prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Bieżące zjawiska na niebie 2024-5 .486

Wojciech Jóźwiak   2025-03-25 22:09:08   486.20332  
Zaćmienie Słonca częściowe 29 marca sobota
Mapka z Wikipedii:
Zacma 29.03.25
U nas będzie od około 5% zakrycia w Bieszczadach do ok. 30% w Szczecinie. Uszczerbek na tarczy Słońca pojawi się około 12:20 do 12:35 naszego czasu.
  • Wojciech Jóźwiak #39932 : Jeszcze jedna mapka, tym razem dla PL. Procenty zasłonięcia jednak mniejsze.
  • Wojciech Jóźwiak #39963 : Jest! Widzę szczerbę na tarczy Słońca. Przez zdjęcie rentgenowskie.
    Ale zdjęcia Słońca nie zrobię, aparat w telefonie nie da rady.
  • KrzyżPołudnia #39964 : Tak! Było widać nawet mimo lekkich chmur. 
Wojciech Jóźwiak   2025-03-30 19:23:05   486.20352  
Zachód Słońca i nasze astroprogramy
Kilka minut temu zdziwiło mnie, że jest już (dopiero?) ciemno i przyjrzałem się temu, co pokazują nasze (na AA) zegary i astroprogramy. Wyniki:
1) Wszystkie pokazywały prawidłowy czas! Czyli wprowadziły prawidłowo zmianę czasu na letni.
(Te urządzenia, to: A. wskaźnik czasu w górnej części manu po lewej. Uwaga: on nie "idzie", a aktualizuje się dopiero przy przeładowaniu strony. B. Kosmogram kanwas na stronie tytułowej. C. Kosmogram stacjonarny "chartEdit->teraz".)
2) Ale miałem wątpliwość, czy dobrze jest liczony i rysowany ascendent, bo na wykresach Słońca w 10 Barana wyrysowywane było równo na descendencie, co sprzeczne mi się widziało z ciemnością, która sie zrobiła. Jednak zarówno Google samo, jak i strona https://meteogram.pl/slonce/polska/milanowek/ mówiły, że zachód Sło. dzisiaj jest 19:07, a była (kiedy to sie działo) 19:12. Chmury są, więc pewnie robią dodatkowe ciemno.
Czyli ascendent/descendent też okazuje się prawidłowo liczony i rysowany. Ufff. Ulga.
  • Wrona #39993 : jak jest ciemno jak u mnie jasno.....?
Wojciech Jóźwiak   2025-04-05 21:33:19   486.20369  
Sześć planet w pierścieniu, teraz
Oto wybór z tabeli planet, na mniej więcej teraz.
Wyraźnie widać 6 planet w pierścieniu trygonu z septylami:
Księżyc Rak 25°00’
Merkury Ryb 26°57’
Wenus Ryb 25°42’
Mars Rak 25°14’
Saturn Ryb 25°04’
Uran Byk 24°59’

• Wrona #40098 : i co to znaczy.....
  • Wojciech Jóźwiak #40100 : Popatrz, Mięto, na ten kosmogram jak na zagadkę. Nie chcę innych pozbawiać przyjemności jej rozszyfrowania :)
  • Wrona #40101 : no nie wiem ...Księżyc-Mars to jakiś łobuz...
  • Wrona #40102 : ja mam kwintyl Księżyca do Marsa ....czy ja jestem łobuzem :)
  • Wrona #40108 : na ten czas moje osobiste planety Księżyc, Merkury, Wenus, Mars, Saturn były w ścisłym trygonie do mojej ur. Wenus.....
Wojciech Jóźwiak   2025-04-07 10:23:01   486.20370  
6-ta harmonika zamiast 13-tej H
Trzynasta harmonika w składzie 3 najdalszych planet (Uran Neptun Pluton) z towarzyszami już rozpadła się – a zamiast niej wyrosła 6-ta H. Jej rdzeniem jest trygon Mars-Saturn; z Saturnem w koniunkcji są Wenus i Merkury, a Uran jest w midpunkcie czyli w sekstylach (6H) do tamtych. Dzisiaj w sekstylu są też Słońce i Jowisz. Oba układy są połączone przez bi-nowil od Jowisza do Saturna. Mamy więc na niebie przewagę 3H, 6H i 9H.
Ten układ planet jest "dziwnie" stabilny: Donald Trump pięć dni temu nałożył swoje super-cła podczas właściwie tych samych aspektów i pierścieni, zob.: Prez. Trump nakłada cła.
W myśl astro-tradycji, ten stan nieba jest dobroczynny. Pytanie, dla kogo? Oraz, co to właściwie znaczy?
Być może z tą "kumulacją dobroczynności" ma związek to, że napięcia międzynarodowe przeniosły się w sferę gospodarczą, czyli księżycową (jako heglowskie Życie versus Samowiedza) i szóstkową. Może to jest to. Rządzący na całym świecie liczą możliwe straty i zyski, cena ropy spada, na Rosję bieda.
  • Wojciech Jóźwiak #40109 : Też bitcoin spada. Teraz ledwo 76 k$, a długo stabilna cena była 100 k$ (max. 107 k$).
  • Wrona #40112 : 3-6-9 to jakiś eneagramowy Mediator...
  • Dziwna #40113 : Mięta, Enneagram z harmonikami nic wspólnego nie ma.
  • Wrona #40114 : wiem, tak sobie fantazjuję....
  • Wrona #40115 : taki mamy czas mediacji, państwa prowadzą mediacje odnośnie ceł , wojny w Ukrainie, i wydobywanie surowców Ukraina-USA....
  • Wrona #40116 : i jeszcze mediacje o pokój w strefie Gazy.
  • Wrona #40118 : walka z emocjami...
Wojciech Jóźwiak   2025-04-10 08:44:10   486.20381  
Mars do Plutona w opozycji
Obecny kąt od Marsa do Plutona = 173°03. Do opozycji brakuje 7°. Ale prawdopodobnie jej wpływ jest już odczuwalny. I będzie zaostrzać się w miarę zaciskania tego aspektu. Szczyt czyli ścisłość będzie 27 kwietnia. Ze względu na naturalną szerokość opozycji, ponad 2-tygodniowy okres od ok. 20 kwietnia do 5 maja należy uważać za czas wysokiej aktywności tej opozycji.
Moment szczytowy jest w niedzielę 2025-04-27 15:30 kiedy Księżyc stoi w kwadraturach do Marsa i Plutona.
Również ważne jest przejście Słońca przez obie kwadratury w dn. 22 i 23 kwietnia.
Wojciech Jóźwiak   2025-04-13 19:22:11   486.20398  
Wpływ Neptuna
Neptun stoi na moim urodzeniowym Jowiszu. Nie jest to najsilniejszy kanał tranzytowego wpływu, ale jakiś jest. W sferze twardych wydarzeń raczej nic się nie zmieniło. W sferze subtelniejszej widzę, że tak. Jakieś rozregulowanie. Mniejsze skupienie na twardych przedsięwzięciach. Mniejsza zwartość lub solidność postrzeganego świata. Mniejsza ciągłość wątków. Obserwuję siebie, może coś zauważę więcej.
Wojciech Jóźwiak   2025-04-23 06:52:01   486.20436  
MaPluSło juz jest!
Oto Maplusło:
Byk 3°18’, Lew 2°07’, Wod 3°56’ – i zacieśnia się.
  • Timothy #40344 : Czego możemy się spodziewać od tego układu?
  • Wojciech Jóźwiak #40347 : @Timothy: Napięć, przemocy, gwałtownych zwrotów akcji w odbywających się procesach. Przy tranzytach do czyjegoś natalu ten półkrzyż może grać rolę zapalnika, spustu.
  • Traversee #40351 : Faktycznie, to by się zgadzało: w ostatnich dniach jest bardzo napięciowo. Dopiero co zmarł Franciszek, a teraz przed chwilą widziałam, że było trzęsienie ziemi w Stambule.
    U mnie z kolei kilka dni temu, czyli jeszcze na fali samej tylko opozycji, bardzo przykre zdarzenie: piesek z sąsiedztwa (taki mały kilkumiesięczny, wesoły i przesympatyczny, którego dokarmiałam) zginął potrącony przez samochód. Stało się to chyba w Niedzielę Palmową, a ja dowiedziałam się kilka dni później, w czwartek.
    A od wczoraj mam tutaj "bunt maszyn". Sklep internetowy, w którym zawsze robię codzienne zakupy, nagle ma "przerwę techniczną" i ta przerwa się coraz bardziej rozciąga w czasie. To już drugi dzień, a nie mam tutaj w pobliżu żadnego sklepu, więc kombinuję z alternatywnymi aplikacjami, ale nie zawsze z pożądanym skutkiem. 
    Ogólnie daje mi w kość ta opozycja, a teraz pół krzyż, więc czekam, aż to Słońce się trochę przesunie (chociaż tyle na początek).
    Aha, i jeszcze ze świata, bo zapomniałam: dzisiaj rano w Kaszmirze grupa bojowników ostrzelała hinduskich turystów —  w ramach sprzeciwu wobec osiedlania się hindusów w Kaszmirze (takie uzasadnienie podali, przyznając się do zamachu). 
  • Lola #40355 :  Trzęsienie ziemi w Turcji, Grecji a także w Bułgarii: Trzęsienie ziemi w Stambule i okolicach. 
  • KrzyżPołudnia #40356 : Ten półkrzyż tworzy z moim uro Plutonem krzyż. Ogólnie obserwuję kwadraturę Plutona do uro. Plutona, trochę jeszcze potrwa, ale raczej bardziej odczuwam Neptuna w zero Barana, który mi aktywuje kwintylami uro. Marsa i uro. Plutona, a septylem uro. Urana. 
    Na pewno jestem drażliwa, łatwo się triggeruję, albo: wkurzam porządnie na coś, co mnie od dawna wkurzało, ale teraz coś z tym robię, np. wycofuję się ze szkodliwych, nieodżywiających znajomości. Poza tym jestem dość rozmemłana, ciężko mi się zabrać za realizację licznych pomysłów, nie jestem na bieżąco z webianriami, jakoś ślizgam się. Ale też mam mnóstwo snów i nie ciągnie mnie, by wszystko ładować w twardą strukturę. 
  • Wojciech Jóźwiak #40357 : @Krzyż Południa: kwadratury do uro. Plutona to jeszcze daje się wytrzymać. Bardziej alarmowe byłyby kwadratury od obecnej opozycji Marsa-Plutona do urodzeniowego Księżyca lub Słońca.
  • Uranika #40358 :
    Ja też się pochwalę moimi bieżącymi tranzytami. Czas pokaże, co z tego wyniknie.
  • Wojciech Jóźwiak #40359 : @Uranika: Podziwiam!
  • Lola #40364 : Dalej w temacie MaPluSło: ekshumacje ofiar zbrodni wołyńskiej. To się nazywa zły timing! 
  • Wrona #40367 : czytałam Lolu ze Chiny testują nową potężną broń, testują niejądrową bombę wodorową i jeżeli dobrze zrozumiałam siła rażenia ogromna ale bez skutków popromiennych...
  • Jutrzenka #40368 : No bardzo humanitarny naród. Biorąc pod uwagę ile dziewczynek wytłukli przy polityce 1 dziecka. A ostatnio nam pandemię zafundowali
Notki forum (7) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.