Z życia papieży .104

Natychmiast też zauważamy u RL binastrię Wenus-Księżyc (a Księżyc w wodnym punkcie 7-krot.), co by u niego oznaczało "nadkobiecość męską", czyli nadprzeciętnie silny wpływ "czynnika kobiecego". Oczywiście, czytamy o jego wybitnej żonie, dzieciach, ślubie kościelnym... Bo religijność też często jak obserwuję towarzyszy silnemu Księzycowi (i może tez silnej Wenus). Wiki donosi: "Jest katolikiem. W 2012 wziął udział w akcji Nie wstydzę się Jezusa zainicjowaną przez Stowarzyszenie ks. Piotra Skargi."
"Aż dziwne, że Jowisz w znaku wygnania odpowiedzialny jest u niego za dzieci, którymi rządzi przecież Saturn. Niemniej jest adherentem Saturna, jako władca Strzelca, pewnie o to chodzi."
Jest "astrologia znaków zodiaku Słońca", ang. Sun Sign Astrology, według której to, jaki jesteś, wyznacza znak zodiaku w którym jest Słońce. SSA jest przez "poważnych" astrologów lekceważona, ale ma wielkie wzięcie i biznes.
To co pewna grupa astrologów uważa za "poważną astrologię" nie ma ustalonej nazwy, więc nazwijmy ją "Astrologia władców i domów", ang. np. Ruler & House Astrology, RHA. Dyskusja o Lewandowskim u Gibaszewskiego jest jej próbką.
- KrzyżPołudnia #31071 : ❤️ Pana astrologia harmoniczna wg mnie zasługuje na osobną publikację.
- Kita #31077 : Horoskop z wyraźnie zaznaczonymi liniami aspektów jest dużo czytelniejszy. Ja najchętniej używam dwóch jednocześnie - kosmogramu z liniami (AA) oraz dodatkowo tablicy aspektów z Uranii, bo dla mnie ważna jest ścisłość aspektów a w tablicy aspektów Uranii jest to wpisane, i tylko przy zerowych orbach wyliczam minuty, bo Urania aż takiej dokładności nie podaje.
- Kita
#31078 : Co do wypowiedzi p. Ewy Seydlitz, to zrozumiałam (po przeczytaniu artykułu Piotra Gibaszewskiego), tylko to dlaczego uważa, że Jowisz Roberta Lewandowskiego jest odpowiedzialny u niego za dzieci. Dzieci się jemu rodziły na tranzytach Jowisza - najpierw przy Jowiszu przechodzącym przez Asc, potem przy Jowiszu przechodzącym przez IC.
Nie rozumiem dlaczego ją to dziwiło? Może dlatego, że uważała, że Jowisz będący w znaku swojego wygnania powinien być "niezauważalny"? Mnie to nie dziwi, bo Jowisz u niego jest związany z Księżycem - ścisłą opozycją, ale zawsze. Księżyc wiąże się z płodnością.Ja, z koniunkcją Księżyca z Jowiszem mam czwórkę dzieci - mimo ścisłej opozycji do Saturna, która to opozycja przyniosła tylko tyle, że starałam się (bezskutecznie) nie zachodzić w ciążę.Już trochę więcej zrozumiałam rozumowanie p. Ewy, ale chociaż nie znam się na domach, to coś mi się kojarzy, że informacji o dzieciach szuka się w domu 5-m, a nie 4-m. Dom 4-y to dom rodzinny. Pani Ewa kojarzy dzieci z domem 4-m , czyli patrzy na znak IC. U Roberta - Koziorożec, którego władcą jest Saturn. Saturn zaś jest u niego w Strzelcu, czyli jest pod władzą Jowisza. Gdyby patrzeć na znak 5-go domu (Wodnik), to Uran też jest w Strzelcu, czyli pod władzą Jowisza - i tak doszło się do Jowisza, okrężną drogą, ale zawsze.
- Wrona #31080 : Kito a co myślisz o tym że mam 4 siostry i każda ma dom rodzinny w innym znaku ...czy Twoje dzieci mają zbliżony dom rodzinny jak to interpretować? Moja córka ma Ic w wadze a syn w Raku....
- Kita
#31081 : Moje dzieci też mają IC - każdy w innym znaku.
Nie znam się na astrologii tradycyjnej i nie potrafię z niej korzystać, nie znam się na domach. Tzn trochę próbowałam się zapoznać, ale nie potrafię stosować metod astrologii tradycyjnej , czyli po prostu nie znam się.Uczyłam się (i nadal uczę) u Wojtka i te metody astrologii harmonicznej do mnie przemawiają. (Ale ciekawa jestem, tak dla rozszerzenia wiedzy, również innych metod.) - Wrona #31082 : ja też tylko u Wojtka ale gdy wchodzi temat bezwiednie tutaj o domach to jestem zaciekawiona ale chyba bardziej zadziwiona że to niby działa....
- Kita
#31083 : Zaczęłam sprawdzać tranzyty Roberta Lewandowskiego - na bieżąco czytając Wikipedię i notując sobie te tranzyty w wordzie. Ale gdybym przejrzała artykuł w Wikipedii do końca, to nie zabrałabym się za sprawdzanie tranzytów. Uff, ale tego dużo. Lecz trzeba przyznać, że cały początek jego kariery jest niesamowicie widoczny w jego tranzytach. Potem to już kariera trwała niezależnie od położenia tranzytującego Saturna.
W drugiej połowie 2004, gdy miał 16 lat, zainteresowała się nim Legia Warszawa – Saturn mija MC. W lutym 2005 trafił do Delty Warszawa – Jowisz mija Asc, Saturn nadal na MC. Zanim zagrał pierwszy mecz zmarł jego ojciec (Pluton w koniunkcji z jego Saturn-Uran). 1 lipca 2005 podpisał roczny kontrakt, stając się oficjalnie zawodnikiem klubu Legia – Jowisz na Asc. Kontuzja pod koniec sezonu 2005/6 – Pluton znowu na jego Saturn-Uran.
Pierwszy cios sportowy – 30.06.2006 po wygaśnięciu umowy z Legią nie zaproponowano jemu nowego kontraktu. Pluton nadal w koniunkcji z Saturn-Uran, Saturn w kwadraturze do jego Plutona, Jowisz na jego Plutonie, Uran w opozycji do Merkurego. W lipcu, gdy Saturn zszedł z kwadratury do jego Plutona, a pozostałe tranzyty były bez zmian – został zatrudniony w 3-io ligowym Zniczu Pruszków i w dwóch następnych sezonach ostał królem strzelców 2-ej i 3-ej ligi – Jowisz dochodził do IC.
18 czerwca 2008 został sprzedany do Lecha Poznań za kwotę prawie 1,5 mln zł. – Jowisz w IC, Słońce w opozycji do Urana z Saturnem, Pluton w trygonie do Słońca (i kwadraturze do Ceres). Saturn w kwadraturze do Jowisza. Saturn cały czas przemierza 4-ą ćwiartkę.
W styczniu 2009 redakcja serwisu imscouting.com umieściła go na liście „10 najbardziej obiecujących piłkarzy”, znalazł się także na 32. miejscu listy „50 najbardziej obiecujących zawodników do lat 23.”, sporządzonej przez brytyjski dziennik „The Times”. Jowisz z Merkurym był w trygonie do jego Jowisza.
11 czerwca 2010 Lech Poznań osiągnął porozumienie z niemieckim klubem, Borussia Dortmund, uzgadniając warunki transakcji na kwotę 4,5 mln euro – Jowisz z Uranem był na jego Ceres (umowy). Saturn cały czas w 4-ej ćwiartce.
Cały czas pasmo sukcesów. Saturn moja jego Asc w grudniu 2010 i do października 2011. Przejście Saturna do 1-ej ćwiartki nie osłabia jego pozycji.
28.04.2015 – kontuzja. Saturn w 1-ej ćwiartce zbliża się do jego Księżyca robiąc opozycję do Jowisza, Retrogresywny Pluton jest przed IC, Uran przechodzi przez Desc. Kontuzja mija (wystąpił raz w specjalnej ochronnej masce), sukcesy trwają.
29.08.2019 przedłużył umowę z Bayernem Monachium do 30 czerwca 2023. Saturn z Plutonem kręcą się koło jego IC.
11 listopada 2020 został nominowany do nagrody dla najlepszego piłkarza na świecie, przyznawanej corocznie przez FIFA. Jowisz z Plutonem mijają IC, Saturn zaczyna przechodzić przez 2-ą ćwiartkę. Mars na desc, Wenus na Asc. I tak dalej… Same sukcesy.
Konflikt Lewandowskiego z byłym menagerem Kucharskim rozpoczął się w 2016 – Saturn w drugiej połowie 1-ej ćwiartki, Pluton z Marsem w IC, Jowisz dochodzi do Asc. Prawne aspekty tego konfliktu pojawiły się pod koniec 2020 roku. Pluton i Saturn i Jowisz mijały IC.
Teraz rodzina. Ślub 22.06.2013. Saturn w 1-ej ćwiartce, Pluton (więzi) w opozycji do Wenus i kwadraturze do Marsa.
Urodziny pierwszego dziecka (Klara: 4.05.2017) – Jowisz na Asc, Pluton w IC, Saturn na koniunkcji Saturn-Uran.
Urodziny drugiego dziecka (Laura 6.05.2020) - Saturn na początku 3-ej ćwiartki, Pluton z Jowiszem minął IC. To był czas zaognionego konfliktu z byłym menagerem. Jego żona Anna, która karmiła dziecko piersią, straciła pokarm gdy Kucharski zaczął ich szantażować.
Tranzyty:
Nie rysowałem septyli, bo chociaż silne, nie wydały mi się istotne. Co go "rąbło"?
(Uwaga: wyższa tabela to planety urodzeniowe Durowa, niższa tabela to planety wydarzenia. Niestety, Kanwas daje tabelom nie zawsze właściwe tytuły. Wiem dlaczego, ale od 4 lat brakuje mi czasu by poprawić.)
Surowy (bez tranzytów) układ planet na tamten moment był:
Gdy porównasz z rysunkiem #1 czyli tranzytami, to i Saturn, i Jowisz naruszały urodzeniowego Plutona 3-oktylami. Czy dla tych trzech planet robił się palec Urizena. (Karząca ręka sprawiedliwości? Biorąc pod uwagę sens Saturna z Jowiszem...?) Ale Pluton nie jest silny w roli receptora. (Tzn. tranzyty bieżących planet do Plutona nie są bardzo ważne.) Jednak Saturn i Jowisz wysłały w tamtym momencie kwinkunksy: Saturn do urodzeniowego Słońca, Jowisz do uro. Wenus.
Przy tym – uwaga! – jednocześnie trwał tranzyt Jowisza (17 Bli) do uro. Słońca (17 Wagi). Zwykle jest to wysoki czas, okres otwarcia na świat i sukcesów, i faktycznie: gwałtownie stał się sławny na cały świat. Ale też zapewne doszły do głosu cechy tego tranzytu, jak brawura i przesada.
Druga bieżąca kwadratura, Wenus-Mars, nie była aktywna dla PD: nie była tranzytem.
- Kita #31207 : Chyba w reakcji na to aresztowanie Zuckerberg, może chcąc wesprzeć Durowa przez zwrócenie uwagi na jego niezłomność, opowiedział jak on (Zuckerberg) został złamany przez administrację Bidena i zmuszony do cenzurowania treści związanej z Covid-19 (przede wszystkim likwidacja humoru i satyry) oraz spraw dotyczących domniemanej afery korupcyjnej Huntera Bidena na Ukrainie. javascript:nicTemp();
O ich swadźbie piszą tu:
https://www.bbc.com/news/articles/ce8dl28l0n1o
- Dziwna
#31374 : Ona Jowisza ma w kon. z Neptunem, nie Księżyc.
- Wojciech Jóźwiak
#31375 : Poprawiłem, Dzięki, Dziwno, za zauważenie :)
- Wrona #31376 : Dużo o Verretcie piszą w wikipedii, księżniczki nie sprawdzałam, W synastrii ciekawa jest koniunkcja Plutona do Wenus i Wenus do Neptuna i Jowisza (trochę nie ścisła).
| Cecha | Maria Curie z/d Skłodowska | Jan Czochralski |
|---|---|---|
| Odkrycie w dziedzinie: | fizyki-chemii | fizyki-chemii |
| Skala odkrycia: | światowa, epokowa | światowa, epokowa |
| Miejsce: | poza Polską | poza Polską |
| Miejsce 2: | Paryż FR | Berlin DE |
| Uznanie w świecie: | wybitne: nagroda Nobla 2x | powolne, nie za życia |
| Uznanie w Polsce: | kult | długotrwałe odrzucenie, uważany za zdrajcę |
| Język używany: | francuski (wysoki prestiż w PL) | niemiecki (niski prestiż w PL) |
| Ród: | szlachta: Skłodowscy herbu Dołęga | plebejski: syn stolarza; niskie nazwisko od "Czochrała" |
| Miejsce wychowania: | Warszawa | Kcynia |
| Miejsce 2: | zabór rosyjski | zabór pruski |
| Miejsce 3: | stolica PL | kresy zachodnie, etniczne pogranicze niemieckie |
Jasno widać z powyższego, jak w osobie Marii Curie górę bierze "Polska warszawska, szlachecka, post-rosyjska, nadwiślańska, z ruskimi korzeniami, zorientowana na Francję, romantyczna" nad reprezentowaną przez Czochralskiego "zachodnią peryferią Polski, chłopsko-mieszczańską, rozproszoną, małomiejską, zorientowaną na Niemcy, przyziemną, praktyczną".
- Wojciech Jóźwiak
#31879 : O Czochralskim, biografia, też tu: https://fabrykiwpolsce.pl/polscy-wynalazcy-jan-czochralski-ojciec-elektroniki/
Urana (jako astro-planetę) dotąd kojarzyłem ze szkłem. Szkło to niekrystaliczny tlenek krzemu SiO2 z domieszkami. Krzem jako baza przetworników informacji to też pierwiastek pasujący do Urana. Te skojarzenia ciągle kierują do planet, które Czochralski miał na asc.: Urana (ściśle i w znaku Powietrza) i Jowisza (mniej ściśle i w znaku Ziemi). Te dodatki też są symbolicznie znaczące.
- KrzyżPołudnia #31886 : Trafna wizja. Nie znałam wcześniej postaci Czochralskiego.
- KrzyżPołudnia #31887 : .
- KrzyżPołudnia #31888 : .
- KrzyżPołudnia #31889 : Znowu mi sie komentarze namnożyly, prosze o usuniecie.
Zwróć(my) uwagę na Księżyc w 12° Bliźniąt, 5-krotnym ognistym, punkcie awanturniczych mężczyzn i uwodzicielskich kobiet. Monroe miała tam Słońce.
Kiedy w latach 1973-74 ogłaszała swoje odejście z filmu (dokładnej daty nie znalazłem) nie było tranzytu ciężkiej planety przez urodzeniowe osie, ale Pluton wtedy mijał (tranzytował) jej uro. Słońce. Pół wieku temu już.
- Wojciech Jóźwiak
#32300 : Bardot rok temu, 2023:

- Wrona #32310 : co musiało się wydarzyć w jej życiu, że rzuciła karierę, swoje życie osobiste i zajęła się losem zwierząt, była nawet za to karana....piękna kobieta mimo 90 lat...
Data Czas Strefa: 31-5-2001 4:25:0 2:0:0
- Fabrycy #32507 : Kiedyś horo. Igi Świątek był przedmiotem dyskusji w AA. Muszę przejrzeć swoje notki.
- Lola #32508 : Iga jest w baza-astrolog.pl: Świętek Iga
- Wojciech Jóźwiak
#32510 : Dzięki, Lolu & Fabrycy. Dopisałem źródło w uwadze.
- Fabrycy #32513 : W wątku "Z życia papieży" (8.06.22) miała miejsce krótka dyskusja dotycząca h.IŚ.
"Państwo polskie (29 Wrz, 2024). Rząd PiS-u traktował państwo polskie jako rodzaj łupu i w imieniu swojej klasy społecznej chciał je złupić i co więcej – zrobił to. Teraz jest znakomita sytuacja, aby w kontrze do niego zbudować państwo nowoczesne, oparte na procedurach i instytucjach, które łatwo się łupem polityków nie staje."
- Wojciech Jóźwiak
#32515 : Na stronie Palikota https://palikot.pl/o-mnie/ jest jego szkicowa biografia. Zwróciłem uwagę na to, że w r. 1996 przeniósł się (jak pisze) do "zrujnowanego majątku w Jabłonnej pod Lublinem. ... Wówczas wszystkie zarobione pieniądze przeznaczałem na remont
parku i willi." To wydarzenie jest wyraźną zmianą życiowego krajobrazu i spełnia warunki figury: "uciec na wieś bliżej natury, surowej materii i surowych warunków życia", co typowo dzieje się podczas zejścia Saturna pod uro. ascendent/horyzont. Od tamtego czasu mija 28 lat, czyli prawie cały cykl Saturna i to, czego teraz doświadcza JP ma cechy innego wariantu zejścia Saturna pod ascendent: "upadek, strącenie z piedestału". Bo ma zarzuty karne na kilkadziesiąt mln pln i policja wywleka go w bieliźnie z domu, co zarazem ma cechy zemsty od Tuska, żal do którego Palikot też wyraził był w tamtej mini-biografii, gdyż DT utrącił jego projekt Przyjazne Państwo. Ale kiedy to było? Warto by znaleźć datę. Jeśli około r. 2010, to byłoby podczas przejścia Saturna przez descendent JP. Te wydarzenia wskazywałyby ze JP ma ascendent około 15° Ryb i Wenus (w przybliżeniu) na descendencie, co by dobrze pasowało zarówno do jego fizis jak i do rodzaju działalności lub kariery.
W kolekcji mam horoskop "Janusz Palikot" z godziną uro. 7:25. Ten czas podał kiedyś Mirosław Czylek, i podobny (ale nie ten sam) czas 7:00 jest w https://www.baza.astrolog.org.pl/Palikot_Janusz, ale z enigmatyczną wzmianką: "Źródło horoskopu. Godzina przekazana przez Janusza Palikota w prywatnej rozmowie. Tę samą podaje Leon Zawadzki na stronach Sollunari". KOMU przekazana? (Strona Sollunari nie istnieje.) Według g. 7:00 JP ma asc. 10° Skorpiona. Wg. godz. 7:25 – 15° Sko. Cóż: uwierzymy. Może jednak jego życiorys przy bliższym przyjrzeniu okaże się zgodny z godziną 7:25 lub 7:00. - Kita #32517 : Słowa Palikota z jego blogu - idiotyczne. A przecież Palikot powinien znać się na "łupieniu".
- Wojciech Jóźwiak
#32519 : Skoro się zna, to wie, o czym mówi/pisze. A sposób i okoliczności aresztowania wyglądają jak wymierzenie kary już przed procesem.
- Kita #32521 : Kara - oczywiście - w swojej książce opisał Tuska niezbyt pozytywnie. Może myślał, że Tusk nie wróci do władzy.
- Kita #32522 : A teraz na szybko próbuje na nowo podlizać się obecnej władzy pisząc negatywnie o PiSie.
- Fabrycy
#32523 : Janusz P. ma na to wyjebongo.

- Kita #32524 : Alkoholowy biznes ma symbolicznie zapisany w horoskopie, bo ma Neptuna w zakresie ASC w 1-m domu. Właściwie to ma nawet słaby Wielki Krzyż oparty na opozycjach Mars-Saturn i Neptun-Jowisz. Niektóre orby dość duże, ale do tego Krzyża podłącza się półtorakwadratura Jowisz-Ceres, Ceres opozycja Księżyc, Księżyc półkwadratura Mars. Ma też piękne trygony. Chyba trygon Słońce-Saturn odpowiada za przyjęcie się słowa "palikotyzacja" jako określenie chamowatości, które to słowo utrwala pozycję/znaczenie Palikota w życiu publicznym.
- Lola #32553 : Kiedyś słuchałam wywiadu z Palikotem na instagramie taki rodzaj Q&A, i padło tam pytanie, o której godzinie się urodził i były poseł odpowiedział "po 5 rano". Miałam nawet gdzieś screenshot tej wypowiedzi bo były tam napisy. Mógł tez celowo wprowadzić w błąd. W przypadku tego horoskopu z godziną 7:25, zgadzają się dwa wydarzenia; pierwsze zarobione wielkie pieniądze (Pluton na Asc, 1989-1990 a także śmierć matki Saturn na Asc. 10. 2013, )
- Fabrycy #32554 : Palikot wygląda na modelowego trikstera.
- Wojciech Jóźwiak
#32555 : No dobrze. To już mi mniej go żal. JP zapamiętałem głównie z czasów jego Komisji Przyjazne Państwo i wiązało z nim nadzieję, że będzie lepiej, ale tamta inicjatywa okazała się wydmuszką, draperią (Jowisz + Neptun), nie wiem bardziej z przyczyny Palikota czy Tuska. Potem przestałem obserwować wiadomości o nim.
- Wrona #32556 : Mars w kwadraturze do Jowisza- wysoko mierzy ale bez sukcesu, albo z trudnościami, coś stoi na przeszkodzie...
- Wrona #32557 : pisali że Justyna Kowalczyk-Tekieli straciła 850 tys. zł.
- Lola #32558 : Zainwestowała 850 tyś w biznes Palikota? U Justyny Pluton chodzi po Słońcu ( 29 °) a Saturn po Descendencie.
- Wrona
#32559 : tak
https://sportowefakty.wp.pl/inne/1149281/janusz-palikot-zatrzymany-media-na-liscie-wierzycieli-justyna-kowalczyk
- Fabrycy
#32561 : Neptun w Skorpionie na Asc:

- Lola #32562 : :))
- Wrona #32563 : oryginalne wdzianko, jakieś takie ezoteryczne :)
- Fabrycy #32564 : Ścisły trygon Wenus-Jowisz: tradycyjnie sprzyjający robieniu pieniędzy (gromadzeniu kapitału). "Złota podkowa" finansowa.
- Wrona #32565 : powodzenie dzięki własnej atrakcyjności...
- Wrona #32566 : przesada w miłości
- Wojciech Jóźwiak
#32567 : Księżyc w kwintylu do Wenus: nadkobieta w wydaniu męskim.
- Fabrycy #32569 : Oszałamia androgyniczną urodą :)
- Fabrycy #32570 : Ale z tym ostatnim biznesem, to jednak trochę nie pykło/nie zażarło.
- Wrona
#32571 : ezoteryczne źródła palikotyzmu..:
https://encyklopediateatru.pl/artykuly/101546/ezoteryczne-zrodla-palikotyzmu
- Fabrycy #32572 : Tusk wyrzucił Palikota z pędzących sań (politycznych), by zatrzymać na moment watahę ścigających go (politycznych) wilków. Rzucił go na medialne pożarcie.
- Lola #32574 : Teatr ( i Grotowski) przyszedł do Palikota wraz z druga żona Moniką Palikot. Żona Palikota poza teatrem zajmuje się też moda, prowadzi galerię pop art capricorn art house oraz robi scenografie, więcej tu: monikapalikot.com. Także za te mogące się wydawać dziwne i zniewieściałe outfity Palikota odpowiada bezpośrednio jego małżonka scenografka.
- Wrona #32575 : a może po prostu się dobrali w korcu maku...bo ruchy zniewieściałe J.P. można było dostrzec od zawsze...
- Kita #32581 : Mnie Palikot kojarzy się jako przedstawiciel/organizator watahy zwyrodnialców, którzy po katastrofie smoleńskiej sikali na znicze ustawiane przed Pałacem Prezydenckim. Sam osobiście nie sikał i chyba nie bił modlących się ludzi, ale działał aktywnie przeciwko ludziom pragnącym uczcić ofiary katastrofy i swoim postępowaniem zachęcał innych do agresji słownej i fizycznej.
- Wrona #32583 : a mnie kojarzy się jako diler alkoholowy, który w internecie propagował alkohol ... nielegalnie
- Kita
#32588 : To też, Mięto.
On ma teraz opozycję tranzytującego Saturna (rozliczenia) do swojej koniunkcji Uran-Pluton. Opozycja do Urana (1°a) symbolicznie przedstawia kontrę między wolnością i swobodą (Uran) a ograniczeniem - więzieniem (Saturn). W tej opozycji jest duże napięcie, rozrywanie (Uran) struktur (Saturn) - i tak człowiek Tuska (struktura) zostaje z tej struktury wyrzucony. Czy podpadł tym co napisał w swojej książce (wydana już w 2024, ale napisana wcześniej), czy jego problemy są związane z tym, ze wyciągnął pieniądze od kogoś z kręgów Tuska, czy po prostu swoje już zrobił i nie jest nikomu (z obecnej władzy) potrzebny? - tego nie wiem (słyszałam, ze w jego książce są niepochlebne kawałki o Tusku) - stawiam na te trzy powody zachodzące jednocześnie.Opozycja Saturn-Pluton symbolicznie kojarzy mi się z dużymi pieniędzmi (Pluton). I tak Palikot wyjdzie z aresztu jak zapłaci 1 mln zł kaucji. Pluton symbolizuje również wyciąganie tego co ukryte. I tu mam skojarzenie z jego książką (nie czytałam, ale słyszałam uwagi). Jest rozliczany (Saturn) za to co wyciągnął z ukrycia (Pluton). Opozycja Saturn-Pluton wskazuje również na problemy z autorytetami. Kojarzy mi się to z upadkiem autorytetu Palikota jako biznesmena zarabiającego miliony.
- Wrona #32589 : a wiesz Kito mnie opozycja Saturna do Urana Plutona kojarzy się z tym że można niechcąco kogoś skrzywdzić....sama mam ten aspekt w horoskopie i wiem o czym mówię....
- Wrona #32591 : Saturn w opozycji do Urana i Plutona kojarzy mi się z maksymą nigdy nie narzekaj i nigdy się nie tłumacz ...staram się to robić choć nie zawsze mi wychodzi....
- Kita #32592 : U Ciebie, Mięto, ten aspekt Uran-Pluton w opozycji do Saturna - dotyczy połowy Twojego rocznika. Nie jest zaznaczony w Twoim horoskopie jako wiodący aspekt - i dobrze, bo nie jest łatwy...
- Kita
#32593 : Natrafiłam na godzinę wydania wyroku o jego tymczasowym aresztowaniu. 5.10.2024 godz 13.45 javascript:nicTemp(); Bronić go będzie mecenas Dubois - mąż "ministry" od więziennictwa. No to na pewno nie będą Palikotowi w nocy zapalać światła co godzinę w celi - jak to robią księdzu Michałowi i paniom Urszuli i Karolinie. (Poza tym jak wpłaci milion kaucji to wyjdzie.)
O godz 13.45 MC chwili pokrywa się (5°) z Asc Palikota (na godz 7:00 urodzenia), tranzytujące Księżyc i Wenus są na jego Asc, Merkurym, Neptunie. To wygląda łagodnie, wręcz opiekuńczo.
- Wrona #32595 : Ale Kito mam ścisły kwinkuns Słońca Do Saturna...może to ma znaczenie..
Kukuła! Generał Wiesław Kukuła! 16 marca 1972. Mógłby śmiało być moim synem.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Wies%C5%82aw+Kuku%C5%82a
On nas poprowadzi na Moskwę i po zwycięstwie – szczęśliwie z powrotem.
- Lola #32560 : Gen. Wiesław Kukuła jakoś tak szybko awansował w ostatnich latach (jak na wojskowe standardy).
- Wojciech Jóźwiak
#32568 : Księżyc w Baranie ma.
- Lola #32576 : Księżyc w Baranie wiosny nie czyni, ja tez mam w Baranie :)). Osobiście mi się bardziej podobał generał Rajmund Andrzejczak* ale nie mam żadnych kompetencji żeby oceniać jakiekolwiek kandydata na szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego. Mogę mieć tylko nadzieję, że to zawsze będzie ten najlepszy z możliwych kandydatów a nie ten którego popierają politycy partii rządzącej (jakiejkolwiek).
- Lola #32585 : Gen. Wiesław Kukuła* ma Słońce w zasięgu O° Barana! W 2025 Saturn będzie tranzytował jego Słońce i ustawi się w opozycji do uro. Plutona. Brr
- Wrona #32587 : z chęcią wyruszy na wojnę...ale czy my tego chcemy?
- Wrona #32597 : . Kukuła mówi o 300 tyś żołnierzy a nie wziął pod uwagę niżu demograficznego...L.Miller powiedział żeby Kukuła podał się do dymisji najlepiej i że jest wzorowym wojskowym Macierewicza.
- Lola #32602 : Chciałabym żeby ta funkcja była obsadzana ponad podziałami politycznymi, żeby to był najlepszy możliwy kandydat. Były szef sztabu generał Andrzejczak prowadzi na YT na kanale zero, program GROUND ZERO wraz z Sławomirem Dębskim, dobre merytoryczne wywiady i dyskusje. Andrzejczak ma chyba ambicje polityczne.
- Wojciech Jóźwiak
#33653 : Gen. Kukuła, jak się okazuje, to pisowiec i macierewiczysta, który się jakoś przechował pod obecną władzą.
- Lola #33676 : @Wojtku, to jest to co pisałam u góry - dziwnie szybki awans jak na wojskowe standardy. Przechował się tylko dlatego, że to Prezydent mianuje szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego.
- Wojciech Jóźwiak
#33688 : Lola: Tak.
Jego para-urodzeniowy kosmogram (bez godziny) z AstroTheme:|

Ciekawe, gdzie ma ascendent.

Po drugie, sam Księżyc jako taki jest w 11°27′ Skorpiona, więc w zasięgu 8°34′ Sko., punktu 7-krotnego ziemnego (i strasznego, bo chodzi w nim o wydobywanie i ujawnianie zakrytego, które jak np. szkielet spod ziemi, bywa straszne); przy tym w zasięgu owego punktu jest... kto...? – Pluton. Szkoda, że nie w ścisłej koniunkcji, ale może to byłby zbyt wielki ścisk psychiczny i kariera Urodzonej wtedy poszłaby astray.
- Wrona #32756 : nie moja bajka.... ta muzyka.
- KrzyżPołudnia #32770 : coś powinno byc z Księżyca i coś z żywiołu Ziemi - mam Ksiezyc w Pannie, ale to chyba za malo. Choc żywiołu Ziemi mam w horoskopie sporo.
- Wojciech Jóźwiak #32772 : Raczej nie masz. (@KrzyżPołudnia)
- Chaos #32776 : Nie kojarzyłam tak Księżyca - zapamiętałam, że w związkach z Saturnem/żywiołem ziemnym może dać natrętne dbanie o swój wygląd/ciało i doprowadzanie go do perfekcji na granicy nienaturalnego tworu. Sztuczność (bądź dziwność) wizerunku takiego jak u tej artystki dla mnie kojarzy się z Uranem, związkami Urana z Jowiszem (ekscentryzm ponad miarę), związkami Urana z Wenus (człowiek z manierą lub usztuczniony wizerunek w stosunku do świata), łącznie z domieszką Neptuna. Zwróciłam uwagę na Urana na descencencie - tak samo położonego Urana tzn. na tej osi ma Dorota Rabczewska, Doda, której sceniczny wizerunek też jest stosunkowo bliski temu Lady Gagi. Obie Panie łączy też binastria Księżyc-Pluton, choć spod innego aspektu. Obie mają pseudonim sceniczny dwusylabowy dźwiękonaśladowczy :-) do-da, ga-ga. Obie mają także upodobanie do przebieranek (Dorota Rabczewska nosi peruki nawet na co dzień, ma ich wiele). Takie porównanie na szybko, ale nie sprawdzałam synastrii obu Pań dogłębniej (może w wolnej chwili). Lady Gaga zwróciła moją uwagę ostatnio w związku z pochwałami za jej rolę w drugiej części filmu Joker - nawet po samym trailerze widać magnetyczność jej filmowej postaci. Tu z kolei bardzo mnie ciekawi jej duet z Joaquinem Phoenix, na oko duet plutoniczny, on niestety nie ma znanej godziny, ale też może mieć binastrię Księżyc-Pluton (opozycję), ma ponadto gęstą obsadę Zero Skorpiona.
- Wojciech Jóźwiak
#32849 : @Chaos: No właśnie, jak też się zawiodłem na Joaquinie Phoenixie, że nie zna swojego czasu. A byłby wybitnym przykładem Zera Skorpiona :)
Kiedyś rektyfikowałem jego urodzenie tak, żeby Saturn w 1905 r był w jego MC, czyli dobrałem tak godzinę, żeby MC wypadało w pobliżu 0°Ryb. Wyszła godzina 10:26 czyli aż 1 godzina i 4 minuty przed czasem rekordowanym. Byłoby to możliwe chyba tylko w takim razie, gdyby zegar u Einsteinów późnił się o 1 godzinę. Lub inaczej rodzice Alberta pomylili się o równą godzinę. 4 minuty różnicy w porównaniu z rektyfikacją to byłby wynik zwykłego odruchowego zaokrąglania czasu do całych godzin, ich połówek lub kwadransów.
Czy inne fakty z życia potwierdzają czas z rektyfikacji, 10:26? Kiedyś patrzyłem, ale nie dokończyłem projektu.
Kosmogramy Einsteina i wydarzeń z 1905 r. znajdziesz pod "Znajdź kosmogram", wpisujesz "Einstein".
Piszę to, ponieważ sprawa Einsteina pojawiła się w dyskusji Kursu od podstaw 24/25.
- Jutrzenka #32857 : Einstain mial na dodatek inny mozg. Legendy miejskie glosily,ze jego mozg zostal po smierci ukradzionty. Okazalo sie to prawda. Znaleciony mozg dokladnie przebadano i okazalo sie,ze mimo wieku mial mozg mlodego czlowieka. Bylo tam wiecej o jego glowie,ale wszystkiego nie zapamietalam. Czyli jednak roznimy sie mozliwosciami pojmowania rzeczywistosci.
- Dziwna #32858 : Na Wikipedii jest osobny artykuł o badaniach nad mózgiem Einsteina i nie ma tam słowa o tym, jakoby a) mózg został skradziony (w sensie - ktoś gdzieś się włamał i ukradł) oraz b) Einstein miał mózg młodego człowieka w chwili śmierci. Zauważono pewne subtelne różnice w stosunku do "mózgów standardowych" ale nic powalającego. Być może za mało wiemy (my, ludzie) o mózgach. A raczej - na pewno za mało wiemy.
- Jutrzenka
#32859 : https://www.kwantowo.pl/2015/07/20/niezwykle-perypetie-mozgu-einsteina/
- Dziwna #32860 : Artykuł dramatyzuje, żeby ludzie chcieli czytać. To nie był żaden "rabunek rodem z horroru", tylko lekarz przeprowadzający sekcję wyciął i zachował ten mózg, by poddać go badaniom, zamiast pozwolić, żeby został skremowany razem z resztą. I chyba słusznie. Co do opinii samego Einsteina w kwestii losu jego mózgu po śmierci, zdania są podzielone (nie zostawił pisemnej woli).
- Jutrzenka #32861 : Ale jak widać wikipedia nie jest dostateczne doinformowana.
- KrzyżPołudnia #32862 : @WJ są dość dobrze umotywowane teorie, ze w najwiekszych odkryciach Einsteina pomagała mu jego pierwsza żona, która była matematyczką. Zachowała się część ich korespondencji i spokojnie mogłaby być współautorka przynajmniej części jego przełomowych prac. Później bardzo zle się do niej odnosił, do tego zakazał mówienia o niej swoim biografom i zataił fakt tego małżeństwa i dzieci. To wszystko by tłumaczyło, dlaczego po tamtym pamiętnym, wyjątkowo płodnym naukowo roku właściwie niczego tak przełomowego już nie odkrył.
- Dziwna #32863 : Jutrzenko - ja myślę wręcz przeciwnie.
- Jutrzenka #32864 : Tez slyszalam to o zonie, ale jej mozgu nie zbadano
- Dziwna
#32867 : Krzyżu, ale te "dobrze umotywowane" teorie na niczym konkretnym się nie opierają, poza plotkami, że ktoś kiedyś jakąś wzmiankę usłyszał czy podpis zobaczył...
No i Mileva po rozwodzie z Einsteinem nigdzie nic matematycznie godnego uwagi nie napisała. Gdyby faktycznie była genialną współautorką to sądzę, że chyba gdzieś-ktoś-kiedyś poznałby się na poziomie jej rozumowania - bo żyła jeszcze po rozwodzie przez 30 lat?
- Jutrzenka #32870 : W tych czasach kobiety nie mialy zbytniej swobody wypowiedzi. Maria Curie wygrala na tym,ze miala meza ktory byl jednoczesnie przyjacielem
- KrzyżPołudnia #32873 : @Dziwna przecież związek z Einsteinem położył jej karierę. Najpierw nie skończyła studiów, bo była w ciąży. Później urodziła jeszcze dwoje dzieci, a Einstein zrobił sobie z niej gosposię. Ten artykuł o tym opowiada.
- Dziwna #32880 : Krzyżu, ja czytałam ten artykuł i był przejmujący, i niewątpliwie była bardzo zdolna ale zdarzający się raz na kilkaset lat geniusz z tego nie wynika.
- Wojciech Jóźwiak #32881 : Nie jest prawdą, jak piszesz Krzyż Południa, jakoby Einstein po roku 1905 niczego nie odkrył. Odkrył. I to swoją główną teorię: ogólną teorię względności, czyli teorię pola grawitacyjnego jako krzywizny przestrzeni, dalej: generowania tego pola przez materię (masę) i ruchu w tym polu czyli w wygiętej przestrzeni. Prócz tego "przyłożył ręki" do tworzenia teorii kwantów. Jest statystyka obiektów kwantowych tzw. statystyka Bosego-Einsteina. (Bose, kim był: Satyendra Nath Bose.)
- KrzyżPołudnia #32883 : @Dziwna: geniuszy nie brakuje, brakuje im możliwości albo szczęścia. Tego szukam w (auto)biografiach, wielu obecnie znanych naukowców mogło skończyć zupełnie przeciętnie i często widać w ich losach (i kosmogramach) tego typu zwrotne wydarzenia. Kwestia otwarta, czy w tym przypadku była to tylko bystra partnerka naukowa, czy aż. Bez niej może by napisał to samo, ale nie opublikował w ciągu roku. Albo ktoś by go wyprzedził, co jest notoryczne, bo w nauce często ludzie pracują niezależnie od siebie nad tym samym, ale historia nagradza tych, którzy byli pierwsi. I już by nie było lukratywnych posad, nie byłoby Nobla, w ogóle to byłaby inna historia.
- KrzyżPołudnia #32885 : @WJ tak, znam OTW, ale jakoś zwykle bardziej się ogniskuję na tamtym złotym roku, bo szerokość tych prac i ich zwięzłość są po prostu niezwykłe. Ale tak, to prawda, OTW jest bardzo ważne. Jeśli chodzi o mechanikę kwantową to ta już przerastała Einsteina ("Bóg nie gra w kości"), ale mechanika kwantowa była tak dziwna kiedy powstawała, że chyba obłędem byłoby jej entuzjastyczne przyjmowanie. Zresztą do dziś fizycy się spierają co do interpretacji tego co widać w równaniach i eksperymentach.
- KrzyżPołudnia #32886 : Przy okazji, dziś widziałam bardzo ciekawy wykres obrazujący jak się ma majątek ojca do otrzymania przez dziecko nagrody Nobla - i ma się zatrważająco.
- KrzyżPołudnia #32887 : Przy okazji, dziś widziałam bardzo ciekawy wykres obrazujący jak się ma majątek ojca do otrzymania przez dziecko nagrody Nobla - i ma się zatrważająco.
- Wojciech Jóźwiak
#32889 : Ciekawy jest oryginalny artykuł Paula Novosada: https://paulnovosad.com/pdf/nobel-prizes.pdf. Chociaż długi i go tylko nadgryzłem. Ale te wyniki są raczej oczywiste: konieczny jest wysoki status majątkowy i edukacyjny rodzica, żeby dziecko miało zapewnione warunki do rozwoju. I by było chronione przed biedą i życiową niepewnością. (Która skutkuje brakiem zaufania do własnych możliwości.) Też myślę, że sprzyjający jest "rodowy impuls postępowy", który dziadkom i rodzicom kazał kształcić się i dorabiać majątku, a u dzieci przekształcił się w rywalizację w osiągnięciach naukowych. (Aha, status materialny ojca na wykresach jest wyznaczany na tle dochodów w danym kraju zamieszkania w odpowiednim czasie.)
- KrzyżPołudnia
#32907 : Tak, też tylko przejrzałam ten artykuł. Ale wydaje mi się, że nie tylko chodzi o wychowanie w atmosferze możliwości i że zawsze będzie miękkie lądowanie, co daje odwagę i śmiałość, ale też o nieprzejmowanie się finansowym aspektem zarówno studiów jak i kariery. Świetnie to widać na przykładzie Oppenheimera (nie noblisty, ale blisko), którego żaden wybór życiowy nie był podyktowany czymś tak trywialnym jak pieniądze (dzięki temu studiował na kilku uczelniach na dwóch kontynentach i zmieniał uczelnie tylko i wyłącznie pod dyktando swoich zainteresowań).
PS Widziałam kiedyś badanie, że jak kobieta ma na tyle wysokie IQ by być np. profesorem matematyki, to raczej zostanie zamiast tego prawniczką albo lekarką, bo to są dużo lepiej płatne i prestiżowe zawody.
Godzina urodzenia bardzo na oko i możliwe, że urodził się z Księżycem na ascendencie (w Baranie).
Wsłuchując się w nowe treści zaelektryzowało;) mnie zdanie, że totemem Urana jest Kruk, zwierzę mocy tej planety („kruk, który sam siebie stworzył”). Kruk przywołał skojarzenie z poematem Edgara Allana Poe, o tym tytule. Zajrzałam do kosmogramu pisarza/poety. W pobliżu osi ascendentu, w znaku wywyższenia (Skorpiona) jest Uran. Poza tym Słońce jest połączone w tym samym stopniu (cazimi) z planetą Mekury (co prawda w ziemskim znaku Koziorożca). Z innych ciekawostek odkryłam, że jest binastria, bardzo ścisła, koniunkcji Wenus z Księżycem w znaku Ryb. To podpowiada, że natura Edgara A.Poe była bardzo czuła, uwrażliwiona na duchowy wymiar kobiet. Ma to odniesienie w jego twórczości. Poetycki obraz kosmicznej przestrzeni kobiety (martwej!) został uchwycony w mniej znanym poemacie „Uśpiona”(O, pani śpi! Obyż jej spanie, Co trwa, głębokie było! Panie..Niech sen jej zawsze będzie taki, Niech cicho pełzną w niej robaki!;). Charakterystyczny rys makabreski i groteski przeplata się w jego utworach z bardzo subtelną, kojącą nutą kołysanki. Specyficzne odniesienia do śmierci stają się jego obsesją. E.A.Poe doświadczał śmiertelności od najmłodszych lat: stracił rodziców w wieku 2 lat, później brata, jego żona zmarla w wieku 25 lat. Był pisarzem wychodzącym poza granice epoki, w której żył. Czasy kiedy tworzył (I poł. XIXw.) napędzał rozwój nauki. Ciekawostką jest jego niepoetycki, a bardzo naukowy tekst „o muszlach i mięczakach”. Widoczny w jego wypowiedziach jest też wpływ Saturna, uznawał, że nauka ma swoje granice, nauka krzepnie. Za chwilę przyznawał coś odmiennego: „poza tym, co wpisuje się w schematy jest coś, czego nie da się opisać i tego też nie można pominąć”(Neptun w znaku Strzelca?). Na pewno jego twórczość była niezwykła, nowatorska i innowacyjna, ale też bardziej dostępna. W latach 30/40 XIXw. następowała popularyzacja prasy. Sam Poe tak zaczynał swoją karierę, jako krytyk literacki i poeta. Jego wiersze były zjawiskowe, skandaliczne w swej wymowie, poza normą, wzbudzające ciekawość. Świadczy o tym fakt, że zwiększył prenumeratę gazety, w której publikował z 300 na 3000 stałych czytelników. Jako krytyk zwracał uwagę na konstrukcyjny wymiar literatury. Jego Mars jest w 18 stopniu znaku Wagi i przejmuje cechy Saturna. Wiersze mają gotycką narrację, ale i rytmiczną harmonię piękna, w powtarzających się frazach słów (jak w wierszu „kruK” - krakanie:„nevermore”). Poe tworzy mroczny nastrój melancholii, cierpienia, śmierci, żonglując barwą od ciepłej do zimnej, wyizolowanym słowem, jak uderzenie w bębny, błysk pioruna, rytm narastającego niepokoju. Jest mistrzem w kracji atmosfery grozy w bogactwie świata fantazji. To on stworzył pierwowzór pierwszego kryminału, powieści detektywistycznej poprzez staranną budowę konstrukcji psychologicznej postaci. Skorpioniczna przenikliwość, Księżycowo-Wenusowa wrażliwość, Saturniczny konstruktywizm, Jowiszowa wielokierunkowość i ekspansja, korzenie IC w znaku Wodnika - uraniczna nieprzewidywalność i osobliwość. W jego kosmogramie można znaleźć wiele połączeń z twórczością, w wykreowanych lustrach siebie w literackim przekazie. Eksperymenty ze słowem, z dźwiękiem, melodyką fraz, filozofia poezji, nonszalancja w doborze form literackich, odwaga w wyrazaniu siebie, wychodzenie poza. Powaga i zabawa. Podtytuł jednej z jego rozpraw zawieral 107 słów. Dalej ..budowanie napięcia, psychologia zbrodni, bycie pomiędzy (życiem a śmiercią), bogactwo perwersji literackiej, szokowanie, wstrzas, skandal, ekstrawagancja pisarska. Poe napisał m.in opowiadanie, którego akcja dzieje się na Marsie, gdzie odbywa się odbiór budowlany i w rozmowie z architektem pada pytanie przyszłych wlaścicieli budynku czy dom jest wystarczająco straszny i mroczny:) E.A.Poe zmarł nagle w wieku 40 lat, mimo popularności za życia, intensywności twórczej, zakończył życie w biedzie, znaleziono go martwego na jednej z ulic Baltimore, prawdopodobnie przyczyną było zbyt duże stężenie alkoholu we krwi/uzależniony też był od narkotyków (stellum Wenus, Księzyca, Jowisza, Plutona w znaku Ryb?)
ps. informacje z przestrzeni internetu: audycje o twórczości E.A.Poe oraz John Tresh E.A. Poe "Ciemna strona Księżyca"(tytuł dość wymowny, w Skorpionie ascendent, Księzyc w Rybach)
- Wojciech Jóźwiak
#32891 : Kosmogram Poego warto zobaczyć:
Edgar Allan Poe
Słońce Koz 28°50′ i Merkury Koz 28°37′ należy uznać za = Zero Wodnika.
Możliwe, że urodził się chwilę później (zegary w czasach Wojen Napoleońskich jednak były zawodne) i Urana miał ściślej na ascendencie.
Koniunkcja Księżyc+Wenus+Pluton w Rybach zmusza do bycia enneagramowym typem 4-Tragiczny Romantyk: wrażliwiec stojący nad otchłanią.Przy okazji: Wtedy w 1809 r. Saturn był w koniunkcji z Neptunem, podobnie jak teraz te planety będą w koniunkcji w latach 2025-26. W obu epokach na początku znaku Ognia: wtedy w Strzelcu, teraz.zaraz w Baranie. Wtedy w latach 1807-1912/15 Rosja brała udział w wielkiej wojnie europejskiej, w której była parę razy bita i upokarzana przez Bonapartego czyli Europę, ale w końcu wygrała, napoiła konie w Sekwanie, stając się głównym (obok Austrii) gwarantem nowego-starego porządku czyli Świętego Przymierza. - Kita
#32909 : Paszulko, świetnie opisałaś Poego!
Jeszcze dodam, że w stellum Księżycowym jest Ceres (3^12′ Ryb) - przypisuje się jej sprawy związane z pisaniem - od literatury do umów. Pasuje do Poego (pisanie).Koniunkcja Saturna z Neptunem - trudna sama w sobie - jest w kwadraturze do stellum Księżycowego. To ogromne napięcie, które pewnie rozładowywał używkami.Uran niezwykle silny. Oś Asc-Desc pokrywa się z osią Węzłów Księżycowych. To często interpretowane jest jako "karmiczna misja życiowa".
- Kita #32915 : Paszulko, dzisiaj kilkanaście minut po 10-ej opozycja Wenus- Uran pokrywała się z osią Asc-Desc. W tym czasie pisałaś o Poe (post zapisał się o 11-ej). Ale trafiłaś z tematem (na tropie Uraników) dokładnie w czas!
- Paszulka #32916 : Eneagramowy "Tragiczny romantyk" bardzo pasuje do Poego. Dekadę po odkryciu Urana rozpoczął się nowy prąd ideowo-artystyczny romantyzmu, a wraz ze śmiercią E.A.Poe zakończył. Ciekawe ilu przedstawicieli romantyzmu w sztuce ma silnego Urana. Zacznę to badać. Saturn w koniunkcji z Neptunem brzmi złowieszczo, tym bardziej, że narodziny romantyzmu były następstwem "wolnościowych" przemian na świecie.
- Paszulka #33044 : Kito, 18.09, o godz. 10:07 Węzły Księżycowe Ketu w Wadze i Rahu w Baranie wróciły na swoją urodzeniową pozycję (5 st, 27′) w moim horoskopie, kiedy pisałam o E.A.Poe. Piszę o tym, bo o nich wspomniałaś. Ich powroty są co 18,5 roku, nie znam znaczenia i ważności tego aspektu, ale dziękuję, bo Tobie zawdzięczam odkrycie tego zbiegu okoliczności;). Uran był w tym momencie w koniunkcji z osią mojego Desc., bliżej mu do opozycji z moim urodzeniowym Neptunem niż do Wenus w tranzycie. Ja już na miejscu, dotarłam szczęśliwie, wczoraj jeszcze śledziłam Poe′go, badając różne wycinki w internecie na jego temat, postaram się uzupełnić informację o to czego się dowiedziałam w najbliższym czasie. Pozdrawiam
- Paszulka
#33046 : na tropie Uraników: E.A.Poe/przyczyna śmierci
E.A.Poe został znaleziony na ulicach Baltimore 3.10.1846 roku (planety w tranzycie w znaku Barana: Pluton w koniunkcji z Księżycem, nieopodal Uran) przewieziony do szpitala Washington Medic Center. Znaleziono go w ubraniu nienależącym do niego, stąd podejrzenie, że został napadnięty. Nie można zweryfikować faktu zarówno napaści (można jej jedynie domniemywać) jak i przyczyny późniejszej śmierci. Powtarza się opinia o alkoholu wzmocnionym dużą dawką narkotyku (opium). Lekarz dr Morgan, na którego oddziale przebywał Poe, zakazywał odwiedzin chorego, dlatego przed śmiercią nikt z nim nie rozmawiał. Powodem odmowy była nadpobudliwość Poe, takie uzasadnienie zakazu wizyty skierowane było też do jego kuzyna w dniu 6.10, na dzień przed śmiercią. Umieszczono go na oddziale pełniącym funkcję dzisiejszej Izby Wytrzeźwień. Szpital wybudowany w 1836 r. z fundacji kościelnych miał edukować przyszłych lekarzy w ich fachu. Na jego terenie znajdowało się prosektorium, a w pobliżu cmentarz. Stąd jego zła sława i plotki o wygrzebywaniu zwłok (!) do badań medycznych (po śmierci Poe′go kilkakrotnie szpital był podpalony). Według niektórych hipotez Poe został znaleziony pod tawerną w dniu wyborów w Baltimore, w stanie dużego "osłabienia". Przed przyjazdem do Baltimore Poe chorował, podejrzewa się uszkodzenie mózgu, którego przyczyną było pobicie pod koniec lata 1846. Na skutek tego Poe dostawał drgawek (podejrzewano również padaczkę), napadów "szaleństwa", oprócz głowy ran doznał w okolicy serca i ramienia. Jego lekarz zabronił mu picia alkoholu, mówiąc mu, że ryzykuje życiem . Podobno do Baltimore przyjechał z dużą sumą pieniędzy, honorarium z prenumeraty swojej gazety, sumy tej przy nim nie znaleziono i tego faktu nie potwierdzono. Celem jego podróży nie było miasto Baltimore a New York, gdzie go oczekiwano w redakcji gazety. Prawdopodobnie pomylił pociągi, wysiadł w Baltimore, mieszkali tu jego teściowa i wuj (który był ostatnią osobą, którą widział, to on zabrał go spod tawerny i zawiózł do szpitala). 7 X 1846 E.A.Poe zmarł między godziną 3 - 5 nad ranem.
- Kita
#33050 : Też nie wiem co może oznaczać powrót osi Węzłów do pozycji urodzeniowej. Jakiś cykl zamknięty aby zaczął się następny.
Zaskakujące i bardzo niejasne są okoliczności śmierci Poego. (Dzięki Paszulko za przybliżenie tego tematu.) Zarówno pobicie jak i śmierć zadziały się podczas koniunkcji Saturna z Neptunem. Sam też miał w horoskopie urodzeniowym tę koniunkcję, chociaż nie tak ścisłą (5°a).Uczę się teraz o progresjach. I zauważyłam, ze Poe na czas śmierci miał progresywne Słońce w ścisłej kwadraturze (0°10′) do progresywnego Neptuna. Bardzo ważną rolę w jego życiu musiał spełniać Neptun. W horoskopie urodzeniowym Neptun jest w kwadraturze do planet z jego stellum Księżycowego w Rybach.Okoliczności jego śmierci są zarówno Uranowe jak i Neptunowe - to ostatnie z powodu niejasności, pomyłkowego przyjazdu do Baltimore i podejrzeń o przepicie.
- Paszulka #33206 : Kito, po powrocie mam zawirowanie, chyba te Węzły działają, albo coś jeszcze, na razie nie sprawdziłam. Otwierają się nowe drzwi w moim życiu, tak to czuję. Niespodziewanie dostałam propozycję powrotu do zawodowej przeszłości, widocznie jest mi to pisane, bo tego nie szukałam, ale na tyle kuszące, że w to wchodzę. Wielki sprawdzian pojutrze, zupełnie zaskakujące jest to, co mi się przytrafiło. Zdążyłam wrócić i chyba jakieś anioły nade mną czuwają. Cieszę się po cichu żeby nie zapeszyć, bo może nic z tego nie wyjść. Przepraszam za prywatne dygresje, ale chcę wytłumaczyć brak reakcji. O Poe będzie za jakiś czas następny rozdział dotyczący jego związków z kobietami, ale już mam kolejnych adeptów "na tropach Uraników". Wpadłam w to i rozszerzam. Jowisz w połączeniu z Uranem na moim horoskopie urodzeniowym chyba mi sprzyja;), nie mogę się oderwać od moich odkryć, a czas się skupić nad tym, co realne. Pozdrawiam serdecznie
- Kita #33214 : Powodzenia, Paszulko! A co do braku czasu, to znam to doskonale - ciągle mi nie starcza...
- Paszulka #33219 : dziękuję:)
- Wojciech Jóźwiak Robert Lewandowski czyli co myślą nasi alter-astro? 2024-08-24 09:35:51
- Wojciech Jóźwiak Aresztowanie Pawła Durowa 2024-08-26 23:45:20
- Wojciech Jóźwiak Księżniczka i Szaman 2024-09-01 21:45:06
- Wojciech Jóźwiak Curie a Czochralski 2024-09-16 12:05:33
- Wojciech Jóźwiak Odkrycie Czochralskiego a symbolika astro 2024-09-16 13:33:12
- Wojciech Jóźwiak Brygida Bardot ma 90 lat! 2024-09-29 16:41:13
- Wojciech Jóźwiak Fabrycy, skąd wziąłeś godzinę urodzenia Igi Świątek? 2024-10-04 10:01:26
- Wojciech Jóźwiak Janusz Palikot: słusznie pisze/proponuje 2024-10-04 12:35:17
- Wojciech Jóźwiak Kukuła! 2024-10-05 10:46:46
- Wojciech Jóźwiak Wojciech Zaremba: zapamiętujemy nazwisko. Horoskopu na razie nie znamy 2024-10-11 21:05:52
- Wojciech Jóźwiak Lady Gaga. Skąd styl kukiełki? 2024-10-14 12:52:02
- Wojciech Jóźwiak Einstein: tajemnica urodzenia 2024-10-17 15:04:06
- Wojciech Jóźwiak Gabriel García Márquez 2024-10-17 22:21:34
- Paszulka Edgar Allan Poe, na tropie Uraników 2024-10-18 11:02:56
- Paszulka Kito, mam ciarki:). Z... 2024-10-18 22:26:37