prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Bieżące zjawiska na niebie 2024-5 .486

Wojciech Jóźwiak   2025-03-25 22:09:08   486.20332  
Zaćmienie Słonca częściowe 29 marca sobota
Mapka z Wikipedii:
Zacma 29.03.25
U nas będzie od około 5% zakrycia w Bieszczadach do ok. 30% w Szczecinie. Uszczerbek na tarczy Słońca pojawi się około 12:20 do 12:35 naszego czasu.
  • Wojciech Jóźwiak #39932 : Jeszcze jedna mapka, tym razem dla PL. Procenty zasłonięcia jednak mniejsze.
  • Wojciech Jóźwiak #39963 : Jest! Widzę szczerbę na tarczy Słońca. Przez zdjęcie rentgenowskie.
    Ale zdjęcia Słońca nie zrobię, aparat w telefonie nie da rady.
  • KrzyżPołudnia #39964 : Tak! Było widać nawet mimo lekkich chmur. 
Wojciech Jóźwiak   2025-03-30 19:23:05   486.20352  
Zachód Słońca i nasze astroprogramy
Kilka minut temu zdziwiło mnie, że jest już (dopiero?) ciemno i przyjrzałem się temu, co pokazują nasze (na AA) zegary i astroprogramy. Wyniki:
1) Wszystkie pokazywały prawidłowy czas! Czyli wprowadziły prawidłowo zmianę czasu na letni.
(Te urządzenia, to: A. wskaźnik czasu w górnej części manu po lewej. Uwaga: on nie "idzie", a aktualizuje się dopiero przy przeładowaniu strony. B. Kosmogram kanwas na stronie tytułowej. C. Kosmogram stacjonarny "chartEdit->teraz".)
2) Ale miałem wątpliwość, czy dobrze jest liczony i rysowany ascendent, bo na wykresach Słońca w 10 Barana wyrysowywane było równo na descendencie, co sprzeczne mi się widziało z ciemnością, która sie zrobiła. Jednak zarówno Google samo, jak i strona https://meteogram.pl/slonce/polska/milanowek/ mówiły, że zachód Sło. dzisiaj jest 19:07, a była (kiedy to sie działo) 19:12. Chmury są, więc pewnie robią dodatkowe ciemno.
Czyli ascendent/descendent też okazuje się prawidłowo liczony i rysowany. Ufff. Ulga.
  • Wrona #39993 : jak jest ciemno jak u mnie jasno.....?
Wojciech Jóźwiak   2025-04-05 21:33:19   486.20369  
Sześć planet w pierścieniu, teraz
Oto wybór z tabeli planet, na mniej więcej teraz.
Wyraźnie widać 6 planet w pierścieniu trygonu z septylami:
Księżyc Rak 25°00’
Merkury Ryb 26°57’
Wenus Ryb 25°42’
Mars Rak 25°14’
Saturn Ryb 25°04’
Uran Byk 24°59’

• Wrona #40098 : i co to znaczy.....
  • Wojciech Jóźwiak #40100 : Popatrz, Mięto, na ten kosmogram jak na zagadkę. Nie chcę innych pozbawiać przyjemności jej rozszyfrowania :)
  • Wrona #40101 : no nie wiem ...Księżyc-Mars to jakiś łobuz...
  • Wrona #40102 : ja mam kwintyl Księżyca do Marsa ....czy ja jestem łobuzem :)
  • Wrona #40108 : na ten czas moje osobiste planety Księżyc, Merkury, Wenus, Mars, Saturn były w ścisłym trygonie do mojej ur. Wenus.....
Wojciech Jóźwiak   2025-04-07 10:23:01   486.20370  
6-ta harmonika zamiast 13-tej H
Trzynasta harmonika w składzie 3 najdalszych planet (Uran Neptun Pluton) z towarzyszami już rozpadła się – a zamiast niej wyrosła 6-ta H. Jej rdzeniem jest trygon Mars-Saturn; z Saturnem w koniunkcji są Wenus i Merkury, a Uran jest w midpunkcie czyli w sekstylach (6H) do tamtych. Dzisiaj w sekstylu są też Słońce i Jowisz. Oba układy są połączone przez bi-nowil od Jowisza do Saturna. Mamy więc na niebie przewagę 3H, 6H i 9H.
Ten układ planet jest "dziwnie" stabilny: Donald Trump pięć dni temu nałożył swoje super-cła podczas właściwie tych samych aspektów i pierścieni, zob.: Prez. Trump nakłada cła.
W myśl astro-tradycji, ten stan nieba jest dobroczynny. Pytanie, dla kogo? Oraz, co to właściwie znaczy?
Być może z tą "kumulacją dobroczynności" ma związek to, że napięcia międzynarodowe przeniosły się w sferę gospodarczą, czyli księżycową (jako heglowskie Życie versus Samowiedza) i szóstkową. Może to jest to. Rządzący na całym świecie liczą możliwe straty i zyski, cena ropy spada, na Rosję bieda.
  • Wojciech Jóźwiak #40109 : Też bitcoin spada. Teraz ledwo 76 k$, a długo stabilna cena była 100 k$ (max. 107 k$).
  • Wrona #40112 : 3-6-9 to jakiś eneagramowy Mediator...
  • Dziwna #40113 : Mięta, Enneagram z harmonikami nic wspólnego nie ma.
  • Wrona #40114 : wiem, tak sobie fantazjuję....
  • Wrona #40115 : taki mamy czas mediacji, państwa prowadzą mediacje odnośnie ceł , wojny w Ukrainie, i wydobywanie surowców Ukraina-USA....
  • Wrona #40116 : i jeszcze mediacje o pokój w strefie Gazy.
  • Wrona #40118 : walka z emocjami...
Wojciech Jóźwiak   2025-04-10 08:44:10   486.20381  
Mars do Plutona w opozycji
Obecny kąt od Marsa do Plutona = 173°03. Do opozycji brakuje 7°. Ale prawdopodobnie jej wpływ jest już odczuwalny. I będzie zaostrzać się w miarę zaciskania tego aspektu. Szczyt czyli ścisłość będzie 27 kwietnia. Ze względu na naturalną szerokość opozycji, ponad 2-tygodniowy okres od ok. 20 kwietnia do 5 maja należy uważać za czas wysokiej aktywności tej opozycji.
Moment szczytowy jest w niedzielę 2025-04-27 15:30 kiedy Księżyc stoi w kwadraturach do Marsa i Plutona.
Również ważne jest przejście Słońca przez obie kwadratury w dn. 22 i 23 kwietnia.
Wojciech Jóźwiak   2025-04-13 19:22:11   486.20398  
Wpływ Neptuna
Neptun stoi na moim urodzeniowym Jowiszu. Nie jest to najsilniejszy kanał tranzytowego wpływu, ale jakiś jest. W sferze twardych wydarzeń raczej nic się nie zmieniło. W sferze subtelniejszej widzę, że tak. Jakieś rozregulowanie. Mniejsze skupienie na twardych przedsięwzięciach. Mniejsza zwartość lub solidność postrzeganego świata. Mniejsza ciągłość wątków. Obserwuję siebie, może coś zauważę więcej.
Wojciech Jóźwiak   2025-04-23 06:52:01   486.20436  
MaPluSło juz jest!
Oto Maplusło:
Byk 3°18’, Lew 2°07’, Wod 3°56’ – i zacieśnia się.
  • Timothy #40344 : Czego możemy się spodziewać od tego układu?
  • Wojciech Jóźwiak #40347 : @Timothy: Napięć, przemocy, gwałtownych zwrotów akcji w odbywających się procesach. Przy tranzytach do czyjegoś natalu ten półkrzyż może grać rolę zapalnika, spustu.
  • Traversee #40351 : Faktycznie, to by się zgadzało: w ostatnich dniach jest bardzo napięciowo. Dopiero co zmarł Franciszek, a teraz przed chwilą widziałam, że było trzęsienie ziemi w Stambule.
    U mnie z kolei kilka dni temu, czyli jeszcze na fali samej tylko opozycji, bardzo przykre zdarzenie: piesek z sąsiedztwa (taki mały kilkumiesięczny, wesoły i przesympatyczny, którego dokarmiałam) zginął potrącony przez samochód. Stało się to chyba w Niedzielę Palmową, a ja dowiedziałam się kilka dni później, w czwartek.
    A od wczoraj mam tutaj "bunt maszyn". Sklep internetowy, w którym zawsze robię codzienne zakupy, nagle ma "przerwę techniczną" i ta przerwa się coraz bardziej rozciąga w czasie. To już drugi dzień, a nie mam tutaj w pobliżu żadnego sklepu, więc kombinuję z alternatywnymi aplikacjami, ale nie zawsze z pożądanym skutkiem. 
    Ogólnie daje mi w kość ta opozycja, a teraz pół krzyż, więc czekam, aż to Słońce się trochę przesunie (chociaż tyle na początek).
    Aha, i jeszcze ze świata, bo zapomniałam: dzisiaj rano w Kaszmirze grupa bojowników ostrzelała hinduskich turystów —  w ramach sprzeciwu wobec osiedlania się hindusów w Kaszmirze (takie uzasadnienie podali, przyznając się do zamachu). 
  • Lola #40355 :  Trzęsienie ziemi w Turcji, Grecji a także w Bułgarii: Trzęsienie ziemi w Stambule i okolicach. 
  • KrzyżPołudnia #40356 : Ten półkrzyż tworzy z moim uro Plutonem krzyż. Ogólnie obserwuję kwadraturę Plutona do uro. Plutona, trochę jeszcze potrwa, ale raczej bardziej odczuwam Neptuna w zero Barana, który mi aktywuje kwintylami uro. Marsa i uro. Plutona, a septylem uro. Urana. 
    Na pewno jestem drażliwa, łatwo się triggeruję, albo: wkurzam porządnie na coś, co mnie od dawna wkurzało, ale teraz coś z tym robię, np. wycofuję się ze szkodliwych, nieodżywiających znajomości. Poza tym jestem dość rozmemłana, ciężko mi się zabrać za realizację licznych pomysłów, nie jestem na bieżąco z webianriami, jakoś ślizgam się. Ale też mam mnóstwo snów i nie ciągnie mnie, by wszystko ładować w twardą strukturę. 
  • Wojciech Jóźwiak #40357 : @Krzyż Południa: kwadratury do uro. Plutona to jeszcze daje się wytrzymać. Bardziej alarmowe byłyby kwadratury od obecnej opozycji Marsa-Plutona do urodzeniowego Księżyca lub Słońca.
  • Uranika #40358 :
    Ja też się pochwalę moimi bieżącymi tranzytami. Czas pokaże, co z tego wyniknie.
  • Wojciech Jóźwiak #40359 : @Uranika: Podziwiam!
  • Lola #40364 : Dalej w temacie MaPluSło: ekshumacje ofiar zbrodni wołyńskiej. To się nazywa zły timing! 
  • Wrona #40367 : czytałam Lolu ze Chiny testują nową potężną broń, testują niejądrową bombę wodorową i jeżeli dobrze zrozumiałam siła rażenia ogromna ale bez skutków popromiennych...
  • Jutrzenka #40368 : No bardzo humanitarny naród. Biorąc pod uwagę ile dziewczynek wytłukli przy polityce 1 dziecka. A ostatnio nam pandemię zafundowali
Wojciech Jóźwiak   2025-04-28 08:27:20   486.20451  
Opozycja Marsa Pluton i praca z Czatem nad Swiss Ephemeris
Opozycja Mars Pluton trwa, ale (chyba?) już się przewaliła. O tym, jak w świecie, napiszę gdzie/kiedy indziej. U mnie:
Po wielu latach, naprawdę wielu, podszedłem jak zawodnik do ciężkiej sztangi, do rozpracowania Swiss Ephemeris, "efemeryd szwajcarskich". To jest sławny system liczący planety i inne, podobno wszystkie, elementy nieba i z absolutna dokładnością, używany we wszytskich (podobno) astrologicznych zastosowaniach. Z pomocą i prowadzeniem Czata GPT udało się. Chociaż nie dostaję (pozycji) Eris i parę rzeczy idzie nie ta, chociaż nie zrobiłem jeszcze dostatecznych testów. Przy okazji podziwiałem nadludzką sprawność Czata w pracy informatyczno-sieciowej, ale też poznałem jego słabości, "krótkości", o których kiedy indziej.
Na razie jądro efemeryd jest zainstalowane na serwerze AA i działa program testowy.
Na dzisiaj mamy Marsa i Plutona
Mars             124°20′35.8308
Pluto 303°48′31.9083
Widać więc, że opozycja się rozłazi.
U nas* Pluton = 3°57’ Wodnika, więc liczony 9 minut za dużo. (*Liczony dotychczasowym mniej doskonałym algorytmem Flanderna-Pulkkinena.)
Co w świecie: bez spektakularności. Za to coraz więcej słychać, że RU jedzie na oparach, Ukraina coraz bardziej pewna że wytrzyma i wygra, Trump słabnie i flaczeje. Wojny nowe nie wybuchły.
Egna   2025-04-28 16:22:22   486.20455  
Gigantyczny blackout w Europie
Dzisiaj ok. 12.30. Nastąpiła i nadal trwa wielka awaria prądu w niemal całej Hiszpanii, Portugalii i możliwe, że dotknięte jest też południe Francji i kawałek Belgii. Przyczyny nieznane. Stanęły lotniska, pociągi, nie działała sygnalizacja świetlna, szpitale pracują na zasilaniu awaryjnym. 
  • Wojciech Jóźwiak #40415 : Ale czytam, że już przywracają.
  • Egna #40416 : No tak, ale wydarzenie znamienne! Dotknęło kilkadziesiąt milionow ludzi? Nikt nie wie ile. Piszę z telefonu, ale warto by sprawdzić co jest w kismogramie czy w ogóle coś oprócz opozycji Mars Pluton.  
  • Wojciech Jóźwiak #40417 : Kwintyl Mars Uran.
  • Thibault #40418 : Region Lizbony na pewno, a z tego, co słyszę, cała Portugalia była bez prądu od około 11:10 do godziny 21:00, jeśli to się przyda do wyliczeń. Blackout kompletny (oprócz szpitali). Nie było światła, internetu, sieci telefonicznej, nic a nic. 
  • Egna #40421 : Moją uwagę zwrócił za to Merkury w MC w kosmogramie. Zalezy na ile pewna jest ta godzina, ale innej nie mamy. Faktycznie bardzo ucierpiała komunikacja: drogowa i internetowa. Nagle był kłopot z przemieszczaniem się (korki, brak pociągów, samolotów) i powiedzeniem komuś, "ej, spóźnię się" :) i brak info, dlaczego nie ma prądu. 
  • Wojciech Jóźwiak #40422 : Kosmogram blackoutu: Awaria elektryczna w Hiszpanii
  • Wojciech Jóźwiak #40423 : 16 harmoniczna wygląda ciekawie:
Wojciech Jóźwiak   2025-05-01 08:37:59   486.20462  
Księżyc do Raka
Księżyc za chwilę wejdzie do Raka, tj. minie punkt kardynalny wodny Zero Raka. Zacznie się więc/zaczyna się marudzenie, spanie, wycofywanie, myślenie jelitami. Ambitne projekty/zamiary, których mamy pełen umysł po kończącym się przejściu przez Bliźnięta, a zwłaszcza przez ostatnią stację Bliźniąt, 17°1/7 Bli., "czujność i interakcja na wszystkie strony", wygasną (fade...); bo zdradzamy Umysł (Powietrze) i idziemy w Biologię (Wodę).
  • KrzyżPołudnia #40434 : "Myślenie jelitami", jakie to jest trafne! I jak język nam tu pomaga łącząc emocje albo obsesyjność z jelitami, np. "nie mogę tego strawić". Jako solarny Rak potwierdzam. 
  • Wojciech Jóźwiak #40437 : "Nie żołądkuj się". "Coś mi leży na wątrobie". "Bebechy mi się przewracają". "Chodzi jak struty".
  • KrzyżPołudnia #40440 : "Krwi mi napsuł". "Nie trawię go". "Muszę to przetrawić". Ale też "leży mi na sercu".
Wojciech Jóźwiak   2025-05-06 16:06:39   486.20475  
Dzisiaj dzień awarii i napraw
– co zgadza się z pozycją Księżyca w stacji zaczynającej się od 4°2/7 Panny, punktu ognistego i mechanicznego. (1) Chciałem wstawić kosmogram tzw. Złotej Bulli z Rimini, 26 marca 1226, w której papież nadawał Ziemię Chełmińską i Prusy Krzyżakom, czego skutki do dzisiaj cierpimy w postaci rosyjskiej kolonii wokół "Kaliningradu".  Okazało się, że program "swetest" od Swiss Ephemeris nie akceptuje dat starszych niż 1800. Czyli kicha. Ale wraz Czatem GPT już pracujemy nad zaradzeniem.
(2) Ktoś chciał zarejestrować się jako użytkownik Taraki, ale wybijało mu błąd i mnie powiadomił. Trwało i zajęło, ale naprawiłem.
(3) Sąsiad mechanik samochodowy zamontował nowy tył samochodu, czyli w terminologii "tylny zderzak". Jaki tam zderzak, bo to raczej tłuczak, z plastiku. Kosztowało. Ale zrobione, dawne uszkodzenia nie straszą.
A co się działo/dzieje u Ciebie? Bo Księżyc w Pannie na każdego działa.
A, jeszcze punkt (4), równie panieński. Hasło dostępu do kursowego webinarium skojarzyło mi się ze słówkiem tran. Znalazłem, że ono nie jest angielskie i w j. ang. wcale go nie ma. Pochodzi z niemieckiego, a tam z (wygasłego dziś już prawie) dolnoniemieckiego (btw. był to język Krzyżaków, ich Zakonu – i Hanzy.) To co Tygrys od Puchatka lubił najbardziej? Okazało się, że extract of malt – czyli syrop słodowy. Do którego czasem dodawano tran! Ale przy tym okazało się, że w odpowiednim fragmencie książki "The House at Pooh Corner" (zob. Co Tygrysy naprawdę lubiły?) jest dziwne słówko "sand", niezrozumiałe w kontekście. Podejrzewam błąd literówkę, powinno być "sang".
  • Wojciech Jóźwiak #40463 : Czat potwierdził, że to błąd typograficzny. Wydanie jest z 1989.
  • Wojciech Jóźwiak #40464 : Jeszcze coś agresywnie-panieńskiego dzisiaj. Przecież dzień zacząłem od usunięcia kilkunastu zbędnych aplikacji z kompa!
  • KrzyżPołudnia #40465 : U mnie bez awarii tego typu, za to brak energii, odrealnienie. 
  • Wojciech Jóźwiak #40466 : @Krzyżu Południa: myślę i dziwię się, co Ciebie może spowalniać i odrealniać. Może obecny bi-septyl (2/7, niebieski) między Słońcem i Plutonem, gdzie obie planet septylami tranzytują Twoją uro. Wenus?
  • KrzyżPołudnia #40468 : @WJ też się zastanawiam. Trwa to od dłuższego czasu, podobnie jak jakieś problemy zdrowotne, czasowo zbiega się to z Neptunem w okolicach zera Barana, któryctworzy kwintyle do uro. Marsa i uro. Plutona, oraz z kwadraturą Plutona do uro. Plutona. W lifescapie: mam małe dziecko i najważniejsze zmiany to: od marca zaczęłam się w miarę wysypiać, a od jesieni wrócił mi okres, oba mocno rzutują na zdrowie, samopoczucie. 
Wojciech Jóźwiak   2025-05-10 21:01:57   486.20482  
Dzień zdziecinnienia
Czy nie za ostra jest nazwa tego dnia w cyklu księżycowym? Księżyc mija/minął 25°43′ Wagi, punkt siedmiokrotny ognisty. Punkty 25°43′ znaków kardynalnych mają wspólny model: są "przedobrzone": ktoś robi coś za szybko, komuś coś za szybko lub "za bardzo" się udaje; dzieci od razu wchodzą dorosłe role.
I tak, w powietrznym punkcie 25°43′Barana, u podmiotu ujawnia się niezasłużona nadmiarowa inteligencja.
W ziemnym punkcie 25°43′ Raka urodzony wykazuje zaskakującą zawodową biegłość: bierze się za biznesy, w których dziwnie udanie odnoszą sukcesy.
W wodnym punkcie 25°43′ Koziorożca występuje nadmiar uczuć, opiekuńczości, rodzinności i zakochań.
Co się dzieje w ognistym punkcie 25°43′ Wagi? W nadmiarze jest chęć-zapał do robienia czegoś po swojemu, brania się z miejsca za jakieś przedsięwzięcia lub (częściej) przygody. Literackim modelem jest np Tygrys/Tigger z "Kubusia Puchatka", który z Maleństwem na plecach wspina się na szczyt sosny, a potem musi skakać w ramach akcji ratunkowej Krzysia. Czyli nadmiar samodzielności, pewności siebie i asertywności z wraz brawurą skłania do pochopności, błędów i wpadek. Takich dziecinnych. Równoległym procesem jest jakaś dziecinność dziejąca się wtedy.
Ja dzisiaj dokładnie jeden taki błąd popełniłem, ale jaki, nie powiem. Bo nie.
Wątek wspomnień wprawdzie nie z dzieciństwa, ale z czasów gdy obecni dorośli byli dziećmi, również się pojawił.
  • Wojciech Jóźwiak #40488 : Może też być nazwa tego dnia (lub punktu): dzień beztroski. Beztroski potencjalnie groźnej, bo pochopnej i nieodpowiedzialnej. Idziemy w luz. Jak końcowa Waga, która urodzeniowo idzie w luz. ("W Polskę idziemy" jak około 1968 r. śpiewał Wiesław Gołas -- Waga, chociaż wcześniejsza -- smutną satyrę Wojciecha Młynarskiego.)
Wojciech Jóźwiak   2025-05-15 11:39:04   486.20510  
Dzień, kiedy wszystko nam się chce
Dzisiaj/teraz Księżyc idzie przez końcówkę Strzelca, minąwszy 17°1/7 Strzelca, podwójnie ognisty, jeden z punktów Rzutu-na-Taśmę i Ostatecznej-Mobilizacji, bo zaraz Ksi. wejdzie do Kozio. i świat się zmrozi.
To jest Dzień, kiedy wszystko-wszystkiego nam się chce. Jest pośpiech, nadmiar (jowiszowy) i gonitwa, ale jednocześnie jakieś odległe i piramidalnie wyrośnięte zadania wydają się w zasięgu ręki, jakby tuż tuż. (Dobrym przykładem "08:51 WJ: Brat Czat twierdzi, że potrafilibyśmy..." – zbudować coś w rodzaju Facebooka we dwóch, ja z nim-AI. :)
Jednocześnie w tym dniu i przy tej pozycji Księżyca bardzo grozi rozproszenie i rozsypanie się na przyczynki, drobiazgi i ekstra-pilne zlecenia.
Wojciech Jóźwiak   2025-05-20 22:54:44   486.20531  
Weszło!
Weszło! Słońce do Bliźniąt:
Słońce Bli 0°05’
Księżyc Ryb 4°42’

*Zauważmy, że Księżyc mija najbardziej mistyczny i odlotowy punkt powietrzny w Rybach. "Wielki powiew" żywiołu Powietrza.
Wojciech Jóźwiak   2025-05-21 18:57:37   486.20539  
U mnie burza
Dosłownie na chwilę przed webinarium. Mam nadzieję, że nie przeszkodzi.
Notki forum (15) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.