prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Bieżące zjawiska na niebie 2024-26 .486

Kita   2024-06-13 23:13:37   486.18631  
Tranzyty na powołanie zespołu śledczego przeciwko żołnierzom chroniącym granicę.

Na przełomie marca-kwietnia (28 marca, jeżeli dobrze pamiętam) trzech żołnierzy odparło atak około 50 migrantów o kaukaskich rysach twarzy (nie wykluczone, że rosyjskich żołnierzy przebranych za imigrantów). Najpierw strzelali w powietrze, a jak to nie zrobiło na napastnikach wrażenia, to zaczęli strzelać w ziemię. To ostatnie spowodowało wycofanie się imigrantów.

W dniu 15-go kwietnia 2024 Prokuratura Okręgowa w Siedlcach wszczęła śledztwo w sprawie przekroczenia uprawnień […] przez funkcjonariuszy Straży Granicznej […]. A 17-go powołany został odpowiedni zespół śledczy.

javascript:nicTemp();

Sprawdzam aspekty na ten przedział czasowy. Jowisz jest w koniunkcji z Uranem (1°a) w punkcie siedmiokrotnym ognistym Byka. (Jowisz – prawo, Uran – agresja).  Saturn jest w koniunkcji z Marsem (3°-4°s) w zasięgu punktu siedmiokrotnego wodnego w Rybach (marsowo-neurotyczny punkt).

Jeszcze Ceres jest aktywna – w ścisłej kwadraturze z Merkurym, w konfiguracji łączącej Jowisza w trygonie do Ceres i Marsa w sekstylach do Ceres i Jowisza.

• Kita #28469 : Dopisuję na czas Półkrzyża Neptun w kwadraturach do opozycji Słońce- Księżyc. javascript:nicTemp();     Najpierw Onet ujawnił informacje o zatrzymaniu żołnierzy za strzały ostrzegawcze, teraz Gazeta Wyborcza prostuje podając nowe fakty - podając, że ci zatrzymani żołnierze strzelali również w kierunku drugiego patrolu i że koledzy się ich bali. 

Jeżeli o mnie chodzi, to ja w tym momencie zgłupiałam i nie wiem co myśleć. Chociaż już wcześniej trochę  nie dowierzałam, że   przez 2 miesiące taka sprawa z aresztowaniem żołnierzy  nie wyszła na jaw.
    Jedno jest pewne -  te artykuły są rozgrywkami między aktualnie rządzącymi. Prawdopodobnie Tusk chciał "uwalić" Kosyniaka Kamysza przed wyborami do PE i na czas tuż przed  wyborami puszczono w obieg jedną wersję, która jednak nie mogła się utrzymać, więc puszczono sprostowanie.
    Całe to zamieszanie, chaos informacyjny,  wywołany drugim artykułem (teraz z GW) po uwierzeniu w pierwszy (Onet) -  kojarzy mi się z kwadraturami Neptuna do Świateł w opozycji.
  • Kita #28524 : Wygląda na to, że podczas Neptunowego Półkrzyża dałam się nabrać na rewelacje Gazety Wyborczej... Nie potwierdziła się ich informacja, że zatrzymani przez żandarmerię żołnierze strzelali na oślep również do swoich. Natomiast pojawiły się informacje od żołnierzy z granicy, że byli instruowani (po zmianie rządu), że mają nie strzelać, o ile sami nie są zagrożeni, a w przypadku naporu dużej grupy migrantów - mają pozwolić im na przejście przez granicę. 
    To wyjaśnia skąd taki napływ imigrantów ostatnio.  Nie wszyscy są przewożeni na naszą stronę przez niemiecką policję. 
    W  Toruniu, słyszałam o jednym osiedlu, na którym  ostatnio pojawili się w dużej grupie. Już są wieczory i noce, kiedy tylko oni spacerują po tym osiedlu. (W tym miejscu powtarzam to co usłyszała moja córka od koleżanki, która jest ekspedientką w markecie i teraz boi się wracać wieczorem po pracy do domu. Może niesłusznie się boi, ale nie dziwię się, że się boi.)
Wojciech Jóźwiak   2024-06-17 19:24:21   486.18643  
Mars Mars Księżyc w opozycji
U mnie Mars teraz przechodzi przez urodzeniowego Marsa, a w ciągu ostatnich 2 godzin Księżyc przechodził przez opozycję do obu Marsów (i jeszcze tam jest). Skusiło mnie, żeby zejść ze ścieżki (szlaków żadnych tu nie mają) i pójść na przełaj. Żadne góry, przeciwnie, zaledwie dość nierówne wrzosowisko z mokradłami i wystającymi skałkami na wybrzeżu morza. (Norwegia.) I te Marsy z Księżycem mnie przeczołgały: chwilami musiałem wspinać się na czworakach po skałkach. – Tylko tyle i az tyle. Raczej ostrzeżenie. Albo dowcip ze strony planet.
  • Elisza #28145 : Trochę ekstremalnie, trochę po harcersku...
  • Wojciech Jóźwiak #28147 : Dokładnie!
Egna   2024-06-18 15:02:09   486.18644  
w sobotę pełnia na w zasięgu 0 Kozio
Co sadzicie o tej Pełni 22.06? 3 punkty kardynalne poruszone: Księżyc - w zasięgu 0 Kozio, Słońce - 0 Raka, Neptun - 0 Barana.

• Wrona #28284 : Prostoduszny , towarzyski Księżyc wejdzie do Koziorożca zdynstansowanego, zdyscyplinowanego fatalisty mającego sympatię do wsi, prymitywizmu do tego Rak opancerzony, strzegący swojej prywatności w kwadraturze do Neptuna w Baranie, fantasta i utopista..
  • Teta #28285 : Czyli najlepiej zaszyć się w domku na wsi i snuć utopijne wizję przyszłości :) 
  • Fabrycy #28286 : O, to to! ;)
    (a poważnie - na pełni się nie ukrywamy/zaszywamy.
    Robimy to na nowiu)
  • Wrona #28287 : Rozpoczynają się wakacje i może to dobry pomysł zaszyć się w gronie rodzinnym we wsi zabitej dechami, odnaleźć sens życia w kontakcie z ziemią, drewnem, zwięrzetami i obornikiem....:)
  • Fabrycy #28288 : Ale to nie jest klimat pełni :) Przecież w lato jest największy "sajgon" w gospodarstwie. 
  • Wrona #28289 : Daj pomarzyć Fabrycy i pozwól mi uciec z mojego betonu wprost w ramiona wideł do obornika :)
  • Egna #28290 : Fabrycy, a dlaczego na nowiu się ukrywamy? Nie znałam tego...
  • Wrona #28291 : ciężko na nowiu jest się ukryć bo za chwilę Księżyc zaczyna rosnąć....
  • Fabrycy #28292 : Podczas nowiu oczekujemy biernie na nową ideę, którą realizujemy najintensywniej podczas kolejnej pełni. Nów to więc czas maksymalnej bierności, a pełnia - aktywności.
  • Fabrycy #28293 : Podczas nowiu jakby pobieramy (biernie!) "program" na kolejny miesiąc - a podczas pełni jesteśmy w apogeum jego realizacji (czynnie!).
  • Dziwna #28294 : Ja mam natomiast całkiem inaczej, niż Fabrycy. Podczas nowiu "spływają" pomysły, które zaraz realizuję, a podczas pełni nie jestem w żadnym apogeum, tylko dowiaduję się różnych rzeczy (nie zawsze przyjemnych), ewentualnie więc może być zmiana obranego kursu. Na nowiu mam maksymalną aktywność, a najmniejszą w ostatniej kwadrze.
  • Fabrycy #28295 : To co przedstawiłem, to wizja teoretyczna - idealna: cyklu Księżyca-Słońca. U każdego będzie się to realizować inaczej. Indywidualnie. 
  • Fabrycy #28296 : Nów to koniunkcja: moment "wyklucia się" nowego programu. To natura koniunkcji: początek. To czas biernego oczekiwania na instrukcje. 
  • Dziwna #28297 : Nie, nów to nie jest czas biernego oczekiwania. W ogóle. Zresztą, jeśli u każdego realizuje się ta Twoja teoria inaczej, to co to za teoria... ;) To jest po prostu teoretyczna podbudowa tego, co akurat dzieje się u Ciebie. 
  • Fabrycy #28298 : Nie. To w ogóle mnie osobiście nie dotyczy. I nie z mojego doświadczenia wynika. To tradycja astro.
  • Dziwna #28299 : To w takim razie się zmieniły te tradycje, bo ja co innego czytałam.
  • Fabrycy #28300 : Teoria cykli planetarnych. :)
  • Fabrycy #28301 : Nie zmieniły się. 
  • Dziwna #28302 : To, że się coś "mądrze" nazywa nie znaczy, że działa.
  • Fabrycy #28303 : Gdzie i co czytałaś?
  • Fabrycy #28304 : Gdzie czytałaś, że podczas nowiu jest najwieksza aktywność? Nigdy o czymś takim nie słyszałem. 
  • Dziwna #28305 : O rany, internet jest pełen porad, do czego nadaje się nów, a do czego pełnia. Nów się nadaje do rozpoczynania nowych rzeczy. Pełnia nadaje się do pozbywania się, redukowania i "odpuszczania sobie" różnych spraw.
  • Dziwna #28306 : Tak, nów nadaje się do aktywności. Nie że "jest największa aktywność", tylko że dobrze jest aktywność podjąć.
  • Fabrycy #28307 : No właśnie - nów do ROZPOCZYNANIA. Po przyjęciu programu, rozpoczynamy jego realizację.
  • Fabrycy #28308 : Otrzymuje się w postawie biernej - nowy program.
  • Dziwna #28309 : Tak właśnie - rozpoczynamy, a nie czekamy nie wiadomo na co (np. na drugą kwadrę albo pełnię).
  • Fabrycy #28310 : Spoko. Niech każdy sobie to rozumie jak chce. 
  • Fabrycy #28311 : Koniunkcja wskazuje na aktywność, ale nie PODCZAS koniunkcji, tylko w trakcie cyklu - czyli w kolejnych jego fazach. 
  • Dziwna #28312 : Trudno, Fabrycy - różnimy się pięknie ;), mamy inne opinie, nic się tu nie da zrobić.
  • Wrona #28313 : Może na tej pełni przyjdzie nam solidaryzować się z dołami społecznymi, wykluczonymi itd.. na poziomie naszych rodzimych lokalnych społecznościach. Dzisiaj słuchałam debaty o tym co zrobimy i jak się zachowamy gdy na naszym Bałtyku pojawią się uchodźcy ...
  • Sandra #28329 : Ja jestem team Fabrycy jeśli chodzi o fazy księżyca :)
     i to, co pisze Fabrycy, ta tradycja astro, to jest klucz to zrozumienia symbolu Księżyca jako aspektów kobiecości (trzy odrębne fazy : pełnia, nów i sierp). Księżyc w nowiu jest związany ze śmiercią, bezruchem i grecką boginią Hekate, która przewodniczyła czarnej magii. To jest noc bez światała, kiedy nic nie powinniśmy zaczynać, zdradziecka czerń. Sierp Księżyca powiązany jest z dziewiczą delikatnością i obietnicą. Ma kształt miski, jest otwarty na to, co może go przeniknąć z zewnątrz. To nadzieja i odrodzenie. Półksiężyc był związany z dziewicą Persefoną. Księżyc w pełni ma natomiast ciążowy wygląd: jest okrągły i soczysty. To jest Księżyc w swojej maksymalnej mocy, szczyt cyklu księżycowego i był związany z boginią płodności Demeter, matką wszystkich żyjących istot. Potem Księżyc zaczyna słabnąć, stając się cieńszy i ciemniejszy i nagle znika. Znów Hekate, stara wiedźma, ukryta w podziemiach jest u władzy. Są to trzy zasadnicze aspekty matki: pielęgnująca i wykarmiająca; zmysłowa i emocjonalna oraz  pożerająca głebia. Tradycje astro warto znać. 
  • Fabrycy #28330 : @Sandra: no właśnie. Tradycję astro warto znać. 
    Dzięki za wsparcie :)
  • Dziwna #28331 : Sandra, ładnie napisane :) W porządku, poddaję się :) 
  • Wrona #28336 : Poprzedni ingres Neptuna do Barana był w roku 1861/2 i wtedy wybuchła wojna secesyjna w Stanach Zjednoczonych , głównym powodem było niewolnictwo...
  • Kita #28337 : Ciekawe, Sandro. 
    Dzięki, Egno, za zwrócenie uwagi na te niezwykłe aspekty. (Miałam to wprawdzie zaznaczone, ale czas tak szybko leci, że o mało co, a bym przeoczyła, że to już...) Ja, oczywiście,  nastawiam się na obserwację co będzie się działo w tym czasie w Polsce i na świecie.
  • Lola #28338 : W fazy Księżyca jest dobra p. Izabela Podlaska-Konkel, podsyłam link do wykładu: Jak obserwować i interpretować fazy Księżyca? z 22.05.2021 w ramach NCGR INTERNATIONAL WEBINARS. 
  • Wojciech Jóźwiak #28339 : Interpretacja faz Księżyca, te skojarzenia z Hekate i Persefoną, używanie metafor – to jest dokładnie ontologia analogistyczna, o której wspominałem w blogu poniedziałkowym. Również do tego stylu myślowego należy zatarcie różnicy między wiedzą o czymś a powinnością. Oraz trudne do określenia źródła lub początki tej wiedzy.
  • Sandra #28346 : Mam nadzieje, że obecnie nikt nie traktuje tych interpretacji mitycznych dosłownie, tylko „tak jakby” :)
    Poza tym, treści te pozwalają wzbogacać myślenie symboliczne, co  jak mi się wydaje, różni się od myślenia magicznego. Czytałam kiedyś książkę „Złota gałąź: studia z magii i religii” Frazera, zrobiła na mnie duże wrażenie, jak bardzo magia sympatyczna miała wpływ na kulturę. Ja osobiście trochę żałuje, ze następuje ten powszechny proces „odczarowania” świata dla którego charakterystyczny jest zanik zdolności do zadziwienia, a co za tym idzie – również sacrum.
  • Lewre #28367 : Osobiście podczas nowiu czuję, ze odpoczywam, totalnie się regeneruję…
  • Sandra #28384 : Lewre ciesze się ze te opisy mogą być inspirujące. 
    Jeszcze na przykład Rudhyar pisał , że urodzeni podczas nowiu mogą mieć ogromną energię i twórcze życie i czasami zachowują się jakby mieli Księżyc w Baranie ponieważ wrażliwość Księżyca podczas nowiu jest zasłonięta przez jasne światło słoneczne. Natomiast osoby urodzone podczas pełni księżyca, niezależnie od znaku, będą bardzo wrażliwi na innych ludzi, tak jakby mieli w sobie Księżyc w Wadze, ponieważ księżycowa zasada relacji osiąga swój szczyt. Więc niech każdy sobie sam odpowie. 
    Ja nie mam jakiegoś sentymentu do nowiu , chociaż urodziłam się dzień po. Raczej wole pełnie. Lubie sobie wtedy pogadać z Księżycem . Pewnie nie tylko ja :)
  • Lewre #28397 : @Sandro, please podaj tytuł książki Rudhyara, gdyż temat cykli księżycowych bardzo mnie interesuje. 
  • Sandra #28455 : Lewre, książka to "The Lunation Cycle: A Key to the Understanding of Personality"
  • Wrona #28458 : Dzisiejszy dzień był dniem zwierzeń ...wysłuchałam historii która jest wstrząsająca.. Kobieta obecnie 55-letnia opowiedziała mi swoją historię życia. 23 lata temu będąc w trzeciej ciąży owdowiała, jej mąż wraz z bratową i jej dzieckiem zginęli w wypadku samochodowym, jechali do szpitala do dużego miasta i  wraz z nimi zginęło małżenstwo , które jechało z naprzeciwka...
  • Kita #28459 : Historia pasująca do dzisiejszego półkrzyża na pełni (Neptun w kwadraturach do opozycji Słońce- Księżyc).
  • Wojciech Jóźwiak #28461 :
    U mnie zrealizował się cykl przechodzenia Księżyca przez punkty 7-krotne.
    Wczoraj, kiedy Księżyc był w stacji "17-Strzelca" trwała hiper-pośpieszna, wyczynowa, wyścigowa końcówka wracania z wycieczki: prom przez Bałtyk, wyjazd z promu (nigdy nie gładki!), potem próby znalezienia pewnego (prawie magicznego) sklepu w Gdańsku, stanie w remontach na autostradzie i do 22-giej wywożenie syna do jego domu w Warszawie (i z powrotem), bo syn podczas naszej wycieczki trzymał dom. Plus pakowanie, rozpakowywanie, pranie, sprzątanie, nabór nowych psów do naszego pensjonatu, wszystko na raz.
    Dzisiaj Księżyc w stacji "0-Kozio" i spokój, cisza, monotonia, zwykłe domowe czynności po kolei.
    Czyli dokładnie tak, jak pisałem w "Koło czyli tarok i zodiak" (2001-05-14*):
    17 STRZELCA, punkt Marsa i Merkurego, żywioł Ognia:
    - podróż; świat widziany jest jako droga; ma miejsce aktywność przewodnika: praca polega na umożliwieniu "przepływu przez kanał": chodzi o wprowadzenie w ruch ludzi lub materii; wiadomości mają charakter egzotyczny, niepokojący, dziwaczny; plany mogą być ponad siły; przy psychicznej niestabilności nadmiar pracy łatwo skutkuje zmęczeniem; sprzyjający dzień na podróże, wycieczki, odwiedziny u znajomych; także zbiorowe wycieczki, zwiedzanie; ciągnie nas szeroki świat; wiadomości i zdarzenia tego dnia mogą przynieść wiele niepokoju. Jeśli w tym miejscu ktoś ma planetę w horoskopie urodzeniowym, jest to wędrowiec, podróżnik, zajmuje się handlem zagranicznym, często zmienia miejsca pobytu. Punkt przewodników, torujących drogę innym.
    0 KOZIOROŻCA, punkt Słońca, żywioł Ziemi:
    - dzień raczej nudny, banalny, sprawy materialne biorą górę; coś trzeba zebrać, spakować, policzyć; zbieranie spraw i rzeczy razem, scalanie.
    *Niby pisane (lub zebrane) w 2001 r, ale uporczywie wydaje mi się, że ten tekst lub notatki do niego są znacznie starsze, może z lat ok. 1987.
Wojciech Jóźwiak   2024-06-28 10:01:08   486.18684  
Księżyc Neptun Baran Zero
Teraz (gdy to piszę) Księżyc mija Neptuna i Zero Barana. Obserwujemy! I zaczynamy nowy zodiakalny cykl Księżyca z jego przejściami przez kolejne stacje siedmiokrotne. Zobacz: "Koło czyli tarok i zodiak", przewiń do miejsca:
22. Przez lata obserwowałem co się dzieje w dniach, kiedy Księżyc mija kolejne punkty siedmiokrotne.
  • KrzyżPołudnia #28742 : Będzie notowane :) 
  • Traversee #28762 : Znajomy własnie pisał, że miał włamanie... Policja podobno wzruszyła ramionami, stwierdzając, że to się czasem zdarza. (To było we Włoszech, ale w sumie mogłoby być gdziekolwiek).
    Poza tym, przed chwilą miałam tu u siebie małą"wojnę gangów", tzn. moje dwa pieski contra psia rodzinka (ojciec, matka syn), którzy tutaj "urzędują" po sąsiedzku. Wyglądało trochę groźnie, ale udało się odciagnąć głównego zadymiarza i sytuacja została opanowana.
    Jak się zastanowić, to oba zdarzenia miały pewien element "neptuniczny": przeoczenie. 
    W mieszkaniu tego znajomego był w tym czasie jego tata i spał, niczego nie zauważył (szczęśliwie owi włamywacze "tylko" cichutko opędzlowali mieszkanie i uciekli).
    Z kolei psia "wojna gangów" była skutkiem mojego niedostrzeżenia, że tamta psia rodzinka jest w pobliżu (zwykle udaje się ją wyminąć i jest ok).
  • Wrona #29282 : Zegarmistrz świata, purpurowy przybył po Tadeusza Woźniaka...
Wojciech Jóźwiak   2024-08-02 14:28:00   486.18903  
Teraz Uran Wenus kwadratura
Teraz Wenus jest w kwadraturze do Urana. Wenus jest ekwiwalentem descendentu, więc niniejszy temat "... I inne ekstrema" jest na czasie.
  • Fabrycy #30606 : Uran jako element wywrotowy/rozbijacki/rewolucyjny?
  • Lola #30610 : zgadzam się, od 3 dni u mnie i w moim środowisku same towarzyskie faux pas. Zbyt szybko wypowiadane różne uwagi i komentarze. Plaga
  • Kita #30614 : Aktualna kwadratura Urana do Wenus kojarzy mi się z paroma aktualnymi wydarzeniami:
    1) Przerwanie (Uran) rozmów dyplomatycznych (Wenus) z Izraelem. Izrael zabił (Uran) naczelnego dowódcę Hezbollahu, który prowadził rozmowy dyplomatyczne (od razu mówię, że  w tym temacie jestem raczej słabo zorientowana). Kojarzy mi się to z tą kwadraturą również dlatego, że po tym wątły pokój (Wenus) może przekształcić się w wojnę (Uran).;
    2) Na Olimpiadzie dopuszczono do walk bokserskich kobiet dwóch zawodników - ni to kobiet, ni to mężczyzn (wady genetyczne (Uran) - mają chromosomy XX oraz XY). Kobiety (Wenus) walczą (Uran) z osobnikami o sile (i wyglądzie) mężczyzn i nie jest to sprawiedliwe (kwadratura).
  • Wrona #30615 : w 1 przypadku nie bardzo się zgadzam że Uran to znaczy wojna ale 2 przypadek jest okej....
  • Fabrycy #30616 : Faceci podający się za kobiety i walczący w ringu z prawdziwymi kobietami, jest to absolutna żenada i bezczelność. Powinno się rozgonić to towarzystwo. 
    Czy to nie może szlag człowieka trafić?
  • Lola #30617 : Aktualna kwadratura Urana do Wenus to także link tu: Wielka wymiana więźniów politycznych albo tu: Scholz: uwolnienie więźniów politycznych poprzedziły miesiące poufnych rozmów

W Turcji odbyła się właśnie wielka wymiana więźniów. Nikt nie chciał dopuścić Alaksandra Łukaszenki do negocjacji ws. wymiany więźniów politycznych, ponieważ postawiłby warunki nie do spełnienia - powiedział PAP jeden z liderów białoruskiej opozycji Paweł Łatuszka. Dodał, że nieuwolnienie więźniów politycznych na Białorusi jest bolesnym faktem.
  • Kita #30618 : Tak, Lolu, szczególnie ten drugi tytuł dobrze wyraża ten aspekt: poufne rozmowy, dyplomacja - Wenus, odzyskanie wolności - Uran. W tym wydarzeniu  istotne jest, ze jest aspekt - nieważne, czy harmonijny, czy nie.
  • Kita #30619 : Fabrycy, zgadzam się, to nie tylko żenada i bezczelność, to również zniszczenie wartości olimpijskich. Jak facet może być dumny, że wygrał jako kobieta? Gdzie jego poczucie godności? Jak jego naród może być dumny z uzyskanego w ten sposób medalu? (Jeszcze tego medalu nie ma.) 
  • Elisza #30620 : @Kito, @Fabrycy - myślę podobnie. (To co nam serwują w myśl nowych porządków) to w ogóle niszczenie wszelkich wartości, nie tylko  olimpijskich. Obrzydliwość, zło, pomieszanie i zagłada:** 
  • Wrona #30621 : w dziecinstwie podobno wyglądała jak dziewczynka
    Imane Khelif
  • Wrona #30622 : Imahe Khelif  z Algierii.
  • TygrysMaj #30623 :
    „Magia Paryża elektryczno-erotyczna, ale… odwagi, stańcie się antyparyscy, spróbujcie dojrzeć całą tę obrzydliwość erotyczną. ” Fragmenty z książki Dziennik 1953-1969, Witold Gombrowicz

• Wrona #30624 : https://przegladsportowy.onet.pl/igrzyska-olimpijskie/paryz-2024/kobieta-czy-nie-wielka-burza-podczas-igrzysk-teraz-jeszcze-pojawil-sie-rosyjski-slad/fc3xtyg
  • Wojciech Jóźwiak #30625 : @Tygrys Maj: Zazdroszczę tym – w tej liczbie Tobie – którzy przeczytali cały Dziennik Gombrowicza, i jeszcze może jego listy. :)
  • TygrysMaj #30637 : tak się dziwnie poskładało, że jutro czyli 4 sierpnia mija 120. rocznica urodzin Witolda Gombrowicza. Czytamy Dzienniki z wypiekami na twarzy i śmiejemy się do rozpuku bo jak pisał tam sam autor: „...każde słowo tego dziennika pisane jest pod włos. Co za skandal!”
Kita   2024-08-02 19:45:03   486.18900  
Mars z Uranem
15 lipca Mars był w zerowej koniunkcji z Uranem. Wtedy rozpoczęły się wielkie protesty studenckie w Bangladeszu. Protesty zostały krwawo stłumione. 11 tys osób aresztowano, ponad 200 tys ma zarzuty prokuratorskie, zginęło ponad ćwierć tys osób... javascript:nicTemp();
Mars (bóg wojny) z rewolucyjnym Uranem - gdzieś na świecie wyzwolił swoją energię.
  • Kita #30770 : Cały czas trwają zamieszki zapoczątkowane 15 lipca na zerowej koniunkcji Marsa z |Uranem. Dzisiaj pojawiła się informacja o szturmie tłumu na rezydencję premier i jej ucieczkę samolotem wojskowym do Indii javascript:nicTemp();
    Koniunkcja Marsa z Uranem była w trygonie (5^) z Plutonem - stąd taka wywrotowość i dążenie do usunięcia rządzących władz. A w znakach wodnych (emocje) Saturn był w trygonach do Świateł, a przynajmniej do Słońca (godziny rozpoczęcia rozruchów nie znam, ale chyba nie o świcie). 
Kita   2024-08-17 23:38:02   486.18990  
Śnięcie ryb
Dwa lata temu, latem, wydarzyła się katastrofa ekologiczna - w Odrze masowo zaczęły zdychać ryby w ilościach setek kilogramów . Przyczyną katastrofy okazał się rozkwit złotych alg. Całe szczęście, że ówczesny rząd zaczął szybko działać, wyławiano martwe ryby, zaangażowano wiele służb. Zaplanowano również na przyszłość utworzenie instytucji mającej monitorować polskie wody i dbać o ich czystość. Już nawet ustalono obsadę personalną, ale po zmianie władzy projekt ten zażegnano...
Trzeciego sierpnia 2024 zauważone pierwsze śnięte ryby  na Dzierżnie Dużym oraz  Kanale Gliwickim. Katastrofa się rozprzestrzenia. Wyłowiono już około setki ton (nie kg tylko ton!).  Jest to, jak myślę, dużo poważniejsza katastrofa niż poprzednia lub co najmniej taka sama. Rybacy robią wszystko co mogą, aby ratować sytuację, ale rząd nie jest zainteresowany pomocą, ekolodzy milczą. Gnijące zdechłe ryby zatruwają wodę i sytuacja pogarsza się dosłownie z chwili na chwilę. Tylko w piątek wyłowiono 20 ton martwych ryb... javascript:nicTemp(); 
Zastanawiam się jakie aspekty astrologiczne mogą wiązać się z tymi katastrofami.
W 2022 roku Mars był w koniunkcji z Uranem, a Saturn był w kwadraturze do Urana. Wtedy była nie tylko katastrofa ekologiczna, ale intensywny atak na ówczesny rząd. Podkreślony tu jest element walki (Uran w koniunkcji z Marsem). Kwadratura Saturna z Uranem zwiększa prawdopodobieństwo wypadków i nieszczęść oraz również określana jest również jako konflikt z władzą/autorytetami.
Teraz, od 3.08.2024 działa i trwa koniunkcja Marsa z Jowiszem i kwadratura Jowisz -Saturn oraz półtorakwadratura Jowisza do Plutona. Kwadratura Jowisz-Saturn to zablokowanie, ograniczenia, braki finansowe, brak inicjatywy i energii, słaba organizacja (według Sakojan Acker). Pluton w półtorakwadraturze do Jowisza - to "obowiązujące zwyczaje nie mają znaczenia", niech się dzieje co chce (Sakojan, Acker o kwadraturze). Koniunkcja Marsa z Jowiszem to ogromna energia, ale tu blokowana Saturnem i Plutonem nieharmonijnymi aspektami.
Według mnie aspekty nie pokazują katastrofy, tylko reakcję na katastrofę.
  • KrzyżPołudnia #30975 : 2 lata temu w Odrze było kilkaset ton śniętych ryb, nikt nie podał dokładnej liczby, ale rzędem wielkości były setki ton. Dziennikarze dotarli do kilku trucicieli rzek na Dolnym Śląsku, którzy toksyczne nieczystości wlewają do wody, ale nikt winny nie poszedł za to siedzieć. Dla mnie to w ogóle dowód na skrajną głupotę ludzkości, że zatruwa swoją własną wodę pitną. Chyba żaden inny ssak lądowy tego nie robi. 
Fabrycy   2024-08-18 10:38:11   486.18993  
Kwadraturowo

• Wojciech Jóźwiak #30974 : Kwadraturowo strasznie. 6 planet w pierścieniu półkrzyża. Do tego Pluton w oktylach do Saturna, Jowisza, Marsa, Wenus. Coś z tego musi być. U mnie na razie deszcz pada, pierwszy raz chyba od miesiąca.
  • KrzyżPołudnia #30976 : U mnie czuć jakieś napięcie, do tego zwykłe, normalne sprawy typu przetasowania w grafiku jakiś stres wywołały. A jeszcze zaraz pełnia. 
  • Wojciech Jóźwiak #30981 : Dla mnie dzień był nie do życia. Upał. Potem deszcz, który niewiele poprawił biomet: teraz w nocy jest gorąco i wilgotno. Chory się czułem. Więcej niż zwykle zajęć z psami w naszym pensjonacie (LINK1, LINK2), bo wypadło, jak często w niedzielę, kilka wyjść i przyjść. Mnóstwo odrywających, rozpraszających drobiazgów, czuję się przesterowany i przebodźcowany, zero warunków do tego by zająć się czymś poważniejszym i z mojej branży. Szczytem intelektualizmu było czytanie w przerwach i na poboczach o katastrofalnych wylewach lawy w ang. Wikipedii -- okazuje się, że były to zjawiska niesamowicie wstrząsające Ziemią i przebudowujące jej "byt" i życie na niej, tymczasem w takim ogólnym wykształceniu szczególnie w PL, świadomość ich istnienia jest zerowa. Z prostej przyczyny: u nas czyli w EU tych katastrof (prawie) nie było, a jeśli były, to erozja usunęła ich budowle.* Brakuje terminologii, bo powinien być odpowiednik terminu "epoka lodowa", tylko jako "epoka ognista", "epoka ognistych powodzi". Ale rzecz daleka od astrologii, bo algorytmy od położeń planet łamią się po tysiącach lat, a tu chodzi o dziesiątki-setki milionów. Co jeszcze: pewien fb-znajomy, którego uważałem za osobę o kontrowersyjnych poglądach ale jednak bezwzględnie wartą czytania i "trzymania w umyśle" jego linii okazał się takim podlcem (podelcem?) szczęśliwie tylko w spiczu, że go natychmiast zbanowałem z listy znajomych i obserwowanych. Smrodu nie chcę przepuszczać przez zmysł czytania. (Vide Gombrowicz, Ferdydurke, gwałt przez uszy.)
    *Zostały Wyspy Owcze jako mały szczątek. No i Islandia, ale ona i tak wystygła.
  • Wojciech Jóźwiak #30984 : Trapy owczowyspowe:
    https://jenniferesseiva.com/wp-content/uploads/2024/04/DSC5217.jpg
    Widać skąd ta nazwa, po szwedzku trappe = schody. Te schody powstały jako kolejne warstwy lawy zalewającej teren. Co kilkadziesiąt milionów lat powtarzają się "epoki ogniowe", kiedy na Ziemi stoją jeziora lub wręcz morza ognistej lawy. Ta podczas której ulały się Wyspy Owcze była jedną z nowszych, odbyła się w paleogenie (początek trzeciorzędu) wkrótce po holokauście-całopaleniu dinozaurów; oryginalnie pokład lawy miał 6 km grubości, ale takie formacje są łakomym kęsem dla erozji i szybko zdzierane.
    trapy
  • KrzyżPołudnia #30986 : Islandia od czasu do czasu tak płonie. Podobne, wulkaniczne formacje skalne są w Nowej Zelandii, która jest do tego aktywna tektonicznie. Wysp Owczych nie lubię za ich skandaliczne traktowanie wielorybów (Duńczyków zresztą też za to nie lubię, ostatni skandal z Paulem Watsonem tylko mnie utwierdza w mojej opinii), ale same wyspy wyglądają pięknie, trochę mi się to zdjęcie kojarzy z rozlewającą się warstwami polewą :) 
  • Wojciech Jóźwiak #30988 : Tak – ich krwawe łaźnie robione wielorybom to skandal. Islandia i N. Zelandia to są mini-mikro próbki dawnych wylewisk lawowych. Mamy szczęście jako Homo Sapiens, że udaje nam się żyć nie w epoce ogniowej.
    W czerwcu byłem na Lofotach. Podobna strefa, co "Farery", a krajobraz zupełnie inny. Ale Lofoty są twardym granitowym ostańcem, i ze 30 razy starsze niż Owcze, które wiekiem podobne do naszych Beskidów, czyli górotworowa dzieciarnia.
  • KrzyżPołudnia #30990 : Tak, Lofoty i Islandia (te rejony znam) są bardzo różne. Islandia, mimo iż ciągle coś tam dymi i bulgocze, jakoś paradoksalnie przyjaźniejsza mi się wydaje... Może dlatego, że ziemia w tym surowym klimacie daje też ciepło? 
  • KrzyżPołudnia #30991 : Bardzo polecam Islandię wszystkim na wakacje. Koszmarnie droga, ale przyroda wszystko wynagradza. Wyspa jest na tyle mała, że w tydzień można większość zwiedzić, więcej czasu jest potrzebne jak ktoś lubi dłuższe, piesze wycieczki. Z Polski jest bardzo dużo lotów, Polacy stanowią tam największą mniejszość. 
Wojciech Jóźwiak   2024-08-19 13:12:45   486.18996  
U mnie kwadraturowo strasznie
Ulewa, wiatr, burza z piorunami, prąd wyłączony więc ciemność podwójna.
  • Wojciech Jóźwiak #30994 : Deszcz na oko 10 mm. Stoję na ganku, świata nie widać.
  • Wojciech Jóźwiak #30995 : Wichura że 100/h. Drzewa się gną.
  • Wojciech Jóźwiak #30996 : Ulewa coraz większą. 
  • Wojciech Jóźwiak #31004 : Mnie prąd włączyli po burzy dopiero.
  • Wojciech Jóźwiak #31005 : Znów wyłączyli i znów włączyli. Oj, technologio ćwierci dwudziestego pierwszego wieku... oj.
  • Kita #31010 : A u nas sucho i spokojnie...
  • Fabrycy #31013 : Te dwa półkrzyże wyglądają upiornie.
  • Kita #31020 : W Warszawie armagedon powodziowy. Może jak zwykle po większej ulewie, ale chyba na dużo większą skalę niż to się zdarzało wcześniej. Co ciekawe, w tych dwóch Półkrzyżach wcale nie jest podkreślony żywioł wody. Jedynie Saturn jest w Rybach. Ale to Uran, uranowa pełnia, no i Księżyc (woda) w tym uranowym Półkrzyżu.
Lola   2024-08-19 16:12:38   486.19005  
Teoretycznie powinny wychodzić na powierzchnie
Teoretycznie powinny wychodzić na powierzchnie albo powracać tematy z roku 2020, które dominowały podczas koniunkcji Saturn i Jowisza. Macie jakieś obserwacje? W moim otoczeniu kilka osób zachorowało na covid.
  • Kita #31002 : Faktycznie, Lolu, powracają tematy związane z epidemią, jakaś małpia ospa javascript:nicTemp(); , również problemy związane z Covidem (przesunięcie operacji, niemożliwość powrotu samolotem z wczasów)...
  • Kita #31031 : Lola napisała: "Teoretycznie powinny wychodzić na powierzchnie albo powracać tematy z roku 2020, które dominowały podczas koniunkcji Saturn i Jowisza." i już dzieje się - zapowiedź powrotu maseczek javascript:nicTemp();
  • Wojciech Jóźwiak #31032 : Ta niezalezna.pl to niezła gadzinówka. ( niezalezna.pl) U góry strony wita pasek:
    "Koszulka NIEMIECKO - RUSKA SZAJKA TUSKA Zamów już TERAZ!"
    Radziłbym nie zanurzać w tym czymś umysłu.
  • Lola #31033 : W USA tez wzrost zachorowań: W USA największa letnia fala Covid-19 od co najmniej dwóch lat. W temacie rzetelności dziennikarzy, publicystów, portali i wszystkich mediów, które mają misję przekazywać wiadomości - cierpię na paranoję i każdą ważną dla mnie  informację sprawdzam przynajmniej w 2-3 źródłach. "Obiektywnych" mediów już praktycznie nie ma, i nawet nie próbują być obiektywni, nie ukrywają swoich poglądów.

Próba uzyskania wiarygodnych informacji z Polski albo ze Świata stała się trudniejsza nić kiedykolwiek chociaż mamy nieograniczony dostęp internetu. Wśród młodych ludzi (i nie tylko) krytyczne myślenie, czytanie ze zrozumieniem jest na o wiele gorszym poziomie niż to było w moim pokoleniu, potwierdzają to testy PISA.
  • Kita #31034 : Ta koszulka, Wojtku, to reklama. I nie na niezależna.pl, a na sklep.gazetapolska.pl. Ja nigdy na nią nie natrafiłam. Nie wchodzę w reklamy.

O powrocie maseczek usłyszałam przed pojawieniem się info na niezależna.pl, a dokładnej, dwa dni wcześniej usłyszał to w rządowych mediach mój mąż, ale chyba tylko jako "zastanawiamy się nad".
    W zasadzie wierzę w rzetelność dziennikarzy z niezależnej i z dorzeczy, a nie wierzę w rzetelność dziennikarzy z wyborczej i z onetu. 
  • Jutrzenka #31035 : To covid ma byc a nie malpia ospa?  A ja dzisiaj wyczytalam,ze jest pogloska,ze Biden nie zyje a ten co wystepuje to zastepca. Ja juz nie wiem w co wierzyc! na dodatek jak sie czlowiek pociagiem przejedzie to moze sie napatrzyc i nasluchac. Faktycznie niebezpiecznie jest z domu wychodzic:((
  • Lola #31068 : Polio w Gazie po raz pierwszy od 25 lat - Kwadratura Saturn Jowisz kontynuacja:

Jak poinformowali przedstawiciele Organizacji Narodów Zjednoczonych, 10-miesięczne dziecko zostało częściowo sparaliżowane po zarażeniu się polio w Strefie Gazy.Według ONZ, w Strefie Gazy, będącej obecnie w 11. miesiącu wojny, nie zarejestrowano przypadku polio od 25 lat, chociaż w czerwcu wykryto wirusa polio typu 2 w próbkach pobranych ze ścieków na tym terytorium. Szef Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, powiedział, że jest „poważnie zaniepokojony” i potwierdził, że podejmowane są wysiłki w celu wdrożenia programu szczepień w nadchodzących tygodniach. Mówi się, że 10-miesięczny chłopiec, który nie został zaszczepiony, jest w stabilnym stanie po wystąpieniu paraliżu jednej nogi.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-22 08:57:27   486.19013  
Pierścień i Panna
Półkrzyż (pierścień kwadraturowy) Saturn Jowisz Mars Wenus z Plutonem podpiętym oktylami trwa. Słońce dzisiaj wchodzi do Panny czyli jest w zasięgu punktu harmonicznego 3-krotnego ziemnego Zero Panny. Księżyc jest na początku Barana. Właściwie nie jest zły dzień, by coś zacząć.
  • Wojciech Jóźwiak #31040 : Nagle wyrosły kwintyle i pierścień kwintylowy: Księżyc Słońce Jowisz Mars; oraz Merkury Neptun.
  • Wojciech Jóźwiak #31044 : Słońce weszło (do Panny) i złapało kwinkunks z Plutonem.
  • Wrona #31045 : i co to może znaczyć?
    zabij swój strach ... :)
Wojciech Jóźwiak   2024-08-27 09:55:00   486.19027  
Księżyc i Jowisz w Bliźniętach w 7-krotnym punkcie
Teraz Księżyc jest w Bli 16°45’, więc zbliża się do 7-krotnego punktu Bli 17°09′, gdzie czeka nań Jowisz Bli 18°28’.
To zapowiada, że dzień jest/będzie naładowany szeroką rozmaitością wydarzeń, w tym takich, które wyciągają nas z domu i ruszają z miejsca. Sprzyjający podróżom i dalekim kontaktom, tzn. takim które wychodzą poza twoją codzienną bańkę/horyzont. To będzie dziać się bardziej niż co miesiąc, przez wzmocnienie tej "powietrznej biegalności" przez Jowisza.
Jowisz zaś w Bli 18° inferuje z innymi punktami 18°-powietrznymi, w pierwszym miejscu z 18° Wagi, czyli tranzytuje trygonem urodzeniowe Słońca w Waga 18°, więc czyni wysoki czas naszym ulubionym trendsetterom z tego punktu.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-28 09:05:51   486.19035  
Księżyc wchodzi do Raka
Teraz, około 9-tej rano w środę 28 sierpnia 24, Księzyc wchodzi do Raka. Mam złe doświadczenia z tym momentem, wielokrotnie odbierałem go i obserwowałem jako rozpad struktury:
Spać. Wracać do domu. Odwołane spotkanie/impreza. Czekanie. Nic się nie klei. Nie można się zebrać. Drobne uciążliwości wypełniają czas.
Czy tak będzie dzisiaj?
Ciekawe. Bo teraz obserwuje coś jak przesunięcie tego cyklu o 1 dzień, i nie wiem dlaczego. Dzień pt. rozpad struktury już był wczoraj! Kiedy spędziłem czas na walce z opornym programem, który uparł się nie zadziałać. Plus drobne obowiązki (zakupy na targu, robienie obiadu, pranie -- typowe zaszłości dla Księżyca w Zero Raka). A powinno być interesująco i dynamicznie, bo Księżyc był w ostatnie stacji Bliźniąt. Za to seria wydarzeń z ostatniej fazy Bli. była dzień przedtem, przedwczoraj, kiedy mieliśmy wizytę niewidzianych od 35 lat znajomych.
  • KrzyżPołudnia #31212 : Skąd może być takie przesunięcie? Może to być związane z czymś jeszcze na niebie? 
  • Jutrzenka #31217 : Oj tak spac. Dzisiaj wstac nie moglam. A jak sobie pomysle o tych upalach to mi zaraz gorzej. Na basenie tlumy i jeszcze przerwe techniczna zrobia. W takie upaly przerwe techniczna robic to trzeba serca nie miec:(
  • Jutrzenka #31220 : Wczoraj skrzyczalam faceta ktory mi wode na basenie chcial podprowadzic. Potem byl taki grzeczny i usprawiedliwial sie,ze on mial taka sama. Jak stoi przy moich klapkach to jest moja! co to za zwyczaje zeby chodzic po basenie i wybierac sobie podobny recznik czy klapki! Możliwe,ze jemu też ktos zabrel. Ludzie sa nieprawdopodobni. :(
  • Wojciech Jóźwiak #31222 : @Krzyż P.: No właśnie nie wiem.
  • Komodorak #31223 : Jednak dobrze mieć Marsa w 0° Skorpiona :) U mnie zupełne przeciwieństwo o czym pisze Pan Wojciech i Jutrzenka - popchnięcie zalegających spraw do przodu i nowy impuls energii do działania.
  • Kita #31231 : Zaintrygowałaś minie, Jutrzenko. Jak można podprowadzić wodę na basenie?
  • Dziwna #31232 : Butelkowaną :) Z gazem lub bez. Stojącą obok klapek.
  • Kita #31233 : Ha! ha! nie wpadłam na to :D
  • Wojciech Jóźwiak #31243 : Dzisiaj jednak klimat Księżyca w Raku realizuje się. Wszystko dzieje się pomału i po trochu. Bez rozmachu. Coś zaczęte, niekontynuowane, niedokończone. Jak w kleju. W kisielu. Ziewałby człowiek.
  • Wrona #31244 : ciekawa jestem jak to się ma do Jowisza w tym punkcie, jakie macie o tym zdanie.. przed południem odebrałam mamę ze szpitala, miałam pieczę nad wnukiem, zrobiłam kopytka także dla mamy na jutro....
  • Jutrzenka #31245 : No chcial mi zabrać moja butelke wody:). Chodze z woda na basen. Coraz czesciej slyszę,że ktos komus cos zabral na basenie. głupio chlopakowi bylo bo byl z dziewczyna jakby na randce. Okazalo sie,ze ja znam. Kwiat we wlosach miala to chyba randka. Nie wiem czy ocenila to,ze chlopak sobie radzi zabierajac wode komus . Moze teraz taka moda,ze jak nie zarobi to ukradnie:(
Wrona   2024-09-12 13:07:55   486.19133  
Historyczny moment
Historia dzieje się na naszych oczach. Pierwszy prywatny spacer kosmiczny. Polaris Dawn.

Kita   2024-09-13 19:13:44   486.19150  
Latawiec na ingresie
W niedzielę 22 września 2024 będzie ciekawa konfiguracja na niebie. Wielki Trygon w końcówkach znaków ziemskich - wchodzący w znaki powietrzne: Słońce trygon Pluton trygon Uran z Księżycem (ścisłe). Ten Trygon jest uzupełniony do Latawca opozycją Słońce-Neptun (Neptun na granicy Ryb i Barana). Ciekawie to wygląda.
Ten Latawiec jest aktywny dłuższy czas niż 22 września, ale 22-go ładnie się uściśla.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.