prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Warto przeczytać .30

Wojciech Jóźwiak   2024-07-16 09:41:16   30.18779  
Miniszewski: Nie strzelajcie - METAKOMUNIKATY odcinek 5
  • Wojciech Jóźwiak #29852 : Miejsce znam: w dawnych czasach robiłem tam szałasy potu, chodzenie po ogniu i tańce ekstatyczne. Łza w oku.
Wojciech Jóźwiak   2024-07-26 17:54:21   30.18854  
Nie astrologia: Ariel, księżyc Urana
https://www.sciencealert.com/surprise-discovery-hints-a-hidden-ocean-is-lurking-in-the-solar-system
Ariel (księżyc Urana) jest trzecim księżycem (po przy-jowiszowej Europie i przy-saturnowym Enceladusie) mającym pod lodową skorupą płynny ocean.
Wojciech Jóźwiak   2024-08-28 08:55:25   30.19034  
Astro-futury, Piotr Gibaszewski na YouTube
Wielkie ingresy, wielkie figury, wielkie zmiany - światowy porządek na progu głębokiej przebudowy: Piotr Gibaszewski 24 sierpnia 2024. Jeszcze nie obserwowałem, ciekaw jestem Twoich opinii.
  • Lola #31250 : Słuchałam, Piotr Gibaszewski ma odwagę stawiać prognozy a ja lubię ludzi odważnych :)). Jeśli chodzi o te wielkie figury to chce wierzyć, że Gibaszewski ma rację! Po wyborach w roku 2020, oglądałam Kamala Harris′s first speech to the nation as vice president-elect i uznałam, że skoro Saturn będzie w pobliżu MC Harris to znaczy, że jest potencjał na prezydenturę, nawet to tu pisałam na forum ale już nie mam w notek z 2020. W powyższym wykładzie Gibaszewski ma jednoznacznej opinii na temat Saturna w MC i to jest coś co go różni od naszej AA astrologii.
  • Lewre #31253 : Wykład ciekawy, szczególnie interesujący w temacie Wielkich Figur, o których rzadko słyszymy… Osobiście rozważam własny trapez, który się utworzy z planet pokoleniowych do mojej natal Wenus. Figura trapezu pokazuje , że jest to czas, w którym mogę doświadczyć dużych zmian i transformacji w swoich relacjach oraz wartości. Czeka mnie czas głębokiej transformacji, inspiracji i odkrywania nowych dróg w sferze relacji i wartości. Trapez sugeruje, że te zmiany będą miały dalekosiężne i trwałe skutki, a ich natura będzie zarówno wyzwaniem, jak i szansą na rozwój.
  • Sosna #31258 : Ciekawa koncepcja – to prawda, zapewne coś w niej jest, a może i bardzo wiele. Oby! Nie przekonuje mnie jednak dobór przykładów ilustrujących przytoczone wydarzenia historyczne – są ambiwalentne i ograniczone geograficznie. Czyżby gwiazdy świeciły tylko nad Europą? Figury planetarne rzeczywiście zostały przedstawione interesująco.
  • Kita #31271 :

Właśnie odsłuchałam. Wykład ciekawy z powodu zwracania uwagi na zjawiska astrologiczne, ale z interpretacjami w dużej mierze się nie zgadzam.

Początek w omawianiu „historycznych” aspektów kwadratury Plutona do Urana w latach 2012-15 był trochę naciągany – reżim na Białorusi trwał zawsze, a nasilił się zdecydowanie od 2020 roku (od wyborów),  pandemia była później, a konsekwencje kryzysu z 2008 już raczej przebrzmiały.

Historyczne omówienie Wielkich Trygonów też kojarzyło mi się wybiórczo np. w czasie Trygonu w 1253 działała Inkwizycja. No dobrze, na historii specjalnie się nie znam i już po współczesnym naciąganym wstępie słuchałam tej części wykładu z pewnym dystansem.

Figury – ciekawe, że będą. Ważne jest, aby obserwować co się wydarzy. Aktualnie mamy na niebie Latawiec. Osobiście nie jestem zadowolona z tego co dzieje się teraz w naszym kraju – mimo ładnego Latawca...

Całkowicie nie zgadzam się z interpretacją wejścia Neptuna w znak Barana, ani z omówieniem lat, kiedy wcześniej Neptun przechodził przez znak Barana. Ten czas nie tyle kojarzy mi się z odejściami od religii, co z tworzeniem  nowych duchowych idei (Bławatska, Gurdżijew,…). Nie wierzę w zalegalizowanie narkotyków (na wejściu Neptuna w znak Barana), chociaż możliwe, że Piotr Gibaszewski ma znajomości w kręgach rządzących i może taka możliwość jest przez aktualną władzę rozważana, bo ponoć niektórzy nieźle ćpają. Uważam, że po wejściu Neptuna w znak Barana może pojawić się więcej ideowych walk, mogą pojawić się różne duchowe idee, lub mogą pojawić się walki o religię w reakcji na niszczenie jej.

Co do przewidywań dotyczących wyborów prezydenckich w USA, to Uran na MC Trumpa kojarzy mi się z „motorkiem energetycznym”, a nie zapowiedzią zmiany. P. Gibaszewski w ogóle nie zwrócił uwagi, że Uran na MC Trumpa jest podłączony do aktualnego trwałego bisekstylu planet ciężkich.

P.G. wyśmiewał zapowiedź Trumpa, że zakończy wojnę Rosji z Ukrainą „jednym telefonem”. Z tego wynika, że nie zna argumentów Trumpa. Trump powiedział, że jednocześnie zaproponuje Zełenskiemu, że mają się zgodzić na aktualny stan posiadania terytorialnego Rosji, bo jak nie, to odetnie im pomoc wojskową. A jednocześnie planuje zapowiedzieć Rosji, że jeżeli ona na to się nie zgodzi i nie przerwie wojny, to da Ukrainie całe wojskowe zaopatrzenie amerykańskiej armii. Przecież to jest całkiem sensowne – nie ma się z czego wyśmiewać.

W moim odczuciu Piotr Gibaszewski jest bardzo emocjonalnie zaangażowany politycznie po jednej stronie i to niestety silnie wpływa na jego interpretację. Bardziej szuka argumentów przemawiających za jego poglądami, przekonaniami, chęciami niż po prostu analizuje obiektywnie sytuacje od strony czysto astrologicznej. 

• Lato134 #31272 : Ciekawy wyklad. Odnośnie wyborow to obiektywnie rzecz biorac uwazam, ze Trump wygra bo Jowisz mu bedzie chodzil po urodzeniowym sloncu w dniu wyborow i 10 wrzesnia w czasie debaty Prezydenckiej (w czasie debaty venus mu tez bedzie chodzila po Jowiszu). Odnośnie tego urana na MC, to rzeczywiscie jest ciekawy punkt, ale zwrocmy uwage, ze znowu Jowisz bedzie przechodzil przez jego natalnego urana, czyli te zwroty akcji beda na korzysc Trumpa.

Kamala nie ma takich wspomagaczy, co gorsza, saturn w dniu wyborow cofnie sie do 12 stopnia ryb i bedzie w opozycji do jej plutona.

Majac powyzsze na uwadze, moja predykcja to solidna wygrana Trumpa.

Ciekaw jestem waszych opini.
  • Kita #31273 : Popieram, Lato134. Masz trafne  spostrzeżenia. 
  • Kita #31274 :

Jeszcze dopisuję do swoich uwag na temat wykładu Piotra Gibaszewskiego.  Wybierał on tendencyjnie przykłady oraz ich interpretacje. Wyraźnie zmierzał do tego, żeby powiedzieć do czego doprowadzi Europę obecny długotrwały bisekstyl planet ciężkich, ale na końcu głośno tego nie wypowiedział. Przecież inteligentny słuchacz i tak zrozumie. Omawiając Wielkie Trygony i Bisekstyle planet ciężkich z przeszłości zwracał uwagę, że zaistniały one w okresach Imperium Rzymskiego, Imperium Karolińskiego i Imperium Rzymskiego Państwa Niemieckiego. Unię Europejską opisał jako rodzaj Imperium Rzymskiego  - przywołując przepowiednię mówiącą, że świat zginie, gdy to Imperium padnie, i twierdząc, że UE powstała właśnie z powodu tej przepowiedni – po to, żeby świat nie zginął. Tak więc inteligentny słuchacz sam powinien się domyśleć, że aktualny długotrwały Bisekstyl zapowiada powstanie Unii Europejskiej Państwa Niemieckiego w miejsce Unii Europejskiej suwerennych państw. Co jeszcze? W czasie Wielkiego Trygonu w znakach wodnych były wielkie rewolucje, w tym Rewolucja Francuska. Wprawdzie wtedy „poleciała rzeka głów” ściętych gilotyną, ale przecież ogólnie rzecz biorąc te gilotyny przyniosły rozwój w Europie. Osobiście zrozumiałam tę interpretację wydarzeń podaną przez P.G. jako pewne usprawiedliwienie aktualnego bezprawia w Polsce. Owszem, do więzień idą i są torturowani niewinni ludzie, ale globalnie przyczyni się to do rozwoju w Europie, np. do powstania Unii Europejskiej Państwa Niemieckiego. P.G. tylko przeoczył fakt, że Rewolucja Francuska zgilotynowała również swoich przywódców. 

• Jutrzenka #31280 : Ciekawe sa wasze spostrzezenia. Osobiscie podchodze bardziej intuicyjnie do rzeczywistosci. Jesli robie inaczej wychodze na tym xle. Oczywiscie popelniam przy tym bledy bo nie zyjemy w prozni i nasz uklad nerwowy jest poddatny nawielosc szokow z jakimi mamy do czynienia przez ostatnie lata. Wyklad tez odsłuchalam a nawet wszystkie cztery.  Dyskutanci róznili sie w pogladach . Pan Czylek(jesli nie przekrecilam nazwiska) twierdzil,zdecydowanie,ze wygra Trump. PG stawial na Harris choc nie upieral się przy tym.  Osobiscie moja intuicja nie zdziwila by sie gdyby wydarzylo sie cos jeszcze co wszystkich zaskoczy. Trzeba wziasc pod uwage,ze rzeczywistośc bywa zmienna i poddatna na wplywy zbiorowej swiadomosci.  Mysle,ze w listopadzie moze byc jakas kulminacja byc moze nie dokladnie jeszcze sformuowana przez wszechswiat. Dzieje sie duzo w Europie, na Bliskim wschodzie w USA i na Ukrainie. Osobiscie przeraza mnie walka ktora tocza Ukraincy. Na dodatek straszac nas,ze my jestesmy nastepni i rzadaja od nas uzbrojenia, ktarego nam przeciez brakuje. Jestem przekonana,ze oni by nam tak nie pomagali. Jesli chodzi o polska polityke to naten moment nie widze dobrej opcji wladzy. Obaj panowie Tusk i Kaczynski prowadza wzajemna wojne nie bardzo przejmujac sie ludzmi. tak wyglada jakby wypadal im obu z myslenia jakis istotny element mogacy doprowadzic do faktycznych zmian. Przewalaja sie argumenty silowe. Nawet to,ze na czele unii stoi kobieta nie zmnienia tego. Mysle,ze czesto popelniamy bledy myslowe lub wpadamy w schematy ktore przeciez tez bywaja potrzebne.  Astrologia tez wymaga dyskusji bo nie ma w niej jednoznacznych odpowiedzi. W czasie konferencji padaly stwierdzenia,ze moze np Trump bedzie sie musial wycofac albo cos innego sie wydarzy. W kazdym razie uklad planetarny jest ciekawy. Ze zmienia sie epoka mowil rowniez Wojtek. Mam nadzieje,ze nie pojdzie to w tym kierunku,ze wszyscy beda chodzic nacpani bo narkotyki beda  w wolnej sprzedazy. Moze jednak cos bardziej konstruktywnego sie wydarzy.
  • Jutrzenka #31285 : PG mowil,ze wybor KH pasoal by do zmieniajacych sie czasow co widac w horoskopie. Co do Ukrainy to zdecydowanie wolala bym chyba jak my wszyscy żeby wojna sie nie wylala na nasz teren. Ale nie mozna byc naiwnym i jak Tybetanczycy liczyc na sile duchowa jedynie. Bron trzeba miec bo niekturzy tylko tego sie boja.
    No obiad juz ugotowany na szczescie. Zdazylam przed upalami:) Teraz moze przestygnąc. Kupuje pokrojonego kurczaka bo bardzo miesa nie lubie kroic:( Teraz poczekam kogo znowu oskarza i jaka burze wywolaja,choc moze dzisiaj bedzie spokojniej. Trzeba przyznac,ze Ziobrze ta choroba spadla jak z nieba bo przeciez on ten najdrozszy spot za pieniadze panstwowe wyprodukowal. Dużo by sie mu uzbieralo.
Kita   2024-08-31 11:35:08   30.19053  
szukam miejsca astrologicznego
Szukam takiego astrologicznego miejsca w internecie, gdzie mogłabym się swobodnie, a nie wbrew prowadzącym, wypowiadać na tematy astrologiczne związane z astrologią wydarzeń. Większość astrologów jest związana emocjonalnie z Platfortmą Obywatelską, z aktualną władzą i nie wiadomo dlaczego ceni Tuska. 
Czy ktoś z Was zna takie miejsce (prowadzone w polskim języku)? Byłabym wdzięczna za podpowiedzi - tutaj lub poprzez kontakt 1:1.
  • Dziwna #31324 : Raczej trudno znaleźć w tej chwili jakiekolwiek inne niż AA, w miarę aktywne forum astrologiczne w języku polskim, nie mówiąc już o tym, żeby prowadzący popierał PiS ;) 
    Z astrologów przeze mnie kojarzonych chyba tylko Światosław Florian Nowicki wyraźnie nie lubi Tuska... ale jest też prorosyjski.
  • Kita #31325 : Nie chodzi mi o to, aby popierał PiS. Dla mnie ważny jest obiektywizm. Żeby to było jakieś forum bez emocjonalnego zaangażowania w sprawy pro-Tuskowe.
    Naprawdę, Światosław Florian Nowicki nie lubi Tuska? Przecież jego żona, właściwie ex-żona, jest ministrą nauki w obecnym rządzie - tak mi się wydaje...
    W każdym razie, Dziwno, dziękuję Ci za odpowiedź.
  • Wrona #31326 : Jak ta astrologia działa.... Księżyc w punkcie zrywania kajdan i szukania wolności a u Ciebie w trygonie do Twojego ur. Księżyca i Jowisza ...Jeśli chodzi o Ceres którą wyznajesz jest ona w kwadraturze do Twojego Księżyca, Saturna i Jowisza. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, może obrócić się przeciwko Tobie. Nie uważam że jesteś tutaj gnębiona za swoje poglądy...każdy ma tu prawo do swoich....
  • Wrona #31327 : Merkury w koniunkcji z Plutonem....lepiej nie palić za sobą mosty....
  • Fabrycy #31328 : @Kita: Nowacka jest "ministrą", a nie Nowicka. 
  • Kita #31329 : Co do osób polityków, to nie mam dobrego rozeznania - właśnie dlatego, że przekręcam nazwiska... Dziękuję, Fabrycy, za zwrócenie mi uwagi za błąd.
  • Kita #31330 : Mięto, jest O.K., mostów nie palę :)
  • Lola #31331 : Wanda Nowicka (wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy ) była żoną Floriana Nowickiego i podobnie do Nowackiej nie znosi PIS.
  • Dziwna #31332 : Jednakowoż jest BYŁĄ żoną.
  • Wrona #31334 :  mam nadzieje o ciekawe propozycje na fotel prezydenta...
Wojciech Jóźwiak   2024-10-05 20:55:42   30.19287  
Możliwe, że Księżyc pierwotnie był samodzielną planetą...
...lub planetoidą, która została grawitacyjnie przechwycona przez Ziemię:
"Księżyc, jak twierdzą Williams i Zugger, ma orbitę wokół Ziemi, która nie jest tak dokładnie wyrównana z równikiem, jak można by się spodziewać, gdyby powstał z chmury pierwotnego gruzu. Dlatego przeprowadzili szereg matematycznych modelowań, aby ustalić, czy coś wielkości Księżyca może zostać przechwycone przez coś wielkości Ziemi.
Według ich obliczeń Ziemia mogła przechwycić coś jeszcze większego – obiekt wielkości Merkurego lub nawet Marsa – chociaż orbita nie byłaby stabilna. Ale obiekt wielkości Księżyca mógł ostatecznie znaleźć się na orbicie eliptycznej..."
Wszystko tu: "Our Moon May Have Been Stolen, And It′s Not The Only Example We Know of".
Jak widać, nie tylko przez b-ci Kaczyńskich Księżyc mógł być stolen.
Notki forum (5) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.