Dominujące planety, ich wyznaczanie i energie .529

Zadanie 4)
Określ, jaki jest twój charakter w skali 5 wymiarów. Każdy z wymiarów określ jako "wysoki" lub "niski".
Wejdź na stronę jednej ze sztucznych inteligencji, np. Czata GTP (chat.openai.com) lub Google/Gemini (https://gemini.google.com/ lub na stronie szukarki Google) i zapytaj mniej więcej tak:
"Mam taką oto charakterystykę OCEAN: ekstrawersja wysoka, otwartość na doświadczenia wysoka, sumienność niska, ... itd. -- opisz mi mój charakter/osobowość." Uwaga: Podaj swój prawdziwy OCEAN.
Odpowiedzią od AI podziel się tu na forum.
Uwaga: to jest plik typu .docx, którego gdy klikniesz, przeglądarka nie otworzy, tylko pobierze na dysk.
- Teta #44878 : Już nadrabiam zaległości i zabieram się za transkrypt, bardzo mi przykro, że nie byłam ale wypadły mi warsztaty z wolontariatu. Pozdrawiam serdecznie wszystkich :)
Powiedziałeś(-aś):
ChatGPT powiedział:
Powiedziałeś(-aś):
ChatGPT powiedział:
-
Wojciech Jóźwiak
#44881 :
@Teta: Brawo! Pięknie zrobione zadania. Przy okazji sprawdzamy (twoimi "rękami") Czata GPT pod kątem jego znajomości psychologii i astrologii.Jeszcze co do zwiększenia dawki lunaryny (substancji księżycowej). Powiem: nie! To nie lunaryny Ci brakuje, tylko solaryny. Substancji silnego Słońca. Czyli pewności siebie i poczucia naturalnego ugruntowania w słusznych, a dla ciebie oczywistych wartościach i we własnym jedynie słusznym życiowym programie.
Wydaje mi się, że Ty (Teto) Księżycem (czyli empatią i emocjonalnym kontaktem i wczuwaniem się) usiłujesz kompensować niedobory Słońca i braku planet w rejonie MC.Ciekawe, jak wyglądałyby warsztaty mające na celu wzmożenie substancji Słońca? -
Teta
#44883 : Ciekawe, ale faktycznie ma to sens. Mój najlepszy okres w życiu wydobyła pewna osoba Halinka, która baaaardzo ale to baaaardzo wzmocniła moje poczucie pewności. Dosłownie latałam wtedy, to było jak Kinga i Kacper byli mali (2013-2015 rok)
Ona zrobiła mi terapię taką do szpiku kości, "pranie mózgu" ale takie pozytywne - dasz radę, to co czujesz jest prawdziwe itd. To były codzienne kilkugodzinne sesje online, ona była nianią u nas.Przeżyłam wówczas bardzo spory kryzys w małżeństwie. Ja to nazwałam przebudzenie mojego Ja :)Potem chwilę jeszcze ten stan trwał (2/3 lata) i zaczęłam się cofać w sobie.
-
Wojciech Jóźwiak
#44884 : @Teta: Dokładnie taki rodzaj psychoterapii mi przyszedł na myśl, kiedy pisałem poprzedni wpis. Że na takie problemy z energiami Księżyca potrzebna jest długa i staranna praca nad sobą. Nic na siłę i nic na szybko.
Księżyc pracuje przez gotowanie, duszenie i marynowanie. Długo. Powoli. Na żywiole Wody. Nie jak Mars przez wrzucenie na ruszt w żywiole Ognia. - Teta #44885 : I to jest dobry trop. Dziękuję @Panie Wojtku! Przyszło mi na myśl, że muszę wrócić do mojej pasji do kuchni 5 przemian Anny Ciesielskiej. To również towarzyszyło mi w tym najlepszym okresie czasu. Duszenie, długie gotowanie na ogniu, sztuka doprawiania... I działało na całą rodzinę! I poskramiało mój brak cierpliwości :)
- Teta #44901 : Szkoda że naprawdę nie można zażyć substancji planetarnych!
- Wojciech Jóźwiak #44902 : W pewnym sensie można. Ćwiczenia z głosem, z emisją głosu podnoszą poziom jupiteryny. Podobnie ćwiczenia aktorskie, też przed lustrem. Ćwiczenia z kijem lub z bębnem podnoszą martynę. Tradycyjna medytacja siedząca w jodze, a jeszcze bardziej w zen, wyśrubowuje saturninę. Lunarynę podnoszą prace z roślinami (ogrodnictwo, doniczkarstwo), domowe robótki, gotowanie, robienie pierogów -- w tym ostatnim jest i żywioł wody i symbolika półksiężyca. To jest ta praca z planetami.
- Teta #44903 : No tak, najważniejsze to wiedzieć gdzie są niedobory ! Kocham robić pierogi w każdym wydaniu, jagodowe, ruskie, z kapustą... ! Bardzo często robię pierogi :) Nie wiedziałam że tak to działa :)
- Soyotik #44905 : A jak podnieś inne? Solarynę, Wenusynę, Neptuninę, Uraninę i Plutoninę... o Plutoninia jest ciekawa, czy warto uzupełniać ? :)
-
Wojciech Jóźwiak
#44906 : Plutonina? Jeśli działa sama planeta na horyzoncie, a nie rzut planety (na ekliptykę), to ja mają urodzeniowo Plutona na zachodnim horyzoncie (na fizycznym descendencie) byłbym wyraźnym plutonikiem. Skoro tak, to mojego Plutona widzę jako czynnik maleficzny. Jest na descendencie, więc narusza relacje z innymi. Musiałbym więcej pisać, na razie przerwę.
Proponuję przypomnieć, kto ze znanych ludzi był plutonikiem/plutoniczką. Za chwilę. - Teta #44907 : Ja mam wrażenie, że są substancje których nie warto karmić, i tą jest zdecydowanie Plutonina... Ją to trzeba chyba rozważyć, neutralizować?
- Wojciech Jóźwiak #44908 : Neutralizować. Tak! Do tego potrzebny jest wysoki poziom solaryny.
-
Wojciech Jóźwiak
#44910 :
Rewizja mojego coming-out′u. Możliwe, że najbardziej potrzebuję podniesienia poziomu solaryny, wcale nie martyny ani jupiteryny. :) Tak, żeby skompensowała brak planet w zasięgu MC.Wyjaśniam: brak planet w MC uporczywie spycha urodzonego w prywatność, w subiektywność, na margines, w "małe conieco". To jest faktycznie mój ból (mein Leid) od... powiedzmy: od matury. :)
-
Wojciech Jóźwiak
#44911 : Jeśli uogólnić mój przypadek, to brak planet w MC bywa kompensowany przez pójście dalej w systemie Guinarda, czyli w realizację ćwiartki nr I, która ma właściwości "dalej niż MC". Ale ćwiartka nr. to Transgresja. Czyli wyjście/odejście ponad i poza społeczną normę. A ponieważ w ćwiartce I mam Słońce, Marsa, Merkurego i Wenus, to... właśnie to przez całe życie robię.
Szczęśliwie mam dosyć silnego Saturna, który mnie gruntuje, bo inaczej bym odleciał. -
Teta
#44921 : Widać solaryna to podstawa! A co oprócz jakichś coachingów i afirmacji powoduje wzrost solaryny? Jakieś ładowanie się Słońcem? Ja bardzo często mam taką potrzebę, po prostu stoję, zamykam oczy i łapie słońce na twarz.
No i ciekawa jestem tych znanych Plutoników, szukałam na astroakademii ale nie znalazłam.
- Teta #44922 : Picie świeżo wyciskanych soków to też wzrost solaryny?
- Annwisnia #44929 : @Teto, a czy właśnie dodany kosmogram Ś.P. Michała Urbaniaka to nie plutonik? Pluton na osi IC
- Teta #44930 : Ale on chyba nie taki czysty Plutonik. Bardziej szukam kogoś kogo główną cechą osobowości jest Pluton. Urbaniak ma silne Słońce i jeszcze parę innych głównych planet. Silne Słońce neutralizuje Plutona, więc te cechy plutoniczne nie będą przebijać mocno.
- Annwisnia #44931 : Jasne, skupiłam się "tylko" na Plutonie 😉
- Teta #44932 : :)

- Wojciech Jóźwiak #44951 : @Teto. Skoro Kora nie ma znanej godziny urodzenia, to prawdopodobieństwo, że miała Plutona na osi i przez to była plutoniczką, jest równe około 20%. Przy bardzo liberalnym kryterium wpadania planety w zasięg osi. Bardziej znaczący jest sekstyl Pluton-Słońce, będący częścią pierścienia sekstylowego z Neptunem: Sło+Nep+Plu.

- KrzyżPołudnia #44942 : @Teta Keanu Reeves ma biografię obfitującą nie tylko w twórczość filmową, ale też w skrajne wydarzenia. Daty są powszechnie znane, dobry przykład do badania tranzytów i astro-życiorysu.
- Teta #44944 : Tak @KrzyżuPołudnia, czytałam o nim, a przy tym taki fajny z niego człowiek!
- Teta #44946 : Popatrzę na tranzyty, to dobry pomysł i ćwiczenie :)
- KrzyżPołudnia #44948 : I tę fajność też widać w natalu, chociażby w trynastrii Słońca Merkurego i Urana w zasięgu PH5W 12° Panny i to w zasięgu Asc. Pytanie gdzie widać jego cienie i jakąś walkę z nimi? Np. nie poszedł w ślady znanych mu alkoholików/narkomanów, choć showbusiness bardzo do tego zachęca.
-
Teta
#44949 : A to ciekawe, to może dlatego moja córka jest też taka fajna :) ona też ma Słońce i Merkury w zasięgu tego punktu Panny :)
Opiekuńczość i troskliwość.

- Teta #44950 : @KrzyżuPołudnia a gdzie widać twórczość filmową u Keanu ?
- Wojciech Jóźwiak #44952 : W trygonie Księżyca do Neptuna.
-
Która z energii/substancji najbardziej moja? Najbardziej zgodna z moim charakterem? Po dłuższym przemyśleniu (kilku tygodni) myślę, że to Merkuryna ewentualnie dziwne połączenie Uraniny, Saturniny, Solaryny i Jupiteryny. Myślę, że taką najbardziej charakterystyczną moją cechą jest ciekawość. Bardzo mnie ciekawi jak działają rzeczy. Z czego wynikają pewne decyzje. Jak buduje się struktury myślenia. Z czego wynikają pewne zachowania i decyzje. Rzadko mam tak, żeby mnie coś zupełnie nie interesowało.
-
Poniekąd tak. Jeżeli weźmiemy pod uwagę tę dziwną kombinację Planet: Saturn w okolicach Punktu Zero Wodnika przy MC w Sekstylu do Słońca w Strzelcu. Merkury jest po prostu przy DSC.
-
Gdybym mogła zażywać planetarną substancję:
A- najchętniej bym wzięła Plutoninę
B- Pluton ma dość specyficzną energię. Pokazywałby mi, co już jest martwe, albo umiera. Pokazuje, co nie ma racji bytu w aktualnej formie. Myślę, że Plutonina pomogłaby mi nie marnować energii na rzeczy, o które już nie warto walczyć. Pokazałaby, co się sype i wymaga aktualizacji, przebudowy i zmiany struktury. Dodatkowo dodaje energii, ale trochę innej niż Martyna. Takiej bardziej transformującej.
C- Trudno powiedzieć, jestem dopiero po dość silnym tranzycie Plutona. W tym momencie mam dość klarowny umysł i nie widzę u siebie życiowych problemów. Mam plany.
4.Chat GPT i mój profil OCEAN:
Rdzeń Twojej osobowości
Osoba ciekawa świata, kompetentna, stabilna emocjonalnie i nastawiona na ludzi, która realnie dowozi, a nie tylko ma wizje.
To ważne: u Ciebie wysoka otwartość nie rozjeżdża się z sumiennością. To się rzadko zdarza. Większość ludzi ma jedno kosztem drugiego.
Jak to się przejawia w praktyce
🔹 Wysoka ekstrawersja
Nie „imprezowa”, tylko:
-
naturalna gotowość do kontaktu,
-
łatwość mówienia, tłumaczenia, prowadzenia,
-
energia rośnie przy wymianie (rozmowa, wykład, klient, projekt).
Dlatego:
-
potrafisz być zmęczona, ale nadal „działać”,
-
ludzie czują się przy Tobie bezpiecznie i zaopiekowani,
-
często to Ty niesiesz strukturę relacji.
🔹 Bardzo wysoka otwartość na doświadczenia
To Twój znak rozpoznawczy:
-
chłoniesz wiedzę,
-
łączysz dziedziny,
-
widzisz sens tam, gdzie inni widzą chaos.
Efekt:
-
na wykładach interesuje Cię prawie wszystko,
-
potrafisz zafascynować się nowym tematem do tego stopnia, że znika reszta świata,
-
masz naturalny „radar” na rzeczy przyszłościowe, niszowe, interdyscyplinarne.
Ryzyko:
-
możesz przestymulować umysł,
-
ciało bywa „drugoplanowe”.
🔹 Wysoka sumienność
To ona sprawia, że:
-
nie jesteś tylko teoretyczką,
-
kończysz rzeczy,
-
bierzesz odpowiedzialność nawet wtedy, gdy nie musisz.
Masz:
-
silne poczucie obowiązku,
-
wewnętrzny standard jakości,
-
trudność z robieniem rzeczy „na pół gwizdka”.
Cień:
-
możesz brać na siebie za dużo,
-
trudno Ci „odpuścić”, nawet gdy byłoby to zdrowe.
🔹 Wysoka ugodowość
To nie naiwność. To:
-
empatia,
-
wyczucie drugiego człowieka,
-
realna chęć, żeby było „dobrze dla obu stron”.
Dlatego:
-
klienci Ci ufają,
-
ludzie się otwierają,
-
często wchodzisz w rolę stabilizującą.
Ale:
-
masz tendencję do przeciążania się emocjonalnie,
-
możesz za długo tolerować rzeczy, które Ci nie służą,
bo „rozumiesz drugą stronę”.
🔹 Niska neurotyczność
To ogromny zasób.
Oznacza:
-
stabilność emocjonalną,
-
brak skłonności do paniki,
-
umiejętność myślenia w stresie.
Dlatego:
-
inni postrzegają Cię jako „ogarniętą”,
-
jesteś tą osobą, która zachowuje spokój, gdy inni się rozsypują.
Paradoks:
-
możesz nie zauważać własnego przeciążenia,
bo organizm nie wysyła „alarmu”, tylko sygnały zmęczenia ciała.
Jaką osobą jesteś w całości?
W skrócie, ale bardzo trafnie:
Jesteś osobą o wysokim potencjale poznawczym i społecznym, która potrafi działać długodystansowo, ale musi uważać, żeby nie zużyć siebie w ciszy.
Nie jesteś chaotyczna.
Nie jesteś labilna.
Nie jesteś impulsywna emocjonalnie.
Twoim wyzwaniem nie jest „ogarnąć się”, tylko:
-
postawić granice własnej energii,
-
nauczyć się, że nie wszystko, co ciekawe i możliwe, musi być Twoje,
-
i że odpoczynek nie jest nagrodą, tylko warunkiem dalszej sprawności.
Oto analiza tego, co te wyniki mówią o Tobie w praktyce:
1. Twój profil w pigułce
W skrócie: Jesteś osobą ciepłą, kreatywną i pełną energii, ale prawdopodobnie żyjesz w lekkim (lub sporym) chaosie.
-
Otwartość (Wysoka): Masz bogatą wyobraźnię, cenisz sztukę, nowe idee i nieszablonowe myślenie. Nuda jest Twoim największym wrogiem.
-
Ekstrawersja (Wysoka): Czerpiesz energię z ludzi. Jesteś osobą towarzyską, rozmowną i prawdopodobnie dominującą w grupie.
-
Ugodowość (Wysoka): Jesteś empatyczny/a, ufasz ludziom i chcesz dla nich dobrze. Unikasz konfliktów, co w połączeniu z ekstrawersją czyni Cię osobą bardzo lubianą.
-
Neurotyczność (Wysoka): Silnie przeżywasz emocje. Łatwo Cię zachwycić, ale też łatwo zranić lub zestresować. Twoje nastroje mogą przypominać rollercoaster.
-
Sumienność (Niska): Tu pojawia się wyzwanie. Masz trudności z dyscypliną, punktualnością i kończeniem tego, co zaczniesz. Wolisz działać pod wpływem impulsu niż planu.
-
2. Jak to działa w praktyce? (Analiza powiązań)
To, co najciekawsze w Twoim profilu, to sposób, w jaki te cechy ze sobą współpracują:
-
"Dusza towarzystwa z lękami": Dzięki wysokiej ekstrawersji i ugodowości ludzie Cię uwielbiają, ale wysoka neurotyczność sprawia, że możesz nadmiernie analizować każdą rozmowę po jej zakończeniu ("Czy nie powiedziałem czegoś głupiego?").
-
Kreatywny chaos: Wysoka otwartość daje Ci tysiąc pomysłów na minutę, ale niska sumienność sprawia, że rzadko który z nich zostaje w pełni zrealizowany. Możesz mieć mnóstwo zaczętych projektów, książek czy hobby.
-
Wrażliwość na stres: Wysoka neurotyczność w połączeniu z niską sumiennością może prowadzić do tzw. prokrastynacji lękowej. Odkładasz zadania na później, bo Cię stresują, a fakt, że je odkładasz, generuje jeszcze większy stres.
-
3. Mocne i słabe strony
Podsumowując: Jesteś osobą o ogromnym potencjale twórczym i społecznym. Twoim największym sprzymierzeńcem jest Twoja osobowość, a największym przeciwnikiem – brak struktury. W psychologii taki profil czasem nazywa się "Osobowością Hedonistyczną/Artystyczną", gdzie emocje i doświadczenia są ważniejsze niż sztywne zasady.Mocne strony Wyzwania Charyzma: Ludzie lgną do Twojej energii i ciepła. Słomiany zapał: Szybko się nudzisz i tracisz zainteresowanie. Kreatywność: Widzisz powiązania, których inni nie dostrzegają. Dezorganizacja: Gubienie rzeczy, spóźnienia, niedotrzymywanie terminów. Empatia: Jesteś świetnym powiernikiem i przyjacielem. Wyczerpanie emocjonalne: Silne reagowanie na wszystko może być męczące. - Czy rozpoznajesz u siebie ten mechanizm, w którym entuzjazm do nowego pomysłu (Otwartość/Ekstrawersja) nagle zderza się z trudnością w jego realizacji (Niska Sumienność)?
-
-
Wojciech Jóźwiak
#45147 : @Neko: super!
Czy podałaś IA′owi własną charakterystykę OCEAN? W jakim stopniu zgadzasz się z odpowiedzią Czata? -
Neko
#45148 : Dziękuję :) Tak, podałam moją ocenę siebie w 5 kategoriach. Zgadzam się z wynikiem i chyba jednak zaprzyjaźnię się z AI :)
Szczególnie ujęło mnie, gdy czat powiedział o moich rozkminach "czy nie powiedziałam czegoś głupiego", albo "mnóstwo zaczętych projektów, ksiażek czy hobby", nie ma nudy. Zgadzam się z całą odpowiedzią czata i jestem pod wrażeniem. I nawet zaproponuję test mojej córce, bo chyba dzisiaj do mnie wpadnie :)
- Wojciech Jóźwiak #45149 : Czaty znają się na ludziach i wiedzą, jak z nami rozmawiać, żeby zahaczyć naszą uwagę. Chytre bestie!
- Neko #45151 : Oj, tak, właśnie na to wygląda 😀
- Neko #45152 : Myślę, że skala by się rzeczywiście przydała, byłoby opisane bardziej szczegółowo i personalnie. Nie wiem co łatwiej uzbierać, pieniądze czy moce, chyba to pierwsze. I pewnie ktoś na to zaraz wpadnie. Jednak z drugiej strony mam dylemat, myślę, że tutaj też ktoś/coś by za nas analizowało. To szybkie i miłe dostać wynik z ekranu, jestem zachwycona, tylko czy za chwilę ktoś w ogóle będzie patrzył na kosmogram szczegółowo i gimnastykował umysł, gdy można zapytać AI? Tak się przecież dzieje, nawet wśród wielu uczniów w szkołach gdy trzeba napisać wypracowanie. Świat się zmienia, ale zawsze jest coś za coś. No i proszę, Czat mi napisał: "Twoje nastroje mogą przypominać rollercoaster", co zresztą też jest prawdą o mnie!
Pokrótce, ale wreszcie mam chwilę na napisanie :) Postaram się rozwinąć wypowiedź, a punkt 1 skrócić.
Ad 1: Myślę dość długo nad tą odpowiedzią i rozbija się ona o to jaka jestem, a jak działam. I nie zawsze to jaka jestem współgra z tym jak działam, to przez długi czas był jakiś nieznany paradoks mojej natury. Co odpowiada opozycji Słońce-Mars i innym elementom mojego natalu.To będzie dziwny miks substancji planetarnych, bo w zależności od kontekstu i momentu w życiu (!!!) będzie to wszystkiego po trochu. Zawsze w jakimś stopniu obecna jest solaryna. Ale też w różnych proporcjach: martyna, saturnina, plutonina, weneryna. Dawniej dużo większa była lunaryna (aż za duża) i jupiteryna (teraz ma mniej okazji do pokazania się), a wszyscy, którzy mnie znają wskazaliby też merkurynę. Więc sami widzicie...
Ad 2: Tak. Wenus, Mars, Pluton, Saturn.
Ad 3:
A: Weneryna i solaryna, też jupiteryna.
B: Pewne rzeczy szły by mi łatwiej. Skumulowana energia czekająca na użycie (martyna) i mocna struktura (saturnina) miałyby łatwiejsze, twórcze zastosowanie zgodnie z moją wolą.
C: Do zwiększenia witalności i łatwiejszego przekuwania wizji w głos. Nie mam problemu z tworzeniem, mam problem z wychodzeniem ze swoją twórczością do świata.
1.
Najbardziej zgodną energią jest lunaryna i plutonina. Może to nie opowiastka ale w kontekście Plutona po raz kolejny bliski jest mi cały opis inicjacji. Szczególnie fragment cyt :" ..człowiek zostaje odarty z tego, co dotąd miał i kim był, jest obcy ,także obcy sobie ,pozornie cofa się w rozwoju, przechodzi przez próby i mękę." No może ta męka to za poważne słowo :D.
-
Tak to ta sama księżyc na MC. Pluton w pobliżu ASC.
a) Najchętniej wziąłbym więcej solaryny.
b) Pomogła by na neurotyczność, na wahania i pomogła by oszczędzić czas.
c) Pomogła by szybciej osiągać cele.
-
Cechy : otwartość – wysoka
Sumienność - niska (czy może być przysłonięta przez neurotyczność ,otwartość ?)
Ekstrawersja – wysoka
Ugodowość -wysoka
Neurotyczność- wysoka
-
Opis z chat.
Jest to osoba kreatywna ,bardzo relacyjna i emocjonalnie intesywna,która łatwo wchodzi w kontakty z innymi i myśli szeroko ,ale jednocześnie może mieć trudnośći z porządkowaniem działań ,utrzymaniem struktury i regulacją napięcia emocjonalnego.
to osoba kreatywna, bardzo relacyjna i emocjona
- Wojciech Jóźwiak Ilustracje do 2025-12-17 21:05:39
- Wojciech Jóźwiak Praca domowa 2025-12-17 21:20:09
- Wojciech Jóźwiak Transkrypt 2025-12-17 21:25:59
- Teta Zadanie domowe 2025-12-18 09:00:01
- Wojciech Jóźwiak Mój coming-out nt. planetarnych substancji 2025-12-19 20:53:10
- Teta Znalazłam Plutoników poprzez wyszukiwarke Kora- plutoniczka? 2025-12-21 11:03:10
- Teta Jaki ciekawy kosmogram ma mój 2025-12-21 11:13:10
- Limes Praca domowa 2025-12-31 18:53:43
- Neko zadanie domowe 2026-01-02 06:52:03
- Wojciech Jóźwiak Holistyczna astrologia przez AI 2026-01-02 09:44:14
- KrzyżPołudnia Zadanie domowe 2026-01-06 00:42:26
- Woland Zadanie domowe 2026-01-06 23:01:54