Lata 2020+ w świecie .346
Wojciech Jóźwiak
2025-05-05 11:51:50 346.20470
Padnie: Putin lub Rosja, ale jak?
Wciąż zastanawiam się, czym może być to padnięcie, Rosji lub Putina. Precedensy są:
1917: rewolucja, czyli rozpad istniejącego porządku, i siłowe wymuszenie nowego stanu rzeczy przez siły dotychczas marginalne;
1953: po niewymuszonej śmierci przywódcy, przemalowanie szyldów, poluzowanie opresji, ale pozostanie w twardej linii w polityce zewnętrznej: patrz krwawa ręka Chruszczowa w Budapeszcie;
1917: rewolucja, czyli rozpad istniejącego porządku, i siłowe wymuszenie nowego stanu rzeczy przez siły dotychczas marginalne;
1953: po niewymuszonej śmierci przywódcy, przemalowanie szyldów, poluzowanie opresji, ale pozostanie w twardej linii w polityce zewnętrznej: patrz krwawa ręka Chruszczowa w Budapeszcie;
1989-91: pokojowy rozpad istniejącego porządku, rozpad dotychczasowej (pseudo-) federacji na osobne państwa; radykalna zmiana ustroju gospodarczego; duże osłabienie zewnętrzne.
Teraz gdyby rząd (porządek) miał rozpaść się, to nie widać sukcesorów, tzn. alternatyw takich, jak w 1917 i 1989-91. Przez to prawdopodobny jest wariant 1953: przemalowanie szyldów, możliwe, że już bez Putina; również: "podtrzymywanie pozorów trwania pochodu" póki się da.
To na czym może polegać zmiana? – Na wygranej Ukrainy. Na tym, że Ukraina skutecznie wywalczy swoją niezależność, niepodległość od Rosji, odetnie się i wyłamie z "Russkogo Mira". A Rosja będzie musiała to uznać i pogodzić się ze swoją dyspobiedą. Rosja zostanie ukrócona. To dopiero zapoczątkuje procesy będące reakcją na porażkę. Jakie? (a) Pomysły na "zwinięcie się" i skromniejsze zagospodarowanie posiadanych zasobów; (b) w regionach pomysły na bycie "nie-Rosją" (na wzór Ukrainy) i ruchy secesyjne i dekolonizacyjne; (c) rozlewanie się przemocy i rządy watażków, w tym niestety możliwe hiperreakcje w stylu "Putina pomścimy!" i próby nuklearnego szantażu; (d) rozbiory: Władywostok do Chin, Kuryle do Japonii.
Tu mamy "w wiedzy", że po tej rosjolizyjnej koniunkcji Saturn-Neptun 2025-26 przychodzi wojenna kwadratura Saturn-Pluton: Saturn z Byka do Plutona w Wodniku.
To na czym może polegać zmiana? – Na wygranej Ukrainy. Na tym, że Ukraina skutecznie wywalczy swoją niezależność, niepodległość od Rosji, odetnie się i wyłamie z "Russkogo Mira". A Rosja będzie musiała to uznać i pogodzić się ze swoją dyspobiedą. Rosja zostanie ukrócona. To dopiero zapoczątkuje procesy będące reakcją na porażkę. Jakie? (a) Pomysły na "zwinięcie się" i skromniejsze zagospodarowanie posiadanych zasobów; (b) w regionach pomysły na bycie "nie-Rosją" (na wzór Ukrainy) i ruchy secesyjne i dekolonizacyjne; (c) rozlewanie się przemocy i rządy watażków, w tym niestety możliwe hiperreakcje w stylu "Putina pomścimy!" i próby nuklearnego szantażu; (d) rozbiory: Władywostok do Chin, Kuryle do Japonii.
Tu mamy "w wiedzy", że po tej rosjolizyjnej koniunkcji Saturn-Neptun 2025-26 przychodzi wojenna kwadratura Saturn-Pluton: Saturn z Byka do Plutona w Wodniku.
- Wojciech Jóźwiak #40462 : Bardzo ciekawa dyskusja na YT w składzie Parafianowicz, Pyffel, Bartosiak. Czas chaosu. Polskie bezpieczeństwo w epoce rywalizacji USA-Chiny.
Wojciech Jóźwiak
2025-05-14 20:49:29 346.20506
Jest nagranie: Niebezpieczne wybory 18 maja 2025 V-14
Wojciech Jóźwiak
2025-05-14 21:14:28 346.20507
Jest transkrypt dzisiejszego wykładu
Jest też transkrypt do pobrania i przeredagowania:
| Plik, transkrypt do pobrania | Data nagrania | Linki do nagrania | Artykuł | Redaguje |
|---|---|---|---|---|
| 2025-05-14-Niebezpieczne wybory-18 maja 2025.docx | 2025-05-14 | Niebezpieczne wybory 18 maja 2025 (mega.nz) |
- Jutrzenka #40530 : Ta slucham o wyborach i ta faza lotrzykowska:( Moze byc jakas ingerencja w wybory. Moze ktos nie chciec uznac wyborow. Manipulacja jest wielka i agitacja. Mam kolezanke z ktora zeszta w Muszynie bylam i tak mnie agitowala,ze musialam sie wylaczyc calkiem. Ciekawe czy sie do mnie wogole odezwie. Jak mnie przekonywala,ze glosowanie na nawrockiego jest dla dobra Polski to mnie zmrozilo i powiedzialam,ze musze myślec o sobie a nie o takiej Polsce. Ja sie boje,ze on jakas wojne wywola :(
- Wrona #40531 : wojnę to my już mamy ...wojnę polsko-polską....
- Jutrzenka #40533 : O tak wielka wojna Dlatego miałam nadzieje na zakończenie a tu się nie zapowiada
Wojciech Jóźwiak
2025-05-27 09:04:35 346.20574
Rosja a Chiny, czytamy w Nowej Konfederacji
Polecam cenny tekst w Nowej Konfederacji (gazeta internetowa, nie mylić z partia) p.t. Polska a „Rosyjska Socjalistyczna Republika Chińska”. Rosja staje się "pustą wojującą skorupą", której ciało przejęły Chiny. Trwa wojna Chin z Zachodem, a agresja Rosji na Ukrainę jest ledwie jej widoczną częścią.
Wojciech Jóźwiak
2025-10-12 15:02:13 346.21147
Tąpnięcie na rynku kryptowalut po decyzji Trumpa
Tąpnięcie na rynku kryptowalut po decyzji Trumpa. "Historyczny odpływ" Kurs bitcoina odnotował spadek o ok. 6 proc. w sobotę, w ciągu 24h. Mocno zniżkują również inne kryptowaluty: ethereum, XRP czy solana. Łącznie inwestorzy na rynku krypto upłynnili niemal 20 mld dol. po tym, jak Donald Trump ogłosił decyzję dot. ceł na Chiny. – donosi Money.pl.
To KONIEC HOSSY? Wielki Spadek BTC - Analiza rynku kryptowalut - Aktualizacja Awaryjna – donosi kanał Instytut Kryptografii na YouTube.
Wojciech Jóźwiak
2025-10-14 09:08:00 346.21153
Trump pokój Gaza
Przez. Trump tryumfalnie podpisał porozumienie dla Gazy. Czas oficjalnego (więc zapewne natychmiastowego) wpisu na Twitterze: datetime="2025-10-13T16:41:53.000Z" – "Z" bez liczby oznacza czas UT. Podczas wielkiego trygonu Wenus, Plutona i Urana (ale opozycji tejże do Neptuna). Tegoż dnia wczoraj poniedziałek 13.X rano: Hamas uwalnia izraelskich zakładników – wielki trygon już był.
Wojciech Jóźwiak
2026-01-14 23:07:05 346.21587
Przewidują atak Izrael kontra Iran tej nocy lub następnej
Gąsiorowski i Piński przewidują atak Izraela na Iran lub odwrotnie, tej nocy lub następnej.
Tu: PILNE! Atak na Iran. Ostatnie godziny religijnej dyktatury? Andrzej Gąsiorowski i Jan Piński LIVE 11
Tu: PILNE! Atak na Iran. Ostatnie godziny religijnej dyktatury? Andrzej Gąsiorowski i Jan Piński LIVE 11
- Jutrzenka #45364 : Słuchałam. Iran jest mi bliski bo tam byłam. Irańczycy mieli nadzieje na pokojowy rozwój spraw ale już teraz to się nie da po tylu ofiarach demonstracji
Wrona
2026-01-22 10:20:44 346.21609
Stephen Miller
Doradca ds bezpieczeństwa narodowego i główny architekt polityki imigracyjnej Trumpa. "Żyjemy w realnym świecie, który rządzi się siłą, przemocą i władzą..tak było od zarania dziejów". To on był głównym inicjatorem prawa azylowego na granicy z Meksykiem, rozdzielania rodzin i trzymania dzieci w specjalnych klatkach a także teraz brutalnych polowań na imigrantów w USA. Mówią o nim najpotężniejszy urzędnik świata i nie przeszkadza mu, że jest najbardziej znienawidzonym człowiekiem w Stanach.
Nie wklejam kosmogramu bo nie umiem wpisać strefy i nie znalazłam żadnej informacji jak to zrobić. Jego natal robi wrażenie. Pluton w Skorpionie w ścisłym Mc. Ocena Roddena AA.
Wrona
2026-01-26 10:54:55 346.21624
Nowy Jork stolicą Świata
W 1994 roku Rafał Olbiński otrzymał "Prix Savignac" za najbardziej niezapomniany plakat roku a w 1995 I nagrodę w konkursie "New York City Capital Of The World"
Godz. ur. nieznana ale bardzo pasuje ta na 12 bo w tym czasie Saturn oscyluje w okolicach Mc.

- KrzyżPołudnia #45518 : Kojarzę jego plakaty operowe, mają bardzo charakterystyczny styl.
- Chaos #45519 : Ostatnio jakoś tak częściej z dziedziny sztuki na forum :-) Mnie na dniach wpadły w oko obrazy Romana Opalińskiego, jednak poza samym rokiem urodzenia brak danych, nie mówiąc już nawet o godzinie.
Wojciech Jóźwiak
2026-01-29 21:20:05 346.21635
Ilijana Jotowa, prezydentka Bułgarii
Kilka dni, a nie zauważyłem i żaden kanał z tych, które obserwuję o tym nie pisał: oto w kolejnym sąsiednim kraju "na tronie" zasiadła kobieta, tym razem w Bułgarii: Ilijana Jotowa, uro. 24.X.1964. Jej kosmogram: Ilijana Jotowa
Godziny uro. nigdzie nie znalazłem, i jak zwykle przy wielkich awansach przyjąłem ze Saturn był wtedy na jej uro. MC. Czyli metoda szybkiej rektyfikacji.
Zwraca uwagę trygon Jowisz-Wenus i "nadkobiecość" Księżyc-Wenus (ale jako kwadratura). Księżyc w zasięgu 17° Bliźniąt, co by wyjaśniało jej zainteresowaniową wszechstronność, którą widać w życiorysie. Skorpion(ica) z samego początku znaku.
Godziny uro. nigdzie nie znalazłem, i jak zwykle przy wielkich awansach przyjąłem ze Saturn był wtedy na jej uro. MC. Czyli metoda szybkiej rektyfikacji.
Zwraca uwagę trygon Jowisz-Wenus i "nadkobiecość" Księżyc-Wenus (ale jako kwadratura). Księżyc w zasięgu 17° Bliźniąt, co by wyjaśniało jej zainteresowaniową wszechstronność, którą widać w życiorysie. Skorpion(ica) z samego początku znaku.
- Wojciech Jóźwiak
#45579 : Z wielu jej zdjęć w sieci, najciekawsze i najbardziej skorpioniczne wydało się to sprzed 5 lat:

- Wrona
#45584 : ja znalazłam zdjęcie sprzed 2 lat i jestem pod wrażeniem jej gęstych włosów no i jest rasową Bułgarką, nie wyparła by się swojej nacji....
Notki forum (10) na tej stronie:
- Wojciech Jóźwiak Padnie: Putin lub Rosja, ale jak? 2025-05-05 11:51:50
- Wojciech Jóźwiak Jest nagranie: Niebezpieczne wybory 18 maja 2025 V-14 2025-05-14 20:49:29
- Wojciech Jóźwiak Jest transkrypt dzisiejszego wykładu 2025-05-14 21:14:28
- Wojciech Jóźwiak Rosja a Chiny, czytamy w Nowej Konfederacji 2025-05-27 09:04:35
- Wojciech Jóźwiak Tąpnięcie na rynku kryptowalut po decyzji Trumpa 2025-10-12 15:02:13
- Wojciech Jóźwiak Trump pokój Gaza 2025-10-14 09:08:00
- Wojciech Jóźwiak Przewidują atak Izrael kontra Iran tej nocy lub następnej 2026-01-14 23:07:05
- Wrona Stephen Miller 2026-01-22 10:20:44
- Wrona Nowy Jork stolicą Świata 2026-01-26 10:54:55
- Wojciech Jóźwiak Ilijana Jotowa, prezydentka Bułgarii 2026-01-29 21:20:05
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.