Lata 2020+ w świecie .346
- Lato134
#10400 : 2:03 rano pierwszy wybuch, 19.04 drugi wybuch, czas "Szwedzki" - instytut z Uppsala.The first blast occurred at 2:03 a.m. Swedish time, and a second, larger explosion occurred at 7:04 p.m.https://www.npr.org/2022/09/27/1125401980/nord-stream-leaks-explosions-russia-natural-gas-sabotageThe Swedish National Seismic Network (SNSN) registered two distinct blasts in the vicinity of Bornholm on Monday. Automatic monitoring picked up the first blast, which registered the equivalent of an earthquake magnitude of 1.8, at 2:03 a.m. A second, larger blast, registering an equivalent earthquake magnitude of 2.3, came at 7:04 p.m.https://www.washingtonpost.com/world/2022/09/27/nord-stream-gas-pipelines-damage-russia/
- Lato134 #10401 : Poniedzialek, 26/09
- Wojciech Jóźwiak
#10402 : dzięki, Lato 134. Szwecja ma ten sam czas co u nas, +2.
- Wojciech Jóźwiak
#10404 : Idealne trafienie w układ planet. Proszę zobaczyć: Uszkodzenie Nord Stream: pierwszy z serii wybuchów
W technologii canvas: Kosmogram Canvas. - Wojciech Jóźwiak
#10405 : Z tego wniosek, że Putin nie uderzy bronią jądrową. Bo wtedy był najlepszy i chyba jedyny moment na to. Skoro w poniedziałek 26 września zaraz po północy nie uderzył, to znaczy, że jądrem tylko starszy. Gdyby traktował je poważnie, to by uderzył właśnie wtedy.
- Wrona
#10410 : no nie wiem...https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/byla-rzeczniczka-prasowa-zelenskiego-putin-to-malpa-z-granatem-w-reku/11wc3sc
- Lato134 #10416 : Straszny kosmogram. Zastanawiam sie jak to jest, ze akurat to uszkodzenie/sabotaz/wybuch mialo miejsce akurat wtedy i w jakim stopniu to wydarzenie bedzie mialo wplyw na przyszlosc. Nieprawdopodobne
- Lato134 #10417 : Moze to, ze bylo duze sprezenie z Neptunem, to wybuch byl w wodzie... Hmm..
- Jutrzenka #10418 : Mam nadzieje,ze masz racje z putinem. W moim snie z 9 maja sen we snie obudzilalam sie.Zawolalam tate z kuchni i opowiadalam,ze widzialam bombe atomowa na wschodzie. Tato przyszedl ale nic nie mówił. Jakby nie wspierał tej sprawy. Bylo by dobrze bo problemów mamy nadmiar.

- Wrona #10434 : Kiedy mówił Putin o posiadaniu i możliwym użyciu broni jądrowej - machał ogonem, co wyraża zadowolenie, tak twierdzi ekspert od mowy ciała Maurycy Seweryn...ruszał ramionami i łokciem...
- Wojciech Jóźwiak
#10420 : Faktyczne, Egno, coraz ciekawsze są układy planet, aż do listopada. "Putin-1950" ma niewątpliwie gorzej niż "Putin-1952".
Widzę 3 warianty najbliższej przyszłości. (1) Uderzy "jądrem" w Ukrainę. (Uznając, że skoro RU sięga już oficjalnie do Dniepru i dalej, to ta wojna jest "agresją UA na RU".
(2) Usuną go. Na co najbardziej liczą komentatorzy. Przy czym "1" i "2" nie wykluczają się. (3) Wojna będzie trwać, tylko z jeszcze większym uporem i naporem ze strony RU, popartym mobilizacją. Wariant 3 wydaje się z powodów "ziemskich", nie astro -- najbardziej prawdopodobny. Wariant 3 jest dla Putina (dla obu Putinów?) najbezpieczniejszy.
Co do uderzenia jądrowego, może być tak, ze Putin i spółka zwyczajnie nie wiedzą, planu nie mają, co mogłoby za tym pójść dalej. Prawdopodobnie z tego powodu tego wariantu się boją. Plus sprzeciw Chin itd. - Wrona #10421 : Powszechna mobilizacja czy broń atomowa, oto jest pytanie...
- Wojciech Jóźwiak
#10422 : Myślę, że o najciekawszym nie wiemy nic. Dowiemy się za 20 lub 50 lat. Zapewne teraz trwa ostra "partia szachów" pomiędzy najtajniejszymi wywiadami USA i RU. Rzecznik USA skomentował uszkodzenie Nord Streamu, ze "zostało dokonane zdalnie". To może być sygnał dla RU, że oni, USA podobną techniką "zdalnie" skasują ich 8 okrętów podwodnych-"mścicieli". To, co powiedział Radek Sikorski, pozornie idiotyczne ("dzięki, USA"), może być brakującym ciągiem tego komunikatu: znaczyło: "My, USA, to samo potrafimy, tylko lepiej."
- Wojciech Jóźwiak
#10423 : Putin "leci" dokładnie jak Raskolnikow. Ale więcej o tym napiszę z wolniejszą głową.
- Lato134 #10424 : Hmm a jak to wyglada z perspektywy Polski, czy w tej calej otoczce mozliwy jest konflikt zbrojny na jej terytorium?
- Wrona
#10425 : 'Chciwość, gaz i pieniądze- jak Niemcy przez Nord Stream ryzykują przyszłością Europy"Jens Hovsgaard, duński ekspert i autor wydanej ksiązki w 2019 roku.
- Wrona
#10426 : Gwałt Stuleciahttps://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/aneksja-czesci-ukrainy-gwalt-stulecia-na-miedzynarodowym-porzadku/l6rxr37,79cfc278
- Wrona #10427 : "Na naszych oczach pokój traci ochronę prawną, traktatową i dyplomatyczną" jak to się ma do stellum Putina w Wadze?
- Egna
#10430 : Obserwujmy uważnie, co się będzie działo u Putina także 25.10 - Nów z zaćmieniem Księżyca na ASC domniemanego horoskopu 1950. Będą już aktywne aspekty Plutona i Marsa do ur. Saturn/Merkury i będziemy czekać na uściślenie się opozycji Saturna do Księżyca i kwadratury Marsa do Saturna i Merkurego. 8.11 uaktywni się też Uran.
- Wrona #10432 : żeby nie było ,że Uran go pobłogosławi...
"Ministerstwo Obrony Rosji przekazało, że w środę 26 października odbyły się ćwiczenia szkoleniowe z przeprowadzenia zmasowanego ataku nuklearnego. W trakcie ćwiczeń wojskami dowodził Władimir Putin. "Na poligonie Kura na Kamczatce międzykontynentalny pocisk balistyczny Jars został wystrzelony z kosmodromu testowego Plesieck, a pocisk balistyczny Siniewa z Morza Barentsa. W realizację zadań zaangażowane były również samoloty dalekiego zasięgu Tu-95MS, które wystrzeliwały pociski manewrujące" - czytamy w komunikacie udostępnionym przez Kreml."
Poza tym od kilku dni mamy blokadę informacyjną na Ukrainie. Bardzo mało informacji nt. działań na froncie do nas dociera.
PS. Nie wiem, na ile godzina jest prawidłowa, ale jeśli próby na Kamczatce odbyły się ok. 14.00 czasu lokalnego, to Księżyc akurat robił trygon do Urana Putina 1950 i kwadraturę do Księżyca. Urodzeniowa koniunkcja Saturn Merkury aspektowana przez Marsa i Plutona ściśle, ale aspekty długotrwałe i będą aktualne także 8.11.
- Jutrzenka #10693 : A słyszeliście,że Macron chyba 2 dni temu dał Papieżowi traktat chyba Kanta jakies pierwsze wydanie "o pokoju chyba" Z polską pieczątką biblioteka Akademicka we Lwowie.
15 listop. ten kąt = 87°35’ czyli kwadratura bez 2°25’
- Wojciech Jóźwiak
#10766 : +Łapię się na tym, że przestaje myśleć z punktu widzenia Polski (przestaję myśleć jak Polak), a zaczynam myśleć z p.w. Ukrainy, tak jakbym w duchu stawał się ukraińskim patriotą. (Na usprawiedliwienie mam to, że mój ś.p. ojciec urodził się koło Krzywego Rogu.)
- Jutrzenka #10767 : To może być jakiś problem z poprzednich wcieleń!
- Weider #10770 : No to teraz ten wariant robi się co raz bardziej prawdopodobny. Możliwe, że Putin wkrótce trzymam kciuki umrze na nowotwór trzustki. Niebezpieczeństwo było takie, że po nieudanej mobilizacji zdecydują się na atak jądrowy. Astrologia się sprawdza ale trzeba mieć w sobie odrobinę szacunku i otwarty umysł. Dla cywilizacji zachodniej i tak będzie co raz niebezpieczniej. Nie dawno mało co doszło by do szturmu na strefę 51. Było zabawnie. Ale jaki hejt w necie wywołała pandemia i szczepienia. Pomyślcie co się wydarzy jeżeli w internecie posypią się wiadomości, że stworzono np. lek który przedłuża długość ludzkiego życia. To może być całkowita bzdura. Ale jakie zjawisko to na świecie wywoła i jaką radość wśród zwykłych ludzi, że oto bogaci nie dość, iż żyją w luksusie, nie muszą pracować jedzą kawiory z homarami to teraz będą mogli żyć znacznie dłużej bo będzie ich stać na taką terapie. Niczym nie skrępowana pełna swoboda wypowiedzi.
- Biggannet
#10950 : Hm, dziś oficjalna informacja z Moskwy że wycofują wojska z Chersonia.Dzień po wyborach w USA gdzie sie okazało ze jednak Trump nie jest taki silny. USA już uzyskały co chciały wg Jurasza i mogą zakończyć wojnę a Rosja chce przerwy. Co zrobi UA?
- Biggannet
#10951 : Ja bym teraz zintensyfikowała działania w międzynarodowych trybunałach. Co na to Jowisz? Kto ma po swojej stronie sprawiedliwego sędziego ?
Znaczną większością głosów parlament w Iranie przegłosował skazanie na karę śmierci osób aresztowanych po śmierci 22-letniej Kurdyjki Mashy Amini. Podczas protestów aresztowano 15 tysięcy ludzi. [...] We wtorek wspomnianych 227 parlamentarzystów przegłosowało nałożenie kary śmierci na wszystkich protestujących w areszcie.
- Wojciech Jóźwiak
#10935 : Lolu, przeniosłem notkę do wątku "Lata 2020+ w świecie .346" bo tutaj było juz niedawno pisywane o Iranie. Polecam: Wyszukiwanie notek + hasło "Iran".
- Dziwna
#10936 : Obstawiałabym jako "narodziny" współczesnego Iranu powrót Chomeiniego z wygnania, a było to 1 lutego 1979 r. (jest to obecnie w Iranie święto państwowe). Chomejni, jak donosi Wikipedia, wylądował o 9.30 ichniego czasu: https://en.wikipedia.org/wiki/Ruhollah_Khomeini%27s_return_to_IranI to chyba można uznać za początek tego kraju.Ale to Wojtek musiałby się wypowiedzieć, czy nie należy oprzeć się na jakiejś wcześniejszej dacie.
- Wojciech Jóźwiak
#10937 : Dziwno, zalecam zaglądać do horoskopowych zbiorów AstroAkademii, tam wszystko jest, także to: "Rewolucja w Iranie: przybycie Chomeiniego". Tak, nie tylko ja uważam ten moment za początek obecnej epoki w Iranie: jakiś czas temu robiłem kwerendę nt. Iranu w internetowej astrologii i jest ogólna zgoda co do tego.
- Lola
#10938 : W Astrotheme jest link: April, 1, 1976, 12:01 AM. Kwerendy nie robiłam, skoro według większości działa początek rewolucji, przyjmuję.
- Lola #10940 : Ps. Proszę, jak ktoś przez przypadek natknie się na godzinę tego barbarzyńskiego głosowania, to śmiało niech pisze, chyba jestem jeszcze pod wpływem zaćmienia i nic znaleźć nie potrafię.
- Weider #10948 : Bardzo mocne. Z Uranem jako planetą również od rzeczy dziwnych możemy skojarzyć pojawienie się 'kosmicznej galaretki' w Karkonoszach ale to przy tym szczegół.
- Weider #10956 : W tym układzie sprzężone są Słońce/Merkury/Wenus/Uran/Saturn. Jest też osobno Mars/Neptun. Ten wyrok jest symbolicznym uderzeniem w kobiety i ich prawa chociaż jak widzę po zdjęciach aresztowano dużo mężczyzn. U nas zbiegło się to z wypowiedzią J. Kaczyńskiego w Ełku o młodych kobietach. Może możemy określić, że to Wenus była katalizatorem?
- Lola
#10960 : @Waider, cieszę się, że to piszesz. Otóż tak. Pod tym linkiem Anna Mydlarska "Blanszeta" juz pisała: o sytuacji w Iranie. Odnosi się do początku wydarzeń wrześniowych i zamordowania 22-letnia Mahsa Amini. Blanszeta używa innego horoskopu dla Iranu (1 kwietnia, 1979). Godziny głosowania nie znalazłam ale aktualne układy też wiele sugerują. Domino effect meme na tę okoliczność:

- Dziwna #10963 : Blanszeta się posługuje innym horoskopem Iranu, tym z Astrotheme (na uchwalenie przez ichni parlament powstania republiki islamskiej). I chyba jednak ma ten horoskop więcej sensu.
- Wojciech Jóźwiak
#10965 : Tzn. który ma więcej sensu? Przybycie Chomejniego czy uchwalenie republiki?
- Dziwna #10966 : Uchwalenie Republiki.
- Wojciech Jóźwiak
#10967 : Czy to ten sam moment co w naszej kolekcji: Republika islamska w Iranie, proklamacja -- ?
- Dziwna #10968 : O tyle nie, ze Astrotheme i Blanszeta przyjmują godz. 00 tego dnia.
- Lola #10969 : Do aktualnych wydarzeń ma więcej sensu, horoskop z astrotheme.
- Lola #10970 : nie Wojtku, masz inny czas, Event:Sunday, April 1, 1979, 00:00 AMIn:Tehran (Iran)
- Wojciech Jóźwiak
#10972 : Czas 15:00 wziąłem ze strony "https://astrologyking.com/iranian-horoscope/". Czas 00:00 by oznaczał, że od północy 1 kw. 1979 tamta ustawa weszła w życie. Czas 15:00 raczej by oznaczał moment uchwalenia. Zalecam sięgnięcie do literatury historycznej. Na razie niczego nie zmieniam w kolekcji.
- Lola
#10973 : otóż są dwie godziny, pojawia się też godzina 15:00 Iran Natal Chart for the Proclamation of the Islamic Republic by Ayatollah Chomeini on April, 1 1979, 15:00 in Tehran, data source: Nicholas Campion. (to brytyjski astrolog)
Niemiecka policja aresztowała 25 podejrzanych o udział w spisku mającym na celu obalenie państwa
Czytając natrafiłem na Powstanie Buławina 1707, które zaczęło się w tamtej okolicy, trochę dalej na północ, kozaków przeciw Rosji, a Piotra I przezwało antychrystem.
Wstawka Admina (sorry!): Notka kontynuuje wpis pt. Agresywna przemowa Bidena - czy USA grozi rozłam? sprzed półtora roku, 2022-09-06.
Co o tym myślicie? Czy może dojść do dużej eskalacji? Chyba warto obserwować jak to się ułoży w okolicach 15 lutego, wtedy jest koniunkcja mars-pluton-wenus w zerze wodnika.
- Wojciech Jóźwiak
#22257 : Lato134: Uznałem prawem admina, że ten Twój wpis podnoszę do rangi pełnej notki. Zamieściłeś go jako subnotkę pod wpisem sprzed półtora roku, i w tamtym miejscu by zaginął (w tłoku, rym niezamierzony). Dodałem na początku link do logicznego poprzednika.
Teraz ad rem.
O tym nie słyszałem (o ewent. secesji Teksasu), ale słyszałem o czymś innym: że USA wytoczą działania wojenne przeciw nie Meksykowi, ale tamtejszemu "przemysłowi narkotykowemu" i zbombardują przetwórnie i przeładownie dragów w Meksyku. Taka bratnia pomoc sąsiadowi, który z tym sobie nie radzi.
To wydaje mi się prawdopodobne. Bo secesje raczej nie.Może też być tak, że koniunkcja Saturn-Neptun w latach 2025-26 dotknie wszystkie trzy potęgi: w Rosji żołnierze przestaną słuchać dowódców, a dowódcy Putina. Chiny zachwieją się od kryzysu-kolapsu gospodarczego. USA uwikłają się w wojnę z Meksykiem, jak kiedyś z Wietnamem. - Jedynie prawda jest ciekawa
#22258 : Wieści sprzed 2 mesięcy prosto z Teksasu na żywo: na miejscu tematem nr 1 jest kwestia imigracji, muru, przemytu narkotyków (fentanyl), sprzeciwu lewicowych rządów Demokratów wobec tradycyjnie prawicowego Teksasu - lokalne władze uważają, że prez. Biden łamie konstytucję USA, jest ostry spór prawny na tle możliwości blokowania imigracji. Do secesji chyba daleko, ale na miejscu wrze.
Warto sobie nanieść mapę Teksasu na Europę - powierzchniowo Teksas jest większy od Francji, nawet większy niż Polska i Niemcy razem wzięte.
- Wojciech Jóźwiak
#22259 : Teksas ma powierzchnię sporo większą niż Ukraina. T: 696 tys. km2. U: 604 tys. km2, stan przed wojną 2014-teraz.
- Kita
#22260 : Neptun (T) w trygonie do Merkurego - od dłuższego czasu dyskusje (Merkury) na temat przemytu narkotykowego (Neptun);
Niesamowicie ścisły (0^03′) trygon Saturna (T) do Jowisza - to domaganie się od prezydenta (Jowisz) zamknięcia granic (Saturn), to równię opór (Saturn) przeciwko niekontrolowanemu (za słabo kontrolowanemu, rozbuchanemu) przepływowi imigrantów przez granicę,również są działania w drugą stronę (wklejam nazwy planet w cytat):
Gwardia Narodowa Teksasu uszczelnia i strzeże granicę (Saturn) z Meksykiem, odpierając liczne ataki (Jowisz, Uran) nielegalnych migrantów. Administracja Bidena (Jowisz) dała 24-godzinne ultimatum (Saturn) władzom Teksasu (Słońce) w sprawie usunięcia Gwardii z granicy. #Texas pic.twitter.com/wTV0ZGuu2D
— Monitor Konfliktów (@Monitor807) January 27, 2024A "zapalnikiem" czasowym aktywującym ostre działania w tym temacie jest trygon Słońca do Urana, czyli działania władz Teksu (Słońce) w odpowiedzi na agresywne działania (Uran) imigrantów.Trygony - na razie wszystko jest w miarę spokojne. Tematy są poruszone, ale krew się nie leje.
Uzupełniam:
Przez to staje się mało użyteczna dla rozświetlania przyszłości (jak dalekosiężną latarką). Jak zaradzić?
Na obecnym etapie astrologom (astrologii) brakuje przestrzeni możliwości. Przestrzeni (w sensie zbioru, "galerii") wydarzeń, które mogą (mogłyby) wydarzyć się w przyszłości, przede wszystkim w bliskich latach 2025-26. Krótko: brakuje wyobraźni.
Wyobraźni brakuje też futurologom nie-astrologom. Mam na myśli futurologów krótkich. U nie-astrologów jeszcze jest taki problem, że toczą się wśród nich trzy oddzielne dyskursy, każdy w izolacji od pozostałych. Dyskurs geopolityczny, dyskurs "techno" i dyskurs "ekologiczny". Może rozwinę to gdzieś indziej. Astrolog ma obowiązek nie rozdzielać tych tematów (dyskursów) bo i tak rzeczywistość-przyszłość, gdy nastanie, będzie stopem wszystkich.
Co może się wydarzyć w latach 2025-26? Pomińmy wariant najbardziej skrajny, czyli wojnę na bomby jądrowe na wzajemne wyniszczenie między RU a Zachodem lub tp.
Warianty mniej skrajne:
Trzy potęgi zostają dotknięte kryzysem i upadkiem, każda na swój sposób.
Rosję dotyka zanik posłuszeństwa władzy. Wojsko nie słucha dowódców, dowódcy nie słuchają przywódcy. Powstają osobne ośrodki władzy (bo muszą). Robi się jak podczas załamania władzy w 1917, 18 i dalej. Tym razem nie ma odpowiednika bolszewików – inaczej by już byli, a nie ma ich. Nie ma jednego dowództwa sił jądrowych, Amerykanie (i Chińczycy) negocjują z lokalnymi dowódcami z osobna.
Kierujemy się wskaźnikiem "sprawiedliwości staje się zadość". Każdy ginie od swojego miecza. Rosja trzyma się na posłuszeństwie – i ono podczas kon. Sat-Nep. zawodzi.
Chiny trzymają się na produkcji i sprzedaży. Są fabryką świata. To wymaga wielu Saturnowych cnót i uwarunkowań. Podczas kon. Sat-Nep to się sypie i Chiny ogarnia ciężki kryzys gospodarczy, mieszkańcy uciekają z miast, wraca głód etc.
U wszystkich trzech uwzględniam czynnik Zero Barana, czyli żywioł ognia plus a-społeczność, brak wyobraźni co do własnych decyzji, strzelanie sobie w kolano itd.
Z wątku eko... tu chce douczyć się, jakie z tej strony przychodzą zagrożenia szybkie, tzn. w perspektywie najbliższych paru lat, bo chyba jednak większość kasandryzmów z tej dziedziny lokuje eko-klęski bliżej roku 2050.
- Wojciech Jóźwiak
#22325 : Przy okazji: to jest kanał Pawła Svinarskiego. O nim parę miesięcy temu pisała Gazeta wyborcza: Guru biznesu bez biznesu za to z wyrokiem i botoksem w ustach. Więc że tak.
Tu wzdycham: mam słabość do podobnych osobliwców i chętnie bym zobaczył jego natal. :) - Wojciech Jóźwiak
#22367 : Rosyjska propaganda uruchomiła narrację o „wojnie domowej w USA” – pisze Biełsat. Czytamy, bo ważne, i nauka by nie przesadzać, nie dać się wciągnąć w mental RU.
- Lola #22496 : Marek Budzisz już od dłuższego czasu to powtarza ale warto posłuchać o nowym porządku, czyli jak może wyglądać według Rosji nowy porządek w Europie (od 14:30 minuty ). Powyżej piszesz o Zerze Barana, i koniunkcji, która będzie miała miała miejsce w latach 2025-2026. Zapominamy w tych analizach (pomijamy), że tak koniunkcja Saturna i Neptuna będzie w sekstylu do Zera Wodnika (w którym będzie Pluton) i do Urana w Zerze Bliźniąt. Będą tworzyć harmonijny układ. W latach 1917, 18 i dalej nie było takich aspektów.
- Wojciech Jóźwiak
#22500 : Dzięki Lolu za zauważenie tego pierścienia sekstylowego. Przyjrzę mu się.
- Lola
#22513 : @Wojtku, pisaliśmy o tym pierścieniu sekstylowym w dyskusji na temat noworocznego wykładu Piotra Gibaszewskiego tu: Astro-kalendarz 2024 ← Bieżące zjawiska na niebie od 2015 . Dla mnie osobiście jest to bardzo ważny pierścień ponieważ dotyka aż dwóch istotnych punktów w moim horoskopie urodzeniowym to znaczy Asc. i IC.
- Wojciech Jóźwiak
#22515 : Lolu, zajrzę tam. Wznowię temat. Dzięki.
Poprawiam: zamiast "wyraziła dziś zgodę" powinno być "wyraziła wczoraj zgodę". (Kopiowałam z gazety i nie poprawiłam dziś na wczoraj).
- Wojciech Jóźwiak
#23278 : @Kita. Teraz są inne stosunki społeczne niż "za czasów komunizmu". Nigdzie w Europie imigranci nie są przymusowo dokwaterowywani obywatelom do mieszkań. Imigrantów wojennych z Ukrainy też nikomu nie dokwaterowywano przymusowo do własnego mieszkania. Prócz tego imigranci są korzystni dla państw przyjmujących. USA na przyjmowaniu imigrantów zbudowały swoją potęgę. W niedawnych czasach dzięki imigrantom "urósł w siłę" Dubaj i inne Emiraty: "Expatriates in the United Arab Emirates represent about 90% of the population" (Wikipedia). Czyli jak widać, można z imigrantami żyć szczęśliwie, tylko konieczna jest odpowiednia polityka.
- KrzyżPołudnia #23292 : Demografia jest bardzo ciekawa, bo juz teraz widac co sie bedzie dziac za kilkadziesiat lat. Np. srednia wieku i przyrost naturalny w Korei Poludniowej jest taki, ze na 100 obecnie zyjacych Koreanczykow za 100 lat przypadnie 6... USA ma podobne wskazniki jak Korea 20-30 lat temui tylko dzieki imigracji liczba ludzi USA sie utrzymuje. Ale co ciekawe, migranci szybko podchwytuja niska dzietnosc rodzimych obywateli USA i juz w 2-3 pokoleniu dramatycznie spada im dzietnosc. Wiec USA jesli chce zachowac swa potege ciagle będzie musiala sprowadzac nowych mieszkancow. Statystyki cytuje za tym wywiadem
- Wojciech Jóźwiak
#23293 : Zanikowa demografia przeważa lub zaczyna przeważać. W skali makro tylko Afrykanie się proliferują, ale i tak jest to raczej przejaw opóźnienia tej tendencji. Przyczyna jest oczywista: albo wykształcenie, praca i równouprawnienie kobiet – albo (rodzenie i wychowanie) dzieci. Rozmnożenie się ludzkości do 10 miliardów jest anomalią. W długim czasie tego stanu nie da się utrzymać. Pytanie, jaka liczba ludzi będzie w dalszej przyszłości. Czy bardziej 500 milionów (jak było zalecane na nieistniejących już, zniszczonych Georgia Guidestones), czy bardziej 100 mln, czy ta liczba spadnie jeszcze bardziej. Należałoby odpowiedzieć na pytanie, jaka minimalna liczba ludzi podtrzyma cywilizację? Bo jeśli ludzi będzie mniej od tamtej (nieznanej) progowej liczby, to wymrą jako gatunek.
- Go87
#23297 : Kwestia utrzymania cywilizacji jest takim długim spojrzeniem. Krótszym jest utrzymanie gospodarek na poziomie rozwijającym się i "budowaniem potęgi" jak przedkładał Krzyż Południa o USA. Uważam, że to jest najtrudniejsze zadanie dla polityków i rządzących. Jeśli gospodarki państw tak funkcjonują, że brak dzietności im mocno zagraża to pewnie coś muszą z tym zrobić/ zmienić działanie gospodarek. Myślę, że tu może być zachłystanie się AI i jej możliwościami automatyzacji. Flagowy projekt Pisu czyli 500plus nie pomógł. Polacy nie chcą się rozmnażać. Zachodnie kraje również. Imigranci od lat ratują Stany. Podobnie jest z Francją czy Szwecją (chociaż tutaj to się grubo dzieje, bo asymilacja imigrantów jest żadna).
Imigranci pracują na stanowiskach na których obywatele nie chcą pracować. O ile pracują - a to jest już problem kulawej polityki imigracyjnej.
I nie ma co się oszukiwać w Polsce też tak jest. Polacy nie chcą pracować w niektórych miejscach. W Warszawie widoczne jest to w sklepach dyskontowych czy żabkach. Głównie pracują osoby z Ukrainy. A sklepów przybywa. - KrzyżPołudnia #23302 : Dodam, że są coraz większe problemy z płodnością zarówno u kobiet jak i u mężczyzn i jest to globalne jeśli chodzi o kraje rozwinięte. Mężczyznom spada poziom testosteronu oraz parametry dot. nasienia, kobiety z kolei dotyka szereg chorób hormonalnych. Wszystko ma źródło w życiu w nadmiernym stresie i ekspozycji na endokrynnie czynne toksyny, które niestety już można znaleźć wszędzie na planecie. Więc jak się połączy niekorzystne czynniki środowiskowe ze społecznymi, to dzietność jest niska.
- Kita
#23307 :
Moje pytanie : „gdzie będą mieszkać imigranci?” pozostaje otwarte.
W Europie imigranci nie są przymusowo dokwaterowywani obywatelom do mieszkań, ale zdarza się, ze starsi obywatele mieszkający w mieszkaniach komunalnych są przekwaterowywani do mniejszych mieszkań lub do Domów Opieki, a ich mieszkania przekazywane są imigrantom.
To prawda, że jeszcze teraz są inne stosunki społeczne, niż za czasów komunizmu, ale czasy idą w kierunku komunizmu. Nawet za komuny nikt rolnikom nie nakazywał kiedy maja orać i siać i nie nakazywał co mają sadzić. Każdy sam o tym decydował – odpowiednio do klasy swojej gleby, pogody, możliwości itp. Sam decydował, kiedy może ziemię nawozić. Już teraz musi w pełni składać raport o nawożeniu gleby – z położeniem GPS, zdjęciami przed i po, z obowiązkiem zaorania ziemi zaraz po rozsypaniu obornika, żeby się amoniak nie przedostawał do atmosfery. Jeszcze nie weszły w życie wszystkie zalecenia Unii, ale z zapowiedzi wynika, że będzie dużo gorzej niż za komuny – aż do całkowitego zniszczenia rolnictwa w Europie.
Był swego czasu trend, żeby przyjmować imigrantów w imię poprawy demografii. Ale to się zmieniło. Australia obecnie nie przyjmuje żadnego nielegalnego imigranta. Ma umowę z jakimś państewkiem wyspiarskim, któremu odsyła każdego nielegalnego imigranta, gdy taki ktoś do nich dotrze (drogą morską). Stany Zjednoczone są na krawędzi wojny domowej z powodu imigrantów. Te stany, do których przybywają imigranci - robią wszystko, żeby tylko nie udało im się przedostać, a te stany , które są daleko od problemu imigrantów w imię „dobra” i być może w imię „demografii” chcą ich wpuszczać. Na Zachodzie wszyscy chcą się pozbyć imigrantów – przecież pakt o imigracji powstał nie z troski o demografię państw do których będą wysyłać imigrantów, tylko z chęci pozbycia się kłopotliwego balastu. Kłopot jest poważny. Kraje z imigrantami biednieją. Nawet wielkie Stany Zjednoczone twierdzą, że nie mogą pomagać Ukrainie, bo za dużo ich kosztuje nielegalna imigracja. A o wzroście przestępczości, to już nawet nie mówię.
Co do przyjazdów do pracy ludzi z innych państw – nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Albo popracują, zarobią i wracają, albo asymilują się i zostają. Nie tworzą zamkniętych enklaw z własnymi prawami i zwyczajami (np. muzułmańskimi).
- Go87
#23313 : A gdzie imigranci mieszkają teraz? W ośrodkach dla imigrantów, wynajmują mieszkania, w hostelach.
Jeśli chodzi o mieszkania komunalne, to daleko do tej wizji. W naszym kraju brakuje setki tysięcy mieszkań. Ktoś kto mieszka w mieszkaniu komunalnym, niestety nie może być pewny swego miejsca do życia, bo to nie jego mieszkanie. Takie przekwaterowanie starszej osoby jest przykre - zgadzam się - ale zdarza się również teraz bo do jej mieszkania sprowadzana jest rodzina z dziećmi, która czeka w kolejce na to mieszkanie. Mówię tu o polskich obywatelach. To jest między innymi kawałek polityki prorodzinnej.O rolnikach nie wiem, ale zastanawia mnie czemu Europa (rozumiem w domyśle Unia?) miałaby niszczyć swoje rolnictwo, jak pandemia pokazała wprost, że regionalna produkcja czegokolwiek jest dużo ważniejsza.Australia ma bardzo ścisłą politykę imigracyjną, ale to jest kraj czysto imigracyjny. Aborygenów żyje tam 700 tysięcy. Reszta to imigracja. Co więcej polityka imigracyjna to jest duży wkład w kasę Państwa. Są agenci imigracyjnie, wizy, które trzeba płacić, różne zasady, płatności, terminy. Najciekawsze jest to, że żeby przedłużyć taką wizę musisz popracować w miejscach, gdzie biali Australijczycy nie chcą. To jest zwykle bar, sklep, szkoła, gdzieś w outbacku - środek Australii, tam gdzie społeczności aborygeńskich jest najwięcej. Australia jest generalnie zarządzana bardzo ekonomicznie. Wydobywają surowców naturalnych ogromnie dużo i nie bardzo patrzą na ekologie, ale żyją w myśl zasady "No worries" - Nie martw się. Mówią, ż słońce tak na nich działa.Tu pytanie które kraje z imigrantami biednieją? Wspomniana Australia - nie. Kraje zachodnie mają ogromne problemy z imigrantami nielegalnymi. I to ich kosztuje. Nie mają poprawnych procedur i dobrej polityki imigracyjnej. Jedni dają za dużo, inni nie to co trzeba. Sprawiedliwie nie znaczy każdemu to samo, znaczy każdemu wg potrzeb i tu jest ten ból systemowy. Jak stworzyć system, który będzie określał te potrzeby.Stany Zjednoczone są żarte przez Big Pharme, produkcje żywności, która nie jest tak restrykcyjna pod względem zawartości składników i konsumpcyjny styl życia. A wszystko to dzięki wolnej amerykance czyli kapitalizmowi, w którym Państwo nie ingeruje w to co ma być w jedzeniu ( nie ważne, że rakotwórcze czy trujące), w to ile mają kosztować usługi medyczne czy leki, dlatego są tak bardzo drogie. No i nie ma darmowej opieki medycznej.I owszem mają kryzys w Teksasie ( była tu mowa o tym na forum) związany z polityka imigracyjną. Natomiast jak to powiedziała pewna celebrytka, pytając Trumpa kto będzie im trawniki kosił jak zamknie granice z Meksykiem.Ogień na granicy nie powinien być ich problemem, a jest bo podział władzy tam jest zupełnie inny. I to jest problem na poziomie strukturalnym ich władzy.To, że mówią , że nie pomogą Ukrainie bo ich kosztuje nielegalna imigracja to jest pijarowy tekst. Jakby nie było nielegalnej imigracji, którą defacto mają od lat tą samą ( w ilościach przynajmniej wg statystyk) to by znaleźli inny powód. Dlatego, że kolos się chwieje i mocno wychodzą ich problemy systemowe. Na każdym poziomie funkcjonowania państwa.Stany czerwone czyli republikańskie wysyłają imigrantów do stanów niebieskich czyli demokratycznych. Czy będzie z tego wojna domowa - zobaczymy. Na razie jest show.Gorzej jak showmani się starzeją i zaczynają gadać co im ślina na język przyniesie.....Ja generalnie czekam na samozaoranie się wszystkich tych starych dziadów - patriarchalnych władców. Jak patrzę na każdego z nich, nie ważne, którego polityka mają twarz to zawsze przypominają mi się słowa : Przed upadkiem idzie pycha; a przed ruiną wyniosłość ducha.
- Wojciech Jóźwiak
#23314 : Muszę wyodrębnić wątek-temat "Imigracja", ale później.
(Ne pewno nie należy do "Bieżące zjawiska na niebie".) - Kita
#23345 :
Imigranci – odpowiadam Go87
A gdzie imigranci mieszkają teraz? W ośrodkach dla imigrantów, wynajmują mieszkania, w hostelach.
Jest mało państw z tak dużym problemem braku mieszkań jak w Polsce. A na zachodzie już nie mają ich gdzie umieścić.
O rolnikach nie wiem, ale zastanawia mnie czemu Europa (rozumiem w domyśle Unia?) miałaby niszczyć swoje rolnictwo, jak pandemia pokazała wprost, że regionalna produkcja czegokolwiek jest dużo ważniejsza.
No właśnie, dlaczego? Bo przecież niszczy. Słyszałam o teoriach, że uzależnienie ludzi od sprowadzanej z zewnątrz żywności pozwoli uzależnić ich od „trzymających władzę” i nie chodzi tu o władzę lokalną tylko globalną.
Go87, naprawdę nie wiesz o co walczą rolnicy i dlaczego protestują?
Australia ma bardzo ścisłą politykę imigracyjną, ale to jest kraj czysto imigracyjny. Aborygenów żyje tam 700 tysięcy. Reszta to imigracja.
Ta swobodna imigracja już dawno się skończyła. Teraz można uzyskać wizę, dostać obywatelstwo, ale nielegalna imigracja jest dokładnie zerowa.
Najciekawsze jest to, że żeby przedłużyć taką wizę musisz popracować w miejscach, gdzie biali Australijczycy nie chcą. To jest zwykle bar, sklep, szkoła, gdzieś w outbacku - środek Australii, tam gdzie społeczności aborygeńskich jest najwięcej.
To nie jest prawdą. Skąd masz takie dziwne informacje? A prawie każdy młody Australijczyk, jeszcze uczący się lub studiujący dorabia sobie w barach, sklepach itp. Tam jest zwyczaj wczesnego usamodzielniania się.
Tu pytanie które kraje z imigrantami biednieją? Wspomniana Australia - nie.
Wspomniana Australia ma powody aby nie przyjmować żadnego nielegalnego imigranta. Żadnego! Jeżeli kogoś przyjmują zarówno na pobyt tymczasowy jak i stały, to na swoich warunkach.
Kraje zachodnie mają ogromne problemy z imigrantami nielegalnymi. I to ich kosztuje. Nie mają poprawnych procedur i dobrej polityki imigracyjnej.
Zgadzam się. I nie mam podstaw przypuszczać, że akurat Polska jest w stanie wprowadzić poprawne procedury, i w ogóle czy takie istnieją?
Stany Zjednoczone są żarte przez [..]
Nie wypowiadam się na temat USA, bo za mało o nich wiem. Poza tym, że wiem o niezaprzeczalnym kryzysie związanym z podejściem do nielegalnej imigracji.
To, że mówią , że nie pomogą Ukrainie bo ich kosztuje nielegalna imigracja to jest pijarowy tekst.
To jest niewykluczone, ale faktem niezaprzeczalnym jest, że nielegalna imigracja jest dla Stanów poważnym problemem. I nie tylko dla Stanów. Chyba jedynym państwem, który sobie z tym poradził jest wyspiarska Australia.
- Go87
#23357 : O Australii wiem od agenta migracyjnego, bo się imigracją tam interesowałam. Konsultowałam sprawę bardzo dogłębnie.
Zachłystywanie się Australią i jej polityką imigracyjną jest dla mnie zbyt zero jedynkowe. Każdy kij ma dwa końce, stąd mój komentarz.
Nie wypowiadam się na temat rolników bo nie jestem na ich miejscu. Przekazy medialne to tylko skrzywiona rzeczywistość kamery która akurat kręci. Nie trzeba mieć zdania na każdy temat.Polemizowałabym o faktach niezaprzeczalnych. Wolę patrzeć w dane i statystyki. - Kita
#23360 : A ja o Australii wiem od córki, która tam mieszka już dosyć długo.
Nie zachłystuję się ani Australią, ani jej polityką. Podaję zwykłe fakty.
- Wojciech Jóźwiak Sabotaż Nord Stream 2022-09-28 21:26:15
- Wrona Praga - demonstracje 2022-09-29 18:47:34
- Wojciech Jóźwiak Dzisaj Putin przyłącza południo-wch. Ukrainę do Rosji 2022-09-30 10:04:46
- Egna Zaćmienie i test, który Putin prawdziwy 2022-09-30 10:42:06
- Egna Tak apropos tego, co się 2022-10-27 09:21:12
- Wojciech Jóźwiak Listopad 2022 ostatnim miesiącem wojny RU-UA? 2022-11-01 21:11:49
- Lola Iran, kara śmierci dla 15 tysięcy osób? 2022-11-09 09:58:12
- Soyotik Niemiecka policja aresztowała... 2022-12-07 22:18:18
- Wojciech Jóźwiak Wojna, Bachmut i powstanie Buławina 2022-12-10 19:10:31
- Jutrzenka Poseł Rosatti przyszedł wczoraj... 2022-12-14 10:13:45
- Lato134 Podbijam temat. Od kilku miesięcy jest napięta sytuacja na granicy USA-Meksyk 2024-01-27 23:26:22
- Wojciech Jóźwiak Lata 2025-2026 - uzupełnione 2024-01-28 09:43:24
- Wojciech Jóźwiak Bunt Teksasu 2024-01-29 22:00:09
- Wojciech Jóźwiak Marek Budzisz o Europie... 2024-01-30 22:26:39
- Kita Pakt Migracyjny 2024-02-15 09:26:12