prowadzi Wojciech Jóźwiak • od 2004

Bieżące zjawiska na niebie 2024-5 .486

Brati   2025-11-17 18:58:02   486.21306  
No właśnie i jak...
No właśnie i jak to zrozumieć z astro punktu widzenia????@Soyotik jak ja Cie dobrze rozumiem z tą oscylacją kwadratury SN do księzyc neptun tez tak mam.U mnie bardziej to relacje z synem(łagodzenie konfliktu ojciec syn)no i wewnetrzny niepokój o własne zdrowie ktory oby pozostal tylko niepokojem bo z drugiej strony kwadrat SN do słońce mars.rezonans 28.11 pokaze co i jak.od neptuna mam na pewno uczucie ze nie stoje twardo na ziemi,zawroty głowy w stylu nie że świat sie kręci ale ja w nim.takie to neptuniczne i oby tylko takie zostało
  • Wrona #43877 : to coś z błonnikiem ? może to jakieś środki psychotropowe i jej uboczne skutki....?
  • KrzyżPołudnia #43879 : Jak sie zaczela koniunkcja SN to kilka znajomych osob mialo nagle dziwne zawroty glowy. Niektore maja cos w ognistych PH. Jedna nawet wyladowala na SORze i w szpitalu, nic nie znaleźli. Po paru dniach samo minelo. 
  • Neko #43880 : Jak przypomnę sobie datę podobnych moich dolegliwości, to spojrzę co wtedy robił Saturn i Neptun. Bo ładnych parę lat temu też miałam sytuację, że przez kilka miesięcy miałam zawroty głowy. Na ślimakach, zjazdach z dróg szybkiego ruchu albo na krętych schodach to już całkiem był koszmar. Nawet odwrócenie gwałtowne głowy powodowało, że traciłam orientację. W końcu przyszedł jakiś atak, nie mogłam oddychać i bolał mnie cały bok ciała pod łopatką. Koleżanki z pracy myślały, że to zawał, wezwały karetkę. Na początek relanium w zastrzyku załagodziło ten stan. Później dokładne badania. Nic nie wyszło. To był stres, problemy do rozwiązania, przepracowanie i ciężkie myśli. Dlatego, Brati,  zwróciłabym uwagę, czy się czymś nie stresujesz. Warto odpocząć, odpuścić trudne sprawy, jeśli możesz. Wyciszyć się. A już szczególnie, gdy jesteś wrażliwa na czyjeś problemy. Ja jestem psychosomatykiem, czuję w ciele, odbieram też choroby moich najbliższych. Jeśli masz podobnie, to tym bardziej powinnaś zadbać o swój spokój.
  • Brati #43885 : Wrono jak zawroty dotyczą błednika-verigo-to świat się kręci a jak ty sie kręcisz w swiecie-dizziness-to głowa lub stresowe.To taka dygresja medyczna.mam nadzieję że to jednak neptun????
  • Brati #43886 : Neko dziękuję za wskazówkę
  • Paszulka #43904 : Ja trochę nie na temat, ale o błędniku była mowa, więc kiedy pojawił się ten magiczny trygon na niebie 17.11 weszłam do cudzego mieszkania (ok. godz, 18) "z buta" myśląc, że to moje:) Wynajęłam w Krakowie chatę, zostawiłam w niej rzeczy i pognałam w miasto. Jak wracałam  weszłam za jakimś młodym człowiekiem do klatki, zaskoczyło mnie, że stanął przy moich drzwiach i je otwiera. On pewnie też był zdziwiony, że stoję przy nim, ale nie oponował, nie zadawał pytań, ja tez nie:)). Przeszłam kilka metrów wgłąb zanim doznałam olśnienia, że to nie to lokum i uciekłam. 
    ps. To była klatka wcześniej o jeden numer, ale uderzająco podobna. 
Wojciech Jóźwiak   2025-11-19 23:16:42   486.21324  
Nów jutro rano pod Uranem
Jutro rano, około świtu, jest nów, z Merkurym praktycznie w tym samym miejscu. W opozycji do Urana
Merkury jest w fazie retro, tak samo wstecz idą planety od Jowisza do Plutona.
Obserwujemy.

Czw 2025-11-20 07:46:00

Czw 2025-11-20 07:46:00
2025-11-20 07:46:00
Słońce Sko 28°12’
Księżyc Sko 28°11’
Merkury Sko 28°27’
Wenus Sko 16°44’
Mars Str 11°24’
Jowisz Rak 25°02’
Saturn Ryb 25°13’
Uran Byk 29°30’
Neptun Ryb 29°29’
Pluton Wod 1°42’
Medium C. Wag 1°52’
Ascendent Str 4°10’

• Wojciech Jóźwiak #43951 : Rano obudziły mnie wiadomości, że Trump tanio sprzedaje, zdradza Ukrainę. Patrz za hasłem "Plan 28 punktów serwis Axios".
  • Jutrzenka #43956 : Podobno broń nie mogła by być rozmieszczana również na terenie Polski
  • Wojciech Jóźwiak #43960 : @Jutrzenka: To jest wciąż treść "sugestii dla NATO" z grudnia 2021, podczas kwadratury Saturn-Uran: Ultimatum Putina: szkic traktatu USA/Rosja. Rosja nie ustąpiła ani o pół stopy.
  • Jutrzenka #43965 : A trump chce się na to zgodzić.  Ukraińcy oddali broń jądrową i co teraz mają!
Wojciech Jóźwiak   2025-11-22 08:01:51   486.21340  
A wielki trygon z Uranową poprzeczką...
... trwa.
  • Fabrycy #44358 : Parada trygonów
  • Wrona #44361 : trygony...czyli nic jeszcze nie jest stracone...
  • Wojciech Jóźwiak #44362 : Frustrujące są te trygony i wielkie trygony, ponieważ podczas nich, czyli teraz, na świecie dzieje się coraz gorzej. Lepiej chyba tylko dla Chin, tzn. tamtejszej elity.
  • KrzyżPołudnia #44365 : Mam wrażenie, że robi się coraz dziwniej. Że generator liczb losowych wytwarza absurdalne wydarzenia, a ten trygon tylko dodaje im rozmachu. 
  • Wojciech Jóźwiak #44366 : @Krzyż Południa: Dokładnie tak.
Lisiako   2025-12-06 09:47:59   486.21397  
Wielki trygon wrócił, z nim smutne wiadomości
Wielki trygon wrócił:
A z nim kolejno szaleństwo rządu USA. Czytamy w aktualnych komentarzach politycznych.
  • Lisiako #44639 : Np. tu: https://www.facebook.com/share/p/16nYHow7Tb/
    Jolanta Saacewicz:
    "Goodbye America
    Od dziś jesteśmy wszyscy świadkami końca świata. Tego świata, w którym żyliśmy 80 lat. Administracja prezydenta Trumpa ogłosiła właśnie, w 33-stronicowym dokumencie „2025 U.S. National Security Strategy”, narodziny nowej epoki: nowego podziału imperialnych stref wpływu i dominacji, nowych aliansów politycznych i strategicznych, nowej filozofii gospodarczej oraz nowego zestawu wartości.
    Ujmując to w trzech zdaniach:
    Europa przypadła w nowym podziale świata Rosji.
    Europa ma być biała, podzielona na nacjonalistyczne „państwa narodowe”, zapomnieć o prawach człowieka, prawach zwierząt, ekologii itp., i rozłożyć szeroko nogi dla amerykańskiego biznesu, który ma nie być krępowany żadną prezerwatywą unijnych przepisów.
    Stany Zjednoczone „biorą” zachodnią półkulę, będą robić interesy z Rosją i będą finansować oraz wspierać europejską prawicę, która stawia na Rosję i rosyjski system wartości.
    Można dalej nie czytać."
    Ale to nie koniec: tekst jest znacznie dłuższy i pisany na gorąco.
  • Wojciech Jóźwiak #44640 : Inne omówienie tamtego dokumentu: Ameryka wraca do siebie. Co nowa Strategia Bezpieczeństwa Narodowego USA oznacza dla Europy i Polski? [Michał KŁOSOWSKI]
    "Wszystko co najważniejsze" to serwis prawicowy, konserwatywny i klerykalny, więc się umiarkowanie cieszą. Autora przedstawia Wikipedia: Michał Kłosowski. Stanowczo nie moje rejony ni klimaty. Ale czytamy...
  • Wrona #44651 : zawsze świat psioczył że USA jest policjantem i żandarmem dla reszty świata...no to mamy ! zamiast strażnika wolnego świata mamy teraz strażnika własnych interesów....
Wojciech Jóźwiak   2025-12-21 15:57:19   486.21481  
Wchodzi.
Zaraz wejdzie: Słońce do Kozio: Nie 2025-12-21 15:55:26, Str 29°60’.
  • KrzyżPołudnia #44953 : Wspaniale :) U mnie już jest 0°00′.
  • Wojciech Jóźwiak #44954 : Weszło. 0°00′ Kozio.
  • Wrona #44955 : no i co to znaczy? żeby brać się za robotę....:)
Wrona   2025-12-22 21:25:57   486.21489  
Księżyc Koniunkcja Pluton.
co miesiąc wprawia mnie w konsternację bo powoduje silny instynkt przetrwania, być albo nie być ,przeżywać czy przeżyć, rozumieć czy zrozumieć....
Fabrycy   2026-01-10 20:33:01   486.21572  
Gorączka sobotniej nocy
  • Wojciech Jóźwiak #45308 : @Fabrycy: Było gorzej, gdy obie kwadratury od Księżyca były grubą kreską, kilka godzin temu.
  • Elisza #45309 : Wtedy było strasznie/ groźnie u mnie. Dawno nie miałam tak głębokiego doła (h16-20).
  • KrzyżPołudnia #45313 : Koniunkcja Słońce+Mars+Wenus jest na moim Marsie, wiec tez w opozycji do mojego Słońca, którego tranzytuje Jowisz. A Neptun+Saturn ciagle w kwintylach do mojego Marsa i Plutona. Od paru dni nie mogę się dobudzić i jestem bez energii i mam lekki regres ogólnego samopoczucia.
  • Neko #45315 : A u mnie ten zestaw planet jest blisko descendentu, właściwie zaraz przejdzie przez. Nosi mnie. Czuję wielką potrzebę ułożenia, oczyszczenia jeszcze kilku przestrzeni. Proces od pewnego czasu trwa, ale jakby jakaś kumulacja miała nadejść. Notes na najbliższy czas zapisany konkretami. Czuję, że gdy tylko Neptun wejdzie do Barana to odzyskam więcej mocy.
Wrona   2026-01-15 21:21:18   486.21590  
18 stycznia
Nów Księżyca i kumulacja planet Wenus , Marsa, Merkurego w koniunkcji z Plutonem....
  • Lola #45376 : Obserwuję ten nów już od kilku miesięcy. Wypada dokładnie na moim ASC, stąd moje zainteresowanie.
  • Wrona #45377 : Do tego aż ciemno Lolu u Ciebie od kwadratur...
  • Lola #45378 : Prawda, cóż, mam Ascendent w kwadraturze do uro. Księżyca-Merkurego-Wenus. Takiego zagęszczenia planet na Asc., jeszcze nie miałam...
  • Wrona #45380 : kwadratury zachęcają do walki o siebie....
  • Neko #45382 : Może będziesz musiała podjąć jakieś trudne ale ważne decyzje, może chodzi o zaplanowanie nauki, zmianę otoczenia lub nawet wyjazd gdzieś, gdzie będziesz mogła bardziej rozwinąć skrzydła. Ascendent masz jeszcze w Koziorożcu, Słońce w Byku, ale kwadratury są do planet w Baranie, no i do Plutona. Niedługo się wyjaśni. Ja też obserwuję, tylko że u mnie inaczej, bo na descendencie będzie ten nów.
  • KrzyżPołudnia #45386 : @Lola właśnie kwadratura do natalnej trinastrii, i to tych samych planet, jest interesująca, choć w tranzycie jest jeszcze Słońce i Mars. Za to Pluton już nie tylko minął Twój Asc, ale też nie tworzy już kwadratury do Twojej natalnej tri-nastrii. Coś o tamtej kwadraturze możesz nam powiedzieć? To może coś wskazać czego teraz się możesz spodziewać. 
Wrona   2026-01-15 21:36:18   486.21591  
Cyber atak na energetyke w Polsce
Było dziś blisko blackoutu....
  • Wrona #45383 : Laureatka nagrody pokojowej Nobla M.C. Machado wręczyła swój medal D. Trumpowi. Bieżący Księżyc tranzytował ur. Księżyc Trumpa....
  • KrzyżPołudnia #45384 : Teraz będzie wygadywał "dostałem pokojową nagrodę Nobla"... To jest jak szachy z gołębiem. 
  • Wojciech Jóźwiak #45385 : Żal Stanów Zjednoczonych. Ten idiota ich niszczy.
  • Wrona #45399 : Machado ma ur, Słońce w tym punkcie co ja.....nie wiem, czy mam się śmiać czy płakać....
Fabrycy   2026-01-18 22:44:33   486.21597  
Ciekawy kształt
  • Wojciech Jóźwiak #45411 : Pilnie obserwujemy, co się dzieje podczas tego dzisiejszonocnego super-nowiu.
  • Kuriusz #45412 : Ja bym nazwał jako Nów Księżyca ze stellium Koziorożcowo-Wodnikowym.
  • Neko #45414 : I to stellium jest mocno związane pozytywnymi aspektami z najdalszymi planetami, jak wyraźnie widać.
  • Wojciech Jóźwiak #45415 : U mnie jak dotąd nad ranem siadł piec gazowy, ciepła woda + ogrzewanie. Tym przykrzejsze, że tydzień temu już był naprawiany. Do fachowców kolejki, najszybszy będzie jutro. Musimy przetrwać 24 h na zimno.
  • Egna #45416 : u mnie w piątek zmywarka, w zasadzie to chyba nawet w środę, ale w piątek był serwis i zdecydowaliśmy się kupić nową, szybko poszło i piątek już mieliśmy nową zmywarkę :)
  • Kuriusz #45417 : @Neko ma rację - to jest bardzo rzadki układ - bo to jest Bisekstyl (druga standardowa nazwa konfiguracji figury dwóch sekstyli i trygonu po Małym Wielkim Trygonie - faktycznie ta nazwa istnieje) wszystkich planet oprócz w tym przypadku Jowisza. I to jest nie jest bylejaki bisekstyl - to bisekstyl Saturno-Neptuna, Urana i całego stellium wszystkich planet oprócz Jowisza.
  • Wrona #45420 : Dokładnie rok temu 20 stycznia Donald Trump został zaprzysiężony na prezydenta USA. Dziś wysłał wiadomość do rządu norweskiego że nie otrzymał nagrody Nobla, mimo że zakończył 8 wojen...i że teraz będzie patrzył tylko na interes swojego kraju...
  • Neko #45422 : U mnie sprzęty w domu działają, na szczeście. Mam zgrupowanie planet na dsc. Kiedyś Pan Wojciech powiedział, że mogę np. komuś pomóc malować mieszkanie w tym czasie. Akurat o malowanie nie chodziło, ale pomogłam komuś przygotować imprezę urodzinową, sałatki i te sprawy. Ogólnie pomogłam kilku osobom, bo jakoś szczególnie od piątku do przedchwili byłam proszona o różne przysługi. 
    Myślę o tej figurze w kontekście długotrwałych skutków, których jeszcze możemy nie dostrzegać, ale ostatecznie pozytywnych dla świata. Chociaż nie potrafię powiedzieć,co dokładnie miałoby to być, teraz sytuacja jest ciężka w wielu miejscach Ziemi. Wrono, Ty kiedyś napisałaś, że może się okazać w przyszłości, że szaleństwo Trumpa w jakiś sposób obróci się na dobre, ale nie wiem, czy to nie była ironia z Twojej strony :)
  • Wrona #45426 :  Nie ironizowałam. Nie wiem jak to nazwać... może to zrządzenie losu. Gdy byłam 20-letnią dziewczyną, pracowałam w pewnym zakładzie pracy na niskim stanowisku i po półtora roku zwolniłam się i wyruszyłam w "świat", opuściłam dom rodzinny w poszukiwaniu ...ale niby czego? Okazało się wkrótce, że pojechałam tam przede wszystkim po córkę,wróćiłam z nią dosłownie na ręku z walizą z powrotem do domu rodzinnego, niby to była moja porazka a córka dziś jest w tym moim zakładzie na wysokim stanowisku Menegera...Czy to nie jest "Złota historia"?
  • Neko #45427 : Jest! 🙂
  • Annwisnia #45428 : @Wrono - jak piękna klamra czasu..
  • Neko #45437 : W nocy nad Poznaniem była cudna zorza! Znajomi przesłali mi zdjęcia z dwóch dalszych części miasta, właściwie to z miejscowości pod Poznaniem. Wstawienie mi się nie powiodło:(, ale było pięknie w nocy. Z  mojego okna niestety nie było widać, za dużo świateł. Podobno w wielu miejscach Polski było widać piękną zorzę :)
  • Neko #45438 : https://www.youtube.com/watch?v=WdTIr-Xd6M0&t=16611s A ten kanał nadawał obrazy na żywo.
  • Wojciech Jóźwiak #45440 : W dawniejszych czasach biegun magnetyczny był nad Kanadą. Ostatnio przesunął się na biegun geograficzny, przez co zorze tworzą się bliżej Polski. Kiedyś ich nie było, teraz są widoczne.
  • KrzyżPołudnia #45442 : Przegapiłam zieloną zorzę, ale na różową się załapałam. Widać było gołym okiem w mieście :) Podobna była do tej z maja 2024. 
  • Neko #45447 : Tak myślałam, że coś się przesunęło. Czyli będzie coraz więcej okazji, żeby zobaczyć. 
    Różne kolory, zielony też :) 
Wojciech Jóźwiak   2026-01-27 08:56:42   486.21625  
Mars zbliża się do Plutona
Teraz pomiędzy nimi jest szpara 29 minut. O północy Mars Plutona minie.
Zalecenia: nie ryzykujemy. Nie zaostrzamy sytuacji. Utrzymujemy pokój, zaufanie, pozytywne myślenie. Trzymamy w ryzach własną siłę.
  • Soyotik #45520 : Właśnie padłam chora, tak znikąd przyszło... u mnie to wszystko skumulowane na moim ur. Marsie, w kwadraturze do ur. Plutona... i tak sądzę, że to "mniejsze zło", przymus odpoczynku.
  • Egna #45521 : a u mnie wczoraj późnym wieczorem kłótnia męża z moim synem... jak nigdy wcześniej. Dużo między nimi napięcia. U syna Pluton tworzy opozycję do Księżyca  w Lwie, a u męża do Wenus w Lwie.... 
  • Teta #45522 : I u nas "ciekawie", Kacper narzeka na ból głowy, oczu, trzęsienie nóg... I dużo spin :( a u Kacpra opozycja Plutona do Słońca właśnie nadeszła/nadchodzi :
    KACPER :

• Teta #45523 : I u mnie kwadratura Słońca do Plutona nadeszła/nadchodzi :
  • Wojciech Jóźwiak #45524 :

Soyotik, Egno, Teto: ślę Wam dobrą energię pod postacią grubodziobów. To ptak z ochronną energią dokładnie na ostre binastrie Mars Pluton :)

W sieci pod hasłem: "Grubodziób – ptak spokoju i siły" – wg. strony Polskiego Radia Rzeszów.

• Teta #45525 : Dziękujemy, oj przyda się wewnętrzna siła i spokój w nadchodzącym czasie! 
  • Soyotik #45526 : Och przyda się bardzo! 
  • Teta #45527 : To nie będzie szybki tranzyt prawda? Trochę potrwa :( chodzi o Plutona (u syna) 
    Mars to wiem, szybciutko przejdzie 
    Chociaż jak patrzę na Canvas, to nie widać żeby trwał długo ten tranzyt. Myślałam że dłużej trwa bo Pluton to planeta ciężka i ma bardzo długi cykl. 
  • KrzyżPołudnia #45530 : @Teta moze to byc tez aktywnosc w zerze Barana. Sporo dziwnych problemow z np. zawrotami glowy pojawilo sie u znajomych jak zaczela sie ta koniunkcja. 
  • Teta #45531 : Wyszła mu wysoka hemoglobina i żelazo (powyżej normy) z krwi 
  • Wrona #45533 : może wchodzi w okres dojrzewania i hormony mu buzują i dlatego boli głowa i inne dolegliwości...
  • KrzyżPołudnia #45534 : @Teta co mowia lekarze? Moze to byc infekcyjne? 
  • KrzyżPołudnia #45535 : I pytanie czy nie sa to jakies uzywki? Moze w szkole ktos mial jakis glupi challenge...
  • Teta #45536 : Jutro mam konsultacje wyników to się dowiem 
  • Wrona #45537 : może jest bardzo mięsożerny dlatego wysokie żelazo :)
  • Teta #45538 : :) jest miesozerny ale ja nie gotuję dużo z mięsem dań, 2 razy w tygodniu Maks, a on je w domu bo w szkole nie mają stołówki.
  • Teta #45539 : Ale to wysokie żelazo bardzo pasuje do ognistego 0 Barana, Marsa i Plutona :) 
  • Wrona #45540 : na pewno lekarze znajdą przyczynę bo my możemy tylko gdybać....
  • Wrona #45541 : a do Marsa i Plutona pasują hormony :)
  • Teta #45542 : To też :) 
  • Neko #45543 : Ja też życzę Wam dużo spokoju i siły! 
    I też mam kwadraturę Mars-Pluton w natalu, tak jak Soyotik, ale u mnie te wszystkie planety w Wodniku są w sprzyjającej pozycji do Bliźniąt. Miałam wręcz wspaniały dzień, wieczór też. Ciekawe plany rozwojowe, właściwie to dzisiaj początek realizacji, w dodatku w przyjacielskiej współpracy. Wizyta u lekarza z bardzo dobrym wynikiem, nie ma co słuchać wójka googla :) No i wreszcie dzisiaj kupiłam coś o czym marzyłam od dłuższego czasu, nie będę musiała walczyć z moją klawiaturą i tracić czasu na oddzielanie wyrazów i poprawianie na polskie znaki :) Jest ok., nie sądzę, że nagle o północy coś się stanie, chociaż mam blisko sąsiadów, mamy tu gaz... Ale ogólnie, to mam świadomość, że aspekty są trudne. Trzymam kciuki za nas wszystkich.
  • Neko #45558 : Mars -Pluton (plus reszta planet w powietrznym czyli sprzyjającym znaku do świateł i innych jeszcze moich planet). Nie daje mi spokoju na koniunkcja, biorąc pod uwagę fakt,ze mam kwadraturę tych planet urodzeniowo. Kiedyś pisałam,że u mnie jest ona odpowiedzialna między innymi za odwagę. Doszłam do wniosku, że podjęłam dzisiaj odważne decyzje. Pierwsza o nowym projekcie, ryzykowne, ale chcę zaryzykować. Druga o drogim wydatku, dokładnie o 19:05 dokonałam przelewu. 
    A może umnie bardziej chodzi o otoczenie, o wejście we współpracę, bo dzieje się to wszystko w pobliżu descendentu, Mars z Plutonem dodaje mi odwagi, siły, pcha do osiągnięcia celu, na dsc.czyli z kimś.
  • Neko #45559 :

Neko / Wto 2026-01-27 08:37:51

Neko
    1968-06-06 07:15:00
    Słońce Bli 15°36’
    Księżyc Wag 11°52’
    Merkury Rak 2°02’
    Wenus Bli 11°44’
    Mars Bli 19°53’
    Jowisz Lew 28°46’
    Saturn Bar 22°29’
    Uran Pan 25°05’
    Neptun Sko 24°36’
    Pluton Pan 20°13’
    Medium C. Bar 5°56’
    Ascendent Lew 1°15’
    Wto 2026-01-27 08:37:51
    2026-01-27 08:37:51
    Słońce Wod 7°22’
    Księżyc Byk 22°03’
    Merkury Wod 11°16’
    Wenus Wod 12°18’
    Mars Wod 3°04’
    Jowisz Rak 17°54’
    Saturn Ryb 28°11’
    Uran Byk 27°29’
    Neptun Bar 0°01’
    Pluton Wod 3°33’
    Medium C. Str 22°25’
    Ascendent Ryb 10°05’
    Kopiuj tekst tabeli
Wojciech Jóźwiak   2026-01-28 09:58:14   486.21629  
Mars Pluton bez paniki
Ścisłość koniunkcji Marsa przez Plutona minęła około północy. Koniunkcja trwa, jest aktywna. Ale w świecie niewiele się dzieje, lub może co już miało się zadziać, to się wydziało. A może wypuszczenie magicznego Grubodzioba pomogło?
  • Neko #45567 : Chyba rzeczywiście pomogło🙂
  • Soyotik #45568 : Może pomógł faktycznie, bo choć padłam z grypą do łóżka, to dostałam bardzo fajną propozycję, powiedzmy zawodową :) 
  • Teta #45569 :
    Pięknie @Soyotik! 
    A my po konsultacji z lekarzem, wyniki badań ok, lekko podwyższony stan nie powinien być problemem, ale musimy zrobić rezonans magnetyczny głowy, badanie poglebione dna oka itd.
    No nic płyniemy dalej, byle do przodu 🌊
  • Wrona #45570 : kiedyś uratowałam ptaszynę...już nawet nie pamiętam jaką ale uderzyła z impetem w ścianę domu i runęła. Ja akurat na zewnątrz piłam kawę i to był ułamek sekundy bo Balerina Kotka rzuciła się po łup ale ja byłam szybsza :) w locie chwyciłam wiaderko i przykryłam tego nieboraka.... po pewnym czasie zaglądam a ona jakby ożyła , no i odleciała :)
  • Teta #45575 : :) 
  • Wojciech Jóźwiak #45576 : Kiedyś (wiele lat temu) ptak, chyba właśnie grubodziób, u nas uderzył w szybę i padł. Zadzwoniłem do azylu dla ptaków przy war. zoo i dostałem radę, że jeśli nie ma widocznych obrażeń, to trzeba ptaka włożyć do ciemnego pudełka/kartonu i zostawić w spokoju na co najmniej 2 godziny. Ptak po ciemku zasypia, odpoczywa i dochodzi do siebie. Wtedy też tak się stało, po 2 h odleciał.
  • Neko #45577 : @WJ, @Wrono, warto wiedzieć!
Lola   2026-02-01 15:30:16   486.21667  
pełnia księżyca i wyjące wilki
Dziś ciekawa pełnia, prof. Łukasz Łuczaj nadaje: dziś ostatnie podrygi Besti ze wschodu ;) Tu video: "Bestia ze wschodu, pełnia księżyca, wyjące wilki i Imbolc".
  • Wojciech Jóźwiak #45625 : Fajne, słuchałem przed chwilą. U prof. Łukasza Łuczaja prowadziłem szałas potów na Dzień Niedźwiedzia 2 lutego, w którymś zamierzchłym roku, 2002?
  • Jutrzenka #45626 : O to jutro dzień niedźwiedzia. Też pamiętam ale chyba 2011
  • Wojciech Jóźwiak #45629 : U Łukasza, to było w r. 2001. Ale nie na Dzień Niedź. tylko później: 16-18 lutego.
    Jeszcze wspomnę dwa Dni Niedźwiedzia:
    Na Suwalszczyźnie 2014, przy podobnej pogodzie, ok. -20^C jak teraz tylko plus wichura. Ekstremalnie, ale się udało! Mocne przeżycia. Ale gdy ponastepnego dnia wracaliśmy, to szosy płynęły: przyszła ostra odwilż z zachodu. Na Mazowszu już było po zimie.
    Dzień Niedźwiedzia 2020: w mojej okolicy, 25 km w stronę Mszczonowa. W Tarace opisałem tamto wydarzenie tak: 
    "Wieczorem w wigilię Dnia Niedźwiedzia (1 lutego) odbyliśmy łaźnię polną. Była głównym punktem dwudobowych mini-warsztatów. I łaźnia, i pozostałe działania zostały wykonane perfekcyjnie i wysokoenergetycznie."
    Dodam, było ciepło, nawet bardzo, 6 może 8 stopni plus, zimy zero. To był ostatni Dzień Niedźwiedzia jaki prowadziłem i ostatnia moja impreza z cyklu Twardej Ścieżki dla szamanów. Zaraz potem przyszedł covid i zdecydowałem, że nie pora na imprezy sprzyjające infekcjom.
    Jesienią 2022 lub 23 jeszcze raz prowadziłem szałas potu ale magia wyparowała.
  • Neko #45632 : Może ta zima jest taka mrożna w porównaniu do poprzednich, bo Saturn jest w poblizu 0 Barana i go rozpiera? :)
  • Wojciech Jóźwiak #45635 : @Neko: dobre spostrzeżenie! Warto by przebadać inne siarczyste zimy.
  • Wrona #45636 : może ta magia wyparowała bo Neptun opuszczał znak Ryb, świat się zmienił a my wraz z nim...Pluton wszedł do powietrznego Wodnika a Uran opuszcza ziemskiego Byka ..coś tu "zagrało" że poszybowaliśmy w pasmo Wi-Fi.....
  • Wojciech Jóźwiak #45638 : @Wrona: Magia wyparowała już w 2020, kiedy była koniunkcja Saturn Pluton, która ogólnie zmieniła "wszystko" czyli jakość czasów. Wtedy w 2022 już jakby "przyszedłem na wyparowane".
  • Neko #45645 : @WJ, wpisałam 5 dat, które podpowiedziało mi AI, ale z Saturnem w 0 Barana nie miały nic wspólnego. Być może zadziałało to tylko w tym roku, amoże przypadek.
  • Wrona #45646 :  "Śpieszmy się kochać Zimę, tak rzadko przychodzi..."
  • Neko #45647 : Ale to takie saturnowe, przykręcić śrubę. Jeszcze w tle zmarźnięte zwierzęta i akcja m.in. Dody o uczciwe warunki dla psów w schroniskach.
  • Neko #45648 : @Wrono, ja nie mam nic przeciwko przwdziwej zimie, wręcz przeciwnie, tylko ten Saturn wszedł mi w oczy.
  • Wrona #45649 : Neko to był mem :) może Doda zainicjuje Mniejszą Orkiestrę Świątecznej Pomocy dla naszych mniejszych braci....
  • Neko #45650 : Ok., myślałam,że sama sparafrazowałaś :)  
    Ponoć to się zrobił wstrętny biznes, gminy wydają pieniądze na zwierzęta w schroniskach, a prowadzący schroniska biorą tę kasę dla siebie i nikt tego nie kontroluje. Zwierzaki marzną, są niedożywione, bez opieki weterynarza i inne okropne rzeczy. Oczywiście nie wszyscy to tacy zwyrodnialcy, ale skala i tak jest wysoka.
Notki forum (13) na tej stronie: [X]
Komentowanie wymaga zalogowania i/lub ważnego abonamentu.
Pisz komentarz  tytuł:
(-?-)
Twój adres email: Twój podpis:
Na podany adres przyślemy kod potwierdzający.