Nowości techniczne .182
Publikuję stronę-aplikację "Oś czasu". Ten sam link jest w menu po lewej stronie.
"Oś czasu" czyli TimeLine, jest forkiem (ideowym odgałęzieniem) kosmogramów Canvas. Ale tutaj (w "Timelinie") idea jest taka, że tworzymy długą (taką jak chcemy) listę momentów czasu, lub podwójnych momentów, i klikanie w ich daty wyświetla/rysuje odpowiedni kosmogram.
Służy do obserwowania :
#1) jak chodzą planety przez wybrany okres czasu co wybrany krok,
#2) tranzytów do twojego lub czyjegoś natalu lub wydarzenia.
#3) progresji – możesz to robić już teraz, a wygodniej będzie, kiedy dorobię progresyjną skalę czasu.
#4) jak formuje się, zagęszcza i uściśla pewien kosmogram (układ planet) lub tranzyt lub synastria.
UWAGA: "Timelina" jest jeszcze w stanie dość roboczym. Mogą być błędy (jeśli, to raczej drobne i dotyczące obsługi, a nie meritum). Dlatego teraz praca z timeliną jest jej testowaniem.
Dlatego bardzo proszę zgłaszaj zauważone usterki i niejasności – oraz propozycje ulepszeń.
Co jeszcze chcę dodać/dorobić (i tych rzeczy chwilowo brakuje...):
(1) Formularza do formatowania kosmogramów. Teraz są ustawione na sztywno.
(2) Tabeli pozycji planet. Będzie jako "wywieszka", wysuwana myszą.
(3) Zapamiętywania w bazie danych utworzonych kompletnych osi czasu czyli graficznych efemeryd.
- Wojciech Jóźwiak #41829 : Link do "Osi czasu" zamieściłem na stronach "Chart" czyli pod kosmogramami stacjonarnymi, oraz w dymkach pod myszą na linkach do tych stron.
- Paszulka #41830 : Super, sprawdzam i bawię się, na razie wszystko działa:)
Teraz nie mam czasu ani warunków by dostatecznie skupić się na tym, więc – sorry – musimy sobie jakiś czas radzić bez tego.
- Wojciech Jóźwiak #41836 : Koniec awarii. Dymki z mini-kosmogramami działają. Błąd znalazłem i poprawiłem. Był to wyjątkowo głupi błąd.
- Wojciech Jóźwiak #41837 : Dorobiłem kolorowe linki w kosmogramach pod myszą.
Mój profil — w dziale Prywatne
oraz:
Własny wątek:
- Teta #41867 : Wspaniale :) dziękuję Panie Wojtku ❤️
- Neko #41869 : Fajnie, dziękuję :)
Oś czasu, jak pamiętamy, była już prawie gotowa tydzień temu, kiedy prezentowałem na webinarium, ale poprawki trwały cały tydzień i jeszcze nie ukończone.
Kiedy zrobię do końca, podam instrukcje, jak Oś Czasu używać do różnych celów badawczych.
- Wojciech Jóźwiak #41882 : Ale nieustannie można używać do szybkiego sprawdzenia, co Tobie lub komuś innemu idzie przez co. Do sprawdzania bieżących tranzytów.
- Annwisnia #41883 : Potwierdzam :) sprawdza się fajnie do tzw. bieżączki - mniej klikania, zmniejszania formatu (przy smartfonie)
- Wojciech Jóźwiak #41909 : Oś Czasu chwilowo nie działa – nie rysuje. Jutro wznowię pracę nad tamtą stroną.
Logowanie zrobiliśmy, "śmy", bo mój udział i zużycie czasu na okazały się około 10 razy większe niż zakładałem. Ale OK.
Za to pisanie komentarzy poszło w stan zwany "kaszana forever". Nie udało się nic, chociaż Czat gorliwie podpowiadał coraz to "lepsze" rozwiązania. Aż musiałem sam, "ręcznie", tzn. ludzka głową, wyszukiwać jego błędy.
Wniosek: raczej nie radzę zlecać Czatowi GPT zbyt rozległych projektów. On ich nie ogarnia, podobnie jak przeciętny człowiek. Być może przeszkadza mu to, że wie zbyt wiele. System JavaScript stał się tak rozległy, że nie mieści się w głowie nie tylko ludzkiej, ale i sztucznointeligentnej. Przy tym Czat nie ma wyczucia prostoty rozwiązań. Może nawet ma skłonność do zbędnego komplikowania.
Ale Czat GPT jest bardzo dobry i polecam do dobrze skadrowanych pytań o radę. W rodzaju: Czy w danym wyrażeniu ma być przecinek czy bez przecinka? Czy ma być var czy let? W takich kwestiach, dla człowieka często wybitnie męczących, Czat jest naprawdę pomocny. :)
Będę próbował zmniejszyć prace programistyczne, chociaż nie lubię zostawiać niedokończonych robót.
Będę próbował bardziej wracać do astrologii i do astro-pracy z ludźmi. Także z Tobą (tak, z Tobą!)
- Elisza #42117 : :) Rozumiem, dziękuję:)
- Wrona #42121 : Obiecanki-cacanki.....:)
- KrzyżPołudnia #42131 : "kaszana forever", co za piekna fraza! Brak wyczucia prostoty, tak, to brzmi prawdopodobnie. Czy dziala proszenie czatu o upraszczanie, czy na takim etapie juz sie za bardzo plącze?
-
Wojciech Jóźwiak
#42132 : @Krzyż Południa: "Czy działa proszenie czatu o upraszczanie?" -- Raczej nie. Trzeba mu podpowiedzieć: "Uprość to tak a tak." Myślę, że czat nie wie, co to znaczy "proste". Dla maszyny np. znalezienie błędu w długim kodzie jest drobnostką, zresztą robią to algorytmy bez SI --- a dla ludzi mordęgą.
Jak się skończyła ta przygoda? Przestałem stawiać czatowi kolejne zadania-poprawki. Wziąłem podobny skrypt, który od lat stabilnie działa na stronach AstroAkademii i zaadaptowałem go do kontekstu bloga WJ.PL.
(Na początku wydawało mi się, że zlecenie czatowi da wynik szybciej i ten wynik będzie prostszy niż gdybym przebudowywał moje dawniejsze "dzieła", ale okazało się inaczej.)
- Wrona #42123 : niestety ja mam jakiś Array Serwer Error, nie mogę otworzyć tej strony....
- Brati #42124 : to samo
- Neko #42125 : A mi działa.
- Wrona #42126 : uff u mnie już też:)
-
Wojciech Jóźwiak
#42128 : Faktycznie, mógł się pojawiać pewien błąd. Który usunąłem i u wszystkich powinno być OK.
Przypominam, że chodzi o blog wojciechjozwiak.pl/blog_odnowiony – pod tym linkiem jest nowy dzisiejszy odcinek.
To jest już prawie to, o czym mówiliśmy dzisiaj w:
Dzięki temu unikamy męczącego przypadkowego śmiecenia miniatur na ekranie.
Ważne: żeby tak było, trzeba głęboko odnowić stronę, czyli przez przycisk "Odnów stronę" na górze menu lub przez Ctrl-F5.
(Podziękowania dla Czata GPT za pomoc.)
Zmiana formatu w kosmogramie aktualnie widocznym wymaga jeszcze innej info-sztuczki, której już dzisiaj nie zrobię. (Ale ta "sztuczka" jest w "Kosmogram Canvas".)
- Paszulka #42290 : Wow:)) Właśnie odkryłam rysując nowy kosmogram Canvas, super funkcja!
- Wojciech Jóźwiak #42291 : @Paszulka: dzięki za Uznanie. Zrobiliśmy we dwóch z nowym Czatem GPT.5. :)
- Paszulka #42292 : To gratulacje też dla GPT 5:)
- Neko #42294 : Super!
- Elisza #42296 : Tak, super:)
- KrzyżPołudnia #42298 : Aaaaaaa! Fantastycznie!!! ❤️
- Teta #42299 : Wow!
- Wojciech Jóźwiak #42300 : Nieustannie się cieszę, że Wam się podoba :)
- Soyotik #42301 : Jest niesamowite!!!
- Paszulka #42303 : Teraz szybciej się uczę znaczeń punktów harmonicznych badając horoskopy, bardzo wygodne, dziękuję:))
-
KrzyżPołudnia
#42328 : @WJ jakie reguły są przyjęte do rysowania punktów harmonicznych? Np. czasami są dwa narysowane jak planeta jest blisko obu. Czy reguła rysowania glifu opiera się na orbie, czy na czymś jeszcze? Np. inny orb przy zbliżaniu się do PH, a inny jak planeta już go minęła?
Np. u mnie przy Saturnie jest PH 7W 4°17′ Strzelca, ale jest też PH 3O 0° Strzelca.
- Wojciech Jóźwiak #42329 : @KrzyżPołudnia: Punkt harmo. jest rysowany zależnie od orbu, tzn. jest rysowany, o ile planeta (któraś) jest bliżej tego punktu niż orb. Orb dla harmonik jest mniejszy od standardu jak 1/h, tzn. 1/3 podstawowego dla rzędu h=3, 1/5 dla rzędu h=5, 1/7 dla rzędu h=7. Jest symetryczny: naprzód ten sam co wstecz. Są w tym pewne szczegóły, o wszystkim opowiem jutro na webinarium.

Teraz (przed dłuższą chwilą) wespół z Czatem GPT zrobiłem tak, że kiedy przechodzisz na stronę o wyższym numerze, to ta strona wyświetla się od góry.
A jeśli przechodzisz na stronę o niższym numerze, to strona wyświetla się "od dołu", tzn. przewija się do czytania na sam koniec. W ten sposób od razu widzisz poprzednią notkę względem tej, która była na początku następnej paginy, tej, z której przeskoczyłeś/aś.
Czyli "idzie" ona podwójnie: raz jako wpis na forum, drugi raz jako mail.
Odpowiedz na ten mail, też mailem.
Będę wdzięczny za udział w tym teście.
- Wojciech Jóźwiak #42817 : Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy odpowiedzieli mailem na mail wysłany jako kopia powyższej notki. Oznacza to, że system działa i będzie nam pomocny.
- Elisza #42818 : @WJ, gdy będę przed komputerem to zajrzę na pocztę i odpowiem, z tel.się tam nie loguję.
- Jutrzenka #42820 : Też odpowiem jak mi się meil otworzy
Bo żeby zapoznać się z bieżącą "produkcją" AstroAkademii, trzeba wykonać pierwszy krok, czyli wejść na stronę. Maile działają inaczej: wchodzą w pole widzenia pierwsze, same wykonują ten pierwszy krok, wystarczy otworzyć mail i przeczytać.
Dlatego będę używać współ-wysyłki do promocji; tzn. do promowania tematów i akcji, które uważam za ważne.
- Wojciech Jóźwiak Aplikacja Oś czasu 2025-07-13 20:28:47
- Wojciech Jóźwiak Awaria z kosmogramami pod myszą, przepraszam 2025-07-14 10:54:33
- Wojciech Jóźwiak Profil, własny wątek - nowe linki w menu 2025-07-16 12:52:57
- Wojciech Jóźwiak Oś czasu jeszcze niegotowa 2025-07-16 20:31:43
- Wojciech Jóźwiak Oś czasu (aplikacja) gotowa 2025-07-20 12:52:50
- Wojciech Jóźwiak Moje boje z Chatem GPT i językiem programowania JavaScript 2025-07-26 23:35:21
- Wojciech Jóźwiak Blog WJ.PL re-uruchomiony 2025-07-28 09:06:01
- Wojciech Jóźwiak Lista wpisów z filtrem na słowa 2025-07-30 23:52:55
- Wojciech Jóźwiak Opóźnienie miniatur kosmogramów pod myszą 2025-07-31 18:37:09
- Wojciech Jóźwiak Oś czasu: mała zmiana 2025-07-31 23:35:51
- Wojciech Jóźwiak Punkty harmoniczne rysują się 2025-08-10 12:57:30
- Wojciech Jóźwiak Małe ulepszenie: paginacja 2025-08-16 23:16:27
- Wojciech Jóźwiak Uwaga, ważny test dla AstroAkademii! 2025-09-21 16:36:47
- Wojciech Jóźwiak Do czego służy współ-wysyłka notek mailem? 2025-09-21 20:01:51
- Wojciech Jóźwiak Raport dobowy 2:19 2025-09-23 08:30:54