na Bliski Wschód. Tym bardziej zadaję sobie pytanie, czy aby teraz nie jesteśmy świadkami odchodzenia Amerykanów? I/Lub, jeśli Iran okaże się bardzo słaby, to czy wielkich wpływów nie zyskają Izrealczycy. Oczywiście jest to bardzo skomplikowane, bo pytanie jak zachowają się poszczególne państwa zatoki. Bardzo zastanawiająca rola Saudów, którzy podobno (nie chce mi się w to wierzyć i może to fake) namawiali Trumpa do ataku na Iran. Sojusz izraelsko-saudyjski brzmi może egzotycznie, ale przecież przed zamachami 7 października było blisko podpisania umowy nuklearnej, do której teraz USA i Saudowie wracają. 
  • Egna #46924 :

No to w kontekście tego, o co chodzi w tej wojnie i ataku na Iran, wypowiedź z wczoraj Smotricha, Min. Finansów Izraela:  „Our border with Lebanon must be the Litani River”,

Czyli granica Izraela powinna być na rzece Litani, czyli przesunąć się w głąb Libanu i zająć ok. 10% terytorium Libanu (ok. 1000 km 2).

https://www.israelnationalnews.com/news/424441
  • Egna #47007 : To pewnie propaganda, nie realny plan inwazji na ZEA czy Bahrajn. Ale sam fakt, że takie pomysły sie pojawiają, a nie kojarzę, żeby pojawiały się np. 3 czy 5 lat temu, wpisują mi się w działanie Neptuna w 0 Barana na Bliski Wschód: 

IRIB Iranian state TV:

“If the United States makes a mistake, Iran’s armed forces are ready to seize the coastlines of the UAE and Bahrain and reshape the region”
Wojciech Jóźwiak   2026-03-02 20:39:25   189.21795  
Obie wojny Izraela z Iranem podczas kwadratury Marsa Urana
Taką zbieżność znalazłem:
Atak Izraela na Iran, na jądrowe instalacje 2025-06-13
Atak na Iran przez USA, Izrael 2026-02-28
Oba ataki były podczas kwadratury Mars-Uran, podkreślonej przez Księżyc; i na tle ścisłej koniunkcji Saturn-Neptun.
Astro-historia powtarza się.
  • Wrona #46532 : Trump nas wykończy ...
Wojciech Jóźwiak   2026-03-12 20:55:24   189.21862  
Bartłomiej Radziejewski w YT o wojnach
TU: https://www.youtube.com/watch?v=zoN-TBJXh2A
Nie znam jego godziny urodzenia, ale układ planet na dobę jest taki oto:
B.Radziej.
Wydaje mi się, że gdyby miał Księżyc na ascendencie, bardziej by pasował.
Ale i tak mamy zjawisko pt. Marsowy Byk – bardzo rasowy pod tym względem.
W planetach widać cechy przywódcze, ambicję (wielką), zamiłowania organizatorskie i że bystrzak – bo silny aspekt Merkury-Uran.
  • Egna #46581 : a czym się charakteryzuje Marsowy Byk? 
  • Teta #46582 :

Mars w Byku

Mars i wenusowy znak Byka to żywioły przeciwstawne, nie pasujące do siebie. Mars w Byku, zwłaszcza kiedy rola tej planety w danym horoskopie jest ważna, sprawia, że ktoś taki jest powolny, lub ogólniej, wolniej reaguje i miewa w życiu więcej wahań i obiekcji niż gdyby Marsa miał gdzie indziej. Następnie, przebija u niego tendencja do tego, żeby się oszczędzać - bo Mars w Byku każe mu się oszczędzać, chronić siebie, swoje cenne ciało, swoje cenne siły; może też pojawiać się lęk i obawa, wdrukowane zwłaszcza w dzieciństwie, że nie jest się kimś, kto ma walczyć, lecz kimś, kto jest przedmiotem starań i opieki. Ludzie z Marsem w Byku wydają się sobie samym słabszymi (i fizycznie, i gdy chodzi o możliwości) niż są faktycznie, a także kruchszymi, tzn. są nauczeni postrzegać siebie jako kogoś, komu stać się może krzywda. Jest to przeciwieństwo Marsa w Koziorożcu, który właśnie programowo się nie oszczędza, a jego właściciel zwykł myśleć o sobie, zarówno w wymiarze fizycznym jak i psychicznym jako o kimś niezmordowanym i nie do zdarcia.

https://24.astroakademia.pl/as_19

• Chaos #46584 : A nie chodzi o ten punkt ognisty (marsowy?) w Byku, obsadzony Słońcem? Byk energetyczny, pociągający, itd ?
  • Egna #46585 : hmm, i to dobrze opisuje Radziejewskiego? Ja go dobrze nie znam, ale raczej tak mi się nie kojarzy.... mi by się Mars w Byku raczej kojarzył z ambicją,(bo moim zdaniem byki są ambitne, tylko nie zawsze po nich widać), ale taką stabilną, krok po kroku, nie wyrywną jak u Barana. Ukierunkowaniem na ambitne cele, ale osiąganie ich raczej na drodze relacji, dyplomacji, konkretnych działań, a nie bezpardonowej rywalizacji.
  • Teta #46586 : Pewnie chodzi o ognisty Punkt Byka, o którym mówi @Chaos 
  • Neko #46588 : Chodzi o Słońce w 7-krotnym ognistym Byka, na MC, i w dodatku w opozycji do Marsa.
  • Teta #46589 : No i wszystko jasne :) 
    21,26 Byka - faktycznie! 
    dzięki @Neko 
  • Wrona #46590 : nie podzielam Waszego entuzjazmu....
  • Wojciech Jóźwiak #46593 : Radziejewski jest szefem i założycielem "Nowej Konfederacji". Google AI pisze:
    # Nowa Konfederacja działa od maja 2013 roku. Projekt od początku prowadzony jest przez Bartłomieja Radziejewskiego.
    Dawniej było to jedno z głównym miejsc w sieci, które warto było czytać. Od paru lat trochę podupadło, a ci którzy tam się wypowiadali, "poszli na swoje".
    Zwraca uwagę młody wiek BR: zaczął ambitną działalność publicystyczno-polityczno-medialną przed 30-tką.
Wojciech Jóźwiak   2026-03-20 12:17:55   189.21903  
O Trąpie, przez Applebaum
Polecam na FB: Donald Trump nie myśli strategicznie. Nie myśli też historycznie, geograficznie, ani nawet racjonalnie... — Pisze Radek Kobiałko streszczając artykuł Anny Applebaum w "The Atlantic".
Applebaum & Trąp
Notki forum (5) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.