prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Co robimy? .456

Wojciech Jóźwiak   2025-11-26 20:32:46   456.21367  
Nagranie 26-11-2025
Jest nagranie: Energie Skorpiona i Strzelca. Wielki trygon trwający przez jesień 2025 XI-26
Jest tekst transkryptu: 2025-11-26 Skorpion Strzelec aktualnosci.docx (Ten plik tekstowy po kliknięciu pobierze się na dysk. Bo .docx nie wyświetla się w przeglądarce.)
Wojciech Jóźwiak   2025-11-26 22:34:21   456.21369  
Webinaria w grudniu
Mamy 3 terminy środowe: 3, 10 i 17 grudnia. (Potem są święta.)
Proponuję w jednym z tych terminów zrobić webinarium otwarte, tzn wspólne dla Kursu i nie-kursu. Temat: ten, z którym nie zdążyłem dzisiaj, czyli instrukcja jak posługiwać się astrologicznymi i edycyjnymi narzędziami w AA.
Więc taki wstępny rozkład jazdy:
3 grudnia: Kurs: znajdowanie dominującej planety.
10 grudnia: wspólne-otwarte: prezentacja narzędzi w AA. 
17 grudnia: kurs: Wstęp do typów planetarnych.
Potem dopiero 7 stycznia, już po 3Królach, ciąg dalszy dla Kursu.
  • Neko #44452 : Super!
  • Soyotik #44467 : Super!
Wojciech Jóźwiak   2025-12-10 10:09:20   456.21416  
10 grudnia webinarium narzędzia AA
Dzisiaj jest webinar "Prezentacja narzędzi w AA".
Wejście bez hasła: dla wszystkich, strona z zielonym kółkiem.
Wojciech Jóźwiak   2025-12-10 20:32:32   456.21423  
Uszkodzona strona startowa, wchodzimy przez inną
Dziwne, ale od kilkunastu minut obserwuję błąd/nieotwieranie się strony tytułowej.
Ale jak widać, inne strony otwierają się. 
Zapewne podczas eksperymentów na webinarium zapamiętałem jakiś toksyczny wpis. Próbuję znaleźć przyczynę awarii.
  • KrzyżPołudnia #44710 : Nawet chyba ciut dłużej tak było, na pewno od webianrium, może nawet wcześniej. Wchodziłam z telefonu.
  • Jutrzenka #44711 : Ja wchodziłam zaraz po i zauwazylam
  • Wojciech Jóźwiak #44713 : Naprawiłem, jak widać.
  • Chaos #44714 : U mnie na kilka minut przed 19 stronę wysadziło, a krótko przed tym kilkukrotnie nie mogłam załadować zdjęcia, które próbowałam przesłać Paszulce (sądziłam, że może ładowanie nie akceptuje png, a musi być np. jpg?)
  • Jutrzenka #44716 : Oglądam detektywa Poiro. Bo to tak wygląda…..
Wojciech Jóźwiak   2025-12-10 21:25:13   456.21424  
Nowe nagranie: Prezentacja narzędzi w AA XII-10
Polecam, dostępne:

Nowe nagrania: record

Wojciech Jóźwiak   2026-05-02 18:27:05   456.22113  
Wolne webinarium w piątek (22 maja), nie w środę
Webinarium: Neptun. Co nas obecny czas uczy o Neptunie? V-22
To webinarium o Neptunie będzie w piątek (22 maja).
(Nie w środę, wyjątkowo.)
To webinarium jest z wolnym dostępem, czyli bez hasła. Zapraszam!
Wojciech Jóźwiak   2026-05-13 14:51:17   456.22154  
Dzisiejsze webinarium będzie bez hasła, z wolnym dostępem

Czyli zapraszam Wszystkich, także Ciebie.

Link do webinarium:

https://astroakademia.clickmeeting.com/cykl-jowisza-przyklady-i-uogolnienia

ID wydarzenia: 255-517-412

Temat trochę się zmienił, bo omówię dwa wyraziste wydarzenia podczas przejścia Jowisza przez uro. MC, ale jako pierwsze omówię wydarzenie światowe (czyli "world transit" w nomenklaturze Tarnasa i Grofa), mianowicie megatsunami podczas ścisłości Neptuna i Saturna.

Dlaczego zwolniłem dzisiejsze webinarium? Z dwóch powodów:

A) bo wyszło mi inaczej niż planowałem i teraz jego treść nie jest punktowo skierowana do Kursu;

B) ponieważ prawdopodobnie wkrótce wszystkie webinaria będę robić jako wolne (bez hasła) — lub z hasłem, ale dla wszystkich odwiedzających AA. To wynika ze zmiany ogólnej "polityki dostępowej" w AstroAkademii — ale o tym napiszę (a) wkrótce, (b) osobno i (c) obszerniej.

Wojciech Jóźwiak   2026-05-17 08:29:19   456.22165  
Webinaria w maju. Zmiany. Nowe

W maju będą 2 webinaria:

Webinarium: Neptun. Co nas obecny czas uczy o Neptunie?w środę 20 maja. Wracamy do środy!

Webinarium: Wstęp do synastrii (uwaga: w piątek!): 29 maja, dla kursu: hasło będzie podane. — Uwaga: w piątek! Wejście będzie na hasło, ale hasło dostanie każdy uczestnik, który zgłosi chęć. (Kursanci dostaną z automatu.)

Wojciech Jóźwiak   2026-05-20 18:53:02   456.22202  
Zaczynamy webinarium

Dzisiaj środa, więc za chwilę o g. 19:00 zaczynamy Webinarium: Neptun. Co nas obecny czas uczy o Neptunie?

Zapraszam.

• Limes #48323 : Dzień dobry 🙂 Czy będzie dostępne nagranie z tego Webinarium? Nie wiem dlaczego ubzdurałam sobie, że odbywa się dziś (w piątek).
  • Wojciech Jóźwiak #48324 : @Limes: nagranie jest i zapraszam: Neptun. Czego obecny czas uczy nas o Neptunie? V-20
  • Limes #48329 : Dziękuję Panie Wojtku 🙂
Wojciech Jóźwiak   2026-05-29 15:28:54   456.22232  
Odwołane webinarium dzisiejsze 29 maja

— Ponieważ padł mi modem, a bardziej prawdopodobnie światłowód. Teraz pracuję na prowizorycznym wifi generowanym z telefonu, ale to do sesji na ClickMeeting nie wystarczy.

Nie dziwne, bo Mars Byk 7°57’ jest równo na moim uro. Merkurym Byk 7°59’.

• Wojciech Jóźwiak #48518 : Następnego dnia, w sobotę ok. g. 14, przyjechali i naprawili światłowód.
Wojciech Jóźwiak   2026-06-01 19:56:18   456.22244  
Dwa webinaria w perspektywie, oba bez hasła
  1. Tranzyty Plutona VI-03 — tradycyjnie w środę o g. 19, zajmiemy się (jak w tytule) tranzytami i innymi aktywnościami Plutona zarówno na poziomie osobistych tranzytów, jak i wydarzeń zbiorowych. Poza kursem, bez hasła. (3 czerwca to wigilia Bożego Ciała i zastanawiam się, czy to święto ma rys plutoniczny.)
  2. Wstęp do synastrii (kurs, bez hasła) VI-10 — Kolejna środa już po Bożym Ciele i wracamy do zakłóconych awarią synastrii. Prócz przekazu, jak szukać synastrii i na co zwracać uwagę, dodam nieco krytyki: żeby nie przesadzać z synastriami.
  • KrzyżPołudnia #48521 : Bardzo ciekawe tematy, szczególnie ta krytyka!
  • Wojciech Jóźwiak #48522 : Synastrie jako temat i dział astrologii żyją pod wielkim naciskiem oczekiwań (klientów, czytelników, odbiorców...) i zapewne ten fakt wpłynął na kształt tej wiedzy.
  • KrzyżPołudnia #48523 : Ostatnio sprawdzałam sporo synastrii, ale nie tylko pod znanym kątem, ale też pod kątem punktów harmonicznych i harmonik. No i tu się zrobiło ciekawie, bo np. u dziecka dominują harmoniki jakby wzięte po jednej od rodziców... I ogólnie harmoniki bardzo dużo wnosiły do charakteru danej relacji. Inne spostrzeżenie jakie mam, to że pewne tarcia czasem mogą wynikać z ułożenia osi: jeśli ciężkie planety mijają w podobnym czasie inne osie, to każda osoba odbiera zmianę jakości czasu inaczej.
  • Wrona #48525 : a miała być jednym z dowodów na prawdziwość astrologii....
Wojciech Jóźwiak   2026-06-03 08:54:04   456.22247  
Dzisiaj webinarium o tranzytach Plutona

Tranzyty Plutona VI-03 — od g. 19:00, zajmiemy się (jak w tytule) tranzytami i innymi aktywnościami Plutona zarówno na poziomie osobistych tranzytów, jak i wydarzeń zbiorowych. Poza kursem, bez hasła.

Jeśli masz ciekawe wydarzenia podczas tranzytu Plutona, najchętniej z niedawnych dni, kiedy Mars z Byka szedł przez kwadraturę od Plutona w Wodniku — to napisz.

• KrzyżPołudnia #48534 : Miałam paskudny, paskudny humor 31 maja i 1 czerwca, kiedy Mars szedł mi przez Desc. Przecisnęłam się (trafne określenie!) przez to i w nagrodę odnalazłam potencjalne nowe miejsce mocy. Miałam tylko chwilę, ale zaprosiło mnie do siebie.
    Mam obecnie tranzyt Plutona opozycją do uro. Merkurego. Do tego Pluton tworzy kwadraturę do uro. Plutona, więc razem z uro. Merkurym i Marsem utworzyły wielki krzyż. Mocno mi się przypomina czas początku tranzytu Plutona opozycją do uro. Słońca i koniunkcją do uro. Marsa, która zaczęła się uściślać 10 lat temu i trwała 3 lata. Więcej o tym pisałam tutaj. W kilka dni przewaliły się przeze mnie wspomnienia, naświetliły nowe wnioski, a następnie kolejne, które domykają temat, który był gdzieś we mnie niedokończony, jest mi lżej. Coś ważnego wskoczyło na swoje miejsce.
  • Wojciech Jóźwiak #48541 : @Krzyż Południa: Chętnie przyjrzę się bliżej Twoim plutonicznym przygodom.
Wojciech Jóźwiak   2026-06-03 20:15:58   456.22252  
@Fabrycy...

Fabrycy, napisałeś na czacie: "20:01 ale wieczorem robiliście chyba tzw. ognisko, piliście wino, jedliście kiełbasę, śmialiście się?"

— No nie, bo teraz zmierzch jest późny, szczególnie na północy PL, a moi Pszczelarze padnięci po całodziennym bieganiu. 🙂 Szedłem spać w pustym 2-piętrowym budynku, zresztą dobrze tam się spało. Mimo historii związanych, choćby tych schronów-bunkrów pod spodem, które tamtym mieszkańcom nie pomogły.

• Fabrycy #48543 : Pytałem o Was, ale tych "ponurych" - bez uśmiechów - na zdjęciu sprzed 50+ lat.
  • KrzyżPołudnia #48544 : @WJ Z innej beczki, widze ze wideo jest caly czas wlaczone, nie wiem czy tak ma byc 🙂
  • Wojciech Jóźwiak #48547 : Wyłączyłem, z dużym opóźnieniem. Psy hotelowe mnie zajęły.
  • Wojciech Jóźwiak #48549 : @Fabrycy: nic nie pamiętam! Może nas wtedy 56 lat temu wisielcze humory ogarniały. 🙂
  • Paszulka #48561 : Panie Wojciechu, czy będzie nagranie z ostatniego webinarium ? Nie mogłam w nim uczestniczyć i bardzo żałuję.
  • Wojciech Jóźwiak #48562 : @Paszulka: Będzie! Dzisiaj zamieszczę.
  • Traversee #48564 : Też wypatruję tego nagrania! Chciałam dołączyć, ale trochę późno zobaczyłam ogłoszenie i jak popatrzyłam na zegar, wyszło mi, że w połowie wykładu musiałabym wyjść z moimi pieskami na spacer, a nie lubię tak wychodzić w trakcie wykładu, więc ostatecznie zdecydowałam poczekać na nagranie.
  • Wojciech Jóźwiak #48565 : Nagranie oto: Tranzyty Plutona na przykładzie niedawnego tranzytu Mars-Pluton VI-03
  • Traversee #48581 : Nie mogę otworzyć tego linku, coś tam nie działa. Próbowałam najpierw wczoraj wieczorem i pomyślałam, że może mam słaby internet, ale dzisiaj ponawiam próby i nadal nie otwiera sie ten link (tzn. u mnie się nie otwiera).
  • Wojciech Jóźwiak #48584 : @Traversee: A teraz? Lepiej?
  • Paszulka #48586 : U mnie bez problemu, właśnie słucham, dziękuję 🙂
  • Traversee #48590 : @WJ, Niestety, nadal to samo. Tak niby się otwiera, ale nie może się otworzyć.
  • Wojciech Jóźwiak #48591 : @Traversee, ja nie zgadnę. Zapytaj ChatGpt albo Google w wersji AI: Opisz im problem i pewnie znajdą rozwiązanie.
    Bo skoro ja widzę poprawnie i Paszulka widzi, to problem jest pewnie w ustawieniach twojej przeglądarki.
    A jak się wyświetlają poprzednie nagrania? Sprawdź.
  • Fabrycy #48592 : @Traversee: zrób głęboki reset.
    U mnie śmiga prawie z prędkością światła. Jest ogólny dilej, ale to akurat nagranie ładuje się bez pudła.
  • Ocykan #48593 : Zamulanie/opóźnianie od strony serwera wciąż obecne, ale nagranie się ładuje.
  • Wojciech Jóźwiak #48594 : @Ocykanie, ja z tymi opóźnieniami walczę od 2 miesięcy. Aż stało się to moim głównym życiowym zajęciem. Brakuje mi czasu na wszystko poza szukaniem przyczyn opóźnień serwera. Niestety, nie mogę liczyć, że czat mi pomoże, bo to właśnie zaczęło się od reform, które czat mi podsunął, niby Trojanom Grecy konia.
  • Ocykan #48596 : Detekcja i korekcja. Łatwiej powiedzieć, niż zrobić.
  • Traversee #48635 : Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi. Teraz właśnie ustaliłam z Czatem, że problemem może być moja lokalizacja (niedawno przeprowadziłam się w okolice Himalajów), a niestety mogączasami być regionalne trudności z połączeniem z serwerami mega.nz. Wszystko wskazuje na taki problem, bo nie mogę otworzyć też innych linków, a próbowałam i z różnych przegladarek, i przełączając na sieć komórkową, na wypadek gdyby moje WiFi było szbyt słabe/niestabilne.
    Za to webinary w Click Meeting zawsze otwierałam bez problemu... Ale na wszelki wypadek sprawdzę jeszcze, czy nadal się otwierają te w ClickMeeting.
    EDYCJA: Tak, stare nagrania ClickMeeting przechowywane on OneDrive otwieram bez problemu. Hm.. Chyba to Mega.nz właśnie nie lubi mojej lokalizacji.
Wojciech Jóźwiak   2026-06-10 12:07:26   456.22284  
Synastrie. Dzisiaj webinarium. Dawne nagrania

Dzisiaj webinarium: Wstęp do synastrii (kurs, bez hasła)

Wcześniejsze nagrania webinariów o synastriach, w dół czasu:

1) Rok temu: Synastrie: czyli jak relacje między ludźmi zapisane są w ich horoskopach (mega.nz) (2025-04-09)

Więcej i dokładniej o synastriach czyli o relacjach między kosmogramami. Trzy przypadki: oś-oś, planeta na osi, planeta-planeta (czyli aspekty synastryczne). Pojęcie kanału synastrycznego. Pojęcie awatara.

Wątek forum: Synastrie

2) Pięć lat temu: O Wenus, więcej (astroakademia) | OneDrive_II (2021-06-02)

Mit/archetyp Wenus: czy czystość wyłoniona z morskich fal, jak u Hiremy’ego, czy trangresywna boginka jadąca na zwierzu: Maria Lionza? Czy wenusowcy są tak anielscy, jak głosi astro-tradycja i co empirycznie znalazł Gauquelin? Wenus w synastriach jako czynnik łączący. Przykłady par mistrzów: David Thomson i Mattie Davis-Wolfe, Ole i Hannah Nydahlowie. Wenus w tranzytach, także uzłośliwiona jako chelat lewiatana Pluton-Mars. Więcej o nadkobiecości Wenus-Luna.

Wątek forum: Wenus

3) Osoby przełomowe (OneDrive_I) | OneDrive_II (2023-11-29)

Osoby, które uczestniczą w przełomowych wydarzeniach i wywierają na nas formujący wpływ. Przykłady synastrii i wydarzeń z naszego życia.

Wątek forum: Cykle planet i cykliczne tranzyty • Artykuł: Osoby przełomowe

4) Synastrie (2): dokończenie (OneDrive_I) | OneDrive_II (2023-07-06)

Synastrie uczeń-mistrz (w pewnym sensie), zespół twórczy (Przybora i Wasowski), awatar planety (Marsa u mnie, WJ), odpowiedzi na pytania i analiza zgłoszonej pary.

Wątek forum: Synastrie 23

Synastrie (1) czyli związki życiowe a relacje horoskopów (OneDrive_I) (2023-07-05)

Synastria jako (1) pokrywanie się osi, (2) planety jednej osoby na osiach drugiej, (3) aspekty między planetami obu osób. Przejawianie się synastrii w życiu. Przykłady: pewne małżeństwo. Stanisław Lem i jego syn Tomasz. (Dokończenie w nast. odcinku.)

Wątek forum: Synastrie 23

5) Osiem lat temu:

Planety jako kanały synastrii (OneDrive_I) | OneDrive_I (2018-05-23)

Porównanie horoskopów: synastrie (OneDrive_I) (2018-05-16)

Wątek forum: Synastrie

Kilka pominąłem — tam, gdzie synastria była jednym z kilku tematów.

Zalecam obejrzeć-odsłuchać, to tylko 6 godzin.

• Wojciech Jóźwiak #48670 : Za niecałą godzinę zaczynamy webinar. Bez hasła.
  • Wojciech Jóźwiak #48671 : Zamieściłem nagranie: Wstęp do synastrii VI-10; ale to jest to zaledwie 20 minut końca wykładu. Bo dopiero wtedy włączyłem nagrywanie. Przykro mi za ten błąd. Obiecuję nadrobić i wyrównać go w dyskusjach.
  • Teta #48672 : Ojej, a ja nie mogłam dziś być na webinarium!
Notki forum (14) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.