prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Z życia papieży .104

Chaos   2025-02-26 23:36:43   104.20137  
Patrick Swayze
Ostatnio włączając komputer zdałam sobie sprawę, że na pulpicie od kilku lat mam jedno i to samo zdjęcie, i nie czuję potrzeby go zmieniać :-) a zdjęcie przedstawia Patricka Swayze w niecodziennym stylu, ucharakteryzowanego po kobiecemu, w halce, w sztywnej pozie baletmistrza, i z ukochanym psem u nóg.  Skłoniło mnie to do poszukania, czy znany jest horoskop aktora. Patrick Swayze ma ascendent tam, gdzie ja mam Wenus. Czuję się usatysfakcjonowana :-)
Wywiad zawiera zdjęcie, które tak lubię, oraz podaje ciekawe informacje wskazujące, że aktor był typem wrażliwym i emocjonalnym. Wydaje się, że nie stronił od ezoteryki - sam mówi, że zestraja się emocjonalnie z pełniami Księżyca. Ma mocną obsadę ognistego Lwa, ale widać, że planety obsadziły kilka punktów wodno-księżycowych: Wenus w okolicy wodnego punktu w Pannie, Mars na wodnym punkcie w Skorpionie. Dwie wolniejsze planety obsadziły kolejne wodne punkty – w Wadze i we Lwie. Ten we Lwie obsadzony Plutonem, ale jednocześnie Plutonem dominującym w koniunkcji ze Słońcem. Zdaje się, że działa też pierścień kwintylowo-decylowy Wenus-Księżyc-Jowisz.
Swayze miał też pełną zbieżność obu osi z osiami aktorki Demi Moore (która już jest w bazie Astroakademii), czyli partnerki z filmu Uwierz w ducha – na odwrót, lecz oś w oś. Razem stworzyli najsłynniejszą scenę filmową lepienia garnka :-) Swoją drogą, Demi Moore ma obecnie dobry czas w karierze, po jej ostatniej roli w Substancji (czy jej urodzeniowa nadkobieca opozycja Wenus+Słońce naprzeciw Księżyca nie pasuje tak dobrze do roli starzejącej się gwiazdy rozpaczliwie próbującej zatrzymać młodość i kobiece atrybuty?)
Swayze zmarł w dość wczesnym wieku, na raka.
(Jeśli temat nie pasuje do wątku, proszę o odpowiednie przeniesienie.)
  • Wojciech Jóźwiak #39029 : Jak najbardziej, Chaos, pasuje.
Wojciech Jóźwiak   2025-02-27 12:03:39   104.20141  
Gene Hackman zmarł 95 lat
Gene Hackman. Razem z nim znaleziono martwą jego żonę i psa. Jeśli będą dalsze wiadomości, co się tam właściwie stało, daj znać, tu.
  • Fabrycy #39047 : Wygląda na zbiorowe samobójstwo.
  • Jutrzenka #39048 : Nie znaleziono oznak przestepstwa. Przyczyny smierci jeszcze nie podano. ale tak wyglada na zbiorowe samobojstwo. Pewnie pies podal trucizne:(  wlasnie sluchalam o tym,ze żyjemy w symulacji ale spotkac po smierci możemy rozne istoty. Ktoś widział s jakies ciało i zone jego siedzącą. Wołala go po imieniu jakas istota i wszedł w szarość. Potem jakas inna istota wyprowadzila go z tego. W rezultacie przezyl.
  • Dziwna #39384 : Oficjalne ustalenia: najpierw zmarła ona, w sposób naturalny, na chorobę związaną z hantawirusem. On zmarł tydzień później na serce (miał rozrusznik). Ale miał też Alzheimera, dlatego po śmierci żony nie szukał pomocy, nikogo nie zawiadomił. 
    Pies zmarł z głodu i z pragnienia (nie karmiony od śmierci żony - a znaleziono ich wszystkich 16 dni po tej śmierci). Dwa inne psy przeżyły.
  • Jutrzenka #39385 : Nawet sie nie dziwię,ze zmarl na serce. Moj ojciec jak znalazl sie w szpitalu na noge to odrazu dostal zawalu   i po paru dniach zmarl.
Wojciech Jóźwiak   2025-02-27 23:10:48   104.20143  
Lechoń do przeladowania
Jan Lechoń jest w Astro-Data-Banku: https://www.astro.com/astro-databank/Lechon,_Jan . Wojciech Suchomski go znalazł i opublikował. Jeśli chcesz/możesz, przeładuj go do naszej bazy horoskopów.
  • Dziwna #39063 : BTW, to jest wielka zaleta AA, że tu się najczytelniej rysują kosmogramy. Przez te kolorowe kreski odpowiadające różnym aspektom (a nie tylko czerwone-niebieskie), przez automatyczne uwzględnienie małych aspektów i przez dosyć ścisłe orby, przez co nie ma plątaniny i zagęszczenia. To jest tutaj naprawdę super.
  • Wojciech Jóźwiak #39064 : Dzięki, Dziwno, za Uznanie dla kosmogramów w AA. :) ???????? (Sprawdzam czy emotikony spod klawiszy Windows-kropka wchodzą do bazy danych.)
  • Wojciech Jóźwiak #39065 : Nie wchodzą.
  • Wojciech Jóźwiak #39066 : Wcale się nie dziwię, że za młodu miał nieudaną próbę samobójczą, a druga w wieku 50+ lat się udała. Miał horoskop pod tytułem "nic tylko się zabić". Jan Lechoń.
  • Dziwna #39067 : A możesz Wojtku rozwinąć, czemu "nic tylko się zabić"? (poza półkrzyżem, który ma jednakowoż mnóstwo osób, i nie zabijają się).
  • Wojciech Jóźwiak #39068 : Wenus jeszcze była w pierścieniu kwadratur podłączona oktylem. Oczywiście, wielu posiadaczy pierścieni kwadraturowych dobrze sobie z nimi radzi, jak Tusk lub Havel, z czego wniosek, że diabeł tkwi w szczegółach, tzn. pewne pierścienie kwadraturowe są bardziej maleficzne od drugich, zapewne z powodu udziału mniej lub bardziej złośliwych planet.
Wojciech Jóźwiak   2025-03-06 20:35:03   104.20195  
Piotr Napierała naszedły przez policję
Piotr Napierała w YouTubie opowiada, że wczoraj 5 marca został naszedły przez policję-antyterrorystów za sprawą donosu, że szykuje zamach na Mentzena.
[EDIT: skasowałem, bo wszystko wpisałem błędnie. Za co przepraszam.]

• Wrona #39325 : ja mam pytanie dlaczego Napierała, który obrzuca różnymi epitetami ludzi, szydzi, wyśmiewa itd nigdy nie został potępiony i nazwany trollem i hejterem ? 
  • Wojciech Jóźwiak #39326 : Pewnie był, ale nie śledzę odpowiednich profili.
  • Timothy #39327 :
    Panie Wojciechu, a co z...
    1) Neptunem (URO) i Plutonem (BIEŻ.), którym można "szablonowo" przypiąć rozklejenie, rozmazanie, niepewność oraz sprawy kryminalne, przestępstwa, itd. ? Czy to nie wskazuje na konieczność starcia się ze służbami? DOdatkowo Neptun jest w tym newralgicznym punkcie koła. Ktoś powie, że to zbyt długi tranzyt, więc może...
    2) Ksieżyc, który odpalił zebrane "osiągnięcia" i dokonał transformacji ?
  • Wojciech Jóźwiak #39328 : [EDIT: Odwołuję wpis, bo kosmogram był błędny.] @Timothy: ja nie widzę tranzytu Pluton-Neptun u Napierały. Co do Księżyca w roli spustu, to trudno powiedzieć, bo dr P.N. nie wymienił godziny zdarzenia. Możliwe, że było to przy opozycji bież. Księżyca do uro. Urana? Nie ma co spekulować, lepiej zapytać Subject.
  • Dziwna #39329 : Wojtku, układ planet się zgadza tylko datę zapisałeś sobie źle. 5 marca, nie 5 lutego. 
  • Wojciech Jóźwiak #39330 : Kasuję wszystko. Sorry za w błąd wprowadzenie.
Wojciech Jóźwiak   2025-03-08 22:36:41   104.20205  
Gyubal Wahazar
Śledząc poczynania Donalda Trumpa miałem wrażenie, że skądś to znam. Że to już było.
Tak, było. Stanisław Ignacy Witkiewicz, "Gyubal Wahazar, czyli Na Przełęczach Bezsensu: nieeuklidesowy dramat w czterech aktach, 1921". Ten fragment:

Wahazar drgnął. Wypuszcza szklankę, która pada na podłogę i rozbija się.

Morbidetto zagląda mu w twarz, stając po jego lewej ręce. Wahazar nagle wstrząsa się i budzi się z osłupienia.

WAHAZAR ryczy

Haaaaaaaaaa!!!!! (piana bucha mu z pyska) Jutro te dwie flądry do Komisji Nadnaturalnego Doboru! Wystrzelać wszystkie baby w dystrykcie IV!!!! Skasować wszystkie pozwolenia wyjątkowych małżeństw!!! Zwołać dziś wszystkich pedagogów trzeciej klasy na nadzwyczajne posiedzenie!!! Haaaaaaaa!!!

Toczy pianę.

Wojciech Jóźwiak   2025-03-25 16:38:57   104.20323  
Zmarła Bożena Wahl
Zmarła dzisiaj Bożena Wahl, 92 lata, uro. 12 października 1932 w W-wie. Godziny nie znamy, no bo jak. Była siostrą (nieżyjącej już) Alicji. Działała, prócz branży malarskiej i wystawienniczej, także w psiej: prowadziła schronisko dla nich. To na jej psach wynalazłem i wypróbowałem kiedyś magiczne Działanie przez Psy. Było opisane w Tarace, ale teraz go nie mogę znaleźć. Szczęśliwie Internet nie zapomina i kopia jest tu:
https://forum.gazeta.pl/forum/w,210,18032446,18032446,dzialanie_przez_psy.html
  • Dziwna #39896 : Fajny sposób, popieram :)... Ale jeśli tym czymś, czego chcę, są właśnie pieniądze? :((
  • Wrona #39897 : Były bliźniaczkami a takie różne....i obie szalone, kontrowersyjne i wzbudzały zgorszenie:) na owe czasy...ale nie dziwota bo miały ścisłą kwadraturę Merkurego do Saturna...:)
    https://culture.pl/pl/tworca/alicja-i-bozena-wahl
  • Wojciech Jóźwiak #39950 : @Dziwna: Zdarza się, że ktoś inwestuje pieniądze, żeby mieć pieniądze, tzn. ich więcej. Kupno losu w Lotto ma też taką intencję, na przykład. Więc Działanie Przez Psy powinno także w tym przypadku zadziałać. :)
Wojciech Jóźwiak   2025-03-28 09:51:28   104.20345  
Nowa biografia Witkacego i wywiad...
... z jej autorem w RP.PL: pt. Wyprawa z Malinowskim i wojenne losy Witkacego. Pod paywallem, jak prawie cała RP.PL, ale warto!
Autor nazywa się Przemysław Pawlak, książka ma tytuł „Witkacy. Biografia”. Natychmiast kupiłem! Liczę na to, że będę mieć materiał do wiarygodnej rektyfikacji natalu Witkiewicza. Jeszcze jedna recenzja tej książki...
Stanisław Ignacy Witkiewicz, „Autoportret z samowarem”, 17 lutego 1917 r. (32 lata)
  • Wojciech Jóźwiak #39951 : Dopiero teraz znalazłem, że istnieje pismo "Witkacy!", jego strona: https://witkacy.eu/wp/
  • KrzyżPołudnia #39952 : Swietna synchronicznosc, bo przedwczoraj czytalam o wyprawie Witkacego i Malinowskiego (binastria Pluton-Wenus, ktora przy przyjęciu duzych orb wzgledem osi rowniez mam) i wtedy tez sie dowiedzialam o istnieniu tego pisma :) 
  • KrzyżPołudnia #39953 : Znakomity wywiad, tez zamawiam te ksiazke. Z wywiadu jeszcze, trafna diagnoza postawiona w 1917r: "Można śmiało przypuszczać, że Niemcy, gdyby nawet otrzymały ustrój republikański, będą same bardziej skłonne do militaryzmu niż inne narody, a Rosja Republikańska, nim się stanie silnym organizmem państwowym, przez długie lata będzie areną wojującego doktrynerstwa i najskrajniejszych nihilistycznych haseł, które naród, nieprzyzwyczajony do budownictwa państwowego życia, będzie zawsze uważał za dalszy ciąg rewolucji, mającej dopiero ofiarować mu wolność istotną” [S. Kiedrzyński, „Wielkie hasła”, „Głos Polski” 1917, nr 19–20 (17–24 V), s. 5–6]."
Jutrzenka   2025-03-28 12:59:34   104.20346  
Trzęsieni ziemi w Tajlandii....
Trzęsieni ziemi w Tajlandii. Nawet ambasadę Polską uszkodziło. Pokazywali Polaków którzy jak stali z hotelu wyskoczyli. Paszporty nawet zostawili
  • Wrona #39989 : Zmarł Richard Chamberlain znany przede wszystkim z filmu "Szogun" i "Ptaki ciernistych krzewów" dostawał codziennie półtora tysiąca listów dziennie od wielbicielek bo nikt nie wiedział, że jest homoseksualistą i jest w szczęśliwym związku z mężczyzną. 
  • Paszulka #39995 : Ja też się w nim kochałam, w jego roli z "Ptaków..", ale tylko przez chwilę, "Szoguna" widziałam później i mi  przeszło, wszystko zepsuła broda;)) Tak na pierwszy rzut, to Jowisz z Księżycem w Wadze i to w punkcie, który saturnowo daje po oczach. Tak mi do niego pasuje dostojeństwo w ruchach, też z tych seriali znane. Chyba tego Saturna ma dużo, po drugiej stronie, Mars w znaku Barana, na descendencie (13 st), dodatkowo przesuwa środek ciężkości na więzi międzyludzkie, może z tego wynikać, że relacje traktował bardzo poważnie, zarówno te zawodowe jak i uczuciowe. I do tego Mars "twardy praktyk" jest w koniunkcji ze Słońcem, dodatkowo wzmocniony, w pokonywaniu przeszkód, torowania swojej drogi. Kumulacja siły, zakasanie rękawów, osiągnę to, co zamierzam, wdrapię się na każdy szczyt.. Wenus połączona z największym sztywniakiem na wykresie w podwójnie powietrznym punkcie Wodnika i to jeszcze na Saturnowych włościach, robi wrażenie jakby chciała dać się unieść, wzlecieć, ale "coś" trzyma ją za nogi, tak trochę przywiązana, że tych zmian niby chce, ale nie do końca.  Może to też o jakiejś dojrzałości mówi, że nie podejmuje się pochopnych decyzji, wszystko jest przemyślane, wykombinowane, ustrukturyzowane, co pomaga w ogarnianiu roli życiowej i tej na planie przed większą publiką. Widzę jak sumiennie się do tych ról przygotowuje, tak sobie wbija do głowy cel/-e, bez miejsca na większy luz, czy dystans. Chamberlein był też malarzem, widziałam jego prace, to takie kubistyczne, kanciaste bryły pod linijkę, koła jakby cyrklem narysowane, w ten sposób przedstawiał pejzaże, rośliny, kobiece i męskie akty, litery, mandale, dużo tego przetworzył-natworzył.. 
Paszulka   2025-04-12 10:37:14   104.20391  
Emily Dickinson, w pałacu możliwości (Jowisz z Neptunem w Koziorożcu)

Emily Dickinson nie lubiła przyjmować gości, rozmawiała z nimi zza drzwi. W jednym z wierszy napisała: Mogłabym być bardziej samotna bez samotności, jestem tak przyzwyczajona do mojego losu (..).

Preferowała kontakty na odległość, w formie korespondencji. Niewiele osób oprócz rodziny i służących miało do niej dostęp, ale nie można jej uważać za zupełnie odizolowaną. Mieszkała w domu rodzinnym, miała bliskie relacje z rodzeństwem. Jedną z przyczyn jej „zamknięcia” była podobno agorofobia, lęk przed wyjściem z domu. Urodziła się w zamożnej rodzinie, jej ojciec był skarbnikiem college’u w Amherst, a jej dziadek współzałożycielem tej poważnej uczelni. Chcąc korzystać dożywotnio z finansowych przywilejów musiała się dostosować do wymogów życia społecznego, co przy jej fobii musiało być trudne. Sumiennie wypełniła obowiązki nauki w rodzinnej szkole, czy udziału w niedzielnych mszach, sama zanosiła swoje listy na pocztę. Podjęła dalszą naukę w żeńskim seminarium i prawdopodobnie z powodu jego oddalenia od domu zrezygnowała z kontynuowania studiów. Światu wolała przyglądać się zza firanki swojej sypialni, której okna  wychodziły na północno-zachodnią stronę z widokiem na  główną ulicę Amherst i światło zachodzącego słońca  nazywane przez nią „teatrami dnia”. Dużo czasu spędzała w oranżerii, wybudowanej specjalnie dla niej. Interesowała się botaniką, kolekcjonowała zielniki z opisem egzotycznych roślin (zielnik okazów różnych), nie tylko z jej ogrodu. Lubiła piec ciasteczka dla dzieci z sąsiedztwa i spuszczać je na linie w koszyku. Jedyna z nielicznych zachowanych fotografii Emily przedstawia ją w wieku 17 lat. Powaga tego zdjęcia zaskakuje, usztywnienie siedzącej postaci przez nienaturalną pozę, gładkie zaczesanie włosów kontrastuje z twarzą o delikatnych rysach rudowłosej nastolatki. W czasach młodzieńczych była bardziej otwarta na ludzi, bardziej zabawowa, czego w manierze, stylu fotografii z tamtych czasów nie poczujemy. Wesoła egzaltacja wylewa się z jej długich, rozpiętych w różnych wątkach (Słońce w znaku Strzelca) listów wysyłanych do kuzynek, szkolnych koleżanek. Wczesne próby pisania pokazują zupełnie inną Emily, odległą jej osobowość, zanim na dobre rozkręciła się w komponowaniu wierszy i odnalazła swój zupełnie odmienny, epistoralny styl pełen przepychu, w dojrzalszych latach życia (po trzydziestce). Styl, który po jej śmierci przyczynił się do jej popularności, „mody” na Emily Dickinson, która trwa do dziś. To, co go wyróżnia, to wieloznaczność przekazu, słowa są zasłonięte welonem niedopowiedzeń, zwięzłością, oszczędnością formy. Rytm świdrującego czaszkę wyjąkiwania wyrazów czy wypowiadania ich z zadyszką, który był obecny w jej sposobie mówienia przenosiła na papier. Nie ma tu rymu, są porozrzucane nuty. W precyzji selekcji słów, zawarte jest całe bogactwo alternatywnych światów, różnych ich poziomów, zniekształceń, dekoracji, przesady, przytłoczenia. 

Brak powietrza, powoduje odruch by wstać i przewietrzyć pokój, otworzyć okna. Jeden z jej recenzentów (Richard Wilbur) nazwał zawartość jej poezji „przepychem ubóstwa” (tł. Stanisław Barańczak). W tym oksymoronie jest  ogrom odczuć jakie zostają po zderzeniu z jej wierszem. Emily Dickinson jest świadoma siły oddziaływania słów, traktuje je jak narzędzie (skalpel) do przekazu swoich wewnętrznych światów.

Chirurdzy muszą być ostrożni,
Gdy biorą w dłoń pieczołowicie
Skalpel - pod jego cienkim ostrzem
Rusza się Winowajca - Życie!
Jest ich budowniczym, tworzy pałace kapiące przepychem, różnorodnością odczuć, ale pod jej kontrolą, wszystko jest dokładnie wymierzone, przemyślane, nic nie wystaje, nie wymyka się z tła. Kiedy nadejdzie czas, odpowiednia pora i poczuje puls konieczności wtedy otworzy okna w „Pałacu Możliwości”:

Mieszkam w pałacu możliwości, piękniejszy to dom od prozy, o wiele więcej okien, drzwi można szerzej otworzyć (..)

Emily jest niezmordowana, budzi się codziennie o tej samej porze, o 3ej nad ranem. Zapala lampkę przy stole, zasłony ma zaciągnięte do godzin południowych, gdy słońce już dawno wstało, nie schodzi na śniadanie, nikogo nie wpuszcza, jest w transie swoich światów, w swoim pałacu. Zanurza się w nich, na dno mórz, nurkuje by wyciągnąć kufry pełne skarbów. Zanim je wydobędzie przygląda się zawartości, zbędną odrzuca. Jest mistrzynią analizy, konstruktorem budowy swoich pałaców, wybiera z namysłem, to co niezbędne w dekoracjach, minimalizm i precyzja w doborze dodatków, nie ma dosłowności, meble okrywa welonem, przezroczystą narzutą ukazującą tylko kształt, bez dopowiedzeń. W dniu jej narodzin Jowisz połączył się z Neptunem w pobliżu inżynierskiego, ognistego 18° Koziorożca. Skupienie mocy Marsa w tym miejscu mogło zadziałać jak dopalacz misternie skonstruowanej rakiety, rozrusznik odrzutowca w stanie gotowości do wystrzału tysięcy jej wierszy w kosmos.  

Cdn.

• Paszulka #40193 : Zaczęłam pisać i ten Jowisz z Neptunem w znaku Koziorożca sam mi wyskoczył, dlatego dzielę biogram Emily na rozdziały dotyczące wpływu planet w jej horoskopie. Ogień 18° Koziorożca mógł musnąć, a przy większej sile objąć teren Jowisza i Neptuna w Koziorożcu (20-21°).  Jego płomień był przez Emily kontrolowany, żeby za bardzo się nie rozpanoszył i nie spalił misternie opracowanego konceptu jej poezji. Położenie tych planet jest intrygujące, też przez połączenie ścisłą kwadraturą z Księżycem (w nocnym wykresie), w bardzo saturnowym punkcie 19st (~ 18° Wagi ciężkiej, ale z otoczką Wenus). Myślę też, że zaznaczenie Saturna w jej horoskopie ( przy osi MC w Zerze znaku Panny) w połączeniu z umiejscowieniem w/w planet, w miejscu  przesady w dziedzinie neptunicznej fikcji wywiera wrażenie wspomnianego w tekście przepychu, ale ubóstwa a nie karnawału w Rio..
    Ciekawa jestem Waszego zdania, ja dopiero przyswajam i zapoznaję się z wiedzą na temat binastrii planet i punktów harmonicznych. Jeżeli coś źle rozumiem poproszę o sprostowanie.  
  • Wrona #40200 : Paszulko, intrygujące wiersze i świetny przekład na j.polski (kto?) bo ja znam tylko tłumaczenie Lenkowskiej. Księżyc Emily jest blisko mojego ur. Merkurego, więc zastanawiam się co nas łączy :) Tak na marginesie to ja właśnie szukam dla siebie epitafium.....może być haiku...
  • Paszulka #40205 : Wrono/Mięto:) Będę szczera, intensywnie szukam materiałów o Emily i korzystam z informacji dostępnych w internecie, na polskich i angielskojęzycznych stronach. Te moje poszukiwania zaczęły się po wykładzie kursowym o synastriach, sprawdzałam z Kim ze znanych osób łączą się moje osie, po czym odkryłam podobne przyłożenia planet w znakach, tam gdzie ona ma Księżyc niedaleko jest mój Mars, ale bardziej zwróciłam uwagę na podobieństwo związane z umiejscowieniem jej Urana na mojej Wenus w Wodniku, jej Ceres jest dokładnie w stopniu mojego Słońca, mamy zagospodarowane te same ćwiartki itd. Mój błąd, że nie zamieściłam przypisów, powinnam być bardziej staranna, teraz mam trudność z udzieleniem odpowiedzi na Twoje pytanie, czytałam przekład Barańczaka, Marjańskiej, Lenkowskiej, a wczoraj w nocy odkryłam Samotność przestrzeni Tadeusza Sławka. Bardzo wymowny tytuł, zamówiłam książkę, ale pewnie trochę potrwa zanim do mnie tutaj dotrze. Ja dopiero odkrywam Emily Dickinson, teraz obserwuję jej przejścia przez osie i sprawdzam jak to się ma do wydarzeń z jej życia, staram się tez wytłumaczyć zagadkę pozycji jej Słońca, w najbardziej podróżniczym punkcie Strzelca. Dziwne jest to, że dopiero teraz zaczęłam się nią interesować, poezja to nie moja działka, kiedyś, dawno temu w młodzieńczych latach pisałam pamiętniki i wiersze w odruchu serca, intensywnie, gdy byłam zakochana, to był mix haiku i Dickinson:) 
  • Wrona #40206 : Paszulko ala Dickinson :) napisałaś przecież że to chorobotwórcze, miała agorofobię....podróże przecież wykluczone chyba że mentalne...
  • Paszulka #40207 : Właśnie:

Nasza podróż posunęła się naprzód;

Nasze stopy prawie dotarły

Do tego dziwnego rozwidlenia drogi Bytu,

Wieczność po terminie.

Nasze tempo nagle nabrało lęku,

Nasze stopy niechętnie prowadziły.

Przed nami były miasta, ale pomiędzy,

Las umarłych.

Odwrót był pozbawiony nadziei, —

Za nami, zamknięta droga,

Biała flaga Wieczności przed nami,

I Bóg przy każdej bramie.

Duchowa podróż, ale też korespondencyjna, wyczekiwała wiadomości z obcego świata, pisała z podróżnikami, interesowała się Bliskim Wschodem, Afryką. Chciała być dobrze poinformowana, podróżowała w wyobraźni. Obcowała też w różnorodnych światach literackich. Książki to jej przyjaciele - mistrzowie. Swoich ulubieńców miała sporo, ale wśród nich wyróżnia się William Blake, do którego zresztą później jest porównywana chociażby dlatego, że podobnie się plasuje w swojej roli w amerykańskiej kulturze literackiej jak on w angielskiej. Inspiracje miała rozległe, tez naturą, była badaczką roślin, owadów, miała swoje zbiory botaniki. O  agorafobię jest podejrzewana, napisałam "podobno", bo nie ma na to dowodów, tak samo jak na to, że chorowała na epilepsję. Wiadomo, że miała psa Carlo, który wyciągał ją na spacery, biegała z nim po okolicznych łąkach, lasach, więc nie była tak zupełnie zamknięta na co dzień. Jej pies dożył 17 lat (1849-1866), towarzyszył jej w najbardziej literacko płodnych latach. Poza tym nie lubiła na długo opuszczać domu, ale podróże, które odbyła czy to z powodów zdrowotnych czy rodzinnych (gdy jej ojciec został wybrany kongresmenem) trwały dość długo,  sama podróż musiała długo trwać czy do Bostonu, Waszyngtonu, Filadelfii, bo tylko o takich wiadomo, oprócz podjęcia nauki w żeńskim seminarium oddalonym o ok 15km od domu. Podróże można różnie tłumaczyć, też jako intelektualne pozyskiwanie wiedzy. Miała intensywny kontakt z różnymi myślicielami swoich czasów, była na bieżąco też w sprawach politycznych i gospodarczych swojego kraju (prenumerowała prasę). Były to kontakty głównie korespondencyjne, wysyłała setki listów, podtrzymywała znajomości na odległość. Jej Słońce jest w znaku Strzelca, w punkcie ognistym Obieżyświat (17°) napędzonym ogniem (Mars) i częściowo powietrzem (Uran), w listach wysyłała swoje wiersze przyjaciołom, znajomym, rodzinie,  redaktorom.  Jej twórczość nie była zamknięta tylko w kuferku, wędrowała, przemieszczała się, inspirowała, zasiewała ziarno.
Wojciech Jóźwiak   2025-04-21 10:17:26   104.20431  
Franciszek umarł
Kosmogram: Jorge Mario Bergoglio. Saturn uderzył kwadraturą w uro. Słońce w końcówce Strzelca. Piotr Gibaszewski przewidział: zob. jego FB.
  • Lola #40326 : Zmarł podczas koniunkcji Księżyca z Plutonem w opozycji do Marsa, dodatkowo opozycja była na osi MC i IC. Mocne. Uran na ASC.
  • Wojciech Jóźwiak #40327 : @Lola: Mocne. Ta agencja, która zabija papieży, najwyraźniej dochodzi do astrologicznej wprawy.
  • Jutrzenka #40328 : Pamiętam że Benedykt 31 grudnia zmarł. Nie chce wiele mówić ale powiedziałam że do pół roku. Widziałam jak zapalenie płuc wyczerpuje a oni go przemeczyli
  • Wrona #40329 : P.G.napisał że w czerwcu prognozuje zmiany na tronie piotrowym co związane jest z pogarszającym się stanem zdrowia i nie ma tu żadnej sensacji bo papież był chory i miał 88 lat, ja sama pisałam niedawno, że jestem ciekawa kto będzie następnym papieżem....
  • Wrona #40330 : Właściwie nie ma żadnych znaczących tranzytów oprócz Wenus z Saturnem w kwadraturze do ur. Słońca, bieżące Słońce tranzytuje jego ur. Mc. Urana na Asc nie ma....
  • Jutrzenka #40353 : Słucham kto może być nowym Papieżem. Najbardziej oczywisty jest Włoch ale kandydatów jest wielu. Również 3 czarnych. No i podobno Trump by swojego chciał umieścić w Watykanie. Pontyfikat Franciszka oceniają różnie. Nie wiem skąd u nas żałoba narodowa po śmierci Franciszka skoro wielu katolików nie uważało go za Papieza
Wrona   2025-05-01 10:23:53   104.20463  
Konklawe
Rankiem 7 maja o godz.10 wszyscy kardynałowie zgromadzą się na mszy w intencji wyboru papieża. Przejście do Kaplicy Sykstyńskiej i rozpoczęcie konklawe nastąpi o 16.30 i na tę godzinę wyrysowałam kosmogram.
  • Jutrzenka #40435 : Może omówicie co z tego wynika. Ja słucham komentarzy i wygląda że konserwatysta nie ma szansy. Kompromisem byłby Włoch. Z Polaków wymieniany jest Krajewski ale może lepiej żeby nie. Drugi Polak w nieodległym czasie to trochę dużo. Znowu by się u nas zaczep. Znam takich co by chcieli arcybiskupa Palestyny. Pizzaballa. Ładne ma nazwisko. Tańcząca Pizza:)
  • Wrona #40436 : bardzo polecam rozmowę z Grzegorzem Górnym u Rymanowskiego o tajemnicach, sekretach i możliwych scenariuszach wyboru papieża, 2 i pół godziny ale wspaniale się słucha świetnego gawędziarza G.G.
    https://www.youtube.com/watch?v=FZXrvF3ZRv8
  • Jutrzenka #40438 : Ciekaw. Skoro on się nie chciał leczyć to co tak do szczepień przekonywał. Może bał się chorob
  • Wrona #40439 : nie chodzi o lekarza tylko o dziennikarza, publicystę i pisarza....
  • Wrona #40478 : Wybrali Papieża Mars w Mc , Merkury na Dsc.
  • Jutrzenka #40479 : Habemus Papa
  • Jutrzenka #40480 : Robert Prewost z Usa
  • Jutrzenka #40481 : Leon 14
  • Chaos #40482 : Zdaje się, ze Merkury jak u Wrony :-)
  • Wrona #40483 : no to już wszystko wiecie i rozumiecie....:-)
  • Jutrzenka #40484 : U koleżanki na studiach ktoś z Ulka westchnął jak zobaczył że Papież nie jest czarny. Pewnie końca świata się bal
Lola   2025-05-05 21:56:59   104.20471  
Joanna Senyszyn
Nie znam godziny urodzenia pani prof. Senyszyn, ale bardzo chciałbym ją poznać. Z dostępnych informacji wynika, że urodziła się 1 lutego 1949 roku w Gdyni.

• Lola #40461 : 10 lutego 2025, zmarł jej mąż Bolesław Senyszyn - to możemy znaleźć w jej tranzytach prawdopodobnie to było przejście Saturna przez uro. Księżyc.
  • Wrona #40467 : Cenię J.Senyszyn za jej odwagę w wyrażaniu swoich poglądów i nie cackaniu się np. z klerem.. Merkury w Wodniku w ścisłej opozycji do Plutona...Do tego ostatnio powiedziała w jakimś wywiadzie, że założy nową partię i zostanie jej matką ...to najpewniej jej Wenus w punkcie wodnym 6 Pucharów :)
  • Lola #40473 : napiszę, spróbuje zdobyć godzinę.
  • Wojciech Jóźwiak #40474 : @Lolu, popieram, 3mamy kciuki by się udało.
  • Lola #40664 : Niestety, nikt nie odpowiedział mi w sprawie godziny urodzenia prof. Senyszyn. Szkoda, ponieważ bardzo interesujące jest to, że po przejściu Saturna przez uro. Księżyc wyraźnie odmłodniała. Otacza się głównie młodymi ludźmi, a jej kampania wyborcza toczyła się na Instagramie i TikToku. Nie jest to klasyczny przejaw działania Saturna.
  • Wojciech Jóźwiak #40665 : Ale za to jej mąż zmarł. Może jej odmłodnienie to skutek zniknięcia psychicznych obciążeń zw. z jego choroba i śmiercią?
  • Lola #40667 : Podejrzewam, że to jakiś znaczący aspekt Jowisza doładował panią profesor. Widać, że w ciągu ostatnich miesięcy Jowisz w Bliźniętach tworzył trygon do urodzeniowego Marsa, Merkurego i Słońca w Wodniku. Ta synastria stanowi zdecydowanie jeden z najsilniejszych punktów w horoskopie prof. Senyszyn. Bez godziny urodzenia nie jesteśmy jednak w stanie ustalić niczego więcej.
Wojciech Jóźwiak   2025-05-13 08:44:48   104.20498  
Brigitte Bardot w TV po 11 latach
Zobacz na Twitterze/X wywiad z BB: https://x.com/BFMTV/status/1921825652480602389
Supergwiazda sprzed ponad pół wieku wystąpiła publicznie po 11 latach milczenia.
Co jej przeszło przez co? Pluton przez trygon do uro. Słońca? Uran kwinkunksem do urodzeniowej ścisłej koniunkcji Merkury-Jowisz?
Saturn kończy "milczącą" 1-szą ćwiartkę? (Ale jeszcze nie skończył.)
Urodzeniowy: Brigitte Bardot
  • Jutrzenka #40506 : A wczoraj widziałam serial o BB. Kobieta dobrze wiedziała czego chce  Prawda że była seksowna i na tym pojechała. Choć uczyłam się francuskiego z wywiadu niewiele zrozumiałam  w sumie nie żałuję bo tylko z powodu filmu mnie zainteresowala
  • Wrona #40511 : Po 11 latach przemówiła BB broniąc Depardieu , twierdząc że nic takiego kłaść ręce na pośladkach, piersiach kobiet które oskarżyły go o molestowanie, został skazany ale zapowiada odwołanie....przyjaciel Putina , uzyskał nawet rosyjskie obywatelstwo....
  • Wojciech Jóźwiak #40512 : Nie wymagajmy od 90-latki by głosiła postępowe poglądy.
Jutrzenka   2025-05-13 09:22:23   104.20499  
Debata prezydenck Kandydaci 4...
Debata prezydenck  Kandydaci 4 godzininy stali i gadali.  Kilkunastu kandydatów  Ciekawe kto głosy kupił bo podobno jest to łatwe. Kondycję mają dobrą.  Choć  T wyglądał na zmęczonego i zniecierpliwionego
  • Jutrzenka #40510 : Wczoraj na zakończenie debaty T dał N tajemnicza kartke
Notki forum (14) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.