prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Ciekawostki .17

Wrona   2025-06-14 20:32:37   17.20683  
Kreol Leon
powołuję się na tygodnik Polityka.
Piszą tam że dziadkami papieża byli państwo Martinezowie, Louise urodziła się w Nowym Orleanie a Joseph na wyspie Haiti zamieszkanej w XIX wieku przez Mulatów i Czarnych (dawniej niewolników) w spisie ludności z 1900 roku państwo Martinezowie figurują jako Czarni ale już w 1910 roku jako Biali. Trzeba przeczytać ten zawiły artykuł tłumaczący dlaczego Mulaci i w jaki sposób "przekształcali się na "Białych" dlaczego to wiadomo....
Wszyscy czekali na Habenus Papam i każdy z nas miał w tyle głowy czy to nie będzie Czarnoskóry który według legendy zwiastuje koniec świata.... Pewne jest że to nie jest biały amerykański papież....
Nowy papież Leon XIV. Kim jest Robert Prevost? - RMF 24
Wrona   2025-06-16 21:01:16   17.20691  
Wypijmy za błędy...
Ryszard Rynkowski nie pojawił się w Opolu gdzie czekał na niego nasz wielki Jacek Cygan i gdzie miał zaśpiewać utwór "Wypijmy za błędy" do słów tego wielkiego tekściarza-poety, bo niestety w drodze do Opola spowodował wypadek i był pijany.....
godz. ur nieznana.
Jutrzenka   2025-06-25 10:25:07   17.20744  
Sławisz Uznański w kosmosie!
Sławosz Uznański w kosmosie!
  • Wojciech Jóźwiak #41398 : 1) Czas startu, 2) czas urodzenia Astronauty.PL – potrzebujemy.
  • Jutrzenka #41400 : Czas startu chyba 8 31 czasu polskiego. Data  urodzenia 12 kwiecień 84
  • Wojciech Jóźwiak #41402 : Czas godzinowy urodzenia by się przydał. Może wypłynie.
  • Jutrzenka #41403 : Łódź godziny nie ma narazie
Wojciech Jóźwiak   2025-07-17 13:29:02   17.20831  
Kometa galaktyczna "interstellarna" znana od 1 lipca br.
Nazwana kodową nazwą 3I/ATLAS – link do PL-Wiki. Z planet w najmniejszej odległosci minie Marsa: 0,195 au = 29,0 mln km.  Leci z dużą prędkością, 3 razy tyle, co orbitalna prędkość mijanego przez nią Marsa. Obrazki-wykresy orbit pokazują, że przy jej prędkości, grawitacja Słońca i planet mało odchyla tor tej komety. (Gdyby podobny wędrowny obiekt galaktyczny trafił w nas... strach.)
Lola   2025-07-20 23:09:15   17.20845  
The best window to see Pluto

Artykuł Stefanie Waldek z National Geographic The best window to see Pluto all year is closing - zachęca miłośników astronomii do obserwacji trudno dostrzegalnego Plutona w okolicach jego opozycji (do Słońca), która w 2025 r. przypada 25 lipca. W tym ustawieniu Ziemia znajduje się dokładnie między Słońcem a Plutonem, co sprawia, że Pluton wschodzi o zachodzie Słońca, pozostaje widoczny całą noc i dzięki minimalnym cieniom wydaje się odrobinę jaśniejszy. Choć nawet w najlepszym momencie Pluton ma jasność zaledwie około 14 mag, amatorski teleskop ustawiony na całkowicie ciemne niebo i pomoc aktualnej mapy gwiazd zwiększają szansę na jego dostrzeżenie. Nawet jeśli nie obejrzymy go dokładnie 25 lipca, kilka dni przed i po tej dacie pozostają równie dobre do poszukiwań. To kosmiczne „polowanie” przywołuje ducha odkrycia sprzed niemal stu lat, gdy Clyde Tombaugh odnajdował Plutona, porównując kolejne fotografie nieba. Pluton piękny!

Wojciech Jóźwiak   2025-08-03 10:08:04   17.20886  
Obserwujmy Kamczatkę
Dzisiaj było już drugie trzęsienie ziemi na Kamczatce, tsunami i erupował kolejny wulkan: Wulkan Kraszeninnikowa. Poprzednio, 30 lipca, wybuchła Kluczewska Sopka. Jaka magia!
Jutrzenka   2025-08-03 10:21:41   17.20887  
Nie
Czy można cię prosić Wojtku o jakieś przedstawienie kosmogramu ministra Z urk. Wczoraj słuchałam jakiejś głupiej wróżki która nawet twarzy nie pokazywała i opowiadała bzdury. Wyglądała jak propagandzista pisu    tak się zdenerwowaalam że odrazu poszłam spać.
Jutrzenka   2025-08-03 10:31:49   17.20888  
Miałam takie sny że...
Miałam takie sny że mózg staje w poprzek. Na koncu zapisywałam się do jakiejś komisji wyborczego j. nie wiedziałam czy nie iść jednak do innej. Na końcu ni z tego ni z owego się jadłam bardzo mięsne udko z kurczakak  Nie uważam tego snu za bardzo pomyślny jednak bo było mase zamieszania i na końcu jakiś wielki samochód latał po niebie  Zupełnie nie wiem co myśleć. A jeszcze ciekawiej było kilka dni temu kiedy ratowałam kilka niemowlaków z pożaru.
Wrona   2025-10-01 08:35:19   17.21100  
Ceremonia Kakao
Dziś w telewizji śniadaniowej pokazano Beatę Pawlikowską demonstrującą ceremonię kakao i opowiadającą o Ludach którzy do dziś praktykują pijąc kakao na cześć Boga Słońca. Wydała o tym książkę (oczywiście...) a mnie przypomniał się Jan Szeliga piszący w Tarace który już wiele lat celebruje ten napój na swoich ceremoniach szałasu potu....
Wrona   2025-12-11 17:11:03   17.21428  
Przewidział smartfony, internet i generatywną IA.
Ray Kurzweil . Wizjoner, który nauczył  komputery czytać na głos (syntezatory) obwieścił że ostatni "zwykły " człowiek narodzi się około 2045 roku i Homo Sapiens przestanie być Homo Sapiens.....
  • Wrona #44725 : geniusz czy szarlatan...
  • Chaos #44726 : Artykuł ciekawy, czytając go odniosłam wrażenie, że zakładany jest rozwój technologii równie szybki jak dotychczasowy, lub nawet proporcjonalnie szybszy. Przez to przypomniałam sobie o sekstylu Neptun-Pluton, który lada moment ma się rozpaść, zabierając dobroczynne wpływy, które były przywilejem ostatnich dziesięcioleci, w tym niezwykle szybki rozwój technologii. Może ona spowolni, albo bryknie w złą stronę?
  • Wrona #44727 : no tak Chaos ale przecież będą następne " jakieś znaczące " aspekty ...np od roku 2043 Pluton będzie zmieniał znak z Wodnika do Ryb i połączy się jeżeli dobrze pamiętam z Neptunem w Byku w punkcie 9 Pucharów bikwintylem?...
  • Wrona #44728 : Będziemy nadal Homo ale jakie? jeżeli nie Sapiens....
  • KrzyżPołudnia #44729 :
    Tak, to jeden z bardziej znanych futurystów. Zaskakuje jego optymizm, przecież każdy system da się zhackować, więc podłączenie swojego układu do chmury albo wstrzyknięcie sobie nanobotów to kiepski pomysł pod kątem bezpieczeństwa. Już teraz są wariaci, którzy zdalnie wyłączają ludziom rozruszniki, które nie są specjalnie chronione...
    Ma osie bardzo podobne do moich.
  • Wrona #44730 : Lem przewidział cyberowady (drony) i nawet Piłsudski jest już anarchizmem bo takie teraz będą wojny....
  • Wrona #44731 : spokojnie KrzyżuPołudnia ...takie osie mają miliony ludzi....
  • KrzyżPołudnia #44734 : Wiem :) Po prostu od razu patrzę przez inny filtr na jego kosmogram. Np. wiem kiedy ciężkie planety przechodziły mu przez osie :) 
  • Wrona #44735 : no ale ten ktoś cięzkie planety może mieć w całkiem innym miejscu w swoim natalu...
Wrona   2026-04-06 21:00:39   17.21989  
Chris Niedenthal
Fotograf polsko- brytyjski ur 21 października 1950 r. w Londynie. godz. ur. nieznana.

Zdjęcia z albumu "Chris Niedenthal. Wybrane fotografie 1973 ...
Harmonika 31
Przyznaje, że czasem buja w obłokach...
  • Wojciech Jóźwiak #47404 : @Wrona: Ciekawa harmonika. Może jednak CN zna godzinę?
  • Wrona #47405 : przepadam za rozmowami Piotra Jaconia  w programie "Bez polityki" ciekawi rozmówcy...ujęło mnie wyznanie Ch. N. że fotografia jest jego tarczą i paszportem do innego życia...
Wrona   2026-04-15 12:54:46   17.22029  
Ken Kesey
autor powieści "Lot nad kukułczym gniazdem′ który mówił o sobie " za młody na bitnika, a zbyt stary na hipisa"  pomiędzy pokoleniami tamtego czasu.

"Wysoko, wysoko w górach, wysoko w sosnowym zagajniku.
Śledzi wiatr starą ręką, liczy chmury starą pieśnią.
Trzy gęsi w stadzie,
jedna poleciała na wschód,
druga na zachód,
trzecia nad kukułczym gniazdem"
Premiera filmu w reżyserii Milosa Formana odbyła się 19 listopada 1975 r. a film zdobył 5 Oskarów.
Ken Kesey (1935-2001)
Notki forum (12) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.