Lata 2020+ w świecie .346
Wojciech Jóźwiak
2025-05-05 11:51:50 346.20470
Padnie: Putin lub Rosja, ale jak?
Wciąż zastanawiam się, czym może być to padnięcie, Rosji lub Putina. Precedensy są:
1917: rewolucja, czyli rozpad istniejącego porządku, i siłowe wymuszenie nowego stanu rzeczy przez siły dotychczas marginalne;
1953: po niewymuszonej śmierci przywódcy, przemalowanie szyldów, poluzowanie opresji, ale pozostanie w twardej linii w polityce zewnętrznej: patrz krwawa ręka Chruszczowa w Budapeszcie;
1917: rewolucja, czyli rozpad istniejącego porządku, i siłowe wymuszenie nowego stanu rzeczy przez siły dotychczas marginalne;
1953: po niewymuszonej śmierci przywódcy, przemalowanie szyldów, poluzowanie opresji, ale pozostanie w twardej linii w polityce zewnętrznej: patrz krwawa ręka Chruszczowa w Budapeszcie;
1989-91: pokojowy rozpad istniejącego porządku, rozpad dotychczasowej (pseudo-) federacji na osobne państwa; radykalna zmiana ustroju gospodarczego; duże osłabienie zewnętrzne.
Teraz gdyby rząd (porządek) miał rozpaść się, to nie widać sukcesorów, tzn. alternatyw takich, jak w 1917 i 1989-91. Przez to prawdopodobny jest wariant 1953: przemalowanie szyldów, możliwe, że już bez Putina; również: "podtrzymywanie pozorów trwania pochodu" póki się da.
To na czym może polegać zmiana? – Na wygranej Ukrainy. Na tym, że Ukraina skutecznie wywalczy swoją niezależność, niepodległość od Rosji, odetnie się i wyłamie z "Russkogo Mira". A Rosja będzie musiała to uznać i pogodzić się ze swoją dyspobiedą. Rosja zostanie ukrócona. To dopiero zapoczątkuje procesy będące reakcją na porażkę. Jakie? (a) Pomysły na "zwinięcie się" i skromniejsze zagospodarowanie posiadanych zasobów; (b) w regionach pomysły na bycie "nie-Rosją" (na wzór Ukrainy) i ruchy secesyjne i dekolonizacyjne; (c) rozlewanie się przemocy i rządy watażków, w tym niestety możliwe hiperreakcje w stylu "Putina pomścimy!" i próby nuklearnego szantażu; (d) rozbiory: Władywostok do Chin, Kuryle do Japonii.
Tu mamy "w wiedzy", że po tej rosjolizyjnej koniunkcji Saturn-Neptun 2025-26 przychodzi wojenna kwadratura Saturn-Pluton: Saturn z Byka do Plutona w Wodniku.
To na czym może polegać zmiana? – Na wygranej Ukrainy. Na tym, że Ukraina skutecznie wywalczy swoją niezależność, niepodległość od Rosji, odetnie się i wyłamie z "Russkogo Mira". A Rosja będzie musiała to uznać i pogodzić się ze swoją dyspobiedą. Rosja zostanie ukrócona. To dopiero zapoczątkuje procesy będące reakcją na porażkę. Jakie? (a) Pomysły na "zwinięcie się" i skromniejsze zagospodarowanie posiadanych zasobów; (b) w regionach pomysły na bycie "nie-Rosją" (na wzór Ukrainy) i ruchy secesyjne i dekolonizacyjne; (c) rozlewanie się przemocy i rządy watażków, w tym niestety możliwe hiperreakcje w stylu "Putina pomścimy!" i próby nuklearnego szantażu; (d) rozbiory: Władywostok do Chin, Kuryle do Japonii.
Tu mamy "w wiedzy", że po tej rosjolizyjnej koniunkcji Saturn-Neptun 2025-26 przychodzi wojenna kwadratura Saturn-Pluton: Saturn z Byka do Plutona w Wodniku.
- Wojciech Jóźwiak #40462 : Bardzo ciekawa dyskusja na YT w składzie Parafianowicz, Pyffel, Bartosiak. Czas chaosu. Polskie bezpieczeństwo w epoce rywalizacji USA-Chiny.
Wojciech Jóźwiak
2025-05-14 20:49:29 346.20506
Jest nagranie: Niebezpieczne wybory 18 maja 2025 V-14
Wojciech Jóźwiak
2025-05-14 21:14:28 346.20507
Jest transkrypt dzisiejszego wykładu
Jest też transkrypt do pobrania i przeredagowania:
Plik, transkrypt do pobrania | Data nagrania | Linki do nagrania | Artykuł | Redaguje |
---|---|---|---|---|
2025-05-14-Niebezpieczne wybory-18 maja 2025.docx | 2025-05-14 | Niebezpieczne wybory 18 maja 2025 (mega.nz) |
- Jutrzenka #40530 : Ta slucham o wyborach i ta faza lotrzykowska:( Moze byc jakas ingerencja w wybory. Moze ktos nie chciec uznac wyborow. Manipulacja jest wielka i agitacja. Mam kolezanke z ktora zeszta w Muszynie bylam i tak mnie agitowala,ze musialam sie wylaczyc calkiem. Ciekawe czy sie do mnie wogole odezwie. Jak mnie przekonywala,ze glosowanie na nawrockiego jest dla dobra Polski to mnie zmrozilo i powiedzialam,ze musze myślec o sobie a nie o takiej Polsce. Ja sie boje,ze on jakas wojne wywola :(
- Wrona #40531 : wojnę to my już mamy ...wojnę polsko-polską....
- Jutrzenka #40533 : O tak wielka wojna Dlatego miałam nadzieje na zakończenie a tu się nie zapowiada
Notki forum (3) na tej stronie:
![Zamknij - pomiń [X]](../icon/close.png)
- Wojciech Jóźwiak Padnie: Putin lub Rosja, ale jak? 2025-05-05 11:51:50
- Wojciech Jóźwiak Jest nagranie: Niebezpieczne wybory 18 maja 2025 V-14 2025-05-14 20:49:29
- Wojciech Jóźwiak Jest transkrypt dzisiejszego wykładu 2025-05-14 21:14:28
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.