Co tam panie w polityce (do 2023) .87
Wrona
2023-05-21 13:45:29 87.16576
Wieszczą powrót terroryzmu
Rząd Francji wieszczy powrót islamskiego terroryzmu w Europie
https://www.wnp.pl/parlamentarny/wydarzenia/rzad-francji-ostrzega-przed-powrotem-islamskiego-terroryzmu-do-europy,711973.html
-
Wojciech Jóźwiak
#16596 : Dla Francji "prywatny" terroryzm islamistów jest oczywiście groźniejszy niż państwowy terroryzm ze strony Rosji.
- Wrona #16603 : tak na marginesie... jak byłam we Francji gdzieś koło 13 lat temu to zauważyłam że w autobusach komunikacji miejskiej (Paryż) przeważnie poruszają się obywatele czarnoskórzy...
- Traversee #16626 : Byłam w Paryżu w roku 2016, tylko na jeden dzień, ale pamiętam, że własnie zdziwiłam się, jak weszłam do metra. Nie było "diversity"...
Wrona
2023-05-24 16:54:29 87.16586
Ekologia
Ważny i pierwszy na świecie krok.. Od 23 mają we Francji obowiązuje zakaz lotów krajowych na krótkich trasach, które można pokonać pociągiem w czasie krótszym niż dwie i pół godziny... Wojtku napisałam tu bo nie ma blogu o ekologii..
- u#1609 #16622 : Też mnie bardzo ucieszyła ta wiadomość. Mam nadzieję, że inne kraje nie zechcą być "z tyłu" i również zaczną poważnie podchodzić do ratowania tego, co jeszcze nie zostało zniszczone przez nasze ludzkie rozdęte ego.
-
Wojciech Jóźwiak
#16747 : Ale chyba Beato nie ma we FR zakazu latania prywatnymi odrzutowcami?
- Wrona #16758 : No cóż Wojtku ...zakaz krótkich lotów nie obejmuje "elit" i bogaczy...ta walka ,dyrektywy, ta ekologia to w ogóle jakaś ściema ...może Ziemia poradzi sobie bez nas ..pamiętacie dziurę ozonową i te alarmy ekologów?
- Wrona #16759 : może Europa przekształci się w coś na kształt Afryki..z pokolenia na pokolenie będzie na brązowieć skóra, oczy staną się ciemne a włosy czarne ...:)
- Wrona #16761 : a zaraz potem będziemy forsować granice północnych państw ...bo będzie tam jeszcze znośnie...
Wojciech Jóźwiak
2023-05-28 11:50:00 87.16606
Węgry zyskały sojusznika. Ateny i Budapeszt blokują sankcje wobec Rosji
Węgry zyskały sojusznika. Ateny i Budapeszt blokują sankcje wobec Rosji -- donosi rp.pl (Rzeczpospolita). Parę dni temu prof. Góralczyk, ten od Chin i Węgier, twierdził, że najlepiej by było Węgry z Unii wyrzucić. Uważam to za "słuszne i sprawiedliwe". Grecję też.
-
Traversee
#16752 : Pierwsza myśl: "a co oni tak nagle zapałali miłością do Rosji?". Piersze zdanie podlinkowanego artykułu i... wszystko jasne :)Jeśli najnowszy pakiet sankcji zawiera m.in. sankcje wobec zachodnich firm, które pomagają sankcje obchodzić, to naturalnie znajdą się kraje, którym to się nie spodoba - najpewniej te, które najwięcej mają za uszami pod tym wzgędem, no a Grecja - przepraszam, ale największy kombinator w UE - znany chociażby z handlu wizami unijnymi, ale też z wielu innych przekrętów... więc taka to jest niespodzianka - "spodzianka" :)Można odnieść wrażenie,że ktoś tam miał dobre intencje planując ten najnowszy pakiet, no ale przy tym wszystkim trochę nie pomyślał.
- Wrona #16762 : na znak protestu nie kupię już jogurtu ala greckiego...
- Wrona #16763 : Grecja słynie z korupcji...
- Lola #16764 : Grecja jest nietykalna.
-
Fabrycy
#16765 : Z UE nie da się nikogo wyrzucić.
Wrona
2023-05-29 11:47:27 87.16609
Lex Tusk
Prezydent A. Duda o 10.30 podpisał sabat czarownic...?
- Wrona #16772 : Księżyc w ścisłej opozycji do Neptuna..
-
Biggannet
#16785 : Dziś redaktorzy z RZeczpospolitej dyskutowali o Lex Tusk jako pewnym wydarzeniu wywołującym falę zmian i na koniec rozmowy Chrabota wspominał atmosferę końca roku 1988/ początku 1989 aż do czerwca „kiedy niebo się oberwało”.Może powinnismy sobie w naszym astrogronie popatrzeć a ewentualne podobieństwa w astroklimacie tamtych i obecnych zdarzeń?Jeśli link nie zadziała to proszę otworzyć stronę www.podcasty.rp.pl i włączyć dzisiejsze nagranie.
- Wrona #16786 : Walka dwóch kogutów rozpoczęta...
-
Wojciech Jóźwiak
#16810 : @Biggannet: Na mój rozum, teraz nie ma podobieństw. Podobieństwo będzie w latach 2025-26: wtedy będzie koniunkcja Saturn-Neptun, podobnie jak w r. 1989, oczywiście w innym miejscu zodiaku i w innym kontekście.
- Biggannet #16813 : Zupełnie obok astrologii, uważam, ze nawet jeśli PIS zostanie odsunięty od władzy to Polskę czekają ekstremalnie trudne dwa lata - właśnie 24/25 i kto wie czym sie to skonczy…?
-
Wojciech Jóźwiak
#16815 : Najgorsza może być wojna z Rosją. Ten wariant uważam za skrajnie mało prawdopodobny (samobójczo straceńczy dla RU), chociaż niewykluczony. Inne możliwe spieprzenia sprawy, to: odsunięcie się USA od spraw wschodnio-europejskich, co byłoby prawdopodobnym skutkiem wygranej Republikanina w wyb. prezydenckich. Centralizacja UE przez skupienie władzy w niej przez Niemcy-Francję, czyli tzw. dyktaturę Doliny Renu. Postępująca de-demokratyzacja Zachodu, czyli "wiosna" dla populistycznych dyktatur typu Erdogan, Orban itp. Wojna USA-Chiny o Tajwan.
- Dziwna #16831 : Teraz zaś się Andrzej Du...a rakiem wycofuje. Rakiem. Boszsz, jak mnie ten facet denerwuje. Ciekawe, czym mu Amerykanie pogrozili. Trok od kaleson, a nie mężczyzna, jak to moja babcia mawiała. Jak w ogóle można być politykiem i takim kompletnym budyniem??? Na marsz i tak idziemy.
- Wrona #16834 : Jestem Za a nawet Przeciw....
- Wrona #16838 : Bieżący Mars tranzytuje koniunkcją ur. Plutona Andrzeja Seweryna..
- Wrona #16839 : Bieżący Pluton jest w opozycji do jego ur. Marsa....
- Fabrycy #16840 : Rzeczywiście. Nieźle go poniosło (A.Seweryna). Ciekawostka: urodzony w tej samej dobie, co Żyrinowski.
Wojciech Jóźwiak
2023-06-01 08:48:47 87.16623
Rosyjska rakieta pod Bydgoszczą
Zobaczcie, jaki straszny horoskop miała Rosyjska rakieta pod Bydgoszczą z 16 grudnia ub. roku. Dziwne, że nie wybuchła. No wiem, że miała głowicę atrapę z betonu, ale...
Egna
2023-06-01 13:44:34 87.16624
Marsz 4 czerwca i pełnia
W niedzielę ok. 5.40 rano mamy pełnię Księżyca na 13 Strzelca. Niby astrologowie internetowi mówią, że cisza i spokój, ale chyba rzadko używają aspektów oktylowych, bo gdy te się wyrysuje to powstaje ciekawa figura. Wzięłam pod uwagę tylko aspekty ścisłe, czy z orb < 2 stopnie. Ciekawa jestem Waszych refleksji!
Ps. Sam marsz zaczyna się o 12.00, wtedy Słońce w okolicy MC, Księżyc w IC, a na dsc - Saturn. Tryoktyl Księżyc Wenus rozpada się, Księżyc będzie na 17 Strzelca.

- Chaos #16818 : Też przyglądałam się wczoraj tej oktylowej "kopercie", która wystąpi za kilka dni. Na 13 stopniu Strzelca mam Jowisza, więc pełnia będzie na nim.
-
Wojciech Jóźwiak
#16819 : Opozycja Wenus do Plutona sprzyja protestom: Marsz 4 czerwca, planowany początek. Księzyc w hiper-Strzelcu, tzn w okolicy punktu 7-ognistego 17 st. Strz. -- także sprzyja takim wydarzeniom. Moment ciekawy. Marsz popieram, ale czy przyniesie skutki? Skuteczną decyzją byłoby (chyba tylko) zawiązanie wspólnej listy przez Tuska, Hołownię, Kosiniaka-Kamysza i Zandberga.
- Wrona #16854 : Wśród tych czterech osób na dzień dzisiejszy najlepsze tranzyty ma Donald Tusk, Jowisz w koniunkcji ze Słońcem i Wenus, Merkury z Uranem w koniunkcji z Merkurym, Pluton w kwadraturze do Słońca i w koniunkcji z Księżycem. Jutro będzie na piedestale bo ma astrologiczny power...
- Wrona #16855 : J. Kaczyńskiemu, Jowisz zbliża się do Asc, po czym może nastąpić inna jakość w jego polityce...
- Lola #16856 : Horoskop Kaczyńskiego nie jest pewny (godzina) może się przekonamy niebawem.
- Wrona #16857 : acha okey ale tak czy inaczej coś J.K. wymyśli nowego...
-
Lola
#16858 : Zapominamy jeszcze Trzaskowskim. Saturn idzie w kierunku MC, Neptun juz się zbliża, spotkają się w 2025. Pluton robi ostatnie aspekty do uro. Słońca. Może jutro się "wykaże". W sumie mógłby zastąpić Tuska...

- Wrona #16859 : Prof. Jarosław Flis że dziś nic nie wskazuje na to żeby marzył o takiej roli...oprócz tego "Trzaskowski nie budzi się o 5 rano z potrzebą podporządkowania sobie świata, nie chce być panem młodym na każdym weselu i nieboszczykiem na każdym pogrzebie. Pojawia się w grze, kiedy wymaga tego polityczna chwila" (cytuję Wyborczą)
- Egna #16872 : "Marsz popieram, ale czy przyniesie skutki" napisał trochę wyżej WJ. No właśnie, a gdyby użyć astrologii elekcyjnej i horoskopu startu marszu? Nie znam się na tym, ale to chyba idzie tak: ASC w Pannie, więc pytamy o Merkurego, a ten w ścisłej koniukcji z Uranem (rewolucja?) i do tego w pierścieniu septylowym (powietrze, idea) z Księżycem (lud) i Neptunem (emocje, impuls, uwspólnotowienie). I jest jeszcze drugi pierścień, kwintylowy, czyli marsowy, czyli działanie, ale też wkurzenie. A tam polaczenie Merkurego z Wenus (łączenie) i Saturnem (struktura, trwałość). To dobry tok myślenia?
- Wojciech Jóźwiak #16873 : Przypominam kosmogram umówionego początku marszu: Marsz 4 czerwca, planowany początek.
- Dziwna #16874 : Ojej. Póki co początek marszu. Wałęsa mówi o sobie i przynudza strasznie. Kocha swoją legendę bardziej niż cokolwiek. To już stary człowiek, nie "czuje" tłumu. TVPiS sobie powycina fragmenty i zrobi ośmieszającą relację. Po co go wyciągnęli? Smutne.
- Wrona #16875 : Tusk wyciąga swojego Asa z rękawa ....Lech Wałęsa Wenus w punkcie wściekłej Panny, bieżący Mars tranzytuje jego natalnego Plutona....w punkcie wolnościowym...
- Wrona #16876 : to prawda że przynudza i rozpływa się nad sobą....
- Wrona #16877 : ja nie chcę Polski europejskiej... sorry ...niech Polska pójdzie inną , lepszą, swoją drogą...
- Wrona #16878 : już nie mogę słuchać tego tvn24 ..idę do polsat news...
- Wrona #16880 : między innymi dowiedziałam się że " Tusk jest blisko ludzi" ludzie ,trzymajcie mnie....
-
Wojciech Jóźwiak
#16881 : @Egna: Tak, dobrze napisałaś, Egno, potwierdzam. Ale jak zwykle w takich przypadkach, nie wiadomo, co z tych "wyczytań" horoskopowych mówi o teraźniejszości, a co mówi o przyszłości. Do teraźniejszości na pewno się stosuje. :)
-
Wrona
#16907 : Nie tylko Rotterdam, nie tylko Holandia..https://krytykapolityczna.pl/swiat/ue/bombowy-rotterdam-tylu-atakow-nie-bylo-w-zadnym-innym-europejskim-miescie/
Wojciech Jóźwiak
2023-06-02 11:42:43 87.16630
Kiedy była awantura przez G. Brauna?
Czy Ktoś-z-Was zarejestrował, kiedy, o której godzinie, Grzegorz Braun przerwał wykład prof. Jana Grabowskiego w Niemieckim Instytucie Historycznym w Warszawie? Widzę w sieci tylko datę 31 maja.
-
Wrona
#16825 : gdzieś po godz. 18 ale to było we wtorek 30 maja.https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/2214328,1,grzegorz-braun-brutalnie-przerwal-wyklad-prof-jana-grabowskiego-pozne-lata-30-wrocily.read
-
Wojciech Jóźwiak
#16826 : Wracają nie tylko lata tuż przed II wojną, ale i awanturniczy okres PRL z dominującą postacią Moczara i z kulminacją w "wydarzeniach marcowych" 1968 i wypędzeniem Żydów. Dopiero Gierek od 1971 r. to wytłumił. W polskim cyklu Saturna jest to regularność, nie przypadek.
Biggannet
2023-06-03 11:53:15 87.16633
O co u Lisa?
O co u Lisa? Bo ten przechodzi jakaś degradację mózgu.
- Wrona #16843 : U Tomasza Lisa bieżący Neptun tranzytuje natalnego Marsa a to podobno skutkuje dolegliwościami zdrowotnymi...
- Lola #16844 : U Lisa (bez godziny) to Saturn za chwilę na Słońcu. Możliwe, że Saturn jest teraz w opozycji do uro. Ksieżyca. Pluton w kierunku Wenus, no i ten Neptun na Marsie. Wesoło.
- Wrona #16845 : T. Lis to bardzo schorowany człowiek, jak wiecie po 4 udarach i nie jest już w pełni sprawny..w natalu ma ścisłą opozycję Plutona do Słońca z Saturnem ..siła i determinacja..
-
Biggannet
#16846 : To przykre ze tak nie ma wyczucia ostatnio. A pamietam jak mówiono o nim jako o kandydacie na prezydenta RP.Po tych udarach powinien rzeczywiście wyluzować.
-
Biggannet
#16847 : Na astro data Tomasz Lis urodził sie w Zielonej Gorze, 6 marca 1966 o godz 11:00 rano
-
Lola
#16848 : dopiero teraz sprawdziłam, że mamy horoskop Lisa, aktualne tranzyty
: -
Wojciech Jóźwiak
#16849 : Lolu, to wciągnij T. Lisa do naszej bazy. Pliz.
- Lola #16850 : Fabrycy dodał Lisa.
-
Wojciech Jóźwiak
#16851 : Lolu, faktycznie. Fabrycy -- dzięki :)
Edit: Jaki ma maleficzny kosmogram...! Tomasz Lis - Lola #16852 : u Lisa, ciężki uro. horoskop ale tranzyty teraz też trudne, że tak użyję eufemizmu.
- Lola #16853 : Widzę, że dodałeś Wojtku, Obajtka, (bez godziny) tego też ostatnio sprawdzałam. Zastanawiałam się, na fali jakich tranzytów dostał się z Pcimia do Orlenu. Pluton przez całego Kozio, gdzie ma najważniejsze planety osobiste.
-
Wojciech Jóźwiak
#16860 : Lolu, Obajtka dodałem, bo sprawdzałem, czy ma binstrię Mars-Jowisz jak Himmler, ale nie ma.
Wojciech Jóźwiak
2023-06-03 21:28:00 87.16634
Kaczyński: Mars, Jowisz, Wenus
Nawiązuję do wymiany zdań powyżej:
Beata: J. Kaczyńskiemu, Jowisz zbliża się do Asc, po czym może nastąpić inna jakość w jego polityce...
Lola: Horoskop Kaczyńskiego nie jest pewny (godzina) może się przekonamy niebawem.
Godziny urodzenia Braci Kaczyńskich znamy z wywiadu ich dawno nieżyjącej matki, wg. której starszy Jarosław urodził się o godz. 2:00, a młodszy Lech o godz. 2:45.
Kusi by ich odwrócić: że urodzili się na odwrót. Lech był starszy i zginął pod Smoleńskiem. Młodszy Jarosław żyje i rządzi.
Jakie są za tym argumenty?
U starszego dominująca planetą jest Wenus, która jest w Imum Coeli. Z dwóch braci bardziej wenusowcem był Lech, który "miał kobietę", ożenił się i miał dziecko-córkę. Też miał bardziej wenusowy -- tzn. zgodny lub ugodowy, i uspołeczniony -- charakter.
U młodszego dominują Jowisz (zbliżający się do MC) i Mars (zbliżający się do ascendentu). Młodszy wg matki urodził się o godz. 2:45. O godzinie 3:08 Jowisz i Mars jednocześnie znalazły się na osiach! Aż prosi się hipoteza, że Jarosławem nazwano młodszego, który w dodatku urodził się 23 minuty później niż zapamiętała matka.
(Może też być tak, że ludzie mają "pisane sobie" -- bo np. określone genetycznie -- czasy urodzenia i nie zawsze dokładnie w ten czas trafiają z urodzeniem.)
(Może też być tak, że ludzie mają "pisane sobie" -- bo np. określone genetycznie -- czasy urodzenia i nie zawsze dokładnie w ten czas trafiają z urodzeniem.)
Tak lub inaczej, hipoteza, że Jarosław jest tym młodszym i ma Marsa (prawie) na ascendencie i Jowisza (prawie) w MC. Należałby wtedy do typu marsowo-jowiszowego (do binastrii Mars-Jowisz), jak omawiani niedawno przez mnie na webinarium Himmler, Machiavelli i Robespierre.
- Wrona #16861 : rozumiem ale ja mam taką hipotezę ,że jednak Jarosław jest bardzo pro rodzinny gdy spojrzymy na jego programy np. 500 plus, becikowe itd....co tym sądzicie? no i ma ukochanego kota co wpisuje się w Wenus w Ic....
-
Wojciech Jóźwiak
#16862 : Ale przeciw powyższej zamianie braci (lub zamianie ich horoskopów) świadczy to, że Jarosław wrócił (tryumfalnie) do władzy w 2015 r. kiedy Pluton był w jego uro. Medium Coeli -- tj. w MC starszego z braci.
Obecnie u Jarosława jeden znaczący tranzyt się dzieje: Pluton chodzi po jego Jowiszu około Zera Wodnika. Co może oznaczać "bój to jego ostatni", ale nie musi.
-
Wojciech Jóźwiak
#16863 : Beato, becikowe to jest wynik kalkulacji pijarowych, a nie jakaś potrzeba serca. Koty są autystyczne; Jarosław sam wykazuje parę autystycznych cech. Jego Wenus, dominująca, bo w IC, leży w ognistym, marsowym punkcie około 12 st. Raka (u Lecha tak samo), a Wenus w tym miejscu wnosi cechy Marsa. Nie dajmy się nabrać na jakieś jego "serducho". (Czy tego jego osławionego kota ktoś w ogóle widział?)
- Lola #16864 : Dziękuję Wojtku za wyczerpujący opis. Ciekawe, kto się jeszcze może uaktywnić w najbliższym czasie na scenie politycznej. Wszystkich poważnych kandytatów sprawdziliśmy.
- Wrona #16865 : to jak ja mam pojąć 12 st. Raka ...nie ma konta nie ma auta nie wyściubił nosa po za swój dom i do tego ma autystycznego kota...Mój przyjaciel ma Słońce w tym punkcie , buja się całe życie po świecie bo jest świetnym specjalistą i jest angażowany do projektów na całym świecie dosłownie ale jest Rakiem i rodzina, przyjaciele są dla niego najważniejsi...
-
Dziwna
#16866 : Ależ oczywiście że guzik tam Jarek rodzinny jest... Natomiast koty chyba naprawdę lubi. Najpierw był Buś, potem przez 12 lat Alik, teraz Fiona i Czaruś. Przeczytałam kiedyś na pewnym forum, jeszcze w czasach przed-dyktaturowych opowieść jakiejś dziewczyny ze starego Żoliborza, że jej kiedyś zaginął kot, rozkleiła ogłoszenia i... kota jej przyniósł pod drzwi osobiście sam Prezes :) Pamiętajmy, że usiłował też wprowadzić "piątkę dla zwierząt" (nowelizację dot. m.in. zakazu hodowli zwierząt na futra), zablokowaną przez lobby rolnicze.No a za warszawskiej prezydentury Lecha z kolei wprowadzono fundusze na karmę dla społecznych karmicielek kotów, także na budki i leczenie kotów bezdomnych - nie wiem, czy to się utrzymało, ale dwie karmicielki u mnie na osiedlu faktycznie z tego korzystały. Lech postulował też stworzenie osobnego schroniska dla kotów, ale do tego nie doszło.No ale moim zdaniem wbrew obiegowej opinii jak najbardziej da się kochać zwierzęta i jednocześnie być wrednym człowiekiem.
- Wrona #16867 : no właśnie i mam wrażenie, że demonizujemy Jarosława a Tusk to niby święty....
- Wrona #16868 : Chyba coś z tych ustaw zostało i funkcjonuje bo nasze miasto często płaci rachunki za leczenie sterylizację kotów a znany mi bezdomny otrzymywał,( jak jeszcze żył, a żył na działce)darmową karmę dla swojego psa...
Wojciech Jóźwiak
2023-06-04 11:28:49 87.16637
Wspominamy dwa czwarte czerwca, 1989 i 1992
Wybory 4 czerwca 1989: Była to pierwsza wyrwa w sowieckim obozie. Mur berliński obalono dopiero jesienią tamtego roku. Była ścisła koniunkcja Saturna i Neptuna (koniunkcja ta powtórzy się niezadługo w latach 2025 i 26), z tej serii naruszającej Rosję. Była rozszerzona koniunkcja Saturna, Neptuna i Urana. Zacieśniała się koniunkcja Słońce-Jowisz.
Noc Teczek, upadek rządu Jana Olszewskiego: Wydarzenie, które obrosło legendami, które w dzisiejszym Oko.Press wyjaśnia prof. Antoni Dudek, radzę przeczytać. Była ścisła koniunkcja Urana z Neptunem (cykl 171 lat!), inne ciekawe aspekty też widać.
Wojciech Jóźwiak
2023-06-08 21:20:41 87.16654
Edward Gierek: Pomożemy
Edward Gierek: Pomożemy. Wydarzenie to znalazłem opisane w: "Kulisy gierkowego „Pomożecie?”". Tam napisane: "Spotkanie rozpoczęło się o godz. 11.00 i trwało osiem godzin." Czyli skończyło się o godz. 19. Przyjąłem, że "historyczna" wymiana zdań "Pomożecie? Pomożemy" miała miejsce około pół godziny przed końcem, stąd w horoskopie przyjąłem 18:30. Wtedy przez MC przechodził Saturn, "zwycięstwo władzy" jak najbardziej.
Ciekawe, że obsadzone planetami były wtedy dwa polskie czułe miejsca: Zero Wagi (lub kilkustopniowy początek tego znaku, domniemany para-urodzeniowy ascendent PL) -- i widać, że Pluton był w koniunkcji z Zerem Wagi.
Po drugie, coś działo się na pograniczu Skorpiona i Strzelca. I to bardzo: bo była koniunkcja Mars, Jowisz, Neptun. Ta trójkoniunkcja zadziałała jak "czarny łabędź"!
Widzimy więc, że rewolucja gierkowska 1971 miała naprawdę mocne astro-papiery.
Jeśli coś podobnego znajdę w niedalekiej przyszłości, powiem.
Ale za bardzo bym nowego Gierka nie wyczekiwał, ponieważ taka postać może pojawić się jako lekko zreformowany prawicowiec neo-pisowiec, który znajdzie sposób, żeby przebić się przez lejbgwardię miernych-wiernych którymi otoczył się Prezes. I jak Gierek pobiegł po wsparcie do Moskwy, tak ten neo-Gierek pobiegnie do Kościoła. Jednak głębsza rewolucja potrzebna jest w PL.
Widzimy więc, że rewolucja gierkowska 1971 miała naprawdę mocne astro-papiery.
Jeśli coś podobnego znajdę w niedalekiej przyszłości, powiem.
Ale za bardzo bym nowego Gierka nie wyczekiwał, ponieważ taka postać może pojawić się jako lekko zreformowany prawicowiec neo-pisowiec, który znajdzie sposób, żeby przebić się przez lejbgwardię miernych-wiernych którymi otoczył się Prezes. I jak Gierek pobiegł po wsparcie do Moskwy, tak ten neo-Gierek pobiegnie do Kościoła. Jednak głębsza rewolucja potrzebna jest w PL.
Jedynie prawda jest ciekawa
2023-06-15 21:21:40 87.16684
Dr Copy-Paste, czyli Jacek B.
CZy ktoś zna godzinę urodzenia Jacka Bartosiaka?
CZytałem wszystko, co napisał i to było dobre, choć już wtedy, zaglądając niekiedy do źródeł widziałem, że "rżnie" z Wikipedii, jak leci.
To, że zrzynał z wszystkich w tak ordynarny sposób- tego się nie spodziwałem.
Kiedyś wrzuciłem sobie jego horo i widziałem, że ma Plutona na Wenus w 2025, ale coś mu ten Pluton musi robić teraz. I jesli to Pluton, to dopiero początek dramy.
Co nie zmienia faktu, że to mądry gość.. ale szkoda, że aż tak bardzo poszedł "na skóty".
- Dziwna #17020 : Wojtek J. mówił kiedyś, że ma godzinę Bartosiaka, ale nie powie, bo dostał prywatnie.
- Lola #17021 : Zrozumiałam to wtedy tak, że Bartosiak, jest klientem Wojtka :)). Mogła to też być moja nadinterpretacja. Wojtek, mógłby nam przynajmniej zdradzić, czy cykl Saturna się zgadza ;).
- Wojciech Jóźwiak #17023 : No właśnie... Kiedyś dostałem od niego godzinę tylko do zaufanego użycia.
-
#17033 : Nie jestem mistrzem rektyfikacji, ale moim zdaniem 14.30. Wtedya) ma dużo planet w 3 ćwiartce - co się potwierdza: służby, Mossad, CIA, zakulisowe działania,b) Wenus na MC - aż "kłuje" w oczy (fragment ze stron Astroakademii):"Kariera wenusowa polega na wykorzystaniu swoich zdolności do nawiązywania kontaktów, sprawianiu dobrego wrażenia, sprawności w rozmowach i w negocjacjach, także tych handlowych. Kolejnym atutem bywa dar zjednywania sobie ludzi, trafiania do serc."c) Księzyc na IC - moim zdaniem wyczuwalny; nie znam historii rodzinnych, choć co nieco JB mówił o rodzinie w Warszawie itd. i ten ciepły ton się dało odczuć; praca "z terenem" - wszak "czołowy geo.." itd."Księżyc w IC dobrze się czuje - oznacza dobre zakorzenienie w rodzinie lub środowisku pochodzenia, pozytywne wzorce, bycie akceptowanym przez najbliższych (co potem procentuje w życiu); oznacza, dalej, pozytywne nastawienia do małej ojczyzny, do rodzimego krajobrazu, ludzi, przyrody. Cecha ta także pojawia się typowo u ludzi, którzy obierają zawód polegający na ścisłych związkach z terenem."d) Saturn wtedy szedł mu przez DSC w 2015/16 - wyruszanie w nieznane, wielką podróż; wtedy z adwokata zaczął przeobrażać się w geopolityka, pisarza - tu akurat wiem z pierwszej ręki, bo 2016/17 negocjowałem przez rok duży kontrakt - po drugiej stronie była kancelaria JB i ciągnąc trochę za język kolegów nieco się dowiedziałem; bardzo by się potwierdzałoTen Saturn ok. 2020 na MC - gdy przypadał początek szczytu popularności, do tego w końcu 2020 i 2021 na MC doszedł JOwisze) Jowisz - gdzieś 2017/2018 szedł mu przez Urana - to był "strzał" z Jaśminą Nowak, ukrywany, potem ten dziwny coming out i wielka miłość (2018/2019 Jowisz na Słońcu, Marsie i Neptunie) - może znajdę - Jowisz na Neptunie to by pasował do takiego zupełnie nie pasującego do wizerunku JB ujawnienia publicznie swej miłości; nie pamiętam kiedy się rozstali, ale chyba coś ok. 2020, gdy Saturn wszedł na MC robiąc dużo dobrego zawodowo, ale jednocześnie przeczołgał się przez Wenusf) i jeśli mam rację, to teraz Pluton od wiosny tego roku zaczął dotykać MC i pozostanie tam do końca 2025 - zatem temat jest "rozwojowy" - nie skazywałbym JB na porażkę - ten czas może go mocno przeczołgać, ale jeśli wytrzyma ciśnienie, to wyjdzie z tego mocniejszy; taką zdaje się on przybierać pozę; niewiele komentuje - choć np; dyskusje twitterowe z Bartłomiejem Radziejewskim go bolą i reaguje nerwowo - nie jak on, personalnymi argmentami- to akurat słabetenże Pluton pójdzie po całości po Wenus koniuncją i opozycją do Księzyca- puszczając wodze fantazji: na tej fali (nie spodziewam się, ale...) moze i zostawiona i chyba wciąż rozczarowana JAśmina, o której JB półgębkiem wypowiadał się, że "nie spełniła jego oczekiwań" opowie jak było - to by był cios mocno nomen omen poniżej pasa dla wrażliwego JB - wrażliwego na swój wizernek, ale też wrażliwego człowiekaNie znam go osobiście, wniósł dużo dobrego do polskiej publicystyki, życzę mu powodzenia. JEgo błąd, moim zdaniem, jest taki, jak "Bolka" - gdy już szydło wyszło z worka lepiej byłoby stanąć przed kamerą, uderzyć się w pierś, przeprosić, powiedzieć, że popełnił błąd. Ludzie by to kupili - wciąż jest lubiany i popularny. Długotrwały "kwas" od Plutona nic lepszego nie przyniesie. Wydaje mi się w ogóle, że ten plutonowy czas lepiej przejść po prosu się poddając - lepiej od razu upaść, dać się wytarzać w pierzu i smole. Bo to i tak nastąpi. Cięcie po kawałku bardzoej boli, niż jeden cios.
-
#17034 : Moja propozycja rektyfikacji:
- Lola #17036 : @Jedynie prawdo, widzę, że naprawdę "kręci" Cię Bartosiak ;).
- Jedynie prawda jest ciekawa #17038 : @Lola:-) kręci mnie astrologia :-)) JB lubię czytać i podziwiam, mimo mocno nadszarpniętej aktualnie reputacji. Od „dr copy-pastę” będzie mu trudno uciec .
-
Lola
#17039 : Mnie też kręci, obserwowanie jak realizują się w rzeczywistości horoskopy ludzi, których podziwiam albo za coś cenię. Bartosiak, potrafi zainteresować, dobrze opowiada, urodzony storyteller.Obstawiałabym, że to Merkury powinien być bardziej wyeksponowany (np. MC).25 czerwca 2016, doktorat, może wtedy Saturn tranzytował jego MC, to by znaczyło, że tranzytował także jego mega stellum (Słońce-Mars-Neptun)? ( wtedy godzina urodzenia ok 12:30?).Mało informacji, żeby sprawdzać.
-
#17040 : Dla mnie ta 14.30 pasuje, bo Pluton na MC, który wszedł(by) w tej syutacji od wiosny - to typowo by zadziałał "plutoniasto" - wszelkie skrywane, najgorsze brudy wywala i zostawia na rozdrożu gdzie nie ma dobrych rozwiązań. JEdnocześnie bardzo pasuje mi do niego Wenus na MC - wysoko, ambicje i on jest taki uwodziciel, Merkury bardziej kojarzy mi się dużo bardziej z jego (byłym już chyba) przyjacielem B. RAdziejewskim (nie znam horo) - takie chłodne, logiczne, komputerowe opowiadanie. A u JB to jest taka szelmowska minka, zawieszony głos, niedopowiedzenia, wenusowe malowanie pięknym słowem - więcej intuicji w tym, szalonych skojarzeń - ale to może od tej dziwnej koninkcji Marsa z Neptunem idzie - blisko Słońca.No i ten KSięzyc na IC - aż się prosi, bym tam był - taki miękki romantyk, sięgający wgłąb historii rodzinnych czy szperający w historii Polski w poszukiwaniu dróg do naśladowania (np. sprzed kilku dni jego wystąpienie z Dorpatu u Zychowicza, gdzie opowiada o polskich śladach w Dorpacie, Sobieskim itd.).A MErkury w Kozio - chłodny rozum dopełniający stellum odpowiedzialne za "grupę wtajemniczonych", służby, niejasne powiązania itd.
-
#17041 : @Lola - przy 12.30 kluczowe byłoby wiedzieć, co działo się w 2009 (Pluton na MC) i 2012 - Uran na Ascendencie. To nie mogło przejść niezauważone. Dla 12.30 - zobaczymy, jesli teraz się "rozejdzie po kościach", to nie pasowałoby do 14.30, bo Pluton by tak szybko nie odpuścił na MC.Przy 12.30 Jowisz zszedł pod Asc na początku tego roku - co by mogło oznaczać jakiś rodzaj wycofania.
- Jedynie prawda jest ciekawa #17042 : Przy 12.30 Saturn na Asc w 2026 i potem 2028 Neptun - to by "musiało" oznaczać, jakieś wycofanie w siebie. Zobaczymy
-
Lola
#17043 : Mamy mało informacji, przydałby się jakiś rozwód, narodzin dzieci. Nic nie wiemy.W rozmowie z Dukajem wspominał, że ma dzieci. W innym (już nie pamiętam z kim) wspominał, że jego Mama pomagała ratować Żydów ( nawet otrzymała jakieś odznaczenie?). Pewnie dlatego ma dobre koneksje w Izraelu (IC).Rzeczywiście mocne stellum (Słońce-Mars-Neptun ) może dawać też efekt tego co piszesz o tej Wenus w MC. Uwodzenie słuchacza. Storytelling.Poszukam więcej info.
-
Fabrycy
#17044 : Ciekawe, że Uran jest izolowany u człowieka, który działa w "Strategy&Future". Merkury też zresztą nie imponuje aspektowaniem. Jeśli rozszerzyć orb dla sekstylu, to między Merkurym, a Uranem można by się go doszukać.
- Lola #17045 : Fabrycy, dobra uwaga. Bardzo podejrzane taki Uran bez żadnych aspektów. Chyba, że jest na osi!!
-
Dziwna
#17046 : Jeśli mama pomagała ratować Żydów, to ile musiałaby mieć lat w czasie wojny? Minimum 15 chyba? Czyli jeśli 15 lat w 1939, to rocznik 1924, załóżmy? To jak miałaby w 1976 urodzić Bartosiaka? Na Wikipedii piszą, że J.B. ma 3 córki, ale nic o nich więcej.
- Lola #17047 : Pytanie skąd ten wylewający się z każdego wywiadu sentymentalizm? Księżyc w Raku? Jowisz w Byku?
-
Lola
#17048 : Dziwna, masz rację Babcia.

-
Wojciech Jóźwiak
#17049 : Witam. Jacek Bartosiak jest z pokolenia moich dzieci, więc jego matka nie mogła ratować Żydów podczas wojny, bo nawet najstarszą będąc, co najwyżej mogła urodzić się podczas wojny.Jacek B. podał mi inną godzinę niż ta którą JPJC uzyskał z rektyfikacji.Więcej nie powiem na razie, bo piszę z telefonu, a laptopowi popsuł się zasilacz. Jestem w terenie koło Kaupanger nad Sogne Fjordem.
- Lola #17050 : odrębna opowieść :)
- Lola #17051 : sorry już to sprawdziłam chodziło o babcię.
- Lola #17052 : Wojtku uwielbiam, polecam stronę ze norweskimi szlakami: SCENIC ROUTE
- Fabrycy #17053 : @Lola: jeśli chodzi o publiczną personę, maskę, Bartosiak jest mało uraniczny - jak na ewentualnego uranika osiowego. Przynajmniej, jeśli chodzi o stereotypowe cechy. Nie ma pomarańczowego irokeza, kolczyków w nosie czy tatuaży...;)
- Lola #17054 : Nie będę się upierać, ale wizual to nie wszystko. Bartosiak zawsze mnie zaskakuje tym rozpięciem tematów. Od historycznych, sentymentalnych, nostalgicznych związanych z rodzinną po wojnę w kosmosie, Księżyc itp. Takie trochę "rozdwojenie". Twarz ma okragłą jak Księżyc :) Może ma Asc. w Raku z Księżycem w koniunkcji?
- Fabrycy #17055 : Na uranika osiowego pasuje mi natomiast Andrzej Dragan.
- Lola #17056 : zgoda :)
- Lola #17057 : A jakby miał Księżyc na Asc a Wenus na Dsc? Wpisałoby się to w aktualny tranzyt Plutona.
- Fabrycy #17058 : Na moje oko, kluczowym elementem horoskopu Bartosiaka jest koniunkcja Słońce/Mars/Neptun i jej sprzężenie z Saturnem, Plutonem. ("czapka" trygonu i dwóch sekstyli). Mam kilkoro bliskich znajomych urodzonych w pierwszej i drugiej dekadzie grudnia 1976. I u wszystkich widać ten układ planet. Jedna z tych osób (kolega ze studiów) jest profesorem na UW i wygląda prawie jak Bartosiak. :)
- Lola #17059 : jasne, zgadzam się to jest motor.
- Chaos #17060 : W ogóle nie znam działalności J. Bartosiaka, ale patrząc na zdjęcia w google ma wyraz twarzy podobny do znanych mi z otoczenia ascendenciarzy z Wagi (w tym mój brat rodzony z niemal identycznymi brwiami, oczami i brodą), taki spokojny, opanowany, miły dla oka. Obróciłabym więc godzinę o 12 godzin na ok. 2:30. Niechby nawet z Księżycem w MC i Wenus w IC, żeby zostały na osiach, co dodatkowo by przechylało na tę aparycję dobroduszno-sympatyczną. Ale nie znam życiorysu, więc tylko pobieżnie porównałam z datami podanymi przez Jedynie Prawdę, np. 2015-16-17 - Uran tranzytowałby descendent. Ale strzelam bardzo, nie upieram się (Ja w ogóle przed paru dniami doznałam olśnienia, czemu mój znajomy - śniady krzepki brunet - nie chce mi się wpasować w klimat ascendentu w Raku, i nagle mnie tknęło, że to mógłby być ascendentalny Byk z jeszcze wcześniejszego poranka niż przypuszczał. Przez co od paru dni zaprząta mi głowę wygląd w ascendentach, i czy to wyłapywalne).
-
#17061 : @Chaos - 2:30 może być. Ja widzę bardzo ten Księżyc i Wenus na osiach.Przy 2:30 Pluton idzie mu teraz przez IC - bo by się tym bardziej mogło wpisywać w
"pranie brudów".Przy tym układzie Uran szedł mu 2016-17 przez DSC - nie znam szczegółów, ale JB przebąkiwał o tej swojej szalonej "przygodzie" z niemal 20 lat młodszą partneką, którą potem porzucił - to by było typowe - uraniczne zakochanie, potem klapki opadły i koniec.Przy tym ukłądzie Jowisz był na MC 2014, co jakoś wpisywałoby się w początki bardziej publicznej działalności (pierwsze jego teksty w NowejKonferacji, gdzie zaczynał to chyba 2013, 14)Blado wtedy wyglądają cykle Jowisza i Saturna, bo ma obie planey 2017-2020 w I ćwiartce, w okresie mocnej działalności publicznej. Ok. początku 2021 Saturn i Jowisz razem przechodzą do II ćwiartki, ale to za późno, bo już wtedy był popularny. - Jedynie prawda jest ciekawa #17062 : Rozwód był (chyba), bo opowiadając o związku z Jaśminą mówił coś o byłej żonie, która najdelikatniej mówiąc, krzywo na to patrzyła.
-
#17063 : przy podajej przez Chaos 2:30 Saturn schodzi pod Asc w 2012, a to jest mniej więcej czas, gdy JB z aktywnego adwokata zagłębia się w książki, zaczyna czytać i potem pisać. Nie pasuje mi ten boom publiczny z SAturnem pod Asc po roku 2015. Ale może Uran na DSC był tutaj katalizatorem ywstarczajcym
-
#17064 : Przy 2:30 brakuje mi wytłumaczenia wątku służb itd..gdyby przesunąć na ok. 2:10 to Pluton zaczyna łapać kontakt z ASC, a Księżyc nadal jest na MC, Wenus na IC.Pluton na ASC tłumaczyłby częsciowo te wątki służb
-
Wrona
#17066 : Być może JB jednak ma Wenus na Asc i Księżyc na Dsc ja obstawiam godz,ur. 10.00, 1030.Pluton właściwie jest już w zasięgu koniunkcji z ur. Wenus co powoduje u niego perturbacje.Po 2015 Saturn tranzytował jego Mc a ztego co powiedział kiedyś Wojtek że w tej ćwiartce Mc-Asc najwięcej robi się coś dla siebie a on właśnie wtedy zapoczątkował czas pisząc swoje książki i zdobywając popularność. Aktualnie Mars tranzytuje jego ur. Saturna a to może skutkować konfrontację z trudnymi ludzmi lub trudnymi sytuacjami ..
- Wrona #17067 : możemy sobie gdybać...tak czy inaczej JB ma bardzo silnego Saturna i sam o sobie mówi: "ja po prostu nie daje się nikomu podporządkować"..do tego mocny Pluton..
-
Lola
#17068 : @Beata, jasne gdybanie nie ma sensu. Z tego co piszesz, że JB sam o sobie mówi: "ja po prostu nie daje się nikomu podporządkować", wskazywało by na silnego Urana albo Marsa. Mars jest wskazany przez Słońce także jest silny, zostaje pytanie o Urana? Jak tu pisał juz Fabrycy, Urana ma dziwnego, bez aspektów.Saturn natomiast tworzy przyjemny trygon do stellum w Strzelcu, a Pluton sekstyl. Zazdrość.
-
#17069 : @Beata - 10-10.30 faktycznie ma sens. Wenus- Księżyc na osiach, 3 ćwiartka obsadzona (też Plutonem), Wtedy Saturn na MC w 2015, Jowisz w 2019 i obecnie Pluton na ASC - ma sens.Przeciw koncepcji Chaos o 2:30 też przemawia to, że człowiek jest chyba zbyt medialny, by mieć słońce pod horyzontem
- Jedynie prawda jest ciekawa #17070 : GDyby tak było - to po plutonowym przejściu przez ASC zaraz dostanie Urana na IC w 2026
- Wrona #17071 : @Jedynie prawda jest ciekawa, ja jeszcze chcę dodać o Plutonie że jeżeli teraz przechodzi przez Asc to musi dać się zauważyć jakaś ogromna zmiana w jego na przykład wizerunku, coś go wyostrzy ....Pluton który mija Asc jest bardzo wyrazisty i potrafi zmienić życie o 180 stopni..przynajmniej ja tak miałam..już nic nie było takie samo..skończyła się epoka...
- Fabrycy #17072 : Moja hipoteza robocza (strzelam ;), to gdzieś w okolicach 11.
- Wrona #17073 : @Lola ja bardziej bym patrzyła na ten ścisły potężny sekstyl Marsa do Plutona...Mars w koniunkcji z Neptunem daje praktyczność co też jest zaletą...
- Wrona #17074 : Uran wcale nie jest taki słaby bo w Skorpionie w punkcie harmonicznym "wydobywającym na wierzch" w sektylu do Merkurego co daje wysoką inteligencję...
-
Dziwna
#17075 : U mnie Pluton na Asc też był kompletną rewolucją a Bartosiak nie wygląda, żeby drastycznie zmieniał wygląd czy swoje życie. Raczej nic nie zmienia, idzie dalej w tym samym kierunku tylko ma przykrości towarzyskie. Plagiat-nie plagiat, moim zdaniem jest to oskarżenie nie do obrony w sądzie, bo jednak J.B. źródła podał. Poza tym w doktoracie chodzi o rozdział dodatkowy na życzenie promotora, 1 % objętości, i napisane jak wół w przypisie "rozdział na podst. tego i tamtego". Podobnie sprawa z Radziejewskim, od 5 lat miał świadomość, że J.B. zamieścił sobie parę zdań z jego pracy (opatrzonych przypisem) i jak się nagle pokłócili o kasę, tzn. J.B. przestał dokładać do Nowej Konfederacji to aj waj, zostałem splagiatowany :)) Burza w szklance wody, żadne plutoniczne dewastacje.To, że się think tank nazywa Strategy & Future wcale nie znaczy, że ma coś z Uranem wspólnego :) Dla mnie Bartosiak jest właśnie XIX-wieczny raczej, deterministyczny ("odwieczne prawa geopolityki" etc.), darwinistyczny i romantyczny jednocześnie. Poza tym ten sposób mówienia, wyszukany i metaforyczny, z lekkim wywyższaniem się. Widzę go w tużurku jako postać w "Lalce" Prusa :) Tu nie ma co Urana szukać, bo go nie ma. Wenus, to tak. Jedynie Prawda ładnie to opisał. Pan Uwodziciel (widzów).
- Wrona #17076 : może być tak, że są zmiany bardziej osobiste i my o nich jeszcze nic nie wiemy i może się nie dowiemy bo JB raczej wylewny nie jest... a może te właśnie przykrości coś w jego życiu zmienią...zobaczymy...jak by nie było są to plutoniczne dewastacje na jego wizerunku...
- Fabrycy #17077 : Wrzuciłem do bazy "mojego" Bartosiaka. W ramach prowokacji :)
- Chaos #17078 : Fabrycy, prowokowałbyś jakbyś proponował godz. 10:12 dnia 10.12. ;-)
- Fabrycy #17079 : @Chaos: prowokować to my, ale nie nas! :)
- Lola #17081 : Saturn na Dsc?
- Fabrycy #17082 : Jak najbardziej. "Trójkąt geopolityczny" Słońce/Mars/Neptun-Saturn-Pluton byłby harmonijnie sprzężony z osiami - ciągnąłby więc jakby i podtrzymywał całą publiczną karierę. (nie zajmujemy się chyba JB ze względu na jego urodę i urok osobisty? :)
- Wrona #17083 : @Lola, czy Pluton daje u Ciebie jakoś znać? czy jest na razie bez echa...
-
#17084 : @DZiwna/plagiat - nie mam czasu się wgłębić. Fakt, ze przeczytałem JB wszystko "od deski do deski", bo to tematyka, która mnie samego interesuje (i zdarza mi się samemu coś, nie w tej skali, napisać ;-)) I co? Czytając i szukając kiedyś po przypisach (bo jakiś temat mnie interesował mocniej) - widziałem, masę "copy/paste" - jak leci z Wikipedii, innych źródeł. Nie chcę JB atakować, ale sam pisząc moją pracę doktorską (wtedy mniej było źródeł w sieci) widziałem, jakie to kuszące - Ctrl AC i pół strony gotowe ;-) I "wstyd" całość wziąć w nawias, by pokazać, że się tyle cytuje...Pytanie czy w horo JB jest gdzieś taka skłonność do pójścia "na skróty". Ja nie widzę.
- Fabrycy #17085 : @JPJC: klasyczny plagiat (kopia tekstu, bez podania źródła) byłby formą zafałszowywania (autorstwa): Neptun - jak wszelkie fałszerstwa.
-
#17086 : @Fabrycy - masz rację! Neptun koniunkcja Mars w stellum ze Słońcem... Czyli nie dość, że fałszerstwo to bezczelnie i "po bandzie" + zintegorowane z ego (opis nieco przesadzony, ale tak prowokacyjnie, pod dyskusję:-)Ale to by prowadziło do wniosku, który wysnuwa B. Radziejewski - że JB to "ściemniacz", który ładnie gada, ale pod politurą ładnych słów i krągłych tekstów jest cienko..To chyba za mocne, bo JB ma dużą wiedzę. Stąd tak uparcie twierdzę, że Wenus/Księżyc na osiach go wiedzie na manowce, bo "musi" błyszczeć
- Wrona #17087 : podobno Saturn na Dsc nie lubi ludzi tzn unika ich a także powoduje bycie nielubianym....
- Fabrycy #17088 : "Podobno". Zależy jaki jest to Saturn (tzn. w jakiej jest konstelacji, kondycji, układzie planet). 10.12 1976 Saturn jest aspektowo harmonijny - może to łagodzić położenie na osi. Jakby: ludzie lubią słuchać nauczania tego doktora - mimo jego zdystansowanej postawy.
- Dziwna #17089 : Ale ma też Księżyc przy 0 Lwa, co może równoważyć tego ew. Saturna na Dsc (oraz zachęcać do błyszczenia).
- Wrona #17090 : za to teraz ma słabiutką Wenus ...traci cały urok... mnie nie wygląda on na saturniarza..
- Fabrycy #17091 : @Dziwna: no ba! Ludzie z Księżycem na początku Lwa uwielbiają błyszczeć ;)
- Wrona #17092 : znam parę osób z Księżycem na Dsc i mają oni naprawdę ożywczy, charyzmatyczny kontakt z innymi...
- Fabrycy #17093 : Kilka lat temu tPluton zrobił opozycję do mojego ur.Słońca, a żadnej plutonicznej dewastacji nie przeżyłem...Czy to nie dziwne?
- Fabrycy #17094 : Harrisona Forda (13.07.1942) też ta opozycja wówczas "nie ruszyła" (jako urodzony 13.07, z ciekawości sprawdzałem). Z drugiej strony - czy byle Pluton może ruszyć samego HF?! ;)
- Jedynie prawda jest ciekawa #17095 : @Fabrycy Pluton/Słońce - masz dobrą karmę, pracowałeś na to:-). Przerobiłeś wcześniej, to Pluton przylazł, pooglądał i stwierdził, że nie ma co sprzątać ;-)
- Fabrycy #17096 : @JPJC: taaa...jasne...:)
- Dziwna #17097 : No a jest taka aktorka, Karolina Gruszka ur. też 13 lipca i u niej w 2017 zdiagnozowano stwardnienie rozsiane (oprócz uściślającej się opozycji Słońce-Pluton kwadratura też do ur. Plutona). Znaczy się, ona nie zapracowała i złą karmę miała? :-/ Lubię ją bardzo, piękna kobieta.
- Jedynie prawda jest ciekawa #17098 : Dziwna - to był żart, z przymrużeniem oka pisałem do Fabrycego (jakoś trzeba wytłumaczyć plutoniczną nieaktywnosć:-))
-
#17099 : BTW: jak spojrzycie na mój horo - pisałem o tym na forum - 2019-2020 kwadratura Pluton - Słońce: śmierć Mamy, samobójstwo brata, załamanie się biznesu, który oni prowadzili i w który zainwestowałem, sam byłem mocno na skraju, emocjonalnie, finansowo... nie ma żartów. Dlatego "zazdroszczę" Fabrycemu.Wracając do JB: wszystko może być, ale skłaniałbym się do tego, że Pluton "idzie" mu po osi.. za mocne to jest, co się pojawia. JB próbuje zbyć milczeniem
- Dziwna #17100 : Ja wiem, że żart. Ale każdy żart jest gdzieś tam troszkę serio :) Mnie te "karmiczne" wytłumaczenia złych przypadków w życiu (albo ich braku) irytują. Współczuję, JedyniePrawdo.
- Jedynie prawda jest ciekawa #17101 : DZiękuję Dziwna - już dziś jestem "po", choć to "trzymało" długo.. Tak naprawdę to dopiero w 2022 z tego emocjonalnie się wygrzebałem. Pluton ma to, że nie odpuszcza (przynajmniej u mnie nie odpuszczał)
-
Egna
#17102 : W sytuacji, gdy nie mam pojęcia o godzinie urodzenia i nie znam biografii, to 1. nie podchodzę do rektyfikacji, a 2. jeśli punkt 1 nie zadziała, patrzę na Księżyc :) Przechodzi on ok. 20 stopni w ciągu doby i to jest na tyle dużo, żeby jakąś planetę wskazać lub nie. 10.12.76 Księżyc przeszedł od 24 Raka do 6 Lwa. Czyli na skrajach doby był w zasięgu punktów ziemnych! Saturnowych. Czy to coś nam daje? Nie wiem, bo nie nie znam JB.25,43 Raka: Rak saturnowy. Punkt jednocześnie należy do czworokąta punktów "przedobrzonych" 25°43' znaków kardynalnych -- oraz do siedmiokąta punktów 7-krot. ziemnych. "Szybko, sprawnie i na skróty wejść w specjalną formę / przywdziać mundur i pozór." ---- w kontekście oskarżeń o plagiat, hmm.Lew Szef. 6° Lwa. Punkt pięciokrotny ziemny — bikwintyl do zera Koziorożca. W tym punkcie skupiony jest Lew-szef. Łączy lwią zdolność do skupiania ludzi, myślenia za innych, wspierania innych, bycia im za podstawę i oparcie — z ziemną lub wręcz koziorożcową solidnością (”solidna firma”), pewnością poczynań, stałością tego, co się robi; tym, że można na kimś takim polegać. Podobnie działa pozytywne połączenie Lwa i Koziorożca w horoskopie albo Słońca i Koziorożca. Ekwiwalentna planeta: Saturn. Karta tarota: Król Monet.Księżyc wchodzi do Lwa po 11.00, a ścisłość opozycji Księżyc Wenus przypada właśnie ok. 14.00. Moim zdaniem ona nie jest dominantą tego horoskopu. Nie sadzałabym jej na osiach, bo jakieś cechy wenusowo-księżycowe (urok, umiejętność zjednywania sobie ludzi, popularność) JB ma z samej tej opozycji, a nie wydaje mi się typem wybitnie Wenusowym.Jeśli jednak Księżyc jest bliżej 25 Raka, to wskazuje bardziej na Słońce (bikwintyl) i Jowisza (sekstyl). Czyli JB byłby bardziej typem Jowiszowym. A i tak nim jest ze względu na stellum w Strzelcu.Jeśli JB ma Księżyc bliżej 6 Lwa, to robi się ciekawiej, bo tworzy się/uściśla pierścień Księżyc-Merkury-Uran, czyli wiedza, pojemny umysł, wszechstronne zainteresowania. Księżyc kwadratura Uran, to jakieś trudności w relacjach?Moim zdaniem dominantą tego horoskopu będzie pierścień: Neptun-Mars-Słońce sekstyl Pluton sekstyl Saturn. I możliwe, że JB nie ma nic na osiach. A jeśli ma, to może Jowisza albo Słońce? :))
-
Dziwna
#17103 : No i Ty się Wojtku dziwisz, ze astrologia nie jest szanowana jako nauka? :) Co astrolog, to inny pomysł :)) A jakby tak leczenie chorych wyglądało, że zbiera się grupa lekarzy i każdy inną koncepcję ma, i każda koncepcja na swój sposób pasuje... I obradują... :)Koncepcja Fabrycego dobrze do cyklu Saturna pasuje, bo wtedy obrona doktoratu z Saturnem na MC, z kolei wybuch wojny dokładnie z Saturnem na Asc i idący za tym wzrost popularności jako eksperta, ale jeśli to zarazem pociągnie za sobą jakieś dalsze "wyciąganie brudów" (np. ktoś mu te wytnij-wklej z wikipedii, o których pisał JPJC wydobędzie), no to może to być i ścieżka w dół. Ta saturnowa ćwiartka przecież do złej sławy i osamotnienia wystarczy, nie musi być zaraz Pluton.
-
#17104 : Egno, koncepcja urodzenia z Księzycem ok. 6 st. Lwa jest ciekawa; Saturn wtedy wchodzi do II ćwiartki ok. 2016, w 2019 dołącza do niego Jowisz - to by pasowało do publicznej działalności, bycia na fali. Przeciw tej koncepcji: Słońce praktycznie na IC - jakoś kłóci mi się to z wizerunkiemoraz:brak wytłumaczenia obecnych (od kilku tygodni) zawirowań. Oczywiście może to się rozejdzie, ale uderzenia są mocne, zarzuty wydają się być poważne i uzasadnione. Tak "z niczego"? Aż się prosi o jakiegoś Urana czy Plutona...Choć pewnie przeceniam sam tranzyt wolnego Plutona- wszak nas tu uczono, by szukać kaskady ;-)
- Egna #17105 : No ale ma Plutona na Wenus!
- Dziwna #17178 : Dosyć miażdżący, niestety artykuł o plagiatach Bartosiaka (na Wyborczej, za paywallem ale warto, jak kto ciekawy). Postępowanie wyjaśniające w PAN (odnośnie doktoratu) w toku.
- Dziwna #18868 : Bartosiak coraz bliżej utraty doktoratu.
-
Wojciech Jóźwiak
#18869 : Szkoda człowieka.
-
Dziwna
#18941 : Szkoda, nie szkoda, ja w ogóle straciłam zaufanie do niego i już nawet go nie słucham (chociaż przedtem słuchałam, u Zychowicza bo sam Bartosiak za bardzo "rozwlekły" dla mnie a Zychowicz go trochę energetyzował). Jego mrzonki o "budowaniu Międzymorza" raczej też słabo się wydają realizować w obliczu ostatnich wydarzeń.
BTW, mam jak się okazuje ten nieszczęsny doktorat w domu (w formie książki) :). Ale nie przebrnęłam.
- Fabrycy #28024 : Bartosiak poinformował, że Rada Naukowa ISP PAN odebrała mu doktorat. Ma się odwoływać.
-
Fabrycy
#28027 : Bartosiak z t.Saturnem na Desc.
Przeciw światu.

- Dziwna #28028 : Ale to nie jest jego horoskop. Już ustaliliśmy godzinę.
- Fabrycy #28029 : Ok. Nie zarejestrowałem. Jaka to godzina?
- Dziwna #28030 : To jest (mniej więcej) Bartosiak.
- Fabrycy #28031 : W bazie danych AA jest tylko mój hipotetyczny.
- Fabrycy #28032 : Możesz wpisać tego "prawdziwego"?
-
Dziwna
#28033 :
https://www.astroakademia.pl/n20/disc.php?addon=24829
- Dziwna #28034 : I nie wiem, czy go mogę oficjalnie wpisać, bo... Wojtek musiałby wyrazić zgodę.
-
Fabrycy
#28035 : Ok.
- Fabrycy #28036 : Teraz, to ja już go wpisałem :)
- Dziwna #28037 : Elegancko wygląda :)
- Fabrycy #28039 : Czyżby jego "upadek" był związany z kwadraturą t.Saturna do koniunkcji w Strzelcu?
-
Fabrycy
#28040 : Ścisła kwadratura t.Saturna do ur. Słońca.
Blokada. Powstrzymanie.
- Dziwna #28043 : Tranzyt na pewno ten. Upadek jak upadek, będzie się bronił, ma rzeszę "wyznawców" którzy psy wieszają na PAN. Do Zychowicza na pewno dalej będzie chodzić, swój kanał prowadzić etc.
- Fabrycy #28044 : Teraz to już Napierała będzie miał używanie...
-
Dziwna
#28045 : Już ma :)
https://www.youtube.com/watch?v=IxNMaz07TwU
-
Fabrycy
#28046 : Teraz to już mu nie odpuści. "Wielki dzień dla Polski".
Współczuję Bartosiakowi ;)
- Fabrycy #28047 : Trzeba popatrzeć na synastrię Bartosiaka i Napierały.
-
Fabrycy
#28054 : Jedzie z nim bez litości.
-
Fabrycy
#28055 : Kazus Bartosiaka-Napierały ;)
- Dziwna #28058 : "Międzymorze to Andrzej Duda plus cycata prezydent Chorwacji" ;)) (Napierała).
-
Traversee
#28106 : Powiem tak: jego nazwisko zaledwie obiło mi się o uszy i prawdopobnie tak właśnie by pozostało, gdyby nie fakt, że temat budzi tutaj żywe emocje. Z tego wszystkiego aż się zainteresowałam i poczytałam,co on za jeden i o co w ogóle chodzi. Natrafiłam przy tej okazji na jego tłumaczenie, że nie było plagiatu, tylko nieprawidłowo cytował... No nie wiem... Nie znam człowieka i nic do niego nie mam, ale właśnie tym się różni plagiat od nie-plagiatu: nieprawidłowym cytowaniem. Myślę, że już na etapie pisania pierwszej pracy naukowej każdy otrzymuje od promotora szczegółowe informacje, jak należy cytować, aby to nie było uznane za plagiat. Pamiętam, mnie samą w ogóle trochę zniechęciło do nauki to, że w dużym stopniu polega ona na przepisywaniu innych, z tym, że właśnie swoimi słowami i z podaniem żródeł. No więc siedziałam i wymyślałam synonimy, zmieniałam szyk zdań, streszczałam je albo rozwijałam, i różne inne "cuda" wyprawiałam, żeby tylko nie było plagiatu.
Jeżeli ktoś wkleja cytat, a nie użył słów wprowadzających cytat i nie wyodrębnił go kursywą lub cudzysłowem, to mimo wszystko to jest plagiat, nawet jeśli w przypisach podano źródło. Ktoś podał żródło, ok, ale nie wspomniał o tym, że czerpie z niego dosłownie, a do tego każdy autor jest zobowiązany.Jeśli jakimś cudem uda mu się utrzymać ten doktorat, byłoby to zielone światło dla wszystkich, ktorzy chcieliby "cytować" własnie w taki sposób, tzn. z pominięciem informacji, że cytują. Myślę, że to nie przejdzie, ale zobaczymy.
- Kita #28110 : Nieprawidłowo cytował? A ja czytałam, że dosłownie przetłumaczył z jakiegoś amerykańskiego raportu. Tzn tylko jeden rozdział dosłownie przetłumaczył. Oprócz tego miał dużo błędów dotyczących faktów, czyli można powiedzieć, nieprawidłowo cytował fakty.
-
Traversee
#28111 : Dodam jeszcze tylko, że gdybym przed całą tą sprawą znała i lubiła go czytać lub słuchać, i doceniała jego wiedzę, intelekt, błyskotliwość, to pewnie doceniałabym je nadal. Jesli ktoś jest inteligentny i ma dużą widzę, to moim zdaniem nie zmienia tego fakt, że stworzył swoją pracę naukową w sposób niezgodny z regułami.
Za to bardzo ciekawi mnie kosmogram tego jego oponenta: co tam może mieć ktoś, kto tak się nakręcił dyskusją, że z taką gorliwością szuka czegoś na swojego przeciwnika, a następnie wyciąga to, ściagając na niego spore kłopoty.
@Kita, tam w zarzutach było to, o czym właśnie wspomniałaś, a także sporo innych rzeczy, natomiast natrafiłam na jego wypowiedź, w której było właśnie o nieprawidłowym cytowaniu i że będzie się odwoływał. - Wrona #28117 : W synastrii Merkury Napierały w ścisłej opozycji do Słońca, Marsa i Neptuna Bartosiaka i nie wiem czy ma znaczenie koniunkcja Saturna do Plutona ..dla reszty raczej sielankowo, trygony, sekstyle...
Jutrzenka
2023-06-20 08:49:20 87.16690
Coraz bardziej jestem przerazona...
Coraz bardziej jestem przerazona jak wyglada ten swiat. nie wiem jak sie z tad wylogowac z tego swiata bo nie mam sili. 27 letnia polka zabita w straszny sposob. Ale prawde mowiac jakby się prosiła o kłopoty. Pijana lapala stopa jakis azjatow. Mnie tez sie zdarzalo upic ale w znajomym towarzystwie a tez nie zawsze bezpieczne bywalo. Nie wiedzialam ze tak teraz życie wygląda. Dziewczyny piją na ulicy. Dlaczego nie pila ze swoim chlopakiem. najwyraxniej w jego towarzystwie tez nie czula sie bezpiecznie. Cos jest bardzo nie tak w wychowaniu , Ci faceci potraktowali ją jak K.. straszna sprawa Zyć lekko nie dobrze,zyć nie lekko też nie dobrze. Jak zatem zyć komu zaufac. Ja nie mogę ufac nikomu. Nie wiem co to za dziwne czasy. Czy astrologia odpowiada na to jak zyć. Ludzie chowają się w swoich norach a jak wychodzą to puszczaja im hamulce i dzieją się zeczy straszne. Ja nie wiem jak zyc cala puchne.
- Jutrzenka #17106 : U mnie puchnięcie jest od jelit wiec powinnam miec dyjete i poczucie bezpieczenstwa. jedno i drugie jest nie mozliwe . Nie wiem co robić . Nie wiem co mowi na to co sie dzieje moj horoskop.
- Acrux #17107 : Jutrzenko, ale czy tylko w tych czasach kobiety są zabijane przez przypadkowych ludzi na ulicy? Popatrz z szerszej perspektywy historycznej. Poza tym - tak, zło jest na świecie. I było. I będzie. Jest to fakt, nad którym nie należy zbytnio się pochylać, bo można popaść w zaburzenia lękowe. Spokoju :)
- Wrona #17108 : Jutrzenko spróbuj spać przy otwartym oknie.. ja mam otwarte drzwi balkonowe na alleluja....
- Jutrzenka #17109 : chyba nie bardzo zdajecie sobie sprawe z grozy sytuacji
- Wrona #17110 :
- Jutrzenka #17111 : To bym sie do reszty zatrula, raczej msrnie cos widac w horoskopie
- Wrona #17112 : nic tam nie masz w tranzytach więc napij się piwa dla spokojności...:)
-
Traversee
#17179 : @Jutrzenko, W Europie niestety często nie mamy świadomości tego, jak nas postrzega reszta świata, zwłaszcza Azja i Bliski Wschód. Bangladesz jest krajem muzułmańskim, więc dla takiego faceta kobieta niezamężmna i jednocześnie nie będąca dziwicą (tyle wystarczy!), do tego skąpo ubrana i pijąca alkohol to "prostytutka" , a to w ich kulturze bycie "prostytutką" to cięzki grzech, większy niż np. zabójstwo. Myślę, że ten typ w ogóle nie poczuwa się, że zrobił coś złego, bo przecież to nie była (w jego mniemaniu) "porządna" kobieta, tylko "prostytutka", więc wszystko jest ok...
- Jutrzenka #17181 : No mozliwe ze on tak myślal. To jak myśli cala reszta. A mlode dziewczyny lubia poznawać ludzi i nie zdają sobie sprawy co oni mają w glowie. Zresztą nie wszyscy na szczeście mają takie myślenie. Są relacje mlodych kobiet ktore podrozują po świecie, Rosmawiają z męzczyznami i nic zlego sie nie dzieje.
Wojciech Jóźwiak
2023-06-28 10:16:36 87.16710
Jacek Piskozub o trwającym ociepleniu
Prof. Piskozub: „Scenariusze zatrzymania ocieplenia na 1,5 czy 2°C to na ten moment science-fiction” -- bardzo ważne i czytamy. Przegląd tego, co aktualnie wiadomo o globalnym ociepleniu.
Na stronie https://old.iopan.pl/AirSea/CV_piskozub.html o autorze piszą tak:
Jacek Piskozub
Institute of Oceanology,
Polish Academy of Sciences
ul. Powstańców Warszawy 55
81-712 Sopot, Poland
tel. (+48 58) 7311802
fax: (+48 58) 5512130
email: piskozub@iopan.pl
- Born: July 14, 1959
- Nationality: Polish
- Married, 1 child
Sugeruję, żeby ktoś z nas, najlepiej któraś odważna kobieta, zapytała go o godzinę i miejsce urodzenia.
Jacek Piskozub jest synem zmarłego niedawno Andrzeja Piskozuba, wybitnego geografa.
Ma uro. koniunkcję Merkurego i Urana.
Ma uro. koniunkcję Merkurego i Urana.
Wojciech Jóźwiak
2023-06-30 13:51:17 87.16715
Matka i dziecko, którzy wypadli za burtę promu na Bałtyku nie żyją
- Jutrzenka #17200 : Zgodnie z tym co pisze Beata zawsze jakies kobiety ginely. Tego nie mówila ale pewnie dzieci tez.
- Jutrzenka #17201 : Wynika z tego ,ze nie ma sie co przejmowac jedna kobieta. Doswiadczylam tego bolesnie wielokrotnie. No chyba,ze jest to ukrainka to wtedy nalezy sie martwić jak rozumiem. Musze sobie pewne rzeczy tłumaczyc, bo nie rozumiem co ludzie mowia i jaki mają system wartości. Mocno sie w tym szystkim gubie.
-
Wojciech Jóźwiak
#17202 : Zamieściłem kosmogram: Matka i dziecko wypadli z promu pod Karlskroną. Chociaż szwedzka policja przyjęła wersję "zostali wypchnięci za burtę", jeszcze nie wiadomo przez kogo. [EDIT: Przyjęli wersję "zabójstwo": w domyśle dziecka przez matkę + jej samobójstwo. O tym w następnych wpisach.] Kosmogram nie jest jakoś bardzo straszny. Mars + Wenus w MC, Jowisz dokładnie zachodzi (jest na descendencie). Księżyc Sko 15°59′ czyli w punkcie ośmiokrotnym. Czas i miejsce podane tu: https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-tragedia-na-promie-szwedzka-prokuratura-wszczela-dochodzenie,nId,6874567#crp_state=1
- Dziwna #17203 : Nigdzie nie ma napisane, że "zostali wypchnięci za burtę". Jest napisane "kwalifikacja to morderstwo", ale "nie ma nikogo podejrzanego w sprawie". Może to znaczyć też tyle, że to matka wypchnęła dziecko i skoczyła za nim, tzw. samobójstwo rozszerzone.
-
Wojciech Jóźwiak
#17204 : Dziwno, masz rację, e-prasa pisze już w tym sensie.
Notki forum (15) na tej stronie:
- Wrona Wieszczą powrót terroryzmu 2023-05-21 13:45:29
- Wrona Ekologia 2023-05-24 16:54:29
- Wojciech Jóźwiak Węgry zyskały sojusznika. Ateny i Budapeszt blokują sankcje wobec Rosji 2023-05-28 11:50:00
- Wrona Lex Tusk 2023-05-29 11:47:27
- Wojciech Jóźwiak Rosyjska rakieta pod Bydgoszczą 2023-06-01 08:48:47
- Egna Marsz 4 czerwca i pełnia 2023-06-01 13:44:34
- Wojciech Jóźwiak Kiedy była awantura przez G. Brauna? 2023-06-02 11:42:43
- Biggannet O co u Lisa? 2023-06-03 11:53:15
- Wojciech Jóźwiak Kaczyński: Mars, Jowisz, Wenus 2023-06-03 21:28:00
- Wojciech Jóźwiak Wspominamy dwa czwarte czerwca, 1989 i 1992 2023-06-04 11:28:49
- Wojciech Jóźwiak Edward Gierek: Pomożemy 2023-06-08 21:20:41
- Jedynie prawda jest ciekawa Dr Copy-Paste, czyli Jacek B. 2023-06-15 21:21:40
- Jutrzenka Coraz bardziej jestem przerazona... 2023-06-20 08:49:20
- Wojciech Jóźwiak Jacek Piskozub o trwającym ociepleniu 2023-06-28 10:16:36
- Wojciech Jóźwiak Matka i dziecko, którzy wypadli za burtę promu na Bałtyku nie żyją 2023-06-30 13:51:17
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.