Bieżące zjawiska na niebie 2024-26 .486
Paszulka
2026-02-21 13:04:27 486.21745
Wczoraj na chwilę przed połączeniem
Wczoraj na chwilę przed połączeniem S-N (w Saintes Maries de la Mer/FR o zachodzie słońca)

- KrzyżPołudnia #45989 : @Paszulka jak pięknie!
- Neko #45990 : O! Jakie piękne zdjęcie. Na pierwszy rzut oka myślałam, że uchwyciłaś statki latające, niezidentyfikowane obiekty. I nadal nie jestem pewna co ja tu widzę :) To zdjęcie jest takie spokojne przez pastelowe i łagodne odcienie. Jest też okrągłe. Koła, kręgi, półokręgi wodne, owalne kształty "chmur". I jeszcze drugie i trzecie pewnie dno, mam na myśli oddzielenie tych mini zatoczek piaskiem w różnych kolorach, czarne, czarne z jasnym, jasne, ale też odcienie wody. Błękit i róż jako tło. Paszulko, nie często mi się zdarza tak zachwycić zdjęciem, ale to jest niesamowite.
- Teta #45991 : Cudowne!!!
- Wojciech Jóźwiak #45992 : Delta Rodanu. Te ufo u góry najlepsze :)
- Paszulka #45993 : dziękuję:))
- KrzyżPołudnia #45994 : @Neko to chmury soczewkowate, wyglądają jak ufo :)
- Neko #45995 : @KrzyżuPołudnia, nie wiedziałam, że się nazywają soczewkowate :)
- Elisza #45997 : WOW! Przepięknie Paszulko i świetny kadr:) A statek z prawej wymiata😍
Wojciech Jóźwiak
2026-02-21 18:44:27 486.21746
Wykład o koniunkcji i cyklu Saturna na YouTube
Tu: https://www.youtube.com/watch?v=rX5g3yTyFo8
Tytuł: "Saturn w Baranie i cykl Saturna w Polsce: test dojrzałości państwa (2025–2032)"
Kto jest autorką i kim jest autorka, nie dosłuchałem (nie dopatrzyłem).
Autorka mówi o zwrocie w cyklu Saturna dla Polski: ale jest to cykl "returnowy", czyli od urodzeniowej (inicjalnej) pozycji planety; nie cykl liczony względem osi urodzeniowych (inicjalnych), które dla rzekomego początku PL są gołą spekulacją.
Po drugie, za inicjalny i porównawczy Autorka przyjmuje "standardowy" kosmogram Prinkego-Weresa-Gronerta który jak wiemy jest palcem na wodzie pisany.
Ale w tamtym kosmogramie Saturn jest/był około Zera Barana, jak teraz.
Jeśli masz opinię, daj znać.
Tytuł: "Saturn w Baranie i cykl Saturna w Polsce: test dojrzałości państwa (2025–2032)"
Kto jest autorką i kim jest autorka, nie dosłuchałem (nie dopatrzyłem).
Autorka mówi o zwrocie w cyklu Saturna dla Polski: ale jest to cykl "returnowy", czyli od urodzeniowej (inicjalnej) pozycji planety; nie cykl liczony względem osi urodzeniowych (inicjalnych), które dla rzekomego początku PL są gołą spekulacją.
Po drugie, za inicjalny i porównawczy Autorka przyjmuje "standardowy" kosmogram Prinkego-Weresa-Gronerta który jak wiemy jest palcem na wodzie pisany.
Ale w tamtym kosmogramie Saturn jest/był około Zera Barana, jak teraz.
Jeśli masz opinię, daj znać.
- Neko
#45996 :
Czyli według autorki Saturn wchodzący do Byka będzie wymagał zadbania o bezpieczeństwo głównie militarne Polski. Może powstanie coś ograniczającego zapędy Rosji na nas. Tak wolę myśleć.
Wrona
2026-02-26 18:55:36 486.21777
Parada planet
końcówka lutego to dobry czas by spojrzeć na zachodnie niebo . 28 lutego między godz. 17.30 a 18.30 aż 6 planet ustawi się w jednej linii. Merkury, Wenus, Mars, Jowisz i Saturn powinny być widoczne gołym okiem, Uran i Neptun przez lornetkę lub teleskop....następna okazja podobno około 2040...
- Neko #46076 : Jak niebo nie będzie zachmurzone.
- Wojciech Jóźwiak
#46082 :
Wrono, z tą paradą to nie całkiem. Tu kosmogram na sobotę zachód Słońca. Narysowane tylko planety widoczne gołym okiem.Mars nie będzie widoczny, bo zajdzie jeszcze za dnia.

Merkury i Wenus owszem będą nad horyzontem, ale w zorzy Słońca i jeśli widoczne, to z jakiegoś Everestu. Saturna może się uda.
Jowisz nie należy do tych "ustawionych w jednej linii", czyli domyślam się w koniunkcji choćby luźnej, bo jak widać jest w innej stronie nieba.
Notki forum (3) na tej stronie:
- Paszulka Wczoraj na chwilę przed połączeniem 2026-02-21 13:04:27
- Wojciech Jóźwiak Wykład o koniunkcji i cyklu Saturna na YouTube 2026-02-21 18:44:27
- Wrona Parada planet 2026-02-26 18:55:36
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.